2021-05-23 2545 瀏覽
一間好似以為自己去左日本既餐廳,雖然店面不是很大多數師傅都係即叫既整, 簡直💯分盒同餐具都好別緻🥰〔 美寿し丼 〕 $80 .有大約9款的魚生, 海膽/三文魚/帶子/甜蝦/吞拿魚/池魚等整體都好新鮮, 最令我預想不到係有Kinki, 呢一個份量小岩細食同減肥人士.值得一去的一間餐廳(好味指數: 9.5/10)
一間好似以為自己去左日本既餐廳,
雖然店面不是很大
多數師傅都係即叫既整, 簡直💯分
盒同餐具都好別緻🥰

〔 美寿し丼 〕 $80 .

值得一去的一間餐廳

(好味指數: 9.5/10)
2021-05-21 1454 瀏覽
🌟呢餐係:「睇得又食得!」嘅一餐經過呢間日系便當小店已經覺得好正,打卡一流🤩 今次見佢仲有位就同朋友入左去🥳 除左便當,仲有沙律同埋壽司~ 🐟一本蒲燒鰻魚丼 $128黎到超級驚訝!鰻魚竟然唔係啲切到一kai kai,超少嗰啲😱 雖然飯嘅份量少咗啲,但係原條鰻魚呢個價錢真係好平🤑 蒲燒汁普通,鰻魚偏淋身濕潤,可以一試!🐷柚子胡椒燒豚肩肉丼 $89呢個飯有驚喜喎!😍 唔係太食得出柚子同胡椒味,反而有微微嘅竹位。豚肩肉偏瘦,瘦得黎又唔會好鞋,啱曬唔想食太肥嘅人👍🏻 個人覺得啲米好香好出色,又唔會好啲平時啲珍珠米咁黏咁濕😋 環境質素:🌕🌕🌕🌗🌑食物質素:🌕🌕🌕🌖🌑CP值:🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌑🌑雖然木系和風打卡真係一流,但係好少位,多幾個人黎或者想同朋友傾計坐耐啲都唔係太friendly。食得出兩個飯都有心思,但就略為貴咗啲🤐
🌟呢餐係:「睇得又食得!」嘅一餐

CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數:🌕🌕🌕🌑🌑

• 一本蒲燒鰻魚丼
  • 柚子胡椒燒豚肩肉丼
終於有機會去上環試呢間壽司便當🍱朋友12點幾去到要排隊等位差唔多1點嘅時候人流減少就有位座朋友叫咗個花舞壽司盛🍣(7件)我就叫咗個水引壽司盛🍣(10件)手握壽司所以飯有啲散飯唔係雪到凍冰冰因為係落咗order先即刻整魚生新鮮,有中拖羅、赤身、三文魚、海膽軍艦、呑拿魚蓉軍艦、帶子、蝦、池魚、油甘魚、左口魚、醬漬小卷打卡一流又有誠意嘅一間外賣便當。另外仲有燒牛肉便當、鰻魚便當、海鮮丼。便當size偏細,適合怕肥但又鍾意食嘢嘅OL們,男士可能要食多個
終於有機會去上環試呢間壽司便當🍱
朋友12點幾去到要排隊等位
差唔多1點嘅時候人流減少就有位座
朋友叫咗個花舞壽司盛🍣(7件)
我就叫咗個水引壽司盛🍣(10件)
Mizuhiki  Sushi Mori

手握壽司所以飯有啲散
飯唔係雪到凍冰冰因為係落咗order先即刻整

打卡一流又有誠意嘅一間外賣便當。
另外仲有燒牛肉便當、鰻魚便當、海鮮丼。

2021-05-06
Mizuhiki  Sushi Mori
2021-05-03 970 瀏覽
久唔久會想食一啲簡單嘅食物清清腸胃發現上環呢一間舖頭,唔單只只有壽司,原來仲有唔同種類嘅沙律架當日可能係放工時間啦,所以雪櫃上面嘅食物都清得7788,但係我比下面呢層的沙律吸引住。分別有:牛、雞同埋三文魚。最後我選擇咗雞肉,其實好怕呢啲雞肉係「鞋烚烚」好好彩~ 呢個竟然唔係呀,仲要好好食添啊!尤其係個南瓜泥,加左小小合桃。下面啲沙律菜有少少沙律醬,如果啲沙律醬分開就好啲啦!最後都加多左幾件壽司,師傅會即場整,都好新鮮㗎!
久唔久會想食一啲簡單嘅食物清清腸胃

最後我選擇咗雞肉,其實好怕呢啲雞肉係「鞋烚烚」

下面啲沙律菜有少少沙律醬,如果啲沙律醬分開就好啲啦!
最後都加多左幾件壽司,師傅會即場整,都好新鮮㗎!
2021-04-21 891 瀏覽
Taku💛Yellow Restaurant in Sheung Wan Takeaway lunch bought from Taku and drinks from ChachiGrill Eel Rice $120Nice lunch box with Japanese style Grilled looong eel is yummyThe sauce is jeng , overall taste good but size is very littleFinished the whole lunch box seems just have some fresh air in my stomach 🥺The drinks Fluffy White Peach bought from ChaChi $34The cream milk 🥛 so nicePeach 🍑 very match with the green tea Recommend for ppl wanna buy takeaway in central🤪Support yellow shop!
Taku💛
Grill Eel Rice $120
Grilled looong eel is yummy
The cream milk 🥛 so nice
Support yellow shop!
Grilled  eel  rice
Grilled  eel  rice
2021-04-19 497 瀏覽
有朋友介紹呢間嘅鰻魚飯~有機會就去試一試啦!雖然係平日嘅午飯時間,但好好彩咁啱有位唔洗等(店內得4-5個位,仲要限聚,要隔位)唔洗揀啦~就直接叫咗朋友介紹嘅鰻魚飯!個鰻魚飯便當🍱超精緻,繞繩綁住好靚🤣打開仲會WOW!因為成條鰻魚cover晒成個飯,驟眼睇會以為自己叫咗一盒淨鰻魚食~好香竹嘅清香~係略嫌飯嘅份量少咗啲啲🤣幾啖冇晒⋯⋯但整體唔錯!
唔洗揀啦~就直接叫咗朋友介紹嘅鰻魚飯!
個鰻魚飯便當🍱超精緻,繞繩綁住好靚🤣
好香竹嘅清香~
係略嫌飯嘅份量少咗啲啲🤣幾啖冇晒⋯⋯
但整體唔錯!
2021-02-05
鰻魚飯
Taku日文係「宅」, 意思係小屋, 店入面有6個座位店外有兩排木凳🪵, 唔想外賣其實都可以堂食😍✨Chura Sushi 💰80💫評分: 7.3/10📝雜錦魚生丼, 有9款刺生, e.g. 吞拿魚、帶子、蝦、海膽, 魚生整體算新鮮, 好有心機整, 減肥食就ok唔係份量真係好迷你, 食完唔飽🥲, 不過便當🍱開之前同食, 打卡都好靚😍✨慢煮日本阿波尾雞沙律 💰65💫評分: 7.2/10📝慢煮雞胸沙律配埋糖心蛋, 雞胸係滑同香甜, 加埋南瓜🎃沙律🥗, 可惜份量都係偏少🥲, 但係色彩豐富睇到都hoisum🌈𝕋𝕒𝕜𝕦📍上環蘇杭街36號地舖(上環🚇 A2 出口行2分鐘就到)💫評分: 7.4/10💬環境好舒服, 便當包裝靚係加分, 打卡一流, 不過價錢偏貴, 性價比唔高, 勝在環境好relaxing, 想食個健康light lunch都可以一試🥰
Chura Sushi

✨慢煮日本阿波尾雞沙律 💰65
💫評分: 7.2/10

𝕋𝕒𝕜𝕦
📍上環蘇杭街36號地舖
(上環🚇 A2 出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.4/10

2021-03-18 663 瀏覽
環境好chill既上環原木風靚靚日式便當💁🏻‍♀️Bookmark左好耐終於去試到🤣🤣環境同賣相都係冇得輸店內雪櫃有擺好左啲便當盒 有唔同既丼飯同壽司盛盒 亦有Menu上既可以點今次就叫左Menu上既七貫壽司😋.🎈花舞壽 盛($95)包含左7款比較常見既壽司 😋😋一上碟非常之靚 好有日式既感覺魚生尚算新鮮 但就唔算特別肥美壽司飯就比較舔 濕濕地咁🤣我個人唔係特別中意呢個texture 既飯評分: 7/10.🎈總括而言環境真係好舒服 除左indoor 仲有幾個outdoor seats便當既包裝亦係非常靚😋打卡一流不過價錢偏貴 壽司質素一般 都係食環境多 評分: 7.5/10
環境好chill既上環原木風靚靚日式便當💁🏻‍♀️
Bookmark左好耐終於去試到🤣🤣環境同賣相都係冇得輸
今次就叫左Menu上既七貫壽司😋

🎈花舞壽 盛($95)
包含左7款比較常見既壽司 😋😋

便當既包裝亦係非常靚😋打卡一流
不過價錢偏貴 壽司質素一般 都係食環境多
評分: 7.5/10
2021-02-27 837 瀏覽
上年年尾蘇坑街開咗呢間日式外賣店,鰻魚飯令小妹一試鍾情🤭咁佢嘅壽司又點呢?同樣用上竹葉便當保持鮮味,壽司係跟據當日嘅材料即叫即整。水引寿し盛有12貫,小妹當日嘅便當除咗有三文魚、鯛魚、油金魚呢d比較常見嘅款式,仲有拖羅、海膽。。。賣相相當精緻,魚生同海膽尚算新鮮,但無覺得特別好味。醋壽司飯稍微偏酸亦比較黏,無鰻魚飯嘅咁粒粒分明。整體黎講只屬正常,有d失望😔。相比之下,小妹覺得鰻魚飯比較好食同抵食~~以呢盒細細嘅壽司盛價錢,小妹會選擇去返附近日本餐廳堂食壽司定食了

2021-02-12
2021-01-19 1252 瀏覽
#上環 #Taku 係間壽司便當店#水引壽し盛 $165外貌9分但味道就..😂唔係好鮮咁,無咩魚味,海膽亦都無味,可能因為一早整左放係到🤔?右邊兩舊係用腥黎形容🤭兩款漬物卷都麻麻地🤧美味指數:4/10#富多太卷 $88四舊,除返開要$22舊,但用既料就好似素無肉😂美味指數:4/10#Toro $75最好係呢個,一打開已經好香蔥味,唔好睇佢細細盒咁,食落都飽飽🙈美味指數:8/10
#上環 #Taku 係間壽司便當店

#Toro $75
Toro

美味指數:8/10
Toro
店鋪以木系嘅日式裝修為主,門面簡潔基本上行過都會停低望一望!今次率先試左兩個便當,分別係:⋯🍱Mizuhiki Sushi Mori (HKD 165)魚生飯一上枱我就已經心心眼 ,便當的外觀已經十分吸引 。其次是魚生的脂肪分布很平均,而且顏色是十分鮮明而不暗啞,明顯地是十分新鮮。咀嚼時肉質很緊緻,而且一點腥味也沒有!⋯🍱Sukiyaki Beef Rice (HKD 88)因為朋友不吃魚生,所以選擇了牛肉丼。本來以為小店以刺身為主打,所以對熟食沒抱很大期望,但最後卻令我和朋友喜出望外!👍🏼牛肉的煮食程度恰到好處,不韌且嫩。所以誠意推介給大家!⋯🍾完熟白桃梳打、富士山柚子梳打店內亦有提供梳打飲品可售,配搭便當就好像回到日本一樣!*順帶一提,店鋪堂食座位不多,以外賣為主。門外更設有打卡位,不要錯過😉
店鋪以木系嘅日式裝修為主,門面簡潔
基本上行過都會停低望一望!

今次率先試左兩個便當,分別係:

Mizuhiki Sushi Mori

⋯🍱Sukiyaki Beef Rice (HKD 88)

Sukiyaki Beef Rice

⋯🍾完熟白桃梳打、富士山柚子梳打

完熟白桃梳打、富士山柚子梳打

店內亦有提供梳打飲品可售,配搭便當就好像回到日本一樣!

*順帶一提,店鋪堂食座位不多,以外賣為主。
門外更設有打卡位,不要錯過😉
Mizuhiki Sushi Mori
Sukiyaki Beef Rice
完熟白桃梳打、富士山柚子梳打
2021-01-02 1097 瀏覽
今日同老公一齊放假諗住過海搵下野食,行到入蘇杭街就比佢地既門面吸引左,原來係新開冇耐既日式🇯🇵餐廳,坐位雖然唔多,但裝修比人舒服既感覺,見到佢地全部餐都用便當形式🍱包裝,包裝特別之餘相信方便埋在附近上班族既人外帶用餐,我地點左太卷同鰻魚飯,太卷🍣材料好豐富,而鰻魚飯需要即叫即整,但唔使等太耐,一開盒就有意外驚喜,聞到醬汁非常香,鰻魚🐟仲燒到有焦邊,好好味,食得出係用心製造美食,所以一定會返兜😋😋

2021-01-01
  • 鰻魚飯
  • 太卷
2020-12-28 731 瀏覽
Tried the large barasushi.Presentation: 10/10Fish: 8/10 - fresh in general except the maguro (tuna) felt a bit mushy and salmon was flaky and falling apart. Even better if the egg was made as a roll, these diced cubes just has an artificial texture.Sushi rice: 5/10 - had vinegar taste but the rice was sticky yet too pasty and not separated “grain by grain”. If I had to compare, the texture of rice grains in nigiri from Hanamusubi are better suited to my taste. For this price, I can’t say it is a
Tried the large barasushi.

Presentation: 10/10

For this price, I can’t say it is absolute value for money nor is it a complete waste. Overall speaking, not outstanding and technique could be polished to improve value for money.
Barasushi
• 上 環 充 滿 儀 式 感 的 壽 司 店 🍣•裝修同賣相同樣打卡𝙰𝙱𝙻𝙴賣刺身丼飯同壽司盒嘅小店~即叫即做🤤.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 @𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🍴.吃個刺身飯和壽司也有滿滿的儀式感🥰包得像禮物一樣裝修走木系風格 店面很小 大概𝟼至𝟾個座位但裝修和食物賣相都很精緻😇我諗佢主要都做外賣🍱特盛寿し $𝟸𝟺𝟶用料都很新鮮!蝦肉鮮甜 魚類刺身帶油香~三文魚籽十分鮮甜😍香葱呑拿魚茸飯超好吃🤤🤤🤤葱香配上入口即溶嘅吞拿魚茸飯啖啖都好滿足!呢個價錢同賣相黎講性價比高!𝙱𝙰𝚁𝙰寿し $𝟽𝟶比較便宜的小形刺身丼飯上面舖滿刺身 數量也不少唷!一樣用小盒包好的 好認真的感覺!店內也有售梳打!也很好喝!
• 上 環 充 滿 儀 式 感 的 壽 司 店 🍣•

裝修同賣相同樣打卡𝙰𝙱𝙻𝙴
刺身丼飯同壽司盒嘅小店~
即叫即做🤤
但裝修和食物賣相都很精緻😇
我諗佢主要都做外賣🍱

特盛寿し $𝟸𝟺𝟶
用料都很新鮮!
蝦肉鮮甜 魚類刺身帶油香~
三文魚籽十分鮮甜😍
香葱呑拿魚茸飯超好吃🤤🤤🤤
葱香配上入口即溶嘅吞拿魚茸飯
啖啖都好滿足!
呢個價錢同賣相黎講性價比高!
特盛寿し

𝙱𝙰𝚁𝙰寿し $𝟽𝟶
比較便宜的小形刺身丼飯
上面舖滿刺身 數量也不少唷!
一樣用小盒包好的 好認真的感覺!
BARA寿し

店內也有售梳打!也很好喝!
完熟白桃梳打
富士山柚子梳打

特盛寿し
BARA寿し
完熟白桃梳打
富士山柚子梳打
  • BARA 寿し
“Taku” 即日文漢字 「宅」意思是小屋🛖聽說店長雖然不是日本人🇯🇵但他很喜歡小屋🛖所以把店名爲 “Taku”這家店面看上去跟傳統的壽司店截然不同驟眼看還以為它是一間Cafe🤣這間較為新式的外賣壽司店店內有六個座位、店外也有兩排木椅🪵客人買咗壽司其實也可以選擇坐下品嚐😌店內放有一個雪櫃Display所有出售飲品🥤及食物😋若果Display有大家想吃的便即時可以買走倘若沒有便會由師傅即叫即整💯💡吉蒂教教大家👀想食好西一定係點Display無的喲😝當日吉蒂和兩位友人分別點了🟠花舞寿し盛(時令魚壽司七貫)🟡特盛寿し(壽司飯及時令魚壽司十二貫)🟠富多太巻吉蒂認為以外賣壽司水準來說已經很不錯💕壽司飯雖然較濕而且相對大舊不過魚生鮮度還算是合格的🙂而且這家店用的外賣盒及餐具都相信別緻有別於其他用膠盒的外賣店,落重本作好包裝非常值得加分💯唯一美中不足的是它仍未有出售與壽司絕配的sake🍶🤣幸好當日有酒の達人池田先生在場有他在便有美酒喝囉😝 大嶺酒造的三粒米純米酒是山口縣的日本酒100%山田錦釀造精米步合58%雖然稍高,但配合外賣壽司卻
“Taku” 即日文漢字 「宅」
意思是小屋🛖
聽說店長雖然不是日本人🇯🇵
但他很喜歡小屋🛖所以把店名爲 “Taku”

這家店面看上去跟傳統的壽司店截然不同
驟眼看還以為它是一間Cafe🤣
這間較為新式的外賣壽司店
店內有六個座位、店外也有兩排木椅🪵
客人買咗壽司其實也可以選擇坐下品嚐😌

店內放有一個雪櫃
Display所有出售飲品🥤及食物😋

若果Display有大家想吃的便即時可以買走
倘若沒有便會由師傅即叫即整💯

💡吉蒂教教大家👀
想食好西一定係點Display無的喲😝

當日吉蒂和兩位友人分別點了
🟠花舞寿し盛(時令魚壽司七貫)

🟡特盛寿し(壽司飯及時令魚壽司十二貫)

🟠富多太巻

吉蒂認為以外賣壽司水準來說已經很不錯💕
壽司飯雖然較濕而且相對大舊
不過魚生鮮度還算是合格的🙂
而且這家店用的外賣盒及餐具都相信別緻
有別於其他用膠盒的外賣店,落重本作好包裝非常值得加分💯

唯一美中不足的是它仍未有出售與壽司絕配的sake🍶🤣
幸好當日有酒の達人池田先生在場