2018-10-14 87 瀏覽
做野太忙太辛苦,約好姊妹出黎傾計行下。 去左個平時好小去既區域, 大角咀。 發現這地方都好多小店,好多特色野。 行行下見到呢間話飲品買一送一,都吸引就走入去,點知發現好多驚喜餐牌選擇好多。 創意料理,每小份都花左心思去配搭不同口感同味道,食得出廚師既用心, 牛油果煙三文魚他他店員推介一刀切開個蛋等佢流汁落去個三文魚度,個味道好特別,第一次食到呢個口味。 自家製櫻花蝦幼蛋麵蛋麵口感彈牙 ,配上新鮮蟹籽,味道清新開胃。 青蘋果醬配黑毛豬 肉質嫰滑, 配上特製醬汁,肉質分配小小脂肪,入口更有口感,忍唔住食左三舊。黃金炒薯條即叫即炸 每條薯條都被咸蛋黃充滿住一個人食左半盤 番去要做番幾多運動先找到數🤦🏻‍♀️

餐牌選擇好多。

牛油果煙三文魚他他
自家製櫻花蝦幼蛋麵
蛋麵口感彈牙 ,配上新鮮蟹籽,味道清新開胃。
青蘋果醬配黑毛豬

即叫即炸 每條薯條都被咸蛋黃充滿住
一個人食左半盤
番去要做番幾多運動先找到數🤦🏻‍♀️
2018-10-14
2018-10-12 53 瀏覽
餐湯及面包是送的,湯味道中規中矩,可更熱一點。面包有一陣薄荷香料味,個人不喜歡。飲品做緊dinner buy one get one free 優惠,($9 一細杯果粒橙)黃金薯條:就是人見人愛的邪惡咸蛋炸薯條,口味是淡淡的那重,炸得不油膩,份量很大。鵝肝多士:一般,面包香脆,鵝肝可以整香口一點味道更佳。Carbonarra :芝士味濃,煙肉咸香,意粉軟硬適中好味。磨菇雞肉risotto :香濃入味,味道豐富,但雞肉有點略肥。

鵝肝多士:一般,面包香脆,鵝肝可以整香口一點味道更佳。
2018-10-11 1028 瀏覽
北海道帆立貝意大利飯—黑松露忌廉汁 $138睇OpenRice見到好多人都叫呢個帆立貝意大利飯食,睇d相覺得好吸引,所以我都點左呢個飯嚟食。呢個意大利飯真係做得好好食,黑松露味好香濃,意大利飯口感好立體,最驚喜係個厚切帶子,非常鮮甜,試完之後就明白點解咁多人食呢個飯。雙重芝士薄餅—墨魚汁 $8888蚊有咁大個pizza真係好超值!! 餅底非常簿脆,芝士嘅份量完全係超出我地嘅想像,鍾意食芝士嘅人一定會愛上呢款pizza!! (Pizza 份量太多,我地食唔晒要打包,店員好好人,比個盒我地嘅時候仲溫馨提示話: 個外賣盒係錫紙,記得唔可以放入微波爐架!我地都覺得店員真係好細心!)黃金炒薯條$68新鮮製作送到上餐枱時依然熱辣辣,加上香濃嘅咸蛋味,食完一條接一條,真係停唔到口 芝麻雞翼 $48一碟4隻,每隻都有滿滿嘅芝麻,雞皮炸得香脆又唔油膩,可以用外脆內嫩嚟形容餐飲我點左有機咖啡,大大粒ice ball好吸晴咖啡飲落口好似蒸餾水咁滑,幾特別。
北海道帆立貝意大利飯—黑松露忌廉汁 $138
北海道帆立貝意大利飯

雙重芝士薄餅—墨魚汁 $88

雙重芝士簿餅

黃金炒薯條$68

芝麻雞翼 $48

芝麻雞翼

餐飲我點左有機咖啡,大大粒ice ball好吸晴
咖啡飲落口好似蒸餾水咁滑,幾特別。
有機咖啡

北海道帆立貝意大利飯
雙重芝士簿餅
芝麻雞翼
有機咖啡
2018-10-11 62 瀏覽
大角咀一帶夜晚燈光火着,食肆種類繁多,今次選擇咗呢間比較新式嘅日式意式fusion菜試下。店外望入去已經俾佢嘅裝修吸引住,與一般café比比較光猛,感覺乾淨舒服。以平日晚上而言,店內客人都不少。食物方面,我同朋友就點左凱薩沙律、鵝肝多士、雙層芝士脆薄餅同埋玫瑰花乳酸特飲。凱薩沙律生菜作底,上面舖住滿滿芝士粉,加上風乾火腿同埋煙三文魚,味道視覺都滿足到。而店員仲特別推介餐廳自己焗嘅蒜蓉包,可惜本身唔係蒜蓉愛好者,試落覺得蒜味十足,喜愛蒜香嘅食客應該會幾鐘意。鵝肝多士係厚厚嘅意式麵飽上面,加上一塊煎至金黃色嘅鵝肝,賣相都已經令人流哂口水。食落口都完全冇失望,鵝肝濃濃嘅油香一咬落去就散發出來,而意式麵飽剛剛與油膩嘅感覺平衡返,係很好嘅配搭。雙層芝士脆薄餅呢一款薄餅可以加錢選配料,我地選擇左水牛芝士同埋煙三文魚。後來發覺本身嘅雙層芝士已經極厚,個人建議可以唔加水牛芝士而選擇其他配料。剛剛焗出來嘅雙層芝士份量十足,輕易做出邪惡拉絲🤣🤣。而食落口厚厚嘅芝士同脆口嘅薄餅底,一軟一脆,口感豐富。玫瑰花乳酸特飲飲品睇落幾靚,乳酸飲品上灑上玫瑰花碎。味道都唔錯,但個人覺得玫瑰花味不太重。同員工口中得知,餐

凱薩沙律

雙層芝士脆薄餅

剛剛焗出來嘅雙層芝士份量十足,輕易做出邪惡拉絲🤣🤣。

而食落口厚厚嘅芝士同脆口嘅薄餅底,一軟一脆,口感豐富。

玫瑰花乳酸特飲

同員工口中得知,餐廳嘅菜單仍然在增加菜式,希望遲啲會再係度食到更正更有創意嘅食物!
2018-10-10
2018-10-08 68 瀏覽
最近朋友搬咗去大角咀我就去搵呢個朋友一齊去食嘢咁我就上網搜尋下附近有咩食,網上好多人介紹呢間人氣小店villa villa,去到環境舒服仲有一班靚仔靚女嘅侍應非常之熱情仲介紹唔同食物俾我哋🤗🤗🤗我選擇了比較特別平時好少見到呢個櫻花海之幸薄餅,薄餅係用咗墨魚汁做底好趣唔同平時食開底層有麵包,面層用了很多蝦干非常特別好味😋😋店員推介黃金炒薯條,薯條平時都好鍾意食今次仲要用咗鹹蛋黃炒薯條真係冇得頂👍🏻👍🏻(店員推介)最後叫咗個那威煙三文魚蘑菇闊條蛋麵 用咗忌廉汁,闊條蛋麵不會太硬軟硬適中加埋煙三文魚食落去剛剛好👏🏻👏🏻👏🏻當然要叫個甜品食啦呢度咁多好野食🙊叫左個麵包布丁係即時焗出嚟需時15-20分鐘布丁不會太甜底層用咗麵包焗非常之好味我本人一定要推介俾你哋🤗🤗🤗
2018-10-05 921 瀏覽
今日約朋友去大角咀食這間Villa Villa 餐廳, 無論裝修、招呼和食物質素都好好, 值得下次再幫襯。依家大角咀好多有質素嘅餐廳, 要突位而出, 真係多方面都要做到好, 才能留得住食客。 而這Villa 感受得到他們是很有heart去經營, 店員招呼非常殷勤, 主動介紹今日有乜 特別美食。 加上這裏裝修新穎,座位又坐得舒適, 最重要是食物都不錯,又有特色美食, 啱哂我和朋友這些為食鬼呀。 唯一感覺怪怪哋的是,這裏的水吧沒遮擋,好似臨時位般, 但食物好味已經抵消返。兩個人叫了一個特色pizza ,好勁的名堂,叫<九州地獄薄餅>,小辣的,都幾大份, 價錢HK$178。 味道方面有幾特別, 除了有少少辣之外,薄 餅是用竹炭做底材, 厚度薄薄地 ,食物特別脆。 食材材料有竹葉蟹、日本枝豆和蛋絲,又鮮又甜又辣又香脆, 夠曬豐厚。另外,點了一個午餐是北海道帆立貝意大利飯, 有餐湯有香草包有嘢飲,都係$138元。 北海道帆立貝 size巨大 ,味道極之鮮甜, 有四粒咁多, 非常滿足。 每粒帆立貝表面都用火槍微微燒焦過, 令視覺效果更佳 ,口感則軟滑。兩杯飲品黑糖薑茶和柚子蜜都啱曬

兩杯飲品黑糖薑茶和柚子蜜都啱曬而家秋涼嘅天氣飲, 感覺好暖笠笠。
2018-10-02
2018-09-30 88 瀏覽
揾個地方坐低傾下計順便食飯,朋友話有間新開嘅,一於去試下特色小店,價錢定位合理,lunch set唔洗100包曬湯餐包同凍飲,餐包有誠意,自家製之餘仲焗到外脆内軟,正!2個女仔心思思樣樣都想試,意大利飯好creamy,真心推介個黃金薯條真係不得了,配啤酒真係一流食曬個薯條搞到食唔曬pizza,我地加左辣肉腸喺個pizza到,好味呀。見到有人加火箭菜,堆到成坐山咁😆😆😆,鐘意火箭菜嘅朋友可以試下下次黎再試其他先
揾個地方坐低傾下計順便食飯,朋友話有間新開嘅,一於去試下
2個女仔心思思樣樣都想試,意大利飯好creamy,真心推介

個黃金薯條真係不得了,配啤酒真係一流
下次黎再試其他先
帶子意大利飯
墨汁pizza
黃金薯條
帶子意大利飯
黃金薯條
放工去了大角咀,來到這間意大利菜西餐廳,有不同木紋的餐桌,別具特色,又舒服。有不同組合的餐桌,二人或一大班朋友前來也十分合適。見餐牌有多款不同創作料理!每款都好想試!加入了日式的元素!*櫻花海之幸薄餅$178好多款式中選了這個,好日式~餅底用自家製墨汁發酵而成,好特別!仲有海量的櫻花蝦鋪滿整個薄餅,加上魷魚鬚、新鮮蕃茄醬和芝士,啖啖都好香脆。⋯⋯*北海道帆立貝意大利飯$178煎香了的帶子好厚身,仍然保持新鮮嫩嫩的口感。意大利飯粒煙韌,濃厚的黑松露忌廉汁完美結合。⋯⋯*黃金炒薯條🍟一上台已經好香,每條薯條都有蛋黃的香酥味。雖然好邪惡,但確實令人忍不住吃多兩條。和朋友一起分享最好。幾乎每台都有一碟😆招牌菜⋯⋯*天然玫瑰冰紅茶 $28*玫瑰乳酸$28味道清新,淡淡花香味,好喜歡💕🌹咁啱villa villa 開店兩週年,晚市飲品買一送一! ⋯⋯下次會再來試吓其他菜式。
放工去了大角咀,來到這間意大利菜西餐廳,
見餐牌有多款不同創作料理!每款都好想試!
加入了日式的元素!

*櫻花海之幸薄餅$178
⋯⋯

*北海道帆立貝意大利飯$178
煎香了的帶子好厚身,仍然保持新鮮嫩嫩的口感。
意大利飯粒煙韌,濃厚的黑松露忌廉汁完美結合。
⋯⋯

*黃金炒薯條🍟

一上台已經好香,每條薯條都有蛋黃的香酥味。
雖然好邪惡,但確實令人忍不住吃多兩條。和朋友一起分享最好。

幾乎每台都有一碟😆招牌菜⋯⋯

*天然玫瑰冰紅茶 $28
*玫瑰乳酸$28
味道清新,淡淡花香味,好喜歡💕🌹

下次會再來試吓其他菜式。
2018-09-27
2018-09-28 50 瀏覽
餐廳裝修好花心思,格調好好🎊🎊食物款式好多!千揀萬揀,兩個人揀咗一份蕃茄水牛芝士pizza,同埋西班牙黑毛豬-青蘋果蓉,燒汁!羅宋湯(另加):好入味,飲到最後發覺好多料,好重胡椒粉味👍🏻 本身胃寒 幾日都消化唔到,飲完個熱辣辣 個胃好舒服,消胃氣👍🏻蕃茄水牛芝士pizza:好surprise 原來係黑色餅底黎架!pizza 面有有厚厚芝士係面,好正! 熱辣辣啱啱整真係好好食,本身鐘意食厚餅底既我都覺得呢個黑色薄餅底不錯!係脆唔係硬! 啖啖芝士好正😆西班牙黑毛豬-青蘋果蓉,燒汁不過不失,個黑毛豬如果再煎多陣應該會香啲,青蘋果蓉好fresh, 配埋有少少肥既黑毛豬食就啱啱好!好細心,已經切好一片片🤗見到隔離枱叫咗個黃金炒薯條🍟⋯⋯好香個樣好正! 下次如果仲有肚可以試下,今次實在太飽食唔落了

羅宋湯(另加):

蕃茄水牛芝士pizza:

西班牙黑毛豬-青蘋果蓉,燒汁

2018-09-26 62 瀏覽
每次去睇戲前都會去大角咀附近食d野先。大角咀餐廳種類非常多,亦都算係美食地帶。今日經過埃華街時候留意到villa villa新分店,而門面裝潢非常整齊潔淨,所以立即入內一試。玫瑰花乳酸特飲$28巨峰提子乳酸特飲$28剛巧店裏做緊野飲2nd anniversary buy1get1 free promotion番茄餐湯+餐包呢款創作料理係以組合型式選擇,跟點咗溫泉蛋牛油果煙三文魚他他牛作為組合菜。創作料理 – 店員介紹先從沙律開始順序食:沙律-》沙律蝦玉子-〉炸紫薯餅-》蝦多士-〉甜品(木槺布丁)每款都十分惹味,不過我最喜愛當中嘅炸紫薯餅香脆得黎又甜,最好趁熱食。而木槺布丁比較Creamy。溫泉蛋牛油果煙三文魚他他溫泉蛋流出既蛋漿加牛油果同三文魚他他好滑好Creamy,味道亦好夾。雙重芝士脆薄餅 + Pama Ham – Pama Ham為自選配料,味道偏鹹但同芝士就非常夾。雖然芝士份量激多,但因為加入番茄原故,食落口都唔會覺得太膩。最後值得一讚係PIZZA餅底又薄又鬆脆,即使放耐左都唔會變淋。鮮蝦扁意粉 羅勒蒜香微辣番茄汁鮮蝦番茄意粉入面羅勒蒜香番茄汁份量剛好,唔會太濕,而且唔會只有簡
每次去睇戲前都會去大角咀附近食d野先。
大角咀餐廳種類非常多,亦都算係美食地帶。
玫瑰花乳酸特飲$28
巨峰提子乳酸特飲
巨峰提子乳酸特飲$28

餐包+湯
番茄餐湯+餐包
創作料理
而木槺布丁比較Creamy。
鮮蝦扁意粉 羅勒蒜香微辣番茄汁
鮮蝦番茄意粉入面羅勒蒜香番茄汁份量剛好,唔會太濕,而且唔會只有簡單酸甜味,加左羅勒同蒜片後帶有微微辛香辣味令整碟意粉更香。
餐廳整體食物質素高,相信會成為我以後睇戲前後既新飯堂。
2018-09-21
巨峰提子乳酸特飲
餐包+湯
創作料理
2018-09-26 102 瀏覽
早有耳聞北角Villa villa嘅黃金薯條惹味無窮,原來佢已經衝出港島,來到大角咀開分店啦!今晚一於同媽子去撐檯腳。咦,原來已經有2年啦~ 除咗近期大熱嘅果茶之外,飲品基本上都係半價,可以趁機試多款啦天然玫瑰花冰紅茶媽子唔想飲凍嘢,店員介紹咗lee款玫瑰花冰紅茶,仲少冰上。玫瑰花味好香好香~但又未至於搶咗紅茶嘅味,果然冇介紹錯。白桃乳酸特飲Lee期係白桃季節,我自己就揀咗白桃乳酸特飲。但可能一般嘅乳酸特飲都係咁上下嘅味啦,雖有淡淡🍑香,但唔算好impressive。鵝肝多士鵝肝狂迷,凡有鵝肝可選,都唔會放過。今晚嘅鵝肝都幾大件,厚度正常,兩面煎至金黃略出油,入口即溶,唔錯。黑醋油解膩。但件多士就有點失望了,略厚且不脆。黃金炒薯條滿心期待嘅黃金炒薯條終於送上!未食已經聞到香噴噴嘅鹹蛋黃味。蛋黃醬均勻包裹著每一條熱辣辣嘅炸薯條,惹味非常,如果配埋冰凍🍺,咁就更perfect啦~創作料理拼盤餐廳推出創作料理拼盤+自選main course嘅組合,拼盤包括麻醬野菜沙律,吉列甘栗紫薯餅,龍蝦沙律自家製香草包,明太子蟹肉沙律,泡沫芝士杯(即木糠布甸),各有特色,個人最喜歡🌰🍠餅。月見汁燒和牛粒飯

白桃乳酸特飲

白桃乳酸特飲

月見汁燒和牛粒飯
Main course我哋揀咗月見汁燒和牛粒飯。和牛粒量頗多,每一粒每一面都被煎香,拌勻蛋黃,和著燒汁的珍珠米,食唔停口。

雙重芝士脆薄餅+parma ham
lee度嘅pizza值得一試,自家製嘅墨魚汁餅底,仲要係薄批,食多兩件都唔怕滯。雙重芝士再加埋鹹香嘅ham,明知邪惡都要食吖!

原來餐廳仲有訂製蛋糕咖~ 遲d屋企人生日都可以試下,唔洗諗爆頭

2018-09-04
2018-09-25 65 瀏覽
今次同朋友去大角咀覓食揀左呢個Villa Villa食餐好坐得好舒服 又唔太嘈 同朋友傾左成個鐘先走 係個唔錯既好地方好鍾意呢個餐牌 隻木色好靚一打開 俾呢個burger吸引左我佢既main course 有不同款式選擇 fusion 菜出面少見 我地揀左拼盤配埋7號另外 點左呢個拼盤 有玉子配明太子蟹肉 炸甘粟紫薯餅 龍蝦沙律自家製香草包野菜salad 同芝士mouse 唔同款 多選擇 岩哂我 最正係玉子同香草包 好好食!!呢杯係巨峰梳打乳酸 酸酸地 夠凍 開胃個拼盤再揀個意粉 呢set 好抵 但呢個意粉較乾身 蝦好彈牙 配埋魚籽 幾match最後個主腳 好大份 burger share 2個人夠哂 薯條夠脆 好惹味 配salad 中和番 菜都新鮮好想試埋佢個all day breakfast整體唔錯 2個人埋單都係320蚊左右 好抵呀service 都唔錯 可以再試其他喇
今次同朋友去大角咀覓食

整體唔錯 2個人埋單都係320蚊左右 好抵呀
service 都唔錯 可以再試其他喇
  • 創作料理拼盤
2018-09-21 77 瀏覽
聽住在附近嘅友人說這裡開了一間新餐廳,好像食評不錯,所以這晚只2個人就去試一下。因為只2個女子,胃口不大,所以只選了一個蘑菇意粉,鵝肝多士,黃金薯條及菓茶作晚餐。幾樣味道也不錯,尤其意粉外表平平但真的好吃,調味料及意粉配合很好👍🏻,那多士吃落不膩,黃金薯條也很好吃,加上一杯解味菓茶,已經很飽,下次再來試其他!
蘑菇意粉、鵝肝多士、黃金薯條、菓茶
2018-09-20
蘑菇意粉、鵝肝多士、黃金薯條、菓茶
大角咀估唔到都有VILLA VILLA係北角個到都耐唔耐有食今日經過就決定黎食啦必點佢個Carbonara 夠曬rich!同埋pizza 性價比高點完菜 即刻就送蕃茄湯同麵包黎蕃茄湯超級濃郁麵包鬆軟飲品買一送一好抵呀叫左杯Mango yogurt! 解暑一流carbonara到喇好正係香港好難食到咁高水準咁creamy既carbonara鵝肝多士parma ham pizzavilla villa係用墨魚汁Pizza 餅底好特別同埋有8塊, 岩曬一家大細一齊分享
大角咀估唔到都有VILLA VILLA
係北角個到都耐唔耐有食
今日經過就決定黎食啦

必點佢個Carbonara 夠曬rich!

同埋pizza 性價比高

villa villa係用墨魚汁Pizza 餅底
好特別
同埋有8塊, 岩曬一家大細一齊分享
2018-09-18 48 瀏覽
1. (Top) The squid ink double cheese pizza got our hearts. It’s freshly baked yet it was served hot shortly after our order. I love pizza with thin crust, it’s just crispy and not overly stuffing. The two types of cheese are amazing!2. (Center) This salted egg yolk fries is Villa Villa’s signature and we now know why after trying it. It’s just finger licking good! We kept eating them as both of us are potato lovers.3. (Bottom) This beef burger is unexpectedly good. Beef patty is thick and juicy,
3. (Bottom) This beef burger is unexpectedly good. Beef patty is thick and juicy, and the sunny side up just tops it up. Crunchy bun. Good job!
4. Home made organic coffee is very enjoyable. It’s black and aromatic. Even people who fancy white coffee like me can drink this without sugar or milk. My friend ordered an iced organic black coffee, which was served with a whiskey ice ball. Very thoughtful indeed!
5. Reasonable price for food with good quality. Definitely recommend you to give Villa Villa a try if you are in the neighborhood.
2018-09-08
午餐