2022-09-26 90 瀏覽
平日晚上的山林道,食肆人流不多。今次試呢間因為門口放咗餐牌,看見食物啱我哋口味,室內裝修簡約。7點前Happy Hour,酒精飲品買一送一味道適中,但七味粉唔夠,比一般大粒,食落似炸雞多過似雞軟骨,好在唔多油,可以送啤酒。+$58 有餐湯、甜品普通忌廉湯加幾粒粟米、脆麵包粒,份量只得半杯!淡淡的黑松露味,有很多菇菌和藜麥,喜歡濃味的人未必鍾意,我就覺得唔錯賣相好靚,燒過的蟹殼,陣陣燒海鮮味。侍應叫我哋食前先將全部食材撈埋一齊。每啖飯都有蟹肉,夠香有咬口醃好的豬鞍,慢煮後再煎,雖然有部份近邊位置較韌,整體肉質算淋和入味,以價錢來講,咁大塊已是很好!兩件小卷蛋:香蕉朱古力和士多啤梨味。靚就靚,不過食就麻麻哋。

7點前Happy Hour,酒精飲品買一送一

七味脆炸雞軟骨

忌廉粟米湯

+$58 有餐湯、甜品
普通忌廉湯加幾粒粟米、脆麵包粒,份量只得半杯!
黑松露野菌溫泉蛋醬油藜麥扁意粉

日式甲羅燒蟹肉飯

慢煮加拿大保濕豬鞍扒

甜品

黑松露野菌溫泉蛋醬油藜麥扁意粉
日式甲羅燒蟹肉飯
慢煮加拿大保濕豬鞍扒
環境空間頗寬敞,整體感覺簡潔舒服;座位之間有足夠距離,不容易受影響。食物種類偏向西日風,以及她們獨有的自創飲料。日式燒三文魚柳 伴 芒果莎莎 ($118)• 擺盤色彩悅目、十分精美,值得一讚。• 芒果莎莎夾離著蕃茄粒和食用花,整體味道酸甜適中,但芒果味不太突出。• 三文魚外層燒得均勻香脆,尤其是魚皮的部份;魚肉表面緊緻,內裡肉質保持香腍,帶有油香。底下舖有數粒車厘茄和薯塊,頗為滋味。• 跟餐會有一杯蘑菇湯,一貫蘑菇湯水準,口感偏向稠杰、味道香濃而自然,同時會咀嚼到菇菌碎碎。• 整體份量較為輕盈,想飽肚點的話建議添加小食。青・廬 ($62)• 據店員介紹名字靈感來自三顧草廬,分別運用了三種青色食材加上烏龍梳打調配而成的飲品。• 當中青提經過急凍處理,吃起來有種水果冰效果。• 整體酸甜開胃,亦十分消暑解渴;薄荷味非常突出,有點搶了青提和青瓜的味道。

蘑菇湯

日式燒三文魚柳 伴 芒果莎莎 ($118)

• 擺盤色彩悅目、十分精美,值得一讚。

• 整體份量較為輕盈,想飽肚點的話建議添加小食。

青・廬

青・廬 ($62)

• 當中青提經過急凍處理,吃起來有種水果冰效果。

青・廬
很有特色清新的冷麵💚超喜歡!今日整完eyelash自己一個食飯, 山林道附近都唔知食咩,結果經過呢間裝修好靚嘅黃色cafe, 所以就入嚟試吓啦!點知超級有驚喜🙂我揀咗lunch set 的柚子涼拌青瓜麵伴胡麻醬😊先來一個周打蜆湯💗唔會太厚身,忌廉味濃又有蜆嘅味道,重點是脆卜卜嘅麵包糠👍🏻主菜是這個柚子涼拌青瓜麵伴胡麻醬💚味道清新,有鮮冬菇話和中華沙律,面質很彈牙配埋醬汁真係perfect match 💚👍🏻👍🏻👍🏻夏日炎炎食真係好正😌餐飲揀咗ice latte 😊咖啡味strong and nutty 👍🏻順帶一提這裏員工很友善,很細心地講解餐牌,又不停refill 水,一直保持笑容😉值得一讚👍🏻滿足的一餐, good mood with good food ❤️💙💚
很有特色清新的冷麵💚超喜歡!

我揀咗lunch set 的柚子涼拌青瓜麵伴胡麻醬😊

先來一個周打蜆湯💗
唔會太厚身,忌廉味濃又有蜆嘅味道,重點是脆卜卜嘅麵包糠👍🏻

主菜是這個柚子涼拌青瓜麵伴胡麻醬💚

餐飲揀咗ice latte 😊
咖啡味strong and nutty 👍🏻

2022-09-17
  • 是日餐湯
  • 柚子涼拌青瓜麵配胡麻醬汁
2022-09-13 94 瀏覽
🌕中秋朋友小聚💛中秋佳節同朋友食個lunch,搵到呢間fushion菜試下,竟然發掘到好嘢!首先餐廳裝修幾特別,乾淨舒服咁~試咗兩個lunch set~我就叫咗 日式燒三文魚柳伴芒果莎莎,好正!三文魚係厚身大件,油脂煎得好香配上芒果粒淡淡甜酸味恰到好處👍🏻朋友呢排試緊素食,呢度雖然得一個素菜選擇,但都有驚喜喎!本身見 涼拌野菌青瓜麵 睇個名好似唔吸引,點知我錯了!佢個擺盤都好靚!食落係麻醬有柑橘味好特別,唔會漿住個口之餘,青瓜麵仲撈埋葛粉增加口感,夏天食係份外清新🥒仲有喺香港好少食到嘅海葡萄,有種去咗沖繩嘅感覺🥰今次我哋都好滿足~臨走時見到人哋order special drinks都好似好吸引!但我哋已經好飽,相約下次再嚟試佢嘅嘢飲!
🌕中秋朋友小聚💛
首先餐廳裝修幾特別,乾淨舒服咁~

試咗兩個lunch set~
我就叫咗 日式燒三文魚柳伴芒果莎莎,好正!
日式燒三文魚柳 伴 芒果莎莎

朋友呢排試緊素食,呢度雖然得一個素菜選擇,但都有驚喜喎!
本身見 涼拌野菌青瓜麵 睇個名好似唔吸引,點知我錯了!
涼拌野菌青瓜麵

但我哋已經好飽,相約下次再嚟試佢嘅嘢飲!
2022-09-10
10 分鐘 (堂食)
涼拌野菌青瓜麵
2022-09-03 112 瀏覽
難得今日放假,出咗尖沙咀行街,經過山林道入咗呢間餐廳食嘢。先講餐廳裝修,好sharp醒,門口佈置幾可愛。員工全部都好後生,好有活力。叫咗一份雞胸沙律及一客意粉,另外叫咗兩杯飲品及一杯咖啡先講飲品,賣相非常之靚,影相一流,味道好飲,兩款既組合都幾得意;咖啡味道絕對係我鍾意飲嘅咖啡,口味偏向堅果,朱古力,味道濃,香!食物方面,過慢煮雞胸沙律個雞胸非常之好食,絕對唔係坊間獨立包裝雪藏嗰啲,厚身,好嫩口,好食!!!意粉,味道不過不失,要讚賞一下意粉嘅口感,無overcook
難得今日放假,出咗尖沙咀行街,經過山林道入咗呢間餐廳食嘢。

先講餐廳裝修,好sharp醒,門口佈置幾可愛。

員工全部都好後生,好有活力。

叫咗一份雞胸沙律及一客意粉,另外叫咗兩杯飲品及一杯咖啡

• 飲品
2022-08-31 112 瀏覽
經過山林道見到佢哋轉左新menu做西日fusion菜, 所以同朋友試一試,點知有啲驚喜喎!因為早左到,所以叫咗杯Special drink 飲住等朋友。 蘇·啡(Tiramisu Coffee): 賣相幾吸引🤔將手指餅乾浸在濃縮咖啡酒,再配上面層綿密既雲呢拿奶泡同可可粉,真係好有食tiramisu嘅感覺咁👍🏻朋友到咗之後就叫咗啲小食。因為starter、snacks 都有好多款揀,選擇困難症之下問咗店員推介以下三款:1. 海膽明太子芝士飯波 -:除咗食到海膽嘅鮮味,個飯波裏面亦都mix左明太子同芝士,配埋紫菜底,一口咬落去個口感好豐富呀!2. 吉列廣島蠔配明太子醬 :炸得剛剛好,keep到隻蠔好Juicy,配上微辣濃郁既明太子醬,真係幾正喎~3. 脆炸能登鹽漬北海道甜蝦:能登鹽漬唔會太鹹,炸得好香口,食唔停口,送酒一流!Main 就叫咗以下三款:1. 三文魚籽海膽蟹肉墨魚意粉 :海膽無腥味,蟹肉撈埋海膽醬裏面,再加上三文魚籽嘅口感,整個配搭十分唔錯啊~2. 日式甲羅燒蟹肉飯 :賣相好靚,雖然略嫌蟹膏份量少左點,但撈埋個蟹肉飯一齊食都幾balanced,唔會太搶或太鹹3. 慢煮日本梅子燒

Main 就叫咗以下三款:

3. 慢煮日本梅子燒汁五花腩配時令蔬果籃: 五花腩慢煮得好入味,有酸酸甜甜嘅梅子味,配埋生菜生果食抵消咗個油膩感😋如果可以再俾多啲蔬果就更好啦!

朋友另外叫咗杯cocktail 叫桃朧(Oolong Peach Martini): 估唔到烏龍茶味都幾岀下,但又唔會蓋過咗個酒味,聞落去仲會有陣陣嘅焦糖香,幾適合想小酎既朋友啊!🥂

整體環境感覺chill、服務招呼唔錯,下次可以再過嚟試埋個lunch set!☺️

P.S. 門口邊有位置比客人飲咖啡、cocktail ,幾chill幾cozy 🙌🏻
2022-08-31
  • 蘇·啡(Tiramisu Coffee)
  • 海膽明太子芝士飯波
  • 吉列廣島蠔配明太子醬
  • 脆炸能登鹽漬北海道甜蝦
  • 三文魚籽海膽蟹肉墨魚意粉
  • 日式甲羅燒蟹肉飯
  • 慢煮日本梅子燒汁五花腩配時令蔬果籃
  • 桃朧(oolong peach martini)
相隔一兩個月再來假日lunch menu已經轉咗素食、沙律、意粉、扒類都有得選擇唯獨掛住嘅係跟餐餐飲蘋果汽水同檸檬汽水已經冇咗轉左做玄米茶同烏龍茶雖然都中意飲茶,但汽水係開心啲嘅🤣/是日餐湯係忌廉南瓜湯🥰夠稠夠足料,唔會水汪汪🤭/—三文魚籽海膽蟹肉 墨魚意粉—最吸睛係上面果舊海膽😋第一啖即刻食咗,絕對係滿足!呢隻墨魚意粉雖然係黑色但唔會食到啲牙變黑色🤣👍🏻蟹肉份量都算多夠晒口感😋加埋三文魚籽嘅味道岩岩好,唔會太咸/—慢煮8o度美國封門牛柳 伴薯菜—絕對有驚喜😍雖然賣相有啲黑,但食落係兩回事又夠牛味,又夠軟腍👍🏻👍🏻薯菜略嫌有啲太少,如果可以加埋薯條會再開心添😋/餐飲叫咗兩杯凍茶,玄米茶同烏龍茶係足料嘅味道,有茶嘅濃郁,唔會溝到太稀/整體來講都係一如水準有心機嘅一間餐廳🍴值得大家keep住回顧👍🏻👍🏻
相隔一兩個月再來
假日lunch menu已經轉咗
素食、沙律、意粉、扒類都有得選擇
唯獨掛住嘅係跟餐餐飲蘋果汽水同檸檬汽水已經冇咗
轉左做玄米茶同烏龍茶
雖然都中意飲茶,但汽水係開心啲嘅🤣
是日餐湯係忌廉南瓜湯🥰
夠稠夠足料,唔會水汪汪🤭
—三文魚籽海膽蟹肉 墨魚意粉—
最吸睛係上面果舊海膽😋
第一啖即刻食咗,絕對係滿足!
呢隻墨魚意粉雖然係黑色
但唔會食到啲牙變黑色🤣👍🏻
蟹肉份量都算多夠晒口感😋
加埋三文魚籽嘅味道岩岩好,唔會太咸
—慢煮8o度美國封門牛柳 伴薯菜—
絕對有驚喜😍
雖然賣相有啲黑,但食落係兩回事
又夠牛味,又夠軟腍👍🏻👍🏻
薯菜略嫌有啲太少,如果可以加埋薯條會再開心添😋
餐飲叫咗兩杯凍茶,玄米茶同烏龍茶
係足料嘅味道,有茶嘅濃郁,唔會溝到太稀
整體來講都係一如水準
有心機嘅一間餐廳🍴
值得大家keep住回顧👍🏻👍🏻
三文魚籽海膽蟹肉 墨魚意粉
慢煮8o度美國封門牛柳 伴薯菜
2022-08-18 115 瀏覽
🫣最近食得太多肉,想食返清淡啲平衡返,扮下健康🥑牛油果田園沙律配黑醋汁沙律有驚喜,開頭以為得菜同牛油果,點知仲有蟹肉同蟹籽😍牛油果仲要有半隻,每片厚薄切得好平均,撈埋一齊口感卜卜硊,酸酸地好開胃☕️Flat White作為咖啡控一定係飲咖啡🤭Flat white係我其中一樣鐘意飲既咖啡,咖啡味出,但又唔會蓋左牛奶既味,比例岩岩好
🫣最近食得太多肉,想食返清淡啲平衡返,扮下健康

🥑牛油果田園沙律配黑醋汁

☕️Flat White

2022-08-13
下午茶
2022-06-18 851 瀏覽
尖沙咀山林道是我間中會去的地方,因為這條街是其中一間著名餐廳「金鳳」的所在地,它的午餐和下午茶性價比高,加上其固有的名氣,令不少人慕名而來😍🤩今次卻是為一間具自然風的餐廳而來。名稱叫The Frequency,中文本意為「頻率」。透過餐廳的食物和服務,增強頻率,為客人注入生命力❤️‍🔥❤️‍🔥環境🌴餐廳環境以黃色為主,內裡使用簡單的米黃色及白色紋牆身;木質的地板、木枱和座位,反映了其簡約而舒適的格調🪑🖼燈光柔和而暗淡,燈泡以吊燈和上牆的方式規律地排開,頗有美感💡食物🥩餐廳的午餐時間提供不同款式的餐點,包括pasta、all-day breakfast和扒類等,價錢不貴,平日及星期六日均有供應🍴1. 是日餐湯:椰菜花薯蓉忌廉湯🥣🔸湯內煙肉份量豐富,加上薯蓉,令忌廉湯口感軟滑😋🔸餐廳把湯內的忌廉拉成獨特的圖案,令忌廉湯的賣相更佳👍🏼2. 單骨雞翼🍗($68)🔸 雞翼本身已經香脆可口,加上獨特調製的泰式辣醬(含芫茜),醬中散發淡淡香草味,而且比麥當勞的泰式辣醬更辣,感覺更惹味,錦上添花🌶🔸香醋沙律作為配菜,具微酸的味道🥗3. 西班牙火腿意粉🍖🍝($88)🔸西班牙火腿切至薄身,煙燻味重,但味道不會

環境🌴

食物🥩

1. 是日餐湯:椰菜花薯蓉忌廉湯🥣
🔸湯內煙肉份量豐富,加上薯蓉,令忌廉湯口感軟滑😋
🔸餐廳把湯內的忌廉拉成獨特的圖案,令忌廉湯的賣相更佳👍🏼
是日餐湯:椰菜花薯蓉忌廉湯

2. 單骨雞翼🍗($68)
🔸香醋沙律作為配菜,具微酸的味道🥗
單骨雞翼

3. 西班牙火腿意粉🍖🍝($88)
🔸西班牙火腿切至薄身,煙燻味重,但味道不會太鹹;紅青椒、蘆筍等配菜,令意粉顏色更鮮艷奪目;加上橄欖油,令整個意粉的味道淡而清,感覺健康😙
西班牙火腿意粉

4. 辛雞肉扁意粉🐓🍝($78)
🔸意粉的蕃茄蓉豐富,加上免治雞肉、洋蔥薯仔粒,少許辛辣和偏酸,非常開胃🤤
辛雞肉扁意粉

5. 招牌檸檬汽水🥤
🔸 本身以為是普通罐裝汽水,但原來是餐廳悉心調配的汽水,顏色很吸引人眼球👀
招牌檸檬汽水

服務🤵🏼‍♂️
服務普通,上菜速度快👣

總結😆
這間餐廳的食物味道不錯,價錢也是可接受水平,地點方便。不過,坦白而言,這間餐廳沒有非常令人動心的地方使我再encore。短時間內,應該不會再回訪了🫢

———————————————————————
📈餐廳評分(5分為最高)
味道:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤
店鋪可達度:🐤🐤🐤
2022-05-15
10 分鐘 (堂食)
是日餐湯:椰菜花薯蓉忌廉湯
單骨雞翼
西班牙火腿意粉
招牌檸檬汽水
  • 是日餐湯
星期六喺山林道諗住試下新餐廳,本身望落間野幾新淨,幾企理,就一於入去試下啦。點知有咁嘅諗法就中大伏,大錯特錯!Lunch 時間叫左個天婦羅炸蝦烏冬,配洋蔥湯,諗住都係穩陣嘅野食,炸野好難難食掛。。。。。。點知佢所謂嘅炸蝦...入面原來係只有炸粉... 外面硬到擲碟有聲,入面蝦乾咁款...肉都搵唔到…😓都唔知翻炸左幾多次,整重油益味。。而個烏冬呢…係硬嘅,又無味…然後加埋1 要成舊水…隔離街茶餐廳水準都無...呢間野真係blacklist, 無下次!
點知有咁嘅諗法就中大伏,大錯特錯!

而個烏冬呢…係硬嘅,又無味…

然後加埋1 要成舊水…隔離街茶餐廳水準都無...

呢間野真係blacklist, 無下次!
2022-06-04
哩間係山林道既𝚌𝚊𝚏𝚎,一眼望過去成間黃色勁顯眼😉餐廳空間感大座位都幾多下,比較特別嘅係門口幾適合打卡,價錢雖然小貴但係味道吾錯👍🏻都推薦比大家🥰🥠周打蜆湯配農夫包 $𝟽𝟾大大個農夫包配上足料餐湯好飽肚😮入面真係有好多蜆肉👍🏻真材實料🥰正🥣紅酒燴牛頰肉配薯蓉 $𝟷𝟼𝟾 牛頰肉有少少入口即溶嘅感覺❤️配上紅酒汁非常入味,薯蓉份量充足,整體來講都唔錯🥩澳洲肉眼扒(𝟾𝚘𝚣) 配薯菜 $𝟷𝟼𝟾肉眼扒係大塊但係比較多筋,食落去就有啲鞋,大家可以唔使特別話試呢個🥲🍵抹茶拿鐵 $𝟺𝟶拉花靚適合打卡,𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎入口順滑,抹茶味夠濃郁,味道唔係好甜,值得一試👍🏻🍹雜莓乳酪 $𝟻𝟼正正常常,乳酪使用味道冇咁甜嗰隻,飲落去比較健康,飲得出真材實料👍🏻

🥠周打蜆湯配農夫包 $𝟽𝟾

🥣紅酒燴牛頰肉配薯蓉 $𝟷𝟼𝟾

🥩澳洲肉眼扒(𝟾𝚘𝚣) 配薯菜 $𝟷𝟼𝟾

🍵抹茶拿鐵 $𝟺𝟶

🍹雜莓乳酪 $𝟻𝟼
2022-05-13 431 瀏覽
本身想去附近一間Cafe 點知落咗場所以喺附近搵到呢間裝修整潔吸引嘅cafe入到去座位闊落 侍應都有禮貌可能係下午三四點 所以全店得兩至三台客食物上菜擺盤吸引 令到我好期待點知一咬落去就出事可能我layman啲 見到「多士」兩隻字 就預計係烘過嘅方包 點知佢係一塊好硬好硬嘅嘢 我會形容佢似勁厚嘅餅乾多過麵包 我都唔夠膽斷言佢係法國麵包定係酸種麵包 因為我真係未食過呢種質地嘅麵包 然後再試佢嘅牛油果 同樣都係好生好硬又冇味 所以我覺得主角根本唔好食 只有旁邊伴碟嘅沙律係正常啲我揀左熱嘅美式咖啡 同樣都麻麻地 偏酸就算再黎 都唔會再試呢個餐了 so sorry當我見識少
本身想去附近一間Cafe 點知落咗場
就算再黎 都唔會再試呢個餐了 so sorry當我見識少
Avocado  tartine
2022-05-11
2022-05-10 290 瀏覽
星期六行咗去山林道搵餐廳食午餐之前上網已經見過有呢間餐廳介紹同埋妹彩冇乜客人即刻入去試😝我哋揀咗食Set Lunch餐牌選擇都算多我哋揀咗雞肉長通粉同肉眼扒配薯菜午餐會跟一個餐湯(雜菜羅宋湯)+一杯飲品(免費:蘋果汽水同檸檬汽水)上餐速度都算快羅宋湯好味😋唔似出邊有啲餐廳溝咗水溝到好淡嘢食有驚喜性價比高👏🏻而且咁啱有得坐卡位環境好乾淨坐得好舒服侍應服務又好好☺️埋單人均百幾蚊算抵食值得一試十分推介!!
星期六行咗去山林道搵餐廳食午餐

而且咁啱有得坐卡位
環境好乾淨坐得好舒服
侍應服務又好好☺️
埋單人均百幾蚊算抵食

值得一試十分推介!!
2022-04-12 395 瀏覽
一向都係朋友仔帶我搵食,今次黎到山林道搵路都搵咗一段時間,發現原來無論喺佐敦定柯士甸落車都可以行到過去。好肚餓,二話不說即刻叫咗個卡邦尼意粉,朋友好細食,叫咗個凱撒沙律。平時我唔食未煮熟嘅菜嘅,不過見朋友極力推薦我就即管試吓啦,原來都幾好食,打開咗新世界嘅大門 卡邦尼有點膩,味道正常。我好鍾意飲抹茶,加錢點左一杯抹茶,茶味回甘,抹茶香氣久久不能散,估唔到反而我最鍾意嘅係佢嘅抹茶。 我哋仲點左一個焦糖燉蛋做甜品,不過實在太飽啦,一人食咗兩啖就冇食,其實好好食。
一向都係朋友仔帶我搵食,今次黎到山林道

平時我唔食未煮熟嘅菜嘅,不過見朋友極力推薦我就即管試吓啦,
原來都幾好食,打開咗新世界嘅大門

卡邦尼有點膩,味道正常。

我好鍾意飲抹茶,加錢點左一杯抹茶,

我哋仲點左一個焦糖燉蛋做甜品
不過實在太飽啦,一人食咗兩啖就冇食,其實好好食。

2022-03-25 350 瀏覽
一直都因為個農夫包bookmark 左好耐,今日朋友同我慶生就有機會試啦~望過佢今日嘅lunch set 覺得唔太吸引就單點自己鍾意嘅食物~周打蜆湯配農夫包 $78份量好大,絕對起碼兩個人share,可以當佢一個正餐看待😂最上層嘅蓋好脆,至於湯⋯比較淡,好似金寶湯仲好飲🙊🙊蜆肉有好多,但係好腥⋯岩打卡但唔好味嘅湯😂軟殼蟹海鮮意大利飯 $128軟殼蟹少少脆,有青口、蝦仁、魷魚等海鮮,但係意大利飯個汁就同周打蜆湯一樣比較淡,份量就夠晒大啦,岩兩個女仔share,但係未到一樣令人失望牛頰肉芝士薯條 $88全場最好食嘅食物!雖然牛頰肉得幾粒,但夠軟淋,醬汁味夠濃連埋芝士食好正,薯條都好夠脆~總結:食物質素坦白講係令人失望,做得比佢出色嘅Cafe有好多,而好多人讚嘅農夫包同軟殼蟹意大利飯,親身試完真係覺得得個樣🙈如果大家真係想試可以試吓其他食物,睇吓會唔會其他做得好食啲😂評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

周打蜆湯配農夫包 $78

軟殼蟹海鮮意大利飯 $128