2020-01-23 1093 瀏覽
澳門以前大多數是茶餐廳、獨立舖仔經營,甚少有lifestyle 嘅咖啡店。隨着世界的改變,咖啡店多不勝數了😜大約兩點來到,剛巧全店滿座👨‍👨‍👧‍👧,需要等候入座。等了十分鐘左右被安排坐在門邊玻璃梳化卡位👏🏻👏🏻餐廳行西日式路線,裝潢簡單、雅潔,坐得舒適,是傾計的好地方🤣🔸雜菌黑松露忌廉意粉🍝MOP70雖然是一碟沒有肉的意粉,主要材料只有雜菌,忌亷醬濃稠程度恰到好處,黑松露味道沒有過濃,最重要是熱辣辣的啊👍🏻🔸紫薯軟心熱香餅MOP70賣相吸睛之餘又美味😋由於是落單後才製造,需要等候一點點時間。雖然是甜品,紫薯不是太甜,pancake是厚身,但不是梳乎厘那種質感😛🔸美式咖啡☕️MOP33埋單MOP190 比起香港cafe可算便宜👍🏻👍🏻

🔸雜菌黑松露忌廉意粉🍝MOP70

🔸紫薯軟心熱香餅MOP70

🔸美式咖啡☕️MOP33

埋單MOP190 比起香港cafe可算便宜👍🏻👍🏻
2020-01-20
2020-01-20 536 瀏覽
今日去了鏡湖馬路嘅🎈樂點咖啡食午餐,確實有一點驚喜,以往這一帶都是貼地民生區,都是祇有一般的茶餐廳,但這幾年的澳門,無論民生收入,经濟環境確實一日千里,所以這些有lifestyle 的咖啡店也應運而生。🎉這咖啡店走西日路線,環境舒適,價價應算中上,主打特色蛋糕。✨雜菌黑松露意粉,這雖然是veggies,但口感很豐富,很creamy, 熱度十足,讚👍✨紫薯熱香餅,這個甜品,有水準,擺盤吸晴,材料足,紫薯香甜, 味很natural, 整體不太甜,配ice cream topping, 很match..👍👍這甜品當然配美式咖啡,咖啡也回甘,不錯,另外服務員安排我俩💑坐近門口梳化位,很滿意👏,埋單MOP190, 👌啦

這咖啡店走西日路線,環境舒適,價價應算中上,主打特色蛋糕。

2020-01-19
2018-03-19 2055 瀏覽
澳門搵食從來都不是難事,只要再努力點爬文看看相片,食評就會搵到想食既野!聽聞此店的甜品出色,一於試試!有個pancaĸe話係期間限定~但我去到都無既,要上前問問員工佢先拎個餐牌比我,幸好有問,因為就是衝著它而來喔.👉🏻紫薯軟心厚Pancake•厚身的「熱香餅」淋上鮮紫色的醬!就這點已經想吃了!切下去,感受到Pancake十分鬆軟,紫薯醬隨即流下來「軟心」香甜濃郁!充滿「紫薯味」配以自家製「紫薯雪糕」來吃,一熱一冷,確是不錯一放入口Pancake就融化在口中!好邪惡呀讓我放肆一下吧 雖然係有d甜既另外再點了個👉🏻美式早午餐,!有7樣野係入面(車厘茄,炒蛋,煙肉,多士,香腸,沙律,炒蘑菇)炒得嫩滑的蛋食落特別滿足,其實呢個就普通既,但係個舒服環境食可以加加分如問我澳門有何好介紹可以試試呢間舒服又有格調的Cafe放鬆一下

👉🏻紫薯軟心厚Pancake
•厚身的「熱香餅」淋上鮮紫色的醬!就這點已經想吃了!

另外再點了個👉🏻美式早午餐,!有7樣野係入面

美式早午餐

如問我澳門有何好介紹
可以試試呢間舒服又有格調的Cafe放鬆一下

2017-12-11 1462 瀏覽
旅程第二日起身來個Brunch地點來講坐巴士於鏡湖醫院附近落行3分鐘就到了來到時差不多12:00都已經要等位了尚幸只等左10分鐘就可入座 店內應該係有兩層被安排坐靠近樓梯的二人位由於見BAGEL的份量都幾大我地都係決定叫兩份意粉 蒜香橄欖油辣椒意粉因為唔算太餓特意點了這道簡單意粉簡單的意粉沒太多配料反而試得出水準意粉仍夠硬身不會過淋身加上少許碎辣椒乾辣道足夠醒胃蒜粒加上橄欖油香氣十足 煙三文魚檸檬汁意粉由於加左檸檬汁令整道意粉有少少酸味味提昇新鮮感亦無咁HEAVY煙三文魚份量足而新鮮 呢間小店食物水準不錯值得一試的
旅程第二日起身來個Brunch

呢間小店食物水準不錯
值得一試的
2017-11-11
2017-10-04 1149 瀏覽
鐵Pan厚燒熱香餅配雪糕(抹茶紅豆味)都算有點運氣 黎到樂點吾洗等位快快手叫左依個鐵板pancake食先😳鐵板放住厚厚既班戟 頂層仲有一球雪糕望落真係冇咩特別原來焦點就係嗰一細樽抺茶醬☺️店員仲提吾好掛住影😂 我地要趁熱落醬😛班戟食落好濃抺茶味 而且夠鬆軟配埋雪糕 一凍一熱😌 爽!👍🏻-煙三文魚牛油果貝果樂點咖啡手工貝果果然冇令人失望😛貝果包煙煙韌韌 並冇塗任何牛油配合咸咸地既煙三文魚👍🏻但略嫌牛油果未熟透 可以再淋d😂
鐵Pan厚燒熱香餅配雪糕
貝果包煙煙韌韌 並冇塗任何牛油
配合咸咸地既煙三文魚👍🏻
但略嫌牛油果未熟透 可以再淋d😂
2017-03-30 1228 瀏覽
朋友問我澳門下午茶時段有何好介紹。其實除了往茶記食豬扒包外,選擇真係唔少。好似在渡船街一帶近年多了很多cafe、茶館及餅店,選擇多之餘食物亦有驚喜。最近便幫襯了呢間The Joy of Living Cafe,感覺水準唔錯。當天吃了一個炒蛋磨菇bagel及有檸檬草的花茶。Bagel屬於有咬口的一種,配上炒得嫩滑的蛋和磨菇,簡約得來卻又令人吃得滿足。聽聞此店的甜品更出色,但當天不想吃甜,無緣印證。不過看隔離左右都點甜點,應該有一定實力吧。

1K
2017-02-27 2075 瀏覽
過去嘅週五、六去左澳門兩日一夜,主要都係食為主。第一餐我地揀左去樂點咖啡,都幾多人介紹佢地嘅pancake、甜品。餐廳位置不少,仲有2樓,裝潢簡約。午飯時間客人都陸續增加,以本地人為主。定價挺高,平日都冇套餐提供。 旁邊有兩位學生,消費能力真高。由於我地已經食過早餐先上船,所以只係點左一客飯、一客甜品、兩杯飲品。沖繩塔可飯 Taco rice $64塔可飯有菜有肉,賣相唔錯。材料有生菜、牛油果、蕃茄、太陽蛋、粟米片、芝士、肉醬、牛肉、豬肉,非常豐富。飯類只有兩款,見比較多人會點呢份,確實見到意粉類嘅賣相較普通。隻蛋幾靚仔!(我見隔離學生哥隻蛋,有表情好可愛嘅蛋黃哥)將碟飯撈勻左係有少少核突,但味道不錯。份量適中,有蔬菜、豬牛肉,有菜有肉,幾健康。食落主要就係肉醬味,芝士味唔濃,配粟米片原來幾好食,不過略嫌飯唔夠熱辣辣。飲品嘅選擇都唔少,有咖啡、拿鐵、朱古力、壺裝果粒茶、梳打、冰果茶、花茶。綜合鮮果冰茶 $38水果茶比較一般,可能因為只係幾十蚊,用隻普通杯,加幾粒切細嘅果粒。我覺得hea左啲,味道當然都係一般,唔會太甜,但冇乜果味。你問我,就38蚊都嫌貴左少少。香蕉朱古力 $38香蕉朱古
過去嘅週五、六去左澳門兩日一夜,主要都係食為主。

餐廳位置不少,仲有2樓,裝潢簡約。
午飯時間客人都陸續增加,以本地人為主。

沖繩塔可飯 Taco rice $64

塔可飯有菜有肉,賣相唔錯。

沖繩塔可飯
沖繩塔可飯

綜合鮮果冰茶 $38

綜合鮮果冰茶
綜合鮮果冰茶
香蕉朱古力 $38

香蕉朱古力嘅賣相唔錯喔!凍飲都照樣有小拉花。
香蕉朱古力
朱古力味濃,甜度剛好,可惜幾乎飲唔到任何香蕉味。但比起水果茶,呢杯起碼有個拉花睇下。
香蕉朱古力
一心黎食甜品,當然不能錯過。本來想點大部分人食嘅雪糕配熱香餅,但見到有幾款「期間限定」,又俾呢幾個字吸引去。

焦糖烤布丁芝士熱香餅 $70

上層係焦糖烤布丁,下層係芝士熱香餅。

雖然價錢唔平,但賣相不俗
焦糖烤布丁芝士熱香餅
布丁滑溜,質地挺身,蛋香濃郁,配合面頭嘅焦糖醬食,甜度適中。
焦糖烤布丁芝士熱香餅
底層係芝士熱香餅,同我地食開嘅pancake唔同,比較接近蛋糕,蛋糕軟綿綿。中間嘅芝士細滑,唯味道係淡芝士,唔會蓋過布丁嘅風頭。整塊食都會嚐到唔同嘅層次。
焦糖烤布丁芝士熱香餅
不過老實講,價錢偏貴,幸好味道不錯。睇到呢度,其實兩個人黎食餐飯,如果一人一碟,加兩杯飲品,再食埋甜品,冇三百蚊係落唔到樓的
所以點解大部分香港人慕名黎都係share一份甜品就算。
見到凍櫃有一杯杯嘅焦糖吉士布丁,size比較迷你,我地都仲食得落,加上見到只係5蚊,試一杯。
焦糖吉士布丁 $5

5蚊,細細杯,如果飯後食唔落一整份甜品,點一個迷你版布丁不錯呢!焦糖層燒得非常脆,微焦,厚身。布丁質地creamy,跟以上嘅布丁熱香餅截然不同。相比之下,呢個更甜一點,幾口食哂,幾蚊雞可以一試。
焦糖吉士布丁
整體而言,樂點咖啡嘅質素不俗,唯價錢稍貴。服務都相當唔錯,店員眼見我地飲品飲完,都主動遞上清水,夠醒目!
下次黎的話,會主力食甜品。
2017-02-17
焦糖吉士布丁
2017-02-10 946 瀏覽
去澳門會好友,她特意帶了我去一間靚靚cafe 。地點就在永樂戲院同一條巷仔入面,只要搵到架巴士可以係永樂戲院站落基本上就搵到呢間餐廳。由於我係星期五四點到,平日人地返工時間食,所以唔使排隊,一入去就有位喇。我地兩個算大食既女仔,嗌左各自一杯野飲,再加兩個小食一樣飽肚既甜品,結果都係飽到反肚,佢啲野份量真係算多架!算係抵食既。一共食左二百三十幾葡幣。我嗌左杯榛子拿鐵咖啡廳,賣相討好,有熊仔拉花,但榛子味不夠出,反而甜度偏甜少少。呢個炸機個人覺得麻麻地,首先食落口覺得隻雞本身缺乏運動,好鬼肥,第二就係佢個面應該係炸既,但就一口都唔脆口,個人覺得好難受,唔鍾意。唯一印度深刻既係,呢道菜一來到就心諗「哇乜咁大份」。粟子味pancake,三個字,甜,乾,滯。可一不可再,個pancake雖然係厚身,但本身個配方就係太乾,令個pancake 一啲都唔濕潤。再加上啲好甜既粟子蓉同粟子肉,真係飽過食飯呀陰公。呢個pancake 係由三層厚pancake組成。呀!仲有個不得不提既野就係炸薯條,其實應該叫薯角,炸得夠脆,又大份!抵食。
去澳門會好友,她特意帶了我去一間靚靚cafe 。
榛子拿鐵
炸雞
粟子pancake
粟子味pancake,三個字,甜,乾,滯。
呢個pancake 係由三層厚pancake組成。

榛子拿鐵
粟子pancake
  • 炸薯條
2016-10-01 1238 瀏覽
哩間店好似香港一d咖啡店咁西班牙油條好味但無香港做得咁出色同埋都比較小白桃茶都好香吾夠甜 可以自己加蜜糖同埋店員會主動fill水可以不停飲😂D咖啡拉花都好靚係打卡既好地方Pancake哩個就比較鬆軟吾係實果隻pancake 蛋味比較重牛油味小d
哩間店好似香港一d咖啡店咁

蛋味比較重
牛油味小d
2016-09-21
2016-09-24 981 瀏覽
味道挺棒的,價格也不貴。沖繩Taco飯很好吃,配著脆片和肉醬一起吃飯,口感很豐富。當然,那一個煙熏三文魚牛油果的Bagel也很好,牛油果解膩,煙三文魚的味道剛好,這對於愛吃三文魚的我來講真是幸福值爆表,快樂的滿泡泡了!飲品我點的是榛子巧克力,感覺喝到底部有點濃了。
沖繩Taco飯
煙三文魚牛油貝果
榛子朱古力
2016-09-24
沖繩Taco飯
煙三文魚牛油貝果
榛子朱古力
2016-09-21 667 瀏覽
同朋友放假去澳門周圍搵野食,見到介紹呢間甜品店,就打的去食一坐低叫左個綠茶厚pancake 同限定版pancake同埋果茶先嚟果茶,um..味道一般好似罐頭果汁之後2個甜品一齊嚟厚pancake好鬆軟,綠茶果款仲好夠綠茶味好開心
同朋友放假去澳門周圍搵野食,見到介紹呢間甜品店,就打的去食

一坐低叫左個綠茶厚pancake 同限定版pancake
同埋果茶
先嚟果茶,um..味道一般
好似罐頭果汁
之後2個甜品一齊嚟
厚pancake好鬆軟,綠茶果款仲好夠綠茶味
好開心
2016-09-10
2016-04-20 2028 瀏覽
雖然經常來澳門旅遊和探親,但很少會到當地的咖啡店嘆下午茶。今次有幸表哥帶我去他朋友開的咖啡店-The Joy of Living Cafe 試試。 一到店的門外,已被內裡的裝飾深深吸引。主菜點了牛油果taco 飯,一齊share! 飲品方面點了抺茶latte & Chocolate Mocha。最後當然要點甜品,抹茶控的我揀左Matcha Pancake on the Pan 分量很大,可以兩個share食,配料有蛋、牛油果、脆片、芝士、車厘茄等。將配料和飯撈混後食,感覺好fresh、好有口感,牛油果跟脆片一起吃更香口。 抺茶latte同樣不錯,抹茶粉與牛奶的比例剛好,不會太甜,可惜Chocolate Mocha 較遜色,朱古存味濃度掌握得不好,愈飲愈甜。期待而久的抹茶紅豆熱香餅同雪糕出來了!厚身Pancake放在鐵板上,再淋上抺茶醬汁,發出喳喳聲,感覺一流!可怕太大期望,卻換上失望。整個Pancake抹茶味不太濃,並沒有抹茶的甘味。  甜品的貌相是很好,但味道卻比下起了,抺茶醬汁可以調較得更好啊!
雖然經常來澳門旅遊和探親,但很少會到當地的咖啡店嘆下午茶。

一到店的門外,已被內裡的裝飾深深吸引。

2016-03-19
2016-04-15 1469 瀏覽
樂點Cafe、相信在澳門非常受歡迎、遠處望過去己見人龍、本地人或遊客、每人都乖乖地等候。好彩只等了15分鐘。相信愛歡迎之一是氣氛、牆上畫滿彩繪、食具萌爆、係年青小伙子追奉的文青咖啡店。抹茶Pancake配紅豆、雪糕鐵板上枱、吱吱聲响、緊記勿觸碰鐵板、非常燙熱。隨即淋上抹茶醬、開動了!厚厚的班戟、充滿抹茶香味、軟熟。紅豆綿腍可口。因熱力原固、雪糕球好似溶岩溶化。非快手吃不可。一冷一熱的口感、冷熱交融、人氣必選。Americano味道偏苦、飲後甘香。

好彩只等了15分鐘。

抹茶Pancake配紅豆、雪糕
鐵板上枱、吱吱聲响、緊記勿觸碰鐵板、非常燙熱。
隨即淋上抹茶醬、開動了!
厚厚的班戟、充滿抹茶香味、軟熟。
紅豆綿腍可口。
因熱力原固、雪糕球好似溶岩溶化。非快手吃不可。
一冷一熱的口感、冷熱交融、人氣必選。
Americano
味道偏苦、飲後甘香。
2016-04-10
2016-04-15 2062 瀏覽
由香港來澳門玩,專誠前來這間Cafe佈置簡約得來讓人心情大好的動物主題可愛的壁畫是店內的重點Peachy.foodie rating: ✮✮✮✮☆(4/5)看到就令人心跳加速的甜品 !淋上抹茶醬後鐵板發出「吱吱」聲,而且不停冒煙,看得我差點尖叫出來刀子切下去,感受到Pancake十分鬆軟,抹茶醬和雪糕更加隨即流下來,快殺死我了!一放入口Pancake就融化在口中,幸福感滿分!雖然略為甜膩,不過讓我放肆一下吧!Peachy.foodie rating: ✮✮✮✮☆(4/5)足夠2人飲用的果茶,有淡淡的白桃味,清新之選店內還有很多可愛的甜點8蚊就交易?!可惜吃不下了手繪動物餐牌,貫徹清新可愛
由香港來澳門玩,專誠前來這間Cafe
佈置簡約得來讓人心情大好的動物主題
[白桃烏龍茶]
足夠2人飲用的果茶,有淡淡的白桃味,清新之選

店內還有很多可愛的甜點
8蚊就交易?!可惜吃不下了
手繪動物餐牌,貫徹清新可愛
題外話/補充資料: 幸好剛去到就有位置,不過見其他人平均等15分鐘以上才有枱 絕對是一間舒服放鬆的Cafe,可以Hea半天
2016-04-10
下午茶
鐵Pan厚燒熱香餅配雪糕 ﹣ 抹茶紅豆味
白桃烏龍茶
  • 鐵Pan厚燒熱香餅配雪糕﹣抹茶紅豆味
2016-04-05 657 瀏覽
澳門的Cafe形形色色想要獨特一點還真不容易朋友都知道檸檬是Cafe控有空一定會去嚐嚐不同的Cafe這家主打熱香餅的Cafe已來過數次這天跟朋友約在附近看著沒有排隊人龍於是再度選擇樂點咖啡 冰焦糖拿鐵總覺得這是一個很穩妥的配搭焦甜香氣配咖啡總能俘虜少女的心沒有驚艷的出色,但也不賴~水準平均,不過不失的出品 在澳門的Cafe界裡熱香餅不算是常見的甜品無疑造就樂點的獨特甜點沒有過多的誇張花巧簡單樸實的風味與裝潢的樂活悠閒感覺很對味。之前來訪的兩次都是人潮較多的時候這一次再訪,人潮褪去⋯總於有了咖啡館名字想要傳遞的感覺--Joyful期待將來會有更多新出品
澳門的Cafe形形色色

於是再度選擇樂點咖啡

冰焦糖拿鐵

總覺得這是一個很穩妥的配搭

焦甜香氣配咖啡總能俘虜少女的心

沒有驚艷的出色,但也不賴~

水準平均,不過不失的出品

在澳門的Cafe界裡

熱香餅不算是常見的甜品

無疑造就樂點的獨特

甜點沒有過多的誇張花巧

簡單樸實的風味

與裝潢的樂活悠閒感覺很對味。

之前來訪的兩次

都是人潮較多的時候

這一次再訪,人潮褪去⋯

總於有了咖啡館名字想要傳遞的感覺--Joyful

期待將來會有更多新出品