2020-05-26 309 瀏覽
由於工作需要每星期都有一日要去上水返工而上水就無乜特別嘅嘢好食 同事一直推介鳳鳴居不過去過兩次都因為大排長龍 而有啲趕時間所以就無等到而無食適逢今日落大雨而又無咁趕 無乜人排隊 終於有機會一試 不過五個人都等咗差唔多20-30分鐘先有得入座點餐之後就上餐得好快 叫咗一個大家都推薦要一試嘅醉雞麵($48)轉烏冬麵底($8)加配一杯凍菊花蜜($8)醉雞麵嚟講我就只係食過台灣果款即食版嘅花雕雞麵鳳鳴居嘅醉雞麵酒味聞落都已經幾濃郁 飲落就都算幾甜 有啲似果種甜酒咁 不過個人就幾鍾意飲 配料主要有蔥花 紅棗 木耳 雞肉同麵 仲有辣椒豉油供點雞肉之用至於烏冬食落都唔錯 不過份量就相對米線少啲雞肉就唔算係太出色 本身無乜特別味道 而且唔算係好嫩滑 少少鞋 反而木耳就幾有味道野飲方面,菊花蜜就甜得濟總括而言 個人覺得湯底都幾好飲 幾乎不知不覺就飲哂成碗湯 而我就唔係太飲得嘅人 容易對酒精有反應 朋友話我食完面有啲紅 我都覺得有少少熱 用身體驗證咗佢酒精嘅成份應該的確有返少少濃嘅仲以為大部份酒精已經煮到蒸發無哂
由於工作需要每星期都有一日要去上水返工
而上水就無乜特別嘅嘢好食 同事一直推介鳳鳴居
不過去過兩次都因為大排長龍 而有啲趕時間所以就無等到而無食

醉雞麵嚟講我就只係食過台灣果款即食版嘅花雕雞麵

至於烏冬食落都唔錯 不過份量就相對米線少啲
野飲方面,菊花蜜就甜得濟

仲以為大部份酒精已經煮到蒸發無哂