2019-06-16 931 瀏覽
與多年友人放工聚一聚,搵個地方飲杯嘢,傾吓謁。揀咗近友人公司附近嘅酒吧餐廳,原來呢度係友人嘅午間飯堂之一。餐廳有室內及室外坐位,戶外多為happy hour 客,店內面積不大,約有十零個位,不過坐在玻璃牆旁邊都幾舒服。友人點了兩杯紅酒,個人比較少飲紅酒,聞到溫婉優雅嘅酒香,飲落有點暖,順口又溫和一邊飲嘢,一邊傾謁,當然要叫啲嘢食吓啦藜麥牛油果沙律顏色豐富,配搭都幾特別,除咗牛油果同藜麥之外,仲有紫洋蔥粒同車厘茄粒,另有一角檸檬,可隨意調味。牛油果熟度適中,口感新鮮軟滑藜麥份量比想像中多,撈埋生鮮嘅紫洋蔥一齊食,微辛嘅洋蔥辣,加埋必必卜卜嘅藜麥,味道出奇地夾,好食又健康燒豬肋骨賣相普普通通,表面微焦,食落又腍又軟,有肉汁又有肉香伴碟有一兜沙律菜同薯條,沙律酸咪咪,開胃又解膩忍唔住都係要叫返個甜品作結,蘋果金寶係源自英國嘅家庭甜點,內裡有些蘋果粒,加點玉桂粉,再舖滿用麵粉牛油等做成的金寶,放入焗爐焗脆而成。食一啖冰凍嘅雪糕,再食一啖熱呼呼嘅脆金寶 ,軟腍嘅蘋果粒帶著微微玉桂香,加一點附帶嘅奶酪,酸酸甜甜爲今晚畫上了一個完美的句號。
與多年友人放工聚一聚,
搵個地方飲杯嘢,傾吓謁。
揀咗近友人公司附近嘅酒吧餐廳,
原來呢度係友人嘅午間飯堂之一。

餐廳有室內及室外坐位,
戶外多為happy hour 客,
店內面積不大,約有十零個位,
不過坐在玻璃牆旁邊都幾舒服。

友人點了兩杯紅酒,
個人比較少飲紅酒,
聞到溫婉優雅嘅酒香,
飲落有點暖,順口又溫和

紅酒

一邊飲嘢,一邊傾謁,
當然要叫啲嘢食吓啦

藜麥牛油果沙律
顏色豐富,配搭都幾特別,
除咗牛油果同藜麥之外,
仲有紫洋蔥粒同車厘茄粒,
另有一角檸檬,可隨意調味。

牛油果熟度適中,口感新鮮軟滑

藜麥份量比想像中多,
撈埋生鮮嘅紫洋蔥一齊食,
微辛嘅洋蔥辣,加埋必必卜卜嘅藜麥,
味道出奇地夾,好食又健康

燒豬肋骨賣相普普通通,
表面微焦,食落又腍又軟,
有肉汁又有肉香

傳統燒豬肋骨
伴碟有一兜沙律菜同薯條,
沙律酸咪咪,開胃又解膩

蘋果金寶
忍唔住都係要叫返個甜品作結,
蘋果金寶係源自英國嘅家庭甜點,
內裡有些蘋果粒,加點玉桂粉,
再舖滿用麵粉牛油等做成的金寶,
放入焗爐焗脆而成。

食一啖冰凍嘅雪糕,
再食一啖熱呼呼嘅脆金寶 ,
軟腍嘅蘋果粒帶著微微玉桂香,
加一點附帶嘅奶酪,酸酸甜甜

爲今晚畫上了一個完美的句號。

2019-06-12
2019-06-10 162 瀏覽
十點鐘就鋸扒🥩係咩玩法?點Grilled Chicken🐔 Burger 但走包又係咩玩法?🤭😝🤣同呢班屋企人搵食就咩都有可能發生架!今朝要出港島區開會, 所以之前就順便拉細佬陪我食個brunch先。呢間餐廳之前在上環工作時常常經過,典型英式小館,幾吸引,但一直冇機會試, 見佢開得早, 所以今朝就過嚟。星期日主打weekend special menu, 其實即係咩都有😉。小餐館地方雖小,但因為單邊大落地玻璃,所以感覺開陽光猛。細佬點左西冷牛扒, 五成熟, 我就要左烤雞漢堡, 再加一份breakfast salad。。。會唔會多得滯呢?🤔🤭。食物非常好味, 牛扒好juicy, 我要細佬切少少俾我試, medium rare真的做到了。薯條好食到停唔到口。我個雞堡都唔輸,雞肉夠嫩滑, 仲有兩大片,嗰片半溶芝士係精點。而沙律雖然好清爽,但其實可以skip,事關肉食類嘅我唔啱,所以最後細佬自己食哂。

2019-06-09
早餐
2019-06-09 544 瀏覽
亞仔十八歲生日,亞女話要帶細佬去蒲吧慶祝吓喎🤣🤣餐廳裝修帶點輕工業風,除了店內坐位亦設有户外吧枱Tortilla Nachos平時食開的墨西哥玉米片都會跟三款醬汁,包括酸忌廉、牛油果醬、蕃茄沙沙,但今次是將三款醬汁唧上面,可以一啖有齊玉米片的酥脆、芝士拉絲的感覺及三款醬汁的味道,口感超豐富傳統燒豬肋骨豬肋骨加上經典惹味的燒烤醬簡直是絕配,肋骨肉質軟腍又唔乾,配埋涼拌捲心菜夠傳統Spaghetti Chicken Alfredo 傳統Alfredo 醬汁是用鮮忌廉加帕瑪森芝士煮成,所以非常香滑濃稠,雞肉都夠滑嫩,而意粉軟硬度都掌握得很好英式溫泉蛋鬆餅溫泉蛋切開流心加上荷蘭醬的微酸及煙三文魚的鹹鮮,口感豐富什肉薄餅薄餅鋪滿多種肉類包括:燒烤豬肉香腸煙肉火腿雞肉牛肉及芝士,啱嗜肉者必選,而餅底似是薄的鬆餅口感,不是一般的麵包底,好味蘋果金寶香脆的金寶上面放着一球香草雪糕,下面是用玉桂煮過的蘋果,食時再淋上吉士醬,味道同層次超滿足Brooklyn, Eipa(Pint)Brooklyn是嚟自美國布魯克林的酒廠,有着淡淡的水果味道,唔太苦,順滑易入口Prosecco, Rivamonte Ita
亞仔十八歲生日,亞女話要帶細佬去蒲吧慶祝吓喎🤣🤣

餐廳裝修帶點輕工業風,除了店內坐位亦設有户外吧枱

Tortilla Nachos

Spaghetti Chicken Alfredo

英式溫泉蛋鬆餅

溫泉蛋切開流心加上荷蘭醬的微酸及煙三文魚的鹹鮮,口感豐富

什肉薄餅

蘋果金寶

Brooklyn, Eipa(Pint)

Prosecco, Rivamonte Italy(Glass)

意大利釀造的氣泡酒,帶有果香與花香的特質,氣泡量多口感溫和

Earl Grey

伯爵茶有着淡淡的佛手柑香氣,順滑無澀味,加入牛奶入口更溫醇柔和
2019-05-31
  • Prosecco
  • Rivamonte Italy(Glass)
  • 傳統燒豬肋骨
2019-06-05 114 瀏覽
近期返工忙完一大輪想對自己好D,就去左位於上環站附近既Cottage食返餐好既,佢門面很有特色,似酒吧為藍本,好有氣氛,好Relax。見佢樣樣都幾好咁,一於樣樣都叫一啲啦。是日例湯及沙律沙律非常大份,俾人個感覺很新鮮很開胃,令人們食慾大增!前菜除了沙律之外,有這碗熱辣辣既羅宋湯開胃,也是很不錯的。香煎龍脷柳龍脷柳調味得十分之香口,淡淡都係肉,一啲都唔會好油膩,份量仲唔少添,健康之選。加上佢嘅醬汁亦是十分之不錯的。紐西蘭西冷牛扒另一樣推介之選,估唔到佢配合得十分不錯,牛扒絕對唔會太過硬或者太過咸,厚切大大件,大約七成熟,有牛味之餘又有口感,正!英式全日早餐十分之滿足,一份早餐裡面,有多種唔同嘅美食。佢既煎雙蛋生熟程度剛剛好,腸仔又唔會太咸,鮮菇有菇味,讚好!熱檸茶/凍檸茶最後叫了兩杯嘢飲,為完美嘅一餐畫上句號!另外,喺出面都見到有不少人飲酒,等我下次都試吓先!

是日例湯及沙律

熱檸茶/凍檸茶

最後叫了兩杯嘢飲,為完美嘅一餐畫上句號!

另外,喺出面都見到有不少人飲酒,等我下次都試吓先!
2019-05-24
2019-06-05 491 瀏覽
住喺英國嗰時成日都會同朋友去酒吧食野飲酒消磨時間最近細佬十八歲生日終於成年緊係要飲酒慶祝下啦餐廳裝潢充滿英國酒吧特色而且設有室外吧枱Tortilla Nachos墨西哥玉米片金黃酥脆而且且芝士香濃拉絲加埋墨西哥青辣椒香辣惹味佐酒啱哂;三款傳統蘸醬亦都各有特式:蕃茄沙沙清爽微辛;酸忌廉醬微酸開胃;牛油果醬感覺清新Egg Benedict with smoked salmon班尼迪蛋嫩滑而且切開流心;荷蘭醬用蛋黃牛油同檸檬汁製成質感濃稠順滑配搭煙三文魚油潤鹹香層次豐富;另外仲有鮮果同埋焗薯Classic BBQ Ribs烤豬肋骨肉質軟嫩肉汁豐富而且骨肉容易分離加上經典燒烤濃醬微甜;薯條香脆通透配搭菜絲沙律消滯減膩Spaghetti Chicken Alfredo忌廉香滑加埋芝士質感濃厚;雞胸經過香煎表面微焦但係肉質食然柔軟唔嚡;意粉軟硬適中Meat Lover’s Pizza燒烤豬肉香腸煙肉火腿雞肉牛肉等成堆肉加上大量芝士肉食獸必點;薄餅餅底夠薄而且夠脆食多兩塊都唔易滯Homemade Apple Crumble蘋果酸甜配搭吉士醬唔太甜加埋肉桂風味獨特;金寶熱脆雪糕冰涼夠哂刺激Brookl
住喺英國嗰時成日都會同朋友去酒吧食野飲酒消磨時間

最近細佬十八歲生日終於成年緊係要飲酒慶祝下啦

餐廳裝潢充滿英國酒吧特色而且設有室外吧枱

Tortilla Nachos

Classic BBQ Ribs

Spaghetti Chicken Alfredo

Meat Lover’s Pizza

Homemade Apple Crumble

Brooklyn, Eipa (Pint)

之前朋友推廣試過覺得唔錯;酒廠黎自美國紐約;啤酒相對清爽俐落幾啱女仔

Prosecco, Rivamonte Italy (Glass)

意大利產嘅汽泡酒;汽泡感足而且微酸清新餐前必點

Earl Grey

個人偏愛伯爵紅茶味道清雅最啱配搭甜品飲用

2019-05-31
5 分鐘 (堂食)
  • Egg Benedict
2019-06-01 140 瀏覽
同朋友放工聚會,點了個頭盤小吃香辣雞翼,它配合埋甜酸醬中和辣味,好食!而餐湯是忌廉蘑菇湯,好熱好鐘意,湯裡面有一粒粒蘑菇,口感豐富~先黎吉列豬柳,它的份量是外國人平時食的大大塊好滿足,再配合埋自家製的醬、連皮一起食的有益薯仔。另叫咗碟肉醬意粉,平時喺西餐廳好少叫呢個意粉款式,因為冇咩驚喜,但呢間唔一樣的地方是蕃茄醬食得出有蕃茄膏也不是現成購買的的蕃茄醬,令到呢碟意粉好健康吸收唔少茄紅素,好有驚喜!而我朋友叫咗西冷牛扒7成熟,西冷扒好有份量和厚度大大件,且煎得外脆內軟,上面淋上黑淑汁好夾,再配合埋即叫即炸的香脆薯條,飽肚滿足!呢度的pizza是薄又脆而不是厚批的,但因為pizza舖滿了芝士所以一點都唔薄,嚼口好有口感!下次黎呢度同朋友再飲番杯啤酒啤一啤先~
令到呢碟意粉好健康吸收唔少茄紅素,好有驚喜!
再配合埋即叫即炸的香脆薯條,飽肚滿足!
下次黎呢度同朋友再飲番杯啤酒啤一啤先~
2019-05-29
2019-06-01 134 瀏覽
上環而家開左好多咖啡店 成日都會去試下新既 依日3點幾想食個tea 見環境幾好就入左黎我自己係egg benedict lover!!今次揀左加salmon 黎到發現仲有少少生果玩 好有心機 egg benedict 都整得好好食之後我朋友就叫左個cheese burger~ 試左少少 都幾好味 不過可以多d onion 其他配料最後特別推介nachos!!! 我自己好鐘意佢本身已經整哂d醬 我覺得咁樣好味過平時自己一路食一路點 不過真係好飽食到 仲有叫左兩杯果汁

仲有叫左兩杯果汁

2019-05-30 128 瀏覽
如果想享受朋友相處的時光, 一定要選一間 ,可以暢快地聊天的餐廳 這間位於上環的餐廳 ,外牆是落地玻璃,感覺非常獨特又高貴 吃飯的時候更可以看一看街外的景色,餐廳環境舒適,燈光更是柔和,是典型酒巴風格,我和朋友點了套餐, 首先是吉列豬扒飯 吉列豬扒外脆內香,而且非常大塊,適合喜歡啖啖肉的你, 看到都不禁想一啖咬落去另外是,肉醬意粉,肉質鮮嫩而且有香濃的番茄味,再加上舒服嘅環境,真是人生一大樂事再來是 西冷牛扒, 牛肉味滲透整個舌尖, 記得選好要有幾多成熟,才可調配出最適合你的味道壓軸出場,是香辣士雞翼,我最喜歡的菜式,香辣度剛剛好,而且非常美味嘢味,另外是pizza , 芝士滲透著整個pizza,喜歡吃芝士的你最適合了:l

這間位於上環的餐廳 ,外牆是落地玻璃,感覺非常獨特又高貴

2019-05-20 153 瀏覽
前幾日同男朋友去左上環做野,經過一間裝修別緻有點似玻璃屋既西餐廳,所以就入左去食個brunch。🏡環境呢到既設計係西方酒吧風格,兩邊用左落地玻璃,十分開陽,可以一邊食野一邊睇下街境。而且老闆同員工都係外國人,落單需要講英文,簡直置身外國一樣。中午既時候好靜好舒服,岩哂同朋友傾下訴或者自己上網做下野,好過去starbxxks到迫啊🙈 另外呢到有部電視,夜晚仲可以一路隊酒一路睇波啊!Full English Breakfast ($108)本來呢份傳統英式早餐係跟兩隻太陽蛋既,但麻煩既我就改左做scramble egg,都算炒得幾滑。我最鐘意係個薯餅同mushroom,薯餅炸得好香脆,身為薯餅腔既我表示好滿意!另外個mushroom烤得好香同埋好juicy!Sirloin Steak 8oz ($198)唔洗$200可以食到咁大塊西冷扒真係物超所值! 我地叫左medium rare,烤出黎岩岩好唔會太熟又唔會太生。個人最欣賞係個steak sauce,好香磨菇味,配落牛扒到好夾好好食。Hot & Spicy Chicken Wings ($68)雖然叫Spicy wings但我覺得就唔太s

🏡環境

Full English Breakfast ($108)
English  All  Day  Breakfast

Sirloin Steak 8oz ($198)
Sirloin  Steak  8oz

雖然叫Spicy wings但我覺得就唔太spicy。雞翼外面脆入面juicy,而且好入味,配埋個泰式酸辣醬好開胃。男朋友話岩哂夜晚黎睇波既時候送啤酒!

Mocha

杯mocha上層係泡泡同灑左可可粉,入口香滑。但我就覺得唔夠甜,所以自己再落左半包糖。

總結,這整體黎講唔錯既,野食大件,環境好舒服!可以一戰!

English  All  Day  Breakfast
Sirloin  Steak  8oz
2019-05-15 595 瀏覽
今天, 天公造美 ,終於放晴了, 還是快快出外走走吧! 來到上環尋寶。。。噢! 時間不早, 原來已經中午了!還是先快快吃一個午餐吧!誤打誤撞地來到了這間景觀開揚、別緻的餐廳!今天我們叫了兩個 「週末/假日套餐亅, 以下就是餐廳的menu,下午的選擇也不少喎 :炭燒 8oz 西冷牛扒 ($198)Sirloin steak看見很多人在 OpenRice 推介這個牛扒餐, 所以一試。 要了medium, 來的時候應該有七成熟, 稍為過了一點火 。 牛扒的肉味很濃郁,雖然有一點點靱, 但是仍是在可以接受的範圍內。隨牛扒附上的洋蔥汁,味道不錯、和其他餐廳相比味道來得較淡、感覺上比較少油👍,是屬於較健康的醬汁類型,我很喜歡! 但是說到底,吃牛扒我還是喜歡不添加任何醬汁, 以便嚐到牛扒最真、最鮮的原味。 上碟時,侍應在問准了我們後, 先細心地幫我的牛扒現加了合適分量的黑胡椒, 連同牛扒上面已放了的鹽, 我覺得已經足夠! 正所謂: 「簡簡單單的調味,才可以吃到最真的肉味!亅 今次,福福郎就建議大家一碟牛扒分兩份,那就可以一次過同時嚐到牛肉最真實的香味及點了的洋蔥汁調味的牛扒了。英式溫泉蛋鬆餅 - 特
今天, 天公造美 ,終於放晴了, 還是快快出外走走吧!

誤打誤撞地來到了這間景觀開揚、別緻的餐廳!

炭燒 8oz 西冷牛扒 ($198)
Sirloin steak

英式溫泉蛋鬆餅 - 特別版 (三文魚及火腿雙拼) ($118)
Egg Benedict (with gammon ham & smoked salmon)

水波蛋是一樣我很想學、但是覺得很難學的東西, 要弄得好真的很難, 不是蛋邊「岩岩巉巉亅不好看, 就是蛋煮得太熟 不夠流心。。。

今天店家弄的水波蛋真的很好吃,而且很美觀, 真的一刻衝動想入去廚房請教師父、 偷偷師!
我們今次把火腿和煙三文魚兩款口味也一併吃完! 我個人較喜歡煙三文魚的版本, 吃起來較有口感 ,而且跟溫泉蛋十分匹配,正 。

溫泉蛋上放了極惹味、 但卻極邪惡的「荷蘭醬亅, 有人說荷蘭醬 是一份英式Egg Benedict 的靈魂。 。。 我覺得也是, 這種醬汁配合水波蛋 ,吃下去能夠令人感受到一份極濃稠而且惹味的牛油和蛋黃香, 伴隨流心蛋那種黏黏的質感, 有一點像在吃「心太軟亅的感覺,令人 一口接一口 、欲罷不能。

荷蘭醬,根據wikipedia所說,是由法國人發明的,最初在十七世紀的法式烹調中出現, 更是現代法國五大有名醬料之一!
Egg Benedict

那為什麼叫荷蘭醬 (Hollandaise Sauce) 呢?原來是為了向荷蘭出色的乳製品業「致敬」的,荷蘭有蓬勃的蛋和牛油工業, 而且成品的質素甚為優異 ,為法國大廚提供了製作「荷蘭醬亅的兩項主要材料 ,所以 法國大廚就把這種美味的醬汁叫做「荷蘭醬亅了。

但是,要提一提各位讀者,這個溫泉蛋配荷蘭醬的組合,是「極高亅膽固醇的誘惑、偶然吃一次就可,切記不可以常常吃啊!!

順帶一提,店家很細心的在 side dish 配了薯角和水果給我們吃。 水果有士多啤梨、菠蘿和藍莓,一來可以中和荷蘭醬嘅油膩, 又可以順道為這碟菜式帶來清新的感覺,一舉兩得, 值得一讚。

另外,我們叫了一個甜品分享:

蘋果金寶 Apple crumble ($60)

幸好蘋果蓉仍然帶一點酸味!

我個人口味偏愛清淡,不喜歡太甜的東西, 今次這個蘋果crumble就甚得我心了!

這個世界,有一種星期日活動,叫做hea、 也可以叫做「放空亅,就是什麼也不做。。。

。。。靜靜地坐在這家有闊大玻璃窗和公園景色的餐廳裏的一角 ,歎著一杯美味的咖啡或凍檸茶, 腦袋一片空白地望著外邊的人物、風景如何形成一幅別緻的街景畫!

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉

2019-05-11
慶祝紀念
紀念日
Egg Benedict
  • Apple crumble
  • Sirloin steak
2019-05-12 97 瀏覽
星期六好好天,係openrice見到呢間餐廳既食評係介紹有落地玻璃🤩就去試試佢😝餐廳唔算好大有幾張吧枱,有幾張坐枱,最吸引嘅都係全間餐廳被大大塊嘅落地玻璃包圍住🥰當時坐窗邊位就有啲晒,所以揀左中間位置坐。叫左份full english breakfast,有兩隻太陽蛋(影少左隻sor)、薯餅一開二、大啡菇、蕃茄、煙肉、英國腸、茄汁豆同兩塊包。薯餅炸完唔會油淋淋👍🏿大啡茄烤得岩岩好,very juicy 唔會乾。麵包我本身好怕好硬會戒損口,不過食落都唔算太硬,查埋牛油食好香。最後太陽光就好油,好多油鋪係面。野食整體黎講都算好食,環境好加分,會再搵個weekend黎試其他野😛

當時坐窗邊位就有啲晒,所以揀左中間位置坐。

早餐
2019-05-07 111 瀏覽
今日路經上環約個朋友食個午餐,時間已經係差唔多下午茶時間。但係因為做左成日野都無野落肚非常肚餓。去到上環街市熟食中心,已經無午市賣,就行去試試近近地既餐廳。過左條街,見到間裝潢幾靚既餐廳就決定去試試。門面店內環境店內其實都有幾多客人,多數都是外國人。裝潢帶有英式酒吧既風格,坐位擺設得唔會太擠逼,坐得幾舒服。我尤其鐘意坐係窗台邊位有個矮櫃,可以比客人擺放袋同背包,可以唔洗放背包落地下,依個設計加分。食物頭湯頭湯係蔬菜紅湯,店員話無落肉去煮,岩哂唔食牛肉既人仕。味道係唔錯,但係我就覺得無牛尾既味道就真係差咁d味。麵包都ok,入面有芝士咬開會有芝士拉絲。但係掛住影相,舊麵包好快已經浸哂水。我覺得最好就將麵包同湯分開上。因為我鐘意將舊麵包點湯黎食,而唔多喜歡浸住黎食。Butter chicken (印度咖哩雞)係咁多咖哩中以印度既咖哩味道最香濃同惹味,因為要用成10幾種既香料去調制而成,所以我都喜愛印度咖哩既味道。這道菜雞肉有咖哩味又唔會煮得太柴。味道不錯,配飯一流,餅皮亦都係脆的。All day breakfast (全日早餐)All day breakfast係英式既傳統早餐,份量好大碟。
今日路經上環約個朋友食個午餐,時間已經係差唔多下午茶時間。

過左條街,見到間裝潢幾靚既餐廳就決定去試試。

門面
店內環境

食物

頭湯

蔬菜紅湯
Butter chicken (印度咖哩雞)
Butter  Chicken    印度咖喱雞
All day breakfast (全日早餐)
All day breakfast係英式既傳統早餐,份量好大碟。好有飽足感。黑色哥舊菇雖然賣相普普通通但食落非常Juicy。
薯餅炸得好脆口,加埋煙肉,香腸和茄汁焗頭真係最佳配答。
All  day  breakfast
Fish & Chips (炸魚薯條)
炸魚薯條依道菜係好多酒吧既Menu 都會有,但唔係間間都炸得好,有些酒吧炸到好硬好乾身。

但係依間餐廳既炸魚非常juicy,啖啖肉。條炸魚有成差唔多10幾cm長,又厚肉。
薯條亦係連皮厚切,應該係用新鮮薯仔炸出黎。外脆內軟。
Fish  &  Chips

飲品
Cappuccino & Mocha
我點左杯Cappuccino,非常好飲,比起starbucks Pacific Cafe 既好飲太多。嗒起黎啖啖香味!
好飲
拉花圖案亦都拉得唔錯既!

Cappuccino

Cappuccino & Mocha
Cappuccino  &  Mocha
總結

店鋪裝潢漂亮,坐得舒服,食物質素ok,份量頗為大碟,值得一試!
午餐
蔬菜紅湯
Butter  Chicken    印度咖喱雞
All  day  breakfast
Fish  &  Chips
Cappuccino  &  Mocha
  • Butter  chicken    印度咖哩雞
2019-04-26 143 瀏覽
今日天氣熱🔥🔥,空氣濕度又高,行經上環附近想搵間裝修靚嘅餐廳坐低。見到好多麵店,唔係好啱心水,於是入去一間空間感較好既呢間cafe. Cafe入面都幾多人喺度歎下午茶,傾下計。環境幾舒服。尤其係好鍾意塊大玻璃透入嚟嘅自然光。加上有冷氣,形成咗一種好似同酷熱而繁忙既都巿隔絶嘅感覺。雖然是歎個tea. 但The Cottage Cafe & Pub 有埋電視睇。過下日神都唔錯既哈哈。接下來,我拎份menu 黎睇。都有幾多選擇喎。我見係下午茶時段,我就叫左份的egg Benedict. Order然後員工即叫即整,少於10分鐘我已經可以享用了.Egg benedict簡單但配搭好唔錯。我從個底部講起啦。底部係English muffin ,然後係可選擇gammon ham or smoked salmon, 兩款我都有點, 個人比較喜歡smoked salmon多少少。再上一層係蘆筍。一般人覺得蘆筍會比較苦,但係我覺得配合入水波蛋+火腿/煙三文魚中間,係起到一個中和嘅作用。味道不會太突出,但係勝在令人覺得無咁膩。再上一層就係水波蛋喇!最top嗰層就係荷蘭醬,味道就像某正牌蛋黃醬少少甜酸版。

接下來,我拎份menu 黎睇。都有幾多選擇喎。

呢款Egg Benedict仲有薯仔再加水果。此為高炒圖。

以下為English muffin + smoked salmon / gammon ham +蘆筍 + poached egg的配搭。

影咗咁耐,終於可以切開舊蛋了。食得班尼迪蛋一切開,我立即睇吓有冇流心嘅效果。雖然唔會話好似熔岩咁湧出嚟。但係都有醬流出黎的。

其實食完所有嘢已經好飽。$118呢個價錢,加埋呢個環境。完全係對得著呢個價錢。

順帶一提,員工好Friendly. 好有禮貌。成餐飯好被受尊重。
下次會夜晚嚟,因為知道有現場直播足球可以睇。值得回頭!
  • Egg Benedict
2019-04-01 198 瀏覽
The resturant is easily located on a side street next to a hotel. Its a small and cozy shop which fits around 30ish people and a good hangout for a drink after work. This time i came here for lunch.i ordered their burger lunch meal while my friend ordered their english breakfast which both included soup and a drinki liked their selection of fruits for the english breakfast.i have high standards for burgers. The patty for the burger is not the greatest but i think overall it is pretty good.The so

The soup and drink was average but i think pretty decent for the price. I would come again for sure for lunch or happy hour.

2018-12-24 652 瀏覽
午餐時間係附近搵食,發現到呢間全落地玻璃既地鋪,落望幾吸引就入左去食野lu~我叫左個燒豬肋骨,同行朋友們仲叫左Fish&Chips 同埋Cheese burger😋😋飲埋個餐湯,d 野食好快就黎到啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️上菜時,全部都係熱辣辣既,仲有煙出緊添個豬肋骨配埋薯條份量好大,個豬肋骨燒得好香,加埋個醬好夾好好味。薯條夠熱夠脆,仲要係實心粗薯條,我既最愛🤤🤤隔離朋友既fish and chips 睇落都好吸引,佢地話個魚好脆,又香,配埋他他醬一流👍🏻👍🏻最後,餐廳有個儲印仔計劃,4個印就有個cake 送,8個就有減100蚊,我地即時就有4個印,送左件cake,原來仲有埋雪糕添,yummy yummy😋

飲埋個餐湯,d 野食好快就黎到啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

上菜時,全部都係熱辣辣既,仲有煙出緊添