2020-01-08 1472 瀏覽
義大利餐廳是公司某同事一直喜愛的"飯堂", 最近聽說出特價午餐了, 就跑去一起吃個特價飯了。HKD40包括餐包, 餐湯, 一個主食和一杯飲品, 這真的是特價了, 但好像每天做特價的主食并不一定, 可以留意門口的推介小黑板。至於味道, 不過不失吧, 想著這麼便宜的價錢也沒有太多要求了, 總之性價比是高的。

2019-12-27 1482 瀏覽
好耐都冇見過有餐廳的甜品list有👏🏽🌋火焰雪山, 佢唔係人地出面用cream 做外表, 用多白打起用面, 超有Heart 的甜品。。。 今日普通食個Lunch 都忍唔住要叫返個黎懷舊一下。。。 見住d 火倒落去果一刻真係好開心。。🍕🍝lunch 時間雖然都幾多客人,但服務員都好有禮貌👍👍, 大家都可以去懷舊西餐一下。 Lunch 都係$40 ~ 70 不等, 有湯, 我叫左南瓜湯, 好綿, 都幾香南瓜味,家人就點左羅宋湯, 佢地都話好足料湯。。 有麵包, 重有飲品,好抵食。。。性價高

火焰雪山
火焰雪山
2019-12-06 2193 瀏覽
大家一行五人,想找一家坐得耐又優雅餐廳吃生日飯我推薦了這家傳統老牌意大利餐廳,不限時,環境優雅,食物美味又價錢合理當天是閒日夜晚,近日氣氛緊張,即使熱門地點也變得不熱鬧了。只有小貓三四隻在用餐。這餐廳以前一定要訂位的,否則walk-in也要等很久。我們點了四人套餐,一客晚餐和一客甜品。四人餐中的牛柳,很軟熟。一定是用上鬆肉粉,可是沒有鬆肉粉的味道。口感,味道也很讚!甜品是火焰雪山,也是用作生日蛋糕。朋友仔不知是什麼,服務員很有耐性地去詳細解釋是什麼😆值得一讚的是服務很周到,環顧四周,有禮貌而且細心。我弄跌了一支叉在地上,服務員察覺了更立即為我換上一支新的叉。而且上菜前必定待我們完成那道菜才會端出來,確保食物新鮮熱辣。過了愉快的一晚❤️
大家一行五人,想找一家坐得耐又優雅餐廳吃生日飯

當天是閒日夜晚,近日氣氛緊張,即使熱門地點也變得不熱鬧了。
只有小貓三四隻在用餐。
這餐廳以前一定要訂位的,否則walk-in也要等很久。

我們點了四人套餐,一客晚餐和一客甜品

四人餐中的牛柳,很軟熟。
一定是用上鬆肉粉,可是沒有鬆肉粉的味道。
口感,味道也很讚!

甜品是火焰雪山,也是用作生日蛋糕。
朋友仔不知是什麼,服務員很有耐性地去詳細解釋是什麼😆

值得一讚的是服務很周到,環顧四周,有禮貌而且細心。

過了愉快的一晚❤️
早排去了佐敦一間意大利餐廳,好直接的,佢哋餐廳名直接叫做Tivoli意大利餐廳,所以好容易記。朋友話誠意推介吖,所以就要試下。入到去真係有種好懷舊既感覺❤️,靜靜的,感覺遠黎做繁忙都市。暗暗的情調,好浪漫🥰我最喜歡就係佢既龍蝦🦞湯,味道好夠,唔會太咸,個芒果蝦鮮果沙律都唔錯。佢d食物份量好足夠。整體黎講都係一個好好既體驗🤤

朋友話誠意推介吖,所以就要試下。

我最喜歡就係佢既龍蝦🦞湯,味道好夠,唔會太咸,個芒果蝦鮮果

2019-08-21 1978 瀏覽
慶祝朋友生日黎到呢間好有氣氛既意大利餐廳每枱都有燭台,坐低後就會點爉燭餐湯蔬菜湯健康味美蒜茸包香脆可口,蒜茸味香濃加上牛油軟滑鮮果沙律有芒果,香蕉,薯仔粒,羅馬生菜等等口感豐富燒牛柳肉很嫩,七成熟也不韌有薯蓉,燒蕃茄,菜菠菜煙肉蛋麵,麵質爽口,是手工麵忌廉汁濃,加上菠菜煙肉,惹味,份量多海鮮Pizza餅底薄,又焗得脆有蝦,魷魚加上滿滿既芝士火焰雪山,用牛油蛋糕做餅底,好香牛油味,加埋雪糕,充滿空氣感既蛋白霜,送上桌時才加上火焰,好味又有氣氛
慶祝朋友生日
黎到呢間好有氣氛既意大利餐廳
每枱都有燭台,坐低後就會點爉燭
餐湯蔬菜湯健康味美
蒜茸包香脆可口,蒜茸味香濃
加上牛油軟滑

鮮果沙律
有芒果,香蕉,薯仔粒,羅馬生菜等等
口感豐富

燒牛柳
肉很嫩,七成熟也不韌
有薯蓉,燒蕃茄,菜

菠菜煙肉蛋麵,麵質爽口,是手工麵
忌廉汁濃,加上菠菜煙肉,惹味,份量多

海鮮Pizza餅底薄,又焗得脆
有蝦,魷魚加上滿滿既芝士

2019-06-28 1781 瀏覽
超值之選,牛柳鬆化、薯泥有質感有薯粒。以為在香港再也不容易找到火燄雪山這個甜品,有而且真是雪糕裏面,朱古力蛋糕部份很鬆,有些似Tiramisu feel. 正!食到傳統的堅持!
超值之選,牛柳鬆化、薯泥有質感有薯粒。
牛柳
火燄雪山
牛柳
火燄雪山
2019-05-04 2144 瀏覽
歷史遊久的意大利餐廳燈光昏暗,很浪漫的感覺意大利芝士腸pizza, 這裡最好味仍然是pizza, 又脆又香,食完一件又一件燒黑毛豬260很可惜over cook了,完全浪費了這塊豬卡邦尼意粉,沒有什麼特別,不過不失 !黑椒牛柳,7成熟,不過食落似well done,好左都入得口整體都係食pizza好,最回味好吃的!
歷史遊久的意大利餐廳
燈光昏暗,很浪漫的感覺

燒黑毛豬260
很可惜over cook了,完全浪費了這塊豬

卡邦尼意粉,沒有什麼特別,不過不失 !

整體都係食pizza好,最回味好吃的!

2019-04-30
2019-04-26 1739 瀏覽
作為一間老字號的意大利餐廳,竟然在意大利麵這道菜上失水準,真叫人失望。今日專程來食午餐。坐下了已端上麵包和牛油,快得好似好有服務,但知不知道會另人喘不過氣呢!好似趕著我快啲走。麵包軟熟牛油香,幾好。什菜湯保持水準,材料足,味道濃。焗肉醬意大利麵出事了,麵條過腍,是港式的模樣,醬汁沒有蕃茄的酸甜,也沒有肉碎的鮮香,似粉糊,勁難食,食了兩三啖己不得不放下了。既然可䇄立到今時今日,希望店方改進一下,保持以往的品質。

今日專程來食午餐。

麵包軟熟牛油香,幾好。

什菜湯保持水準,材料足,味道濃。

既然可䇄立到今時今日,希望店方改進一下,保持以往的品質。
2019-04-26
2019-03-31 1425 瀏覽
我們差不多每月總會有一、兩個星期天在這裏午餐,通常我們都會約11:20am 到達。餐廳的職員 (帶眼鏡的男侍應)每次見到我們在門口等待時,總會招待我們入內坐著 (餐廳營業時間是由11:30am開始)🙏 非常感謝這種人性化的服務態度!午餐套餐優錢實惠,質素和味道非常不錯👍!我囡尢其喜歡餐包和餐湯, 每次必會食曬所有餐包😊

咖哩牛腩飯
雞扒意粉
2019-03-31
咖哩牛腩飯
雞扒意粉
2019-01-21 1876 瀏覽
人大了喜歡緬懷過去,今日專程走去柯士甸道的一間老牌意大利總餐廳食晏。裝潢一如以往沒有多大變化。餐前麵包是法飽,軟熟,如叮熱少少就更好。好回味的羅餸湯,味道依舊,有蔬菜的香甜。主菜簡單啲,點了芒果大蝦沙律,看似份量少,但原來吃完整碟好飽好飽喔!大蝦肉質爽爽彈牙,芒果酸甜好開胃。粒粒沙律的醬不夠豐厚。咖啡就不太好了,沒有進步,依然傳統烹調方式,咖啡質感太老,既然是意大利餐廳,應該注意咖啡質素。隨了咖啡整體都令人滿意。

裝潢一如以往沒有多大變化。

餐前麵包是法飽,軟熟,如叮熱少少就更好。

好回味的羅餸湯,味道依舊,有蔬菜的香甜。

大蝦肉質爽爽彈牙,芒果酸甜好開胃。
粒粒沙律的醬不夠豐厚。

隨了咖啡整體都令人滿意。
2019-01-21
2019-01-04 1942 瀏覽
新一年食番餐好既 約左好友放工後食佢幾年前來過 話好鐘意呢間餐廳好懷舊 氣氛好好環境都幾大每台都有爉燭 好浪漫我地散叫 冇叫set dinner有餐包送我地叫左兩個湯周打海鮮湯入面好多料 湯好濃洋蔥湯有包係上面 同有芝士好鮮甜四季pizza原來四個角都有唔同餡料入面有洋蔥 蘑菇 火腿 辣肉腸外層有勁厚芝士 直程可以拉絲芝士味好重 好滋味蕃茄芝士焗意式腸粉名字很特別 其實係比較闊身既麵條酸酸甜甜 口感好特別這裡的經理非常健談 而且很有心幫我們影了很多相非常nice! 一定會再來
新一年食番餐好既

酸酸甜甜 口感好特別
這裡的經理非常健談 而且很有心幫我們影了很多相
非常nice! 一定會再來
2018-12-30 1431 瀏覽
這間好耐歷史既意大利餐廳,裝修仍然是好全統好懷舊臨近聖誕節仲佈置得好有氣氛添,以前食過佢哋既蠋光晚餐今次就試下食午餐啦!午餐有幾款沙律餐,幾款意大利粉餐同一個牛柳餐。。。咁今日就食豐富啲試下食牛柳餐啦!牛柳餐跟多士、餐湯、主菜牛柳可選粉、飯或薯菜同有一杯餐飲。二個人有四塊多士都好多喎配埋牛油,多士微熱香脆。餐湯。。。羅宋湯酸酸甜甜有好多材料唔辣。另一款餐湯。。。粟米忌廉湯好幼滑香甜粟米新鮮。主菜。。。牛柳跟薯菜,牛柳有兩塊肉質好腍唔嚡有牛味,正薯菜有一個薯球好味一大份椰菜好豐富。另外一份就點了跟意粉,一樣有兩塊牛柳意粉都好大份,朋友仔見到話好正呀!

牛柳餐跟多士、餐湯、主菜牛柳可選粉、飯或薯菜同有一杯餐飲。

二個人有四塊多士都好多喎
配埋牛油,多士微熱香脆。

餐湯。。。羅宋湯酸酸甜甜有好多材料唔辣。

另一款餐湯。。。粟米忌廉湯好幼滑香甜粟米新鮮。

主菜。。。牛柳跟薯菜,牛柳有兩塊肉質好腍唔嚡有牛味,正
薯菜有一個薯球好味一大份椰菜好豐富。

2018-12-29 1037 瀏覽
星期五又到左我哋返腳出動嘅時候喇,今次同同事揀咗呢一間喺公司附近嘅意大利餐廳,佢入面成日都好似黑蚊蚊咁,但係個感覺就好似以前細細個好期待去食聖誕大餐嘅餐廳。平時行過覺得佢好似好貴,但係睇到個餐牌其實個價錢真係唔算貴。我叫咗個焗菠菜魚柳飯,同事就叫咗焗海鮮飯,吞拿魚意粉,牛柳餐,火腿溫泉蛋意粉。同事叫咗個牛柳餐汁另上,黎到嗰陣時個汁冇分開,員工一啲都冇黑面而且仲即刻拎返入去再整過,其中一位叔叔不時同我地傾計,仲主動幫我地揸機影相,十分親切呀。個焗飯好好味,又夠熱,好香芝士味,但又唔會搶左魚味,重點係個魚柳唔係平價龍利,係啲質素好啲有啲口感既魚柳,有魚味,有肉質。而且個汁比例剛剛好,唔會太多或太少,仲有好多波菜。最後點左咖啡,叔叔仲每人俾左粒朱古力我地,話以前傳統餐廳會咁做,杯咖啡會好飲啲。食物同服務都好滿意呀,而且重搭了童年的回憶,香港仲有幾多餐廳會有人情味。下次一定再黎!

2018-06-06 3724 瀏覽
和朋友聚會! 侍應好有禮貌, 我們坐下倾咗 15分鐘, 都冇趨我哋點食物! 燒羊鞍非常好味, 配菜精心設計! 黑毛豬有肉汁, M 和牛扒超值好味, 足有 12安士! 一定要試甜品火燄雪山, 雪糕和蛋糕集於一身, 好味!

燒羊鞍非常好味, 配菜精心設計!

黑毛豬有肉汁, M 和牛扒超值好味, 足有 12安士!

一定要試甜品火燄雪山, 雪糕和蛋糕集於一身, 好味!
  • 火焰雪山
  • 燒羊鞍
2018-04-30 3102 瀏覽
昨天與朋友到這間開業幾十年的意大利餐廳一嘗晚餐, 二人套餐份量剛剛好, 味道不錯, 配合著餐廳的環境及氣氛, 完全是十分享受。唯獨美中不足的是欠缺甜品, 二人套餐是沒有包括甜品的喔。
2018-04-29