2023-10-04 58 瀏覽
網上呢間餐廳一直都好高人氣,所以今次黎到捧場😎,試下系米真系甘勁。☀芒果楊枝甘露配芋圓♥一種清新的感覺,新鮮的芒果搭配楊枝,口感酸甜可口,帶來了濃郁的果香。而芋圓則是軟糯的,咬下去有一種彈性和滑膩的口感,與芒果的酸甜味形成了完美的對比,口感豐富,每一淡都充滿了水果的鮮美和芋圓的獨特風味。☀芋香椰汁西米露配芋圓♥一道經典的甜品組合。椰汁西米露帶有濃郁的椰香味,口感滑潤細膩。加入芋圓後,口感更加豐富,芋圓的香甜與椰汁的清涼相得益彰,尤其適合在炎炎夏日享用。無論是芒果楊枝甘露配芋圓的清新口感,還是芋香椰汁西米露配芋圓的香甜滑潤我都覺得好正!我強烈推薦你嘗試一下!
☀芒果楊枝甘露配芋圓♥
☀芋香椰汁西米露配芋圓♥
甜品報到:豆乳豆花配芋圓;芒果芋圓豆花豆乳豆花配芋圓係滿滿既蛋白質,美顏之選,豆花好滑,滑入喉嚨咁,豆乳味道都好濃,絲滑質感,加上軟糯既芋圓,凍凍地,好好食😋😋芒果芋圓豆花就有兩大舊芒果,芒果好香甜,豆花都係好滑,同芒果味道又幾夾,加上芋圓,口感更有層次,正呀😗😗飲品報到:自家製芋泥豆漿;四季烏龍茶自家製芋泥豆漿口感都幾稠,因為芋泥份量都多,好綿密,芋泥好香,芋頭味滲晒出黎,豆漿都好濃,所以更稠,但都好細滑,香呀🤩🤩四季烏龍茶係用茶壺裝住,熱辣辣既茶充滿茶葉香,用既係台灣直送茶葉,茶香十足,又唔會苦澀,熱辣辣咁飲落去都幾舒服,又可以消滯🤓🤓
甜品報到:豆乳豆花配芋圓;芒果芋圓豆花
飲品報到:自家製芋泥豆漿;四季烏龍茶
2023-10-04 62 瀏覽
呢間小店之前喺深水埗經營主打各式台式飲品、吐司同甜品呀!最近搬到去觀塘工廈店舖面積變大咗環境亦舒服咗仲提供埋意粉等主食喔👍🏻-🥪芋泥肉鬆蛋吐司 ($88)吐司新鮮香脆芋泥質感軟滑香甜濃郁嘅芋泥配上鹹鹹嘅肉鬆真係絕配呀💯另外仲伴有香脆軟面嘅薯條同新鮮沙律菜非常豐富呢💕🟡芋心地瓜球($48)地瓜球圓轆轆炸到外層金黃色,好吸引😍咬落外脆內煙韌口感超出色💕🧋豆腐奶蓋豆花奶茶($50)面頭豆腐奶蓋香滑厚身撈勻嚟飲會食到滑溜嘅豆腐碎喔!而奶茶底味道香濃唔太甜係可以飲嘅甜品呀😆☕️靜岡焙茶鮮奶($42)茶香配搭滑順嘅鮮奶入口香醇濃郁🍧芋頭芋圓冰($62)頂層有大大個芋泥球下面係海量嘅台灣芋頭碗邊圍滿口感煙韌嘅三色圓賣相好吸引😍至於牛奶冰入口奶味香濃,冰凍消暑🧊整體嚟講,認真足料大份兩個人share 都好夠食呀👍🏻
呢間小店之前喺深水埗經營
主打各式台式飲品、吐司同甜品呀!
最近搬到去觀塘工廈
店舖面積變大咗
環境亦舒服咗
仲提供埋意粉等主食喔👍🏻

🥪芋泥肉鬆蛋吐司 ($88)
吐司新鮮香脆
芋泥質感軟滑
香甜濃郁嘅芋泥配上鹹鹹嘅肉鬆
真係絕配呀💯
另外仲伴有香脆軟面嘅薯條同新鮮沙律菜
非常豐富呢💕

🟡芋心地瓜球($48)
地瓜球圓轆轆
炸到外層金黃色,好吸引😍
咬落外脆內煙韌
口感超出色💕

🧋豆腐奶蓋豆花奶茶($50)
面頭豆腐奶蓋香滑厚身
撈勻嚟飲會食到滑溜嘅豆腐碎喔!
而奶茶底味道香濃唔太甜
係可以飲嘅甜品呀😆

☕️靜岡焙茶鮮奶($42)
茶香配搭滑順嘅鮮奶
入口香醇濃郁

🍧芋頭芋圓冰($62)
頂層有大大個芋泥球
下面係海量嘅台灣芋頭
碗邊圍滿口感煙韌嘅三色圓
賣相好吸引😍
至於牛奶冰
入口奶味香濃,冰凍消暑🧊
整體嚟講,認真足料大份
兩個人share 都好夠食呀👍🏻
2023-10-02 93 瀏覽
本著支持小店的心態來幫襯。餐廳佈置和餐牌別有心思,座位寬敞舒適,值得一讚👍 食物方面質素頗為參差,甚至係一啖砂糖一啖💩🍝蟹肉蟹籽明太子意粉:明太子味道濃郁,有不少蟹肉🤤🦞龍蝦汁海鮮飯:大失所望😵- 龍蝦汁唔突出無鹹鮮味- 海鮮只得4小粒魷魚圈同3粒蝦仁,我唸喺工廈$128+10%的海鮮飯就算唔期望有帶子至少都可以有連殼的蝦/蜆/青口?- 撇除份量,味道除咗鹹就係鹹,毫無食物原味;仔細睇睇根本煮到燶晒柴晒,咁都照樣上菜…🥶另外值得一提係餐廳收加一服務費,但由我地入餐廳開始一直近乎self-service:自己搵位、自己斟水、自己落單🫡 真心覺得我要收返服務費睇得出餐廳放了不少心機在裝潢和餐牌設計,希望日後在食物質素上都可以投入同等心思,方能對得起客人期望和人均$150+的價錢。

龍蝦汁海鮮意大利飯

🍝蟹肉蟹籽明太子意粉:明太子味道濃郁,有不少蟹肉🤤

🦞龍蝦汁海鮮飯:大失所望😵
- 龍蝦汁唔突出無鹹鮮味

2023-10-01 45 瀏覽
只有黑松露白菌意粉值得一讚意粉份量好少卡邦尼意粉好鹹,自創的卡邦尼醬一般份量太少同價錢相差太遠!不合理!唔好叫芋泥牛奶麻糬吐司!形容唔到,因為真係好差本人真係好鍾意食芋圓芋頭,無奈芋圓芋頭牛奶冰,簡直不值$62芋圓好硬,冰冇牛奶味
只有黑松露白菌意粉值得一讚
意粉份量好少
卡邦尼意粉好鹹,自創的卡邦尼醬一般
份量太少同價錢相差太遠!不合理!
唔好叫芋泥牛奶麻糬吐司!形容唔到,因為真係好差

2023-09-25 180 瀏覽
餐點選擇不太多。不過一心想食芋泥吐司,其他也不太重要,所以最終主菜只點了卡邦尼意粉。意粉濃味但偏鹹,不過不失。芋泥係主打。點了肉鬆芋泥吐司,芋泥蓉份量不少,而且配有薯條,感覺很滿足。另外還點了燒雞肉沙律也很好吃。菜單還有很多甜品選擇,有仙草及芋圓,下次一定要再品嚐呢!

菜單還有很多甜品選擇,有仙草及芋圓,下次一定要再品嚐呢!

2023-09-25
  • 肉鬆芋泥吐司
2023-09-25 90 瀏覽
放假約朋友係觀塘整手工,之後黎到呢間餐廳食野。餐廳環境非常雅致簡約,空間好舒服,一邊食一邊傾好開心。薯條 🍟新鮮即炸,香脆可口唔油膩。醬汁有經典的茄汁外,仲有咸香帶微辣的明太子醬。呢個醬點薯條好食呀!正👍🍔花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律炸雞腿配花生醬,真係第一次試,食落去好香花生醬🥜味甜甜地,炸雞腿外脆內柔軟,意外地配搭。🍞芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律芋泥肉鬆蛋超爆滿豐富,芋泥鹹鹹地,肉鬆甜甜地,雞蛋係煎半熟雞蛋,整體配搭鹹鹹甜甜再加上一隻會流蛋汁嘅半熟煎雞蛋,味道非常豐富喎!🍞芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律呢一個非常有台式味道嘅吐司,芋泥加牛奶麻糬軟軟綿綿,幼滑有口感,少少甜甜地,唔識得甜都好啱食,真係好有台味👍

🍔花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律
🍞芋泥肉鬆蛋吐司附送薯條及沙律
🍞芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律
2023-09-25 179 瀏覽
環境好好,舒適好坐,裝飾好靚,每個位都好值得影相,好中意餐廳係有一大排窗,啲光透入黎好靚,當無陽光個陣,靠餐廳嘅黃光又有另一個氣氛,好舒服😌員工態度都好nice ,好快手亦好有禮貌野食叫左卡邦尼意粉,花生醬雞腿包,百香果青檸,芋圓仙草,訂座再送薯條~ 薯條即炸好脆好好食,意粉我地都覺得有啲鹹,應該係因為本身調味再加上有好多煙肉,但硬度做得幾好雞腿包有花生醬幾特別,但雞腿淨食就無咩味,要配埋一齊食野飲唔錯,有半個新鮮百香果,要自己加,呢點好可愛,亦飲到百香果嘅鮮甜個人應為野食有進步空間,唔差,但可以再好啲,不過都會再黎,因為實在太舒服,好難係觀塘搵到間咁好坐嘅cafe
員工態度都好nice ,好快手亦好有禮貌

雞腿包有花生醬幾特別,但雞腿淨食就無咩味,要配埋一齊食

The Parking Coffee & Food美食分享推介(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪呢一間餐廳無論係意粉定係漢堡都好出色,漢堡嘅口味仲好創新,令人有意外驚喜!‬九層塔青醬雞肉意粉(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪‬平時我都好鍾意食青醬,我覺得佢嘅感覺好fresh,同埋配咗雞肉,食落感覺上冇乜負擔咁,輕輕鬆鬆就食晒成碟!花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪‬超大個漢堡賣相吸引,我一啖咬落去有濃郁嘅花生醬必出嚟,同時又有雞肉嘅肉汁,真係超級Juicy,加上雞腿扒又好香脆,真係好多層次嘅口感!經典卡邦尼意粉(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪‬經典卡邦尼意粉好掛汁,意粉軟硬度適中,醬汁嘅份量可以撈勻晒全部意粉,非常夠味!仲有好多芝士粉!
九層塔青醬雞肉意粉(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪‬
經典卡邦尼意粉(▼‎‎‪ ' ꒳')ワンッ♪‬
平時都save低好多想去嘅 Cafe😍今次終於去到呢間喺社交平台出現率好高嘅 cafe😜影相又靚,嘢食又靚,位置喺觀塘嘅The parking coffee and food😍⭐️野飲🧃🍸靜岡抹茶豆漿& 意大利可可鮮奶靜岡抹茶豆漿融合了抹茶🍵既濃郁香氣同豆漿的濃厚口感,豆漿飲落好滑順,口感更加柔和而順滑。加上抹茶🍵香氣和豆漿的自然甜味相互融合,帶來一種令人愉悅的香甜感。意大利可可鮮奶融合咗可可粉的濃郁巧克力風味和鮮奶的豐潤口感,味道十分濃郁可口。聞到啲可可粉嘅香氣,飲落鮮奶又好滑😌😌⭐️ 芋泥牛奶麻糬吐司芋泥牛奶麻糬吐司入面既麻糬帶來彈性咀嚼既口感,食落口感Q彈。麻糬和芋泥的結合使得口感更加綿密滑順,芋泥的香甜與牛奶的濃郁融合在一起,帶來濃郁的奶香和芋頭的獨特風味。吐司外皮酥脆,內部柔軟🤩🤩仲附送薯條及沙律🥗薯條🍟口感香脆,吃落既有滿足感又不會感到膩口🤗⭐️花生醬炸雞腿排漢堡附送薯條及沙律🥗平時我好少食花生醬,但呢個漢堡又幾好食喎😝雞腿排經過炸製後,外皮變得金黃酥脆,望落勁香。第一啖咬落去就感受到雞扒嘅嫩滑多汁嘅口感😙😙花生🥜醬作為漢堡的醬料,帶來濃郁的花生香味,與炸雞腿排的口感相襯,增添了
⭐️野飲🧃🍸
靜岡抹茶豆漿& 意大利可可鮮奶
⭐️ 芋泥牛奶麻糬吐司
⭐️花生醬炸雞腿排漢堡
附送薯條及沙律🥗
平時我好少食花生醬,但呢個漢堡又幾好食喎😝雞腿排經過炸製後,外皮變得金黃酥脆,望落勁香。第一啖咬落去就感受到雞扒嘅嫩滑多汁嘅口感😙😙花生🥜醬作為漢堡的醬料,帶來濃郁的花生香味,與炸雞腿排的口感相襯,增添了豐富的風味層次🤪🤪
2023-09-19 91 瀏覽
呢間The Parking Coffee & Food鋪頭細細但食物又幾好,我最中意既意粉都好高質,值得一試。🦑明太子鮮魷意粉🍝一個和風味十足既意粉,上枱果陣以為係大阪燒,面頭鋪清海苔碎,加上滿滿既沙律醬,香味十足,意粉都唔會太硬太淋,魷魚同蟹柳加埋都好香,加埋野菜,好香口既意粉。🥚經典卡邦尼意粉🍝傳統既做法,所有煙肉先炸香,之後再同意粉炒埋一隻,醬汁充滿忌廉香,加上芝士,咸香十足,再將生蛋黃撈埋落啲意粉度,加上蛋香,仲有啲蕃茄仔點綴,更加好食。
🦑明太子鮮魷意粉🍝
🥚經典卡邦尼意粉🍝
2023-09-18 81 瀏覽
男朋友前幾日同我試咗呢一間The Parking Coffee & Food,上網見到人哋食嘅漢堡同吐司都好正!一直book mark左一段時間,終於嚟到觀塘可以一試🥰😘花生醬炸雞腿排漢堡好邪惡嘅漢堡呀,本身已經有塊大大塊嘅炸雞腿排,好多肉汁又啖啖肉!跟著,竟然係配左花生醬,好香好幼滑!漢堡餐仲有埋薯條,勁香脆。沙律都好新鮮呀!😋芋泥肉鬆蛋吐司呢個又係好完美嘅配搭,大大啖綿密嘅芋泥,加上超多肉鬆,仲有隻流心蛋,一咬啲蛋汁流出嚟,好好食呀!同樣會附送埋薯條同沙律!😊意大利可可鮮奶呢杯意大利可可鮮奶都好好飲,有啲朱古力味,而鮮奶又好濃厚。
😘花生醬炸雞腿排漢堡
😋芋泥肉鬆蛋吐司
😊意大利可可鮮奶
呢杯意大利可可鮮奶都好好飲,有啲朱古力味,而鮮奶又好濃厚。
2023-09-15 90 瀏覽
去開觀塘做野,無意中搵到一間好靚嘅CAFE,呢間CAFE叫做The Parking Coffee & Food。環境唔錯,CAFE裡面佈置左綠色植物,喺繁忙嘅城市裡面,能夠有個綠化嘅地方休息一下,確實唔錯。龍蝦汁海鮮意粉💟海鮮好足料,有大大隻蜆肉、蝦同魷魚,仲有小紅茄,好開胃,意粉彈牙。龍蝦汁好香,好有海鮮味。芋心地瓜球💟賣相好精緻。外皮酥脆金黃,芋頭綿密香甜,味道濃郁。口感層次豐富,食完好有滿足感。黑芝麻豆漿💟好香濃喺黑芝麻味道,豆漿有豆味,唔會太甜,好易入口,感覺好有營養好健康。Latte💟好靚喺拉花,即係忍唔住影相,望到都已經心情靚靚!芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律💟好豐富好吸引,材料配搭好特別,而且好好味!
龍蝦汁海鮮意粉💟
芋心地瓜球💟
黑芝麻豆漿💟
Latte💟
好靚喺拉花,即係忍唔住影相,望到都已經心情靚靚!
芋泥牛奶麻糬吐司附送薯條及沙律💟
好豐富好吸引,材料配搭好特別,而且好好味!
2023-09-15 65 瀏覽
餐廳設計以簡單舒適風為主題,唔同角落都見到有啲綠色植物🍀🌱,見到好多人介紹,book mark咗好耐,今次終於有時間去打卡🙌❣️芒果楊枝甘露配芋圓夏日炎炎就梗係要食碗楊枝甘露消暑一下🤓食落好清甜同充滿芒果嘅香🥭芒果真係又香又甜呀仲有西柚粒,酸酸甜甜。椰奶椰香四溢,配芋圓煙煙韌韌😍無敵!❣️芋頭麻糬冰見到好多人都嗌呢個,一試就知點解😘冰既份量都算多,仲有麻糬係大大粒既。入面係有芋頭,加埋啲冰一齊食超解渴🤩🤩麻糬好煙韌😗❣️百香青檸綠茶🍵百香青檸綠茶口感清新宜人,帶有柑橘🍊和青檸的香氣,茶味濃郁卻不苦澀,口感滑順且微酸,帶來一種清涼既感受🤤❣️自家製芋泥豆漿芋泥豆漿口感濃郁順滑☺️豆漿的香氣和芋泥既香甜混合一齊。帶來獨特的風味。豆漿既豐富口感同芋泥相互融合,而且又係自家製,好健康呀!😬
❣️芒果楊枝甘露配芋圓
❣️芋頭麻糬冰
❣️百香青檸綠茶🍵
❣️自家製芋泥豆漿
2023-09-14 61 瀏覽
果日系附近上完瑜伽堂,就順便系附近揾間餐廳醫肚。餐廳面積不算大,但裝修都算精緻舒適。侍應殷勤有禮,餐牌好多野食,食材夠新鮮,味道好。菜單有好多選擇,我地最中意就系:---》九層塔青醬雞肉意粉,這道意粉給我留下了深刻的印象。九層塔青醬散發著濃郁的香氣,口感清新而爽口。雞肉切成小塊,與意粉搭配得恰到好處,入口嫩滑多汁。---》經典卡邦尼意粉,這道意粉給我留下了深刻的印象。九層塔青醬散發著濃郁的香氣,口感清新而爽口。雞肉切成小塊,與意粉搭配得恰到好處,入口嫩滑多汁。---》芋頭麻糬冰,麻糬外皮Q彈有嚼勁,內餡則是軟糯的芋頭泥,口感豐富。今日真系食到好飽, 今餐食物環境質素都系一流!

菜單有好多選擇,我地最中意就系:
今日真系食到好飽, 今餐食物環境質素都系一流!