一段時間無嚟中環搵食,今日俾我發現呢條橫街原來隱藏在一間質素好高嘅餐廳。呢間非一般快餐,點餐後整炸即製。味道更超越平日吃到的質數👍🏻必食Fried Chicken, 肉質好Juicy, 少少辣好滋味,仲伴有醬汁,同雞嘅味道好夾😋脆雞漢堡咀仔唔夠大,都要分開兩層吃,好足料。醬汁好味,配有洋蔥酸瓜...正。飲品方面揀咗我最愛嘅柚子Yuzu Soda, 食炸雞 同 burger, 飲梳打汽水是常識吧🤗薯條份量都好多,熱辣辣脆卜卜,餐廳半outdoor, 但很涼快,坐得舒適。下次一定會再嚟試埋其他款式😋

呢間非一般快餐,點餐後整炸即製。
味道更超越平日吃到的質數👍🏻

下次一定會再嚟試埋其他款式😋
2020-06-22
午餐
  • Fried  Chicken
📍 The Chicken Bar📍 中環蘇豪 • 砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下3號舖❝𝙙𝙤𝙣'𝙩 𝙠𝙣𝙤𝙬 𝙖 𝙥𝙖𝙧𝙩 𝙤𝙛 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙩, 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙡𝙚𝙜𝙨 𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙨𝙩.❞中環石板街「H Code」新開張的《The Chicken Bar》,看名字就知道是吃雞的啦!🐔裝潢採用紅色,頓時精神了不少,也都代表了他們的雞有多“hot”!😜開放式座位,不少蚊子🦟 😂😂,我都被叮了一下🤡Fried chicken ($80/S)| Local chicken | GravyThe Chicken Bar標榜採用「本地三黃雞」,在農場放養,肉質跟口感都更好😛這裡的炸雞是即點即炸的,所以要等一陣子,但是好東西當然值得等待,上桌的時候是熱呼呼的😍!稍微炸得過了點,外皮有點硬,本來應該更鬆脆的😛。不過炸粉不算厚👍雞肉肉質嫩滑,雞味濃郁,調味有進去;配上gravy吃很好吃,不沾、直接吃都好吃哦!New Orleans hot chicken sandwich ($90)| White bread | Hot sauce | P
📍 The Chicken Bar

開放式座位,不少蚊子🦟 😂😂,我都被叮了一下🤡

Fried chicken
Fried chicken ($80/S)
| Local chicken | Gravy
| White bread | Hot sauce | Pickled cucumbers | Spicy or mild
這頓飯最喜歡的就是這個「新奧爾良炸雞三明治🥪」!!
麵包先輕輕烤過,微微的脆口。
炸雞排超大超厚的一塊,雞肉嫩滑,肉汁又豐富。
加上特製辣醬和灑在表面的辣粉,辣勁好強,好惹味過癮🌶
配上酸青瓜和麵包一起吃,都不會覺得吃起來很狼狽,反而好享受!
餐廳已經把三明治切開成兩份,好方便分吃🥰
Waffle fries
Waffle fries ($40)
薯格好好吃❤️
薯仔味香肉厚,口感香脆🥔
Draft beer
Draft beer
Draft beer ($70)
炸雞怎麼可能不配冰凍的啤酒🍺 超爽der!!
Yuzu soda
Yuzu soda ($35)
來自澳洲的瓶裝柚子蘇打,清涼又解渴🥰

誰說香港炸雞店只有韓式店或KFX 😙,這家也都好不錯喔❣

炸雞最好當然是用手,但是餐廳也好貼心,提供了膠手套、餐具、濕紙巾等等~

Menu:
Yuzu soda
2020-06-20 35 瀏覽
突然口痕想食fast food,友人帶路特登嚟中環呢邊搵食。餐廳播著節拍強勁嘅音樂,加上霓虹燈光俾人感覺似係酒吧多啲。友人點咗可樂,而我就點咗柚子梳打。呢隻牌子嘅柚子梳打比較少見,飲落柚子味幾重,仲有少量柚子肉好好飲。餐廳嘅食物係即叫即炸,食落熱辣辣。薯格切得厚身,外層香脆內層軟滑。炸雞三文治份量幾多,外層嘅麵包皮有烘過咬落脆脆地。炸雞炸粉比較薄,肉質唔乾身仲好juicy。另外再灑上少量辣粉食落更加有層次。炸雞外層炸得卜卜脆,雞肉肉質好嫩滑,咬開中間仲有肉汁流出嚟好正。另外仲有個肉汁醬可以點嚟食,味道更加惹味。

餐廳播著節拍強勁嘅音樂,加上霓虹燈光俾人感覺似係酒吧多啲。

2020-06-17 37 瀏覽
食件雞@The Chicken Bar 中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下3號舖Shop 3, G/F, The Steps ‧ H Code, 45 Pottinger Street, Central炸雞呀, 本小姐最愛, FAST FOOD 形式, 有炸雞, SANDWISH, FRENCH FRIED , 在SOHO 區行上小小就搵到呢間新開無耐架炸雞店, 都幾多外國人同ABC 幫襯。Fried chicken$ 80 有埋DIP SAUCE ,有半份全份,要半份可以多試些東西。認真要讚個醬,增添了美味,本身雞都醃得夠味了,更是即炸要得15分鐘都值New Orleans Hot Chicken Sandwich是店中SIGNATURE,見都幾多人點。三文治係即叫即整有烘過,有醃酸青瓜同炸雞, 辣椒醬調味辣勁十足, 再多上好多SAUCE,大口咬下,但定價略貴,都是炸雞比較抵食有氣水,寶寶小喝甜。
食件雞@The Chicken Bar

有氣水,寶寶小喝甜。
2020-06-15 28 瀏覽
是日同HONEY去左中環大館附近,見到哩間好外國STYLE的炸雞BAR真的好像至身在外國中,同HONEY決定點左個 Chicken Fingers,New Orleans Hot chicken sandwich,Waffle fries ,飲品就點左COKE同埋YUZU SODAYUZU SODA,COKEYUZU SODA真的好特別,飲落好清爽食物到啦~~New Orleans Hot chicken sandwich,Waffle friesNew Orleans Hot chicken sandwich - 入面的雞好JUICY,加上辛辣粉同埋好FRESH的青瓜,真的好HOT的三文治~~Waffle fries - 真的我的最愛,熱辣辣上來,一口一香脆~~Chicken FingersChicken Fingers加埋類以柚子汁的SAUCE,加埋真的好開胃,又減左D油利感,脆皮又唔太厚,真的好正~~
是日同HONEY去左中環大館附近,
見到哩間好外國STYLE的炸雞BAR

真的好像至身在外國中,

飲品就點左COKE同埋YUZU SODA

YUZU SODA,COKE
YUZU SODA真的好特別,飲落好清爽

食物到啦~~

Chicken Fingers

脆皮又唔太厚,真的好正~~
2020-06-13
  • New Orleans Hot chicken sandwich,
2020-06-12 49 瀏覽
尋日放工去中環同朋友飲嘢,見朋友未到, 又有啲肚餓,於是睇吓有冇快餐,搵啲嘢食住先,行過石板街附近見到呢度新新地嘅大廈好多嘢食,行咗入去就見到呢間食炸雞嘅快餐店,氣氛都唔錯,就坐低叫個餐佢個雞扒漢堡包好新鮮,麵包屋焗起非常鬆軟,入面有好多沙律菜同埋調味調得幾好嘅酸青瓜,雞扒啱啱炸好,一咬落去仲有好多肉汁流出來,而且份量都唔細薯格都幾大份啱啱炸好,非常之脆另外仲多手叫多咗兩隻炸雞翼,雞翼都啱啱炸好,非常Juicy,而且都幾大隻沙律菜亦都係好新鮮,入面有提子乾仲有一啲碎粒嘅生果見到成餐都非常之熱氣,叫多杯嘢飲,叫咗呢個yuzu soda, 清涼又解渴呢一種快餐店真係好適合Office叫外賣,或者OT嘅時候搵嘢落肚,味道唔錯,即係有返能量

薯格都幾大份啱啱炸好,非常之脆

沙律菜亦都係好新鮮,入面有提子乾仲有一啲碎粒嘅生果

2020-06-11
2020-06-10 519 瀏覽
今日過咗中環H Code果邊食美式炸雞。無朋友嘅介紹,真係唔知有間咁嘅炸雞店喺果頭。店舖半開放式形式,裝飾品唔算好多,有隻好有代表性嘅膠雞同poster。朋友同我講,必食嘅係炸雞三文治、但我同埋女朋友兩個,一份炸雞三文治又點會夠食呢,所以再點咗炸雞同埋薯格。炸雞三文治 - New Orleans Hot Chicken Sandwiches依個炸雞三文治,朋友果然係無介紹錯。炸雞醬唔會太厚,皮脆肉嫩又juice。三文治嘅麵包有烘過,脆脆地咁,再加上大大塊嘅青瓜,同炸雞好夾。炸雞三文治面頭有少少嘅辣椒粉,少少嘅辣味令三文治更加正。炸雞 - Fried Chicken 餐牌上面寫炸雞係本地黃油雞再配上肉汁醬。雞件唔似得肯德基咁炸定,全部即叫即炸,所以要等返五至十分鐘。雖然要等,但即叫即炸嘅雞件,熱辣辣咁,同三文治一樣,炸嘅時間又掌握得好好,皮脆肉嫩多汁,真係好好食。再點埋依個肉汁醬,非常之咁惹味。炸薯格 - Waffles Fries薯格其實就唔算係咩特別嘢,不過應該麵係即叫即炸,所以出嚟嘅炸薯格好脆口。

炸雞 - Fried Chicken
Fried  Chicken

炸薯格 - Waffles Fries
New Orleans Hot Chicken Sandwiches、  Waffles  Fries
Fried  Chicken
2020-06-07 41 瀏覽
朋友仔禮拜六都要返工好在只係返半晝, 為左慰勞下佢, 大食妹難得接佢收工, 順便去中環嘅Chicken Bar chill 一 chill<New Orleans Hot Chicken Sandwich>大食妹唔係好肚餓, 只係嗌左份三文治三文治係即叫即整嘅, 上枱嘅時候熱辣辣 三文治裏面有酸瓜同炸雞, 炸雞用左辣椒醬調味, 好火辣<Fried Chicken>至於朋友仔就嗌左份Fried Chicken, Chicken Bar 嘅炸法好特別, 炸皮係偏硬身嘅, 食落口感更加脆口而且上枱影咗一大輪相仲係熱到辣手, 配上gravy, 味道唔錯<Waffles Fries>因為怕唔夠飽, 所以我地再嗌多份Waffle Fries份量好足<Draft Beer>雖然唔係食晚餐, 但食炸雞當然要配啤酒, 邊飲邊傾偈, 真係一個令人放鬆嘅星期六
朋友仔禮拜六都要返工

大食妹唔係好肚餓, 只係嗌左份三文治
三文治係即叫即整嘅, 上枱嘅時候熱辣辣
三文治裏面有酸瓜同炸雞, 炸雞用左辣椒醬調味, 好火辣
<Fried Chicken>
<Waffles Fries>
因為怕唔夠飽, 所以我地再嗌多份Waffle Fries
份量好足
<Draft Beer>
  • Draft  Beer
  • Fried  Chicken
  • Waffle  Fries
藏身喺石板街之中的chicken bar, 雖然藏身在小路的盡頭, 但是一眼鮮豔的霓虹燈的橙色, 從遠處就能看到餐廳的所在, 低調而富有質感, 整體氣氛 跟陣陣傳來的炸雞香都非常誘人。餐廳專做一味: 炸雞, 當然仲有side dishes同埋其他嘢飲選擇, 證明餐廳夠專!Fried Chicken一見到炸雞由店員送上枱 , 沉甸甸又熱辣辣的 , 已經讓人想不理 辣手又辣嘴的, 立即想咬一口。 雞隻特定選用本地新鮮嘉美雞, 而且嘉美雞冇激素, 比起連鎖快餐店, 更加讓人食得安心。 咬一口炸雞, 雞汁立馬從口裏爆發, 而且外皮薄脆, 醃漬功力非常勁, 整隻雞都非常之夠味。 吃完聞聞手指都仍然存著雞香呢。Fried Whole Chicken Wings雞翼配熱辣醬, 火熱辣辣的, 邊吃邊流汗邊吃邊辣咀, 但你還是會繼續一口一口接下去吃。 特別喜歡這雞翼的外皮, 脆而辣, 還有不少肉汁呢。Waffles Fries份量勁多, 新鮮炸起熱辣辣, 外脆內嫩。Ambrosia Salad材料豐富有提子蘋果椰絲等等, 最重要是可以中和辣雞的辣, 吃落去勁清爽。Ginger Beer吃炸雞當然要配啤酒

Fried Chicken

Fried Whole Chicken Wings

Waffles Fries
份量勁多, 新鮮炸起熱辣辣, 外脆內嫩。

Ambrosia Salad

Ginger Beer
炸雞當然要配啤酒, 呢款專ginger細細罐, 辣辣的炸雞配爽爽的ginger beer, 超爽的。

2020-06-04 39 瀏覽
聽講伊沙里有間隱世美式炸雞,今日得閑,同朋友就去試試,裝修好chill 係開放式,有d似酒bar式設計飲品,我叫左有氣水,朋友叫左可樂Waffle Fries🍟 熱辣辣香脆薯格,厚實一塊塊,有濃濃薯香,配美式番茄醬,最經典組合New Orleans Hot Chicken Sandwich超好食的炸雞扒三文治🥪,來到必試,雞扒熱辣辣,好大塊厚身但又嫩滑,配合經典辣汁醬料,非常值得一試Fried Chicken 大大份炸雞,雞肉很嫩滑,炸粉不厚,但很保持熱度,外皮都香脆,配醬料或直接吃都很好吃

飲品,我叫左有氣水,朋友叫左可樂

Waffle Fries🍟

Fried Chicken
2020-06-03
2020-05-30 28 瀏覽
韓式炸雞就係旺角食得多喇,但美式炸雞就好少係香港見,本人就係鐘意美式炸雞多好多,d韓式炸雞既雞皮都好似好人工化學咁,食落好厚,調味又一陣化學味,但美式炸雞就比較自然,食落就天然d,同埋個雞皮係薄d脆d香d。最緊係美式炸雞唔會主打d乜醬乜醬,d調味係會醃左落隻雞入面,唔係靠外面既醬,搞到醬還醬,雞還雞咁。咁呢間主打就係Chill主黎食既環境,中環角落,有吧枱style既設計,加埋紅色既燈光,lunch/dinner黎食下,都可以幾relax,同埋呢度有得叫beer,配埋炸雞黎食就一流喇。本人最鐘意佢個炸雞三文治,因為真係夠曬辣,食落好惹味,配埋冰凍既啤酒,真係一流。十分推介大家黎試下,比起其實快餐店炸雞,呢間質素高好多

,配埋炸雞黎食就一流喇。

十分推介大家黎試下,比起其實快餐店炸雞,呢間質素高好多

2020-05-25 36 瀏覽
星期六諗住係中環食完野之後就去飲下野,輕鬆下咁,點知行下行下就見到間專食雞既fast food,佢個裝修都似係外國個啲講速度,方便啲人食餐fast lunch 或者dinner,岩岩我依啲諗住去下場既人。我一望餐牌就比佢個chicken sandwich 吸引咗,而嚟到既賣相都好吸引呀,中間有一舊雞扒同埋啲酸瓜,當然仲有啲沙律醬啦。試完發現佢舊雞扒係辣既,因為放咗啲辣粉,所以令到個三文治更加惹味,而且塊雞扒都煎得幾juicy。不過個三文治真係要快啲食,因為啲雞扒既油會令到塊包變淋。我地仲叫咗個chicken finger,吾係真係finger,而係雞塊,鐘意啖啖肉既朋友好適合叫依個,因為咬落去係全部都係肉。而且,餐廳仲提供咗啲柚子汁比我地點,真係幾fresh,原本炸野始終係heavy啲,但個汁減低咗個感覺。最後叫咗個waffle chips,個份量都幾大,無諗過食到最後都好飽。餐廳仲提供咗手套添

餐廳仲提供咗手套添
2020-05-21 559 瀏覽
一向愛去中環搵食,貪佢交通方便又多選擇,最近發現蘇豪區附近有一棟新建築,外表時尚型格,想不到原來是個美食集中地,齊集中西日法等佳餚。趁今日要來大館附近上堂,下課後就順便過來看看。食廈內果然雲集了多間特色食肆,當中更有過江龍名店,反正第一次嚟,就先由地下開始,揀咗呢間「The Chicken Bar」。店內地方不大,裝潢隨性,以吧檯位為主,開放式門面,再配以柔弱的燈光,滿有氣氛,是中環夜蒲人充電醫肚的好地方。餐牌很簡單,以炸雞料理為主,有新奧爾良式炸雞三文治、大阪燒炸雞巨無霸等,而小食方面就有薯格、薯條同沙律可供選擇。餐廳採半自助形式,客人要先去櫃檯購票付款,服務員隨後會將食物逐一送上。既然店舖以炸雞作招徠,就一於來個「全雞宴」。點了 Chicken Fingers、Fried Chicken、炸雞三文治同飲品。Chicken Fingers ($60):炸雞條一份有 4 件,拿上手時仍熱辣辣,咬落非常香脆,炸漿唔會太厚,肉汁飽滿,而且送上來時還配有一小兜柚子檸檬汁,用來蘸點雞條吃,可減低入口嘅油膩感,很不錯。Fried Chicken ($80):鮮炸香辣脆雞亦做得相當有誠意,成品選用
Fried Chicken ($80):鮮炸香辣脆雞亦做得相當有誠意,成品選用了本地新鮮嘉美雞,無激素,令人食得安心。雞肉非常可口,鬆脆而不過老,雞味濃郁,外脆內 Juicy,而且食落還會有陣陣辣勁慢慢滲出,非常過癮,惹味得讓人停不了口。!
三文治點咗 New Orleans Hot Chicken Sandwich ($90):新奧爾良式炸雞三文治大大份,賣相吸引。白麵包夾住炸雞、醃青瓜及生菜,再加上特製醬汁,用料雖然唔算十分豐富,但吃起來又脆又軟,醬汁辣度啱啱好,與炸雞味道非常夾,真的令人一試難忘!
食完炸雞,嘆番杯 Draft Beer ($70)  簡直是一樂也,杯啤酒口感很清爽,近排天氣咁熱,用來作結,非常舒服。
2020-05-21 21 瀏覽
We do chicken right 🐔食炸雞唔一定要食KFC嘅 喺中環想食炸雞誠意推薦呢間The Chicken Bar 😚😚佢用咗半開放式嘅設計好啱一大班中環人落嚟Chill~試咗佢嘅炸雞同炸雞全翼仲有炸薯塊😋😋好邪惡啊!兩款炸雞各有不同炸雞全翼外皮比較鬆脆 用炸粉包住雞翼 雞肉汁每咬一啖都咇出嚟😮而炸雞就比較富有香烤感覺 有少少香草加埋特別嘅醬汁食落去有唔同風味枱上面好細心已經預備晒大家最鍾意落嘅辣汁同埋茄汁🤩🤩啱晒我呢個茄汁怪可以放肆隨便加🤣🤣另外仲設有自備手套 以防大家食到成手油淋淋🤭🤭加埋枝Sparkling Water 💦 gurrr晒#thechickenbarhk
We do chicken right 🐔

炸雞唔一定要食KFC嘅
喺中環想食炸雞誠意推薦呢間
The Chicken Bar 😚😚
佢用咗半開放式嘅設計

好啱一大班中環人落嚟Chill~
試咗佢嘅炸雞炸雞全翼仲有炸薯塊😋😋

以防大家食到成手油淋淋🤭🤭
加埋枝Sparkling Water 💦 gurrr晒

#thechickenbarhk
2020-05-19
10 分鐘 (堂食)
2020-05-20 21 瀏覽
今日同好耐冇見既朋友去中環行街,經過一間望落好特別既餐廳,佢既裝修好bright,而且係食美式三文治,望落好似好吸引,所以我地就入左去食lunch。餐單上主要係食雞,有唔同既炸雞同埋炸雞三文治。我地點左New Orleans Hot Chicken Sandwich,呢個係一個充滿美國風情既三文治,麵包入面夾住炸雞、辣醬同埋酸青瓜,一咬落去,feel到勁juicy 既感覺!另外仲點左半份Fried Chicken,炸雞有兩隻,分別係雞腿同雞塊,香脆既外皮加嫩滑既肉,配埋draft beer簡直係一流啊!
餐單上主要係食雞,有唔同既炸雞同埋炸雞三文治。