2012-04-09 1830 瀏覽
趁清明假期往澳門旅遊, 並想再嚐令人回味既葡國餐, 曾經去過氹仔舊區的阿曼諾餐廳, 但該餐廳逢週三休息, 而據講澳門這幾年間已立法在公眾假期當天開工, 勞工會有三倍的工資津貼關係, 有些想去的食店也關門大吉, 故此在新馬路隔近我們選擇了這間的餐廳下午三時許, 我們一行四人到達餐廳, 內裏只有數枱食客, 先問女侍應有什麼推介, 她說好與不好的既都在餐牌裏, 講咗等於無講... 於是先點了四道菜試下對唔對板先; 頭盤點了碟腸仔, 落單時已吩咐女侍應要葡國腸, 但來到後唔望由自可, 一望把鬼火 竟然係小學生去旅行食既雞尾腸仔, 加洋葱青椒來兜亂就上碟, 比香港任何飯堂都求其, 先已扣哂分; 再來係蒜蓉大蝦, 由於隻蝦本身新鮮肉厚, 其實任何整法都會整得好食的, 但蒜蓉汁味道淡口, 極像一些快餐店的蒜蓉汁, 咁好食既蝦就被差勁既芡汁弄差了 接住係燒馬介休, 望落似係炸的,如果唔係佢既燒功可能好利害, 燒到外觀勁似炸出來的一樣, 再多口問多句係燒定炸, 姖冷漠地講係燒的, 我就覺得好似係用火燒紅隻鑊, 再用鑊裏既滾油來炸囉, 而條魚好似好珍貴, 每人只可分到半口; 最後來埋葡國雞, 我覺得
, 而條魚好似好珍貴, 每人只可分到半口
; 最後來埋葡國雞, 我覺得呢碟餸的質素可以話差到不能再差, 用既似係雪雞, 雞肉又似無經醃漬, 亦食唔出葡汁應有既香味, 食完後大家都悶出鳥來

埋單盛惠$756.3, 咁差既服務咁死火既食物, 一毛貼士都唔俾就走人, 而且永無下次
佢哋所謂既葡國腸
用快餐店既蒜蓉汁來伴的大蝦