2022-12-01 39 瀏覽
唔講唔知原來筲箕灣都有好多美食,朋友推介呢間日式小店,主打生蠔、刺身同壽司🍣 雖然有堂食但見好多人都外賣返去🥡 整體價錢合理,經過嘅話可以試試~ 三文魚親子丼大大碗,三文魚厚切肥美有油份,配上飛魚子同蛋絲都幾match😜 碎蔥吞拿魚腩份量十足,上面鋪咗層滿滿嘅吞拿魚腩,食完整個飯都夠撈🤤 味道新鮮,完全唔腥,搭配配料豐富又美味😆另外要咗店員推介嘅兩款生蠔試試~ Speciales de claire清甜爽滑,帶點海水味,唔錯唔錯!Gilles masse質感同樣嫩滑鮮甜,after taste較持久,值得一試👍🏻
唔講唔知原來筲箕灣都有好多美食,朋友推介呢間日式小店,主打生蠔、刺身壽司🍣 雖然有堂食但見好多人都外賣返去🥡 整體價錢合理,經過嘅話可以試試~

有時諗唔到食咩,日本菜永遠都係一個不敗之選🤩但有時仲想加下餸,其實生蠔都幾夾丫🤤意外發現東大街有一間餐廳主打日本菜同生蠔,兩樣同樣新鮮高質,一次過滿足晒我兩個願望呀!𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍三文魚親子丼三文魚親子,啫係三文魚刺身加三文魚子嘅丼飯。餐廳一啲都唔馬虎,選用咗三文魚腩位,加上三文魚子粒粒飽滿,一啖食落去油香滿溢,三文魚味係口內爆發。👍𝙏𝙞𝙖 𝙈𝙞𝙧𝙖𝙖餐廳提供超多生蠔選擇,我地今次揀咗來自法國嘅𝖳𝗂𝖺 𝖬𝗂𝗋𝖺𝖺🦪 唔好睇佢細細隻,蠔肉佔滿作個蠔殼,非常厚肉。肉質鮮甜,好creamy,食幾隻都唔會滯,超滿足🥰📍Sushi Men x Oyster Men筲箕灣筲箕灣東大街2號麗東海景豪苑1座地下2號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍三文魚親子丼

👍𝙏𝙞𝙖 𝙈𝙞𝙧𝙖𝙖

📍Sushi Men x Oyster Men
筲箕灣筲箕灣東大街2號麗東海景豪苑1座地下2號舖
外賣自取
午餐都一樣可以咁’蠔‘氣嗌咗幾款生蠔刺身慰勞下自己精選法國生蠔6隻生蠔之中比較偏愛法國,因為味道層次豐富,入口有海水鮮味,帶點甜味同礦物味道,係口腔嘅餘韻悠長。 而且肉質爽脆。生蠔每隻都飽滿厚身,6隻好似有啲唔夠添。活赤貝2隻外表橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。甜蝦味道有啲似牡丹蝦相似,但size比較細。肉質細綿、味道甜美。最愛佢粘粘嘅口感。北寄貝片肉質鮮甜、口感爽彈、滋味一流。刺身帶子厚身細密,味道鮮甜。今餐真係大滿足!
午餐都一樣可以咁’蠔‘氣

嗌咗幾款生蠔刺身慰勞下自己

精選法國生蠔6隻
生蠔每隻都飽滿厚身,6隻好似有啲唔夠添。

活赤貝2隻
外表橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。

甜蝦

北寄貝片
肉質鮮甜、口感爽彈、滋味一流。

刺身帶子
厚身細密,味道鮮甜。

今餐真係大滿足!
2022-11-22
午餐
2022-11-22 26 瀏覽
剛好有事來到這美食街附近~怎能錯過入去行番轉~見到這間小店專賣海鮮,海鮮控的我秒心心眼😍 選擇恐懼症的我,直接買了他們的蠔友set,內容不錯又不算貴👍🏻 👉🏻 蠔友set $3886隻法國蠔 + 活赤貝2隻 + 甜蝦4隻 + 北寄貝4片 + 刺身帶子2隻 + 黃金螺4隻因為當天沒有黃金螺~轉了兩隻生蠔☺️仲岩我胃口😜😜6隻法國蠔有大有小,仲有我最愛的Gillardeau💕真係隻隻都鮮甜,超回味🤤🤤就連轉的兩隻蠔同樣掂🙌🏻帶子厚肉大大粒😍 另外赤貝同甜蝦都非常鮮!赤貝尤其爽口~咬下去會有清脆感❣️超讚的 🎈總歸一句: 性價比不錯☺️下次有經開會再光顧🥰

👉🏻 蠔友set $388
因為當天沒有黃金螺~轉了兩隻生蠔☺️仲岩我胃口😜😜

🎈總歸一句:
性價比不錯☺️下次有經開會再光顧🥰
2022-11-22 17 瀏覽
碎蔥吞拿魚蓉飯$68蒲燒饅魚飯$68丼飯附送一碗海帶湯和海蜇小食,海帶湯熱辣辣的,味道比較濃,仲有大塊的海帶。海蜇小食,帶微辣,爽口,幾開胃。新鮮熱辣嘅蒲燒饅魚飯,未打開已經聞到香噴噴。雖然是午市套餐,但擺盤滿好看,不求其,滿滿的雞蛋絲和紫菜碎。嫩滑鮮美的鰻魚搭配熱氣騰騰的珍珠米飯,好滿足。碎蔥吞拿魚蓉飯,拌有青瓜,雞蛋絲和紫菜碎。吞拿魚蓉份量足夠,口感棉棉,加埋碎蔥同芝麻,非常提鮮,食落一啲都唔腥,飯嘅份量啱啱好。
碎蔥吞拿魚蓉飯$68
蒲燒饅魚飯$68
海蜇小食,帶微辣,爽口,幾開胃。

2022-11-20 18 瀏覽
俾我搵到間隱世日本料理,仲要性價比極高,筲箕灣嘅東大街美食眾多,但唯獨呢間唔係喺大街,所以唔多人會見到,咁都比我搵到就等我介紹吓佢嘅好食程度啦😌,餐廳面積唔算大,但有個冰櫃擺放左每日新鮮空運嘅海鮮,有鮮活龍蝦,生蠔同活赤貝😍😍我哋叫咗個二人晚餐,只係⭐️⭐️$438⭐️⭐️,已經有五道菜,仲要一定夠飽,日本料理$500有找,真係唔係度度有,仲要好食😋😋😋1.刺身:5款),三文魚/2件,北寄貝/4,赤海蝦/2,帶子/2,時令生蠔/2,生蠔方面我地補錢轉左Tarbouriech (No.0),佢係最大隻既蠔種,呢款蠔食落好鮮甜,食得出係非常新鮮同爽口,佢只係有微咸,海水味唔重,淡淡地,唔錯🤤🤤其他嘅刺身都非常新鮮,三文魚都係厚切,北寄貝超爽,帶子近乎入口即溶😍😍2.是日味噌湯(2客),湯方面佢哋今日係三文魚味噌湯,將三文魚肉放落湯度熬製,令到湯底有本身嘅味道之餘,仲有超濃郁嘅魚香味,最後三文魚都可以食埋,魚肉雖然經過熬製,但絕對唔老,所以呢個味噌湯非常出色👍🏻👍🏻👍🏻3.炸物:3款),炸物方面我哋就揀咗野菜餅,吉列蠔同埋明太子雞翼,真係超抵,佢哋每樣都有兩件,野菜餅炸到外脆內軟,入面嘅餡料非常豐富

3.炸物:3款),炸物方面我哋就揀咗野菜餅,吉列蠔同埋明太子雞翼,真係超抵,佢哋每樣都有兩件,野菜餅炸到外脆內軟,入面嘅餡料非常豐富,食落軟綿,另外明太子雞翼嘅裏面除咗雞肉之外,仲有明太子餡料,釀到脹卜卜,超飽滿另外吉列蠔都新鮮,炸到金黃色🧡🧡

4.主食:2款),主食方面我哋嗌咗廚師推介壽司八件同埋一份和風豚肉烏冬,壽司方面有油甘魚,灸燒拖羅,赤身同埋三文魚腩,每件壽司非常精緻,比正常壽司細少少,一啖一件,擺盤台有特色,最值得推介嘅係赤燒拖羅,佢幾乎入口即溶,食落去油脂幾乎溶化,另外幾款味道都唔錯👍🏻👍🏻,另外一份係豚肉烏冬,除咗有滿滿嘅豚肉之外,仲有兩大條蟹肉條,另外再配左海帶,非常豐富,湯底較為清,烏冬嘅軟硬度適中,幾大㗎,最尾食啲熱嘢落肚即暖粒粒❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
2022-11-12 46 瀏覽
事情上看不到曙光,真的會令人焦急起來....-有什麼原因會令我第二次吃這間日式料理餐廳除了價錢實惠外味道也很重要。-因工作繁忙,只好買外賣回公司吃。-午餐套餐包一份麵豉湯及海蜇,當天的麵豉湯賣光了,所以店主給了我們兩罐汽水🤩我最喜歡吃他的Q彈又有咀嚼感的海蜇。-HK$68蒲燒鰻魚丼~我看見閃閃生輝的鰻魚, 就饞涎欲滴 ,想大口咬下去。微焦的外皮, 肉質口感綿軟,沒有半點的土腥味。微甜的蒲燒汁是拌飯的好伴侶-HK$68碎蔥吞拿魚丼~厚厚的吞拿魚蓉,入口綿密又順滑, 直接吃感受到刺身肥美的魚油香味,也可以與飯拌勻一起吃。-跟餐加HK$58/2隻生蠔~蠔肉圓潤,肥美又爽脆,鮮味十足-猜不透,看不透.......
事情上看不到曙光,真的會令人焦急起來....

因工作繁忙,只好買外賣回公司吃。

午餐套餐包一份麵豉湯及海蜇

HK$68蒲燒鰻魚丼~我看見閃閃生輝的鰻魚

蒲燒鰻魚丼

蔥粒吞拿魚蓉丼

跟餐加HK$58/2隻生蠔~蠔肉圓潤,肥美又爽脆,鮮味十足

猜不透,看不透.......

2022-11-10
10 分鐘 (堂食)
蒲燒鰻魚丼
蔥粒吞拿魚蓉丼
2022-11-10 32 瀏覽
筲箕灣東大街食乜好?出名嘅舖頭好多,可憐胃口有限,唔可以一次過食晒佢😆先介紹一間日式小店先,餐廳得四張枱,所以盡量避開高峰期啦。餐廳除咗有壽司、刺身、各類丼之外,仲有生蠔食,而且都幾抵同幾新鮮。masse no.1 : 佢生蠔款式好多,我哋要咗法國嘅gilles masse,大細適中,海水味重。吉列豬扒飯: 豬扒略嫌乾身咗少少,不過炸得幾脆,反而跟餐碗三文魚湯好足料好好飲,仲可以攞嚟撈飯食。滑蛋唐揚雞飯: 呢個滑蛋好夠滑,雞嘅味都好夠,仲有啲汁流落飯度,飯嘅份量好足,男人食都夠飽。

餐廳除咗有壽司刺身、各類丼之外,仲有生蠔食,而且都幾抵同幾新鮮。

2022-11-05 39 瀏覽
筲箕灣東大街係筲箕灣嘅美食瑰寶。今次嚟食呢間小店,舖頭地方不大,只有三張枱,店員很友善,解釋嚟緊有咩好食。生蠔都幾抵食, $20左右一隻,有海水味,厚身肥美,可以滿足一下口引。鰻魚飯很肥美,燒汁濃郁美味。三文魚親子丼抵食,大大碗三文魚,有很多塊。店員話很快就可以堂食,喜歡食蠔的朋友更加要注意12月會推出蠔食餐,三百幾蚊有法國生蠔,赤貝,甜蝦和帶子,真係好抵食。蠔係即叫即開,啱晒一班朋友開party !

蠔係即叫即開,啱晒一班朋友開party !
  • 蠔友Set
  • 法國生蠔
2022-11-04 22 瀏覽
🍣🦪 朋友介紹呢間日式小店,可以食刺身嘅同時又有得食生蠔,實在係太正喇!😍打風前夕想早d返屋企,所以買咗外賣~ 估唔到外賣返到屋企,仍然係咁靚咁新鮮~👍🏼 我哋一人一個丼飯同兩隻生蠔,生蠔只要$24一隻,都幾大隻同飽滿,食落幾creamy~🤩吞拿魚蓉份量超大方而且鮮味十足,落少少wasabi同豉油撈埋飯食好好味!😋 鰻魚飯嘅鰻魚都幾厚肉,食唔到有骨,而且一d都唔腥~😋 整體黎講呢度嘅刺身同生蠔都幾高質,下次再黎會試埋佢嘅壽司先得!

2022-11-03 33 瀏覽
小巷內比較小的店,所以買走返屋企食中唔錯選擇😛🥢Namibia (West Africa)$24 ·見多人話呢間既生蠔好新鮮, 呢日就買返屋企比屋企食, 幾鍾意佢Creamy得黎有飽滿感😛佢地食完仲話唔夠喉,又真係叫得少左啲既得🙈🥢碎吞拿魚丼 $78 · 吞拿魚蓉份量超足而且細滑, 食到尾都仲有🙊 用左珍珠米口感特別好, 食完真係大滿足, 下次可以自己拎紫菜包😂🥢蒲燒鰻魚飯 ·肥美厚身鰻魚配上濃濃鰻魚汁, 仲有光亮蛋絲好搶眼😋
小巷內比較小的店,所以買走返屋企食中唔錯選擇😛

🥢Namibia (West Africa)$24
佢地食完仲話唔夠喉,又真係叫得少左啲既得🙈

🥢碎吞拿魚丼 $78

🥢蒲燒鰻魚飯
·肥美厚身鰻魚配上濃濃鰻魚汁, 仲有光亮蛋絲好搶眼😋
2022-10-17
15 分鐘 (外賣自取)
2022-11-02 29 瀏覽
筲箕灣東大街出名美食多!有間小店Sushi Men x Oyster Men 專做外賣, 有齊生蠔、刺身、壽司、丼飯, 樣樣都咁啱我!生蠔心思思點咗兩隻法國生蠔試下。Gilles Masses no.2 鮮甜有海水味, 帶少少金屬味道, 好有層次。碎蔥吞拿魚腩丼飯 食到粒粒嫩滑吞拿魚腩, 油脂豐盈, 配上新鮮青瓜片,蛋絲同紫菜嚟食, 口感豐富, 嫩滑得嚟又充滿鮮味!三文魚親子丼飯三文魚厚切, 肥美嫩滑有油份, 加埋飛魚子同蛋絲食落卜卜脆, 感覺清新!整體份量充足, 質素唔錯性價比甚高!
筲箕灣東大街出名美食多!有間小店Sushi Men x Oyster Men 專做外賣, 有齊生蠔、刺身壽司、丼飯, 樣樣都咁啱我!

生蠔

碎蔥吞拿魚腩丼飯

三文魚親子丼飯

整體份量充足, 質素唔錯性價比甚高!

2022-11-02 26 瀏覽
筲箕灣不嬲都出名多嘢食今次掃街嘅時候比一間掛係餐廳外邊嘅旗幟吸引咗因為支旗上面係隻大大隻嘅生蠔所以就忍唔住入去望下最後都決定叫外賣返屋企慢慢歎主食就點咗 蒲燒鰻魚丼 碎蔥吞腩丼條鰻魚好甜而且好有口感 鰻魚汁撈埋飯簡直係絕配另外吞拿魚腩亦都肥度適中餘味濃郁 係口中徘徊不膩最後當然唔少得就係生蠔叫咗 Masse Lambert 🦪兩款都同樣出色Masse 🇫🇷 好Creamy 非常鮮甜😋淡淡金屬餘韻 層次感突出連著殼內的海水一口吸入滿口盡是極濃厚的甜味Lambert 海水味重 肉質結實而且肥美口感細膩富有層次 散發出香甜氣味味道令人一試難忘鍾意食蠔食日式便丼嘅 唔可以錯過
筲箕灣不嬲都出名多嘢食
口感細膩富有層次 散發出香甜氣味
味道令人一試難忘
鍾意食蠔食日式便丼嘅 唔可以錯過
外賣自取
又想食生蠔🦪又想食刺身丼飯🍣真係唔容易,找到呢間外賣🥡店,可以滿足晒兩個願望。店主快快手處理好柯打,唔駛等好耐就可以走得☺️———————————————————————————🍣三文魚親子丼💬超多片三文魚腩,厚切又夠份量,加埋三文魚子,三文魚控必選☺️.🍣蔥吞拿魚腩蓉丼💬吞拿魚腩蓉一樣份量多覆蓋整碗丼飯之上,加上香蔥同青瓜等,沖返杯綠茶🍵啱啱好☺️.🦪法國🇫🇷珍珠蠔💬一次過唔食到咁多,都係過下口癮,開埋殻,夠方便☺️
———————————————————————————
🍣三文魚親子丼
🍣蔥吞拿魚腩蓉丼
🦪法國🇫🇷珍珠蠔
💬一次過唔食到咁多,都係過下口癮,開埋殻,夠方便☺️
外賣自取
有日經開筲箕灣,朋友就介紹我呢間性價比高嘅外賣壽司店, 開頭我以為淨係做外賣,但其實餐廳都有位置可以堂食牆上都貼滿咗餐牌, 而且性價比都高當日係午餐,所以就叫咗一份刺身丼同熱丼, 除咗壽司之外,亦都見到餐廳有意粉餐牌。 但一心想事試壽司丼所以就冇理會啦💙午餐價錢性價比高$58-148 不等,包前菜同湯前菜係海蜇,味道惹味又爽口麵鼓湯香濃,而且外賣仲够熱👍同朋友另加生蠔,蠔🦪質鮮嫩,有啖啖香的海水味,新鮮而價錢也好好蒲燒鰻魚飯滿滿既日本壽司米飯,食落香甜。蛋絲同紫菜伴碟也蛋,而且蛋絲也好好味,鰻魚够厚身,成半條份量,醬汁味濃吞拿魚蓉丼吞拿魚入口即溶,肉身肥美,軟綿綿的口感,但味道亦很濃厚❤️外賣和堂食也值得一試👍🏻

牆上都貼滿咗餐牌, 而且性價比都高

午餐價錢性價比高$58-148 不等,包前菜同湯

前菜係海蜇,味道惹味又爽口
麵鼓湯香濃,而且外賣仲够熱👍

蒲燒鰻魚飯

吞拿魚蓉丼

吞拿魚入口即溶,肉身肥美,軟綿綿的口感,但味道亦很濃厚❤️

外賣和堂食也值得一試👍🏻
  • 碎蔥吞拿魚腩丼