2021-01-25 200 瀏覽
我其實好慶幸有主打Pet Friendly 既餐廳,因為香港好多地方都唔係好容納到狗狗不過呢間新開嘅Cafe 可能由於仲係試業期間,相對上安排有少少混亂,希望日後會改進一下話說帶着狗,星期日預咗要等位都好正常因為當時職員完全冇提及過狗狗可以坐嘅室內範圍去到邊咁我哋就一路等落去( 三個人都預咗啲枱係麻煩啲) 加上當時其實個號碼仲有兩個就到我哋等到我諗真係都過咗半個鐘我見到佢比後過我既人一張四人枱咁我就好奇問吓點解唔係我先?跟住佢先同我解釋話裏面有幾張係狗唔坐得就話”出面嗰張準備走架啦 會比你入”首先你餐廳都冇限時呢個規矩你又點樣預計佢準備走呢?坐多30分鐘都叫準備走?最後如我所料嗰張枱係有排都未走其實如果我淨係可以等室外嘅位置你應該一早同客人講聲 可以俾個客人考慮返係咪要繼續等 又或者講返因為得兩張枱俾你選擇,所以等待時間大概幾點?喺嗰度食風食咗九個字 先知成個場得出面嗰兩張枱係可以俾我 係咪玩我呢Anyway 首先佢餐牌食物選擇真係太少嗌兩個snack 兩個都話賣晒 個餐牌本身都已經唔係好多嘢食我可以食咩呢然後佢啲嘢食又太少份量牛油果條得4條 (有圖) 價錢亦都唔係平Earl grey

話說帶着狗,星期日預咗要等位都好正常
因為當時職員完全冇提及過狗狗
可以坐嘅室內範圍去到邊
等到我諗真係都過咗半個鐘
我見到佢比後過我既人一張四人枱
咁我就好奇問吓點解唔係我先?
跟住佢先同我解釋話裏面有幾張係狗唔坐得
就話”出面嗰張準備走架啦 會比你入”
首先你餐廳都冇限時呢個規矩
你又點樣預計佢準備走呢?坐多30分鐘都叫準備走?
最後如我所料嗰張枱係有排都未走

唔值呢個價錢
唯一可以讚嘅就係你哋Pet Friendly
希望你哋之後會改善一下menu
同埋處理座位既問題
45 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-01-24 158 瀏覽
大概12:45去到拎飛,店員話要等45分鐘。拎飛係就咁比張飛你,完全唔洗留電話。咁我同朋友就去附近行左陣 1:18分返到去就話好耐之前叫過,無得比入去。話已經過左太耐!一係一開始就唔好同個客講要等45分鐘,結果45分鐘之後內返到,就話已經叫過,唔比你入。 一係講清楚叫人係門口排隊等。或者效仿其他cafe 既做法叫人留電話,有位就call 你。其他新開cafe 平均都要等一小時以上,人哋都唔會出現以上問題。有時候除左係打卡環境食物咖啡外,都要係服務細節諗下。真係太失望,希望大家唔好有相同經歷😭
大概12:45去到拎飛,店員話要等45分鐘。
拎飛係就咁比張飛你,完全唔洗留電話。
咁我同朋友就去附近行左陣 1:18分返到去
就話好耐之前叫過,無得比入去。話已經過左太耐!

真係太失望,希望大家唔好有相同經歷😭

2021-01-24 122 瀏覽
果日去藍塘傲搵朋友, 去附近搵食選擇真係唔多, 星期六既lunch時間果然間間都要排隊, 行行下見到有間好正既cafe, 可以帶埋狗狗一齊入去, 朋友話呢間係新開既, cafe既裝修好靚, 走華麗風格, 亦有好多型格打卡位, 設計亦好有心思, 戶外坐位偏低等主人可以同狗狗一齊進食, 無錯, 狗狗都有自己menu呀! 真係好用心! 感覺到店主應該都係愛狗之人!! 反正間間都要等就揀呢間啦!!等位既時間忍唔住趁有機會(食客離開執枱既空隙)就去影下cafe既裝潢, 影完再先望望menu先, 當然講緊人食既部份😆 款式比想像既豐富呢, 好多款都想試, 好彩有4個人大家可以揀多啲唔同既款式! 大約等咗半個鐘有得入座啦! 即刻去order先! 揀咗 All day breakfast, 明太子大蝦意粉配天婦羅脆脆, 溫泉蛋黑松露忌廉雜菌意粉, 脆炸牛油果條, 柚子蜜糖單骨雞翼.飲品既選擇好多款睇個名都好特別, 我地揀咗 Tiramisu Coffee, Early Grey Cholocate, Sky Lemon Soda, Green Tea Latte等咗一陣食物開始上枱, 哇真係不得了!!

等咗一陣食物開始上枱, 哇真係不得了!! 每款既擺盤睇得出花過心思, 尤其Tiramisu Coffee & Sky Lemon Soda真係靚到不得了!! 當食物放晒上枱時真係華麗又勁豐富, 大家都忍唔住係咁影相🙈

影完就開餐啦, 明太子大蝦意粉配天婦羅脆脆唔錯, 明太子味濃郁, 溫泉蛋黑松露忌廉雜菌意粉好creamy好夠黑松露味, All day breakfast材新鮮, 脆炸牛油果條普普通通, 柚子蜜糖單骨雞翼有驚喜! 雞翼夠香辣但亦有好濃既柚子味, 正!!

我揀咗杯Tiramisu Coffee好好味, 面層Tiramisu配上下面咖啡既苦好有層次, 搞到最後忍唔住叫埋甜品Tiramisu! 朋友既Sky Lemon Soda靚到唔捨得飲, 飲品以香水樽去裝, 另有一支蝶豆花俾你加落檸檬梳打, 整個即刻華麗升級!! 另外Early Grey Cholocate & Green Tea Latte朋友們都話唔錯呢!!

食物份量ok叫埋小食開心share食完飽晒, 每人都係$160. 開開心心難得朋友相聚解一解壓又搵到間令人心情放鬆既cafe, 又見到好多可愛既狗狗, 推介!
2021-01-16
30 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu Coffee
  • Sky  Lemon  Soda
  • 柚子蜜糖單骨雞翼
  • 溫泉蛋黑松露忌廉雜菌意粉
最近新開soft opening比較多人排隊3個人帶埋狗狗大約等咗9個字度環境唔錯適合帶狗狗黎影相打卡到飲品同食物~就一般 有啲ok 有啲伏伏地飲品叫咗tiramisu coffee伯爵茶朱古力同埋dirty coffee.兩款coffee都唔錯👍🏻但朱古力真係好伏 朱古力又唔濃 茶味又唔濃飲落去好奇怪仲衰過飲茶記凍朱古力。。。。🥲伏到喊食物叫咗all day breakfast同番茄肉丸意粉all day breakfast 擺盤靚但份量真係好少好少 女朋友都話食唔飽炒蛋應該得一隻蛋份量一啖食完多士好薄同埋只係兩塊極普通既牛油toast三文魚牛油果薯蓉完全無味。。🥲珍寶腸平平無奇煎腸一條仲有好細杯凍yogurt 都係正正常常影相還好 但咁樣收$118一份又好貴又唔夠食蕃茄意粉就收$68炒到好乾同埋啲意粉係煮冧哂食落同出面啲平價扒餐跟餐啲意粉差唔多份量同樣係少跟得四粒肉丸勁普通 食得出應該係IKxA肉丸黎整體黎講食物好一般甚至偏伏環境就唔錯既 影相一流但影一次相食完真係無咩事都唔會再有下次🥲日後會改善下食物同飲品先諗下🥲
最近新開soft opening比較多人排隊
3個人帶埋狗狗大約等咗9個字度
環境唔錯適合帶狗狗黎影相打卡
到飲品同食物~就一般 有啲ok 有啲伏伏地
飲品叫咗tiramisu coffee
伯爵茶朱古力同埋dirty coffee.
兩款coffee都唔錯👍🏻
但朱古力真係好伏 朱古力又唔濃 茶味又唔濃
飲落去好奇怪仲衰過飲茶記凍朱古力。。。。🥲伏到喊

食物叫咗all day breakfast同番茄肉丸意粉
all day breakfast 擺盤靚
但份量真係好少好少 女朋友都話食唔飽
炒蛋應該得一隻蛋份量一啖食完
多士好薄同埋只係兩塊極普通既牛油toast
三文魚牛油果薯蓉完全無味。。🥲
珍寶腸平平無奇煎腸一條

整體黎講食物好一般甚至偏伏
環境就唔錯既 影相一流
但影一次相食完真係無咩事都唔會再有下次🥲
日後會改善下食物同飲品先諗下🥲

45 分鐘 (堂食)
  • tiramisu  coffee
又有打卡𝚌𝚊𝚏𝚎開業了~環境走木系風格🤙🏻寵物友善喔!所以有半室外座位 有瓦遮頭的小木枱🤚🏻飲品嘅賣相好𝚒𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖𝚖𝚊𝚋𝚕𝚎!📸店員亦都好有禮貌~.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🍽.𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟼𝟾面頭嘅餅條脆脆的 帶點糖~上層係𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖狀嘅𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞食落去好滑好香!下層就係咖啡 飲果陣同時飲到兩層𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞嘅味道中和左咖啡嘅苦味~不過覺得定價就有點貴~𝚂𝚔𝚢 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚍𝚊 蝶豆花檸檬梳打 $𝟻𝟶有個小香水樽裝住蝶豆花汁自己滴落去就可以~不過味道上就覺得檸檬梳打個味蓋過左蝶豆花🤙🏻環境是真的蠻舒服的!
又有打卡𝚌𝚊𝚏𝚎開業了~
環境走木系風格🤙🏻
寵物友善喔!
所以有半室外座位 有瓦遮頭的小木枱🤚🏻
飲品嘅賣相好𝚒𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖𝚖𝚊𝚋𝚕𝚎!📸
店員亦都好有禮貌~

𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟼𝟾
面頭嘅餅條脆脆的 帶點糖~
上層係𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖狀嘅𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
食落去好滑好香!
下層就係咖啡 飲果陣同時飲到兩層
𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞嘅味道中和左咖啡嘅苦味~
不過覺得定價就有點貴~

𝚂𝚔𝚢 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚍𝚊 蝶豆花檸檬梳打 $𝟻𝟶
有個小香水樽裝住蝶豆花汁
自己滴落去就可以~
不過味道上就覺得檸檬梳打個味蓋過左蝶豆花🤙🏻
蝶豆花檸檬梳打

環境是真的蠻舒服的!
Tiramisu  coffee
為咗同狗狗有quality time~我同未婚妻搵咗海濱附近新開嘅Cafe,一去到已經有好多毛孩🤩門外有兩側座位,Bench同bar table都有,多數毛孩同主人都坐外面,而入面就只可以坐到近門口位(橙色物件再入就唔得,好似管理處唔比🙊)我哋坐喺外面table(茶几高度),所以毛孩企起身可能抓到嘢食🤭叫咗All day breakfast 同明太子大蝦意粉🍝All day breakfast 配搭幾特別,估佢唔到嘅係有熱情果Yogurt,三文魚牛油果薯蓉都唔錯!份量就唔大,細食嘅我哋就啱啱好~意粉就淡味咗啲,可能大蝦味重,相對明太子意粉無咁重,但想食明太子嘅就覺得有啲淡🙈哩兩杯好有特色!應該話Menu上咖啡都獨特於一般Cafe☕️桂花Dirty|先聞到桂花香,飲落去就係Dirty口感味道,傾向鍾意花同咖啡嘅都幾鍾意😆Tiramisu|侍應好warm地提我哋飲之前,用餅沾嚟飲,唔好一淡嘴落去,因為會被粉濁親🤭外表已為杯飲品加晒分,而餅同奶蓋、咖啡嘅配搭又似甜品,又係飲品🤤層次好豐富,底下嘅咖啡無被搶風頭👍🏻我哋仲幫Hoji🐶叫咗杯Doggieccino,佢喺第一次飲,但飲唔停😆 不過個杯

All day breakfast
明太子大蝦意粉

叫咗All day breakfast 同明太子大蝦意粉🍝

桂花  Dirty

Doggieccino

我哋仲幫Hoji🐶叫咗杯Doggieccino,佢喺第一次飲,但飲唔停😆 不過個杯對於佢太深,我哋倒落碟比佢飲~

Hoji唔止stay with us, 佢都有社交嘅需要,哩度比佢可以同其他毛孩一齊溝通😊

All day breakfast
桂花  Dirty
  • Osmanthus  Dirty
2021-01-15 123 瀏覽
星期五下午兩點左右已經開始有人在排隊,等了大概20分鐘可以入座,戶外主要可大同寵物,室內主要以沒有寵物的人入座,我點了一個All day breakfast 更加了$10添加黑松露醬,食物上枱時10分驚訝,擺放得不錯,但是蛋的份量少很可憐,基本上一啖已經吃完。吃完之後仍然覺得很肚餓,裝修環境真是不錯,但是論價錢是中環價錢,但是質素很普通,而且份量少,如果你吃食物的份量不是太多應該沒有問題。但是我覺得完全不值這個價錢!
All  day  breakfast
2021-01-11 243 瀏覽
本身係街坊,係藍瑭傲海濱長廊個度間gym Join左membership, 雖然宜家無得做,但見到隔離就見到有間好有風格的cafe,outdoor係歡迎毛孩嘅,有頁menu都係for毛孩所以個度人都會同狗仔一齊chill,有好多好得意嘅狗仔呀環境好多花花草草非常寫意,擺設都好有lifestyle,同一般連鎖式咖啡店唔同。見到ig有好多打咭位吊椅同埋梳化位,但係我飲恨坐唔到下次啦唯有。野飲好靚推介清香新鮮嘅桂花dirty,另外tiramisu coffee都好有特色好好飲。熱食都有好多選擇特別推介松露溫泉蛋意粉,非常香濃惹味,我平時好介意食溫泉蛋因為怕有浸腥味但佢呢度用嘅蛋應該係靚野,好好味好香All day breakfast嘅黑松露蛋都非常之正!估唔到cafe都可以有西餐廳的水準我朋友叫左avocado on toast,麵包唔硬已經好唔錯,個sauce係桃紅色睇得出好有誠意。難得出街我梗係試埋甜品earl grey fresh cake roll個cream好清唔甜膩,食完都無罪惡咸!整體幾好vibe,如果少人排隊我一定會再嚟之後係海濱散吓步返屋企
所以個度人都會同狗仔一齊chill,有好多好得意嘅狗仔呀

吊椅同埋梳化位,但係我飲恨坐唔到
下次啦唯有。
野飲好靚
推介清香新鮮嘅桂花dirty,
另外tiramisu coffee都好有特色好好飲。
熱食都有好多選擇

睇得出好有誠意。
難得出街我梗係試埋甜品

之後係海濱散吓步返屋企
2021-01-08
10 分鐘 (堂食)
  • 溫泉蛋黑松露意粉
  • Tiramisu