2025-06-12 1281 瀏覽
最近我同朋友去完啟德Sogo行街,揀咗12樓呢間一人一窩Shabu shabu店試吓。店舖環境靚靚,空間唔細,服務員友善,感覺真係唔錯。食物方面,我哋叫咗最傳統昆布湯底同壽喜燒湯底,兩種牛,一種日本和牛,一種美國牛,好明顯呢度係注重質量,加埋好新鮮嘅雜菜盤,舒舒服服食咗兩個鍾,滿足感滿滿。下次會夜晚來,可以食多啲,叫埋海鮮同埋佢出名嘅龍蝦湯底🤭。

2025-05-23 1683 瀏覽
估唔到位於九龍城呢度都可以食到正宗有高質嘅shabu shabu佢哋嘅和牛攞咗認證100%來自日本熊本縣牛嘅雪花紋理真係好靚佢哋招牌湯底係龍蝦湯,原來襯埋和牛真係超正佢哋呢一層仲可以去埋空中花園,睇埋個夜景真係一流啊除咗牛之外,佢哋都有海鮮餐可以點海鮮真係超級新鮮勁鍾意食佢哋嘅帶子😍😍😍而家舖頭新開張舖頭超靚,好有置身於日本嘅感覺而且店員都服務好好好細心講解佢哋走嘅種類都好多,尤其是有choya 梅酒勁驚喜呀
佢哋嘅和牛攞咗認證100%來自日本熊本縣
牛嘅雪花紋理真係好靚
佢哋招牌湯底係龍蝦湯,原來襯埋和牛真係超正
佢哋呢一層仲可以去埋空中花園,睇埋個夜景真係一流啊

除咗牛之外,佢哋都有海鮮餐可以點
海鮮真係超級新鮮
勁鍾意食佢哋嘅帶子😍😍😍
而家舖頭新開張舖頭超靚,好有置身於日本嘅感覺
而且店員都服務好好好細心講解
佢哋走嘅種類都好多,尤其是有choya 梅酒勁驚喜呀
2025-05-21 1301 瀏覽
琴晚去左依間店叫左個二人餐($688),味道唔算好特別,份量都唔多,覺得溫野菜仲好過佢,之後見到其他枱全部都有staff 介紹下d 醬料,用具同肉類,仲會幫手影相合照,我個枱就乜都無,明明個場都得幾枱客,服務費加一完全係唔抵俾,總之快快手食完就想走,唔想坐咁耐係度,見人介紹所以試佢一次,但一次真係夠,唔值更多。……………………………………………………………………………….

一間以顧客為本的食店,食物價錢合理,地方寬敞舒適,枱面和餐具乾淨衛生,店員服務態度良好,以一間中級的食店來說,在香港少見。只要繼續保持,相信顧客會愈來愈多,客似雲來。
2025-05-05
2025-04-27 903 瀏覽
我們一行五人訂了台到這間餐廳,主要以一人火鍋煲為主(還以為吃大火鍋),套餐以一人,二人,四人不同選擇,餐廳光猛,每張台之間也非常闊落。因有老人家在怕食物太多,我們點了一個四人海鮮餐,湯款可以各自選一(六選一),店員友善細心解釋餐牌,食物也很精緻,最後還送甜品。可以一試!
2025-04-26
前菜三款
甜品
  • 日本黑毛和牛西冷
2025-04-22 757 瀏覽
火鍋其實都差不多味道今日去啟德體育館行下,順便搵個午餐,但openrice系啟德站附近選擇吾多,就唯有食日本火鍋。差不多一點去到,就算sogo系度整個場都靜,仲要系12樓,大把位。味道(3分)- 其實火鍋都系個湯底影響味道,鯛魚同昆布兩種湯都吾錯。-4種肉,黑安格斯肉質比較好,豚肉肉眼味道最濃,-前菜系只有炸辣椒墨魚肉比較新鮮,但其實都無乜味。-青菜亦食吾到新鮮。-甜品系朱古力麻薯,非常一般。環境(3分)-當然座位比較寬啦,-但電磁爐的位置如果可以前一點和偏左/右一點,咁坐和擺食物比較更合理服務(4分)- 可能無乜人,所以有d覺得跟得太多,哈哈。抵食(3)- 388 2人套餐,系貴小小,應該2.5分,四捨五入。

火鍋其實都差不多味道

味道(3分)

- 其實火鍋都系個湯底影響味道,鯛魚同昆布兩種湯都吾錯。

-4種肉,黑安格斯肉質比較好,豚肉肉眼味道最濃,

-前菜系只有炸辣椒墨魚肉比較新鮮,但其實都無乜味。

-青菜亦食吾到新鮮。

-甜品系朱古力麻薯,非常一般。

環境(3分)

-當然座位比較寬啦,

服務(4分)

- 可能無乜人,所以有d覺得跟得太多,哈哈。

抵食(3)

- 388 2人套餐,系貴小小,應該2.5分,四捨五入。

2025-04-22
2025-04-20 552 瀏覽
今晚四個人點咗特上二人餐,因為下午茶食咗嘢。有海鮮拼盤(有鮑魚、蟶子、蝦、蜆、魷魚等等)、野菜拼盤(生菜、皇帝菜、冬菇、金針、蕃茄、蘿蔔、粟米等等)、五款牛肉(澳洲和牛、安格斯牛肉等),再加墨魚滑、甜品,湯底揀咗龍蝦湯同鯛魚湯,前者香濃後者鮮甜,個人比較鍾意魚湯,因為龍蝦湯偶然會搶咗某啲食物嘅鮮味。各種食材都好新鮮美味,食得滿足,環境好整潔及闊落。如果要挑剔就係張枱略嫌細,尤其相對非常寬敞嘅空間,每人一鍋來講唔太夠位擺嘢。
2025-04-20
2025-04-15 780 瀏覽
閒日午餐時間,特登去啟德試新店。食完只係下午一點幾,明明仲有好多吉枱,個哥仔拎張單過嚟叫我哋睇睇,似想我哋快啲埋單走。一睇就知張單唔係我哋嘅,我哋兩個人叫兩份餐,張單有三個餐,話俾個哥仔知,佢望一眼,叫我哋再睇清楚。哈,我哋亦好唔客氣叫返佢自己睇清楚張單,終於睇到問題,sorry都冇句走咗去換返張單。我哋點了兩款牛肉,質素非常一般,無論肉同蔬菜都同温野x差不多。午餐後雪米糍都冇粒。咁嘅服務,一定冇下次。
閒日午餐時間,特登去啟德試新店。
咁嘅服務,一定冇下次。
2025-04-03
2025-03-18 1064 瀏覽
Nice food and reasonable price. We ordered two set dinners with an additional seafood plate. Very good wagyu beef and seafood. The restaurant is nicely decorated with very friendly staff. Decent place with good dining experience. You can experience a quiet place for dining absolutely avoiding the crowd. Highly recommended.
2025-02-22
  • Wagyu  beef  shabu  shabu
2025-02-23 1621 瀏覽
🚩啟德Sogo值得更多🚩📍 Washabu啟德地段近年不斷發展,除了矚目的大型體育及表演場地,另一頭其實還開了號稱「雙子塔」的新大型商場。不過就近幾次到訪得到的觀察而言,人流似乎相當一般,不知是宣傳不足還是定位跟鄰近的Airside有點相似,總之即使新開也好似還未能吸引到太多人前來。但其實這個商場的設計算不錯,內裡有日本百貨公司的感覺,空間感亦足。餐廳主要集中在較高的樓層,其中更設有露天花園,可以飽覽啟德的風景。這裡的餐廳大多是外面少見的,新鮮感十足,所以都介紹大家來試試。今次我去的是主打日式火鍋的Washabu。🍴精選二人套餐 ($688)這個二人套餐份量相當豐富,恕我未能以一張相盡錄。這裡走一人一鍋模式,每人可各自選擇一個湯底。特別推介當天我選擇的極上鯛魚湯,第一口喝下去十分清甜,富有鮮味。二人餐提供的海鮮盤十分有誠意,帶子、青口、蟹條、蠔和蝦各有兩隻,份量滿滿,同時亦算新鮮,肉質不錯。蔬菜盤的份量同樣大,類別更是意想不到地多。當中推介紫蘿蔔,雖然之前也在其他地方吃過,但這裡的十分鮮甜,令人一試上癮。肉盤反而是比較失望的地方,雞肉的質地不錯,但牛肉則比較普通。如果想食肉質好一點的牛
🚩啟德Sogo值得更多🚩
📍 Washabu

🍴精選二人套餐 ($688)

這個二人套餐份量相當豐富,恕我未能以一張相盡錄。這裡走一人一鍋模式,每人可各自選擇一個湯底。特別推介當天我選擇的極上鯛魚湯,第一口喝下去十分清甜,富有鮮味。二人餐提供的海鮮盤十分有誠意,帶子、青口、蟹條、蠔和蝦各有兩隻,份量滿滿,同時亦算新鮮,肉質不錯。蔬菜盤的份量同樣大,類別更是意想不到地多。當中推介紫蘿蔔,雖然之前也在其他地方吃過,但這裡的十分鮮甜,令人一試上癮。肉盤反而是比較失望的地方,雞肉的質地不錯,但牛肉則比較普通。如果想食肉質好一點的牛肉,可能就要考慮貴一級的二人餐了。
2025-02-15
2025-02-09 1823 瀏覽
點了二人晚餐套餐,有前菜,4款不同部位的牛肉,北海道豬肉,海鲜,蔬菜,飯/烏冬(加$2O),甜品。牛肩胛小排較鞋,其他3款都不錯。海鮮除了青口沒什麼味之外,其他都很新鲜,特別是蠔和蝦,都鮮甜。菜也很新鲜。餐廳開業個多月,希望能保持水準。
2025-02-09
  • 二人套餐
這店看食評發現不算太多評分,日式火鍋的食法。開始時以為是壽喜燒那種,當然進入去吃時都是五點左右,特別選擇這時候去。服務是不錯,看了價錢在這地方,消費高的情況下,都算再高一點。沒有叫雞。。。肉吃,算是最便宜,只是都來吃日式火鍋,當然吃牛肉類。另外一提,入門問了,不能用Payme,所以食家們都要知道。飲品是另外點,算可以就是普通,指定動作,飲完茶杯的茶,半個小時都沒有再添上,要出聲才添滿,雖然得兩桌客,這方面不夠細心。叫了豬骨湯底,可以喝了幾口,很淡淡的調味,算放得入口。有驚喜是那些配菜竟然不錯,那蕃茄仔去了皮又有調味真不錯,就是份量過小,真的是前菜。上來的蔬菜拼盤,看到有皇帝菜,算可以,就是份量太少。醬汁有兩種,可以。牛肉上桌,雪花是不錯,肉質比想像中好,就是期待感不太高和又是份量不多,這價位上來看,是不太抵食。不是不好吃,而是只有肉和前菜才叫可以,其他的不太合理,甜品是一個很小的草餅之類,一個五元硬幣都好像大過它QQ最後結帳,比現金,真的計到小數點一個份給我,要找錢,對方服務不錯,可能平常都是電子付,錢就不用找。感覺是有點可惜,基本做到,就是最大感覺輸在食材的份量上,這點真心可惜,畢竟

這店看食評發現不算太多評分,日式火鍋的食法。

另外一提,入門問了,不能用Payme,所以食家們都要知道。

叫了豬骨湯底,可以喝了幾口,很淡淡的調味,算放得入口。

上來的蔬菜拼盤,看到有皇帝菜,算可以,就是份量太少。

醬汁有兩種,可以。

感覺是有點可惜,基本做到,就是最大感覺輸在食材的份量上,這點真心可惜,畢竟你都這個價位,肉不多,在其他配菜再加一點會更好。

已經一月是,那天胃不算太好,都覺得不夠飽OAO。

店名:Washabu。
地址:啟德雙子匯。
費用:中貴,只是你在吃完後覺得超貴。

2025-01-29 2382 瀏覽
不專心聽和看客人點餐,一路周圍望,然後同另一位侍應講:喂!有兩條友沖緊入嚟啊!有兩個客自己衝咗入嚟呀!(係點緊餐嘅客人面前咁樣講)(語氣同茶餐廳差唔多)我同朋友都嚇窒咗餐廳嘅午餐時間係咪好多人呢,唔係囉,其實我哋Walk in都仲有好多位⋯睇餐廳嘅門面仲以為係高級餐廳,入到嚟先至知,原來唔係⋯黑安格斯牛沙巴當套餐,就係得咁嘅嘢食。蔬菜放晒入個煲度之後,其實得好少。牛肉係有牛肉味嘅,不過比較嚡啲。$168+10% 。份量就係連一個女仔食咗都唔飽。朋友食日本和牛,$208+10% 似乎好啲冇咁嚡。牛肉少少偏肥,但同嗰個和風柚子汁中和返都幾夾。但係呢個價錢咁嘅服務,再加上食唔飽,整體感覺:覺得呢間餐廳都唔使再幫襯第二次。

我同朋友都嚇窒咗

睇餐廳嘅門面仲以為係高級餐廳,入到嚟先至知,原來唔係⋯

黑安格斯牛沙巴當套餐

黑安格斯牛沙巴當套餐,就係得咁嘅嘢食。
$168+10% 。份量就係連一個女仔食咗都唔飽。

2025-01-16 2847 瀏覽
呢間新開嘅日式火鍋餐廳喺啓德SOGO 12樓,可以睇到車站廣場嘅美景。服務:侍應非常友善,服務亦周到。喺香港嘅高檔餐飲中非常之難得。食物:食物優質,擺盤好靚,味道好。今次試咗佢哋嘅日本和牛非常之好食。佢哋嘅海鮮拼盤種類多,而且新鮮。令人驚喜嘅係佢嘅套餐竟然仲有好精緻美味嘅日式前菜,飯後甜品亦都令人驚艷。環境:餐廳裝修有日式嘅優雅,環境舒服。毫無擠迫嘅感覺。香港嘅餐廳中比較少見。性價比:價錢相對合理,但有以上三項嘅高質素,非常值。整體性價比高。一個日本和牛一人火鍋,價錢360左右有六大片和牛,價錢都好合理。

2025-01-16
2025-01-16 2997 瀏覽
好少有新鮮靚料打邊爐個價錢咁抵,佢哋仲送生蠔比我哋,都Ok大隻,再加埋個靚景,慶祝時都幾有氣氛。啲牛肉都幾好味😋特別鍾意食佢黑安格斯牛沙巴當,牛肉味好出好濃。我LeeD無牛不歡嘅人真係啱晒,之後都會再返嚟食。啲菜鮮又吸湯味,豬肉都幾好食,配佢個壽喜燒湯底幾好都有啲驚喜。下次約埋多啲朋友嚟,想試埋另外幾款湯味,特別係龍蝦味噌湯味。坐位都幾舒服,同埋夠晒大,大部份位都見到個靚景,一路食一路吹下水都正,今次坐咗都幾耐。

啲菜鮮又吸湯味,豬肉都幾好食,配佢個壽喜燒湯底幾好

2025-01-16
慶祝紀念