2015-07-24 994 瀏覽
Tapas是西班牙飲食國粹,幾乎大餐廳和小館子都有Tapas,小菜帶點酸帶點奶油乳酪味,滋味大多不錯。Tapas源起據說是旅客無暇正式用餐,就地在餐廳門口或馬車邊解決一頓飯,常是一碟菜配塊麵包。地道蒜蓉橄欖油蝦$88不久前在所西餐廳吃過這道西班牙名菜,但經驗不太好!這家竟然有令小妹對這菜刮目相看的感覺!這家上菜時火火的火焰包圍蝦子,蒜瓣及辣椒的份量剛好,入囗帶微微辛辣感,蒜香不嗆鼻。蝦子煎香再放入橄欖油的碟子再焗,配酒小菜一流!蝦子囗感爽彈,味道帶點橄欖油香!西班牙燴蜆配檸檬橄欖油$68這種燴蜆小妹吃過不少西式做法,越南做法也吃過,這家西班牙做法會否能贏過前者呢?白酒煮的會比較鮮甜,湯汁也很合適配法包。這家西班牙的檸檬橄欖油做法原以為味道會有點膩。原來湯汁有點清新,但檸檬味不太特出,反觀橄欖油的香味較重。蜆肉算大一顆,肉厚汁多,新鮮的蜆肉會有又鮮又甜的蜆汁!Honey Wing with Cumin Lemon & Garlic $68將雞翼拆成雞錘及中翼, 醃製過程更加入味。 蜜糖香深深包附著雞翼, 外皮香脆微焦, 肉質嫩滑充斥著蜜糖味! 配上洋蔥吃味道更清新, 不帶半點油膩!只是6

西班牙燴蜆配檸檬橄欖油$68

將雞翼拆成雞錘及中翼, 醃製過程更加入味。 蜜糖香深深包附著雞翼, 外皮香脆微焦, 肉質嫩滑充斥著蜜糖味! 配上洋蔥吃味道更清新, 不帶半點油膩!只是68$真的是平民小吃!
Roast Sicking Pig 'Tapas Brew 'Style $148

烤乳豬份量不惹少,乳豬皮與肉中間的位置沒有多餘的油脂,吃起上來比清新。乳豬皮不是過於香脆的部分,反而有種脆起來有點煙韌感!乳豬肉帶點點粉嫩粉嫩的色澤,入口香嫩又不痴牙。肉質頗新鮮又不油膩!醬汁更可以為乳豬提味!
Deep Fried Squid With Lemon Garlic Mayonnasie $78

炸漿是跟炸魚薯條的炸漿大概是同一種吧,炸漿是軟綿綿的口感,不會過於油膩及熱氣。啤酒炸漿的好處吧!魷魚只有微微的調味過,加上醬汁帶點酸酸又清新!整體也很合適下酒的!!
這家廚子推介必定要試試!Happy Hour 飲酒好去處!!

2015-07-23 1122 瀏覽
近日走訪各區覓食,原來各處社群皆有不一樣的食力,原是舊區的大角咀,因為奧運站及奧海城的建立,帶來一批中產,也許不乏外藉人士,因此附近開始形成酒吧區。依照Google Map從港鐡站出口走了一會兒,沿路見有不少酒吧式小店,西式食品,露天座椅,供應酒水,就是年青老外喜歡的格調。到達 Tapas Brew,如預期中,是所酒吧餐廳。峽窄的入口,左方就是水吧,亦是廚房,客人坐在吧椅,劈酒的同時,可觀賞廚師烹調西班牙小吃,就是單身赴會,亦不無聊。內進及右方皆是用餐大堂,簡單吧桌椅子,燈火陰暗,照片不好看,唯一吸睛,也許是展示的酒藏。坐下來先啤一啤,Barcelona beer,$56/大杯。味道不甘苦,相比普遍的啤酒淡一點,正好適合我的口味,杯子亦是涼的,冰涼的啤酒,正好解暑。大門黑板介紹了五款招牌菜式,人多好辦事,我們可以全試。地道蒜蓉橄欖油蝦 Garlic Shrimp, Olive Oil  (4.5/5)環看四週,機乎每枱必點的一道,又果然出色。新鮮海蝦肉質有彈性,連殻煎香,蝦味更出,味香甜;蒜片先炸倍增香惹;橄欖油令其油潤,紅椒及香草添辛,調味一流,水準極佳。橄欖油內蝦香滿溢,我們環保不

到達 Tapas Brew,如預期中,是所酒吧餐廳。

Barcelona beer
大門黑板介紹了五款招牌菜式,人多好辦事,我們可以全試。

地道蒜蓉橄欖油蝦
環看四週,機乎每枱必點的一道,又果然出色。

橄欖油內蝦香滿溢,我們環保不浪費,追加一客多士蘸油吃,回味無窮!心想,如用此油煑意粉,也許只需多加一些香草,已經美味,真想打包回家,嘻嘻!

西班牙燴蜆配檸檬橄欖油 Clams, lemon, olive oil (4/5)
西班牙燴蜆配檸檬橄欖油
與上一道菜類似,同樣是新鮮食材,大沙蜆肉厚鮮甜,大廚確實懂得選材;同樣以蒜片丶香草及橄欖油調味,但蒜片及蜆未有先炸先煎,相比之下,少了分香惹,多了分清鮮之味,各有各出色。

傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒 Marinated Octopus, Champagne Vinegar, Capsium (3/5)
傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒
是一道酸味十足的沙律,材料全部切粒,紅黃綠白,色彩斑斕,八爪魚柔韌有嚼勁,味甜,與爽脆紅黃青椒同吃,口感酸甜,有Mediterranean 地中海沙律之風味,非常醒胃!但依我口味,就過酸了一點。

西班牙辣肉腸炒蛋 Chorizo Scramble Eggs with Crispy Potato Shredded (2.5/5)
西班牙辣肉腸炒蛋
炒蛋總是令人有吃早餐之感覺,何況是跟肉腸,賣相如炒滑蛋,雞蛋腸仔份量慷慨,西班牙肉腸微辣但鹹得過份,相信因此炒蛋內刻意無加鹽,蛋滑腸脆香草添辛,口感香滑但辣鹹,少吃滋味,多吃兩口嫌味道過濃。
炸薯條切成幼條,是西班牙傳統做法,炸至香脆不膩,本味不強,同吃有助淡化辣肉腸的鹹度;個人口味,並不熱愛鹹香,因此是最遜色的一道。

好戲在後頭,重磅的 Tapas Brew 特色烤乳豬 Roasted Sucking Pig "Tapas Brew" Style (4/5)
Tapas Brew 特色烤乳豬
據說用美國BB豬,先醃24小時,80度慢煑2小時而成,最後再用大火多焗烤一會兒,令皮焦脆。
賣相飽滿可愛,如一只胖豬腿,皮光肉滑有光澤,有微微煎燶之烙痕,金黃色的皮,白色的肉,外表已見有層次。
試一口,外皮超脆,咀嚼時"索索"聲音嚮亮,見不到脂肪,但肉質肥美嫩滑,配以旁邊之蘋果蓉吃,味清新,有助解膩;亦可蘸多少甜甜地的醬油,再加些五味層次。

是優點或缺點見人見智,不知道大廚如何能鎖住油份於肉件內,看外表不見肉件有脂肪,就是皮下亦只有少許溶化了的油份,但咀嚼肉件是,口中油脂湧現,口感嫩滑討好,但多吃幾件就有些膩!

始終是烤豬,份量十足,飽肚良品。

想不到,酒吧式的西班牙小店,食品如此出色,若能賣相講究一點,媲美高級餐廳;品嚐西班牙小吃,小店氣氛比fine dinning更好,興趣熱鬧,把酒會友良地,環境服務無出錯,這新店有前途。
2015-07-14
Tapas Brew 特色烤乳豬
西班牙燴蜆配檸檬橄欖油
地道蒜蓉橄欖油蝦
2015-07-21 650 瀏覽
小店充滿Barcelona tapas bar風情,舖頭唔大,入口就係酒吧,擺滿酒瓶,坐吧位氣氛最好,見到開放式廚房。身在西班牙餐廳,當然點西班牙啤,巴賽來的啤酒,有麥香,大啤酒杯,可飲成晚,賣$56好合理。小吃餐牌簡單易明,十款八款貴精不貴多,茴香蜜汁蒜蓉雞翼好有fusion感,個名已經告知醃料,調味用小茴粉及辣椒粉,亦用蜜汁蒜蓉,中西合璧,無可能不是味道豐富,焗得都脆,甜香的味道。地道蒜蓉㰖油蝦,雖然話地道,但炸蒜片炸到超級香脆,又似地道做法,高溫把蒜香蝦香滲入橄欖油內,沾了油的蝦,特別香惹。西班牙燴蜆,以檸檬酸橄欖油浸,味道清新,蜆肉清甜,材料本地。

Happy Friday, 當然唔止食飯咁簡單⋯⋯朋友要暢飲一返,在大角咀找了間西班牙小酒館Tapas Brew。Tapas是西班牙的文化,在晚飯前來一個小酌時間。這裡地方不大,但氣氛很好!食物細細份,選擇不多,我們幾個女仔,order了7樣!辣肉腸炒蛋配薯仔絲 辣肉腸有少許辣,但是香口的⋯⋯蛋炒得滑⋯⋯薯仔絲炸得香脆 =超配的組合,是一個驚喜!西班牙燴蜆蜆肉很肥美,不過總覺得有點像日式清酒煮蜆⋯⋯但味道是OK的!蕃茄粒脆多士多士十分香脆,上面放滿了蕃茄粒,蕃茄粒切得細細粒,茄味濃,還加了一點點香料同。橄欖油,味道很濃郁!西班牙烤乳豬乳豬肥廋適中,外皮烤得香脆,但肉就嫩滑,味道不錯! 旁邊的蘋果蓉很好吃!雞翼忘記了這個是什麼雞翼,但面層的蜜糖味很香,很入味,連肉都帶甜⋯⋯大讚!炸魷魚圈香脆可口,炸粉一點也不厚,所以口感是一流的!

西班牙燴蜆
西班牙燴蜆

炸魷魚圈
香脆可口,炸粉一點也不厚,所以口感是一流的!

2015-07-15 604 瀏覽
收左工就同胖蕉仔去左大角咀晚飯,一落地鐵站就已經好多野食,唔想行太遠就係附近搵間有氣氛的BAR坐低食飯,我們好醒豬豬既,有睇到有咩岩食先入去試,蕉蕉話好耐無小飲一杯,所以就陪佢都飲番杯啦。E家香港地工作壓力咁大,間唔中像番一杯半杯都好正常不過,黎得BAR當然要坐BAR枱先岩哂FEEL,其實兩人連食壽司都要坐BAR枱,基本上是鐘意坐BAR枱。哈哈,我們唔係點呢樣。我們點左SOMERSBY,我好少飲,原來陣味有D似香檳,好易入口,有果香似汽水多過啤酒,這樣好容易飲醉的喔。除左點左兩杯啤酒,仲點左少少野食落肚,呢碟係"西班牙辣蝦伴橄欖油意大利麵",呢個看上去油油令令,以為好油,但係吃落去一點都唔算油,仲好健康!麵都有煎香香的,味道一點都唔辣,只有一丁點兒的辣椒香,麵好彈牙,又是我最喜歡的扁意粉!蒜頭帶出個味道是香口,還有大蝦的海鮮甜,呢碟真係夠驚喜。之前見到格黎枱點左呢個"TAPAS BREW"特色烤乳豬,個皮真係幾脆,1上5就有一層油脂,之後再有肉,個比例係二成皮三成脂肪五成肉,個比例不錯,好有咬口,味道好香脆,但係個汁有點多餘,反而加個柚子醬就剛剛夠味,甜甜酸酸咁又醒胃。
哈哈,我們唔係點呢樣。
2015-07-06
2015-07-15 416 瀏覽
同朋友出街玩,知道大角咀不嬲多特色餐廳,再次到此覓食,今次搵左雜誌推介的中價西班牙菜去試一入餐廳,格調別緻,氣氛好岩傾偈,酒意興起,就嗌左杯酒同小菜,同朋友把酒談心今次人少少就點左地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬同西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面餐廳服務好好,一入去招呼周到,即點即整,坐嘅地方同廚房近近地,未食已經聞到食物的香味地中海式炸魷魚圈新鮮炸好,上枱時食落香脆,入口一點都不糊,淋上檸檬汁同蒜香蛋黃醬,食落有檸檬清香,酸酸的有開胃之感,中和炸物重口味之感,加上蒜香蛋黃醬令魷魚圈更為滋味魷魚圈睇得出係用新鮮大隻魷魚,厚度十足,口感一定夠,送酒一流😋😋👍👍西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面,個意大面係推介👍👍👍👍,睇落無任何醬汁,意大利干身,以為會干巴巴,無味可言,但結果係相反,意大利面先用蒜頭爆香,令到意粉香味十足,意粉食落仲吸收了蝦的鮮味同香味,即使無任何醬汁,都令意粉好滋味!蝦亦係採用大隻鮮蝦,彈牙之餘,味鮮又香,蝦肥到有膏😍~呢個菜係推介!👍👍👍👍

雜誌推介
裝潢別緻,氣氛一流
大舊魷魚
厚度十足!
地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬
意粉香味十足,硬度適中
採用大隻鮮蝦,蝦膏豐富
西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面
厚度十足!
西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面
2015-07-15 331 瀏覽
炎炎夏日,想起旅行,想到西班牙的小吃,款式超多,去唔到咁遠,無問題,本地都有好多西班牙餐廳,前排U Food 介紹,大角咀有新開抵食。Happy Hour 紅酒買一送一,西班牙的,酒廠不認識,body幾好,air夠,都幾順喉,始終是新酒,過得去,$48/杯,絕對飲得過。食咗多款小食,最欣賞以下:Tapas中我必選番茄粒多士,呢度一客有4片,兩拼特色番茄粒及沙甸魚,份量豐富,厚厚的塗在香脆多士上面,番茄粒加入香料,就係鐘意呢種清香脆口的味道,沙甸魚味都清,無腥味,唔講以為係吞拿魚。橄油蝦亦係我必選啲,呢度用本地新鮮蝦,煎得香,蒜片亦多,橄欖油香都不得了,蘸多士食唔浪費。

食咗多款小食,最欣賞以下:

2015-07-13 655 瀏覽
朋友話要帶Rei 食西班牙菜, 而且地點又在大角咀, 都可以接受, 於是立馬點頭一入去已經問到好香啦, 原來是雞翼既香味,二話不說點左呢個茴香蜜汁蒜容雞翼伴檸檬汁:呢個真係好香, 好有蒜味, 成間鋪都係呢陣味而且佢既蜂蜜品質好好, 無果種好俗既”香味”, 有少少想點多一碟地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬:外脆內爽, 但食呢個有少少覺得熱氣左dd……..好在size不大, 即自我感覺良好,唔覺過份西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面:唔夠辣(朋友不能吃太辣),下次我要加辣, 如果質感薄番少少會仲好, 但都好香口另, 呢個Hoegaarden 既rosee 味真係好正! (睇相睇唔到, 佢仲係少女系既粉紅色架)因為是happy hour , 食物份量不大, 咁你就可以試多d 唔同款啦!就此, 多謝收看(鞠躬)
呢個真係好香, 好有蒜味, 成間鋪都係呢陣味
地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬:
西班牙辣蝦伴橄欖油意大利面:
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-07-06
  • 茴香蜜汁蒜容雞翼伴檸檬汁
2015-07-09 448 瀏覽
最愛粉紅色的Hoegaarden Rosee本身想和朋友到尖沙咀Happy Hour,朋友說怕多人就帶我們到公司附近的Tapas Brew一聽到Tapas,就想起去年去西班牙到過的小Tapas店TAPAS是西班牙獨特的小酒館飲食文化,因日照時間長,西班牙人食飯時間很夜有時候會在10時才食飯,因此他們有一種TAPAS文化食飯前一兩個小時點杯酒,一邊吃小菜,一邊飲酒,同朋友談天說地,輕鬆一下收工已經8點多,食飯都有如西班牙人的晚,我們就試試香港的Tapas Brew啦這裡有Hoegaarden Rosee,我可是第一次見呢粉紅色的超浪漫味道很清甜,有很香的莓味很適合女士們飲西班牙烤乳豬$148用來配啤酒的一大極品,乳豬肥廋適中,外皮烤很很香脆,肉質鮮嫩很入味蕃茄粒脆多士香脆多士上放滿了香軟的蕃茄粒,加了些香料和橄欖油,味道很濃郁食不停口!西班牙白酒煮蜆$68 ,肉質很肥美,味道有點像日式清酒煮蜆,份量不多,不過作為餐前小食還是可以的Parmesan Cheese$48就是Parmesan Cheese原粒,份量很多,是很西班牙人的佐油小食

最愛粉紅色的Hoegaarden Rosee

一聽到Tapas,就想起去年去西班牙到過的小Tapas店

有時候會在10時才食飯,因此他們有一種TAPAS文化

這裡有Hoegaarden Rosee,

我可是第一次見呢

粉紅色的超浪漫

味道很清甜,有很香的莓味

很適合女士們飲
西班牙烤乳豬$148