餐廳: Verde MAR
資訊:

5天前 30 瀏覽
牛油果🥑愛好者要注意啦❣️西營盤水街見到一間裝修好靚嘅餐廳原來係主打墨西哥菜同牛油果菜式餐廳環境以白+綠為主色營造大自然綠田園嘅感覺🌿仲有好多墨西哥同仙人掌嘅擺設戶外亦有個花園種植仙人掌🌵感覺非常舒服😌當然試咗唔少牛油果菜式AVOCADO FRIES $79呢個一定要試!!!薄薄嘅炸脆衣配熟度剛剛好嘅牛油果好似奶油一樣搭配帶辣味嘅醬汁正正中和牛油果嘅飽膩感AVOCADO ICE-CREAM $88貌相同真牛油果一模一樣黃色係芒果雪葩用完美熟度牛油果+牛奶整成雪糕估唔到同芒果非常夾AVOCADO SMOOTHIE $78Mexican Chocolate $38除咗牛油果SMOOTHIE外見到好特別嘅墨西哥朱古力濃郁嘅朱古力味帶微微肉桂SIGNATURE FRIED CHICKEN $89Al Pastor Pork TACO (3PCS) $99除咗牛油果菜式外當然唔會錯過墨西哥菜除咗炸雞仲叫埋最愛嘅TACO豐富口味夠juicy

牛油果🥑愛好者要注意啦❣️
戶外亦有個花園種植仙人掌🌵
感覺非常舒服😌

當然試咗唔少牛油果菜式
AVOCADO FRIES $79
呢個一定要試!!!
薄薄嘅炸脆衣配熟度剛剛好嘅牛油果

除咗牛油果菜式外
當然唔會錯過墨西哥菜
除咗炸雞仲叫埋最愛嘅TACO
豐富口味夠juicy

放工想試吓新意思,於是就去咗呢間墨西哥風味嘅餐廳。嚟到呢度當然係食牛油果主題嘅菜式!背景有好多慢活樹懶做主題,餐廳空間感十足,仲有一個仙人掌花園。適合鍾意寫意生活嘅人喺呢度輕鬆一下。🌵🌵🌵🦥 餐牌有以牛油果做主題嘅菜式,我哋決定揀啲牛油果菜式,再要一個肉類主菜。小食:超級牛油果玉米片Starter: Super Nachos $159我哋完全低估咗呢個小食嘅份量。真係大大份,有好多牛油果醬🥑,仲有好多蕃茄、煙肉🥓同埋芝士。牛油果系列:牛油果薯條🍟🥑 $79AVOCADO FRIES呢個牛油果薯條,真係用原隻牛油果,切成一條條之後掉入去炸嘅!🔥我哋不約而同都想食呢個廚師推介🧑‍🍳!主菜:超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189Main: MELT-IN-YOUR-MOUTH SLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA 🥩🌮慢煮嘅牛面肉,肉質鮮嫩入口即溶。食嘅時候可以先將切碎咗嘅洋蔥、香草淋係牛面肉上面,再滴少少🤏檸檬汁🍋🍸。甜品:牛油果雪糕 $88DESSERT:Avocado Ice cream 🍨 🥑特別一定要快啲食,睇落去係牛油果嘅賣相,但係入口有一種牛奶混合牛油果醬,

小食:超級牛油果玉米片
Starter: Super Nachos $159
Super Nachos

牛油果系列:牛油果薯條🍟🥑 $79
AVOCADO FRIES

我哋不約而同都想食呢個廚師推介🧑‍🍳!

主菜:超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189

甜品:牛油果雪糕 $88
DESSERT:Avocado Ice cream 🍨 🥑
Avocado Ice cream

特別一定要快啲食,睇落去係牛油果嘅賣相,但係入口有一種牛奶混合牛油果醬,介乎喺冰沙同埋介乎係冰沙同埋介乎係冰沙同埋雪芭嘅滋味。細細件份量啱啱好。

雖然每一份食物,一開始以為細細份細細份咁樣上,點知原來都幾飽肚。都幾大滿足。

Super Nachos
Avocado Ice cream
  • Avocado Ice-cream
  • Avocado Fries
  • Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa
2023-12-26 817 瀏覽
Verde Mar係一間位於西營盤水街嘅墨西哥餐廳,餐廳名源自西班牙文 “Green Sea”,推崇綠色健康飲食。例如有好多以牛油果做成嘅墨西哥美食,啱曬我呢個中意食牛油果既人~ 餐廳內部環境清新,入面有一個小花園,種滿左可食用嘅墨西哥仙人掌同香草。另外仲有好多手工製作嘅墨西哥特色裝飾,例如掛喺天花板上嘅墨西哥特色公仔piñata同埋壁畫,都好特別。聖誕新年期間仲多左色彩繽紛嘅聖誕佈置,播住傳統聖誕歌,有濃厚嘅節日氣氛。 今日中午黎,食左幾樣健康又好味嘅招牌菜~ ❤️Avocado Fries呢款脆口嘅牛油果薯條,係餐廳嘅招牌之一。佢哋將牛油果切成條狀,裹上麵粉,炸至金黃酥脆。食落外酥內軟,伴隨特製嘅青檸醬汁,又酸又辣,係健康又開胃既小食。 ❤️Birria Beef Stew慢煮嘅牛肉燉湯,肉質軟腍,湯汁濃郁,好入味。呢個慢煮嘅牛肉燉湯係一道正宗嘅墨西哥菜式。牛肉經過長時間悶煮,肉質軟腍,湯汁濃郁,加埋青檸汁、洋蔥同香草嘅味道,配埋有嚼勁嘅墨西哥飯,食落好滿足。 ❤️Avocado Smoothie牛油果奶昔,用新鮮牛油果同牛奶打成順滑嘅奶昔,好香好濃郁嘅牛油果味,

今日中午黎,食左幾樣健康又好味嘅招牌菜~

❤️Avocado Fries

❤️Birria Beef Stew

❤️Avocado Smoothie

2023-12-21
1K
牛油果一向被譽為Super Food,蘊藏着超過20多款維生素及礦物質,不過平時在餐桌之上往往只擔任配角,位於西環西營盤的Verde MAR則是主打墨西哥風味的牛油果主題餐廳,值得各牛油果控去朝聖。內裡以綠意盎然的植物作點綴,風格輕鬆隨性,營造出溫馨樸實的用餐環境。所有異國情調和有趣的裝飾品都是手工製作,懸掛在天花板上的墨西哥特色玩偶piñata 由 Eligio 廚師親自手工製作的,就連壁畫都是餐廳團隊的畫作。花園裡種滿了可食用的墨西哥仙人掌和香草,主廚用它們來準備招牌菜餚和特色飲品,將「Farm to Table 農場到餐桌」的概念付諸實踐。餐廳由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵,主打100%地道墨西哥菜,還設有牛油果專屬餐單。Quesadilla $99墨西哥芝士薄餅可以自選兩款口味,餅皮吃起來保留著單純的麵粉香。餡料多得滿瀉,載滿烤雞、番茄、牛油果蓉、洋蔥、芝士等等,鮮明多彩的賣相令人食指大動。另一款則配上炸魚,外皮炸得金黃鬆脆,裡面包著嫩滑雪白的魚肉。Chimichanga $99其實就是Burrito的油炸版本,金黃餅皮炸得像酥皮般焦脆,入口脆卜卜,卻依然保持乾爽不油膩。

Quesadilla $99

Quesadilla

Grilled Chicken Quesadilla

Fried Fish Quesadilla

Chimichanga $99

Chimichanga

捲餅包得充實飽滿,內餡裹滿醃得入味的烤豬肉粒和新鮮蔬菜,味覺層次感豐富多變。

Al Pastor Pork Chimichanga

另一款則自選手撕豬肉,經長時間燉煮肉質軟嫩,相比起市面上口味較濃重的墨西哥餐廳,這裡調味比較輕手,呈現食材原味之餘亦老少咸宜。

Carnitas Pork Chimichanga

Avocado Ice-cream $88

一場來到又怎能錯過招牌自家製牛油果雪糕?!牛油果造型非常逼真,以牛油果殻盛載著牛油果雪糕,手工精巧,趣緻又可愛。

Avocado Ice-cream

嚴選優質牛油果配上香滑牛奶製成雪糕,質地濃稠略帶黏性,散發清新原始的牛油果香氣,中間的果核則是芒果雪葩,入口冰涼清爽。

Avocado Ice Cream
Homemade Churro $78
在香港要找到好吃的churros也不是易事,很多時都會炸得過火,令到口感乾硬,但這裡的自家製肉桂脆條就炸得火候剛好,外層鬆軟帶脆,內部柔軟。

Homemade Churro

西班牙油炸鬼即點即炸熱辣辣,表層灑滿香氣馥郁的肉桂糖粉,蘸上濃醇的朱古力醬更加滋味滿分。

Churro

Cactus Apple Juice $78

墨西哥獨有的仙人掌飲品,外型趣怪,打卡一流,淡淡青味混合蘋果汁的酸甜,果香天然又解渴。

Cactus Apple Juice
2023-11-20
Chimichanga
Avocado Ice-cream
Homemade Churro
今日約了大學同學聚舊,她就約我來到這間位於西營盤的「Verde Mar」。我好奇餐廳的名稱,所以查了一下,就學識了原來Verde Mar 西班牙文,即Green Sea 的意思。朋友話餐廳主打健康自然的風格,亦都是hku 附近的一間熱門小店。餐廳是以墨西哥菜為主題的餐廳,裝潢以仙人掌和牛油果為主題,Verde Mar亦都有個戶外花園自家種植仙人掌,內裡配上白色的牆身,令人一入來就感到非常平和舒服。既然餐廳是主打墨西哥菜,又以牛油果為招牌菜式,我們就一於點一些平時很少機會食到的,看看牛油果搭墨西哥菜會是怎樣的一回事。☑ 1. Avocado Toastda (homemade corn toastda, spread with guacamole mash and avocado, topped with ranchero cheese and chili flakes)(自製玉米托斯塔,塗上鱷梨醬和牛油果,撒上蘭切羅乳酪和辣椒片)Avocado Toastda是一個地道墨西哥風格的開胃小點。Verde Mar自製的corn toastda(粟米脆餅)帶有濃郁的粟米香氣,再塗上牛油果醬和
墨西哥菜
Avocado Toastda是一個地道墨西哥風格的開胃小點。Verde Mar自製的corn toastda(粟米脆餅)帶有濃郁的粟米香氣,再塗上牛油果醬和大量新鮮的牛油果,增添了像奶油般的滑順口感。廚師還加了蘭切羅芝士(ranchero cheese) 和辣椒片(chili flakes) ,為牛油果脆餅帶來了微辣和芝士的風味。看得出餐廳絕不吝嗇,牛油果充分鋪滿了脆餅上,喜愛食牛油果的人就是滿足。
Avocado Toastda
2. Steak Arrachera Carne Asada(US prime angus steak, served with guacamole and fresh salsa)(美國特級安格斯牛排,配上牛油果醬和新鮮莎莎醬)
Steak Arrachera Carne Asada 牛排經過烹飪後保持了肉質的鮮嫩和多汁度,每一口都能感受到牛肉的細膩口感和豐富的肉汁。重點是餐牌上寫着low fat but tender and flavorful,即是Arrachera牛肉是採取了不肥膩但又稔滑及牛味濃郁的部位,正正就是墨西哥的特色菜式。餐廳再配上牛油果醬和特製莎莎醬,增添了墨西哥風味的調味料,將牛肉沽一下,使肉味更加惹味香口。
Steak Arrachera Carne Asada
☑ 3. Avocado Smoothie(牛油果沙冰)
Verde Mar 的招牌飲品Avocado Smoothie,以新鮮牛油果調製,口感綿密順滑,牛油果帶有微甜的風味,搭配冰沙的涼爽感,給人一種清新感覺。
Avocado Smoothie
☑ 4. Horchata (rice cinnamon drink)(米肉桂飲料)
Horchata是一種以米和肉桂為主要成分的墨西哥傳統飲料。這款飲料帶有濃厚的米香和肉桂的香料味,形成了一種獨特的味道。想嚐嚐真正的墨西哥風味,必定要點一杯。
Horchata
餐廳的每一道菜都展現了墨西哥料理的豐富和多樣性,值得過來體驗一下。
2023-11-12
墨西哥菜
Avocado Smoothie
Horchata
4天前 0 瀏覽
很喜歡去西環,可能是因為西環有太多特色美食,就好像今次這一家,專門吃牛油果!🔅牛油果蘑菇芝士奄列($9️⃣8️⃣)看上去有點普通,但吃下去就不普通了。明明都是很簡單的食材,但是配在一起就很好吃,尤其是加了牛油果後,口感更好。🔅炸雞鎚($8️⃣9️⃣)其實就是生炸雞鎚,辣辣的,雖然不是很juicy的那種,但真的很好吃,我覺得我可以一個人吃一盤。🔅炸牛油果($7️⃣9️⃣)看上去就是普通的炸牛油果,而事實上也是。簡單的做法,但新鮮炸起真的很出色,入口即溶。🔅wet burrito($1️⃣8️⃣9️⃣)不知道怎麼翻譯,但就是一個很巨型的墨西哥卷餅😂。因為想點主食,所以叫了個卷餅試試,但沒想到是這麼巨型的。最特別的是,卷餅入面包了雞肉飯,如果一個人的話,真的吃不完。身為一個牛油果控,這家的牛油果菜式真的很多,喜歡牛油果的話絕對可以試試。

🔅牛油果蘑菇芝士奄列($9️⃣8️⃣)

🔅炸雞鎚($8️⃣9️⃣)

🔅炸牛油果($7️⃣9️⃣)

🔅wet burrito($1️⃣8️⃣9️⃣)

呢間係香港罕見嘅特色墨西哥菜🇲🇽近香港大學站 推薦讀港大嘅朋友可以嚟試下🏫餐廳係由墨西哥本土廚師𝐄𝐥𝐢𝐠𝐢𝐨掌舵👨🏼‍🍳餐牌𝟏𝟎𝟎%地道菜👍🏻主打健康自然、藝術和手工藝文化💗適合親子和家庭/朋友聚餐😆呢間餐廳最吸引我嘅除左係食物之外😋就係餐廳入面嘅佈置😍店入面有好多墨西哥嘅特色玩偶🧸充滿異國情調✨我地𝟐個人叫左𝟑款食物同𝟏杯野飲 份量都唔細 我地食完勁飽🤣🤣🤣建議多啲人嚟食😆❶ 𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚 (𝟐件) 💰𝟗𝟗𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚係西班牙語 佢嘅中文係墨西哥餡餅🥙餡料可以揀要𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 / 𝐀𝐥 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐏𝐨𝐫𝐤 / 𝐂𝐚𝐫𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐏𝐨𝐫𝐤 / 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 / 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 / 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 / 𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 / 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 / 𝐔𝐩𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞 𝐭𝐨 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 - 𝐀𝐝𝐝 $𝟏𝟎 𝐞𝐚𝐜𝐡✨我地兩件都升級左做𝐇𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤🥩入面超多餡😋有半溶芝士🧀仲要爆曬汁😍好好食👍🏻推薦大家一試❷ 𝐅𝐚𝐣𝐢𝐭𝐚 💰𝟏𝟖𝟗呢款係墨西哥嘅傳統家常菜 我地揀左雞肉餡🐔呢款都係有滿滿嘅半溶芝士🧀而佢嘅配料

❶ 𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚 (𝟐件) 💰𝟗𝟗

❷ 𝐅𝐚𝐣𝐢𝐭𝐚 💰𝟏𝟖𝟗
呢款係墨西哥嘅傳統家常菜 我地揀左雞肉餡🐔呢款都係有滿滿嘅半溶芝士🧀而佢嘅配料可以解膩👍🏻例如洋蔥同燈籠椒🧅🫑用墨西哥薄餅🌮再配搭上酸奶油同牛油果醬🥑一齊食 好正🤤但建議多啲人一齊食😂因為份量都幾大

❸ 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐜𝐨𝐚 💰𝟏𝟖𝟗
主食最後仲叫左佢地嘅招牌超嫩入口即溶慢煮牛面肉🐮呢個真係好推薦大家叫👍🏻除左佢個湯好清、好香牛味之外✨個牛面肉真係同佢餐牌上寫嘅一樣😂會𝐦𝐞𝐥𝐭 𝐢𝐧 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐦𝐨𝐮𝐭𝐡🤤而且佢都幾大份🤣不過一啲都唔膩!𝟐個人食曬完全無問題😋

❹ 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐢𝐧𝐠𝐨 💰𝟑𝟖
呢杯飲品由一半𝐇𝐨𝐫𝐜𝐡𝐚𝐭𝐚同一半𝐉𝐚𝐦𝐚𝐢𝐜𝐚混合而成 𝐇𝐨𝐫𝐜𝐡𝐚𝐭𝐚係由堅果或者大米製成嘅飲品🌰望落似牛奶🥛而𝐉𝐚𝐦𝐚𝐢𝐜𝐚好似係花茶嚟嘅🌺甘甜得嚟又帶點酸~雖然兩款飲品溝埋一齊😂但都飲到佢地各自嘅味道😋如果唔鍾意帶酸味嘅飲品嘅話可以單叫𝐇𝐨𝐫𝐜𝐡𝐚𝐭𝐚😁我覺得幾好飲😚
🍽️ Verde MAR 📍西環西營盤水街41號地舖-難得喺港島區放工,梗係要喺港島區覓食啦😝😝今次揀咗呢間好有氣氛嘅墨西哥餐廳🇲🇽🇲🇽環境有特色之餘,食物都好正宗㗎😚😚💫Ceviche De Avocado($149)呢個前菜好開胃呀🥰🥰用青檸汁同牛油果、蕃茄、青瓜做一個醃漬🥑🍅🥒🍋 仲配埋香脆粟米片,口感豐富😋😋青檸味好突出好清新🍃🍃食落好light,感覺好健康👍🏻👍🏻👍🏻💫超嫩入口即溶慢煮牛面肉( $189 )超嫩!食到一絲絲嘅肉既質感🐮🐮而且食落香濃唔會油膩,只有啖啖香濃肉味😚😚肉湯好夠味,加埋洋蔥、青檸汁同埋香草,令味道更加豐富👍🏻👍🏻而且伴碟嘅辣醬好惹味😋😋😋 三兩下就食晒成碟啦🤣🤣🤣💫Surf N Turf Brocheta($299)材料好豐富,有蝦、雞肉、豬肉、牛肉、彩椒、洋蔥😍😍面頭仲要加埋芝士🥰🥰🥰好邪惡😈😈粉紅色嗰個係一個後勁好犀利嘅辣醬,個人最鍾意將三隻醬撈埋之後,切開晒啲肉,再加埋三色椒,就可以自製一個burrito🌯🌯💫Avocado Smoothie($78)牛油果迷必點😍😍 口感好香滑,牛油果同奶味都重🥑🥑欣賞佢係用可降解嘅環保飲管,而唔係一掂水就會溶嘅
🍽️ Verde MAR
📍西環西營盤水街41號地舖

💫Ceviche De Avocado($149)

💫超嫩入口即溶慢煮牛面肉( $189 )

💫Surf N Turf Brocheta($299)

💫Avocado Smoothie($78)
牛油果迷必點😍😍 口感好香滑,牛油果同奶味都重🥑🥑欣賞佢係用可降解嘅環保飲管,而唔係一掂水就會溶嘅紙飲管😚😚

🌟餐廳佈置得好有氣氛,好有墨西哥風情😍😍😍仲見到餐廳出邊種咗好多仙人掌🌵成個環境感覺好貼近大自然好舒服

🌟見到餐廳老闆同仔仔有一個YouTube Channel教煮嘢食,成件事好可愛啊🥰🥰🥰

🌟每碟餸菜嘅份量都幾大份😋😋超級足料啊

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

2024-04-17 0 瀏覽
牛油果富含健康脂肪同多種維生素,今日就去佢嘅主題餐廳嘆返個Avacadooooo大餐啦😆🥑另外真係好中意餐廳嘅小清新裝修,比人感覺好愉悅同平靜😚❥Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa長時間慢煮嘅牛肉肉質極柔軟,輕易就可以用叉切開。調味上會比較輕手,淡鹽湯汁燉煮更加食到牛肉嘅原味道🐮❥TacoTaco口味可以雞牛豬魚任君選擇😋比較推薦豬肉碎絲,有微辣醬汁同香烤嘅味道。另外on top有莎莎醬同牛油果蓉🍅整體惹味又清爽。❥︎ Avicado Ice cream牛油果雪糕質感幾驚喜,黏稠又綿密,有幾分似義大利雪糕🍦中間黃色波波球係芒果味,兩款加埋食清新又特別😚❥Chocolate Ice點止係朱古力奶甘簡單😎原來仲加左肉桂粉啊😝係甜嘅基礎上增添左一絲風味👍🏻好飲!❥Avicado Smoothie望到奶昔黏黏結結就知牛油果比例吾輕啦😌飲落順滑柔和,果香風味若隱若現🥑

❥Taco
另外on top有莎莎醬同牛油果蓉🍅整體惹味又清爽。

❥︎ Avicado Ice cream

❥Chocolate Ice

❥Avicado Smoothie
  • Avocado Ice-cream
2024-04-17 0 瀏覽
想去好耐嘅墨西哥餐廳🍴除咗牛油果做主題🥑仲有樹懶佈置同仙人掌盆栽區🪴全部都係我鍾意嘅嘢😌✅牛油果蘑菇芝士奄列奄列包住慢慢嘅蘑菇餡料,雖然係一個簡單嘅料理,但係調味都唔錯,旁邊個番茄同洋蔥好甜✅慢煮墨西哥式牛尾牛尾非常腍,而且醬汁調配得好好食😋雖然價錢貴咗少少,但係比佢份量好多,味道都值✔️同埋配嘅白飯都係有調味,粒粒分明好乾身✅Avocado Smoothie口感綿密,用新鮮牛油果調製🥑✅Horchata肉桂味嘅牛奶,肉桂味突出,味道偏甜小小,可配合食物balance翻✅AVOCADO ICE-CREAM主要係為咗食呢個甜品而黎😆無論係造型定係口感都非常似牛油果🥑雪糕口感smooth💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.2/5📍Verde MAR (西環)西環西營盤水街41號地舖

✅牛油果蘑菇芝士奄列

✅慢煮墨西哥式牛尾
✅Avocado Smoothie
口感綿密,用新鮮牛油果調製🥑
✅Horchata
✅AVOCADO ICE-CREAM

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.2/5

📍Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖
2024-04-15 0 瀏覽
第一次在openrice寫評論,希望各位不要中伏因為看到viutv的節目介紹,好像相當吸引,於是預約了。總括是不推薦,侍應服務一般,沒有笑容,還沒食完就收起我們的碗碟,好似好趕時間,十分趕客。食物方面,質素一般,正宗墨西哥菜式,味道麻麻,不會有驚喜,價錢也十分貴,不值得。另外,最大的陷阱就是支付信用卡是要收取Tips,最少起碼5%,但已經比了10%的服務費,還要比5%,而且沒有0%可以選擇,十分不合理,但無奈最後我們還是付了,最好還是支付現金,態度一般,沒有服務可言,真的不合理。三道菜三杯飲品最後埋單$690左右(包括10%服務費+5%小費),絕對不會再幫襯了。
第一次在openrice寫評論,希望各位不要中伏
因為看到viutv的節目介紹,好像相當吸引,於是預約了。

2024-04-15
2024-04-04 41 瀏覽
點了三個菜,應該係我們點的不是最地道的墨西哥菜(不過沒有人介紹菜式,我們都是靠Google的。)感覺和一般西餐差不多,食不出獨特之處,如果住在那附近都可以一試。
2024-04-04
2024-04-04 17 瀏覽
假期特登去食,結果超失望。中午得一枱客仍然唔休做,直頭唔想做。入到去店員完全唔想理你,唔望你、唔應你,以為同空氣講嘢😅欠咗佢一樣!😵😵😵食物完全被社交平台 Foodies吹大咗!所謂必點Avocado Tostada只有賣相,單靠底層玉米片辣味充撐,加上面層牛油果,食落非常「漏」,亦無大家講嘅好fresh!Taco選擇牛雞豬,只有雞係惹味,其他兩款很普通。青口不值一提,相信你返屋企煮都好食過佢。雖然比店員壞了心情,但仍然想試牛油果雪糕,外面很少見的口味,一試無妨。因為有植物嘅緣故,窗邊位有蚊滋屍體,還可以體諒。環境佈置得咁有心思,但服務趕客,食到一肚氣有乜為?

😵😵😵食物完全被社交平台 Foodies吹大咗!

Taco選擇牛雞豬,只有雞係惹味,其他兩款很普通。

青口不值一提,相信你返屋企煮都好食過佢。

因為有植物嘅緣故,窗邊位有蚊滋屍體,還可以體諒。
環境佈置得咁有心思,但服務趕客,食到一肚氣有乜為?

2024-03-23 28 瀏覽
第一次踏足西營盤,初嚐墨西哥菜,揾左一陣先揾到Verde Mar,位於水街樓梯旁邊,壁畫亦十分適合打卡。餐廳主打仙人掌同牛油果,仙人掌就試唔到啦,試左特別的牛油果菜式Quesadilla。🌟Mexican Chocolate🌟Horchata係一杯rice cinnamon drink,飲落會有淡淡米香味。🌟薄荷番茄芝士粟米片粟米片混合埋其他醬,會有少少辣辣地。個人特別欣賞斑豆蓉,口感綿綿。🌟Quesadilla係一種混合了牛油果菜式,自己本身都十分喜歡Taco之類的菜式。餡料可以選擇雞、豬肉或魚都可以。🌟超嫩入口即溶慢煮牛面肉招牌慢煮牛面肉,食牛最怕牛肉口感乾柴。Verde Mar的慢煮牛面肉,肉質鬆軟不韌,配有三片tortillas,充滿墨西哥風味。

🌟Mexican Chocolate
🌟Horchata

🌟薄荷番茄芝士粟米片

🌟Quesadilla

🌟超嫩入口即溶慢煮牛面肉

2024-03-23 26 瀏覽
週末於香港大學吸收文化氣息後走到附近的墨西歌餐廳午膳餐廳內所有異國情調和裝飾品都是手工製作自然光線充足,別緻的花園仿似置身綠野森林之中付諸實踐將農場到餐桌的概念,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草主打健康自然、藝術和手工藝文化,適合親子朋友聚會海鮮頭盤白酒煮智利藍青口沒加忌廉,健康清新又不失鮮味主廚秘製香草蒜蓉鮮蝦刺身加入青檸辣椒汁,珍寶大蝦彈牙爽口主廚推介超嫩入口即溶慢煮牛面肉配薄餅三片,肉質軟嫩多汁
週末於香港大學吸收文化氣息後走到附近的墨西歌餐廳午膳
餐廳內所有異國情調和裝飾品都是手工製作
自然光線充足,別緻的花園仿似置身綠野森林之中
付諸實踐將農場到餐桌的概念,種滿可食用的墨西哥仙人掌和香草
主打健康自然、藝術和手工藝文化,適合親子朋友聚會
Blue Mussels En White Wine
海鮮頭盤白酒煮智利藍青口沒加忌廉,健康清新又不失鮮味
Shrimp Cheviche Al Pesto
主廚秘製香草蒜蓉鮮蝦刺身加入青檸辣椒汁,珍寶大蝦彈牙爽口
Slow Cooked Beef  Cheek Barbacoa
主廚推介超嫩入口即溶慢煮牛面肉配薄餅三片,肉質軟嫩多汁
English Breakfast Tea
2024-03-23