2023-06-04 46 瀏覽
個麻糬窩夫完全唔好食首先個窩夫凍嘅 又硬又粉 一啲都唔鬆軟其次面頭pat麻糬又凍又唔軟熟 完全係一條粗嘅隔夜湯丸最後上面啲cream除咗膩 冇乜特別 仲夾雜啲類似抹茶粉嘅嘢 有啲細粒有啲大粒 好似屋企啲結晒塊嘅抹茶粉咁
個麻糬窩夫完全唔好食
首先個窩夫凍嘅 又硬又粉 一啲都唔鬆軟
其次面頭pat麻糬又凍又唔軟熟 完全係一條粗嘅隔夜湯丸
2023-06-04 73 瀏覽
早排逛沙田新城市廣場見到尼間超吸睛嘅韓式cafe即刻比尼款waffle吸引住~可愛又美味~😍🤤😋👉柑橘Bunny與胡蘿蔔窩夫~Bunny可愛、窩夫好脆香、原來佢哋嘅cream咁好味~😘🤤👉蘋果茶~茶香清淡但蘋果味濃郁~仲有好多蘋果蓉~推介😍👍
👉蘋果茶~茶香清淡但蘋果味濃郁~仲有好多蘋果蓉~推介😍👍

蘋果茶
蘋果茶
2023-06-01 64 瀏覽
去沙田新城市廣場~見到餐廳半開放式設計~所以我望見其他食客order啲食物都幾吸引喎~仲有水果系菜式~就入黎食個lunch。我地order咗濟州柑橘乳酪、夢幻紫薯牛奶、水果忌廉三文治、清甜柑橘窩夫同燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯。小朋友見到濟州柑桔乳酪個賣相就話好可愛~ 酸酸甜甜咁~好清新~ 柑桔加乳酪味道合拍~仲好有夏日感覺, 仲有呢杯夢幻紫薯牛奶熱飲~奶味濃, 仲有輕輕嘅奶泡點綴😍 顏色都好靚!燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯係韓式拌飯,燒醬油黑毛豬白切肉有微微炭火燒肉味同芝麻香, 黑毛豬唔辣, 紫蘇飯就微辣加上口感煙煙靭靭。水果忌廉三文治有提子同士多啤梨加勁多 cream配合鬆軟麵包真係小朋友至愛,其實我眼見都好多大人有order呢樣😆清甜柑橘窩夫跟埋柑橘醬汁同忌廉 加上窩夫鬆化, 仲有啲果乾~食完好滿足!餐廳用木系裝修~加埋擺盤用上竹織托盤真係有啲扮到度假feel~

最近留意到沙田市中心一帶進駐了不少新餐廳食店,其中人氣韓式Cafe〔Terrace in seaside〕原來已經登陸新城市廣場了,店鋪以半開放式設計,沒有牆壁的計劃少了一份侷促感,裝潢亦採用了淺木色調及白色為主,自然又舒適。餐廳主打韓式輕食、甜品和飲品,亦有部份菜式以韓國濟州柑橘為主題,而店員更帶上橙色很像柑橘的帽子,既特別又很可愛。其實之前都有品嚐過餐廳的海港城分店,估不到新開的沙田分店,食物亦保持著水準,實在沒有令人失望。【韓國螄蚶拌飯】Korean with Rice (HK$118)螄蚶跟蜆肉很相似,都是貝類的其中一種,這碟韓國螄蚶份量亦多,調味很濃郁入味,飽滿挺身的螄蚶脹卜卜,但入口味道偏濃偏辣,炒飯粒粒分明微微焦香,而且帶有韓式辣醬的風味,入口很惹味。【和牛肝菌千層麵】Wagyu & Penny Bun Lasagna (HK$82)千層麵內層夾滿和牛碎粒、肝菌及芝士,面層有焗得香濃的芝士,入口和牛味道非常濃郁,伴菜有沙律菜,最驚喜是拍完照,一切開千層麵還是熱騰騰,很滋味。【水果忌廉三文治】Miped fruit Sandwich (HK$62)三文治內層的忌廉包裹著新鮮

三文治內層的忌廉包裹著新鮮提子及士多啤梨,提子入口香甜而多汁,配上忌廉及麵包,其實都很飽肚。
【清甜柑橘窩夫】Tangerine waffle (HK$98)
本來是想吃蜂蜜無花果窩夫,可惜已經售罄,只好下次有機會再吃。
窩夫即叫即整,一上檯已經聞到香噴噴的窩夫味道,窩夫厚身外脆內鬆軟,鮮忌廉很香滑不會太甜,柑橘果肉香甜味道又濃郁,配上微酸的柑橘子醬,味道很好。
【熱情金菠蘿沙冰】Pineapple Smoothie (HK$68)
這款飲品亦是打卡必點飲品,迷你金菠蘿賣相亦很可愛,菠蘿沙冰入口香甜,杯底更有粒粒菠蘿果肉,冰爽透心。

【濟州柑橘乳酪】Jeju Tangerine Special Yoghurt (HK$68)
店中人氣招牌飲品,非常適合打卡拍照,用了整個濟州柑橘放在杯上裝飾,真的非常吸睛,柑橘乳酪味道入口清新,最喜歡是不會太酸,喜歡飲乳酪的朋友不要錯過。
〔Terrace in seaside〕@terrace.in.seaside
香港新界沙田沙田正街18號新城市廣場一期L6樓609號舖
Shop 609, L6/F, New Town Plaza Phase I, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin, Hong Kong
2023-03-31
5 分鐘 (堂食)
開關之後好想去韓國卻一直未有時間出開沙田shopping見到呢一間好橙橙的Cafe比佢地個Menu吸引左就行左入去⏺️韓國蜆肉紫蘇飯 $118見佢有個橘仔推介最得意係個飯係扁扁的堆蜆肉有少少似日本D辣味蜆肉⏺️燒慢煮雞腿紫蘇拌飯 $92成隻雞腿比你都居然平過堆蜆肉有少少"實派s"同樣個飯都係扁扁的講真我係韓國就未見過D飯是咁的⏺️清甜橘窩夫 $98黎得橘子主題Cafe一定要點呢個3個食物入面呢個係我最鍾意的橘子好甜窩夫蛋味濃最愛佢上面Pat cream勁勁勁重奶味都漏 Share至剛剛好⏺️鮮奶咖啡 $42不作多介紹原本想order D好靚特飲不過當日吹了半天冷氣(凍)熱飲比較吸引我下次會想試下D水果飲品
開關之後好想去韓國

最得意係個飯係扁扁的
堆蜆肉有少少似日本D辣味蜆肉

⏺️燒慢煮雞腿紫蘇拌飯 $92
成隻雞腿比你都居然平過堆蜆肉
有少少"實派s"
同樣個飯都係扁扁的

都漏 Share至剛剛好

⏺️鮮奶咖啡 $42
不作多介紹
原本想order D好靚特飲
不過當日吹了半天冷氣(凍)
熱飲比較吸引我
下次會想試下D水果飲品

之前同朋友喺屯門分店食過一次感覺不錯,喺沙田行過見開咗新分店又諗唔到食乜就決定來encore 吧٩(◦`꒳´◦)۶!! 沙田分店以橘子為主題,配上木系柔和色調作裝修予人舒適放鬆的感覺🧡🔸韓國蜆肉紫蘇飯 $118雖說是紫蘇飯但紫蘇味不會太重,飯粒粒粒分明,蜆肉肉質飽滿味道鮮甜,整體帶微辣係幾惹味開胃嘅主食。🔸水果忌廉三文治 $62上次試過覺得幾有驚喜,今次係新分店再食都依然保持到水準。今次嘅水果忌廉三文治用咗提子加士多啤梨,配上甜而不膩嘅忌廉係perfect match🫶🏻🔸泡菜豬肉芝士千層麵 $72睇落唔算大份但好足料,啖啖肉食食吓都幾飽肚,味道偏辣,主食計性價比高。🔸清甜柑橘窩夫 $98等咗陣先上枱不過絕對值得等待,窩夫啱啱整起熱辣辣外脆內軟,蛋香十足,配上清甜多汁嘅柑橘同忌廉真係好好食🥹🍊濟州柑橘乳酪 $68🍋柚子檸檬梳打 $42不可不點的招牌濟州柑橘乳酪放上原隻柑橘賣相吸睛又打卡,味道清新不甜膩。柚子檸檬梳打同樣味道清新又解渴,兩杯飲品都很推薦呢(* ॑꒳ ॑* )

🔸韓國蜆肉紫蘇飯 $118

🔸水果忌廉三文治 $62

🔸泡菜豬肉芝士千層麵 $72

🔸清甜柑橘窩夫 $98

🍊濟州柑橘乳酪 $68
🍋柚子檸檬梳打 $42

2023-05-27 29 瀏覽
依排一田大減價,當然要去沙田分店行下,血拼完之後當然要去附近補充體力,朋友話想試下Terrace In seaside,因為佢想試下無花果窩夫。我地點左一份燒慢煮雞腿紫蘇拌飯($92)和炭燨雞肉飯卷($78),燒慢煮雞腿紫蘇拌飯風雞腿煮得剛剛好,肉質好嫰滑,拌飯也相當惹味。飲品揀左熱嘅漂浮棉花糖朱古力咖啡($52)和濟州柑橘乳酪($68),兩杯都幾有特色,朱古力咖啡味道香濃。主角上枱,至臻蜂蜜無花果窩夫($188),為兩人份量,窩夫入口軟熟,配上藍莓醬、清甜嘅蜂密和無花果,份外滋味。

我地點左一份燒慢煮雞腿紫蘇拌飯($92)和

2023-05-24 47 瀏覽
一直想試試這間韓國過江龍cafe但之前經過海港城都要排隊而卻步原來沙田新城市都有分店 難得不用排隊呢環境開揚完全韓式風格 職員的橘子帽造型好可愛呀濟州柑橘乳酪每一桌都點的招牌打卡飲品酸酸甜甜的乳酪好清新漂浮棉花糖朱古力咖啡厚厚的奶蓋口感幼滑 朱古力咖啡味道濃郁醇厚炭燒雞肉飯卷雞肉飯卷內有好多甘筍絲令口感更清爽韓國蜆肉紫蘇飯這個超好吃超推薦 重口味人士一定要點香辣惹味的蜆肉飯令人吃不停口至臻蜂蜜無花果窩夫窩夫烘得外層香脆 奶油口感幼滑無花果和草莓夠新鮮 還有一片蜂巢非常香甜
一直想試試這間韓國過江龍cafe

香辣惹味的蜆肉飯令人吃不停口

至臻蜂蜜無花果窩夫
窩夫烘得外層香脆 奶油口感幼滑
無花果和草莓夠新鮮 還有一片蜂巢非常香甜
好耐之前同大家介紹過位於海港城嘅韓國過江龍Terrace in Seaside,好記得上次去到食得好開心,好放空到個心情。.今次不知佢喺沙田新城市廣場開咗間新嘅分店,咁就幫大家做個RE食評啦。.同啲未睇上次食評既食友簡單介紹,呢間餐廳以韓式洋輕食為主,主打螄蚶飯,濟州柑橘乳酪、慢煮雞胸紅菜頭沙律,忌廉水果三文治等。成間餐廳佈置好符合到餐廳嘅”時load緊”「Enjoy Your Chill Time」🥰.從餐廳環境和裝潢來看, 帶有一種小清新、簡約的風格,整體而言非常舒適,給人一種親切的感覺。唯獨是係呢次新店嘅位置就比幾間電器鋪包圍,比較難搵到佢,由火車站一出向着左邊嘅地方出發,搭lift上到6樓繼續向着左邊行1分鐘就到~.而家簡單介紹吓今次食咗啲咩先~ 🍇水果忌廉三文治:這道三文治夾著新鮮的水果和特製忌廉,整體口感柔順,甜度剛好適中,是一個不錯的開胃菜。.🍱韓國蜆肉紫蘇飯:這道韓式料理的蜆肉鮮美,偏係乾身既紫蘇飯配上韓式醬既蜆肉,非常嘅相襯。맛있는!推介大家點.🧇抹茶麻糬窩夫:份量好多,麻糬嘅Q韌,配上脆卜卜嘅窩夫🧇超正❤️.🐂和牛牛肝菌千層麵:這道千層麵是一道出色的韓式料理,配以濃郁
而家簡單介紹吓今次食咗啲咩先~
🐂和牛牛肝菌千層麵:這道千層麵是一道出色的韓式料理,配以濃郁的牛肝菌醬汁和嫩滑的和牛,每一口都是一個大驚喜。
🍊濟州柑橘乳酪:這道甜品在口感和味道上都很棒,乳酪的重口味和柑橘的酸甜味道非常相得益彰,好適合一邊食韓式料理一邊飲。
🥛 夢幻紫薯牛奶:這款飲品的粉紅色泡沫呈現出美妙的視覺效果,並且非常好喝,喜愛紫薯的顧客一定會喜歡。
總括來說 小妹覺得Terrace in Seaside 仍然能夠保持到一個好既水準,係一個想試吓創新韓式料理和飲品的不錯餐廳選擇。而且佢價格公道。住喺沙田附近想就腳啲嘅朋友就嚟你間新分店食就可以啦🥰
2023-04-03
來到第五間分店,最愛都是其打卡窩夫。📍位置:沙田站連商場的出口,可乘扶手電梯直達L5,再上多一層就是,在電器店的前方。🏠環境:開放式的門面,猶如屯市分店,正是商場的中庭,近門口是廚房連出菜區,並有玻璃櫃展示其食物。座位分左加兩邊,以淺啡色木系為主,在角落搭配假植物,顯得清新又舒適。🤵🏻服務:人手點單,收取加一。🍽️午市:沒有套餐提供。🐚韓國蜆肉紫蘇飯🍚 $118份量挺多,蜆肉和炒飯🍚各佔一半,並伴有沙律菜🥗和一塊甜橙肉🍊。蜆肉應是用韓國辣醬拌過,鹹香中帶點😄辣,炒飯則灑上紫蘇碎葉,不過個人更喜歡用原葉上🙂,自己包來吃,會更有風味😉。🐣炭燒雞肉飯卷🍙 $78每塊飯卷大塊,餡料豐富,有紅蘿蔔絲,青瓜絲、酸瓜絲、蛋絲和雞肉,再灑上芝麻,並有甜橙和沙律菜,味道清新爽口,口感豐富,👍🏻我和朋友都較喜歡飯卷。🍴至臻蜂巢無花果窩夫🧇 $188賣相非常吸引又精美🥰,窩夫塗滿鮮忌廉,再鋪上無花果、士多啤梨、食用花和一塊蜂巢,色彩繽紛😚,而味道和口感也相當好👍🏻,窩夫如班戟般軟熟🤤,無花果切半而塗上蜜糖,味道清新鮮甜,加上香滑鮮忌廉,真是好飽肚🤣,只能吃到一半,另一半需打包。🥤濟洲🍊柑橘乳酪 $68這杯是推
來到第五間分店,最愛都是其打卡窩夫。

🏠環境:開放式的門面,猶如屯市分店,正是商場的中庭,
近門口是廚房連出菜區,
並有玻璃櫃展示其食物。
座位分左加兩邊,
以淺啡色木系為主,
在角落搭配假植物,顯得清新又舒適。

🤵🏻服務:人手點單,收取加一。

🍽️午市:沒有套餐提供。

🐚韓國蜆肉紫蘇飯🍚 $118

🐣炭燒雞肉飯卷🍙 $78

🍴至臻蜂巢無花果窩夫🧇 $188

🥤濟洲🍊柑橘乳酪 $68
這杯是推介給朋友的打卡特飲🍹。

☕漂浮棉花糖🍫朱古力咖啡(熱) $52
🍫朱古力味道很濃郁😍,少許蓋過咖啡😌,甜度適中,順滑入喉😚。
2023-05-23
2023-05-23 39 瀏覽
甫進餐廳就好像進入了一個橙色世界,由店員服飾、餐牌、食物都有很多橙色元素。濟州柑橘乳酪用上挖空的柑橘加上迷迭香做裝飾,打卡一流。 用新鮮的濟州柑橘搾汁混合希臘乳酪,健康有益,清爽冰涼。熱漂浮棉花糖朱古力咖啡用紙杯上枱有點失色,朱古力味和咖啡味同樣濃郁。 棉花糖如果換上韓國大熱的漂浮動物棉花糖就更加吸引!韓國蜆肉紫蘇飯有超多蜆肉,數一數可能有近百粒,鮮甜美味,非常滿足。炭燒雞肉飯卷配搭沙律菜同埋柑橘,清爽輕盈。至臻蜂蜜無花果窩夫即叫即製,大大粒的新鮮無花果柔軟清甜,配上鬆軟窩夫,再以士多啤梨和食用花點綴,美麗又美味。頂層有一顆蜂巢,帶有少許花香,美顏潤喉。

炭燒雞肉飯卷配搭沙律菜同埋柑橘,清爽輕盈。

2023-05-22 54 瀏覽
食店: Terrace in seaside @ 沙田張梁點餐👦🏻👧🏻1)$92《燒慢煮雞腿紫蘇拌飯》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:啲飯粒粒分明好有咬口,而雞髀都好大隻,嫩滑啖啖肉!雖然望落啲飯好深色,但唔會太濃味,少少辣幾惹味~2)$78《炭燒雞肉飯卷》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:食韓國嘢梗係要食kimbap應下景,啲紫菜同埋飯包得好實,唔會一食就散,口感豐富~3)$188《至臻蜂巢無花果窩夫》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢個甜品犀利啦!waffle好大塊,無花果大大粒好juicy,而且cream嘅奶油味好重同好滑,加埋成粒蜂巢,食落係真係好滿足!4)$68《濟州柑橘乳酪》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:成舊橙放上隻杯到🤣造型滿分,飲落yogurt味好fresh,有淡淡嘅橙味,解渴開胃~5)$52《漂浮棉花糖朱古力咖啡(熱)》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢杯朱古力咖啡好香濃,杯邊沾滿朱古力粉,令你飲頭幾啖都有特濃嘅口感!
食店: Terrace in seaside @ 沙田

張梁點餐👦🏻👧🏻

1)$92《燒慢煮雞腿紫蘇拌飯》

2)$78《炭燒雞肉飯卷》

3)$188《至臻蜂巢無花果窩夫》

4)$68《濟州柑橘乳酪》

5)$52《漂浮棉花糖朱古力咖啡(熱)》
2023-05-22 37 瀏覽
下班後已經是8時,約了友人在新城市廣場的這間以濟洲島柑桔為主題的韓式cafe 吃過晚飯才回家🍊 ---- ᴍᴀɪɴ ---- 🥢 炭燒雞肉飯卷($78)雞肉飯卷內有清新的青瓜、黃瓜及紅蘿蔔絲等,爽甜不油膩 🥢 韓國蜆肉紫蘇飯($118)泡菜味的蜆肉配上微辣及以麻油為主調的芝麻飯,味道剛好 ---- ᴅᴇssᴇʀᴛ ---- 🧇 至臻蜂蜜無花果窩夫($188)賣相相當精緻💓香脆內軟的窩夫🌸配上鮮忌廉已經很美味😋新鮮無花果必須配上無花果醬一起吃,還有原粒蜂蜜🍯適合多人分享 ---- ᴅʀɪɴᴋ ---- 🍊 濟洲柑橘乳酪($68)這裡的必點特飲,是柑橘味的清新乳酪飲品☕️ 熱漂浮棉花糖朱古力咖啡($52)香濃的朱古力咖啡,微甜

---- ᴍᴀɪɴ ----

🥢 炭燒雞肉飯卷($78)

雞肉飯卷內有清新的青瓜、黃瓜及紅蘿蔔絲等,爽甜不油膩

🥢 韓國蜆肉紫蘇飯($118)

泡菜味的蜆肉配上微辣及以麻油為主調的芝麻飯,味道剛好

---- ᴅᴇssᴇʀᴛ ----

🧇 至臻蜂蜜無花果窩夫($188)

---- ᴅʀɪɴᴋ ----

🍊 濟洲柑橘乳酪($68)
這裡的必點特飲,是柑橘味的清新乳酪飲品

☕️ 熱漂浮棉花糖朱古力咖啡($52)
香濃的朱古力咖啡,微甜
2023-05-21
  • 韓國蜆肉紫蘇飯
  • 濟州柑橘乳酪
2023-05-21 284 瀏覽
自己知道呢間餐廳都新開咗一排,咁就同朋友一齊嚟試下,因為之前都見到幾多人排隊, 廢話少講, 大家睇下我order咗啲乜:炭燒雞肉飯卷這款炭燒雞肉飯卷是一道韓式的料理。雞肉經過炭燒處理,內部肉質鮮嫩。搭配著香氣四溢的飯卷,口感豐富而有嚼勁。每一口都能夠品味到飯卷的獨特風味,令我回味無窮。泡菜豬肉芝士千層麵這道泡菜豬肉芝士千層麵俾我帶來了多重的美味層次。層層疊疊的千層麵中夾著豬肉和泡菜,每一口都能夠感受到豬肉的鮮嫩和泡菜的酸辣。芝士的濃郁融化在麵層之間增添了的味道,這道千層麵帶來了豐富的口感和美味,是一道令我滿足的主菜。至臻蜂巢無花果窩夫作為甜點的結尾,至臻蜂巢無花果窩夫帶來了一份精緻的甜蜜享受。窩夫外層酥脆,內部柔軟,增添了口感的層次感。無花果的甜蜜和窩夫的香氣完美結合,每一口都帶來了滿滿的幸福感。這道至臻蜂巢無花果窩夫是一道精心製作的甜點, 呢個甜品係我特別覺得要試。濟州柑橘乳酪這款濟州柑橘乳酪帶來了清新的口感和柑橘的天然香氣。乳酪質地滑順,口感豐富而濃郁,與柑橘的酸甜相互融合,營造出一種令人愉悅的味覺體驗。熱漂浮棉花糖朱古力咖啡首先,咖啡帶來了濃郁的香氣和豐富的咖啡味道,令人陶醉。在

炭燒雞肉飯卷

泡菜豬肉芝士千層麵

至臻蜂巢無花果窩夫

濟州柑橘乳酪

熱漂浮棉花糖朱古力咖啡
首先,咖啡帶來了濃郁的香氣和豐富的咖啡味道,令人陶醉。在咖啡上方,漂浮著一個柔軟的棉花糖,慢慢地融化在咖啡中,唔錯。

Overall,這家餐廳的炭燒雞肉飯卷、泡菜豬肉芝士千層麵和至臻蜂巢無花果窩夫都展現了精緻的料理技巧和對食材的用心。這些菜品都帶給我滿足享受。 經過沙田嘅朋友可以試下。

2023-05-20 38 瀏覽
ᴛᴇʀʀᴀᴄᴇ ɪɴ sᴇᴀsɪᴅᴇ 🍊🦋✨新城市廣場最近開咗好多新餐廳今日經過就比依間餐廳吸引了🐚店員們會帶橙色畫家帽可愛心大爆發ʕ •ᴥ•ʔ餐廳好多菜式都有柑橘🍊特別推介濟州柑橘乳酪同柑橘窩夫🧇乳酪竟然有成個橙蓋落去好有創意同好啱打卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)味道酸酸甜甜 可以一試個窩夫仲靚 我見到隔離枱叫咗無花果窩夫🧇🍓都好靚 下次要試🔥另外我哋叫咗兩個韓式拌飯一個係螄蚶、另一個係黑毛豬第一次食螄蚶 佢既味道好似蜆肉咁落咗韓式辣醬 好惹味 雖然睇落好大碟 其實個碟好淺一碟係一個人既份量👧🏻
ᴛᴇʀʀᴀᴄᴇ ɪɴ sᴇᴀsɪᴅᴇ 🍊🦋✨

新城市廣場最近開咗好多新餐廳
今日經過就比依間餐廳吸引了🐚
店員們會帶橙色畫家帽
可愛心大爆發ʕ •ᴥ•ʔ

餐廳好多菜式都有柑橘🍊
特別推介濟州柑橘乳酪同柑橘窩夫🧇
乳酪竟然有成個橙蓋落去
好有創意同好啱打卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
味道酸酸甜甜 可以一試

個窩夫仲靚
我見到隔離枱叫咗無花果窩夫🧇🍓
都好靚 下次要試🔥

另外我哋叫咗兩個韓式拌飯
一個係螄蚶、另一個係黑毛豬

第一次食螄蚶 佢既味道好似蜆肉咁
落咗韓式辣醬 好惹味