態度差,面無表情,毫無人情味,係咪爭你錢?⋯ 點解要請呢d咁嘅人做前台,安排其他位置得唔得,簡直無知所謂。除食物質素保持,建議公司請人考慮服務質素同客人感受,提升服務品質。
外賣自取
2023-02-26 207 瀏覽
逛街累了, 找個地方chill一chill。1) Basque Cheesecake $452) Vanilla Gelato $283) Latte (skim milk, decaf blend) $454) all + 10%曾經在連鎖咖啡店吃過Basque Cheesecake, 質感與其Blueberry Cheesecake差不多, 較為實淨和膩滯。見這店有Basque Cheesecake, 看看會否有不同的口感。這裡的Basque Cheesecake, 質感較軟綿, 不會太實太稠密, 口感更佳, 略嫌份量細, 性價比變相不高。另追加了一球Vanilla Gelato, Gelato雲呢拿味道香濃, 同樣份量不多。Latte點了skim milk和decaf blend。Latte味濃, 拉花有點普通, 無期待便無失望。

逛街累了, 找個地方chill一chill。
Basque Cheesecake+Vanilla Gelato+Latte (skim milk, decaf blend)

1) Basque Cheesecake $45

$129.8
Basque Cheesecake
Vanilla Gelato
2023-02-01 269 瀏覽
🍽 The Coffee Academics (朗豪坊) (旺角)🎯 旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖🛎 $58 Manuka 紐西蘭麥蘆卡蜂蜜鮮奶咖啡呢杯並非普通latte加左紐西蘭麥蘆卡蜂蜜~的確係更順滑🫶🏻甜得黎唔假,係好溫馴既口感😍呢到係用手機qr code落單方便之餘仲可以揀埋咖啡既熱度,超貼心!好少見🙏🏻🌐 環境/服務中午時段黎到都唔多人,唔洗等位雖然係朗豪坊嘅鬧市,但呢度擁有一片寧靜😳座位闊落,有高櫈/普通台揀岩同一班朋友一齊黎,亦都岩自己一個去嘆杯咖啡☕️店員好有禮貌好helpful👍🏻
🎯 旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖

🛎 $58 Manuka 紐西蘭麥蘆卡蜂蜜鮮奶咖啡
呢杯並非普通latte
加左紐西蘭麥蘆卡蜂蜜~的確係更順滑🫶🏻
甜得黎唔假,係好溫馴既口感😍
呢到係用手機qr code落單
方便之餘仲可以揀埋咖啡既熱度,超貼心!好少見🙏🏻

🌐 環境/服務
中午時段黎到都唔多人,唔洗等位
雖然係朗豪坊嘅鬧市,但呢度擁有一片寧靜😳
座位闊落,有高櫈/普通台揀
岩同一班朋友一齊黎,亦都岩自己一個去嘆杯咖啡☕️
店員好有禮貌好helpful👍🏻
2023-01-28 163 瀏覽
之前食過TST個間,所以就想食多次係TST食過個心太軟,同朋友一致覺得好食!今次係朗豪坊食,好似冇第一次咁好食飲品都ok,今次正係食左甜品同飲品。都夠飽,不過環境有d噪,但坐得舒服,夠開揚
之前食過TST個間,所以就想食多次

2022-12-02 294 瀏覽
2022.12.01 lunch放半日,同女友決定到旺角一行,揀咗先到郎豪坊睇吓有咩食,一上到嚟就見到呢間,睇一睇餐牌,價錢同食物都ok就入咗去😁 有六款,揀咗其中唔使再加錢嘅兩款兼只係要兩道菜加飲品,另外有三道同四道菜的。讚咗先👍🏼 服務員好溫文又有禮,食都食得開心啲😃我哋揀咗西班牙香腸卡邦尼意粉同植物肉椰菜花”飯”。 湯到了,正!蘑菇湯,又熱又香,好味😋 好耐未試過飲咁熱嘅湯,正👍🏼 飲飲下我個飯到了,好靚喎!試吓先,味道都唔錯。 女友個意粉就耐咗少少,我差唔多食咗一半飯先到⋯⋯😪 賣相都好靚嘅,但食落就唔係好卡邦尼味,可能個西班牙腸都幾搶味,都幾咸添😝 咖啡冇加錢轉手調,其實只係加$6都幾抵,但心諗呢度就算普通咖啡都應該唔錯,但⋯⋯錯了添,冇乜咖啡味兼係屬於酸個種,咁啱我哋又唔鐘意酸味,所以覺得唔好飲😵‍💫
2022.12.01 lunch

讚咗先👍🏼 服務員好溫文又有禮,食都食得開心啲😃

蘑菇湯
飲飲下我個飯到了,好靚喎!試吓先,味道都唔錯。
植物肉椰菜花”飯”
西班牙香腸卡邦尼
熱咖啡
2022-12-01
$162.8 (午餐)
2022-11-22 255 瀏覽
第一次來TCA的時候,便做了TCA+ Rewards會員。起初只是儲coin dollars,消費$25就有1 coin。後來發覺如果經常來的話,top up就比較划算。TCA的Top Up是有限制的,不是隨心top up😬,還有限期6個月。Top up 有3個選擇:$800 (5% Off)$1200 (10% Off)$6000 (15% Off)$1200 之後就跳到$6000 😑!如果有中間位就好。Coin dollars 又怎樣用呢 🤔?儲夠10 coins 可換$10 cash voucher,50 coins 可換$50 cash voucher,100 coins 可換$100 cash voucher。我通常儲到20多個coins就會換cash voucher 來用,有得用就用😁。轉了餐牌套餐的價錢較貴,top up $1200很快就用完😅,想用多幾次要先計計數 。*******分享一下轉了餐牌後試過的食物😋。Impossible Meat Cauliflower Rice有甜豆及南瓜等食材,增加口感。雖是素食,但吃著吃著都有飽肚的感覺。椰菜花越新鮮就越好味,若不夠新

Top up 有3個選擇:
$800 (5% Off)
$1200 (10% Off)
$6000 (15% Off)

$1200 之後就跳到$6000 😑!如果有中間位就好。

Coin dollars 又怎樣用呢 🤔?
50 coins 可換$50 cash voucher,

*******
分享一下轉了餐牌後試過的食物😋。

有甜豆及南瓜等食材,增加口感。
雖是素食,但吃著吃著都有飽肚的感覺。

椰菜花越新鮮就越好味,若不夠新鮮會有陣怪味。

The Academics Breakfast (+$10)

食材擺滿碟,很豐富!

Pork Sausage juicy,Crispy Bacon不油膩,Smoked Salmon 新鮮,其他食材可以,如果Sourdough Toast上的醬多些小就更好。

Baked Halibut Fillet with Lemon Garlic Aioli (+$30)

我喜歡吃魚,不過不太捨得加$30,所以比較後期才試的😛。

份量比我想像中多些小。魚很滑,配上lemon garlic aioli 都幾好味。配菜有roasted potatoes 增加飽肚感。

Omini Crab Cakes with Mango Salsa

Crab Cakes 口感挺煙靱,很特別。
Mango鮮甜。

餐湯夠熱又香濃,幾好!

甜品我喜歡King of Cocoa,濃滑的朱古力,甜度適中。

*******
以下是我常叫的飲料:
Sipping Chocolate

Sipping Chocolate
朱古力味香濃,不過較甜,我個人喜歡不太甜的朱古力。
Mocha

Mocha
怕晚上睡不著,我多數叫Decaf Blend。
有啡味中和了,Mocha 比 Sipping Chocolate 甜度低些,挺好味。
Latte

Latte
也是Decaf Blend。近期喝的Latte 奶泡打得綿滑,好喝!
有時味道適中,有時苦味多些小。

整體來說,TCA的咖啡和食物質素都幾好,服務又好,晚上來relax很不錯😊。

2022-11-19 1396 瀏覽
Lunch Menu 和恆常Menu📋餐廳以電子系統下單 〰️Lunch Set 所選的Iced Black ☕️可以選擇不同blend 咖啡的方式〰️而當天我選擇的是TCA house blend 非常難形容的味道 🤣 既有點榛果的味道 又帶點酸味 口感比較單薄〰️我當天選的Combination是 「A+B+C+D」✨ A區 我選擇的是是日沙律🥗色彩繽紛 蔬果都是新鮮的 ✨ 最喜歡是他們的沙律醬汁 很酸 又不會油膩向店員查詢過後 她表示那是檸檬汁🍋好特別 在外面我從來沒有吃過這個味道💓B區 - 烤焗檸檬香蒜鱈魚扒 (額外 +$30)賣相也是相當不錯 🤩不過本以為份量這麼少 可能會不夠飽〰️可是吃着吃着 也是挺撐的😂😂鱈魚扒軟滑多汁 面頭有點像是芝士美乃滋 烤過的芝士醬汁更加誘人😝 讓人停不下來!!旁邊的烤焗薯仔也是非常有誠意完全不會油膩 補充一下健康的澱粉也是不錯🤣🤣C區 - 香辣蜜糖雞翼 🍗一共有三隻 蜜糖上有一點cajun粉(?旁邊應該是一抹香蒜mayonnaise 點著吃也是很開心啦 不會很辣 很嗆 小朋友也很適合吃!D區 - 南瓜巴斯克蛋糕🍰 店員說可以在甜品櫃上挑選任何一款當日的蛋

Lunch Menu 和恆常Menu📋

色彩繽紛 蔬果都是新鮮的 ✨
最喜歡是他們的沙律醬汁 很酸 又不會油膩
向店員查詢過後 她表示那是檸檬汁🍋
好特別 在外面我從來沒有吃過這個味道💓

B區 - 烤焗檸檬香蒜鱈魚扒 (額外 +$30)
賣相也是相當不錯 🤩
不過本以為份量這麼少 可能會不夠飽〰️
可是吃着吃着 也是挺撐的😂😂
鱈魚扒軟滑多汁 面頭有點像是芝士美乃滋
烤過的芝士醬汁更加誘人😝 讓人停不下來!!
旁邊的烤焗薯仔也是非常有誠意
完全不會油膩 補充一下健康的澱粉也是不錯🤣🤣

C區 - 香辣蜜糖雞翼 🍗
一共有三隻 蜜糖上有一點cajun粉(?
旁邊應該是一抹香蒜mayonnaise
點著吃也是很開心啦 不會很辣 很嗆
小朋友也很適合吃!

D區 - 南瓜巴斯克蛋糕🍰

2022-11-14
  • 香辣蜜糖雞翼
  • 烤焗檸檬香蒜鱈魚扒
2022-09-21 659 瀏覽
番工太繁忙太辛苦,放工想買一點甜品獎勵一下自己,於是揀了 Coffee Academic 。蛋糕櫃內的蛋糕相當精緻,而且還Buy 1 get 1 free。其間詢問店員那款甜度都小,最後揀了 Coffee crepe Cake 同 Lemon Sponge 。滿心期待買回家,到家第一時間品嚐.....可是咖啡千層略嫌咖啡味不足,非常淡。而Lemon Sponge 味道一般,海綿蛋糕尚可,整體來說沒有什麼特別,不會再試!

2022-09-04 300 瀏覽
這是今天第二次來TCA,晚上氣氛特別有情調,很relax☺。做完治療要吃頓豐富晚餐,選了$175的四道菜套餐。Salad 新鮮。Baked Cheese Potatoe SouffleCheese 和薯蓉混合得很好,cheese味適中,不會咸。Main 我選了Baked Salmon Fillet with Honey Ginger Lime Soy Sauce (加$10)。Salmon份量足😋,口感幾好。調味也適中,還有薯仔及法邊豆拌菜。Drinks 我加$18要了杯熱Sipping Chocolate ,甜度適中,朱古力味香濃,喜歡!反而下午喝的Dark Mocha就甜了些小。Cake 我選了King of Cocoa。很實在的感覺,朱古力味濃,又不太甜,偶爾來吃一件都幾好!下午吃的Carrot Cake也不錯,兩件都會安歌。套餐尚算抵吃,散叫就貴了些小。服務就一般啦!7:30pm後客人越來越多,我一個人不好意思佔四人位,時候也不早,還是回家去好了! 前面還有很多機會再來的😊。

做完治療要吃頓豐富晚餐,選了$175的四道菜套餐。

Salad

Salad 新鮮。

Baked Cheese Potatoe Souffle

Baked Cheese Potatoe Souffle

Hot Sipping Chocolate

King of Cocoa

套餐尚算抵吃,散叫就貴了些小。服務就一般啦!

2022-09-02
Hot Sipping Chocolate
King of Cocoa
2022-08-26 298 瀏覽
行街嘅時候突然想食甜嘢,經過呢間coffee shop就決定外賣啲甜點返屋企食,我哋叫咗:✿Rose Sponge $45玫瑰味唔出,海綿蛋糕加Cream幾滑,中間夾咗啲士多啤梨🍓,味道酸酸甜甜,整體無咁漏。✿Coffee Crepe Cake $45千層蛋糕整得唔錯,食得出有層次,而且食落唔算甜,不過咖啡味較淡☕️,濃啲會更好。✿無花果燕麥曲奇 $35曲奇整體偏甜,但個人幾鍾意呢款口味,食到有粒粒嘅無花果同燕麥,🍪幾有咬口。✿海鹽雙重朱古力曲奇 $35呢款曲奇上面鋪左啲海鹽,食落真係又咸又甜,個人覺得唔多夾,朱古力味的確好濃🍫,但真係太甜。整體甜點賣相精緻,望落幾吸引,味道都正常合格,不過性價比就一般般啦。今次係外賣所以唔評價用餐環境,不過感覺店員服務良好,態度有禮。

✿Rose Sponge $45

海鹽雙重朱古力曲奇

2022-08-04
外賣自取
2022-06-11 485 瀏覽
星期六的早上,做完body check, 去咗朗豪坊呢間食個早餐,叫咗Flat White, Carrot Cake.原本這星期,工作疲累,天天下雨天,心情不好,胃亦開始有D痛,但當第一啖咖啡落肚,滿足感湧上,抹開咗一切悶悶的心情。商場大電視有廣告,又有Mirror,亦有好多外國人,超高的樓底,廻音,加上杯咖啡由香到果酸到滿口甘香, 好奇妙,就好似去咗外地旅行休息甘。Carrot好好味,上層奶油,合桃,入面一絲carrot,有誠意。很喜歡,謝謝。
很喜歡,謝謝。
2022-06-11
$100 (早餐)
  • 所有coffee
  • Carrot Cake
2022-06-05 380 瀏覽
前排出開旺角,想近近地約朋友食個tea,就去左朗豪坊嘅The Coffee Academies 點左個香草醬波士頓龍蝦包配沙律$238真係超足料!連龍蝦殼擺盆色彩鮮艷好吸引呀!啖啖龍蝦肉而家肉質鮮味爽口🦞🤤上面沙律和醬汁亦不會蓋過左蝦味推介必食✨✨✨✨食完真係想即刻再encore🤭凍香濃朱古力$48面質灑上滿滿的朱古力粉和碎碎🍫拌勻後飲好和滑,朱古力味濃又不會太甜,剛剛好,又解渴,甘熱嘅天氣下飲一杯,爽晒🫶🏻

點左個香草醬波士頓龍蝦包配沙律$238
真係超足料!
連龍蝦殼擺盆色彩鮮艷好吸引呀!
啖啖龍蝦肉而家肉質鮮味爽口🦞🤤
上面沙律和醬汁亦不會蓋過左蝦味
推介必食✨✨✨✨
食完真係想即刻再encore🤭

凍香濃朱古力$48
面質灑上滿滿的朱古力粉和碎碎🍫
  • 香草醬波士頓龍蝦包配沙律
2022-04-21 369 瀏覽
如圖片所見 龍蝦包上嘅肉係非常之少 而且仲要係冇味 兼且肉質非常鞋 與價錢極度不相符 還有個包極之難咬 好硬 仲要係唔熱嘅還有當天的女服務員 態度很不好的告訴我 呢度係要最低消費 先至可以喺佢嘅座位上坐 冇下次 真的不會再光顧
還有個包極之難咬 好硬 仲要係唔熱嘅
冇下次 真的不會再光顧
2022-04-12
2022-01-01 508 瀏覽
最低消費$70 per head,叫一件餅同埋一杯咖啡點都會過每位$70嘅 😅 點左 Oolong Latte Coffee Crepe ,好食有烏龍味😊 唔會太過奶。另外再點左 Blissful Cloud ,絕對係俾佢外型吸引,估唔到都幾好食喎。啲cream唔會太過油膩。平時去飲咖啡極少點咖啡店入邊既 cake,今日為咗要達到最低消費要求咁就試吓啦 😆 比想像中好👍 另外點左一個Dirty Original (係凍嘅),好味! 不過怕夜晚瞓唔到覺咖啡味有少少濃😝 另外再多一個 ginger peach tea,朋友都話好飲。服務唔錯,我覺得幾好呀,好有禮貌好客氣 😉
2021-12-20 374 瀏覽
咖啡店環境很舒服因在朗豪坊天幕下,但價錢有點兒昂貴,食物及飲品我覺得咖啡口感與同行有點不同,帶有一點苦澀味,2個人叫了”蟹肉意粉”、朱古力心太軟、兩杯咖啡,已$400多元埋單
2021-12-19