2010-09-03 22 瀏覽
雙皮奶ok架..幾好.甜度適中 但係個薑汁撞奶呢,撞得麻麻地呀.好似撞散左咁既?唔係平滑凝固既樣,有少少水水地好似一''new''佢就會散晒咁
雙皮奶ok架..幾好.甜度適中

但係個薑汁撞奶呢,撞得麻麻地呀.好似撞散左咁既?
唔係平滑凝固既樣,有少少水水地
好似一''new''佢就會散晒咁

2010-07-28 22 瀏覽
三點鐘酒店check-in完, 行左去保健食下午茶~友人點左什果涼粉, 我試左一啖, 無咩特別, 只係一般~我就點左紅豆雙皮奶, 大大粒紅豆, 仲起沙架添! 雙皮奶好滑, 正!另外再share左一份辣魚三文治, 咸左少少, 都係一般~
三點鐘酒店check-in完, 行左去保健食下午茶~

友人點左什果涼粉, 我試左一啖, 無咩特別, 只係一般~

另外再share左一份辣魚三文治, 咸左少少, 都係一般~
2010-07-25
  • 紅豆雙皮奶
2010-07-04 27 瀏覽
HAHA,又係係OR睇完就心CC走去食.因為好飽只點了雙皮奶及木瓜奶之前都有不少網友推介架試過都OK GE,不過個木瓜奶,就真係唔及高雄六合夜市入面戈間咁濃醇香滑喇!!而且印象中佢只賣NT50,好抵!
HAHA,又係係OR睇完就心CC走去食.
因為好飽只點了雙皮奶及木瓜奶
之前都有不少網友推介架
濃醇香滑喇!!而且印象中佢只賣NT50,好抵!
2010-07-04
  • 雙皮奶
薑汁撞奶(5) - 好香,好滑,好薑 但不太辣杏仁鮮奶糊(5) - 好香杏仁味,好滑。環境(3) - 典型中式糖水店服務(5) - 因為到了晚上10:30關門時侯,沒有其他食客,變相包場,服務自然相對地好。店員亦很友善,笑容可掬抵食(5) - 價錢非常合理
薑汁撞奶(5) - 好香,好滑,好薑 但不太辣

杏仁鮮奶糊(5) - 好香杏仁味,好滑。

環境(3) - 典型中式糖水店

抵食(5) - 價錢非常合理
2009-10-10
$20 (宵夜)
  • 薑汁撞奶,杏仁鮮奶糊
2010-06-07 20 瀏覽
去澳門前到openrice..搵哂所有食店既地址..結果係搵呢間既時候搵左好耐-3-又要勞煩多位澳門好市民~~發現佢唔係褔隆新街..而家係褔隆新巷..我兜了一大個圈幾經辛苦..入到去..發覺店只一檯一..可能時間關係吧..裝修十分懷舊..好有舊式感覺..叫了一客雙皮奶..因為價錢也不算便宜..加上先前食得太飽,,兩個人一齊食-3-滑是很滑..味道亦有水準..個人認為算是不錯..係褔隆新街食完野買完野..行去食一食甜品是不錯的~
發現佢唔係褔隆新街..而家係褔隆新巷..我兜了一大個圈

幾經辛苦..入到去..發覺店只一檯一..可能時間關係吧..
裝修十分懷舊..好有舊式感覺..
滑是很滑..味道亦有水準..個人認為算是不錯..
係褔隆新街食完野買完野..行去食一食甜品是不錯的~
2010-05-05
  • 薑汁撞奶
2010-05-01 73 瀏覽
apr 24, 10嚟食下午茶,因為無大枱,所以分咗2枱食,我嗰枱就4人,叫咗 :1) 凍冰花燉蛋 (mop15) -蛋滑,也有蛋香-不過友人們都會認為熱食嘅燉蛋會好味d2) 凍杏仁鮮奶糊 (mop17) -其實都幾杏仁味,所以搶晒鮮奶嘅香味-又喺好滑3) 熱椰汁雙皮燉奶 (mop17) -面頭嘅椰汁好香,亦幾"杰"身,並非水汪汪-但就好似唔多見第2層皮-滑溜似乎喺佢嘅甜品特式咁,不用懷疑4) 熱薑汁撞奶 (mop16) -試咗友人少少-不知是否食嘅份量唔多,所以覺得可以再薑d更佳* 今此之旅好想食燉蛋,所以安排了大家嚟..........n年前來時,有個雞蛋糕,真喺好濃蛋香味,以前嚟都好難食得到..........宜家呢個糕點似乎絶了跡* 另外1批友人就坐格離1枱,都試埋佢哋嗰d,有個合桃蛋白糊都好唔錯,因有明顯合桃香,但又無燶味* 不過亞姐嘅服務態度未夠好,因問佢攞4隻碗仔時,佢都好計教(可能最後要佢哋洗),所以只肯比2隻我哋啫

1) 凍冰花燉蛋 (mop15)
-蛋滑,也有蛋香
-不過友人們都會認為熱食嘅燉蛋會好味d

2) 凍杏仁鮮奶糊 (mop17)
-其實都幾杏仁味,所以搶晒鮮奶嘅香味
-又喺好滑

3) 熱椰汁雙皮燉奶 (mop17)
-面頭嘅椰汁好香,亦幾"杰"身,並非水汪汪
-但就好似唔多見第2層皮
-滑溜似乎喺佢嘅甜品特式咁,不用懷疑

4) 熱薑汁撞奶 (mop16)
-試咗友人少少
-不知是否食嘅份量唔多,所以覺得可以再薑d更佳

2010-04-24
2010-04-27 54 瀏覽
小病的小妹在到澳門, 真的沒有甚麼可以選擇想吃夜宵的我, 便和男朋友到褔隆新街找吃的見保健還未收舖, 呀姐還在燉奶唷!十一點半, 只有麵食, 所以我倆點了一碗豬扒麵和辣魚麵, 再加一杯木瓜奶麵則一般, 豬扒不及老媽子的好吃, 魚就不用說了, 只是罐頭魚而已不過...木瓜奶用料十足, 非常新鮮味美, 又夠大杯, 很想自己在家打一杯呢結果我們第二晚還是要來喝多一杯第二晚加了一碗雙皮奶, 但是對於不嗜的我來說, 實在太甜了, 要和男朋友share才可KO它!
小病的小妹在到澳門, 真的沒有甚麼可以選擇
想吃夜宵的我, 便和男朋友到褔隆新街找吃的
見保健還未收舖, 呀姐還在燉奶唷!
麵則一般, 豬扒不及老媽子的好吃
, 魚就不用說了, 只是罐頭魚而已

結果我們第二晚還是要來喝多一杯

2010-04-04
$20 (宵夜)
2010-04-14 46 瀏覽
每一次來到澳門,總會飯後甜皮也要食食食雙皮奶,薑汁撞奶......但唯獨有一間情有獨鍾,這就是保健牛奶. 我每一次來澳門總會來拜訪他.今次,我們揀選了一碗杏仁鮮奶糊,一碗薑汁撞奶首先,先講講杏仁鮮奶糊好好味,真的好好味,很香很重的杏仁味,因本人是杏仁fans,無論杏仁霜,杏仁糊,杏仁加上鮮奶,女士們吃上這甜品,真的可以發揮養顏的功效.薑汁撞奶真的有點令我失望. 我不是覺得薑汁撞奶唔好食,是十分好食,因夠哂薑,可惜這碗薑汁撞奶凝固不到,表面好靚好滑,但內裏就散哂. 不過總算好好味的.講真,就算這碗薑汁撞奶失手,本人也覺得好好味,期待下一次再來澳門時再探探保健牛牛啦!

今次,我們揀選了一碗杏仁鮮奶糊,一碗薑汁撞奶

首先,先講講杏仁鮮奶糊

薑汁撞奶

薑汁撞奶
2010-02-20
$17 (其他)
2010-04-11 21 瀏覽
要排隊去食,真係唔值得,一般到你唔信奶味一般
2010-04-05
  • 薑汁撞奶
2010-03-25 26 瀏覽
同仔地堡街大樹下(大利來記)比較,肉汁多,好juicy,大利來記D豬扒飽好乾,服務態度唔係咁好,當然要食埋雙皮奶, 薑汁撞奶,環境清潔
2010-03-24
2010-03-25 21 瀏覽
一連 2 日既澳門之旅最後 1 日, 爸爸媽媽加埋男友仔一行 4 人...雙皮奶....殺呀!! 吼吼吼~一入到去就急不及待先黎 3 碗薑汁撞奶...讚! 薑味香濃, 奶質滑溜~ 不過微微甜左少少!之後再黎 2 個雙皮奶...又真係有皮架喎!? 薄薄一層皮仔, 奶味香, 不過比起薑汁撞奶唔算太滑~甜度適中, 唔錯!! P.S.: 媽媽話, 好似....加左價喎 哎呀!! 唔記得影相添.... =.=算~ 食飽飽就繼續殺呀~~~
雙皮奶....殺呀!! 吼吼吼~
一入到去就急不及待先黎 3 碗薑汁撞奶...
讚! 薑味香濃, 奶質滑溜~

不過微微甜左少少!

之後再黎 2 個雙皮奶...
甜度適中, 唔錯!!

P.S.: 媽媽話, 好似....加左價喎

哎呀!! 唔記得影相添.... =.=
算~ 食飽飽就繼續殺呀~~~
2010-03-23
2010-03-16 19 瀏覽
第一次嚟食, 試咗雙皮奶同薑汁燉旦, 雙皮奶真係有層皮係面, 但可能凍食所以唔算好香但就好滑; 薑汁燉旦就好滑好好味, 薑汁味濃, 相信冬天食仲正, 仲有d阿姐好好人架!
2010-02-27
  • 薑汁燉旦
2010-03-15 25 瀏覽
星期六下午都不多人,心已沉一沉,是不是無想像中咁好食??兩個人叫了一個雙皮奶一個薑汁撞奶 share 食雙皮奶唔見面頭層皮ge!?滑就夠滑,奶味都濃,不過,我食雙皮奶係想食佢面頭片皺皮囉薑汁奶,撞得唔夠凝固,得散很稀,我估係溫度控掣得唔好吧
星期六下午都不多人,心已沉一沉,是不是無想像中咁好食??

兩個人叫了一個雙皮奶一個薑汁撞奶 share 食
雙皮奶唔見面頭層皮ge!?
滑就夠滑,奶味都濃,不過,我食雙皮奶係想食佢面頭片皺皮囉

薑汁奶,撞得唔夠凝固,得散很稀,我估係溫度控掣得唔好吧
2010-03-13
2010-02-20 22 瀏覽
自從在順德吃過雙皮奶後就很久沒吃過了,既然這兒這麼多人說好就一定要試啊在三盞燈吃完麵後肚子都還是滯滯的,不過大食二人組還是要了三個甜品凍熱雙皮奶各一,友人喜愛熱的,但我就因為行得太熱所以要了凍的雖然凍的不及熱的滑,但還是有另一種口感,挺身的奶中彷彿感覺到一層薄薄的皮而且兩者都味道都算不過甜,是可以接受的另外一個是凍燉蛋,一上桌就被那超金黃的顏色吸引燉蛋燉得不過老,而且蛋味非常濃郁,但略為甜了點後來發現沒有試薑汁撞奶,下次來一定也要一嚐!

而且兩者都味道都算不過甜,是可以接受的

另外一個是凍燉蛋,一上桌就被那超金黃的顏色吸引
燉蛋燉得不過老,而且蛋味非常濃郁,但略為甜了點

後來發現沒有試薑汁撞奶,下次來一定也要一嚐!

待涼中的雙皮奶
很光滑的面
凍雙皮奶是鄒皮的
同樣光滑的燉蛋
2010-01-30
$25 (其他)
很光滑的面
凍雙皮奶是鄒皮的
同樣光滑的燉蛋
2010-02-06 58 瀏覽
剛從三盞燈那裡步行了一會,就搭BUS來到新馬路附近搵食當時的肚子只能容納甜品而已!店內只有2檯左右的人,眼見放滿了數碗雙皮奶在冷卻....真的是極品所以我們兩人點了三個甜品分別是一冷一熱的雙皮奶另加了一個凍燉蛋....因為自己食開雙皮奶,多數都是習慣了熱食的,覺得熱食落口會滑一點...比凍食的味道更香果然不錯!~滿足了....和澳洲牛奶有得揮凍燉蛋,賣相是吸引的!~面上的皺紋層金黃色似的,食落口蛋香味很重!燉蛋也沒有老剛剛好.....另外想share下果日店內的阿姐話:「有D人真係好好笑....黎食熱既雙皮奶,問點解冇皮既??假架???唔係雙皮奶wo!!!!!!哈哈......因為係熱食囉....都未攤凍點會有層皮係度牙?所以咪冇皮囉,如果大家想見到一層好厚既雙皮就記住食凍食啦!」搞笑......好~我們繼續尋找美食~~~~~~~~~

剛從三盞燈那裡步行了一會,就搭BUS來到新馬路附近搵食
當時的肚子只能容納甜品而已!

所以我們兩人點了三個甜品
分別是一冷一熱的雙皮奶另加了一個凍燉蛋....

果然不錯!~滿足了....和澳洲牛奶有得揮

好~我們繼續尋找美食~~~~~~~~~
凍燉蛋
2010-01-30