紅磡馬頭圍道一條唔太起眼嘅巷入面嘅一間小店,當日星期五下午2點開門,2點半去到喺街頭已經見到人頭湧湧,分開左兩條隊排緊(外賣、堂食)。但都唔太意外,因為呢間店喺海南雞關注組討論度好高,加埋「米紙」出片推薦,好多人特意過黎打卡、潮聖(包括我在內)。但當日係閒日,等左唔洗半個鐘就入得,入面環境較為逼少少,但野食好味就冇問題啦。🐓招牌去骨泰式海南雞飯 $55 ★★★★☆本身呢個套餐跟左油飯唔需要加錢,油飯每粒米飯都呈金黃色,煮得剛剛好,粒粒分明,軟糯但有咬口,食落仲有陣陣雞油香味同香茅味,食落唔會太油膩,岩岩好,但如果可以再多d炸蒜會更好,再惹味D,個油飯係做得幾出色。到主角泰式海南雞✨,雖然冇轉到脾位,但雞胸位置都完全唔會鞋或者好柴,食到有雞味但真心唔重,而佢泰式香料唔會蓋過哂,喧賓奪主,味道算夾得平衡。最欣賞個雞皮好爽滑又Q彈,厚薄亦適中,唔會令到人食完好膩口,加埋雞皮下少少啫喱部分,真係好有驚喜。但唯一嘅少少缺點就係當日雞皮部分有啲過咸,同行嘅男友亦指上次佢食都冇咁咸個雞皮,可能重手左,但都冇阻我食哂成個飯同雞。除左雞皮部分,佢地嘅泰式醬汁亦受到我高度的讚賞,佢落左D泰式香料加埋醬油,
🐓招牌去骨泰式海南雞飯 $55
★★★★☆
本身呢個套餐跟左油飯唔需要加錢,油飯每粒米飯都呈金黃色,煮得剛剛好,粒粒分明,軟糯但有咬口,食落仲有陣陣雞油香味同香茅味,食落唔會太油膩,岩岩好,但如果可以再多d炸蒜會更好,再惹味D,個油飯係做得幾出色。到主角泰式海南雞✨,雖然冇轉到脾位,但雞胸位置都完全唔會鞋或者好柴,食到有雞味但真心唔重,而佢泰式香料唔會蓋過哂,喧賓奪主,味道算夾得平衡。最欣賞個雞皮好爽滑又Q彈,厚薄亦適中,唔會令到人食完好膩口,加埋雞皮下少少啫喱部分,真係好有驚喜。但唯一嘅少少缺點就係當日雞皮部分有啲過咸,同行嘅男友亦指上次佢食都冇咁咸個雞皮,可能重手左,但都冇阻我食哂成個飯同雞。除左雞皮部分,佢地嘅泰式醬汁亦受到我高度的讚賞,佢落左D泰式香料加埋醬油,好微微辣,但好惹味,不論喺撈飯定係點雞食都一流,我從來都未試過可以差唔多清哂成個醬汁碟。
✨去骨蔥油雞飯 $52
★★★★☆
呢個餐本身冇跟油飯,如果轉要加錢$5。但就加左錢轉左做全脾$13,真係俾普通位置再滑身、軟腍好多,真係試哂兩隻先試到分別,我覺得都值得加錢。同樣係海南雞,但上面就淋左好多蔥油。D蔥油比平時出面食到嘅更加之香,蔥唔會太過淋,仲有小小咬口,份量亦幾多,個咸香同白飯好夾,餸哂成個飯都絕對冇問題。平時鍾情蔥油嘅朋友仔唔好錯過。

跟餐大家可以簡唔洗加錢嘅限量椰子🥥雞湯,早去就通常都有,味道都幾住家湯FEEL,有椰子嘅清甜加陣陣雞嘅鮮味,睇得出用真材實料煲,唔係普通味精料貨仔,想有得飲真係要早少少黎。

🌟總括: 海南飯好滑,雞皮部分好出色,但唔係好有雞味。油飯、醬油好味,椰子雞湯亦值得一試。去骨蔥油雞飯亦可一試。整體上野食味道都好唔錯,價錢合理。大家想試就最好搵個閒日OR出少少去。值得一提,大家去之前可留意佢地社交平台專頁睇清楚營業時間,因為同行男友指上次開下午3點,但而家就轉左2點開門。