2015-10-13
厚福街不嬲都多野食,可以話係尖沙咀食街。既然今晚係尖沙咀做瑜珈,便順路係果頭揾食。就係轉彎位 COTTON ON側邊,發現左一間新開的熱狗店-WHAT'S DOG。技術上來講係不設座位,只限外賣。不過佢門口有一張細枱仔,都可以坐底食野。平時食熱狗,最多只可以揀落乜野醬汁。但係哩度係任得你揀,由香腸、醬汁連加料都可以自由選擇。簡單自選四部曲:1. 香腸: 比一般選擇很多,分別是法蘭克福腸、芝士腸、紐倫堡腸,及墨西哥辣腸。店主推介了主打的紐倫堡腸,原來是德國著名的特產香腸之一。白色既腸衣,有別於一般既啡色,足以吸引您的目光。紐倫堡腸味道香濃,全因用了多款香料,混合豬肉而製成。2. 基本醬汁: 墨西哥香辣蕃茄醬、秘製BBQ醬、韓式柚子蛋黃醬等五種醬汁。我就揀左日式芥末蛋黃醬。淡黃色既醬汁,只係少少辣,唔會蓋過香腸味。3. 附加醬汁(加10蚊雞): 想令味道更富層次,可以再加TOPPING SAUCES。分別有經典牛肉醬、白汁雜菌醬、熱熔芝士醬或者咖喱豬肉醬。不嬲都鍾意食肉醬既我,唔洗諗就揀左「經典牛肉醬」- 香濃微酸既蕃茄醬加上啖啖牛肉粒,加強了口感,完全不是罐頭即食貨色,值得加錢試下。4.
簡單自選四部曲:
4. 配料: 唔夠喉,仲可以加TOPPINGS。要香口既有炸洋蔥粒同炸煙肉,要解油膩可以揀德國酸瓜, 清甜有烤菠蘿。我就梗係揀熱狗不可少的酸瓜。雖然德國入口成本唔平,但店主一點也不孤寒!厚厚的酸瓜足足俾左六大片。
熱狗既靈魂除了條腸仔重要,其實仲有個飽!而這食店所提供並非一般的熱狗麵包,而是法包。白色的法包即時加熱,外面脆皮烘得輕微金黃 內裡仍然保持鬆軟。另外,店主為了確保食物質素,堅持即叫即煎腸仔,所以要大約10分鐘先有得食。個人覺得好野唔怕等,反正可以順便入COTTON ON行個圈。
男仔唔唔夠飽仲可以加$15要COMBO,有一杯飲品同一個小吃。我地點了忌廉焗薯,稔香美國大焗薯加上濃郁的白汁忌廉,好香奶味。
熱狗(紐倫堡腸+日式芥末蛋黃醬+經典牛肉醬+德國酸瓜)
熱狗(法蘭克福腸+香檸蛋黃醬+白汁蘑菇醬+炸洋葱+香烤菠蘿+炸煙肉)
忌廉焗薯