2008-05-14 10 瀏覽
20080502報紙日前賣說有西方肥人靠日食兩個“less than 6 gram fat”的Subway成功減磅,其實此說也頗無謂,一件Subway不過幾百卡路里,如果能堅持每天只吃兩件而無其他熱量攝入,任他是誰,不瘦才奇,這與過去有人只吃麥記食品而減肥同理,是簡單的卡路里攝入支出數字遊戲。不過話說回來,如果選一件6吋的Vegi Delight做午餐,不管怎麼說也是健康之選,只要忍住別加太多醬料,選麥包當然最好,味道也不錯呢:)
20080502

2008-05-14 12 瀏覽
去搵dad, 原來佢今日唔得閒, 就join男友黎半山食subway, 上次食都係n年前既事我要公司潛艇, 男友要美式, 我覺得味道就普通, 牛肉雞肉香腸, 不過不失, tomato酸瓜onion, 呢d必有既配料, 食落都係果句: 咁上下啦!男友既美式有一呎長, 佢覺得好過癮, 味道都係okayburger shop開到成行成市, 間間差唔多, triple o, freshness burger, mos, subway, blablabla仲有一大堆, 水準各有不同, 可惜, 我由始至終都不是burger fans, 唔識欣賞!

男友既美式有一呎長, 佢覺得好過癮, 味道都係okay

$--- (午餐)
2008-05-09 3 瀏覽
subway不是local fast food. 從前在美國領域已被它吸引及迷倒,可惜事隔數年才在再度港回憶!waitress 是一名不太懂英語(亦不懂中文)的女人.要夠body language或要人詢問在她身旁的同事.與美國/加拿大的不同.這兒是要先選包類,呎吋,餡料,配菜,醬料--> 飲品,曲奇/薯片是夜點了:-Pamesan Oregano 6" + steak & cheese + all veggie + honey mustard包上的芝士味不濃,基本上是淡而無味,牛肉偏乾,醬汁不夠多,不過令到全個包的每一口都有醬陪伴.olive 味道太濃,可能自己不喜歡.-honey oat 6" +turkey + all veggie + forget the sauce全個包感覺較上一個match,可能醬汁夠多,令到每一啖都可以有少少濕潤,很滑,易進食. 兩款包食下去時感覺好像沒有太大分別,醬汁應是全個包的靈魂.另外點了double chocolate cookie, 有點mrs field 的影子. 朱古力很rich,但可能已是晚上九時多了,感覺不太新鮮呢!總括地說..
是夜點了:

兩款包食下去時感覺好像沒有太大分別,醬汁應是全個包的靈魂.

總括地說...比美國遜色呢!
2008-03-21 2 瀏覽
要左VEGGIE DELITE包是cheese oregano超級好味顯得餡料有點失色!雖然只係6"但食完好飽=3=下次可以試下BLT!服務態度麻麻地明明得我一個客都好似趕頭趕命咁...快餐都可以吃得輕鬆吧..?
要左VEGGIE DELITE
包是cheese oregano
超級好味
顯得餡料有點失色!
雖然只係6"但食完好飽=3=
下次可以試下BLT!
服務態度麻麻地
明明得我一個客都好似趕頭趕命咁...
快餐都可以吃得輕鬆吧..?
2008-03-14 71 瀏覽
有時趕時間都會食吓漢堡包,依家漢堡包店開到成行成市,反而將另一款經典快餐食物熱狗遺忘咗。咁啱今日同事搵食晏,一於哩Subway,我就鍾情佢哋嘅美式潛艇,款式夠多,成呎長潛艇夾著豐富餡料,一個人食晒成隻超滿足!最正係包款(如蒜香、蜂蜜燕麥…)、配菜(如芝士、橄欖、辣椒、青椒…)同醬汁(如紅酒汁、蜜糖芥辣、燒烤醬…)都任你揀。今次試咗個B.M.T.特製潛艇堡(散叫$47),好似貪心嘅我索性要齊9款配菜,食落味道複雜,但好過癮!當然,食唔得晒全份,可以叫6吋半份(散叫$29),價錢平40%左右!加多十幾蚊,可以轉套餐,多杯汽水同兩塊曲奇!此外,仲有一隻叫薄餅卷三文治,個樣同墨西哥卷差唔多,都係另一個好選擇,不單好味,餡料一樣咁多,好墜手,而且無潛艇咁巨型,食起哩方便D。今次試個海鮮蟹肉薄餅卷三文治,都真係唔錯。反而佢另一款叫太空堡嘅包,好似普通漢堡包咁,試咗個燒牛肉太空堡,麻麻地。

2007-10-15 3 瀏覽
周未還要回公司工作,來這裡買件三文治做早餐,在幾款早餐中選,要了芝士蛋。包焗得熱熱的,芝士是工業用的,從一大堆中撕出兩薄片出來,香味不強,起不了什麼作用。蛋是老早煎好,再「翻叮」的,咦?口感卻是幾鬆軟。配上生菜、蕃茄、酸瓜及蜜糖芥未醬汁,15蚊一件,算是這樣子。在外用膳,也算有相當的經驗。有時也會聽到「某某店員見到西人就笑口噬噬,見到唐人立即黑面」的言論,以前也半信半疑,是日就遇上了。南亞裔女侍應的態度愛理不理的,感覺很冷漠。但後來的兩位西人客人,又見其熱情般的面口去招呼,也不用轉得那樣快吧!單是這個服務水準,值得一個「喊面」。是我的英話就得不濟,還是長相太「本地化」,又或是,兩者皆是?