2018-02-14 232 瀏覽
百樂中心有很多餐廳,我亦試過數間較出名的,這次又來到這棟大廈覓食,來到新開沒多久的Zappy Cafe,一進去就看到花草的佈置,予人非常寧靜舒服的感覺,餐廳不太大,環境安靜舒適,最適合和友人坐一整晚聊天。餐牌上有不同的fusion菜式,價格中上,味道質素挺高。無花果橙柳合桃沙律:淋上餐廳自家製的橙柳醬汁,新鮮的無花果、橙柳、合桃、鹹芝士為味覺帶來點酸酸甜甜又帶鹹的衝擊,這個絕對是新鮮、營養價值高的沙律選擇,推介!南瓜盅雞絲意大利飯:以雞湯烹煮意大利飯,釀入烤熟的日本南瓜內,雞絲嫩滑野菌多,飯粒分明,汁吸盡精華,十分入味。
餐牌上有不同的fusion菜式,價格中上,味道質素挺高。
2018-02-02 326 瀏覽
之前上網搵到呢間Zappy Cafe & Bar,環境寧靜舒服,場內播放住柔和嘅音樂,絕對適合同男友撐下檯腳。我地叫左個黑松露薯條做頭盤小食,好大碟,炸得金黃脆口,食落熱呼呼的感覺,加上上面鋪左不少嘅黑松露,散發住陣陣黑松露香味,非常之好味。主菜方面我哋揀左個蟹肉野菌意大利飯,份量足夠,賣相都幾靚,有兩隻酥炸蟹鉗放上頂,十分搶眼。撥開蟹鉗後,更是有驚喜,有一大埋黑松露醬在面,mix埋意大利飯一齊食...正! 意大利飯唔會太過黏口,一口蟹肉,一口野菌,配合得天衣無縫。蒜香辣油活蜆天使麵絕對適合鍾意食辣嘅朋友,蒜香味重,而且有辣油鋪上面,十分惹味。天使麵條條分明,爽口彈牙。蜆肉鮮甜肥美,而且無沙。整體上,環境同食物都唔錯,如果想同朋友或者伴侶靜靜哋傾下計食個飯,呢間餐廳會係個唔錯嘅選擇。

蒜香辣油活蜆天使麵

2018-02-01
蒜香辣油活蜆天使麵
2018-01-31 194 瀏覽
見到呢間餐廳有好多好評,於是今晚去左食晚飯,果然不錯首先我地叫左無花果橙柳合桃沙津。水果夠新鮮,夠甜,加埋烘焙過既合桃同菲達芝士,同埋自家製的芥末蜜糖橙汁,好開胃!然後我地叫左個冷盤—黑松露蟹肉煙三文魚卷,值得推介!我地冇諗過原來入面有咁多蟹肉!冷盤黎講真係好足料,亦都食得黑松露係貴價果種,三樣材料好match南瓜盅雞絲意大利飯冬瓜盅就見得多,南瓜盅真係第一次見,可以食到意大利飯之餘,仲可以食到好多南瓜肉,幾健康最後甜品有伯爵茶千層蛋糕,口感有點像栗子蓉,但帶淡淡的茶味,食到好滿足呀
見到呢間餐廳有好多好評,於是今晚去左食晚飯,果然不錯

首先我地叫左無花果橙柳合桃沙津。

然後我地叫左個冷盤—黑松露蟹肉煙三文魚卷,值得推介!

南瓜盅雞絲意大利飯

2018-01-31 135 瀏覽
銅鑼灣既呢棟大廈有好多餐廳,今次我地揀左呢間意大利餐廳,環境幾舒適,食物質素亦高無花果橙柳合桃沙津我好鍾意呢個沙津好清新,佢唔係用普通既沙津醬,而係自家製的芥末蜜糖橙汁,所以感覺好健康,而家好少見出面既沙津有無花果,正南瓜盅雞絲意大利飯將意大利飯裝入日本紅栗南瓜盅入面,賣相好吸引! 另外意大利香味很濃郁,加埋啖啖雞肉,值得推介!黑松露蟹肉煙三文魚卷我好欣賞佢個卷入面有好多好多蟹肉! 而且黑松露濃郁得黎不會搶左蟹肉既鮮味,有驚喜!甜品—Earl Grey 千層蛋糕,好味!

無花果橙柳合桃沙津

南瓜盅雞絲意大利飯

黑松露蟹肉煙三文魚卷

甜品—Earl Grey 千層蛋糕,好味!

2018-01-31 67 瀏覽
今日係銅鑼灣放工後,同左同事去附近醫埋肚先返屋企。Random去左百樂的一間Cafe,餐廳裝飾係田園設計,個感覺都幾舒服。坐低先叫左杯荔枝梳打,攪均之後有清清地的荔枝甜,加埋梳打的氣,係返工後gur gur之首選。另外,朋友就揀左玫瑰咖啡,見到個樣都覺得幾正。小食方面,我們叫左一份吉烈炸蠔,外皮炸得岩岩好。安格斯牛小排係屬於Medium Rare,加埋拌碟的黑醋汁,又同牛肉幾Match。呢個蟹肉野菌意大利飯係呢餐飯的驚喜位。雖然個蟹鉗只係Party Food Level,不過意大利飯每粒飯都吸滿雞湯的精華,而且蟹肉非常多。餐廳的環境都坐得幾舒服,而且都唔會太嘈,好適合幾個朋友仔傾下計食下飯。

另外,朋友就揀左玫瑰咖啡,見到個樣都覺得幾正。

小食方面,我們叫左一份吉烈炸蠔,外皮炸得岩岩好。

呢個蟹肉野菌意大利飯係呢餐飯的驚喜位。

雖然個蟹鉗只係Party Food Level,

不過意大利飯每粒飯都吸滿雞湯的精華,而且蟹肉非常多。

2018-01-30 120 瀏覽
銅鑼灣係朋友食飯行街的好去處,但大家會唔會同我一樣覺得好難揾一間有得Book位又可以坐得舒服,靜靜地傾下計的餐廳呢?今次我去到百樂中心,一個充滿餐廳的大廈,去左位於13樓的小Cafe Zappy。去cafe當然要叫杯咖啡飲下啦。本身諗住叫比較少有的薰衣草咖啡,不過我又忍唔唔到玫瑰咖啡的引誘。Rose Latte的味道夠清香,唔係一般的死甜,Mix埋咖啡的獨有香氣,淨係聞都夠正!至於朋友仔就叫左一杯荔枝梳打,見到佢好快就飲左一半就知道味道唔差。係食主食前,我們叫左一份吉烈炸蠔。一共有6隻炸得金黃鬆脆的蠔,$58都幾抵食。個皮唔算太厚,個外皮炸得非常鬆,令人想食完又一粒。主食方面,我們叫左份蟹肉野菌意大利飯,每粒飯都充滿蟹肉的香氣,撈埋埋意大利黑松露醬,令味道的層次更多。個人比較有驚喜的係香烤美國安格斯無骨牛小排。雖然無得揀要幾成熟,不過黎到的,正係我想要的!牛小排肉質都幾嫩口,上面的香草令到牛肉更香。此外,我都幾鍾意食牛小排下的薯蓉,薯味非常濃,口感仲幾滑Tim。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,

(左)玫瑰咖啡  (右)荔枝梳打

吉烈炸蠔

個皮唔算太厚,個外皮炸得非常鬆,令人想食完又一粒。

香烤美國安格斯無骨牛小排

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
香烤美國安格斯無骨牛小排
2018-01-29 190 瀏覽
假期自己一人去銅鑼灣行下,行到肚餓就黎到依間想試好耐嘅餐廳喇!門口裝飾簡約,令人覺得好舒適。餐廳唔算好大,可以坐得舒舒服服。午餐選擇都算多元化,有輕盈嘅,又有肉類。海鮮愛好者嘅我就選擇左蟹肉野菌意大利飯。午餐包一個餐湯,今日餐湯係忌廉蘑菇湯。忌廉湯熱辣辣,都幾creamy,有打碎左嘅蘑菇,亦有不同嘅菇類,真材實料!非常好!主菜上場喇!蟹肉野菌意大利飯,睇落已經覺得好creamy 面頭有黑松露醬,大愛呀!食落啖啖都有蟹肉,一d都唔手軟呀!飯粒軟硬適中,味道有微微嘅白酒味,再加上野菌嘅咬口,得好!如果再加埋黑松露醬一齊食,又會多一個層次!不錯呀!值得一讚係服務態度,侍應好細心呀,叫餐飲時會問客人要唔要少冰,而且反應好快,絕對唔需要客人等好耐。非常好!

午餐包一個餐湯,今日餐湯係忌廉蘑菇湯。
忌廉蘑菇湯

主菜上場喇!
蟹肉野菌意大利飯

蟹肉野菌意大利飯,睇落已經覺得好creamy
不錯呀!

2018-01-27
午餐
  • 蟹肉野菌意大利飯
2018-01-24 130 瀏覽
銅鑼灣不嬲都好多嘢食,但就成日都好多人排隊。今次朋友推介,介紹我哋呢間人隱世西餐廳,無論食物定環境都好喜出望外😍一入到去,就有好高級西餐廳嘅感覺同環境。店員都好有禮貌,仲專登比個位我哋放袋。我同男朋友叫咗兩個主菜,一個蟹肉野菌意大利飯同埋牛油果大蝦天使麵。我叫嘅意大利飯我覺得非常滿意,完全冇偷工減料,淡淡蟹肉,同意大利飯融合起來,非常有好口感。天使麵都好驚喜,有兩大隻蝦,分量十足。而且牛油果都好新鮮,軟林林嘅,係最靚嘅牛油果。整體而言非常滿意,環境清幽,裝修企理。絕對係慶祝周年或者情人節最佳選擇。

2018-01-23
2018-01-07 246 瀏覽
今日行過呢幢大廈,見有3個阿姨好努力咁喺大門前派傳單拉客去樓上啲餐廳,我同朋友見set lunch價錢合理,就隨意揀咗13樓呢間試吓. 上到去發現呢間餐廳我曾經嚟過,不過以前叫Donkey&Sheep,可能轉咗手,但佈置同以前差不多,依舊開揚丶舒適~雖然餐廳小小,但set lunch主菜選擇都有好似7款咁多,前菜可選湯或沙律.今日係忌廉磨菇湯,好creamy,磨茹味都幾香濃.朋友點咗蟹肉野菌意大利飯,佢話味道唔錯~我點咗linguine,好醒胃~ 比大部分餐廳煮得好味~跟餐飲品除咗咖啡或茶仲可揀橙汁丶蘋果汁丶可樂,或者以半價轉特飲. 朋友點咗蜜桃百爵茶奶蓋,而且已經急不及待咁飲晒(可能太好味)...我連相都無機會影~ 值得一讚係呢度啲餐具又新又靚,而且好乾淨(無水印)! 侍應有禮又細心!

今日係忌廉磨菇湯,好creamy,磨茹味都幾香濃.
Mushroom  soup

朋友點咗蟹肉野菌意大利飯,佢話味道唔錯~

我點咗linguine,好醒胃~ 比大部分餐廳煮得好味~

2018-01-04
Mushroom  soup
  • 蟹肉野菌意大利飯
放工同男朋友撐枱腳,梗係要揀間浪漫有情調嘅餐廳😆😆今日就嚟到銅鑼灣百樂中心試下依間隱世樓上西餐廳😋😋餐廳面積唔算大,但座位夠寬敞,坐得好舒服,裝修以綠色草地作主題,餐廳由裡到外都是用草地作主題,格調簡單,柔和嘅燈光增添一份溫暖、浪漫嘅感覺👍🏻👍🏻情侶拍拖首選啊!主菜先嚟一個卡邦尼扁意粉,先讚一下餐廳用料十足,用佐相當多嘅煙肉同蘑菇😳😳配料多到嚇我一跳,平時坊間食到嘅只有數塊煙肉,依度係啖啖意粉都帶有煙肉,正👍🏻👍🏻意粉用上扁意粉,比普通意粉更客易掛汁,口感軟滑得嚟帶少許煙韌🤤🤤餐廳秘製嘅卡邦尼醬汁認真一流,芝士味唔會太濃又帶有淡淡忌廉味,好creamy又唔會太膩,配上扁意粉味道滿分😍😍上菜時睇落細細碟,原來份量都好多好飽肚㗎🤣🤣男朋友叫佐個香煎三文魚柳,上菜時三文魚柳大大塊舖係碟上,外表煎至金黃色,賣相十分吸引😍😍表面灑左小小香草,咬落帶點微脆,豐厚嘅油脂令魚肉入口即溶,肉質嫩滑,鹹度適中,味道一百分👍🏻👍🏻值得一題,配菜薯角初時以為係坊間食到嘅薯角,嘩😮😮食落原來係原個薯仔切件焗製而成,難怪完全冇炸粉味,咬落滿口薯香🤗🤗再嚟個小食😃黑松露薯條,上菜時熱辣辣,即叫即炸😆😆薯條炸得脆口唔
㗎🤣🤣
再嚟個小食😃黑松露薯條,上菜時熱辣辣,即叫即炸😆😆薯條炸得脆口唔乾身外脆內軟,用佐好多新鮮薯仔磨成蓉製成,啖啖薯蓉,又一飽肚美味之作😛😛
食物佳環境正👍🏻👍🏻高質西餐廳可遇不可求,經過銅鑼灣一定要試下☺☺
2017-11-23 287 瀏覽
今日有朋友帶我去時代廣場後邊後面嘅樓上Cafe,抱住一試無妨嘅心態就走咗去食喇。間cafe面積唔係好大,只係擺到三四張枱,但見到店主係有花心思係裝修行業方面,令到呢間cafe帶有啲溫馨嘅感覺。不過裝修再好,啲嘢食唔好都假啊。所以我同我啲朋友就嗱嗱聲打開Menu點野食。我地今次點咗黑松露薯條、香煎三文魚柳、美式BBQ醬燒豬肋骨以及鮮蝦帶子意粉。首先先來係餐前沙律。鮮甜大蝦,配合爽口沙律菜感覺好清新。跟住你先送上來嘅就係佢黑松露薯條。每一冇一條線充分精神黑松露醬聞到已經好想食呀佢。佢建議我哋食薯條嗰陣點啊酸忌廉令到成條唔會太過油,啱啱好。跟住送上嘅係香煎三文魚柳。三文魚面煎得帶啲香脆,但內裡依然好嫩滑,帶有魚生嘅質感,火喉啱啱好,一百分。鮮蝦帶子意粉用上咗墨魚汁意粉,帶子煎得香嫩可口,而大蝦亦都非常鮮甜。成碟意粉好快就比我地掃清光。最後送上就係美式BBQ醬燒豬肋骨。美式bbq醬夠惹味。整體而言,價錢公道,位置方便,食物質素唔差,可以再黎。

首先先來係餐前沙律。鮮甜大蝦,配合爽口沙律菜感覺好清新。

最後送上就係美式BBQ醬燒豬肋骨。美式bbq醬夠惹味。

整體而言,價錢公道,位置方便,食物質素唔差,可以再黎。
2017-11-16 334 瀏覽
琴晚食完餐西餐,同朋友分享,傾開個時,佢介紹左一間隱世既西餐比我.咁岩今日有時間,就去試下啦.不過平時我就唔鍾意連續食同一種類既菜既.呢排唔洗加班,一收工就去食飯,所以一般都好少人,唔洗排隊等位就入得啦.見到第一個MENU,諗住叫set既時候發覺原來係lunch set黎唔緊要,咁散叫啦,就食朋友推介既菜式牛肝野菌忌廉濃湯 $38好鍾意用大大隻碟去裝啲湯飲,因睇感覺上氣派啲,好彩呢碟湯都唔貴中間用忌廉畫左個圖案出黎,幾靚,係碟邊仲放左個蒜蓉牛油多士添一黎到已經聞到濃郁既香味,飲落啖啖都有野菌,好足料,味道都係適中既蒜蓉牛油多士 軟身既蒜蓉牛油多士,加上香脆既包邊,食落都好新鮮就咁食又或者沾啲湯食都可以蟹肉野菌意大利飯 $138朋友推介一定要試下呢碟菜.第一個感覺係個risotto整得幾好,濃淍度適中同埋好大方,係面頭上有一大舊黑松露,蟹肉都係密集式地平均分布果然係隱世樓上店,係有返咁上下水準既本身想試下個日本北海道千層蛋糕,但因為太飽了,都係下次先最後想讚下啲員工服務幾好,我飲水飲得好快,佢都好勤力咁好快幫我斟返,搞到我都有啲唔係幾好意思走個時見到呢個位整得幾靚,下次要試埋啲飲品至得.
唔緊要,咁散叫啦,就食朋友推介既菜式

牛肝野菌忌廉濃湯 $38
牛肝野菌忌廉濃湯

蒜蓉牛油多士

軟身既蒜蓉牛油多士,加上香脆既包邊,食落都好新鮮
就咁食又或者沾啲湯食都可以

蟹肉野菌意大利飯 $138
蟹肉野菌意大利飯
果然係隱世樓上店,係有返咁上下水準既

本身想試下個日本北海道千層蛋糕,但因為太飽了,都係下次先
走個時見到呢個位整得幾靚,下次要試埋啲飲品至得.
其實百樂中心唔單只多選擇,質素仲唔差添,得閒要再黎試下先得
2017-11-15
牛肝野菌忌廉濃湯
2017-11-15 192 瀏覽
每逢星期六日,當然要同太太食好西👻上次到銅鑼灣經過這棟大廈,望見有好多餐廳🍴上次已經mark 定想試這間由於到達的時間天色還未暗 ,透過窗邊看着銅鑼灣繁華嘅市景,感到在百忙的生活中,享受一點悠閑的感覺😌我們前菜點了一道-凍蝦作為開胃的小食,凍蝦是個不錯的選擇,而且份量比我想像中多,蝦肉爽口彈牙😍幾有驚喜然後來了一道 炸蠔小食 師傅嘅功力也不錯 粉漿也不多,入口鮮甜多汁終於來到主菜,今日點了一份三文魚扒,賣相很好,但對於我這個大男人來說👉🏻👈🏻份量比較少,老闆應該知我減肚腩中😭 雖然份量雖小,但師傅將三文魚扒煎到入口即溶,油份也不多,配合自家製的忌廉汁,頗開胃的🤤最後叫了黑松露蘑菇意大利飯,一上枱我已經按捺不住😈黑松露的香味侵佔我整個鼻子,淡淡的蘑菇香,幾分鐘就食完這碟飯🤣食完飯後,這裡的環境很適合約會,和伴侶坐着談天說地,為美好的一天作總結
每逢星期六日,當然要同太太食好西👻

我們前菜點了一道-凍蝦

食完飯後,這裡的環境很適合約會,
和伴侶坐着談天說地,為美好的一天作總結
2017-11-12 138 瀏覽
同朋友好耐冇見,今日去銅鑼灣會一會佢先!同佢一齊上到嚟呢一棟大廈,你想去之前已經發現有好多人等𨋢,睇嚟呢一棟大廈全部都係食店,距離時代廣場只係隔一小段路嘅距離,感覺十分之更方便。上到去餐廳,並冇想像中咁多人,反而有一份係鬧市之中,帶有清閑嘅感覺。我地首先叫咗前菜,凍蝦。作為一個開胃嘅小食,感覺都相當唔錯。再配埋窗口位,一邊睇到街外嘅風景,一邊慢慢食住小食,傾吓計,感覺特別寫意。日式炸蠔,蠔肉唔算好大粒。不過都幾香口。至於主菜,煎三文魚扒,幾好食嘅!配少少嘅忌廉汁,正。呢度嘅地點非常之咁方便,而且仲有佢哋嘅手沖咖啡奶茶。朋友約會的而且確係一個幾好嘅選擇。
同朋友好耐冇見,今日去銅鑼灣會一會佢先!

我地首先叫咗前菜,凍蝦。

日式炸蠔,蠔肉唔算好大粒。不過都幾香口。

至於主菜,煎三文魚扒,幾好食嘅!配少少嘅忌廉汁,正。

呢度嘅地點非常之咁方便,而且仲有佢哋嘅手沖咖啡奶茶。

朋友約會的而且確係一個幾好嘅選擇。
2017-11-08 130 瀏覽
今日同男朋友搵到銅鑼灣一間隱世意大利餐廳,值得推介比大家羅勒醬鮮蝦天使麵天使麵配以青瓜和羅勒醬,滲入茴香,而鮮蝦好大隻,有少少白葡萄酒味,蝦身已剝殻,所以不用自己剝殻,好方便。香煎三文魚柳賣相不錯,三文魚柳啖啖肉,煎得很香,帶少少魚油。另外,我很喜歡檸檬牛油忌廉醬,清清地,不會蓋過三文魚的味道。薯菜是烤焗方式煮,而不是炸的Albert Glas Dornfelder這款紅酒偏fruity,尤重櫻桃和黑加侖子味,好啱女仔飲,易入口
今日同男朋友搵到銅鑼灣一間隱世意大利餐廳,值得推介比大家

羅勒醬鮮蝦天使麵

香煎三文魚柳