2009-07-11 19 瀏覽
3色筒有益力多, 薄何, blueberry cake 味係薄何唔知點解有d durian 味...其他味真係好好味唔會太甜... 夏日炎炎食返杯真係好正
3色筒
有益力多, 薄何, blueberry cake 味
係薄何唔知點解有d durian 味...
其他味真係好好味
唔會太甜... 夏日炎炎食返杯真係好正

2009-07-06
2009-07-01 22 瀏覽
澳門食甜品的地方真的不多,我的選擇很局限,除了天娜榴槤雪糕,也會必食檸檬車露。大熱天時,一定要吃返杯雪糕降降溫~野莓乳酪+哈密瓜:其實野莓乳酪口味就是食blueberry yogurt 的gelato版,酸酸甜甜好fresh,酸甜比例差不多,奶味不會太重,整體頗為醒胃,夏天食確是個不錯的選擇~哈密瓜又是一香甜之選,味道清新,如果有埋果肉就更加好了~個人還是對HD的哈密瓜情有獨鍾呢~hehe~ 仙桃芒果+益力多:仙桃芒果有驚喜,仙桃就是Peach,仙桃味較芒果突出,平時很少會吃仙桃雪糕,這個好清甜,之後就開始滲透芒果的香甜,水果味來說算是做得幾好啊~吃完有回味的感覺~益力多就像吃益力多沙冰,略嫌不夠酸,印象一般。除了益力多口味是雪芭之外,其餘三款也是雪糕質地,軟綿細滑,其中野莓最為結實,不過都幾易溶,要快快食~我和家姐各買一杯,每杯都選了雙球($25@),如沒記錯,單球好像是$23,可要甜筒或杯裝。本店不設座位,但可試食,服務幾好~^^

仙桃芒果+益力多仙桃芒果有驚喜,仙桃就是Peach,仙桃味較芒果突出,平時很少會吃仙桃雪糕,這個好清甜,之後就開始滲透芒果的香甜,水果味來說算是做得幾好啊~吃完有回味的感覺~益力多就像吃益力多沙冰,略嫌不夠酸,印象一般。

本店不設座位,但可試食,服務幾好~^^
野莓乳酪加哈密瓜~
仙桃芒果好味~
野莓乳酪加哈密瓜~
仙桃芒果好味~
  • 野莓乳酪、仙桃芒果
2009-07-01 60 瀏覽
每次到大三巴我必到盧家大屋旁的檸檬車露。雪糕很好吃很清爽,像在吃冰沙,不太甜,味道剛剛好,由於脂肪少吃多也不會肥胖。店主為熱愛雪糕的夫婦,他們以“金莎朱古力” 及 “香檳橙”為推介品種。金莎朱古力的確好滋味(要多加$5),但今次來點了其他的...因為琳瑯滿目選擇太多,在雪糕櫃前注足考慮了3分鐘之久,在家人催促之下終於有了選美結果...入圍者包括芒果、哈密瓜、益力多、蕃石榴、仙桃芒果;雙味每杯承惠$25,我們共買了3杯,非常yummy差點忘了說,蕃石榴味道的雪糕含有蕃石榴種子,是挺堅硬的唷!..

澳門大堂巷檸檬車露
澳門檸檬車露芒果、番石榴
澳門檸檬車露益力多、哈密瓜
  • 意大利雪糕
2009-06-07 12 瀏覽
may 30, 09,嚟join番友人,佢仲未收喎。雖然已經飽,但經友人力薦,所以叫咗1小杯 : 1) 番石榴-都有清香嘅番石榴味-仲會有1粒粒嘅番石榴核,所以食食吓又要吞出嚟,麻煩咗少少

1) 番石榴
-都有清香嘅番石榴味
-仲會有1粒粒嘅番石榴核,所以食食吓又要吞出嚟,麻煩咗少少
2009-05-30
$20 (宵夜)
2009-05-04 10 瀏覽
apr 30, 09,就趁食晚飯前嚟1試,友人就叫咗3味,我就只喺叫咗2味用筒 : 1) frozen berry+西柚蜜桃-試咗好多隻味之後,揀咗呢2款-紫色嘅berry味除咗酸酸地之外,仲有奶味,所以無咁單1,不錯-西柚雙拼就除咗有西柚嘅香味之外,仲有蜜桃嘅清甜-都好抵食,話2味就有120g,3味就160g* 友人都好喜歡呢個飯前甜點

1) frozen berry+西柚蜜桃
-試咗好多隻味之後,揀咗呢2款
-西柚雙拼就除咗有西柚嘅香味之外,仲有蜜桃嘅清甜
-都好抵食,話2味就有120g,3味就160g

* 友人都好喜歡呢個飯前甜點
2009-04-30
2009-03-10 25 瀏覽
酸酸地,好好味!這間雪糕店在澳門很受歡迎,店內經常擠滿遊客~在眾多款口味中,我獨愛野莓味的雪糕酸酸甜甜的美味很獨特,在香港也很難找到
酸酸地,好好味!

這間雪糕店在澳門很受歡迎,店內經常擠滿遊客~
在眾多款口味中,我獨愛野莓味的雪糕
酸酸甜甜的美味很獨特,在香港也很難找到
野莓雪糕~
WOW~~
睇下有幾多人排隊
野莓雪糕~
WOW~~
睇下有幾多人排隊
  • 野莓味雪糕
2009-01-28 19 瀏覽
靜靜的大堂巷,人不多寬寬的盧家大屋,我想住味道留戀的是Lemon Cello連紙巾都美美的和別人不一樣————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 澳門檸檬車露(Lemon Cello Gelato) 餐厅地址 澳门大堂巷11號 交通 沿著新馬路隨便走,路過大堂巷被盡頭的瓷片照壁吸引,走過盧家大屋以后,走幾步便是了 餐厅电话 00853-28331570 营业时间 不了解,不過應該我們去旅游的時間都開著 就餐时间 2009 年 1 月 26 日 14 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、开发票 現金,收港幣,但不一定能找港幣。 共几人用餐 3人 总花费 25元 如何知道该餐厅 偶爾路過 用餐目的 路過就嘗嘗咯! 菜名 番石榴味道 香芋提子朗姆 价格 20元一種味道,25元兩種味道,還有更多的忘了。 评价 番石榴——清爽的水性冰淇凌味道,不知道給如何形容,就是不那么粘稠的,水潤的冰冰的。 香芋提子朗姆——紫紫的顏色,稠稠的口感,濃郁的味道,提子美妙的穿插其間。 环境如何 干凈白加綠色調,整齊的冰淇凌筒子分開兩組放在冰柜里。一邊是像番石榴的水性冰淇凌,一邊是香芋提子朗姆、金莎等稠稠

靜靜的大堂巷,人不多
寬寬的盧家大屋,我想住
味道留戀的是Lemon Cello
連紙巾都美美的和別人不一樣

————————————

果壳苏三饕餮走四方
餐厅地址 澳门大堂巷11號
餐厅电话 00853-28331570
营业时间 不了解,不過應該我們去旅游的時間都開著
就餐时间 2009 年 1 月 26 日 14 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡、开发票 現金,收港幣,但不一定能找港幣。
共几人用餐 3人
总花费 25元
如何知道该餐厅 偶爾路過
用餐目的 路過就嘗嘗咯!
菜名 番石榴味道 香芋提子朗姆
价格 20元一種味道,25元兩種味道,還有更多的忘了。
环境如何 干凈白加綠色調,整齊的冰淇凌筒子分開兩組放在冰柜里。一邊是像番石榴的水性冰淇凌,一邊是香芋提子朗姆、金莎等稠稠冰淇凌。
服务如何 服務員混血的美麗可親,我嘗了十幾種口味,決定了兩個味道,她還是好和氣的幫忙我做個很大的雙色甜筒。付的是港幣,她輕輕的用不熟練的國語問:可以找澳幣嗎?可以吧。我們應該還會再轉一下,花的掉。半天,她帶了一把硬幣回來,很可愛的說:都是港幣。
卫生间如何 一半的卫生间,没什么特殊的。
餐厅特色 據說是手打冰淇凌,創意加低脂。味道真的很好,很正。
用餐后的感觉和建议 下次來澳門還來。
正,好大一只冰淇凌啊
正,像不像金字塔
正,好大一只冰淇凌啊
正,像不像金字塔
  • 番石榴
2008-11-14 19 瀏覽
新馬路 議事庭前地 (噴水池) 入面一條不起眼GA內街 有間雪糕店 平時去親都只係係對面食 個檔烚烚車仔餸 好正GA大窕可以試下 講返正題先 , 都係睇OR讚得好評 試下先入面好多味比你擇 試岩先買可以 有D味可能要額外+3 睇清楚WOR得一個女仔 多人時可能要等 試左檸檬車露同薑味 第一口 檸檬車露好清新 感覺似食雪多過雪糕 薑味好淡有少少甜甜地GA 薑肉係入面 本人覺得好過檸檬味因為天氣好凍 杯野唔會溶可以慢慢食 ^^======================================位置係 Haagen-Dazs 雪糕蛋糕對面
新馬路 議事庭前地 (噴水池)
入面一條不起眼GA內街 有間雪糕店

講返正題先 , 都係睇OR讚得好評 試下先
得一個女仔 多人時可能要等

間鋪係LI條街
正 食雪丫 ^^
  • 薑味
2008-11-05 14 瀏覽
下次去澳門一定會再食佢d gelato 真係好好食d味又special..都好多味我食過薄荷味..佢有埋d朱古力係上面比起香港既gelato平好多
下次去澳門一定會再食
佢d gelato 真係好好食
d味又special..都好多味
我食過薄荷味..佢有埋d朱古力係上面
比起香港既gelato平好多
2008-10-29 18 瀏覽
第二站黎到lemon cello~呢間算易搵啦~議事庭再上d 就係啦~~我是一個麻煩的客仔試呀試, 試左好多隻味心大心細...不過店員姐姐(定妹妹...!?)好好人見你唔知食邊隻好, 就會介紹俾你~最後叫左2杯雙球~~$25 2球, 好抵!!!!!!!薑, 好好味, 微辣, 而且有d 薑gei 粒粒俾你咬下, good!! 好食過milk top 的薑味呀!仙桃芒果, 如果淨係芒果gei 話, 就只得"鮮甜" gei 感覺, 但仙桃芒果就多左d酸酸gei 感覺, 好好味!lemon cello, 呢隻味又唔似lime sobert wor, 但我講唔出有d咩唔同~ 好清爽gei感覺, good!西柚, 我最常食gei 味道, 鍾意佢有粒粒果肉, 正!!!Lemoncello 果然係正!!可以話, 係全日食得最開心最滿足gei 一餐呀!!
第二站黎到lemon cello~
呢間算易搵啦~
議事庭再上d 就係啦~~

我是一個麻煩的客仔
試呀試, 試左好多隻味
心大心細...
不過店員姐姐(定妹妹...!?)好好人
見你唔知食邊隻好, 就會介紹俾你~

最後叫左2杯雙球~~
$25 2球, 好抵!!!!!!!

Lemoncello 果然係正!!
可以話, 係全日食得最開心最滿足gei 一餐呀!!
so many choices~~~
薑 + 仙桃芒果
西柚 + lemon cello
2008-10-17 15 瀏覽
天氣炎熱,食雪糕最好,唔想肥又想食都可以有得揀嘅,今日行過呢間賣 gelato 嘅店,佢喺澳門都算幾出名,有幾間分店,決定要試吓!要咗檸檬車露同仙桃芒果,以店名命名又得過獎嘅檸檬車露果然與眾不同,味道清新,酸酸甜甜夠醒神!同我愛食嘅 Lime Sobert 各有千秋,一定要 encore!仙桃芒果就好有熱帶果味,仍然可以隱約食到一粒粒嘅果肉,較濃嘅桃味同芒果味配上淡淡嘅檸檬味,又係一種新嘗試!

檸檬車露
檸檬車露,仙桃芒果
大熱天時最好食!
仲有好多選擇!
檸檬車露,仙桃芒果
大熱天時最好食!
仲有好多選擇!
2008-10-16 14 瀏覽
少有的細滑美味,下次再來澳門一定要試下其他味道先得!本人選了香港少有的味道--奇異果+番石榴味。不太甜也不太酸,感覺好清新,女孩子吃罷不怕肥番石榴味gelato 還有果粒,喜歡有咬口的朋友仔就最o岩啦。最重要價錢都比香港的平店員服務態度又親切,笑容可掬。
少有的細滑美味,下次再來澳門一定要試下其他味道先得!

最重要價錢都比香港的平

店員服務態度又親切,笑容可掬。
2008-10-15 14 瀏覽
為何會食Gelato? 因為價錢比香港平, $25有兩種味選擇.我們買了幾杯有多款味互試,印象特別深刻有番石榴,薑味和什莓.番石榴Gelato真的有石榴籽在裡面,本來幾好,但籽太硬了,不喜歡的話要搵地方吐...薑味內有粒粒薑,喜歡它不會過辣,有雪糕的甜...什莓可謂最大眾化,也是最"安全"的,味道清甜.一行幾人每人一杯,幾開心...
薑味內有粒粒薑,喜歡它不會過辣,有雪糕的甜...
什莓可謂最大眾化,也是最"安全"的,味道清甜.
一行幾人每人一杯,幾開心...
2008-10-13 10 瀏覽
4-6-08 (三) 往議事亭一帶逛夜街,附近有這間人氣雪糕店,在橫街的。店員很有禮貌,味道可隨便試。三色雪糕並不便宜,要三十元。選了cello+士多啤梨+芒果,味道清新,低糖低脂,更可放心吃,推介推介。
4-6-08 (三)

2008-08-01 8 瀏覽
因為太熱就俾雪糕吸引左試左好多隻味因為店員都幾熱情俾你試到岩先買見到門口果度有張野寫全佢個"檸檬車露"味攞過獎試左呢個同其他味叫左2個雙球4個人食檸檬車露真係好好食我唔中意食酸野都好中意個味好清爽,,好岩夏天!!返黎香港之後時不時都有掛住佢個味XD所以再一次去澳門都有去食2次都KEEP到個水準仲成日有新口味出下次去澳門應該都會去!!
因為太熱就俾雪糕吸引左
試左呢個同其他味
叫左2個雙球4個人食

檸檬車露真係好好食
我唔中意食酸野都好中意
個味好清爽,,好岩夏天!!

返黎香港之後時不時都有掛住佢個味XD
所以再一次去澳門都有去食
2次都KEEP到個水準

仲成日有新口味出

下次去澳門應該都會去!!