已經bookmark左依間好耐&好想食,今日終於都去到食!本身聽講大角咀依間有好多人排隊,而且去到目測店門前有10幾個人排緊隊,所以都有啲擔心要等好耐(>﹏<)但係店員嗰時就話好快可以入到(可能上一輪已經差唔多食完(around 13:00🕐)),而最後都只係排咗10分鐘左右,所以都覺得好lucky!!!(*☻-☻*)一入去坐低覺得環境幾舒適,由於餐廳枱櫈都係用木製🪑,感覺上幾親切和有台式風格(^^)🌟首先,每一款便當都會跟5款配菜~而本週配菜有( ´▽`):1.蒽酥高麗菜2.家常炒粉絲3.紅燒茄子🍆4.焦糖玉子🥚5.本日涼菜全部都係Meow小編鍾意嘅配菜!\(//∇//)\由於Meow小編本身好鍾意一次過食好多唔同款式嘅餸菜,而本週嘅配菜全部都係我鍾意食嘅料理,所以一直超期待(*^^*)而最後係超級滿意!特別是炒粉絲和高麗菜炒得好入味,入面仲有冬菇絲和蘿蔔絲,整體上每款配菜都好有心思,一啲都唔馬虎!(。ì _ í。)💜 古早味手工滷肉便當🥢 💰$62跟餐免費飲料:花壇茉莉綠茶(+$0)+QQ寒天 (+$3)-喺主角滷肉方面,佢嘅肥瘦比例均勻,肉質食落唔黐牙易咬開

1.蒽酥高麗菜
2.家常炒粉絲
3.紅燒茄子🍆
4.焦糖玉子🥚
5.本日涼菜
全部都係Meow小編鍾意嘅配菜!\(//∇//)\

💜 古早味手工滷肉便當🥢 💰$62
跟餐免費飲料:花壇茉莉綠茶(+$0)+QQ寒天 (+$3)
-喺主角滷肉方面,佢嘅肥瘦比例均勻,肉質食落唔黐牙易咬開,雖然小編唔鍾意食肥肉,但講到瘦肉嘅質感絕對值得稱讚👍

-而論到滷肉+配菜vs飯比例最少有1:1,可以話係比得一啲都唔孤寒😳🫶啱晒Meow小編呢類一定要有餸撈飯嘅人☺️望到啲飯俾滿滿嘅餸覆蓋住就覺得好幸福(///▽///)

-滷汁方面都比得好足,唔會話食到最後得返啲白飯冇汁撈❤️食落有種孜然粉嘅味道?!係微辣嘅感覺(。ì _ í。)~雖然小編唔食辣,但係都接受到,而且係少有食到嘅味道,感覺好特別但又新奇好味🫶

-跟餐飲品方面~茉莉綠茶味道偏淡味,而QQ寒天好彈而且有𡁻勁咬口(^^)
🤤✨總括而言,喵小編食得好滿足~就算食完都好想繼續添食(≧▽≦)雖然平時好少出街叫滷肉飯黎食,但係呢個有驚艷到我!絕對值得再去食~o(^▽^)o

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 限定-玖香啤酒豬軟骨便當🥢 💰$76
跟餐免費飲料:南投炭焙烏龍(+$0)+愛玉(+$3)
-豬軟骨方面,同行朋友比左一塊比喵小編食,食落覺得好有咬口唔黐牙而且好入味,軟骨都煮得適中夠淋,同時仍然維持到一定咬口感(*^o^*)

-雖然本身叫玖香啤酒,但食落完全冇啤酒味~唔飲酒嘅朋友都可以叫黎食(*¯︶¯*)
Ps. 同行朋友的豬軟骨便當本身叫咗少飯,但朋友覺得好似同正常份量差唔多(可能唔記得左比少飯?)

幸福指數:😻😻😻😻/5

*沒有加一服務費