2025-07-30
位於澳門馬場亞威羅街嘅 澤賢記 係一間小店,喺美景花園美都閣地舖,環境簡單,感覺同周圍嘅社區氣氛好貼合。店主要賣傳統小食,營業時間由中午12點到晚上10點,星期一休息,純粹用現金付款今次我試咗佢哋嘅招牌 葡撻味雞蛋仔,店員話呢個係皇牌賣點。雞蛋仔每粒表面有個菠蘿包皮嘅設計,看落幾特別,賣相都算吸引。但食落口感覺麻麻,蛋仔有啲硬同韌,唔夠鬆軟,葡撻嘅香味亦好似唔夠突出,味同我想像有啲落差。如果淨係想打卡留念,呢個造型可能會有啲吸引力,但味道上真係一般,唔算太令人回味。服務方面,店員態度普通,落單同上菜都幾快。價錢我唔記得太清楚,但喺澳門街頭小食嚟講,感覺有啲偏高。份量唔算多,食完覺得試過就夠,唔會特登再去。總括嚟講,澤賢記嘅葡撻味雞蛋仔賣相勝於味道,造型有新意,但口感同味道上可以再改善。喺馬場一帶試吓新口味嘅朋友可以考慮,但對於追求味道嘅人嚟講,試一次就差唔多。下次或許會試吓佢哋其他小食,睇吓有冇更好嘅表現。