2022-04-11 68 瀏覽
以前嘅粉嶺,好多人都會覺得係一個好偏僻、好郊外嘅地方,但今時今日嘅粉嶺已經係好時尚,而且完全係比人感覺好大自然環境、很舒適的一個地方。就好似呢間餐廳,大自然的裝修,大自然的環境,大自然的舒適,大自然的氣氛,大自然的美麗………盡在大自然下的美食………….☺️☺️————————-天清氣朗的日子。去到一間咁有大自然feel嘅餐廳🍴,先來一杯大自然的飲品,顏色夠曬鮮艷浪漫,美食當前,第一件事梗係相機食先啦📷😂😂—————————🍠紫薯鮮奶特飲:濃郁的紫薯味道,浪漫的色澤,足料的一杯紫薯鮮奶特飲—————————-🥑牛油梨醬煙三文魚貝果配炒蛋:健康又充滿豐富維他命的牛油果醬、配搭着煙三文魚🍣,新鮮又豐富的蔬菜🥬、蕃茄🍅⋯⋯等等,有著一個田園的配搭、就像這裏的大自然裝修環境中,軟熟滑溜的炒蛋,together來享受😎——————————拿破崙千層蛋糕🍰:甜品🍮又係我至愛,無論你食到有幾飽,甜品就是第二個肚,總會容得下😅脆脆的夾層、豐富的又creamy、配著我最喜愛的士多啤梨🍓和藍莓🫐⋯⋯😋—————————-大自然環境·大自然氣派其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部
盡在大自然下的美食………….☺️☺️

————————-

—————————
🍠紫薯鮮奶特飲:
濃郁的紫薯味道,浪漫的色澤,足料的一杯紫薯鮮奶特飲

—————————-
🥑牛油梨醬煙三文魚貝果配炒蛋:

——————————
拿破崙千層蛋糕🍰:

—————————-
大自然環境·大自然氣派
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
————————-

2022-04-09 78 瀏覽
Relaxing cafe 係粉嶺見到呢間cafe,覺得好令,好似以前係澳洲見過果d,好驚喜,check 下lunch menu ,價錢好實惠!即刻同朋友入去試吓!果然無簡錯!叫左個小食拼盤$168,賣相好令,有薯條,炸魷魚圈,炸洋蔥圈,同炸雞亦,汁都有3隻,有辣椒汁,茄汁同沙律醬。一邊傾計一邊食,好正!另外叫左個BBQ chicken sandwich, 個包底烘過,好脆,雞肉鋪左沙律醬,好夾的味道,$68真係好抵食。另外見甜品都吾貴,叫左個朱古力心太軟,上碟個賣相真係酒店級數!好令,切開心太軟,即刻有朱古力醬流出利🤭好好食!飲品想清清地,叫左洛神花茶,2個人share ,只係$24!好正。呢間真係好值得推薦呀!
Relaxing cafe
好好食!
呢間真係好值得推薦呀!
2022-04-04 85 瀏覽
估唔到粉嶺最近開咗一間高質餐廳位置方便 地鐵站或者巴士都可以容易去到 自駕人士附近都有車場泊車入到去才發現裏面嘅佈置真係好靚間隔都用上玻璃去做 又靚又放心有不同嘅仿綠植佈置 亦有一個區域有一棵大樹同埋石凳設計有心思 充滿空間感 闊落又舒適 剛剛新開 加上疫情 仲有我去嘅時間已經係tea time 人不多 可以慢條斯理地休閒享受食物和環境無論地址 環境 店員態度 連食物都比滿分性價比相當高 以後有多一個收藏嘅好餐廳而總廚以前都係做過五星級酒店 絕對係信心嘅保證打開menu 選擇的都有很多 點了以下菜式 價錢亦都好平民 實在太幸福♥︎ Tuna Avocado Tartare $68 ( 跟set 價)係我至愛嘅 新鮮吞拿魚 加上牛油果 超級喜歡 不失所望♥︎美國頂級西冷 10oz $198 ~推廣價 USA prime Sirloin Steak 真係食得出係美國靚牛扒 除咗有質感嘅粗薯條外仲有一舊蒜頭 我第一次食哂 烤得好食♥︎青檸雞肉意大利飯 $88 Chicken Risotto Lime Flavor出奇地好食 用嘅材料絕不遜色 雞肉煎得香嫩 鍾意呢個飯嘅質感 唔會太硬 又吸左啲汁
估唔到粉嶺最近開咗一間高質餐廳

Dessert
♥︎Cherries Strudel $68
少少甜少少酸 味道剛好 伴有新鮮生果 好味

Drink
♥︎Blue Sky Lactic acid soda $58
又靚又好飲

推介 | (• ◡•)|
2022-03-12 142 瀏覽
味道😋😋😋😋環境😋😋😋😋服務😋😋😋😋衛生😋😋😋😋抵食😋😋😋😋是日wfh,晏晝就去左附近睇下有咩食,依間鋪新開冇幾耐,見今日冇咩人排,所以就決定食佢啦!lunch set唔算太貴,所以叫左個俄式半隻春雞配中東小米,隨餐跟左個包同無糖紅茶春雞做得岩岩好,有燒過火入面雞肉仲係嫰滑,我食過好多地方嘅燒春雞,d肉都係鞋嘅,所以我幾鍾意食,味道唔算太濃,跟左個汁食就岩岩好中東小米就可能不是太岩我口味,食落唔似食米咁,不過用汁伴後就好食好多了整體感覺幾好,又坐得舒服,所以可以再返兜,不過個價係粉嶺黎講都叫做唔平嘅
味道😋😋😋😋
環境😋😋😋😋
服務😋😋😋😋
衛生😋😋😋😋
抵食😋😋😋😋

2022-02-28 483 瀏覽
好天氣好心情 ☀️ 好耐都冇嘆一個靚Brunch近近地就去到粉嶺中心嘅一間文青Cafe「 #Together 」 @Together餐廳位於地舖嘅位置非常當眼而且裏面嘅裝修好有格調室內靠近門口仲有一棵大樹🌳好多人喺呢度打卡影相📸️我都唔執輸先‼️店員安排我哋坐近門口梳化四人枱位置位置都非常寬敞舒服而且侍應殷勤有禮飲啖水食個包再慢慢揀嘢食❤️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨💚️【 #牛油梨醬煙三文魚貝果配炒蛋 】🥯賣相非常吸引七彩繽紛梗係要相機食先炒蛋雞蛋味香濃口感滑溜而且裏面有我最鍾意嘅蔥花粒用貝果夾埋三文魚同埋啲醬汁一齊食味道好Fresh呢食完感覺自己都健康啲💛【 #經典卡邦尼意粉 】意粉嘅軟硬度好適中見到每一條意粉都被卡邦尼醬包裹着濃郁嘅忌廉汁再配埋一些配料煙肉、芝士粉等等有咬口而且好Creamy 呢🧡【 #美國燒排骨 】平時食西餐都好怕叫排骨食因為每次食咗佢好硬身又燶不過食完呢個燒排骨就另眼相看確實係超高質嘅美國燒排骨排骨燒得恰到好處最鍾意係佢肉質好軟口加埋廚師特製嘅醬汁真係冇得頂另外睇吓仲有新鮮即叫即炸嘅薯條🍟大人細路都好鍾意食🤎【 #朱古力特飲 】遠處都聞
好天氣好心情 ☀️

面頭有一層Cream及朱古力粉
再撈一撈底部攪勻再飲
為呢一餐超級高質嘅西餐畫上句號

2022-02-24 341 瀏覽
年初三,朋友帶我去粉嶺試下一間抵食得黎,又有情調既西餐廳❣️ 下午4點去到,竟然有好多人等位,好彩朋友一早book左枱,我地好快就被安排入座😎餐廳內裡裝潢相當有情調,柔和燈光配上吊燈裝飾😍 座位之間非常闊落,門口位置更放左一棵大樹做裝飾,相當吸晴✨ 絕對係拍拖慶祝嘅好地方❤️食物方面唔算好貴,有午餐、全日早餐、甜品選擇👍🏻 由於我地食左少少野過來,所以只係點左幾樣野食🙊🙊凱撒沙律配煙三文魚$68份量算大份,🥗沙律菜非常爽脆,再多少少Caesar dressing會更正😉美國燒排骨(半份) $98半份份量真係唔多,味道跟預期一樣,但唔會燒到乾柴,肉質軟腍,勝在價格唔算貴。加配牛油果吞拿魚他他 $68呢個他他大推👍🏻👍🏻 吞拿魚切成粒狀,配搭牛油果🥑 深得我心,我食左多好🤣🤣櫻桃餡奶酪卷 $68平時總覺得櫻桃味應該會有藥水味,點之前都有啲擔心….. 但見係餐廳recommend,一於試下! 食落暖暖地,帶少少酸,又幾好食喎🤩 中和左出去酥皮既油膩感,唔錯唔錯,可以試下呀❤️洛神花茶 $24 (跟餐升級半價)成日食左咁多野,叫返壺洛神花茶消吓滯都好。🫖茶壺夠精緻啱晒打卡😆 夠大壺,啱哂我同朋友sh

凱撒沙律配煙三文魚$68

美國燒排骨(半份) $98

加配牛油果吞拿魚他他 $68

櫻桃餡奶酪卷 $68

洛神花茶 $24 (跟餐升級半價)
成日食左咁多野,叫返壺洛神花茶消吓滯都好。🫖茶壺夠精緻啱晒打卡😆 夠大壺,啱哂我同朋友share飲

2022-02-03
下午茶
  • 牛油果吞拿魚他他
  • 櫻桃餡奶酪卷
2022-02-22 83 瀏覽
估唔到粉嶺有間咁正嘅cafe!!😍除咗食物/環境好之外,店員都好好!今日天氣好凍🥶我地一入到餐廳店員即刻話🤵🏻‍♀️:天氣凍呀,坐入嚟d丫,會暖d架😇真係即時覺得好窩心架🥰🍝白酒火炙尤魚手工意粉$108尤魚大大隻😍入口新鮮又彈牙😋手工意粉口感帶點煙韌😚🍔和牛芝士漢堡配薯條$98麵包好鬆軟得嚟帶牛油香味🥰和牛鮮嫩多汁😚加上燒過嘅芝士特別滋味😋漢堡中間仲夾有炸過嘅洋蔥圈tim😍好有心思👍🏻 薯條都炸得外脆内軟😋薯仔味都好突出😛🥗凱撒沙律🥗沙律好新鮮爽口😚感覺好清新🥗芝士薄片大大塊😋加分👍🏻🍠紫薯鮮奶特飲蕃薯/紫薯迷真係必試!個紫薯味好天然😋而且飲落不會過甜👍🏻

🍝白酒火炙尤魚手工意粉$108
尤魚大大隻😍入口新鮮又彈牙😋手工意粉口感帶點煙韌😚

🍔和牛芝士漢堡配薯條$98

🥗凱撒沙律🥗
沙律好新鮮爽口😚感覺好清新🥗芝士薄片大大塊😋加分👍🏻

🍠紫薯鮮奶特飲
蕃薯/紫薯迷真係必試!個紫薯味好天然😋而且飲落不會過甜👍🏻
2022-02-16 127 瀏覽
2月14情人節諗住同另一半去間氣氛好啲既餐廳食個lunch,見到間新既西餐廳就試一試,點知啲food quality同service真係差差差,睇好餐牌舉手等勁耐先有人過黎,幫我take order個女侍應Ada勁無禮貌,咁我都明白節日客人比較多難免會比較忙,但可唔可以安排返多少少員工呢?飲品凍檸檬茶啲冰粒多到落杯底,茶又無色無味以呢個價位黎講食物賣相同味道都只不過係一般店面裝修的確係唔錯既,但真係無下次
飲品凍檸檬茶啲冰粒多到落杯底,茶又無色無味
以呢個價位黎講食物賣相同味道都只不過係一般
店面裝修的確係唔錯既,但真係無下次
2022-02-16 71 瀏覽
难得同妹妹見面 当然要穩间餐厅坐低落黎傾傾計係OpenRice睇一下附近餐廳 發現一間新開唔耐嘅的西餐廳 即刻去睇睇一入門 有棵大樹🌳 仲可以喺大樹下低影下相 打打卡 呢邊嘅環境簡約 裝修高檔 听住店铺嘅音乐 很舒適自在的感覺 附近的美眉們也可黎打打卡喔.店舖有好多款美食 两個人點了三四個菜 食到超飽餐前还上了兩塊小麵包 口感鬆軟 好食😋.呢度嘅和牛洋蔥漢堡🍔超正 肉質鮮嫩多汁 一個人食一半都饱饱地了牛油果醃肉三文魚滑蛋🍔 麵包好有嚼劲 第一啖有啲硬 食多幾啖 越食越好食 係果啲鬼佬鐘意食果啲🍞個人覺得不錯紫薯鮮奶特飲搭配套餐只需➕$19蚊 好大一杯 一啲都唔覺甜 新鮮榨的 好好飲蔬菜芝士凱撒麵包沙拉🥗 口感酸甜 好味基本都係我清曬榛子巧克力慕斯同雲朵甜品☁️擺盤好精緻 雲朵口感酸甜 食起身感覺似優酸乳嘅味道 好食 一啲都唔會制 巧克力慕斯中間仲有果仁 搭配黎食 超正.下次會再去試下其他好食嘅嘢先
难得同妹妹見面 当然要穩间餐厅坐低落黎傾傾計

基本都係我清曬

榛子巧克力慕斯同雲朵甜品☁️擺盤好精緻

下次會再去試下其他好食嘅嘢先

巧克力摩斯蛋糕➕雲朵甜品
套餐➕$19蚊 可有杯飲品 超低飲    紫薯鮮奶特飲   唔會好甜   好飲  下次再去試下其他先😋
和牛洋蔥漢堡
🥑牛油果醃肉三文魚滑蛋🍔
慕斯➕雲朵甜品
🥗蔬菜芝士麵包沙拉
2022-02-15 63 瀏覽
呢間餐廳開咗冇幾耐,名稱取名令人留下深刻印象,改名改得好已經係成功嘅一半,我當然唔會放過呢個機會啦😂一入門口已經有熱帶雨林嘅感覺,一棵大樹嘅造型,加上充夠嘅天然光,令人有放鬆和悠閒感,設計得唔錯👍🏻價錢定位親民貼地,有全日早餐,而且選擇亦很多,特別一提服務員態度有禮招呼好,應該係訓練有素👍🏻午餐之一牛油梨醬煙三文魚貝果配炒蛋$68,主菜均配以餐包及無糖冰紅茶☕️,另外Order左藍花伯爵紅茶$48,上枱時賣相精緻🥰,有歐式風味,淨係要來打卡都值回票價🤣,何況食物質素高水準,特別係煙三文魚,更加係我嘅至愛,不可不試👍🏻美國燒排骨(半份)$98,唔係講笑,好夠肉味,醬汁唔會太鹹,肉汁豐富,重點推介,真係好好味😋經典卡邦尼意粉🍝$78,大師級嘅水準,牛油味濃,煙煙韌韌,Very nice 😊 咁嘅環境,咁抵嘅收費,服務水準又高,真係極力推薦比大家,全滿分💯
2022-02-01 96 瀏覽
和朋友行完街準備搵野食,見到哩間新開的餐廳好似幾好 於是決定試下 。入到去環境幾舒服,裝修唔錯 ,服務都OK 。當時冇乜人 所以很快就上菜了。極力推薦辣肉醬意粉 好食,唔會好辣 。卡邦尼意粉都唔錯 。仲有紫色牛奶好好飲 大家真的可以試下 加19元就有一杯 抵飲 。兒童套餐的意粉對我仔仔來講可能有點d硬 。如果需要軟的朋友記得和侍應講聲,薯條炸得啱啱好 小朋友話好好食。我地年初一去食的,居然冇加價 ,良心商家 。整體很滿意 等之後可以堂食會和家人來試試 。
2022-02-01
下午茶
  • 紫薯牛奶
  • 辣肉醬意粉
2022-01-24 163 瀏覽
白酒火炙尤魚手工意粉本身好鐘意食意粉,見到Menu有特別推薦,就叫咗嚟試吓🍝望落份量唔少,意粉用闊身嘅意粉,同平時一條條嘅意粉唔同,食落去會更有咬口,食落有蛋香味😋聽staff講手工意粉係每日新鮮人手整,食落同普通意粉唔同,真係好食好多🤤另外,意粉入面既尤魚仔份量完全唔吝嗇,有超過十隻,全部食落新鮮,唔會食得出有雪藏味。雖然白酒意粉唔似出面醬汁意粉有好多汁,但係佢本身嘅白酒汁同埋一塊塊既芝士加埋一齊已經令到個意粉好夠味,食落完全唔乾,推薦試下手工意粉💛.櫻桃餡奶酪卷本身好抗拒食有櫻桃既食物,通常食落去都一定有藥水味,今日見到佢係招牌甜品,忍唔住都叫咗一個嚟試吓,好有驚喜🍒我甜品外面係用暖笠笠既酥皮包住,入邊應該就係cherry同cream cheese既餡料,識落完全無藥水味反而係食得出係新鮮嘅水果蓉味道,加埋軟滑嘅cream cheese,成件事好match.英式早餐紅茶餐廳會俾一整壺茶咁上,好大壺🤣

櫻桃餡奶酪卷

英式早餐紅茶
餐廳會俾一整壺茶咁上,好大壺🤣
  • 櫻桃餡奶酪卷
2022-01-19 1071 瀏覽
最近經過粉嶺中心地下發現有新食店Together,是高檔的西餐廳,在粉嶺區之中比較小見, 對於愛試新餐廳的我, 便找了一天來試試。先來的就是麵包,簡簡單單的麵包,口感非常鬆軟, 有蛋香也甜甜的。餐湯是羅宋湯,這裡的味道酸酸的,用紅蘿蔔及蕃茄去煲的,味道濃郁。以小食打頭陣, 一味吞拿魚牛油果他他, 吞拿魚切成粒狀, 鮮味而嫩滑,加上牛油果蓉, 在口感和味道上是頗配合的。入主菜環節, 店員送上辣蕃茄大蝦手工意粉, 大蝦已預先去了殼, 食用非常方便, 蝦肉夠厚, 肉質結實而鮮味,意粉淥得恰到好處而咬勁十足, 而且富有蛋香, 配合蕃茄汁和小辣味道, 非常有水準。也試試這裡的甜品,來個拿破崙千層蛋糕, 吃起來酥酥脆脆的口感,夾層塗滿馥鬱香甜的奶油,甜度適中而且口感嫩滑, 整個甜品味道和賣相俱佳。最後是朱古力特飲, 有香滑的朱古力味道, 配上軟滑的雪糕, 效果唔錯。是晚的食物水準是不錯的, 餐廳環境方面也令人滿意,而且在粉嶺站附近,交通便利,值得推介。
身為新界牛嘅我 🙉 一直對食物質素都算有要求😂今次因為有閨蜜介紹下 認識到依間有質素又飽肚的餐廳絕對岩係新界嘅你拍拖、約會、打卡的地方!💕餐廳外觀第一眼感覺好俾到人門口多望2下的感覺入到去就見到一棵大樹嘅裝飾🎄 好特別!餐廳嘅空間感大枱與枱亦很闊落,餐廳好有心機把每道菜式把都以圖片當作裝飾一樣 供顧客參考 同時又為餐廳帶來特色 好特別!餐廳每個Set都包含湯及餐包主菜份量都好足夠。🔸ALL DAY BREAKFAST $98雖然All Day Breakfast 的食物都大同小異 😂但亦需要推薦大家 始終都係遲起身嘅朋友福利😂果麵包🥯同個餐包都是一樣的,是蕃茄芝士香草包,係好軟棉又唔會好干身。個大啡菇掌心咁大,肥大肉厚,菇味好出。沙律菜🥗好新鮮又爽口!🔸Wagyu Beef Cheese Burger With French Fries $98一黎見到啲薯條🍟忍唔住即刻食一條先~好香 咬落去薯仔味濃,同埋識落唔覺好熱😆和牛漢堡內餡層次豐富🤤 上層放左洋蔥圈,中層就係厚身嘅和牛漢堡,睇到中間粉嫩嘅网,而和牛肉漢堡鋪上原片濃香芝士仲煩燒一燒過~下層是新鮮爽口生菜及鮮甜蕃茄片,好味也🔸16
絕對岩係新界嘅你拍拖、約會、打卡的地方!💕

餐廳外觀第一眼感覺好俾到人門口多望2下的感覺
入到去就見到一棵大樹嘅裝飾🎄 好特別!

餐廳每個Set都包含湯及餐包
主菜份量都好足夠。

🔸ALL DAY BREAKFAST $98
始終都係遲起身嘅朋友福利😂

🔸1664 🍺 $68
食漢堡包又食薯條見有啤酒叫,當然要嗌一杯嚟啤啤啦🍻爽~~

🔸紫薯鮮奶特飲 +$19
如果你喜歡紫薯的話,呢杯紫薯鮮奶特飲必叫喔!
首先外貌睇個紫色漸變已經好靚,飲落個紫薯味好濃🤪

2022-01-17 216 瀏覽
我一直覺得喺粉嶺呢個地方,係需要一啲高質嘅餐廳可以下午嘅時候chill下,而家終於都有呢個機會啦!餐廳嘅裝潢,總係令人賞心悅目!而且坐得非常舒服,啱哂假日嘅時候飲兩杯、坐下、傾吓計😊餐牌選擇都唔少,價錢適中~餐湯及餐包~羅宋湯香濃配上自家製嘅餐包,一流!餐包雖然份量唔大,但絕對可以反映到師傅嘅手藝,非常煙靭、有口感,帶出意式風味!水牛城雞翼~微辣嘅醬汁,包裹着整隻雞翼,非常開胃兼合適送酒,雞翼尺寸適中,有六隻,都幾抵食👍🏻美國燒烤骨~一上枱就發覺有一把好精緻嘅中式刀,未食,先令人開心😃濃厚醬汁包裹着排骨,肉質有咬口之餘,可以做到骨肉分離,絕對冇令人失望!選擇左1664嘅生啤,非常夠凍,慢慢飲,都唔怕變熱啤!

餐牌選擇都唔少,價錢適中~

選擇左1664嘅生啤,非常夠凍,慢慢飲,都唔怕變熱啤!