2009-03-24
來到澳門,怎樣也要去吃葡撻吧!在瑪嘉烈和安德魯之間,我們選擇了前者。其實並無特別原因,只是隨意揀一間。葡撻當然走唔甩,每人要了一隻。好幸運是新鮮焗起,燙口又燙手,淨係溫度呢項就要加分。酥皮鬆化,咬落真係會散;撻面焗得有點燶,幾香口,蛋漿既滑溜又夠甜,值得來吃。蘋果批始終不是招牌菜,水準差一截。基本上批和玉桂兩者是分開的,感覺奇怪。加之玉桂不爽脆又不甜美,批亦不香口,可以用難食去形容。我們三個人分一件批,也很勉強才能完成。飲品方面,整杯凍奶茶。沒有冰,用膠杯盛著,有如金鳳的出品。喝一口,無奶味又欠茶味,好似奶茶水咁,始終係香港的奶茶較合口胃。除葡撻有水準之外,其他食物都不好吃,真的幾難俾分。但呢度出名葡撻,自已走去食其他野,只可怪自己茂李。所以,我都係俾個笑面佢。