2024-06-16
👩🏻最近同老公去咗悦品酒店‧荃灣嘅The Platter食晚市自助餐。佢哋而家嘅「悅港 悅嘗食」自助餐係平時少見嘅港式自助餐。👩🏻作為海鮮控表示非常滿足。除咗有一般嘅海鮮凍盤、刺身、生蠔。佢仲有特別多熟食海鮮。例如係避風塘炒蟹、上湯龍蝦伊麵、芝士焗波士頓龍蝦、避風塘薑蔥炒龍蝦鉗、豉椒炒蟶子、松子魚。極推薦避風塘炒蟹,炒蟹特別多肉又鮮甜(勁新鮮!)。調味好有正宗大排檔嘅感覺。當晚食到一半就感覺到大家對佢虎視眈眈🤣。豉椒炒蟶子又係勁有大排檔風味。喺香港第一次食到熟食咁出色嘅自助餐。一次過出咁大盤嘢食都仲食得出師傅嘅手勢。另外我哋都好推薦雞粥同燉湯。雞粥係即叫即煮要等幾分鐘,可以揀自己鍾意嘅配料。粥底又綿又甜,好味到我哋食咗兩碗😌。當晚燉湯係蟲草花鮑魚雞湯,👩🏻感覺係好耐冇飲過咁鮮甜嘅湯,完全超越咗自助餐應有嘅水平。甜品控見到有杯裝Häagen-Dazs任食即刻好安慰。即刻拎杯雲呢拿味嚟整affogato🤣。佢哋除咗蛋糕、啫喱、朱古力噴泉呢啲自助餐實有嘅,亦都有港式甜品,例如係懷舊啲嘅大菜糕同砵仔糕。最吸引在場小朋友嘅應該係自製雞蛋仔。