餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-08 175 瀏覽
第一次黎ULURU食野,一入門口已經覺得好似踏身另一國度咁,由地下既門面開始,一路沿樓梯上一樓,入到店鋪內,周圍都係黑白風格,仲有種手繪漫畫風。其實淨係係度影相打卡都已經可以hea好耐😂入到去入面好大有好多位,感覺好舒服而且好impressed我既係,呢度既店員好熱心同埋真係好友善,佢地好快會留意到我地有咩需要,即刻serve我地~斟水都斟得好勤力。覺得呢度既環境真係好舒服同埋好特別,見到好多人都會黎呢度慶生或者慶祝節日,下次都可以黎試下,都真係幾啱既好覺得😄 1️⃣Shrimp Focaccia($138) 西班牙紅蝦刺身配上蕃茄莎莎,加上多士一齊食,作爲前菜同朋友一人一件唔錯~  2⃣️士多啤梨焗豬肋排骨($268) 都幾大件。豬肋骨幾入味,而且都易切~味道甜甜地😋仲有跟薯條。佢地既薯條係粗切既,均勻沾上香辣味粉,就咁食都又脆又惹味~可以點埋茄汁食。  3⃣️ULURU特色燒肉拼盤($338) 有肉眼、豬柳、雞扒、香草腸。份量好多!應該多啲人share呢個會比較好。肉眼煎得啱啱好!食落仲有肉汁~仲附上燒汁可以配黎食。一啲都唔會感覺乾或者韌。另外豬柳、雞扒都算嫩滑。呢個都一樣有跟薯條。  4⃣️是日
1️⃣Shrimp Focaccia($138)
2⃣️士多啤梨焗豬肋排骨($268)
3⃣️ULURU特色燒肉拼盤($338)
  4⃣️是日餐湯(套餐+28)
 餐湯係粟米湯,食到好多粟米粒粒,味道好香濃~仲有配上多士~
5⃣️富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu($118)
 好似富士山咁既造型,上面仲有個迷你鳥居🤩好靚。由mascaphone cheese同埋焙茶手指餅做成,面頭再灑上左小山園綠茶,整體甜度唔會太甜,口感係幾滑幾creamy既~個底仲有好多曲奇碎碎裝飾。
  6⃣️嚕嚕米 - 森の家($128)
 呢度既甜品造型都真係好用心😍呢個整到成個蘑菇咁🍄好得意~面層既朱古力脆片包住入面既草莓乳酪同埋草莓果茸,好有驚喜!個底係好似泥土既曲奇碎,仲有蚯蚓形狀既朱古力同埋食用花,成個甜品又靚又好食!淨係攞住黎影相都可以影好耐✨
 7⃣️Lavender Dream(套餐+$28)
幾清爽。飲落係有薰衣草同玫瑰既花香😌灑上左啲薰衣草花係面,同埋擺左一粒荔枝係杯邊~
8⃣️Tiramisu Coffee(套餐+$28)
 另一杯佢地既signature drink。杯邊痴上左啲朱古力碎🍫咖啡飲落好香,帶朱古力既味道但係唔會太甜,好飲!
嚕嚕米
lavender dream
士多啤梨焗豬肋排骨
ULURU特色燒肉拼盤
2022-12-07 35 瀏覽
呢間人氣灣仔樓上cafe Uluru,我一早已經bookmark左啦!今日同閨蜜黎左打卡,一間黑白色充滿漫畫感既Café。一入餐廳仿似進入二次元世界,從樓梯、牆身到一枱一櫈,都係由讀視覺藝術既學生一筆一筆手繪出黎的,實在太靚太有特色啦! 餐廳除咗環境寬敞又靚之餘,食物質素都好高,每款菜式都盡顯心思😍🦐黑松露阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包 $138賣相好精緻! 大大隻又鮮甜又爽口彈牙的刺身紅蝦,加入黑松露醬點綴,配搭係香草麵包上,口感豐富,作為前菜一流!🥣餐湯、蒜蓉包 (跟餐加 $18)是日餐湯係粟米湯,有粒粒新鮮栗米,非常鮮甜。🥩慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298份量十足,超級巨型的牛胸肋骨,用上慢煮方法,所以肉質非常軟腍,牛味濃郁。配菜有西蘭花,栗米仔和蕃茄仔,兩個人share都食到好飽!🐠香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198三文魚煎得外脆內嫩,配上忌廉汁更加入口香滑,特意加入檸檬汁解去油膩感。🎂Uluru二次元立體夢幻蛋糕 $138蛋糕太可愛啦🥰 一上枱就忍唔住捧住佢係咁打卡!😝真係靚到令人唔捨得食呀😂餐廳既招牌甜品,Uluru手繪風格既2D蛋糕,蛋糕鬆軟有蛋香,中間夾上草莓果醬同鮮

🦐黑松露阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包 $138

🥣餐湯、蒜蓉包 (跟餐加 $18)
是日餐湯係粟米湯,有粒粒新鮮栗米,非常鮮甜。

🥩慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298

🐠香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198

🎂Uluru二次元立體夢幻蛋糕 $138
蛋糕太可愛啦🥰 一上枱就忍唔住捧住佢係咁打卡!😝

真係靚到令人唔捨得食呀😂
餐廳既招牌甜品,Uluru手繪風格既2D蛋糕,蛋糕鬆軟有蛋香,中間夾上草莓果醬同鮮草莓,酸酸甜甜好好味! 下次有朋友生日可以用黎做生日蛋糕呀!

🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶 Tiramisu $118
身為抹茶🍵控,一定要試試呢個甜品
富士山造型又係好可愛,用上小山園抹茶、Mascarpone Cheese和焙茶手指餅製成。上層cream cheese味道濃郁,下層茶味香濃,仲帶點回甘味💚,加埋旁邊既朱古力曲奇碎和玫瑰花瓣,口感更加豐富!

🍹Rose Sangria $78
一大朵真玫瑰,呢杯Cocktail外型好靚,打卡一流!
用上橙汁,菠蘿汁,加入白蘭地和紅酒,有陣陣花香,但酒精唔會太重,好啱女生飲。

🍸Lychee Mojito $78

用上冧酒,加入鮮薄荷葉,鮮青檸,荔枝和梳打水,薄荷味道突出,非常清新!大大杯好抵飲!
2022-12-07 178 瀏覽
已經聽聞這家黑白視覺餐廳好一段日子,終於有時間一訪,這天訂好位和老友來湊湊熱鬧。推門而上的是一道長樓梯,純黑白的設計牆身都是人手畫的塗鴉,帶點童話的浪漫,亦有點進入二次元空間的感覺。門口已經擺放好聖誕樹迎接聖誕。樓上空間寬敞,座位很足,黑白調子更貫徹始終,滿滿的壁畫,圖案夢幻,每個都是打卡位。餐單選擇豐富,晚餐有接近20款選擇,而且可加錢加配餐湯沙律和飲品等。飲品選擇亦十分豐富,除了各類紅白酒雞尾酒,特色飲品和無酒精選擇亦令人花多眼亂。好不容易下了單,便周圍打卡,店員亦很親切熱情,叫我們隨便打卡,見人不多,直接幫我們把二人枱拼作四人枱,坐得更寬敞。轉頭食物都上枱。餐湯是番茄湯,大大碗,酸酸地頗開胃。生蝦沙律擺盤好靚,鋪上了食用鮮花點綴,更唯美。蝦肉灑上了松露醬,更添香氣,墊底的法包也香脆,好食!Uluru玫瑰花茶是這裏招牌的打卡飲品,原本無期望,但味道有驚喜,首先造型好靚,其次凍飲無加入冰粒,所以茶味好香濃,入口玫瑰味道濃郁。Lychee Mojito 口感則較冰涼,青檸、檸檬等香料酸酸甜甜,好refresh。澳洲肉眼扒配紅酒燒汁夠大件又肉厚,medium rare 做得恰到好處。扒食
轉頭食物都上枱。餐湯是番茄湯,大大碗,酸酸地頗開胃。
澳洲肉眼扒配紅酒燒汁夠大件又肉厚,medium rare 做得恰到好處。扒食落juicy有肉味,以$268的價錢來說有如此質素,很抵食!
羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁又是大大份,只不過$238,大蝦爽口彈牙,羊鞍有4大件,份量真多,羊肉不羶,嫩滑多汁,好味!
甜品是這裏的一大賣點,不單有造型又有內涵。嚕嚕米森之家就是姆明動畫入面的磨菇屋。其實是脆皮朱古力入面有cream cheese,Cream cheese 入面再有酸甜的紅莓醬,整個菇都好好味,配上旁邊的朱古力粉、紅莓、藍莓等,異常合襯,朋友讚不絕口!
二次元立體蛋糕原本冇諗過點,因為蛋糕好膩,又飽肚,但是因為是這裏的打卡名物,所以最後都點了。但這蛋糕很有驚喜,層層的果醬配濕潤的蛋糕,加上外面幼滑的忌廉,好好食!雖然好飽,但都可以食晒一整個!而且造型真的非常可愛又打卡!
Uluru不單環境靚,任何一個角落都適合打卡,食物味道有質素,價錢又親民,無論普通食飯或慶祝都會令人食得開心,影得開心!
2022-11-30
2022-12-07 240 瀏覽
今個月我生日又近聖誕節, 同🐷行返灣仔,🐷發現一間正浪漫嘅餐廳, 呢度嘅餐廳唔似其他浪漫嘅餐廳有燈光效果,不過我好鍾意佢好有心思勁有少女峰心嘅裝修門口已經帶你進入一個二次元嘅世界當所有事物都係平面嘅時候,有一棵立體嘅聖誕樹,正正就做到別樹一格呢度嘅餐廳好有古典浪漫風set soup是日嘅餐湯係意大利雜菜湯, 在配餐包, 餐包咬落鬆脆shrimp Focaccia☺️ 阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包上枱嘅時候, 呢個嘅前菜簡直好似一個藝術品咁樣而且亦都有花去配襯, 阿根廷嘅刺身同蝦味道鮮甜再配上意大利草包, 惹味開胃☺️Barbecue platter合肉眼扒,豬扒,雞扒,香肉腸於一碟, 再有黑醋沙律為伴碟, 感覺不肥, 另外燒汁另上,讓客人自己選擇醬汁程度, 再配粗粗香脆內嫩的薯條令人不住口Rib eye steak☺️ 紅酒燴澳洲肉眼扒切割肉眼扒肉質較為淋又不鞋口,再加上紅酒嘅味道識肉質嘅層次再次提升👍 而且5成熟嘅效果絕對做得到lychee mojito荔枝味令到成般mojito帶起生氣, 青檸酸酸甜甜亦都令到薄荷味更重, 每一口清新嘅薄荷都令到我透心涼☺️Yin yuen martini

門口已經帶你進入一個二次元嘅世界

呢度嘅餐廳好有古典浪漫風

set soup

是日嘅餐湯係意大利雜菜湯, 在配餐包, 餐包咬落鬆脆

shrimp Focaccia
☺️ 阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包

☺️Barbecue platter

Rib eye steak
☺️ 紅酒燴澳洲肉眼扒

lychee mojito

☺️Yin yuen martini
鴛鴦martini, 唔係我叫係🐷叫, 原來鴛鴦係奶茶同咖啡,再配上martini 令我大開眼界

front : fuji shibazakura festival
好耐冇去過日本,呢個富士山正正就一解我愁, 綠茶味重但一啲都唔苦澀,再配上山下的朱古力脆脆, 每一口帶出不同的層次感又軟又脆

back: uluru 2D cake

經典蛋糕: 士多啤梨味再配上可愛嘅士多啤梨公仔,蛋糕正正同餐廳嘅裝修完貫一切❤️

• Shrimp focaccia
  • 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁
  • ULURU二次元立體夢幻蛋糕
  • Fuji Shibazakura Festival
我哋星期六夜晚去,真係全場滿晒,有啲客人諗住Walk in都冇位,所以去之前記得book定位先。由門口到餐廳裏面都係黑白漫畫風主題,喺度打卡都幾有特色,而且食物嘅賣相幾好,特別係甜品好IGable。🌟Shrimp focaccia $138呢款前菜係紅蝦刺身多士,多士表面脆脆地,中間有啲番茄粒,再放上紅蝦刺身。紅蝦刺身新鮮,肉質好爽,蝦頭仲有蝦膏。🌟南瓜湯主菜可加 $18享是日餐湯或沙律,我哋要咗餐湯,今日係南瓜湯,餐湯幾濃稠,同埋會食到啲蔬菜粒。🌟澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268肉眼扒叫咗五成熟,切開顏色好粉嫩,仲有肉汁唔會鞋,而且切落唔會好多筋,肉眼扒都幾大塊,仲有啲薯仔蔬菜做配菜。🌟慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298肉同骨其實已經分開咗,唔使驚自己切到好論盡。牛胸肋骨嘅表面焗到有啲乾身,但中間嘅位置就比較軟腍,唔會柴。中間唔夠味可以點少少醬汁食。都係有啲蔬菜薯仔作配菜。🌟嚕嚕米-森の家 $128最期待就係佢哋嘅甜品,呢款蘑菇造型真係好可愛。有草莓乳酪,草莓果茸同Crumble。蘑菇嘅外面係一層薄薄嘅朱古力,甜度唔會好高,味道酸酸甜甜,連埋Crumble 一齊食,口感就更加豐富。🌟UL

🌟Shrimp focaccia $138

🌟南瓜湯

🌟澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268

🌟慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298

🌟嚕嚕米-森の家 $128

🌟ULURU二次元立體夢幻蛋糕 $138
白色(草莓果醬+鮮草莓)
呢個甜品真係好靚,食之前記得影相先。外面嘅黑色線係用朱古力畫嘅,切開中間係蛋糕同草莓果醬相間,仲會有新鮮草莓片。蛋糕都幾濕潤,味道唔會太甜,但呢款甜品就會比較多cream。

🌟ULURU ROSE TEA $52
🌟LAVENDER DREAM $52
兩杯飲品都好大杯,賣相都好靚。Rose Tea有淡淡的玫瑰香味,仲有一朵玫瑰花喺入邊。LAVENDER都會聞到薰衣草香,兩杯飲品嘅甜度都唔高,比較清新。

📍ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

Pan fried scallop crab roe risotto in lobster sauce 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 🦞 $158呢個煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯除咗有煎到好香嘅新鮮帶子, 裏面仲有蘑菇、洋蔥🧅等配菜,性價比幾高!Uluru special barbecue platter 🍖 Uluru 特色燒肉拼盤 $338 個燒肉拼盤超級豐富,入面有美國牛肉眼、豬柳、滑脫脫嘅雞扒、幾條香草腸仔🌿,可以一次過試到幾款唔同嘅肉類,加埋熱辣辣嘅粗手指薯條🍟,幾正呀😋Moomin world 嚕嚕米 🍄🍓$128蘑菇形狀嘅甜品真係好吸睛,啱晒打卡影相📸️,啡黑色嘅crumble 係朱古力曲奇碎🍪,而係紅色嘅蘑菇頭係海綿蛋糕🍰,個蘑菇身係草莓乳酪同新鮮嘅草莓果茸,撈埋一齊食好夾Uluru 2D cake 🍰 Uluru 二次元立體夢幻蛋糕 $138白色夢幻二次元立體蛋糕同餐廳嘅主題、裝修好match 😍,免頭嘅大粒韓國士多啤梨好甜,入面主要有冰冰地嘅士多啤梨果醬❄️同新鮮士多啤梨夾喺海綿蛋糕嘅中間,味道唔會太甜相對健康Lavender dream 💜$52 夢幻嘅薰衣草茶呢度嘅特色飲品

煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 🦞 $158

Uluru 特色燒肉拼盤 $338

Moomin world 嚕嚕米 🍄🍓$128

Lavender dream 💜$52
夢幻嘅薰衣草茶呢度嘅特色飲品加咗薰衣草醬同埋荔枝蓉,面頭仲有少少薰衣草,影得靚✨,聞落去又夠香

Tiramisu coffee ☕️ $52
呢款熊啤啤飲品好有心思🐻,用咗特濃咖啡做底,加入朱古力醬🍫、意大利芝士糖漿🍯、朱古力同埋牛奶🥛,飲落去似唔係太甜嘅mocha
2022-12-06 254 瀏覽
每次去灣仔買外賣都會見到一間好特別嘅餐廳,以黑白色手繪圖案做主題,今晚終於去咗試,小小嘅入口,一入去感覺置身喺二次元童話世界,每一面牆都有唔同嘅主題,非常有心思。前菜試左阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包,紅蝦刺身吃起來軟滑細嫩,鮮甜可口,上面仲好多黑松露醬,提升鮮甜度,連埋香草麵包一齊食幾特別。主菜試左香煎美國有骨豬鞍扒配蘋果燒汁同埋煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯,豬鞍扒肉質鬆化,脂肪紋路適中,味道濃郁,蘋果燒汁中和油膩感;意大利粉完全吸收晒龍蝦汁,啖啖充滿鮮味,配上蜆肉、蘑菇、帶子等配料,口感豐富,鮮味十足,令人胃口大增。招牌甜品ULURRU二次元立體夢幻蛋糕超特別,差不多每一枱必點嘅甜品,而且都畫得有少少唔同,士多啤梨擺放嘅位置都會唔同,同朋友慶祝生日好選擇。忌廉包住士多啤梨醬夾心海綿蛋糕,唔會太甜,蛋糕有蛋香味。另外一個好高質嘅甜品粉蝶花之丘靚到嘩一聲,朱古力蛋糕碎同Brownie係底部好似泥土咁,朱古力味濃郁,上面嘅花用糖霜造成,呈透明漸變色,,連隔離枱嘅女仔都問我哋借甜品來影相。飲品都好有心思,Green Latte拉花畫咗三眼仔,茶味濃郁,非常香滑;另外Hazelnut Latte拉

阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包

粉蝶花之丘

飲品都好有心思,Green Latte拉花畫咗三眼仔,茶味濃郁,非常香滑;另外Hazelnut Latte拉花係line 公仔,靚到唔捨得飲,係用左意大利濃縮咖啡與牛奶的經典混合,並添入榛果醬,口味較甜,奶香味濃。
Hazelnut  Latte
煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
  • 香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁
  • ULURU二次元立體夢幻蛋糕
  • 粉碟花之丘
🇭🇰💛ULURU◼️◻️黑白2D打卡cafe◻️◼️2D餐廳用左黑白手繪畫風✏️打造出2D漫畫既感覺入邊位置都幾幾多 每個角落都係唔同既打卡位❗️😱食物造型都好用心 非常精緻 影相真係幾靚😍😍👍🏻🍽️Dinner set (💰 +$18) 就有餐湯同麵包🍞今次係Mushroom Soup🍄🦐Shrimp focaccia (💰$138)前菜係刺身牡丹蝦 加左黑松露 蕃茄粒🍅洋葱碎🧅底部用左麵包墊住 感覺清新精美既開胃前菜🦞煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯(💰$158)三隻煎帶子做得幾好 龍蝦汁都唔會太濃鹹意大利飯做到熟帶米心 整體Creamy 得黎唔太膩🍖慢焗美國安格斯牛胸肋骨(💰$298)👍🏻推薦牛胸肋骨好大份 慢焗出日既肉質的確👍🏻👍🏻厚肉軟硬適中 配左薯菜🥦🥔簡單又好食◼️◻️ULURU 2D Cake (💰$138)👍🏻推薦 2D Cake有3款口味 指定口味要提早預訂架白色係🍓草莓味 估唔到除左打卡靚 都幾好食蛋糕本體soft 而且味道唔會太甜👍🏻面頭仲有好可愛既🍓🍓🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶🍵Tiramisu(💰$118)👍🏻推薦富士山造型既抹茶味Tiramisu 都好靚抹茶味唔會太淡 蛋糕滑
🇭🇰💛ULURU◼️◻️黑白2D打卡cafe◻️◼️
2D餐廳用左黑白手繪畫風✏️打造出2D漫畫既感覺
入邊位置都幾幾多 每個角落都係唔同既打卡位❗️😱
食物造型都好用心 非常精緻 影相真係幾靚😍😍👍🏻

今次係Mushroom Soup🍄

🦐Shrimp focaccia (💰$138)
前菜係刺身牡丹蝦 加左黑松露 蕃茄粒🍅洋葱碎🧅
底部用左麵包墊住 感覺清新精美既開胃前菜

🦞煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯(💰$158)
三隻煎帶子做得幾好 龍蝦汁都唔會太濃鹹

幾岩鐘意飲酒既朋友🥃

🌹Rose Sangria (💰$78)👍🏻推薦
玫瑰色colorful好靚 仲有漸層效果
玫瑰味相對清新 酒味都唔會太重😋味道較易入口
想要跟朋友找個地方安靜的吃個餐,挑了地點比較方便的這一家,門口是有點隱蔽的,很容易會看不到.看到網路上面很多評論,就來看一下吧。整個店都是黑白2D的設計,但現場沒有真的那麼漂亮啦,反而是沒有90分鐘吃飯的限制,讓你跟朋友聊天的話很輕鬆,不用趕用餐,今天還能坐到沙發的位置,很自由自在,她們還會定期幫你加水,nice !食物就正常,本來想要吃一下甜品,不過已經太飽了吃不下,沒能用來打卡,反而是他的咖啡,除了樣子可愛以外,味道不錯.

,她們還會定期幫你加水,nice !

2022-12-04
最近人氣熱度爆燈被瘋狂洗版的ULURU由樓梯處開始~已經感覺到是個打卡的好地方牆壁以花花圖案繪製~藝術感十足真的有點像走進另一個二維世界ꔐ牡丹蝦配香草麵包($138)附有藝術美的擺盤牡丹蝦鮮甜再以黑松露點綴~令風味更多層次香草麵包烤到微脆~上面鋪滿蕃茄粒和洋蔥粒酸酸甜甜很開胃ꔐ是日餐湯|南瓜湯(+$18)能品嚐到南瓜的顆粒感 ꔐ香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁($258)豬鞍超級厚切 ~ 裡面保留肉汁而且非常juicy肉質軟腍富彈性煎香的豬鞍配上蘋果醬汁~增加風味同時降低油膩度ꔐ澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)肉眼扒切開是剛好的5成熟粉嫩顏色剛剛好~封煎到外層微焦肉味濃郁而帶油脂香唯獨紅酒燒汁有一點點搶風頭相信如果可以sauce on side會更好ꔐ富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu ($118)來這裡就是為這個甜點真的超級無敵靚忌廉芝士細滑~抹茶味濃郁還可以細嚐到抹茶回甘的香濃~很有驚喜ꔐULURU 二次元立體夢幻蛋糕($138)驟眼看是坐在白雲上的士多啤梨設計來個10分滿分層次分明的蛋糕~士多啤梨夾層酸酸甜甜忌廉非常輕滑是近期吃過最高質的餐廳蛋糕ꔐTIRAMISU COF
最近人氣熱度爆燈
被瘋狂洗版的ULURU
由樓梯處開始~已經感覺到是個打卡的好地方
牆壁以花花圖案繪製~藝術感十足
真的有點像走進
另一個二維世界

ꔐ牡丹蝦配香草麵包($138)
附有藝術美的擺盤
牡丹蝦鮮甜再以黑松露點綴~令風味更多層次
香草麵包烤到微脆~上面鋪滿蕃茄粒和洋蔥粒
酸酸甜甜很開胃

ꔐ是日餐湯|南瓜湯(+$18)
能品嚐到南瓜的顆粒感

ꔐ香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁($258)
豬鞍超級厚切 ~ 裡面保留肉汁而且非常juicy
肉質軟腍富彈性
煎香的豬鞍配上蘋果醬汁~增加風味同時降低油膩度

ꔐ澳洲肉眼扒配紅酒燒汁($268)
肉眼扒切開是剛好的5成熟

來這裡就是為這個甜點
真的超級無敵靚
忌廉芝士細滑~抹茶味濃郁
還可以細嚐到抹茶回甘的香濃~很有驚喜

ꔐULURU 二次元立體夢幻蛋糕($138)
驟眼看是坐在白雲上的士多啤梨
設計來個10分滿分
層次分明的蛋糕~士多啤梨夾層酸酸甜甜
忌廉非常輕滑
是近期吃過最高質的餐廳蛋糕

ꔐTIRAMISU COFFEE ($52)
咖啡味剛好~帶點苦澀
剛好平衡甜度

ꔐROSE SANGRIA ($78)
玫瑰味好突出~配搭水果香氣
超適合女仔飲

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
無講食物質素還是環境
都非常有水準
難怪短時間內已經收鑊大量人氣
記得要訂位~不然白行一敞
今次嚟咗呢度打卡😆黑白手繪風格𝐜𝐚𝐟𝐞真係好𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞☺️周圍都可以見到不少繪畫痕跡,猶如置身漫畫世界般,見到每個畫畫痕跡就知道畫家好有心思,由門口樓梯到每個座位角落都有🥰 ——— ✤ 𝐒𝐞𝐭 𝐒𝐨𝐮𝐩 & 𝐓𝐞𝐚|$𝟐𝟖 西蘭花湯草青味濃郁🥦,表示完全唔識得欣賞😂 ✤ 黑松露阿根廷紅蝦刺身配義大利香草包|$𝟏𝟑𝟖 橙紅色外殼、肉質軟滑牡丹蝦嘅阿根廷紅蝦甜味媲美牡丹蝦,記得撩埋蝦頭膏混合、加上少少黑松露更加調出鮮味🥰𝐛𝐚𝐬𝐞係焗得香脆嘅多士並鋪上番茄莎莎🍅 ✤ 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯|$𝟏𝟒𝟖 刺身級嘅帶子煎到香脆可口,𝐫𝐢𝐬𝐬𝐨𝐭𝐨嘅龍蝦醬汁則比較淡口🦞。 ✤ 香煎美國有骨豬髀扒伴蘋果燒汁|$𝟐𝟓𝟖 份量巨大!肉質尚算嫩滑!蘋果蓉同燒汁都好夾🍎 ✤ 𝐔𝐥𝐮𝐫𝐮 二次元立體夢幻蛋糕|$𝟏𝟑𝟖 呢個意想不到好好食😋外層厚身白色𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦估唔到非常軟滑並非𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦,食曬都無問題!切開蛋糕入面見到士多啤梨夾層、海綿蛋糕以及士多啤梨𝐣𝐚𝐦🍓 ✤ 富士芝櫻祭•丸久小山園抹茶𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟏𝟏𝟖 精緻無比嘅蛋糕上面插住日本神社建築鳥居⛩️採用小山園抹茶,其清新香味同強烈嘅澀味
———
✤ 𝐒𝐞𝐭 𝐒𝐨𝐮𝐩 & 𝐓𝐞𝐚|$𝟐𝟖
西蘭花湯草青味濃郁🥦,表示完全唔識得欣賞😂

✤ 黑松露阿根廷紅蝦刺身配義大利香草包|$𝟏𝟑𝟖

✤ 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯|$𝟏𝟒𝟖

✤ 香煎美國有骨豬髀扒伴蘋果燒汁|$𝟐𝟓𝟖
份量巨大!肉質尚算嫩滑!蘋果蓉同燒汁都好夾🍎

✤ 𝐔𝐥𝐮𝐫𝐮 二次元立體夢幻蛋糕|$𝟏𝟑𝟖

✤ 富士芝櫻祭•丸久小山園抹茶𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟏𝟏𝟖
精緻無比嘅蛋糕上面插住日本神社建築鳥居⛩️採用小山園抹茶,其清新香味同強烈嘅澀味融合,相對會表現出抹茶個苦澀,甜味適中,帶有少許回甘效果🍵綿密𝐌𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞芝士配合埋焙茶手指餅好𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡😉

✤ 𝐋𝐚𝐯𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦|+$𝟐𝟖
濃郁清幽薰衣草味很是飄香!飲落有薰衣草糖水並帶少許熱荔枝餘韻🍵

✤ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞|+𝟐𝟖
超級可愛嘅熊仔最適合打卡呢🐻味道綿密,朱古力味濃郁🍫
  • ULURU 2D Cake
  • 富士芝櫻祭•丸久小山園抹茶𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
2022-12-04 38 瀏覽
打卡高質黑白主題人氣餐廳😍呢間餐廳想試好耐,雖然係樓上餐廳,入口都幾隱蔽,但一直人氣高企,一定有原因嘅☺️阿根廷紅蝦刺身配多士,$138前菜揀咗呢個,大大隻嘅蝦配上多士,賣相已經相當吸引,梗係影相先啦😆佢嘅蝦上面加咗好多黑松露醬,好香,最好味係啲酸酸甜甜嘅蕃茄粒,非常醒胃,用佢作為前菜非常適合。羊扒大蝦配紅酒燒汁,$238又係賣相相當吸引嘅羊架,有三件,仲配埋彈牙大蝦同蔬菜,仲有薯仔,份量十足。羊架唔會好羶,肥瘦適中,同埋個紅酒汁整得幾好。士多啤梨豬肋骨,$268呢個勁大份,勁有驚喜,仲有薯條呀😍so happy。平時食ribs好少會啖啖肉,呢個就做到,而且啲肉唔會散到好似湯渣咁,但係又好入味喎,真係好鍾意,值得一試。二次元梦幻蛋糕,$138甜品又係呢度勁多人打卡嘅,一場嚟到,點都要試吓。呢個外型望落以為係糖霜做嘅,好立體,點知原來係我最鍾意嘅cream嚟㗎,而且唔會好甜,好好味,蛋糕入面仲有好多士多啤梨,非常好味😋抹茶tiramisu,$128抹茶控一定要試啦,個抹茶底真係勁香抹茶味勁濃,而且賣相一流,點可以唔試。佢嘅甜度更加低,啱晒怕甜嘅人,上面嗰層又係勁滑,而入面做到好似tiram

阿根廷紅蝦刺身配多士,$138

羊扒大蝦配紅酒燒汁,$238

士多啤梨豬肋骨,$268

二次元梦幻蛋糕,$138

抹茶tiramisu,$128

抹茶控一定要試啦,個抹茶底真係勁香抹茶味勁濃,而且賣相一流,點可以唔試。佢嘅甜度更加低,啱晒怕甜嘅人,上面嗰層又係勁滑,而入面做到好似tiramisu咁有啲濕潤,出面就有好多曲奇碎碎,非常好味。

咁chill嘅一餐點可以冇酒精㗎🤣佢有雞尾酒,而且選擇幾多,我就揀咗士多啤梨味嘅strawberry lady,甜甜哋好易入口。朋友嗰杯yin yuen Martin我都試咗啖,我覺得更加好飲,有咖啡味又有酒味,正。

食完仲可以週圍影相打卡,環境好啱打卡,餐廳職員都好好,仲幫我哋影相☺️非常開心嘅一晚。
2022-12-04 42 瀏覽
-呢間餐廳好似入左異度空間咁 所有怖置都系2D 黑白設計由大門口、樓梯、牆身、甚至洗手間門都系全人手一筆一畫畫出來黑白圖畫般設計 每一part都系打卡位 打卡飽🤭🤭以為只系得個樣?錯啦!食物款式都幾多 同埋份量勁大份 亦都好好味一口接一口.✳️Shrimp Focaccia開胃菜揀左原隻新鮮紅蝦刺身配香草多士仲食到有少量松露味 加埋蕃茄粒酸may may👍🏻jeng ✳️照燒比目魚柳伴香草蕃茄3大舊魚肉煎到外脆內軟!焦香外皮加超嫩滑魚肉🤤配埋照燒汁甜甜地好夾喎🤭仲有綿滑既薯蓉超creamy 高質🔥✳️特色燒肉拼盤見到拼盤好豐富⋯肉眼、豬柳、雞扒、香草腸3款扒都⋯⭐️超!大!舊!!超!厚!肉!⭐️🐂牛肉大約6成熟帶點肉汁 肉質軟腍 牛味濃🐖豬肉最少有4cm厚 而且一啲都唔會韌 唔會乾爭爭🐓雞肉煎到外焦內嫩 可以點埋旁邊附既茄汁同燒汁一齊食香草腸有4條 味道都唔錯 咬一啖會爆汁Sidedish有薯條之外 仲有一大堆沙律菜伴碟可以解膩((⚠️細胃人仕一份share 加個意粉/飯 絕對飽肚))✳️ ULURU 二次元立體夢幻蛋糕第一次食咁特別既蛋糕🎂 應該都系第一次系餐廳食原個蛋糕🤣見到侍應送上來已經心心眼
呢間餐廳好似入左異度空間咁 所有怖置都系2D 黑白設計
由大門口、樓梯、牆身、甚至洗手間門都系全人手一筆一畫畫出來
黑白圖畫般設計 每一part都系打卡位 打卡飽🤭🤭
以為只系得個樣?錯啦!
食物款式都幾多 同埋份量勁大份 亦都好好味一口接一口
✳️Shrimp Focaccia
開胃菜揀左原隻新鮮紅蝦刺身配香草多士
仲食到有少量松露味 加埋蕃茄粒酸may may👍🏻jeng

✳️照燒比目魚柳伴香草蕃茄
3大舊魚肉煎到外脆內軟!焦香外皮加超嫩滑魚肉🤤

✳️特色燒肉拼盤
見到拼盤好豐富⋯肉眼、豬柳、雞扒、香草腸
3款扒都⋯⭐️超!大!舊!!超!厚!肉!⭐️
🐂牛肉大約6成熟帶點肉汁 肉質軟腍 牛味濃
🐖豬肉最少有4cm厚 而且一啲都唔會韌 唔會乾爭爭
🐓雞肉煎到外焦內嫩 可以點埋旁邊附既茄汁同燒汁一齊食
香草腸有4條 味道都唔錯 咬一啖會爆汁
Sidedish有薯條之外 仲有一大堆沙律菜伴碟可以解膩
((⚠️細胃人仕一份share 加個意粉/飯 絕對飽肚))

✳️ ULURU 二次元立體夢幻蛋糕

• 特色燒肉拼盤
  • ULURU 二次元立體夢幻蛋糕
  • 嚕嚕米 - 森の家
2022-12-03 40 瀏覽
之前見到好多人黎打卡好靚,黎到就會更加體會到呢度影相真係好靚💕而且食物質數都好高👍🏻👍🏻黑松露牡丹蝦 $138前菜係大大隻嘅牡丹蝦,有多士做底,食落真係超香脆,配上新鮮蕃茄同埋洋蔥粒,連埋黑松露牡丹蝦一齊食,口感層次更豐富慢焗美國安格斯牛胸肋骨$298加$28🈶是日餐湯,食落有點兒薯蓉嘅口感,仲配香草包牛胸肋骨煮得好腍,口感類似牛腩,好香肉味,而且份量都好多自家製炸蝦餅芝士牛肉漢堡配薯條$168呢個好豐富,仲有蝦餅,好好味😋芝士牛肉漢堡都好正,薯條🍟炸得剛剛好,唔會過硬或過腍富士芝櫻祭-九久小山園抹茶 Tiramisu $118抹茶控必試😍食落係啖啖嘅香濃抹茶味,芝士十分幼滑,裡面係Tiramisu,味道好夾ULURU二次元立體夢幻蛋糕$138呢個有草莓、玫瑰荔枝➕蝶豆花藍莓芝士三款口味選擇揀咗草莓味,食落好有驚喜😻 個Cream好重奶香味,仲唔會酸,中間夾層蛋糕個味道好清新,有粒粒士多啤梨肉🍓味道又唔會過甜,值得一試ULURU Rose Tea (Hot)$52凍飲打卡會更靚,不過熱飲都非常推介,飲落有清香嘅玫瑰花香🌹Green tea Latte (Cold)$40呢個熱飲個賣相都

黑松露牡丹蝦 $138

慢焗美國安格斯牛胸肋骨$298
加$28🈶是日餐湯,食落有點兒薯蓉嘅口感,仲配香草包

牛胸肋骨煮得好腍,口感類似牛腩,好香肉味,而且份量都好多

自家製炸蝦餅芝士牛肉漢堡配薯條$168
呢個好豐富,仲有蝦餅,好好味😋
芝士牛肉漢堡都好正,薯條🍟炸得剛剛好,唔會過硬或過腍

富士芝櫻祭-九久小山園抹茶 Tiramisu $118

ULURU二次元立體夢幻蛋糕$138
呢個有草莓、玫瑰荔枝➕蝶豆花藍莓芝士三款口味選擇

ULURU Rose Tea (Hot)$52
凍飲打卡會更靚,不過熱飲都非常推介,飲落有清香嘅玫瑰花香🌹

Green tea Latte (Cold)$40
呢個熱飲個賣相都好靚,但凍飲都好好飲,冇抹茶嘅澀味🍵
用黑白2D手繪壁畫作主題的西餐廳·͜· ♡門外到門內每個角落都充滿打卡位.ᐟ‪‪.ᐟ全部都係人手繪製 超有心思desu連餐紙都有幾何幻象 擺盤都好精緻主打多款西餐料理 仲有打卡tea set添連甜品都好igable 岩晒慶祝生日/約會喔~.▫阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎配香葱包 $138擺盤美美的⸝⸝⸝♡︎ 紅蝦彈牙 新鮮甘甜配上黑松露醬味道更香 還有酸甜蕃茄莎莎 好開胃!.▫是日餐湯 + $18黑松露蘑菇湯好濃郁足料(˶ˊᵕˋ).▫澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268肉質粉嫩 厚度剛好肉感滿滿~有牛香帶點炭燒味(ᯅ̈) 配上紅酒燒汁 肉味更香濃.▫香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258豬鞍扒都好大份 肉質軟嫩唔會嚡( ⋅֊⋅ )‎و油脂感適中有肉汁 除左燒汁仲有清甜蘋果醬中和油膩感 伴碟有薯角蔬菜等~.▫Uluru 2d cake $138近來好流行2d cake 有埋可愛🍓人超qqOrder依個慶祝生日就岩岩好粉紅&粉藍色要預訂喔.ᐟ‪‪.ᐟ充滿士多啤梨果肉粒的軟綿海綿蛋糕🍰奶滑忌廉帶甜美士多啤梨醬🍓 唔會過甜.▫富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶tiramisu $118另一款igable的甜品( •
用黑白2D手繪壁畫作主題的西餐廳·͜· ♡
門外到門內每個角落都充滿打卡位.ᐟ‪‪.ᐟ

全部都係人手繪製 超有心思desu
連餐紙都有幾何幻象 擺盤都好精緻
主打多款西餐料理 仲有打卡tea set添
甜品都好igable 岩晒慶祝生日/約會喔~

▫阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎配香葱包 $138
阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎配香葱包

擺盤美美的⸝⸝⸝♡︎ 紅蝦彈牙 新鮮甘甜
配上黑松露醬味道更香
還有酸甜蕃茄莎莎 好開胃!
阿根廷紅蝦刺身蕃茄莎莎配香葱包

▫是日餐湯 + $18
黑松露蘑菇湯好濃郁足料(˶ˊᵕˋ)
▫澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268
澳洲肉眼扒配紅酒燒汁

肉質粉嫩 厚度剛好肉感滿滿~
有牛香帶點炭燒味(ᯅ̈)
配上紅酒燒汁 肉味更香濃
澳洲肉眼扒配紅酒燒汁

▫香煎美國有骨豬鞍扒伴蘋果燒汁 $258

豬鞍扒都好大份 肉質軟嫩唔會嚡( ⋅֊⋅ )‎و
油脂感適中有肉汁 除左燒汁仲有清甜蘋果醬
中和油膩感 伴碟有薯角蔬菜等~

▫Uluru 2d cake $138

充滿士多啤梨果肉粒的軟綿海綿蛋糕🍰
奶滑忌廉帶甜美士多啤梨醬🍓 唔會過甜
▫富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶tiramisu $118
富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶tiramisu

另一款igable的甜品( •ᴗ•)*♪
富士山🗻搭配日本鳥居⛩️造型好靚♡
Mascarpone芝士搭配焙茶手指餅
口感creamy帶少許茶香~
放上餅乾碎在旁扮泥土 貌相同口感up

▫Lavender dream $52