2015-12-21 805 瀏覽
在官也街,只會恨自己無個大啲嘅胃,呢間甜點店同行嘅媽咪推介,我哋無時間坐低,就入去買幾杯外賣一齊食!店員會推介食物,我哋都係叫最人氣嘅!店員好快包好比我哋!木糠雪糕($35)簡單嘅透明膠碗盛載!木糠磨得好細,雪榚好奶香,剛在雪櫃取出,所以比較實!不過味道唔會好甜!好味道!店員態度正常!快手又會做推介!簡單又好味!不過價錢略貴!
店員態度正常!快手又會做推介!
簡單又好味!不過價錢略貴!
2015-12-11
外賣自取
聖誕節
到澳門其中一個必吃的就是木糠蛋糕了,這是傳統的葡萄牙甜點,來到了澳門後被改良,味道較接近澳門人口味 (聽説傳統的是超甜的),就開始受歡迎起來吃過晩飯在官也街走走,看到這家必達士木糠蛋糕,就進去想買個外賣 一到店,店員就問我想要甚麼,我説要木糠布甸,他説木糠蛋糕較好吃,也較人氣,兩者分別在於木糠布甸較軟而木糠蛋糕較硬,木糠蛋糕更接近傳統那我就聽他説要木糠蛋糕了我想邊走邊吃,要外帶,他説店裡有位,外面很熱木糠蛋糕很易溶掉,還是在店裡吃較好好了好了,那我就坐下來吃吧 其實還不知道價錢如何就點了餐及坐下來了,連餐牌也只有圖片沒有價錢上面就寫了不消費者會收Mop25 在旁邊桌子上找到寫上價錢的餐牌,又木糠蛋糕又木糠布甸又木糠雪糕,其實我也搞不清自己點了甚麼 送來了不是一小杯子的呢味道方面,跟在外面吃過的差不多,没甚麼特別,只是較為硬了點我更覺得四季酒店自助餐的木糠蛋糕比這裡更好吃 吃完埋單,我本來想吃的木糠布甸只要Mop35,那店員説木糠布甸跟他推介的木糠蛋糕分別只在於軟硬之分,原來木糠蛋糕比木糠布甸貴了Mop20,而堂食又再多收了Mop6吃一個木糠蛋糕就總共付

那我就聽他説要木糠蛋糕了

好了好了,那我就坐下來吃吧

上面就寫了不消費者會收Mop25

送來了

不是一小杯子的呢

味道方面,跟在外面吃過的差不多,没甚麼特別,只是較為硬了點

我更覺得四季酒店自助餐的木糠蛋糕比這裡更好吃

吃一個木糠蛋糕就總共付了Mop61

超級的貴及不値呢

$61 (宵夜)
2015-09-10 954 瀏覽
由於朋友要上班,所以提早晚上6點食飯,食到7點半左右已食完,之後朋友趕上班,而我與客人行入官也街看看,行經出名的必達士(出名店員無禮貌同hea),想食甜點,本應想買外賣,突然下太雨,即時轉為堂食,好似每人有最低消費,點咗木糠蛋糕、木糠布甸同一杯咖啡。木糠蛋糕,已經食過多年,水準已差了很多,不過對好多人而言已算不錯,其實質感已不似蛋糕,雪到似忌廉加雪糕多啲,木糠其實無乜味,夾埋一齊食ok啦,糕身不算太滑,又沒有過甜,不過雪得夠凍,夏天食算不錯了。另外木糠布甸,賣相比以前差好多,布甸表面還算軟滑, 太多木糠導致嗆喉,布甸尚有淡淡奶香,感覺也如雪糕一樣,有時真的分不出是布甸還是蛋糕,不過算啦,另外我客人杯咖啡等咗好耐都未到,差不多食哂布甸及蛋糕才到,因為落雨關係,所以無追問,又其實到離開時也得我們一枱客。

木糠布甸、木糠蛋糕

2015-09-01
$50 (其他)
復活節假期的第三天(5/4),我和朋友到澳門休閒旅遊。那是短時間內決定的。身邊的同事、朋友,甚至家人都紛紛旅遊去。而且難得的長假期。我們都難敵誘惑,決定要出走……兩天!其實也是因為看到Groupon的酒店和自助餐優惠,才速成是次旅遊。首先,我們到氹仔的官也街閒遊。因為我們由澳門氹仔客運碼頭上岸。其實我們倆也到過官也街,因此沒多作停留。匆匆而過便算了。(當時遊客也多哩!)受歡迎的美食都吸引長長的人龍。我們都不願意排隊等候。也不是那麼渴求。於是,我們到比較人少的店子。我們被這間必達士的巨型木糠蛋糕吸引了目光!(玻璃反光,所以沒有拍照。)不吃澳門必吃的木糠布丁,改為吃木糠蛋糕。店子小小的。還有第二樓層。不過地下那一層有空座位,我們便不到樓上雅座了。輕午餐大合照。(真算不上是午餐呢。)招牌木糠蛋糕,MOP55。沒有奶粉的味道。淡淡的甜味,不會令人有甜膩感。温度恰到好處,中間還有冰的感覺。若木糠蛋糕(或布丁)不夠冰冷,味道和口感也不好。小店聲稱是五層木糠。樣子沒錯是一層一層的,但咀嚼起來沒有層次感。因質感軟滑,已全部融為一體了。小店要求每一位入座客人也要消費。但店內的食物並不便宜。朋友沒有其他想
復活節假期的第三天(5/4),我和朋友到澳門休閒旅遊。
那是短時間內決定的。
身邊的同事、朋友,甚至家人都紛紛旅遊去。
而且難得的長假期。
我們都難敵誘惑,決定要出走……兩天!

首先,我們到氹仔的官也街閒遊。
因為我們由澳門氹仔客運碼頭上岸。

其實我們倆也到過官也街,因此沒多作停留。
匆匆而過便算了。
(當時遊客也多哩!)

受歡迎的美食都吸引長長的人龍。
我們都不願意排隊等候。
也不是那麼渴求。
於是,我們到比較人少的店子。
我們被這間必達士的巨型木糠蛋糕吸引了目光!
(玻璃反光,所以沒有拍照。)
不吃澳門必吃的木糠布丁,改為吃木糠蛋糕。
店子小小的。
還有第二樓層。
不過地下那一層有空座位,我們便不到樓上雅座了。
輕午餐大合照。
(真算不上是午餐呢。)
招牌木糠蛋糕
招牌木糠蛋糕,MOP55。

沒有奶粉的味道。
淡淡的甜味,不會令人有甜膩感。

温度恰到好處,中間還有冰的感覺。
若木糠蛋糕(或布丁)不夠冰冷,味道和口感也不好。
招牌木糠蛋糕
小店聲稱是五層木糠。
樣子沒錯是一層一層的,但咀嚼起來沒有層次感。
因質感軟滑,已全部融為一體了。

小店要求每一位入座客人也要消費。
但店內的食物並不便宜。
朋友沒有其他想吃的東西。
因此,我點了一杯必達士咖啡(美式咖啡),MOP31。
必達士咖啡(美式咖啡)
咖啡味濃,但不夠順喉。
鮮奶的羶味太濃。
令咖啡更加失息。

餐單上有其他咖啡推介,但我們到澳門似乎不太願意花費。
因此,選了最便宜的咖啡來喝。
不過,我一向也不太喜歡美式咖啡,也不能說此店的咖啡水準不高。

除了有限制每人消費外,還有加一服務費。
2015-04-05
2014-12-16 869 瀏覽
雖然我對"忌廉"類甜品沒大興趣,不過在吃完鹹食過後仍覺得未滿足,於是走去幫襯友人推介的必達士。店前有一大個櫃子內放有不少甜品及蛋糕的模型/實物,款式都不算少,但統統都沒有貼上價錢,見門外有張小告示"買外賣請入店內",於是就行入去。行兩步已經到收銀處,見到有三個女服務員,聽到她們嘻嘻哈哈地傾閒計,我對她們說"要一杯木糠布甸",見她們三人臉色即時沉重起來,我心諗是否打擾了她們的"雅興"呢﹖跟著,女生A問我"外賣定堂食﹖",我答外賣,她說"35蚊",我即時打個突...哇,乜原來咁鬼貴架?(汗),我無可能說不要就走人那麼醜怪,唯有裝豪邁付錢吧。收了錢後她們開始"做野",女生B在雪櫃取出一個膠盒,然後遞回給A,A再將盒蓋子打開,她身邊放有一盒木糠,她取起一匙灑在布甸上,關好蓋後就交給我。全過過程大約20秒,我好想即場喊出來,咁樣就$35?她們在這20秒內都是板起口面,最後連一句多謝都無。(話哂呢度都係旅遊景點之一...)出到門口後,我認真地注視手上這杯甜品,發現和門外的"模型"不同樣,"木糠布甸模型"是一層木糠一層忌廉,層層疊疊,非常好看,而真實木糠布甸是忌廉還忌廉,木糠還木糠,上下兩層。忌廉好

木糠布甸

忌廉好硬好實,食的時候要不斷用口腔熱力去"妹"溶,期間更食到不少碎冰粒...忌廉沒有奶香,相當淡口...至於瑪莉餅餅碎,份量不少,我覺得我響度食瑪莉餅多過食木糠布甸,但如果我用$35可以買好多塊瑪莉餅,而不是一堆餅碎...
餅乾加忌廉乾食到我真是好口乾,要立即走去買飲品解渴﹗

2014-12-06
1 分鐘 (外賣自取)
聖誕節
2014-08-30 656 瀏覽
嬲!之前見呢間木糠布甸好似幾出名,一心諗住特登走入去試,點知中左大伏。先公平D講句公道說話,一去到門口,見佢門面真係幾靚架,入面裝修都幾舒服,環境唔錯。門外冇餐牌冇價錢,入到去先知D野原來咁貴,一個木糠蛋糕$55。果時我心諗,好啦,佢呢度咁靚都值既,於是我就諗住兩個人一齊share一個木糠蛋糕。點知,個侍應話每人最低消費$25,即使$55/2=$27.5都唔得,FINE!最後我地叫左個木糠雪糕($35),同鮮芝士蛋糕($35)。點知,冇幾耐之後個侍應立即拎左張單過黎!我心諗,乜你咁驚我走數咩?做咩野都未食咁快趕客? 好啦到食物,四個字,不敢恭維。D野好食係我對一間餐廳最基本既要求,但係呢道, 個木糠雪糕好似一杯冇味既餅乾碎沙冰,鮮芝士蛋糕似一舊冇味既cream,唔係呀嗎,點解可以咁,真係唔明佢憑咩出名憑咩收咁貴。我以後都唔會再黎!
嬲!

,真係唔明佢憑咩出名憑咩收咁貴。我以後都唔會再黎!

2014-08-17 711 瀏覽
底層的位子已經全滿了 只好到樓上去但裝修佈置就差得遠了 完全沒有咖啡甜品店的氣氛美感設有最底消費 每人最少要點一款食品-木糠雪糕$35雪糕能吃出香香的奶味但質地有點奇怪有點沙沙的感覺 不是軟滑的和我期望的有距離-芝士蛋糕 價錢忘記了小小的一杯 吃下去很重芝士味味道很濃郁又不太甜 很不錯如此濃密 一個人吃會太膩 兩人同分就剛好-木糠蛋糕$55蛋糕挺巨型的 其實味道和木糠雪糕沒有分別但質感比較軟滑 沒有沙沙的 比較好吃-雲呢拿咖啡$32裏面有不少雲呢拿籽 咖啡微甜香滑-整體的味道只屬水平 質素和價錢不成正比要吃好的木糠甜品還有更好的選擇
底層的位子已經全滿了 只好到樓上去
整體的味道只屬水平 質素和價錢不成正比
要吃好的木糠甜品還有更好的選擇
2014-08-15
2013-09-02 261 瀏覽
如果喜歡看到澳門旅遊書籍的朋友, 相信對這店也不陌生。氹仔官也街一條長巷, 要吃水蟹粥的來吃, 要買手信的來買, 要吃澳葡菜的這樣也不少。而常常有人會去拜訪的, 也有莫義記的木糠布甸。然而, 座落在街中間沉甸甸的一家較西化的餐廳"必達士"其實也不錯。"必達士"這個名字相信是按英文"Bitter Sweet"中翻譯過來。餐廳的木糠布甸與蛋糕感覺很不錯。但其實餐廳並非只有這些, 而有更多不同的西餅製造, 飾櫃之內可供選擇。店舖小小, 只容十多人的小檯, 感覺親近又親切。木糠布甸一個, 索價雖比莫義記的要貴, 但賣相已比之更好。木糠布甸表面的"木糠"順滑, 雖是粉狀, 但並不嗆喉。布甸軟滑, 入口如風般消失, 但遺下淡淡奶香。口中時如雪糕, 時如忌廉的感覺很不錯。當然, 這樣的一個布甸, 並不能說是些什麼, 而且操作難度不高。可是如果有機會, 不妨試試其他蛋糕吧!!
2013-08-11 169 瀏覽
之前黎過幾次澳門,都有行氹仔嘅,但未入過呢間食,今次諗住入面有冷氣,順便試下個木糠布甸,一入去,就係收銀處,有個menu,冇價錢,諗住應該同門口嗰食間差唔多價錢啦,咁我叫左個木糠布甸,$29咁貴??都算啦,心諗,應該會幾好食,跟住俾左錢,佢問駛唔駛膠袋,我話喺度食,個男收銀就話堂食加$3,$29係外賣價,真係火都黎,貴又貴過人,仲要坐都收錢,咁我去左公園坐低食,見個木糠布甸同其他舖嘅賣相差唔多,但點知差得遠了,面頭d餅碎超粉同超厚,仲要只係得面層有餅碎,中間係冇嘅,同橱擺嘅有一層層嘅完全唔同,d cream放入口裡面跟本就係食緊冰,似擺左好多日,融完再雪番咁,難食到吖,唔怪得入到去冇人啦,淨係得個門口,幾特別都冇用,杯野都唔知擺左幾多日添,對呢間野極度失望!!
之前黎過幾次澳門,都有行氹仔嘅,
但未入過呢間食,今次諗住入面有冷氣,
順便試下個木糠布甸,

一入去,就係收銀處
木糠布甸
,有個menu,冇價錢,諗住應該同門口嗰食間差唔多價錢啦,
真係火都黎,貴又貴過人,仲要坐都收錢,
咁我去左公園坐低食,見個木糠布甸同其他舖嘅賣相差唔多,
但點知差得遠了,面頭d餅碎超粉同超厚,
唔怪得入到去冇人啦,淨係得個門口,幾特別都冇用,
杯野都唔知擺左幾多日添,對呢間野極度失望!!
2013-08-09
1 分鐘 (外賣自取)
2013-07-17 128 瀏覽
今晚去左官也街諗住食啲甜品,見到必達士門口d 甜品sample 好似ok 咁,於是就入去一試首先佢有個menu係連圖的,但冇價錢,心諗一盒仔布甸都唔貴得去邊,就冇去深究幾錢,我地點左一個葡式芒果布甸同一個木糠雪糕,waitress 好快就拎左兩盒野出黎,之後冇比任何tools 我地食,之後就過黎收錢,初初我都以為聽錯,兩樣野多謝$64,下!!!真心o 左咀,一睇之下每樣$29 仲要收埋加一,之後就叫waitress 拎spoons, 食到一半,佢又拎兩隻杯埋黎倒水比我地,哩的就值收果10%服務費?! 中晒伏! 個布甸又細又唔好食,個雪糕係真心o 左咀,一睇之下每樣$29 仲要收埋加一,之後就叫waitress 拎spoons, 食到一半,佢又拎兩隻杯埋黎倒水比我地,哩的就值收果10%服務費?! 中晒伏! 個布甸又細又唔好食,個雪糕係cream 雪成冰,冇乜味,唔知食緊乜,真係完全中晒伏!

2013-07-17
$32 (宵夜)
2013-06-25 139 瀏覽
到澳門必吃的甜品是木槺蛋糕, 那天正下著兩, 到了官也街後, 隨即進入必達士吃推介的木槺蛋糕, 好味道, 雖然該店環境不算優美及有氣氛, 服務員態度不友善, 而且該店限制每人叫一個食品亦設有加一服務費, 不過吃好嘢, 最重要是食品的品質為主要, 比起沙度娜, 我會愛必達士的木槺蛋糕多一些, 因為木槺多, 且又夠凍夠實, 下次會再來臨, YEAH!木槺蛋糕 + 木槺布旬(軟身) = $81 (連加一服務費)

2013-06-14
  • 木糠蛋糕
由於女朋友說旅遊書上推薦這家店,堅持要進去吃一次...我也免為其難就.....進店後看到一個木糠布丁已經要$45...我就知道這次不好玩了因為小弟平時也有造甜品...莫說5層...你要弄到50層也離$45這價值很遠...但女朋友堅持就.....我就點了一份天美雪,依舊的沒有驚喜...再點了一杯澳門咖啡.....原來為有些特色後來覺得也只是一杯凍奶啡.....=[再好的旅遊書...還是不及OPEN RICE...下次一定要先上來做功課

但女朋友堅持就.....

我就點了一份天美雪,依舊的沒有驚喜...
再點了一杯澳門咖啡.....原來為有些特色
後來覺得也只是一杯凍奶啡.....=[

再好的旅遊書...還是不及OPEN RICE...
下次一定要先上來做功課
2012-11-05
2012-10-13 126 瀏覽
第n次去澳門. 第n次去官也街吃完了萄菜就想來個小甜品被此店門口裝飾用的木糠蛋糕等吸引本來很想試木糠蛋糕. 但肚子實在容不下 改試木糠雪糕進入店來第1件看到跟銀碼有關的是堂食最低消費每人$15... 還有附加10%服務費字條而收銀機附近只有圖片 menu .... 心想大約跟最低消費差不多 20元左右吧. 因為男友表示不吃 所以只叫一客"木糠雪糕"外賣怎知收銀才問 要$29個木糠雪糕嗎?29?! 囧.... 想著出來玩就花點錢 嘗試一下吧應了聲"是" 收貨+附錢對方...會出一杯 "雪糕" 再在另一個膠盒 灑層木糠(餅碎)係面喂?! 唔係嘛... 中間呢!! 我係m記買緊好立克新地?! 說回主角... 味道差 雪糕(還是傳說中雪硬了的布丁) 沒甚麽味 也雪太硬 跟木糠分離得很感覺是在食餅碎較多 雪糕只能慢慢用匙更少少, 少少的片出來混起來食回來hk 才發現 這店食評...實在令小妹深感慚愧居然沒做足功課及早發現這種戰績同時也順手留一下 這次經驗看好評的都是推介木糠蛋糕... 但可惜....下次都係行多2步番去莫義記食算
第n次去澳門. 第n次去官也街
吃完了萄菜就想來個小甜品
被此店門口裝飾用的木糠蛋糕等吸引

本來很想試木糠蛋糕. 但肚子實在容不下 改試木糠雪糕
因為男友表示不吃 所以只叫一客"木糠雪糕"外賣
怎知收銀才問 要$29個木糠雪糕嗎?

29?! 囧.... 想著出來玩就花點錢 嘗試一下吧

應了聲"是" 收貨+附錢

說回主角... 味道差

回來hk 才發現 這店食評...實在令小妹深感慚愧
居然沒做足功課及早發現這種戰績
同時也順手留一下 這次經驗

2012-10-10
2 分鐘 (外賣自取)
$29 (宵夜)
2012-07-28 84 瀏覽
到澳門,個個朋友都食到行唔郁,雖然我都好飽,但經過必達士,又點可以唔食木槺蛋糕??但因為太飽,實在無人陪我癲,無得入鋪食,唯有外賣獨食。實在太太太好食了!忌廉滑而不膩,甜度適中。木槺亦夠幼滑,整件吃上來就像雪糕的CREAMY,而且分有三層,CREAM跟木槺的分佈是恰到好處,沒有吃的朋友真的是走寶呢。吃著這個甜品,就像感受到幸福的感覺呢。
但因為太飽,實在無人陪我癲,無得入鋪食,唯有外賣獨食。
實在太太太好食了!

吃著這個甜品,就像感受到幸福的感覺呢。
外賣自取
  • 木糠蛋糕
行到好累了亦都有QUOTA試埋個木糠布甸見必達士有堂食就入去坐一坐MEUN都無咩特別野想食每人都要叫野食都唔緊要服務態度好差可能對得太多自由行成個行程都非常有返大陸FEEL木糠布甸硬身同軟身我自己覺得軟身好DD因為硬身根本就好難"不"係遊客區,但係0服務又坐得迫店內又黑媽媽感覺那麼差還有加一服務費貴就唔係貴.......應該係叫唔抵,好唔抵! 真係令人難過~
行到好累了
可能對得太多自由行
成個行程都非常有返大陸FEEL
木糠布甸硬身同軟身
我自己覺得軟身好DD
因為硬身根本就好難"不"
係遊客區,但係0服務又坐得迫
店內又黑媽媽感覺那麼差還有加一服務費
貴就唔係貴.......應該係叫唔抵,好唔抵!
真係令人難過~
2個甜品-好唔抵食
2011-12-05
$30 (其他)
2個甜品-好唔抵食
  • 木糠布甸