位於東京銀座嘅旗艦店The CHOYA Ginza BAR已經進駐銅鑼灣利舞臺廣場,全港首間日本梅酒專BAR已經登陸香港店內裝修和風格跟銀座旗艦店完全相同架❤️呢度重有房間坐位,舒適又夠私隱度,大家想坐房的話記得早啲book走啦😉除咗超過50多款雞尾梅酒之外,重有每月都會定期更新嘅日本梅入饌美食menu😋🌀黑色迴響用混合了法國科尼克地區產嘅白蘭地,Black本格梅酒作Base,再加上樹苺甜洒、橙味苦精,我就連個原粒冰鎮南高梅都食埋🤣呢杯梅味超香濃,好正🌀櫻花梅香以熟成一年本格梅洒作基底,加上櫻桃甜酒、檸檬汁同薑啤,好清新飲落真係好舒服🥰🌀CHOYA日落金山金箔梅酒做Base,加上bourbon、梅糖漿,最後再加多一層金箔點綴,真係好鬼靚吖😍呢杯酸甜味比較突出,好香吖!好好飲🥰成為我全晚最鍾意嘅Cocktail,喜歡洒味比較濃嘅可以選擇呢杯🌀CHOYA愛麗絲呢杯係不含酒精嘅!用咗choya無酒精梅酒,再加上菠蘿汁、紅莓汁同埋忌廉,呢杯口感重好軟滑㖭🥰🌀The CHOYA Flight $128講到呢個梅酒套裝嚟到度必定要試,哇😮只係$128就可以試到5款梅洒,呢個價錢絕對係震撼5款係包括:
店內裝修和風格跟銀座旗艦店完全相同架❤️
🌀黑色迴響
🌀櫻花梅香
🌀CHOYA日落金山
🌀CHOYA愛麗絲
🌀The CHOYA Flight $128
5款係包括:熟成一年、熟成3年、白蘭地Black 、果泥梅洒、宇治茶梅洒
其中我最愛喜愛宇治茶梅洒,茶味非常特出好清香❤️白蘭地Black都係不可不試架👍🏻
🌀梅煙香$108
呢杯Bai En Ko真係俾到我驚喜,梅洒、再Vermount、Sherry,再注入煙燻,呢杯我好鍾意聞,一打開就聞到陣陣蘋果木香氣😍飲落陣陣梅香,雖然洒味幾濃,但都比較偏向甜,所以我都好鍾意❤️

🦃黑椒火雞鎚釀青梅子薯蓉$98
🍤雞尾蝦杯配梅雞尾汁$98
🥗🐔香醋慢煮雞胸配梅子薯蓉沙律$138
🌽扇貝粟米蒜味黑椒梅汁$158
呢度除咗雞尾酒出色之外,佐酒美食都一樣正架😋
2025-04-02 906 瀏覽
位於銅鑼灣主打梅酒的酒吧餐廳。 好記得,初嚐啤酒的那股落差感;小時候看著大人們飲酒飲得起勁,趁大人們不為意,偷偷喝一口,總算是嚐到了何謂「大人味」;自那次後,一直抗拒飲酒,直至後來發現酒精的世界原來尚有口感溫柔的梅酒。.梅酒大概是凡人接受度最高的酒了,酸酸甜甜的味道、低酒精度且具有養生功效,連平常不喝酒的人也可以輕鬆來一杯。.得知銅鑼灣這間正正以正宗梅酒“ᴛʜᴇ ᴄʜᴏʏᴀ”為主題的酒吧餐廳,提供現代特色雞尾梅酒和以梅酒入饌的菜餚,便決定隨同我酒鬼好友去一試了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ✿ ᴍᴀɪɴ⧐ ᴄʜᴏʏᴀ冰熟梅酒煮藍青口配薯條 $168⧐ 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜 $158⧐ 四色芝士薄餅 $108藍青口以ᴄʜᴏʏᴀ梅酒烹煮,帶酸甜酒香,而且隻隻青口大隻又鮮嫩,搭配酥脆薯條,清新開胃;而嫩滑牛柳搭配黑椒與梅汁,口感微甜微辛,肉質嫩滑;最後的四色芝士薄餅以薄脆餅底鋪滿四種濃郁芝士,鹹香交織,層次分明,飽腹感實在。  .✿  ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 梅子可麗餅 $88這款可麗餅便即場烹煎,新鮮製作的餅皮帶著熱度與香脆口感,一入口便能感受到鮮明突出的梅子風味,酸度
小時候看著大人們飲酒飲得起勁,
趁大人們不為意,偷偷喝一口,
總算是嚐到了何謂「大人味」;
自那次後,一直抗拒飲酒,
直至後來發現酒精的世界原來尚有口感溫柔的梅酒。
梅酒大概是凡人接受度最高的酒了,
酸酸甜甜的味道、低酒精度且具有養生功效,
連平常不喝酒的人也可以輕鬆來一杯。
便決定隨同我酒鬼好友去一試了。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

✿ ᴍᴀɪɴ
⧐ ᴄʜᴏʏᴀ冰熟梅酒煮藍青口配薯條 $168
⧐ 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜 $158
⧐ 四色芝士薄餅 $108

而嫩滑牛柳搭配黑椒與梅汁,口感微甜微辛,肉質嫩滑;

✿  ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 梅子可麗餅 $88
這款可麗餅便即場烹煎,
新鮮製作的餅皮帶著熱度與香脆口感,
一入口便能感受到鮮明突出的梅子風味,
酸度鮮明且強烈,整體口感偏酸,
很適合嗜酸者呢;
怕酸的話,也可以搭配奶油或糖霜來平衡風味。

✿ ᴄʜᴏʏᴀ ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟꜱ:
話明主打梅酒,就不得不試幾款餐廳的ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟꜱ了。

⧐ ᴜɴᴅᴇʀ ᴛʜᴇ ᴍᴏᴏɴ 月下紅梅 $68
月下紅梅味道與ɴᴇɢʀᴏɴɪ相似,
加入梅酒後,便帶出深沉的果香與細膩木質調,尾韻透著甜酸感,最富層次感。

⧐ ʏᴜᴢᴜᴋᴀᴢᴇ 柚風輕語 $68
以ᴄʜᴏʏᴀ的柚子酒為基底而調製成的沙冰,
加入薄荷葉及柚子碎,柚子的香氣帶出明亮的酸度,
格外清爽及爽口,很適合夏日且超易入口的一款ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ.

⧐ ᴘᴇᴀᴄʜ ʙʟᴏꜱꜱᴏᴍ 桃醉梅香 $68
以桃味ʟɪQᴜᴇᴜʀ及ᴄʜᴏʏᴀ至極梅酒調製,
濃郁的果香與柔順的口感ꜱʜᴏᴜʟᴅ ʙᴇ最討嗜甜者歡心,
女生們應該都會很喜歡呢。
2025-03-12 1124 瀏覽
位於位於銅鑼灣利舞臺的「The CHOYA Ginza BAR」是位於位於銅鑼灣利舞臺的「The CHOYA Ginza BAR」是全港首間日本梅酒專門BAR,全店風格源自位於東京銀座的旗艦店,店內調酒師為客人調制多款CHOYA梅酒cocktail,除左梅酒仲有加入日本梅既獨特菜式,非常有創意!適逢三月份春天花開的季節,梅酒吧特別推出限定特飲和美食,飲品有特色之餘賣相仲好靚👍CHOYA March Signature Cocktails ▪️Under The Moon By Peter |月下紅梅使用熟成一年嘅梅酒作為主角,加入咗苦味嘅campari,洒味的後勁凌厲,味道除了梅酒嘅甜味,仲帶點回甘味,非常唔錯▪️Yuzukaze By Nic|柚風輕語用上柚子酒、橙Tonic 和GIN酒調製,酒杯賣相好可愛,面層酒杯裝住綠色嘅柚子味調酒沙冰,底層有冰碎以另一隻杯分隔,保持溫度和味道,好貼心,入口清甜充滿柚子香氣!▪️Peach Blossom By Una|桃醉梅香(至極の梅)梅酒混合桃汁調配而成,入口充滿甜蜜嘅桃味,梅酒味亦香濃,味道帶有回甘的感覺!▪️黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜牛柳切成薄

▪️Yuzukaze By Nic|柚風輕語

▪️Peach Blossom By Una|桃醉梅香

▪️黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜
牛柳切成薄片非常軟嫩,最特別係黑椒梅醬汁微微甜香,配合牛肉夠晒惹味,普羅旺斯燉菜非常豐盛,味道酸酸甜甜夠晒開胃👍
▪️香煎鱈魚扒配蒜香牛油蘆筍
鱈魚扒啖啖肉,外脆內軟好香口,蒜香汁蘆筍,夠晒鮮味,整個配搭健康好食

▪️四色芝士薄餅+果泥氣泡梅酒 $ 108
芝士迷必食的薄餅,四款不同芝士融為一體,熱辣辣超流心味道香濃,pizza批邊香脆煙靭,超級好食,薄餅套餐仲配有清甜的果泥氣泡梅酒,邊食邊飲一流

▪️CHOYA梅子美人豆腐
嫩滑的豆腐配上酸酸甜甜的柚子醬汁和香脆的梅糖碎,充滿豆香清甜可口又美味

• Under The Moon
  • 四色芝士薄餅
2025-03-03 1097 瀏覽
呢晚放工約咗朋友嚟酒吧放鬆吓,友人搵咗呢間用梅酒做主題嘅酒吧🍸 飲咗三杯佢哋三月限定嘅雞尾酒 。Cocktails三款新出品都各具特色,仲有限時優惠買一送一😙♦️月下紅梅Bartender同我地介紹話呢杯嘅酒精濃度相對較高,但味道幾易入口😚 唔會好苦,相反有啲果皮嘅清香。♦️柚風輕語呢個擺盤好特別,底下有個冰底,可以幫個沙冰keep到溫度,唔會勁快融晒❄️ 用上CHOYA柚子酒,入面加咗啲柚子粒,增加咗啲口感。♦️桃醉梅香望住店員製作真係好賞心悅目😍 飲得出入面用咗Gin,另外店員仲加咗啲果皮增加咗佢嘅風味。煙雞配梅子他他醬一份有半隻,呢個煙燻雞唔算好熱氣🐥 切開入面勁多肉汁,味道唔會好鹹,用嚟送酒都唔錯😌 煙雞仲可以點埋隔離嘅梅子他他醬,真係好有餐廳用梅子做主題嘅特色😛 側邊仲有啲香口嘅薯條,啱晒同朋友一路飲酒一路食🍟CHOYA冰熟梅酒煮藍青口配薯條份量都幾多,藍青口隻隻都咁大隻🐚 呢個菜式用上冰熟梅酒烹調,梅酒嘅味道唔會太搶藍青口嘅鮮味,整體個味道好配合🥰 另外仲有一碟粗薯條,熱辣辣真係令人食唔停口。芝士辣肉薄餅呢個辣肉pizza嘅底層係比較煙韌嘅麵團,外層酥脆入面嘅麵團有啲口感🍕 味道方

Cocktails
三款新出品都各具特色,仲有限時優惠買一送一😙

♦️月下紅梅

桃醉梅香

CHOYA冰熟梅酒煮藍青口配薯條
CHOYA冰熟梅酒煮藍青口配薯條

芝士辣肉薄餅
呢個辣肉pizza嘅底層係比較煙韌嘅麵團,外層酥脆入面嘅麵團有啲口感🍕 味道方面芝士同麵團嘅麥味好夾,仲有啲惹味嘅辣肉腸片。
芝士辣肉薄餅

CHOYA梅子美人豆腐
呢個係三月限定嘅甜品,淨係覺得食完會變靚🤣 因為呢一個甜品主要由豆腐組成,加埋面頭有啲酸酸甜甜嘅梅子吊味,整個甜品食完會覺得好Fresh。
CHOYA梅子美人豆腐

喺度飲完梅酒,都想買枝返屋企繼續細酌 。新張期間仲可以用半價優惠購買枝裝CHOYA梅酒🍸
2025-02-18 1245 瀏覽
香港,而家有梅酒主題嘅酒吧了。The CHOYA Ginza BAR呢間係日本嚟嘅過江龍,喺銅鑼灣利舞臺開咗梅酒專門店。我對梅酒嘅認識有限,不過都知道梅酒比其他酒類更千變萬化。可以就咁Age,亦可以溝綠茶威士忌白蘭地,亦可以加好多古怪嘢落去。梅酒本身甜酸兼備,冷熱皆宜,本來已經係男女都會鍾意飲,好易入口,但喺Choya度飲仲有個好處,價錢非常合理(甚至係平)…品鑒套裝The Choya Flight $128一套五杯,視覺上夠晒氣勢嘅set裝,原來只係賣$128,實在太誇張,呢個價錢出去飲一杯酒就差唔多。五杯梅酒入邊,包括有age 1年、3年、白蘭地、新鮮水果同綠茶版本。每一種都有佢嘅特色。例如三年期嘅木桶味比較重,綠茶蛋好明顯就着重喺香氣上。雙氣 $88外表似係汽水,實際上亦非常可口。大致上係梅酒加tonic同糖漿造成。未試過梅酒嘅話,佢係入門又爽口嘅選擇,最重要係解渴!金穗 $88用上乳酪製造,充滿芝士香味,用上木盒底子,優雅無比。梅煙香 $108呢度嘅隱藏秘技。梅酒注入大量smoke再加上雪梨酒混合而成。可以想像無論香氣同入口都係相當重身。特別係香氣越擺越有,相當高級。雖然呢度梅
香港,而家有梅酒主題嘅酒吧了。

The CHOYA Ginza BAR

品鑒套裝The Choya Flight $128

雙氣 $88

金穗 $88
用上乳酪製造,充滿芝士香味,用上木盒底子,優雅無比。

梅煙香 $108

雖然呢度梅酒好出色,不過…原來呢度嘅嘢食先係殺著。同好多酒吧唔同,呢度嘅熱食真係有餐廳水平。最重要係佢嘅價錢冇因為酒吧而故意上調,就算就咁食嘢都唔會覺得肉赤。

我特別欣賞佢嘅”燒肉配薯條”,佢嘅燒肉係帶有超級脆皮,食落非常香口夠味。另外一個印象深刻嘅係”辣肉丸”,份量多,夠味,襯甜甜嘅梅酒亦非常好。另外佢嘅薯仔牛肉粒,牛肉非常嫩口,直程可以同中菜廳相提並論。至於”日式脆餅配梅子奶油乳酪,就酸酸甜甜,做甜品都得。

呢度有房間位、酒吧位,亦有普通餐廳位,適合唔同需要嘅客人。個人認為,佢嘅梅酒的確好飲又抵買。而家嚟幫襯,仲可以以難以置信嘅半價價錢外賣佢嘅梅酒。舉個例,一支1 year梅酒,720ml,只需$69,實在太誇張。

2025-02-17
  • 梅子特色拼盤
  • The Choya Sonic
2025-06-27 156 瀏覽
有次記錯樓層,出了lift,見到此Choya Bar,看到中午lunch餐牌,價錢全部under or around $100,環境又舒適,便記下,擇日嘗新。前後共去了三次。Lunch menu 前菜有兩款可選,個人大推梅子薯仔沙律,首先薯蓉部分甚綿密香甜,再加上紅蘿蔔西芹粒及梅蓉,更開胃好吃。主菜我試過不同款式,有一款香辣牛油煎鱈魚,十分惹味,也夠飽肚,但後來在menu上不見了。牛肉沙律就不特別推,雖然肉的份量多,但牛肉本身有點過鹹及偏乾。反而相貌平平咖哩飯有驚喜,當中的牛肉塊質素也算高,咖哩屬不全日式,不會只有甜味,仍有很重的香料風味,珍珠米也夠熱及粒粒分明。跟餐配一杯Choya Sonic,即無酒精梅子Soda的friend,很清爽,悶熱天時更涼透心,另一款可揀有酒精Choya Gin Tonic。這兒地方不擁擠,坐得舒服,確係食lunch 仔好地方!
2025-06-20 148 瀏覽
全港首間The CHOYA GINZA BAR,超過百年歷史嘅梅酒專家!🍷✨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍸 CHOYA Signature Cocktail
$88/Glass1️⃣ The CHOYA 墨胭 (The CHOYA Black Rouge)紅寶石色嘅梅酒加上青檸🍋嘅清新酸香,第一啖先係梅子嘅濃郁甜味,跟住青檸嘅微酸慢慢滲出嚟,酸甜平衡得剛剛好,層次超豐富! 2️⃣ 黑色迴響 (CHOYA Echo Noir)呢杯黑色迴響充滿神秘感,深色嘅酒液帶有濃厚嘅梅香同微微嘅苦味,啱晒夜晚飲用🌃。每一口都好似喺黑暗中尋找光明咁,令人回味無窮。3️⃣ 櫻花梅香 (CHOYA Cherry Blossom)淡淡嘅櫻花香氣撲鼻而來,清新唔膩,令人彷彿置身於春天嘅櫻花樹下🌸。呢杯酒嘅口感輕柔,甜度適中,係一款非常適合女性嘅雞尾酒。4️⃣ CHOYA 日落金山 (CHOYA Gloden Sunset)金黃色澤嘅酒液,冰上面仲有金箔,彷彿夕陽下嘅浪漫情調🌅。飲落去感覺好舒服,係一款非常適合夏日飲用嘅雞尾酒。🍤 Food Pairing1️⃣ 雞尾蝦杯配梅雞尾汁 (Shrimp Cocktail with Ume Coc

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍸 CHOYA Signature Cocktail
$88/Glass

2️⃣ 黑色迴響 (CHOYA Echo Noir)

🍤 Food Pairing
1️⃣ 雞尾蝦杯配梅雞尾汁 (Shrimp Cocktail with Ume Cocktail Sauce) $98
鮮甜嘅蝦肉配上酸甜嘅梅汁,開胃之選👍。呢道菜嘅蝦肉新鮮彈牙,梅汁嘅酸甜味道更加突出咗蝦肉嘅鮮美,絕對係一道令人難以忘懷嘅美食。

2️⃣ 黑椒火雞鎚釀梅子薯蓉 (Black Pepper Turkey Drumstick Stuffed with Ume Mashed Potatoes) $98
外脆內嫩嘅火雞鎚,釀入咗梅子薯蓉,帶嚟驚喜口感😋。呢道菜嘅火雞肉質鮮嫩多汁,梅子薯蓉嘅香甜味道同火雞嘅鹹香味完美融合,令人食過返尋味。

3️⃣ 扇貝粟米蒜味黑椒梅汁 (Corn Scallop Garlic Ume Pepper Sauce) $158
扇貝鮮美,粟米蒜味濃郁,黑椒梅汁提味一流👌。呢道菜嘅扇貝大隻飽滿,粟米蒜味嘅香氣撲鼻而來,再加上黑椒梅汁嘅提味,令到整道菜更加美味可口。
木系舊式酒館的裝修,一入去好似去左日本酒吧咁。嚟到梅酒概念酒吧,要試下佢哋特調Cocktail🍸𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘾𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘽𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢甜甜地,口感偏酸,夏天飲幾正。𝙆𝙤𝙠𝙪𝙩𝙤 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙈𝙖𝙧𝙩𝙞𝙣𝙞黑糖梅酒比例唔算重,Gin 同啡味會比較出,飲到尾有少少甘味。𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝙂𝙤𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙎𝙪𝙣𝙨𝙚𝙩味道最濃嘅一杯,梅酒同Gin不相伯仲,兩種味同時喺口腔出現。 𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘼𝙡𝙞𝙘𝙚 係杯無酒精乳酪Feel嘅飲品,唔飲酒嘅朋友仔都可以享受CHOYA味道!🥃 𝑻𝒉𝒆 𝑪𝑯𝑶𝒀𝑨 𝑭𝑳𝑰𝑮𝑯𝑻想飲梅酒可以試下梅酒品鑒SET 有五款梅酒。大推𝙐𝙅𝙄 𝙂𝙍𝙀𝙀𝙉 𝙏𝙀𝘼入口淡淡茶香,尾段慢慢滲出梅酒香味;另一杯𝙏𝙝𝙚 𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘽𝙇𝘼𝘾𝙆都值得一試,加入白蘭地但就無相像中咁濃酒精,入口梅酒味重,後面先出少少烈酒味 。Set 仲有𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝙎𝙄𝙉𝙂𝙇𝙀 𝙔𝙀𝘼𝙍;果甜好重 𝙂𝙍𝘼𝙁𝙏 𝙁𝙍𝙐𝙄𝙏;Body比較Rich同香嘅 𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘼𝙂𝙀𝘿 𝟯 𝙔𝙀𝘼𝙍𝙎。酒吧仲有用青梅設計嘅獨特菜單,每道佐酒小菜都好開胃,揀呢度約會談心就Prefect~ᜊ 𝙈𝙚𝙣𝙪𝗖𝗛𝗢𝗬𝗔 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆

CHOYA Cherry Blossom

𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘾𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘽𝙡𝙤𝙨𝙨𝙤𝙢
甜甜地,口感偏酸,夏天飲幾正。

Kokuto Espresso Martini

𝙆𝙤𝙠𝙪𝙩𝙤 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙈𝙖𝙧𝙩𝙞𝙣𝙞

CHOYA Golden Sunset

𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝙂𝙤𝙡𝙙𝙚𝙣 𝙎𝙪𝙣𝙨𝙚𝙩

CHOYA Alice

𝘾𝙃𝙊𝙔𝘼 𝘼𝙡𝙞𝙘𝙚

The  CHOYA  FLIGHT

🥃 𝑻𝒉𝒆 𝑪𝑯𝑶𝒀𝑨 𝑭𝑳𝑰𝑮𝑯𝑻

想飲梅酒可以試下梅酒品鑒SET 有五款梅酒。

雞尾蝦杯配梅雞尾汁

黑椒火雞銚釀梅子薯
香醋慢煮雞胸配梅子薯蓉沙律
  • UJI GREEN TEA
2025-06-04 222 瀏覽
香港店「The CHOYA 銀座 BAR」融合東京銀座旗艦店風格,除咗有各款CHOYA梅酒Cocktail,亦有以此為靈感嘅菜式。第一次試咗咁多款梅酒,好滿足,真心想回訪🤤🔸CHOYA Signature Cocktail🔸🍹The CHOYA墨胭帶點黑糖風味,但不會太搶或過於突出。非常易入口,帶一點青檸酸香,就算唔太慣飲梅酒嘅我都覺得好好飲。🍹法式嗨棒感覺更冰涼清新,酒味相對無咁濃,帶檸檬酸爽,夏天飲一杯更覺得清爽透心涼!🥃黑色迴響用黑牌梅酒調製,甜度更明顯,果味更濃,幾有層次。🍸巧心馬天尼相較下口感更厚,朱古力配搭梅酒,梅酒味道亦稍有加強,所以同朱古力嘅濃郁味更平衡,好特別嘅調酒。————————————————————————🔹CHOYA Tasting Set🔹由清新易入口到濃郁(外至內)🥃CHOYA UJI GREEN TEA一入口係日本宇治茶香,隨之而來係清甜梅酒,無諗過兩者配合得咁好,勁好飲,一試就愛上😍🥃The CHOYA SINGLE YEAR一年熟成,酸甜適中易入口,店內其他調酒亦主要以此做base。🥃The CHOYA CRAFT FRUIT用南高酒液,調製時加入

🔸CHOYA Signature Cocktail🔸
🍹The CHOYA墨胭

🍹法式嗨棒

🥃黑色迴響
用黑牌梅酒調製,甜度更明顯,果味更濃,幾有層次。

🍸巧心馬天尼

————————————————————————

🔹CHOYA Tasting Set🔹
由清新易入口到濃郁(外至內)

🥃CHOYA UJI GREEN TEA

🥃The CHOYA SINGLE YEAR

🥃The CHOYA CRAFT FRUIT
用南高酒液,調製時加入果泥作調和,酒體較混濁,相對更濃郁圓潤感強,亦會更有口感。

🥃The CHOYA AGED 3 YEARS
三年熟成,酒精濃度感覺更高,甜度亦更高,口感順滑。

🥃The CHOYA BLACK
梅酒濃厚,加上法國產白蘭地調合。酒味更散開,同白蘭地配合得幾好,風味獨特,我幾鐘意。

————————————————————————

🔻 Food Pairing & Other🔻
🦪CHOYA 冰熟梅酒煮藍青口配薯條
酒吧揀選了一款煮出嚟味道同白酒相近嘅梅酒,同青口夾到之餘更帶陣陣梅酒香。青口口感較有咬口。

🥩黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜
牛肉較有咬口,調味剛好,保留食材嘅天然香氣。燉菜蕃茄味濃,幾開胃。

🐙八爪魚普羅旺斯燉菜
八爪魚口感彈牙,幾好食😋

🍺The CHOYA 果泥氣泡梅酒
The CHOYA Ume Rich
氣泡感強,帶清新梅果香,好飲!

🤍梅子豆腐
豆腐濃厚,加上梅子果香同埋甜甜嘅醬汁,滋味有驚喜🥰
2025-05-24 178 瀏覽
香港首創choya梅酒 cocktail今日試咗唔同熟成程度嘅梅酒自己比較鍾意三年熟成!梅味比較濃😍另外呢試咗四杯Cocktail 1. **櫻花梅香** — 呢杯飲落去就好似春天的氣息,花香清新,令人心情愉悅,真係好舒服。2. **法式嗨棒** — 用干邑做base,酒味層次分明,每一口都有新驚喜,帶有濃郁嘅香氣,實在好享受。3. **The CHOYA糞航** — 同樣係干邑base,飲嘅時候感覺好有格調,唔同嘅果香味道交融,唔會悶。4. **巧心馬天尼** — 呢杯creamy嘅口感搭配淡淡朱古力香,真係一個意想不到嘅組合,特別又美味。整體來講,今次嘅雞尾酒就好似一次味覺之旅,各種風味都令人驚喜,真係好開心!食物方面都好襯飲梅酒🩶黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜🩶CHOYA 冰熟梅酒煮藍青口配薯條🩶烤焗八爪魚配薯角
香港首創choya梅酒 cocktail

🩶烤焗八爪魚配薯角

2025-05-21
  • 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜
2025-05-19 146 瀏覽
全港首間日本CHOYA梅酒BAR進駐銅鑼灣利舞臺,全店風格源自於東京銀座的旗艦店,供應多款別出心裁的CHOYA梅酒Cocktail和以梅酒入饌的菜餚,非常有創意!梅酒有調理腸胃、美容養顏及行氣活血的功效。所以很多女生都喜歡淺酌梅酒,你也會相約好閨蜜輕鬆來一杯嗎 ?✿ CHOYA Signature Cocktail🌕 月下紅梅 🔸Under The Moon $68月下紅梅酒精濃度是3杯當中較高的,味道結合酸、甜、苦,酒味後勁凌厲(有點像人生吧!)使用熟成一年的梅酒作為基底,帶深沉的果香,入口回甘,層次豐富。🍊 柚風輕語 Yuzukaze $68以CHOYA柚子酒調製成沙冰,是超易入口的一款。加入薄荷葉及柚子碎。柚子香氣突出,入口微酸,顯得格外清爽。🍑 桃醉梅香 Peach Blossom $68以桃味酒及CHOYA至極梅酒調製,果香濃郁,入口柔順,充滿甜蜜嘅桃味,甜度適中,帶有微微回甘的感覺。🐮 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜 $158軟嫩的牛柳切成薄片,加上黑椒梅味醬汁,帶帶微微香甜。普羅旺斯燉菜就是以櫛瓜、番茄、洋蔥和茄子等各種蔬菜做成的大雜燴,味道非常豐盛,整道菜式感覺十分健康。🐙
✿ CHOYA Signature Cocktail
🌕 月下紅梅 🔸Under The Moon $68
🍊 柚風輕語 Yuzukaze $68
🍑 桃醉梅香 Peach Blossom $68
🐮 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜 $158
軟嫩的牛柳切成薄片,加上黑椒梅味醬汁,帶帶微微香甜。普羅旺斯燉菜就是以櫛瓜、番茄、洋蔥和茄子等各種蔬菜做成的大雜燴,味道非常豐盛,整道菜式感覺十分健康。🐙 八爪魚普羅旺斯燉菜 $88
八爪魚帶有一點嚼感,配搭經典的普羅旺斯燉菜,色香味俱全。
🍟 CHOYA冰熟梅酒煮藍青口配薯條 $168
用上冰熟梅酒烹調的藍青口鮮嫩美味,味道有一點微甜,充滿梅酒清香,搭配酥脆薯條,是最佳的分享美食。
🫒 CHOYA梅子美人豆腐
嫩滑的豆腐配上酸酸甜甜的柚子醬汁和酸味出眾的梅糖碎,充滿豆香又美味,吃完就感覺真的會變美🧏🏻‍♀️
🍽 餐廳:The CHOYA Ginza BAR
🌐地址: 銅鑼灣波斯富街99號利舞台廣場8樓A號舖
2025-05-01
2025-05-16 137 瀏覽
去咗CHOYA梅酒吧品酒😉🍸呢間The CHOYA Ginza BAR好有格調!環境chill,酒架擺清滿CHOYA梅酒,氣氛relax,啱晒同朋友飲兩杯✌🏻坐低即叫咗幾杯東京銀座CHOYA推薦嘅Signature Cocktail 慢慢品嚐。酒保哥哥即席調酒,一杯 CHOYA,醉人心扉!🫧 翼航、🍫巧心馬天尼、☕️黑糖馬天尼 同 🧚🏻‍♀️愛麗絲,全部都加咗CHOYA梅酒,感覺係甜美同果香嘅完美結合!😋 仲有🍊 CHOYA果泥氣泡梅酒,細細罐隨時飲!濃郁梅香,清爽氣泡,奢華低醇享受。CHOYA Bar除咗品酒,主食都加咗梅の元素,好正架!黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燴菜正!牛柳香,梅汁黑椒唔膩口,燴菜多汁軟滑,食落滿足😋🍴。洒封鴨腿配梅子薯泥驚喜!鴨肉嫩,梅子薯泥酸甜豐富,開胃👍🍖。烤焗八爪魚配薯角出色!八爪魚外脆內軟,薯角香口,佐酒啱晒😄🍟。最後叫咗甜品!CHOYA梅子可麗餅鬆軟不死甜,梅子味清新,食完提神🍮🍒。即場仲有枝裝梅酒半價優惠,買咗枝 CHOYA果肉本格梅酒返屋企再飲過!😍🍸

CHOYA Bar除咗品酒,主食都加咗梅の元素,好正架!

💚 CHOYA由1914年開始慢慢由釀酒廠演變成而家嘅日本梅酒品牌,擁有多年嘅釀酒經驗。 而香港呢間更加係 CHOYA首間海外分店!鍾意梅酒或者品酒嘅朋友一定唔可以錯過😍💚 入到去店舖唔大但係都幾有feel,有吧枱或者普通枱可以揀。除咗飲酒仲有主食!所以同朋友過嚟當食埋飯都得☺️💚 呢度嘅cocktail都係跟足銀座店嘅做法,今次嗌咗三款cocktail,每一款都好特別,完全唔同風味~💚 第一杯係柚風輕語 Yuzukaze $68Base 用咗柚子梅酒,加左Jin酒,整成沙冰。飲落淡淡柚子味,又有薄荷味,非常清新!💚 第二杯係桃醉梅香 Peach Blossom $68加入咗Rum酒,桃味梅酒,都幾易入口😁💚 最後一杯係月下紅梅 Under the Moon $68 三杯入邊算係酒精濃度比較高嘅一款,飲落先苦後甜,有淡淡回甘。💚 黑椒梅汁牛柳 配 普羅旺斯燉菜 $158除咗梅酒估唔到呢度嘅主菜都係咁出色!牛柳真心好食😍 💚 CHOYA 冰熟梅酒煮藍青口配薯條 $168青口有好多隻,另外加咗梅酒,食落都好惹味。薯條仲炸得好脆😙💚 八爪魚普羅旺斯燉菜🐙 $88普羅旺斯燉菜係法國嘅菜式,少少酸

💚 第一杯係柚風輕語 Yuzukaze $68

💚 第二杯係桃醉梅香 Peach Blossom $68
加入咗Rum酒,桃味梅酒,都幾易入口😁

💚 黑椒梅汁牛柳 配 普羅旺斯燉菜 $158
除咗梅酒估唔到呢度嘅主菜都係咁出色!牛柳真心好食😍

💚 CHOYA 冰熟梅酒煮藍青口配薯條 $168
青口有好多隻,另外加咗梅酒,食落都好惹味。薯條仲炸得好脆😙

💚 八爪魚普羅旺斯燉菜🐙 $88
普羅旺斯燉菜係法國嘅菜式,少少酸酸哋,非常開胃!

💚 梅子可麗餅 $88
店員即席要煎pan煮梅糖漿,再將每一塊可麗餅沾上梅糖漿。睇落好甜,但係食落又唔會太甜,非常可口😊
2025-05-08 146 瀏覽
係日本choya梅酒品牌概念嘅餐廳,呢間餐廳有啲創新嘅日式雞尾酒同西餐,加入咗日本梅子嘅特色,可以俾食客試到獨特嘅味道,建議可以試吓呢啲特色菜!呢度有唔同特色雞尾酒,包括黑色迴響、櫻花梅香、愛麗絲睇落都好有特色,全部都溝咗日本梅子酒,每杯都好特別,有濃濃嘅梅酒味道,調配得好出色。有兩款用梅子做主角嘅餸,分別係黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜,同油封鴨腿配梅子薯蓉,睇落都好有特色,梅子嘅酸甜同牛肉同鴨肉好夾,配菜都好吸引。烤焗八爪魚配薯角,八爪魚煮得恰到好處,肉質鮮嫩,彈牙。另外有幾款經典西餐,好似芝士辣肉腸薄餅同四色芝士薄餅,都算唔錯嘅選擇,可以同餐前酒一齊食。最後有個梅子可麗餅,酸酸甜甜好驚喜!埋單仲可以以半價換支梅酒返屋企飲!

🎀銅鑼灣。自家品牌Choya氣氛酒吧🥂🎀🪄店名* #TheCHOYAGinzaBAR🔮地址* 銅鑼灣波斯富街99號利舞台廣場8樓A號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$ 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵餐廳為日本百年梅酒品牌「CHOYA」的主題酒吧餐廳,該品牌為全球銷售第一的梅酒品牌CHOYA梅酒,自1914年開始了釀酒事業,餐廳巧妙結合品牌效應與餐飲體驗。環境以現代和風設計為主調,融入大量梅酒元素——從吧檯陳列的多款限定梅酒、牆面藝術裝飾到暖黃燈光營造微醺氛圍,營造沉浸式品牌氛圍,吸引梅酒愛好者及打卡族群🍽️食物質素🍽️透過正宗的梅酒“The CHOYA”提供現代特色雞尾梅酒和菜餚作主打,讓客人深入探索梅子可塑性,體驗全新的日式餐飲,享受與梅子邂逅的華美氣氛。餐廳主打「梅酒入饌」創意料理,如梅酒冷麵、梅酒醃製串燒及梅酒果凍甜點,將經典梅酒香氣融入鹹甜菜式,風味獨特但口味偏輕淡,適合追求新鮮感的食客。招牌梅酒調飲可自選基底,搭配專屬玻璃杯
🎀銅鑼灣。自家品牌Choya氣氛酒吧🥂🎀

🪄店名* #TheCHOYAGinzaBAR

🔮地址* 銅鑼灣波斯富街99號利舞台廣場8樓A號舖🔮

🗾分店地區🗾 沒有分店

💰價錢$ 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾

#pickyme_銅鑼灣

剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜

#pickyme_日本菜

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

透過正宗的梅酒“The CHOYA”提供現代特色雞尾梅酒和菜餚作主打,讓客人深入探索梅子可塑性,體驗全新的日式餐飲,享受與梅子邂逅的華美氣氛。餐廳主打「梅酒入饌」創意料理,如梅酒冷麵、梅酒醃製串燒及梅酒果凍甜點,將經典梅酒香氣融入鹹甜菜式,風味獨特但口味偏輕淡,適合追求新鮮感的食客。招牌梅酒調飲可自選基底,搭配專屬玻璃杯,適合打卡人士~

🪄 黑椒梅汁牛柳配普羅旺斯燉菜$158

黑椒醬中透出梅酒酸甜,平衡牛柳肉脂的厚重感;燉菜以洋葱、彩椒及瓜為主,但稍清淡,蘸醬後可增添層次。

🪄CHOYA冰熟梅酒煮藍青口配薯條$168

藍青口鮮甜無沙,梅酒湯汁清爽帶果香,粗薯條炸得酥脆,份量頗多,很香脆。亮點當然是醬汁,梅酒香氣與海鮮意外合拍,適合夏日開胃。

👀評分💖💖💖💖💖

🪄烤焗八爪魚配薯角$88

八爪魚外皮焦脆內裡Q彈,調味僅以鹽提鮮,搭配薯角的香脆口感,簡單卻顯食材品質。

🪄CHOYA梅子美人豆腐$48

豆腐頂部梅子蜜漬酸甜解膩,份量精緻,梅酒香氣較含蓄,適合淺嚐派

酒類飲品

👀評分💖💖💖💖💖

🪄The CHOYA果泥氣泡梅酒$48

採用100%紀州南高梅釀製而成的本格梅酒,加入完熟南高梅果汁及梅果泥,濃郁的梅果風味搭配清爽的氣泡感,呈現酸甜華麗的滋味

🪄梅香煙$108

梅酒基底+煙燻木屑薰杯,上桌時掀蓋釋放白煙戲劇效果,煙燻氣息包裹梅子酸甜,尾段透出威士忌桶陳香氣,適合重口味酒客

🪄月下紅莓$68

莓果酸香放大梅子活潑感,帶出果香與木質感,加入咗苦味嘅campari,味道比較特別

🪄 桃醉梅香$68

桃香主導前調,梅酒酸度後發調和,建議喜愛甜味可選擇

🪄配餐半價加購$69熟成一年本格梅酒 用了紀州南高梅

使用獨特靜置熟成技術,利用一年時間成就出特有的蘋果及桃子香氣,用100%紀州產南高梅,口感更加醇厚, 適合與朋友聚會飲用

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

⚜️整體評級⚜️