2022-02-28 15 瀏覽
新開嘅茶飲店,老闆之一嘅好nice,同我傾咗幾句,原來佢哋叫tea lab係唔想好似一街都係嘅珍珠奶茶咁一成不變,想keep住創新,整啲新飲品出嚟,所以好似lam咁不斷做實驗不斷試新嘢,好欣賞佢哋呢個idea法國日落$33呢款係今個月嘅signature,老闆話真係嚟自法國因為係一位朋友嘅法國家人好鐘意飲,所以將呢款飲品帶咗返嚟香港,有橙汁、士多啤梨汁、檸檬汁,顏色好靚,真係似日落顏色,飲嘅時候手搖勻就可以味道好好!有晒幾款生果嘅香甜味,䣬酸甜甜我鐘意芝芝莓莓$30老闆介紹嘅另一芝士奶蓋飲品,顏色一樣好靚,好粉紅奶蓋好厚,一飲成口都係,用埋飲筒先飲到士多啤梨沙冰,好rich嘅口感,用新鮮生果打出嚟好甜新開試業期間仲有8折啊~抵飲!每個月都有唔同signature drink,好有誠意個個月唔同款,大家之後可以留意吓

法國日落$33
味道好好!有晒幾款生果嘅香甜味,䣬酸甜甜我鐘意

芝芝莓莓$30
老闆介紹嘅另一芝士奶蓋飲品,顏色一樣好靚,好粉紅

新開試業期間仲有8折啊~抵飲!
2022-02-24
5 分鐘 (堂食)
2022-02-27 26 瀏覽
原來飲水果茶都可以有浪漫感覺🌹 前日我哋買完餃子,經過Tea Lab,被佢杯法式日落吸引到!視覺上,的確幾似日落,有種日落巴黎嘅浪漫感覺❣️於是我哋停低飲杯… 🎈法式日落 $33French sunset (Le Coucher Du Soleil)✨飲品採用咗士多啤梨、香橙、鮮檸製作,飲得出士多啤梨嘅香甜,仲有果粒😋 橙與檸檬嘅酸甜調配剛好,飲落清新柔和,又香甜💕🎈爆檸紅茶 $30Lemon destrover black tea✨經過店員介紹,我哋仲試咗爆檸紅茶。原個新鮮檸檬💥加入紅茶底,檸香唔澀,甜酸平衡,恰到好處!值得一試再試😍另外,店家好貼心💖 不忘照顧客人打卡需要🤣 小店側面有玻璃櫥窗,可以欣賞/了解到飲品製作過程📸 又有吸睛嘅大logo燈箱掛牆📸 仲有靠牆bar檯,方便客人打卡/停留飲用🥰

🎈法式日落 $33

🎈爆檸紅茶 $30
Lemon destrover black tea

外賣自取
2022-02-26 17 瀏覽
法國日落 hkd$33🤟🏻當你見到杯飲品既時就自然會聯想到日落既煙霞既絕景.🤟🏻法國日落呈現出淡雅高貴漸變色.🤟🏻由底下充滿住大大粒既新鮮士多啤梨,再配上太陽色系既橙汁及檸檬汁.🤟🏻3者配合出微妙既化學作用,味道清甜帶點果酸香,再加上清爽既檸檬酸汁後更開胃又平衡返少少甜膩感.🤟🏻原來呢杯日落對tea lab調茶師具重大意義,法國日落靈感源自於法國定居多年既調茶師媽媽最鍾意既杯法國classic mocktail,將念親之情寄託於日落中.珍珠抹茶拿鐵 hkd$30(M) / $33 (L)🤟🏻係抹茶同鮮奶之間揾出一個平衡感而達至黃金比例既分層.🤟🏻上層帶住雪白濃厚既鮮牛乳,而下層充滿住醇香回甘既抹茶.🤟🏻最底加上內外都同樣Q韌既珍珠.🤟🏻抹茶味香又唔會被牛奶蓋過獨有濃茶香,入口香滑
法國日落 hkd$33
🤟🏻當你見到杯飲品既時就自然會聯想到日落既煙霞既絕景.
🤟🏻法國日落呈現出淡雅高貴漸變色.
日落

珍珠抹茶拿鐵 hkd$30(M) / $33 (L)
🤟🏻係抹茶同鮮奶之間揾出一個平衡感而達至黃金比例既分層.
🤟🏻上層帶住雪白濃厚既鮮牛乳,而下層充滿住醇香回甘既抹茶.
🤟🏻最底加上內外都同樣Q韌既珍珠.
🤟🏻抹茶味香又唔會被牛奶蓋過獨有濃茶香,入口香滑
2022-02-23 8 瀏覽
Tea Lab📍旺角登打士街最近開咗一間手搖飲品店😆 而家試業期買任何飲品都有八折優惠‼️就同家姐一人一杯🥰🇫🇷 法國日落 $33呢杯係小店嘅 signature drink 梗係要試下😛一拎到手真係好似日落咁靚嘅顏色 漸層效果好突出😍😍 老闆提醒我地打完卡要搖勻先好飲 搖勻之後會變咗橙紅色🧡 一樣咁靚😆味道方面幾清新 飲到香橙、檸檬同士多啤梨味💕 底部仲有好多士多啤梨果肉🍓 酸酸甜甜幾好飲😆🍓芝芝莓莓 $30佢嘅奶蓋比軟輕盈 有淡淡嘅芝士鹹香同堅果味🌰 我覺得比較接近nuttea 嘅奶蓋😋 幾特別 士多啤梨味亦都幾濃郁 $30 大大杯好抵😆
Tea Lab📍旺角

🇫🇷 法國日落 $33
呢杯係小店嘅 signature drink 梗係要試下😛

🍓芝芝莓莓 $30
係馬賽嘅最佳回憶:係市中心行去主教堂大概要20分鐘,沿途專注於前路一步一步向上爬(條路真係斜過西邊街架嗚),到達主教堂時終於可以回頭一望,點知一望就望咗20分鐘,二人靜默地對住天空望得出神~(尾圖附上影片)依家黎旺角都望+飲到法國日落啦~~❝法國日落❞ ($33)小店嘅signature drink!講到明日落就當然要有橙紅色漸變效果先似足法國嘅天空~而且搖勻之後會呈現另一種橙紅色,非常igable。味道方面清新而偏甜,清楚嚐到香橙、檸檬同士多啤梨味,底部仲有果肉加添口感,酸酸甜甜絕對幫到手解渴。友人嗌咗❝抹茶奶茶❞ ($25),顏色味道同樣討好。試業期間買任何飲品都可獲八折優惠,非常抵飲,附近有好多掃街嘅選擇,食到咁上下買翻杯黎解渴就啱晒~𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡店舖環境 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 掃街

依家黎旺角都望+飲到法國日落啦~~

❝法國日落❞ ($33)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
店舖環境 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄
用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 掃街
2022-02-16 21 瀏覽
家樂坊對面不嬲都好多小食同茶飲店啱晒掃街😼今日同朋友係旺角行街口渴想買嘢飲,見到呢間試業期間全部都有8折優惠😱‼️抱住平平地嘅心態就同朋友一人一杯試吓😛法國日落 ($30) 係呢到嘅signature drink,店員話因為呢杯嘢飲要做一個漸層嘅效果所以冰度同甜度都係固定嘅,一拎到上手就見到個日落嘅漸層🌄飲落去有啲似lemonade,但平時啲lemonade 有時會酸到好難飲😵‍💫呢杯最底加咗啲士多啤梨,所以飲落去酸酸甜甜幾開胃,同埋都容易入口👍🏻而且啖啖果肉,係幾有特色得嚟又幾好飲😋另一杯就嗌咗芝芝莓莓 ($30) 🧀大家都知我鍾意飲奶蓋呢杯真心幾香而且奶蓋份量都幾多☺️底下飲落去似士多啤梨味奶昔,奶味會比較重,微糖都啱會太甜,飲落去都有啲士多啤梨籽食到🍓個人都幾鍾意飲😝總括嚟講呢到嘅台式飲品幾有心思,趁而家試業期間優惠一試無妨🤪
家樂坊對面不嬲都好多小食同茶飲店啱晒掃街😼

法國日落