2016-02-10 410 瀏覽
食過午飯最要好還是來份甜,和友人安排朝向山林道這間開業很新雪糕店子裏試店子有一半位置給予老闆用作製作間,固客人企位可算見少買少食物選擇抬頭一眼望哂,雖然選擇只有數款、但困難選擇症每每都落於甜品舖上最終挑選食物還是落於朋友身上。。。topping不算多,但賣相已夠吸力、店子大大隻字用上「Hoegaarden rosee」啤酒做軟雪糕,入口帶有淡淡而回甘之啤酒味從口腔浸出、在於香港還算第一次品嚐,不過於甜,加上創意爆炸糖,令酒味更為鮮明,而酸苺脆粒更令味道升溫蠻喜愛!(粉紅仙子HK$44.)店子十分之小,堂食亦只得兩張高櫈、但絕無阻擋我對它之鍾愛,老闆加油呀、艱辛是難免,好品質自然有人懂得欣賞!
店子有一半位置給予老闆用作製作間,固客人企位可算見少買少
最終挑選食物還是落於朋友身上。。。
不過於甜,加上創意爆炸糖,令酒味更為鮮明,
而酸苺脆粒更令味道升溫蠻喜愛!(粉紅仙子HK$44.)

店子十分之小,堂食亦只得兩張高櫈、但絕無阻擋我對它之鍾愛,
老闆加油呀、艱辛是難免,好品質自然有人懂得欣賞!
2016-02-07
下午茶
  • 粉紅仙子
2016-01-17 179 瀏覽
咁岩經過,真係店如其名,係一個Little Corner到入到去,原來每日都得2隻味選擇,星期日係焙茶同啤酒味。但我唔飲酒嘅關係就揀左焙茶味🙊而老闆(?)都有解釋焙茶姐係烘焙過嘅綠茶🍵唔使排隊,落單後好快就整好!店面好細,但都有2張櫈比客人坐底慢慢食😛仲有幅靚牆做背景😍焙茶味好香濃!第一啖已經食得出有烘焙過嘅味,但食耐左味道愈黎愈淡,同略嫌唔夠滑。Cone都好脆!不過冇乜餅香味🙈總括黎講,$30,值得一試✌🏿️
咁岩經過,真係店如其名,係一個Little Corner到

總括黎講,$30,值得一試✌🏿️

放假又同朋友周圍食,Li間係尖沙咀新開既雪糕店係佢介紹話要試既,去到店鋪所在既山林道一直行就見到啦!鋪面面積唔大,只可外賣或者企係到食。不過店主都好貼心咁提供左少量電話差電設施俾客人用。 雪糕 - 杯裝 (牛乳 x 桑莓味啤酒)Ice Cream - Cup (Milk x Hoegaarden Rosee) $44店鋪會不時轉換供應既雪糕口味,上星期佢地有牛乳同桑莓味啤酒兩隻味。本身我就唔好飲酒既,加上之前食酒味雪糕有過痛苦經歷,就諗住點都一定係嗌牛乳味啦,點知係店主極力推介之下,佢又好好人俾我地咁做,咁就黎左個兩溝!雪糕好夠冰,個日岩岩洗完牙既我冰到敏感性牙齒發哂作XD不過抵讚既係冰得黎都夠滑,無出現有冰粒既情況。上面既牛乳係由九州熊本縣既大阿蘇牛乳製成,食落奶味非常香濃又唔會太甜。下面既啤酒味就係由Hoegaarden Rosee啤酒整既,食落出有啤酒既麥香但無啤酒既苦味,連我本身有d恐懼既食完都覺得OK wor!店主仲好有諗頭咁係雪糕上面加左D爆炸糖,當軟滑雪糕慢慢係口腔溶化既時候,爆炸糖同時都會炸炸聲爆開,感覺幾新奇ga! 冰凍火山 (大阿蘇牛乳雪糕)Ice Dog
放假又同朋友周圍食,

Li間係尖沙咀新開既雪糕店係佢介紹話要試既,

去到店鋪所在既山林道一直行就見到啦!

鋪面面積唔大,只可外賣或者企係到食。

不過店主都好貼心咁提供左少量電話差電設施俾客人用。

雪糕 - 杯裝 (牛乳 x 桑莓味啤酒)

店鋪會不時轉換供應既雪糕口味,

上星期佢地有牛乳同桑莓味啤酒兩隻味。

本身我就唔好飲酒既,加上之前食酒味雪糕有過痛苦經歷,

就諗住點都一定係嗌牛乳味啦,

點知係店主極力推介之下,

佢又好好人俾我地咁做,咁就黎左個兩溝!

雪糕好夠冰,個日岩岩洗完牙既我冰到敏感性牙齒發哂作XD

不過抵讚既係冰得黎都夠滑,

無出現有冰粒既情況。

上面既牛乳係由九州熊本縣既大阿蘇牛乳製成,

食落奶味非常香濃又唔會太甜。

食落出有啤酒既麥香但無啤酒既苦味,

連我本身有d恐懼既食完都覺得OK wor!

店主仲好有諗頭咁係雪糕上面加左D爆炸糖,

當軟滑雪糕慢慢係口腔溶化既時候,

爆炸糖同時都會炸炸聲爆開,

感覺幾新奇ga!

Ice Dog (Milk Ice Cream) $34

食緊杯雪糕個陣同店主傾傾計,

佢同我地再大力推薦佢地既Ice dog雪糕熱狗 。

本身已經食到好飽既我又再次進入作戰狀態!

#熱狗 既包即叫即炸熱辣辣,炸到金黃色咁好靚啊!

個包外脆內軟,有d似炸饅頭,

油份仲控制得好好,食落唔會覺得油立立咁。

配合埋用大阿蘇牛乳製成既雪糕,

牛奶味香濃既佢就好似用黎點炸饅頭既煉奶咁,

Super match!簡直就係最佳拍檔!

連原先只係諗住試一啖既我食食下都食哂半份,

你就知有幾正啦!

店主非常努力推銷,服務好好,

而且雪糕質素亦不錯,值得支持!
2016-01-07
  • 冰凍火山