2013-10-04 4201 瀏覽
第一次在OR見此餐廳, 見環境不錯又有室外用饍地方, 決定一試。地點比較偏僻, 於山林道盡頭登上一排樓梯才找得到, 當日餐廳客人不多, 但我就是喜歡人少少的感覺, 很舒服的一個下午。原本想試他們的Sunday Brunch, 結果當日只有Lunch Set提供, 不過價錢更實惠, 每款只是由五十多元起, 已包括了餐湯, 餐前小食, 蒜蓉包, 飲品菜牌上還細心的附上素菜款式, 為平時不太好肉的我最佳選擇餐前三寶一點也不欺場: 粟米湯很濃郁, 蒜蓉包夠脆, 還有2件melon with parma ham主菜附送咖啡或茶, 這杯LATTE是加10元換回來的最後, 以一個寫上了祝福的mango mousse, 為這頓生日午宴劃上完滿句號總體來說, 若以lunch set來說是非常實惠, 食物質素很好, 環境舒適, 服務員態度也很親切, 值得推介!

菜牌上還細心的附上素菜款式, 為平時不太好肉的我最佳選擇

主菜
附送咖啡或茶, 這杯LATTE是加10元換回來的
birthday mango mousse
2013-10-01
2013-08-17 3765 瀏覽
餐廳分為裡外兩部分,如吸煙者,真的極之方便! 戶外地方更可以作BBQ,有人待燒或自己落手落腳燒都得,任君選擇 Mushroom Soup👍 都幾濃,仲食到少少蘑茹細粒,唔錯! 帶子都新鮮👍而d綠色菜汁一齊食.口感味覺都幾好。 鮑魚仔配海膽👍 都幾好,海膽就so far so good  la 個鵝肝都可以啦,我對鵝肝的喜愛程度唔高,食左半片就夠了 而基於我唔食羊,合揀左魚,魚就一般般啦,煎得有少少油左... 甜品是心太軟,同出面既都一樣啦,無咩特別.. 但全晚整體黎講,都幾好的😊  可以去試下,如成班朋友去,可預先book枱同自選菜色

帶子都新鮮👍而d綠色菜汁一齊食.口感味覺都幾好。
甜品是心太軟,同出面既都一樣啦,無咩特別..
2013-08-09 2090 瀏覽
同男朋友慶祝生日,朋友之前買團購試過這餐廳,並向我推介。睇過啲相見環境幾有情調,於是就訂左位。位置都幾隱蔽,好彩openrice都寫得幾清楚點去。呢度真係好有秘密花園feel,兩邊落地玻璃,加上燭光,很適合情侶拍拖。講返食物,由於tasting menu唔係好岩心水,於是散叫。分別叫左凱撒沙律   ok龍蝦湯   有一粒粒龍蝦肉,都算幾濃龍蝦味黑松露磨菇湯   黑松露同磨菇真夾,喜歡這配搭虎蝦南瓜汁意大利飯   兩隻大虎蝦好彈牙,身既殼已剝左,方便食用。南瓜汁不錯。安格斯牛扒   叫左5成熟,煮得剛好。賣相不錯,配上黑松露汁及一個唔知什麼菇汁,黑松露味其實唔突出,我比較喜歡個菇菇汁,因有淡淡菌類特有香味又不會蓋過左牛扒本身的肉味。拿破倫餅   賣相ok,鬆脆度爭少少,多返一兩層會好啲。心太軟   呢個預早同餐廳講係碟度加字,收費廿蚊。手字不錯啦,加埋其他生果擺設及蛋糕上插左支蠟燭,賣相唔錯,味道正常。以咁既環境同食物質素,價錢都算合理。侍應解答電話查詢時很有耐性,用餐當天都很主動同我地介紹餐牌,為我們加水等(其實都是同一位男士,但忘記了叫什麼名子)。我會向朋友推介此餐廳~

凱撒沙律   ok
龍蝦湯   有一粒粒龍蝦肉,都算幾濃龍蝦味
黑松露磨菇湯   黑松露同磨菇真夾,喜歡這配搭
拿破倫餅   賣相ok,鬆脆度爭少少,多返一兩層會好啲。

我會向朋友推介此餐廳~
2013-08-06
2013-07-19 1850 瀏覽
再度光臨山林道盡頭這家旺市中的秘密花園,因為上次對它有很好的印象,食品味道不錯之餘有情調~Welcome Cocktail味道很醒胃, 那片懧懞的點綴恰到好處令人忘卻酒精的存在大蝦西瓜沙律,有只設計特別的湯匙件碟,拿上手用來吃沙律特別省力而蝦是很大了, 不過沙律卻不甚了了, 只有炸得很脆的麵包粒較為有口感 帶子菠菜忌廉汁,帶子用上了一片脆得香口的西班牙火腿調味,味道恰好好處,而且帶子8分熟,有咬口之餘內裡嫩滑燴羊膝多士,又是一道用特別器具盛著的餐叮小吃,最好是不用手拿也可以吃得到,方便我這些懶得洗手之輩!羊膝微蘇, 多士香脆,只是略嫌有些飽肚燴羊膝多士,又是一道用特別器具盛著的餐叮小吃,最好是不用手拿也可以吃得到,方便我這些懶得洗手之輩!羊膝微蘇, 多士香脆,只是略嫌有些飽肚5分熟的牛排倒是恰如其分,外面香脆內部JUICY,只是根太多,有些部分不得不吐,有點可惜芒果草莓奶凍很一般的味道,只是甜...
再度光臨山林道盡頭這家旺市中的秘密花園,
因為上次對它有很好的印象,
食品味道不錯之餘有情調~
令人忘卻酒精的存在
大蝦西瓜沙律,
有只設計特別的湯匙件碟,
拿上手用來吃沙律特別省力
而蝦是很大了, 不過沙律卻不甚了了,
只有炸得很脆的麵包粒較為有口感 帶子菠菜忌廉汁,
帶子用上了一片脆得香口的西班牙火腿調味,
味道恰好好處,
而且帶子8分熟,
有咬口之餘內裡嫩滑
燴羊膝多士,
又是一道用特別器具盛著的餐叮小吃,
最好是不用手拿也可以吃得到,
方便我這些懶得洗手之輩!
羊膝微蘇, 多士香脆,
只是略嫌有些飽肚
燴羊膝多士,
又是一道用特別器具盛著的餐叮小吃,
最好是不用手拿也可以吃得到,
方便我這些懶得洗手之輩!
羊膝微蘇, 多士香脆,
只是略嫌有些飽肚
5分熟的牛排倒是恰如其分,
外面香脆內部JUICY,
只是根太多,
有些部分不得不吐,
有點可惜
芒果草莓奶凍
很一般的味道,
只是甜...
題外話/補充資料: 值得一提的是, 有一位中年男侍應的"表現"欠佳, 放食物跟收碟的速度奇快, 但從不開口, 在我來說 下品的侍應就等於傳菜員跟收碟員, 中品的則會簡單說出菜色名稱, 上品的侍應會介紹菜色食法及特色
2013-07-07
團購
2013-05-02 1274 瀏覽
是日的節目本來是去長洲喪食及影相的,可惜天氣報告指出是日會狂風雷暴,唯有改變行程,先去尖沙咀吃個悠閒午餐,若果下午沒下雨就到西九睇吹氣乳豬!!其實想去尖東某間餐廳吃SEMI-BUFFET,不過沒訂位的我怕白行一趟,決定摘日再試~今次去了這間在自己的CHECKLIST想試的餐廳,店子位於山林道盡頭,還要走數步石級才到,真有點尋幽探秘的感覺~到達餐廳時大約12:30NOON,餐廳只有1枱客人,店員本安排二人餐枱給我倆,不過我表示可否給我一張椅子放手袋,店員便安排我們坐餐廳內部的四人枱,還是窗口位來的,真是太好了~午市套餐選擇頗多,共有8款,實有一款啱吃的~各款套餐包餐湯、餐包、前菜、主菜、餐飲及甜品,都只是$48起,還免加一,地點還要是尖沙咀區,真是超值!我和友人M都點了香草醬蝦肉磨菇長通粉($48).先送上餐湯,是日餐湯為南瓜湯,餐湯熱得冒煙,而且很CREAMY,南瓜味濃郁,配上香脆的蒜蓉多士,很美味啊!沙律: 沙律有少些菜及薯仔粒,沙律夠凍,薯肉軟腍,味道也不錯~香草醬蝦肉磨菇長通粉: 長通粉很彈牙,淥的時間剛好,可惜香草醬鹹了一點,即使配上淡味的蝦肉及磨菇拌勻,還是過鹹了,要喝開水解

午市套餐選擇頗多,共有8款,實有一款啱吃的~

我和友人M都點了香草醬蝦肉磨菇長通粉($48).

香草醬蝦肉磨菇長通粉: 長通粉很彈牙,淥的時間剛好,可惜香草醬鹹了一點,即使配上淡味的蝦肉及磨菇拌勻,還是過鹹了,要喝開水解鹹!
凍檸茶: 餐飲選了凍檸茶,茶底清澈,淡淡茶味有助解膩~
啫喱: 甜品為青檸啫喱,小小的一杯,檸味清新,作為飯後甜品剛剛好。

其實主菜份量偏少的,男士應該不夠飽的,而我則覺得份量剛好,與友人來這裡吃個悠閒午餐,享受寧靜的環境,也是不錯的~

直到我們離開的時候,店子仍然只有另一枱食客,真是一個寧靜的地方~
2013-04-27
2013-03-20 829 瀏覽
這家餐廳位置極為隱蔽, 不過, 當你來過這裡的話, 便會愛上這個地方。晚餐每位二三百元, 以這裡的環境和檔次來說, 已經十分划算。不過, 原來這裡的午餐才是最驚喜的地方。午餐來說, 餐湯、麵包、頭盤、主菜、甜品、餐茶全部有齊, 價錢只是 $48 起, 還不收加一服務費, 單看牌面已經甚為誇張。主菜點選了一客茄汁焗雞扒飯, 套餐價錢 $58, 賣相可以歸納為「靚仔」, 從其表面狀態來看, 是焗得剛好那種, 飯粒分明, 內含不少雞蛋, 也屬炒得「靚仔」類別; 雞扒肉質嫩滑, 茄汁甜酸度平衡; 送到檯時熱燙燙, 是近期吃過最佳的一客焗飯, 實在驚喜。這裡也是不少明星的私竇, 大家不妨來碰碰運氣。

午餐來說, 餐湯、麵包、頭盤、主菜、甜品、餐茶全部有齊, 價錢只是 $48, 還不收加一服務費, 單看牌面已經甚為誇張。

這裡也是不少明星的私竇, 大家不妨來碰碰運氣。
題外話/補充資料: 這裡的白汁意粉質素較遜色; 甜品質素則頗出色。
  • 茄汁焗雞扒飯
2013-02-25 577 瀏覽
自前之前經團購試過 TT party 後都覺得呢度係值得再次食的咁情人節要搵個靚靚地方同女友撐枱腳見到TT party 既情人節套餐睇下都幾吸引好 , 打定電話book 位 . 當日分左上下半場 , 都正常既615-815 同埋 830打後我就第一個timeslot唔算好多人可能啲人都未放工所以都算靜,幾好feel電話request 要啲private 既位置都有做到十分好.食物方面 :1. cocktail 一坐低無耐就送杯cocktail 比我地 , 好似同上次果杯差唔多 , 好易入口 , 不錯2. 面包 無咩特別 , 略嫌很硬 , 我鍾意軟包多啲3. 三文魚撻with香檳啫喱我個人鍾意佢酸酸地醬汁同香檳連埋一齊既味道 , 作為頭盤幾好 不過女友唔鍾意酒味 , 就唔太ok.4. 蟹肉撻未食已經聞到好香 , 不過個皮唔係好夠酥脆同埋個醬(好似係士多啤梨醬,酸酸地)唔係好夾連續兩道都係帶酸味有啲too much.5. 黑松露菌湯(相在上) 幾香 , 滿口菌類既味道 , 不過我都菌類無咩大喜好6. 鵝肝蝴蝶粉鵝肝既味道好rich , 入口即溶但味道last好耐蝴蝶粉就無咩特別烤明蝦伴龍蝦
自前之前經團購試過 TT party 後
都覺得呢度係值得再次食的
咁情人節要搵個靚靚地方同女友撐枱腳
見到TT party 既情人節套餐睇下都幾吸引
好 , 打定電話book 位 .

當日分左上下半場 , 都正常既
615-815 同埋 830打後
我就第一個timeslot
唔算好多人
可能啲人都未放工

所以都算靜,幾好feel
電話request 要啲private 既位置都有做到
十分好.

食物方面 :
1. cocktail
一坐低無耐就送杯cocktail 比我地 ,
好似同上次果杯差唔多 ,
好易入口 , 不錯
2. 面包
無咩特別 , 略嫌很硬 , 我鍾意軟包多啲
3. 三文魚撻with香檳啫喱
不過女友唔鍾意酒味 , 就唔太ok.
4. 蟹肉撻
未食已經聞到好香 ,
不過個皮唔係好夠酥脆
同埋個醬(好似係士多啤梨醬,酸酸地)唔係好夾
連續兩道都係帶酸味有啲too much.

5. 黑松露菌湯(相在上)
幾香 , 滿口菌類既味道 , 不過我都菌類無咩大喜好
6. 鵝肝蝴蝶粉
鵝肝既味道好rich ,
入口即溶但味道last好耐
蝴蝶粉就無咩特別
烤明蝦伴龍蝦醬
蝦肉都幾大隻幾新鮮 , 口感唔會好霉好散
肉眼扒配橙皮酒
上次係度食既牛扒好普通 ,
五成熟都過韌
今次塊扒既位置好
脂肪位多
叫五成熟可以輕易切開同埋入口既口感好好 , 唔會咬得太辛苦
唔錯
芒果&士多啤梨慕絲蛋糕
ok , 普通甜品既感覺
但手字好靚 , 最岩我影相

總括而言今次無上次咁驚喜
亦無上次咁好味
不過再有機會都會再來
2013-02-14
情人節
女朋友早早為我安排的生日晚餐睇到呢個餐廳好評不絕又咁啱有團購佢就決定係呢度為我慶祝生日了環境十分幽靜佢平時就係好入基唔上唔會有人行過咁滯佈置都幾靚不過都幾多人又有細路仔,就有dd嘈啦但都ok既食物方面 , 個團購真係有好多野食雖然每樣少少 , 但對我地黎講試多d唔同野仲好cocktail - 咩都未有就先黎一杯cocktail 好易入口, 以利賓納為主 4/5蕃茄伴不同的醬(鵝肝醬etc) - 精美 , 醬濃 但味道唔係超特別 3/5大蝦西瓜沙律伴檸檬汁 - 幾特別既配搭 但蝦同西瓜又唔係特別夾既感覺 但係幾好既嘗試 3.5/5迷你羊膝撻 - 香味濃郁 , 羊味雖然又唔係好突出 , 但個
女朋友早早為我安排的生日晚餐

佢平時就係好入
基唔上唔會有人行過咁滯
佈置都幾靚
不過都幾多人
又有細路仔,就有dd嘈啦
但都ok既

食物方面 ,
個團購真係有好多野食
雖然每樣少少 , 但對我地黎講試多d唔同野仲好
cocktail - 咩都未有就先黎一杯cocktail
好易入口, 以利賓納為主
4/5
蕃茄伴不同的醬(鵝肝醬etc) - 精美 , 醬濃
但味道唔係超特別
3/5

大蝦西瓜沙律伴檸檬汁 - 幾特別既配搭
但蝦同西瓜又唔係特別夾既感覺
但係幾好既嘗試
3.5/5

迷你羊膝撻 - 香味濃郁 , 羊味雖然又唔係好突出 ,
但個味唔錯的

香煎北海道扇貝伴菠菜忌廉汁 - 呢個係成餐最好味既
扇貝味濃, 配上少少既ham加添一點風味
而菠菜汁正好作一中和
4.5/5 (扣0.5分係因為佢得一舊
法式香包 - 面包外膽內軟 ,
味道一般無特別
值得讚揚既係佢夠熱
原隻蕃茄雜菜湯 - 好誇張既一個湯
一啖蕃茄一啖湯既感覺十分滿足
不過佢蕃茄味其實唔係好濃
雜菜味重d
但個樣都有呃得下!
3.5/5
香煎三文魚伴檸檬忌廉汁 - 魚肉結實 , 味道幾好
但唔係點解我會覺得佢好似未夠熟
十分好
4.5/5
心太軟伴雪糕 - 朱古力味濃郁
係我鐘意既少甜味
不過內心既朱古力醬就唔夠熱(可能整好放左一陣? dont know)
雪糕就正常囉
手字都幾好

講完食物就講服務
整體而言係幾好的
感覺專業
但當中有位侍應生就係我地食完扇貝後講左句
"點解唔食埋d菠菜忌廉汁呀 , 用成棵菠菜煮成的"
雖然佢語氣並唔係惡 , 但感覺都有d odd
因為我地又無諗個d汁都要食埋
不過佢都係帶笑容既,可能真係想提點我地都未定

而另外,本身我女友就打電話book 位順便 request
想係甜品碟上寫字
咁當時電話果位都話無問題既
而我地到左甜品時間時發現就無個奶凍上無寫到字啦
我地就覺得"算啦,可能隻碟細寫唔到掛"
誰不知侍應生拎左個心太軟連字連蠟燭
當堂覺得呢間餐廳好好啦

但直到要埋單一刻就發現價錢同所想既不同
睇返張單先知原來心太軟同加字係要收錢

其實都幾唔滿意佢咁樣既做法
電話上無講明加字要收錢
我女朋友係電話上更加無講過要心太軟
如果我地食朱古力會敏感咁點算呢(雖然我地無敏感)
所以我諗呢一點餐廳雖然檢討一下

2012-10-14
團購
  • 香煎扇貝
2012-09-14 311 瀏覽
朋友們抽煙,所以特別留意有室外座位嘅餐廳。頭盤叫咗燒蠔,平價本地貨,個汁煮得吾錯,合格。帶子,份量少,得兩隻細細地嘅,不過個菠菜汁亦煮得幾好,都合格。鵝肝亦係細細仲,都煎得ok。Cold cut platter 全部用平價料,吾掂。到主菜,大蝦意大利飯,隻蝦正常,d飯甜嘅,超怪。大半碟冇人食。羊扒,平價肉,用大量醃料嚟想蓋咗d雪味,不過吾成功。帶子Angel hair,正常,吾算好味。黒毛豬扒,好薄,仲要煎到好乾,係非常乾,令我諗起人字拖鞋底,完全冇人食。同個四眼禿頭待應叔叔講,佢不但冇歉意,仲話豬扒要熟,吾知乜嘢令佢覺得我未食過豬扒,或者淨係食過生豬扒,叔叔只係收走碟嘢就算。我一年365晚都喺街食飯,未試過d嘢吾掂,完全冇人食,個待應係完碟攞走,採你都儍。埋單$3000,問叔叔頭先碟黑毛豬使吾使收錢,佢黑起塊面,話要。火都嚟,d主菜全部起碼一半冇人食,仲要睇埋佢個黑面!見呢間嘢開始做團購,祝君好運!
朋友們抽煙,所以特別留意有室外座位嘅餐廳。

羊扒,平價肉,用大量醃料嚟想蓋咗d雪味,不過吾成功。

帶子Angel hair,正常,吾算好味。

• 餐前麵包
2012-07-30 182 瀏覽
同九位朋友一齊揀左黎TT party食晚飯, 如果唔係有人提議,真係冇留意過山林道有間咁浪漫o既餐廳, 從來去山林道都係去做facial, 打邊爐, 或者食越南野,都唔知去到盡頭,再上梯級..原來係咁...十個都係女仔, 佢地留左一個corner位比我地,足夠我地班女仔喧嘩, 因為我地係去完studio影相, 所以當晚大家都著得有d誇張, 係誇張靚...呵呵, 可能都比其他客人見到有d打突...因為大家都好肚餓, 決定最後一人叫一個餐, 唔散叫喇, 其實佢menu都唔係好多野食...叫set dinner都係有兩款揀, 一係4樣野食,份量就會大d, 六樣野食就會細份d...價錢一樣, 我地成班女仔都二話不說揀左個六樣o既野o既set, 仲要大家o既牛扒都係要medium, 咁我估餐廳做我地生意應該好易呢...成班女仔都排住傾計, 一坐低就叫傾過不停,都冇特別留意周圍環境, 但望落好舒服, 仲有d香薰味, 點點candle night好浪漫喔!頭盤係prawn & tomata salad with lemon basil dressing, 賣相好靚, 一大隻蝦, 有隻好靚o既匙羹,

沙律
頭盤係prawn & tomata salad with lemon basil dressing, 賣相好靚, 一大隻蝦, 有隻好靚o既匙羹,上面有蕃茄粒加西瓜粒, lei個"雙紅"o既配撘第一次食, 酸酸甜甜好開胃,個汁帶檸檬香, 加上火箭菜,車厘茄, 成個配撘都好清新...

Day of soup係西蘭花忌廉湯, 因為係6樣set, 湯係一杯上,份量小d, 但我地覺得夠架喇, 因為creamy o既湯都比較飽, 不過佢就唔太杰, 西蘭花蓉都幾香, 夠奶夠滑, 而個法包都暖烘烘,外脆內軟唔錯, 我地都研究緊佢係自己焗定出面買架呢...好味...
熱烘烘小法包
bralsed nz lamb shank with mini tart, 好少食西餐會有個咸mini tart食, 因為羊肉關係,我就冇食到, 佢地話原來都冇"so"味, 味道調教得幾好...

spaghetti with parma ham in mushroom cream source, 原來都係離不開我鍾意o既carbonara, 份量果然好少, 個汁就稀d, 有parma ham已經好夠味, 上面o既"芽菜"多左d, 唔撈埋食應該好d...

grilled angus rib eye with rum raisin sauce, 份量都唔算少, 大家o既牛都係要medium, 不過就整得比心中熟左少許, 咬落冇左牛味,同唔juicy, 筋都比較多左d, 牛扒就失色左, 我地要靠點o急汁同芥末黎食呀...不過反而d伴菜好食, 三片薯仔, 熟左再微微煎過, 南瓜蓉好正,應該加左奶所以又香又creamy, 仲有兩粒好靚好fresh o既車厘茄, 仲有三片茄子, 不過味道就有點奇怪, 整體個main course都唔錯, 係塊牛扒渣左d...

甜品係奶凍, 上面有d芒果茸同士多啤梨茸, 比較酸d, 但個奶凍好滑, 奶味濃郁, 唔太甜, 個個女仔都讚...唔錯呀...
奶凍
成餐都唔錯, 只係個牛扒比較失色, 無論沙津, 甜品我覺得係有心製作, 環境都適合情侶or同朋友食野,品酒傾計...如果攪party, 小型wedding banquet 都係一個好選擇...
沙律
熱烘烘小法包
奶凍
2012-07-09 171 瀏覽
一星期前己打去book定位~但接線位男士無咩禮貌.同佢講我地係生日慶祝,同我講"咁點呢去到時星期日8:00,個場得一台客...menu係英文,老實講..唔多識睇....之後點左兩個六個菜既餐,同一個四個菜既餐六個菜同四個菜一樣價錢都係298...個人認為六個菜會好食同低食d~~~4個菜既仲有三文魚扒~無咩特別~如果同朋友慶祝生日就早d打去book.同佢講加個心太軟就會幫你寫字~~依餐論環境食物都比其他地方平~~
甜品..唔太甜~夠滑
個扒普通,但配菜好味~
意粉好滑,好回味
南瓜湯.好味...結結地~~
小法包...暖暖地好正
吞拿魚...前菜
羊肉韃.好味~~
下面有d西瓜.好開胃

之後點左兩個六個菜既餐,同一個四個菜既餐
依餐論環境食物都比其他地方平~~
2012-07-08
下面有d西瓜.好開胃
羊肉韃.好味~~
吞拿魚...前菜
小法包...暖暖地好正
南瓜湯.好味...結結地~~
意粉好滑,好回味
個扒普通,但配菜好味~
甜品..唔太甜~夠滑
2012-07-01 121 瀏覽
之前買左團購優惠券,搵左好耐, 最後決定去呢間扒房試味~係山林道搵左好耐,之後上OPENRICE先發現原來呢間舖係喺盡頭再轉入去,唔上OPENRICE真係幾難搵...食物質素:我地叫左2個一樣既SET,先上既煙三文魚沙律味道新鮮,醬汁酸甜開胃之餘,生菜亦冇一般既苦澀味,合格!新鮮既蕃茄湯味道有如外國人很喜歡飲的蕃茄汁,鮮甜得黎亦夠濃稠,原個上的蕃茄係點綴,令個湯更有特色安格斯RIB EYE我地分別叫左5成及3成,扒係美式既格仔燒法,5成既OK, 另加既芥辣亦幾新鮮,但3成既雖然都算有牛肉味,可惜牛扒肥既部分太多筋,真正靚牛扒食RARE絕對唔會有呢個問題,要扣分甜品係MANGO PUDDING,整得好滑, 有酒店水準
之前買左團購優惠券,
搵左好耐, 最後決定去呢間扒房試味~

係山林道搵左好耐,
之後上OPENRICE先發現原來呢間舖係喺盡頭再轉入去,
唔上OPENRICE真係幾難搵...

食物質素:
我地叫左2個一樣既SET,
先上既煙三文魚沙律味道新鮮,
醬汁酸甜開胃之餘,
生菜亦冇一般既苦澀味,
合格!

新鮮既蕃茄湯味道有如外國人很喜歡飲的蕃茄汁,
鮮甜得黎亦夠濃稠,
原個上的蕃茄係點綴,
令個湯更有特色

安格斯RIB EYE我地分別叫左5成及3成,
扒係美式既格仔燒法,
5成既OK,
另加既芥辣亦幾新鮮,
但3成既雖然都算有牛肉味,
可惜牛扒肥既部分太多筋,
真正靚牛扒食RARE絕對唔會有呢個問題,
要扣分

甜品係MANGO PUDDING,
整得好滑, 有酒店水準
2012-06-23
2012-05-15 84 瀏覽
2012-05-12
紀念日
其他
2011-11-12 74 瀏覽
期待已久的111111, 與好友飯聚.本來訂了海港城的某店, 但前一天聽同事推介這店,再加上看了OR, 非常期待一試, 於是決定把地點轉到這處.結果果然沒有令我們失望.先說餐廳所在和外觀. 位於方便的佐敦, 放工來這裡不用去人多擠逼的TST. 正!地點方便得來卻是自成一角, 正合厭倦嘈雜的我們. 懷著興奮的心情, 按照店員所述指示, 很容容易便找到了~和OR上照本給我的感覺一樣, 像一家獨立小屋, (但樓上其實是位宅來的), 向著我們的一列落地玻璃門, 感覺很舒服~店內燈光頗暗, 每枱點着小蠟燭,播著音樂, 情調不錯. 被安排在靠窗的二人枱, 和朋友坐下. 侍應過來介紹了餐牌.菜式選擇不多. 只有一款TASTING SET. 我們食量不多, 於是點了一個SET 轉龍蝦湯(+$20), 另加一客PAN FRIED三文魚主菜. 龍蝦湯: 侍應知道我們二人共享, 很細心的以兩個小小的透明玻璃杯端上~ 頭盤: 蟹肉沙律和牛肝菌撻 - 個人比較喜歡牛肝菌撻迷你的三文魚(?)意粉 : 雖然菜式不太特別, 但味道不錯.主菜是我最受的牛扒. 雖然七成熟, 肉裡面還帶有點點紅色, 一點也不韌. 味道
期待已久的111111, 與好友飯聚.

結果果然沒有令我們失望.

地點方便得來卻是自成一角, 正合厭倦嘈雜的我們.
懷著興奮的心情, 按照店員所述指示, 很容容易便找到了~
感覺很舒服~

店內燈光頗暗, 每枱點着小蠟燭,播著音樂, 情調不錯.

被安排在靠窗的二人枱, 和朋友坐下. 侍應過來介紹了餐牌.
菜式選擇不多. 只有一款TASTING SET.

頭盤: 蟹肉沙律和牛肝菌撻 - 個人比較喜歡牛肝菌撻

主菜是我最受的牛扒. 雖然七成熟, 肉裡面還帶有點點紅色, 一點也不韌. 味道很好.
另一主菜三文魚: 最初布點担心煮熟了的三文魚會很"鞋". 但這個卻令我改觀~ 魚肉非常滑, 好好味~~~!
最後是甜品: 不知是什麼名堂, 白色的, 口感像滑滑的布甸, 味道很香濃, LIKE!!

詢問過這裡下月的XMAS MENUS, 原來已有多天被包場, 可能不做XMAS MENU 了~~

下次有機會想白天來試試這裡的午餐, 和感受一下白天的光景, 相信會是另一番景象呢~

這夜在舒適的環境, 和好友談天說地著享受美味的食物和貼心的服務, 是一個完美的晚上. 非常喜歡~

2011-11-11
2011-10-26 68 瀏覽
上年的9月還是剛開張不久的隱世小店.幸好到現在仍然是隱世得有心人才會到此覓食來過4.5次,第一次寫食評,是因為....這裡的caesar salad永遠都在我倆的排行榜上的3甲還有就是黑松露蘑菰湯磨得超碎,味道清清的菰配上濃味的黑松露.簡直是絕配.從不喜歡餐湯的我每次也會ko一整碗是維持水準的關係吧.meau的choices不是很多.但每每都有新鮮驚喜!吃過不少main, 但這是第一次試salmon味很特別.傑傑的.有點像奶油味.salmon雖煎過.卻不油膩.美味得很餓了一整天的另一半還點了2個main.不過不多說,沒相沒真相嘛可惜dessert卻失色了...(趕住出番tst睇戲,冇影到相!)心太軟一向是我的最愛.上次吃還是暖暖,而且朱古力醬澎湃的!!!可惜今次卻凍了而且size縮水很多!
上年的9月還是剛開張不久的隱世小店.
幸好到現在仍然是隱世得有心人才會到此覓食

來過4.5次,第一次寫食評,是因為....
這裡的caesar salad永遠都在我倆的排行榜上的3甲
還有就是黑松露蘑菰湯

磨得超碎,味道清清的菰配上濃味的黑松露.
簡直是絕配.
從不喜歡餐湯的我每次也會ko一整碗

是維持水準的關係吧.
meau的choices不是很多.
但每每都有新鮮驚喜!
吃過不少main, 但這是第一次試salmon
味很特別.傑傑的.
有點像奶油味.
salmon雖煎過.卻不油膩.
美味得很

餓了一整天的另一半還點了2個main.
不過不多說,沒相沒真相嘛

心太軟一向是我的最愛.
上次吃還是暖暖,而且朱古力醬澎湃的!!!
可惜今次卻凍了而且size縮水很多!
2011-10-21
  • 黑松露蘑菰湯