2023-04-30 32 瀏覽
夏天又到啦,見到街上多左人拎住一杯杯的飲品,今日行過中環街市,見到有一間表示係撐busker的飲品店😝,本身好口渴,而見到呢間咁有意思的飲品店就二話不就要買兩杯啦🥳Pinky Rubato 粉紅解放 $50呢杯係一杯好小見同清新的咖啡,佢係加左西柚,檸檬,利賓納仲有咖啡的飲品😚 係外面完全冇試過咁樣的配搭😚 而且佢沖左一個漸層的效果,岩晒我影相呀😎 飲品的味道係甜甜酸酸,入面仲加左啲咖啡的味道☺️主要係檸檬的味道較出,咖啡的味道再慢慢湧上,完全唔苦仲好易入口😋Matcha Latte 抹茶拿鐵 (凍)$48抹茶拿鐵佢係沖到好濃郁, 睇到店員俾左好多抹茶粉去沖😛 成杯野都變到好綠,對於綠茶控的我黎講,好滿意啦🥳The Busking Corner (中環)中環皇后大道中93號中環街市1樓102號舖

Pinky Rubato 粉紅解放 $50

Matcha Latte 抹茶拿鐵 (凍)$48

The Busking Corner (中環)
中環皇后大道中93號中環街市1樓102號舖
2023-04-27 14 瀏覽
中環街市有好多時唔同嘅小店見到呢間小店外觀幾靚幾有特色☺️☺️☺️一於就飲下咖啡先佢唔止得咖啡飲,仲有其他Mocktail我哋叫咗兩杯飲品呢間小店係支持busking所以買完嘢之後張單會有個QR code可以投票俾鍾意嘅busker最高票數可以有一場表演係一間支持音樂嘅咖啡店👍🏻👍🏻👍🏻🩵咖啡藍調有蝶豆花、燕麥奶、咖啡杯嘢飲嚟到好靚,有三層顏色飲落唔太甜,幾有層次🩵Dirty可以揀要fruity或者nutty嘅豆啱啱沖完有好香嘅咖啡味fruity嘅豆都好適合整Dirty配合埋鮮奶,又係好夾好好味
中環街市有好多時唔同嘅小店
見到呢間小店外觀幾靚幾有特色☺️☺️☺️
一於就飲下咖啡先
佢唔止得咖啡飲,仲有其他Mocktail
我哋叫咗兩杯飲品
呢間小店係支持busking
所以買完嘢之後張單會有個QR code
可以投票俾鍾意嘅busker
最高票數可以有一場表演
係一間支持音樂嘅咖啡店👍🏻👍🏻👍🏻

🩵咖啡藍調
有蝶豆花、燕麥奶、咖啡
杯嘢飲嚟到好靚,有三層顏色
飲落唔太甜,幾有層次

🩵Dirty
可以揀要fruity或者nutty嘅豆
啱啱沖完有好香嘅咖啡味
fruity嘅豆都好適合整Dirty
配合埋鮮奶,又係好夾好好味
2023-04-26 771 瀏覽
一向佩服 busker 的自信及勇氣,很開心知道愈來愈多人支持,中環街市1樓定時劃出場地讓他們發揮,而同層這家特色飲品店” The Busking Corner HIVE” 透過購買咖啡,可投票心水 busker 推廣活動。 單據上有QR code 可見到 busker 簡介及表演時間。言歸正傳,咖啡飲品非常有創意,美味漂亮。四款招牌咖啡飲品,選了兩杯: Coffee Blues 咖啡藍調 $50蝶豆花.燕麥奶.咖啡三層顏色非常漂亮,蝶豆花的藍、然後是燕麥奶的白、最第一層是深色的咖啡,第一口充滿奶香,很順滑,正合我意。然後混合來飲,嚐到三種材料的交替,有不同的香,沒有咖啡的甘苦味。 Ginger on rock 夠薑滾滾 $50成份薑汁汽水混合咖啡味道甜美,又不過甜,Ginger Ale 薑汁汽水味道為主,不苦的咖啡飲品。不過如果想真正品嚐咖啡都冇去錯地方,佢哋有正常的咖啡,亦有手調。 有少許坐位,算是舒適;中環小店價錢。 星期六下午沒有 busker,剛好有音樂兒童果子計劃表演,不失為一好處。
Coffee Blues 咖啡藍調 $50
蝶豆花.燕麥奶.咖啡
Coffee Blues 咖啡藍調

Coffee Blues, Ginger on rock
Ginger on rock 夠薑滾滾 $50

成份薑汁汽水混合咖啡
Ginger on rock 夠薑滾滾
咖啡藍調, 夠薑滾滾

有少許坐位,算是舒適;中環小店價錢。

2023-04-22
Coffee Blues 咖啡藍調
Coffee Blues, Ginger on rock
Ginger on rock 夠薑滾滾
2023-04-25 29 瀏覽
中環街市裡面原來有一間好正既coffee shop!!! 呢日咁岩同朋友路過!咖啡款式不少,而且顏色都好吸引呀。除左有好Ig able既咖啡之外,原來仲有支持本地音樂既活動,可以係度買杯啡再出去出面聽歌。杯子設計都好有特色,充滿濃濃香港味道。除了特色飲品,當然不少得多款經典咖啡。雲霧瑰麗係期間限定既,用左牛奶梳打+咖啡做底,味道好香濃同埋有層次!賣相亦都好吸引,上面鋪滿左玫瑰花瓣,充滿花香。另一杯就係咖啡藍調,佢係燕麥奶咖啡加左蝶豆花,燕麥奶同呢款咖啡好夾!呢個藍色杯環都好靚,令人印象深刻。總括而言,呢兩杯飲品都好清新呀,係好岩春夏飲既咖啡,除左保留左咖啡香味,視覺效果上亦得到提升。呢度仲有少量座位,如果去開中環街市,一定要試下呢間啦。

咖啡款式不少,而且顏色都好吸引呀。

杯子設計都好有特色,充滿濃濃香港味道。

除了特色飲品,當然不少得多款經典咖啡。

賣相亦都好吸引,上面鋪滿左玫瑰花瓣,充滿花香。

呢個藍色杯環都好靚,令人印象深刻。

呢度仲有少量座位,如果去開中環街市,一定要試下呢間啦。
2023-04-23 19 瀏覽
Lunch 到中環街市見到呢間幾特別嘅咖啡店.除左傳統的咖啡種類☕️仲有特色咖啡mocktail 🍹客人更可以用實際行動,買杯咖啡支持本地Busker音樂🤓每次order之後憑收據上的QR code 投票俾支持心水busker,佢地就會贊助busker—場精彩嘅演出喇😌 都幾有意義架~今次點左2杯野飲٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 Matcha Latte💰40店員好有心機用抹茶🍵茶筅攪拌茶湯,將抹茶粉和水均勻混合,從而刷出細緻的泡沫,令抹茶的風味完全散發出來。整杯latte 拉花美美的,而且好香滑,抹茶味好濃٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗雲霧瑰麗💰50我鐘意呢杯打卡又靚又好好味😋太girlish 了牛奶🥛梳打+咖啡+玫瑰🌹花瓣牛奶味濃又有陣陣玫瑰及咖啡香😋
Lunch 到中環街市見到呢間幾特別嘅咖啡店.

今次點左2杯野飲
整杯latte 拉花美美的,而且好香滑,抹茶味好濃

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗雲霧瑰麗💰50
我鐘意呢杯打卡又靚又好好味😋
太girlish 了
牛奶🥛梳打+咖啡+玫瑰🌹花瓣
牛奶味濃
又有陣陣玫瑰及咖啡香😋
2023-04-22 30 瀏覽
香港地玩busking….係人都知好容易俾長官趕走或唱錯歌仲話要拉要鎖添,搞到一眾buskers有心玩都好似無乜人去支持佢哋😞 今次我哋好多謝@buskingcorner.hk嘅邀請,俾我哋喺 @centralmarkethk 聽住busking飲咖啡,多謝😌 the Busking Corner位於1/F,舖面主打色彩為湖水綠色,幾易搵👍🏻 而且佢哋會同唔同嘅#busker 去合作同支持本地音樂,個idea幾好🥹今次我哋試咗:Coffee Blues ($50):材料有燕麥奶、蝶豆花、Espresso,三樣嘢合埋一齊令到成杯飲品都好靚👍🏻 Espresso口感唔算酸,同時用咗燕麥奶更健康又唔太甜,打卡靚之餘又好飲!Bossa Nova ($50):材料有cold brew、梳打水、柚子蜜。口感好清爽,唔算太甜、有汽,及清涼cold brew,啱哂嚟緊嘅夏天☀️買完啡唔好急急腳走,記得拿收據🫵🏻因為張收據會有個QR code去俾大家投票,之後就會按結果去搞番場busking 表演俾大家,幾有諗頭😎,同時亦希望俾一眾buskers知道香港地仲有好多人支持佢哋,keep住團火🔥

2023-04-20 216 瀏覽
Attracted by its tiffany blue colour, we came here @buskingcorner.hk to take a little rest after doing some shopping. Although many come here to order takeaway, there are two tables for you to drink here if you want.This place offers coffees, mocktails and other drinks. My friend is not interested in coffee so she opted for mocktail and I had a Dirty.🥂Ginger on Rock $50Added ginger ale and coffee, it’s not too sweet in taste and the ginger taste really stood out from it. Coffee was not very stro

🥂Ginger on Rock $50
Added ginger ale and coffee, it’s not too sweet in taste and the ginger taste really stood out from it. Coffee was not very strong and helped balance out the sweetness. Great one to pick if you are not a coffee lover.
Ginger  on  rock

🥂Iced Dirty $40
Although we could not see how it looks as it was not served in glass, the taste of coffee was really strong at first and gradually became more milky and sweeter at the bottom. The transition was really nice and I enjoyed it very much.
Iced Dirty

This place also acts as a great supporter for local talents and offers a busking platform every weekend on the second floor. You may vote your favourite artist via the QR code after buying a drink from them as well.
After all, we did enjoy our little time here and it was so nice of the barista to give us warm water to cleanse our palate. Will definitely be my grab-and-go place if I am around again.
Overall rating: 9/10
jsv_foodie
2023-04-19 15 瀏覽
今日去到中環街市, 經過見到呢間Tiffany Blue既咖啡店, 先知呢間小店係支持busking 每次order後都可以憑收據上面嘅QR code 投票俾心水既busker, 小店就會贊助咗有潛質嘅busker, 等佢哋有一場精彩嘅演出🤣我就叫左coffee Blue 同matcha latte (+燕麥奶)咖啡藍調除左有靚靚既漸層, 仲有淡淡蝶豆花清香同香濃既咖啡味另外, 抹茶拿鐵面頭除左有靚靚既拉花, 抹茶同奶嘅比例啱啱好👍抹茶味幾濃, 轉左燕麥奶口感更豐盈香滑嗌完杯飲品仲可以係隔離睇busking 飲住咖啡撐本地音樂, 都幾chill 🤣

咖啡藍調
抹茶拿鐵

嗌完杯飲品仲可以係隔離睇busking
飲住咖啡撐本地音樂, 都幾chill 🤣
咖啡藍調
抹茶拿鐵
週末的中環街市真的好不熱鬧。必須承認一開始吸引我嘅係湖水綠作主色調的門面!不過星期日早上都係要飲翻杯咖啡start the day~ Coffee Blue ($50)清新嘅蝶豆花貝上香濃嘅咖啡,原來都幾夾,仲有好絲滑嘅燕麥奶沖,幾特別🦋Cappuccino ($38)幾欣賞普通奶啡都可以根據自己喜好挑選咖啡豆!揀咗比較nutty 嘅The Traveller, 咖啡豆來自巴西同薩爾瓦多,餘韻帶有朱古力味☺️ 亦好鍾意靚靚咖啡杯,原來係出自本地artist Roy Lam 手筆☺️呢間咖啡店最特別係每買一杯咖啡都支持緊香港音樂發展!只要購買任何咖啡,都可以喺咖啡張單上面嘅QR code投票比自己鍾意嘅音樂人做busking!原來得票最多嘅音樂人就可以喺中環街市演出啦!買完咖啡就當然要攞住杯咖啡去聽返一陣音樂先啦🎶
週末的中環街市真的好不熱鬧。

Coffee Blue ($50)
Coffee  Blue

Cappuccino ($38)

2023-04-18 48 瀏覽
食完中午飯就行下中環街市買杯野飲, 見到依間鋪既名幾得意。 聽店員講原本佢地係由精品咖啡店TheCorner Coffee 同本地音樂表演公司 The OtherBusker一齊攪既咖啡店,咖啡店主要係賣自己調製既新派咖啡茶飲。我地就叫左一杯夠薑搖滾同雲霧瑰麗。夠薑搖滾主要用薑汁汽水溝咖啡, 雲霧瑰麗就係玫瑰醬加梳打水加咖啡。 薑汁汽水溝咖啡雖然好普通, 但味道就出奇地夾, 加上有幾申新鮮薑, 辣辣地幾好飲。雲霧瑰麗既賣相好靚, 咖啡味淡, 玫瑰醬好香, 溝埋梳打水好fresh。店員重推介佢地用既咖啡豆有3款, 下次可以試下按自己口味選豆飲原味既咖啡。
食完中午飯就行下中環街市買杯野飲, 見到依間鋪既名幾得意。

聽店員講原本佢地係由精品咖啡店The

2023-04-13 33 瀏覽
幸福其實可以好簡單, 有時一杯好飲嘅咖啡 to start the day 已經可以 make my day返工人仕最不可或缺既當然係咖啡。以前我飲咖啡為caffeine, 宜家飲飲吓除咗為caffeine 亦要享受嗰種味道同甘香。有次返工 lunch hour 行過中環街市, 見到一個細攤檔賣咖啡, 個名 ‘the busking corner’ 聽落幾特別, 聞到咖啡味又幾香就決定一試。叫咗杯 dirty 果然冇令我失望, 聞落好香之餘, 飲落咖啡味好香濃 (個人比較鍾意飲苦味咖啡,而佢又真係一啲都唔酸,啱晒我。要求) 。飲Dirty就係鍾意佢嗰種一熱一凍嘅感覺, 好正。呢間咖啡店仲幾特別, 特別在於唔係淨係飲咖啡, 仲係支持音樂發展, support busker 表演添!飲品價錢適中, 環境又乾淨 (雖然主要做Takeaway, 但飾品衛生都真係好重要) 。咖啡又的而且確幾唔錯, 下次行經中環都不妨嚟試吓, 可能你都可以喺度搵到你嘅幸福感!

外賣自取
2023-04-13 27 瀏覽
有時去開中環都會行下中環街市多數星期六日都會有啲文青市集上年年尾去中環街市嗰陣發現有間叫The busking conrer嘅小店雖然細細間但因為係takeaway形式反而比較輕鬆啲chill啲咁🎶果陣比較涷就同朋友叫咗熱飲再加咗個皇家伯爵麻糬伯爵茶味唔會太濃裡面麻糬煙煙韌韌加埋咖啡真係幾夾杯蜜糖脆脆泡沫咖啡好啱我飲飲少少咖啡再咬下啲脆脆有多啲口感同甜味~重點係原來呢間小店仲係支持音樂人去做busking!🫶🏻買咗咖啡張單上面會有個QR code可以投票俾自己鍾意嘅busking音樂人得票最多嘅音樂人就會喺中環街市演出~!最後一幅就係我哋拎咗飲品過去聽音樂嘅畫面🤩鍾意音樂嘅人唔好錯過呀~~
有時去開中環都會行下中環街市

伯爵茶味唔會太濃
裡面麻糬煙煙韌韌加埋咖啡真係幾夾

杯蜜糖脆脆泡沫咖啡好啱我飲
飲少少咖啡再咬下啲脆脆
有多啲口感同甜味~

重點係原來呢間小店仲係支持音樂人去做busking!🫶🏻
買咗咖啡張單上面會有個QR code
可以投票俾自己鍾意嘅busking音樂人
得票最多嘅音樂人就會喺中環街市演出~!
最後一幅就係我哋拎咗飲品過去聽音樂嘅畫面🤩
鍾意音樂嘅人唔好錯過呀~~
2023-03-25 67 瀏覽
依度啲咖啡,試咗三隻口味,啲名就好特別,但其實全部都好淡茂茂ar….好似本身係細細杯落咗好多冰融化咗之後嗰啲味道。然後我已經唔記得咗佢哋嘅名了。因為冇一杯是特別出眾的。好似有咩忌廉溝鮮奶嗰啲朋友。我都係人犯正正常常的咖啡好了。
依度啲咖啡,試咗三隻口味,

然後我已經唔記得咗佢哋嘅名了。因為冇一杯是特別出眾的。
好似有咩忌廉溝鮮奶嗰啲朋友。
我都係人犯正正常常的咖啡好了。
2023-03-23 58 瀏覽
於中環街市…轉角遇到愛💙大鄉里出城嘅我,每次出到港島,有時間都會嚟中環街市行吓因為呢度好多特色小店,有唔小攤檔同埋展覽每次嚟到都會遇上好多小驚喜🙊今日係一樓嘅呢一個轉角位 就見到呢一間特色飲品店 — The Busking Corner之前係飲咖啡撐Busker嘅campaign 已經有留意到呢間小店今日就試吓佢到底有乜好飲😋The Busking Corner 嘅飲品分為Mocktail🍹Tea🍵 Coffee☕️ 三大類Mocktail 大多數都係用咖啡做底 當然都有無咖啡因嘅Drink啦~今日叫嘅呢2杯都又好飲 又IGable呀!#thebuskingcorner #theotherbusker #飲啡撐Busker #busking #coffee #hkcoffee #hkcoffeeshop #centralmarket #thecornercoffeeshop #punchycoffeeroaster #welovecoffee☕️#中環街市 #咖啡 @thecornercoffee_hk
於中環街市…轉角遇到愛💙
大鄉里出城嘅我,每次出到港島,有時間都會嚟中環街市行吓
因為呢度好多特色小店,有唔小攤檔同埋展覽
每次嚟到都會遇上好多小驚喜🙊

今日就試吓佢到底有乜好飲😋

今日叫嘅呢2杯都又好飲 又IGable呀!

2023-03-17 50 瀏覽
同朋友在中環街市食完飯,在一樓逛街時見到這間湖水綠色,色彩奪目吸引的咖啡店~原來the busking corner是一間以咖啡支持音樂的coffee shop!!買了咖啡後,單據上有個QR code,Scan完可以給自己喜歡的busker投票~然後the busking corner會定時為最高票數的busker舉辦busking show!!!好有心有意義(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)☁️Dirty可以選Nutty/Fruity。我選了Nutty,在第一口飲用時可以聞到espresso濃烈的香氣~然後飲下去,是冰凍牛奶順滑的口感~滿意!!!可惜的是用紙杯,看不到咖啡慢慢滲透所形成優美的分層效果。☁️ 熱情森巴(熱情果、橙、青檸、冷萃咖啡) 特色飲品,以柑橘生果為主的咖啡,一入口香甜熱情果味,經攪拌後和冷萃咖啡融合,添加了冷萃咖啡的咖啡香~感覺十分清爽解渴!!而且賣相都不錯!!📍#vome香港#vome港島📝#vome_coffee #vome飲品____________________🪧 The Busking Corner (中環)中環皇后大道中93號中環街市1樓102號舖

☁️Dirty
可惜的是用紙杯,看不到咖啡慢慢滲透所形成優美的分層效果。

☁️ 熱情森巴
(熱情果、橙、青檸、冷萃咖啡)

📍#vome香港#vome港島
📝#vome_coffee #vome飲品
____________________
🪧 The Busking Corner (中環)
中環皇后大道中93號中環街市1樓102號舖