餐廳: SP_CE cafe & lounge
資訊:

2024-01-10 572 瀏覽
呢間有戶外座位既Cafe, 對住內街好寫意😍 食物選擇都幾多, 價錢合理而且高質, 絕對值得一試😊黑松露二人餐 🍄 ($498)✨黑松露醬配炸薯條薯條即叫即炸熱辣辣好新鮮, 配埋濃郁黑松露醬好好食🥰✨意大利黑松露雜菌鮮蛋意粉手工蛋意粉有陣陣蛋香不過質地會偏硬身, 加埋濃濃黑松露既味道同雜菌更加有口感😋✨意大利黑松露醬炒滑蛋貝果呢度最出名既一款bagel, 濃郁黑松露既滑蛋好似瀑布咁覆蓋住烘到脆脆地既Bagel, 真係不槐為鎮店之寶🤩海鮮二人餐🐟($498)✨煙熏三文魚凱撒沙律煙三文魚唔會太鹹, 配上落左醋既沙律幾開胃😚✨墨汁魷魚鮮蛋意粉黑色既墨汁意粉帶啲蒜香幾惹味, 仲有大大舊既魷魚圈好正😄✨蟹肉牛油果他他貝果滿滿既蟹肉醬舖左係沙律菜上面再夾埋bagel 一齊食又幾夾喎😋越南春卷🫔($78)
新鮮炸起既網狀紋春卷好鬆化, 餡料滿滿, 冇諗過係cafe都會食到咁出色既春卷🤤水牛城雞翼🐓($88)雞翼色澤好靚, 食落辣辣地幾惹味, 仲有大量既沙律菜同車厘茄做伴碟😋呢兩個set 都會跟兩杯飲品同甜品, 店主仲好好人咁送多左件甜品俾我地, 而我地既是日甜品係焦糖芝士蛋糕, 面層既焦糖燒到剛剛好

黑松露二人餐 🍄 ($498)
✨黑松露醬配炸薯條
薯條即叫即炸熱辣辣好新鮮, 配埋濃郁黑松露醬好好食🥰

✨意大利黑松露雜菌鮮蛋意粉

✨意大利黑松露醬炒滑蛋貝果

海鮮二人餐🐟($498)
✨煙熏三文魚凱撒沙律
煙三文魚唔會太鹹, 配上落左醋既沙律幾開胃😚

✨墨汁魷魚鮮蛋意粉
黑色既墨汁意粉帶啲蒜香幾惹味, 仲有大大舊既魷魚圈好正😄

✨蟹肉牛油果他他貝果

越南春卷🫔($78)

水牛城雞翼🐓($88)

呢兩個set 都會跟兩杯飲品同甜品, 店主仲好好人咁送多左件甜品俾我地, 而我地既是日甜品係焦糖芝士蛋糕, 面層既焦糖燒到剛剛好, 芝士蛋糕好幼滑😚
2024-01-08
2023-12-08 595 瀏覽
之前曾來到上環見工,那時正值炎夏,由地鐵站來到這邊早已汗流浹背,一杯冰凍的咖啡正是最需要的!多行幾步來到普慶坊,途經收藏已久的咖啡店,趁機會來到訪一下! Raw Coconut Oat Latte 燕麥生椰咖啡 $56店家的咖啡款式多得讓人有選擇困難症~ 決定來試試這款夏季精選特飲:燕麥生椰咖啡!這杯其實是混合了燕麥奶跟椰子奶的咖啡,平常絕大部份只會選配其中一款,但這個是兩種植物奶也有啊~ 呷一口順滑冰凍,奶味重甜味沿於奶的自身味道,咖啡是偏向nutty的口味;而散發的味道順位是燕麥香、咖啡甘,到最後的椰子香,蠻特別的,如果是熱飲的話相信兩款奶的味道會更濃郁吧!店家處於距離地鐵站約10分鐘的路程,而且還要經過一個小坡段才可到達,只有少量車子經過,平日在到訪的話這裡非常安靜舒適啊!其實這店早已成為打卡勝地,除了這次未有嘗試,人氣No. 1的意大利黑松露炒滑蛋貝果外,半開放式的用餐環境也早已在網路上聞名:仿花園的傢具再伴以早已老舊到不能發聲的鋼琴,連電視劇也會在此取景!可想而知是有多大吸引力要讓人來朝勝啊~ 如果天氣許可是很推薦大家坐在外邊享用咖啡跟美食的!而我就繼續好好把這店收藏,留待下
店家處於距離地鐵站約10分鐘的路程,而且還要經過一個小坡段才可到達,只有少量車子經過,平日在到訪的話這裡非常安靜舒適啊!其實這店早已成為打卡勝地,除了這次未有嘗試,人氣No. 1的意大利黑松露炒滑蛋貝果外,半開放式的用餐環境也早已在網路上聞名:仿花園的傢具再伴以早已老舊到不能發聲的鋼琴,連電視劇也會在此取景!可想而知是有多大吸引力要讓人來朝勝啊~ 如果天氣許可是很推薦大家坐在外邊享用咖啡跟美食的!而我就繼續好好把這店收藏,留待下次再訪吃店家的signature food吧
2023-07-12
SP_CE cafe & lounge上環早排晌社交平台見到不少廣告,又鄰近工作地點決定一試。店外與店內均設有座位,裝修感覺就幾休閒feel,幾岩慢慢嘆all day breakfast咁。進入店舖內~~由於鄰桌點了意大利黑松露滑蛋貝果🥯上桌,黑松露香氣滿滿。 蟹肉蟹黃醬炒滑蛋貝果🥯:在黑松露油與這個猶豫再三,最後選了這個。坦白講有少少後悔,香氣上不及黑松露。味道上蟹籽蟹黃蟹肉略淡,未能好好帶出加成效果。滑蛋切開入面有蕃茄、生菜及半邊貝果,第一口感覺略咸,貝果🥯質感硬身,蛋內層過老,滑蛋只得表面。整體味道一般,價錢略貴,感覺唔值$168,飲品$48up,加埋一總消費$230up。另外,12月餐單與4月份對比,發現每款bagel滑蛋價錢急劇加價$30,CP感略低。 PS:店舖親善動物,有不少帶狗狗光顧的客人,缺點係主人看不住竉物,狗狗跑入廚房,雖然無做成騷動,但個人感覺不太好😵‍💫。
SP_CE cafe & lounge上環

蟹肉蟹黃醬炒滑蛋貝果🥯:

2023-12-11 259 瀏覽
難得星期六早起梗係要打開bookmark咗嘅cafe list揀間靚cafe同媽咪去打卡啦!呢間喺上環嘅Cafe雖然唔係喺大街需要由上環站再行一段路先去到🏃🏻‍♂️但去到嘅時候已經差唔多坐滿人!真係幾受歡迎㗎~呢個黑松露瀑布蛋好好食!黑松露味道好重好濃郁,炒蛋處理得好滑份量超級大,早餐嚟講真係兩個人都夠食啊Begal係溫熱嘅,外表脆脆裡面鬆軟唔會好似食啲硬法包咁好易𠝹到上顎😆如果附近近車站嘅話,一定會成日過嚟食個靚早啊!
難得星期六早起
梗係要打開bookmark咗嘅cafe list
揀間靚cafe同媽咪去打卡啦!
呢間喺上環嘅Cafe雖然唔係喺大街
需要由上環站再行一段路先去到🏃🏻‍♂️
但去到嘅時候已經差唔多坐滿人!
真係幾受歡迎㗎~

呢個黑松露瀑布蛋好好食!
黑松露味道好重好濃郁,炒蛋處理得好滑
份量超級大,早餐嚟講真係兩個人都夠食啊
Begal係溫熱嘅,外表脆脆裡面鬆軟
唔會好似食啲硬法包咁好易𠝹到上顎😆
如果附近近車站嘅話,一定會成日過嚟食個靚早啊!
朋友book嘅餐廳,佢話係社交平台睇過好吸引好想食🌝 餐廳距離地鐵站真係有啲遠,係上環同西營盤中間🤔 不過去到嗰環境真係比較寧靜、舒服,啱哂一邊傾偈一邊食‼️今次嗌咗三款食物,可能因為第一款蟹肉牛油果他他配墨西哥片太過太過高質,所以對之後嚟嘅嘢食都有啲失望😞 講返呢嗰先,我絕對可以因為佢再嚟,佢呢嗰配搭好好食🥑🥰 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果🥯 - 呢嗰係好多人都推介嘅,絕對足料,黑松露味係好出,但太咸,整體來講可以話有啲難食😬香烤煎8安士美國特級西冷牛扒配薯條🍟 - 好普通嘅牛,有超級多薯條,所以唔會唔飽🤣 Nutella榛子醬奶昔- 同我想像中💭有好大出入,我懷念嘅味道👅係英國Ed’s 嗰杯嘅味,好淡😬整體嚟講,秋天天氣去環境好舒服,真係好啱傾偈,但係食物質素有啲飄忽,如果用淨係食他他計,呢間係必食‼️ 但係計埋其他嘅話,就真係要諗諗🤣 另外,收切餅費的

2023-10-01 452 瀏覽
成日上網都見到有人review炒蛋瀑布,我又已經bookmark左佢一兩年,今次終於去朝聖,證實網上食評冇花冇假。*意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $108壯觀嘅瀑布,份量超多,食一半已經飽咗。炒蛋嫩滑、有蛋香,黑松露醬香而量多。切開係幾層生菜、番茄,保持到爽脆,令口感豐富好多,唔係淨係得炒蛋。貝果外脆內軟,食到最後,做底嘅貝果都保持到脆度。英式早餐 $128煙燻三文魚、炒滑蛋、煙肉、豬肉腸、車厘茄、田園沙律、意大利巴馬火腿、多士All-day breakfast有嘅種類佢都有,有平均水準發揮!生椰咖啡 $500椰奶味,咖啡味都好一般🙈唔推薦。
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果 $108
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果

英式早餐 $128
英式早餐

生椰咖啡 $50
0椰奶味,咖啡味都好一般🙈唔推薦。
生椰咖啡
2023-09-16
$150 (早餐)
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果
意大利黑松露炒滑蛋貝果 $108全店signature😍‼️黑松露味好重🥳 誠意十足🫶🏻啖啖都食到黑松露嘅味道🤤炒蛋口感綿滑🍳蛋汁散發蛋香😋bagel外脆内軟 軟硬適中🥯有淡淡嘅麥香🌾夾住同炒蛋一齊食好match😆兩者融化喺口入面嘅感覺好正🥰-🍝 意式茄汁肉丸意粉 $118茄汁較酸唔算太甜🍅 都幾開胃🤪意粉嘅質感幾特別 幾有咬口😚有別於一般嘅餐廳🙈大大粒肉丸 入口鬆化🍗整體水準屬中上水平👍🏻-🍟 黑松露醬配炸薯條 $88粗身薯條金黃香脆🤩黑松露醬啖啖都散發住松露香😍不過點多咗可能會有少少滯🤏🏻而且分量好多 3-4人share都得🤣-🐷 小小總結呢間嘅黑松露真心高質🤩係我食過數一數二好食嘅😚鐘意食truffle嘅一定要試下呢間餐廳🤪另外餐廳環境好有情調❤️慶生或者週年紀念都冇問題🥳服務員態度都好有禮貌🙈 係一個唔錯嘅體驗👍🏻-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽💰人均消費:$100-$200
意大利黑松露炒滑蛋貝果 $108
🥯 意大利黑松露炒滑蛋貝果
🍝 意式茄汁肉丸意粉
🥯 意大利黑松露炒滑蛋貝果
2023-08-31 215 瀏覽
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果🥯 ($108)唔係講笑 一上檯個陣時真係比滑蛋嘅份量嚇親😂 開頭以為會唔會啲人係影相嘅角度先影到咁誇張 原來唔係 真係咁大份🤤 對於一個蛋愛好者嚟講 呢個滑蛋瀑布貝果真係一個大享受😌 蛋炒得好滑身 一啲都唔老 完全冇overcooked! 配埋黑松露醬 簡直係將成個brunch提升到另一個層次
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果🥯 ($108)

見今日平日放假,就同男朋友過海食好西了!依間嘅黑松露炒蛋bagel bookmark左好耐,一直想試試佢!餐廳入邊只有四張枱,空間唔大,但係裝修都幾雅緻!出面都有張枱仔,可以望住條街飲咖啡,不過今日天氣實在有啲太熱了🥵Overall嗌咗兩樣嘢食加一杯嘢飲,人均$160左右啦!啱啱好夠飽嘅portion!感覺下次都會再來的!⬆️黑松露炒蛋bagel⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聞名不如見面個滑蛋真係好香黑松露味,同埋好滑,而且唔會覺得好漏🤤!個bagel係屬於紮實紐約風格嘅口感,應該係everything bagel?同個蛋好夾呢!感覺下次可以自己嚟一次過食晒成碟💕🍳⬆️菠菜煙三文魚蛋意粉🍝⭐️⭐️⭐️⭐️我自己麻麻地鍾意蛋意粉個質地,比較林啲!但係煙三文魚就好厚!有三大塊!個菠菜汁亦都好惹味👍🏻🤰🏻如果唔想食啲好濃味嘅蕃茄肉醬千層麵嘅話,或者食來食去都係卡邦尼!呢個都係一個幾好嘅選擇⬆️伯爵茶latte ⭐️⭐️⭐️⭐️有個簡單嘅拉花,而且伯爵茶味都幾出!雖然天氣都真係有啲熱,不過感覺latte都係熱嘅比較開心🥳食完慢慢行樓梯返落去搭叮叮!quality time 💕👍🏻🥺 下次再訪會試下佢啲小食55555
見今日平日放假,就同男朋友過海食好西了!

⬆️黑松露炒蛋bagel⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

⬆️菠菜煙三文魚蛋意粉🍝⭐️⭐️⭐️⭐️

⬆️伯爵茶latte ⭐️⭐️⭐️⭐️

想同幾個姊妹搵個地方吹吓水Hea下,又唔想咁多人就揾左衣到☺️自成一角既餐廳,舖頭唔係好大我哋都果斷叫咗佢最出名嘅意大利黑松露醬炒滑蛋貝果🥯!❤️❤️❤️一試番尋味😂黑松露好濃,蛋好滑!完全做到同個名一樣嘅好食🥳好食到我地幾個最後都叫晒呢個仲俾老闆笑住咁話我哋點解唔試吓其他嘢😂Bailey latte 唔錯,不過如果濃d就好d.下次叫少冰應該冇問題嘅😊我哋一路吹水吹成晚都冇俾人吹話要走老闆人好好,仲送咗盆荔枝俾我哋食☺️當我哋走嘅時候仲同老闆用音樂交流咗一陣,好正!餐廳出邊嘅有部鋼琴,可以彈下,有微風! 小確幸既感覺🤩🤩

自成一角既餐廳,舖頭唔係好大

我哋都果斷叫咗佢最出名嘅
意大利黑松露醬炒滑蛋貝果🥯!❤️❤️❤️
一試番尋味😂
黑松露好濃,蛋好滑!完全做到同個名一樣嘅好食🥳
好食到我地幾個最後都叫晒呢個
仲俾老闆笑住咁話我哋點解唔試吓其他嘢😂

我哋一路吹水吹成晚都冇俾人吹話要走

老闆人好好,仲送咗盆荔枝俾我哋食☺️

2023-06-29
  • 意大利黑松露醬炒滑蛋貝果
黑松露迷必去嘅餐廳,爆香嘅黑松露炒蛋Bagel上碟真係流晒口水!而且Bagel烘得香脆但一啲都唔會靭🤩🍝意粉都很推介(如果咁怕太多松露,可以叫黑松露意粉)麵身幾有咬口,有蛋香,口感唔係滑身果種~☕️Baileys latte 都OK, 如果可以再濃啲Baileys就更正!🍰Tiramisu比較挺身,蛋糕款,味道都OK~可以放多陣等雪溶多少少再食,口感應該會軟身啲~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 6/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 6/10
推介值:7/10

• Baileys  Latter
2023-07-29 163 瀏覽
- ¨̮♡︎ Passed by this cafe last time but didn't try cuz it's full, we tried to queue for a while but it was too hot that day so we ended up leaving. Wanted something light for lunch today so we thought of this place again. I tried to call and make a reseravtion before going but the staff told that they can't help reserving tables for lunch hour. Arrived at 11:50, still early so we were able to get a seat this time! 🥳Here you make orders at the counter. I ordered a smoked salmon bagel with iced ear
- ¨̮♡︎

Here you make orders at the counter. I ordered a smoked salmon bagel with iced earl grey latte. One of my colleagues ordered the signature crab meats with guacamole bagel while the other two ordered the signature black truffle scrambled egg bagel. We also got a black truffle mayo fries to share🍟

When the bagels and fries came to table, we were a bit surprised. Plates were huge, portion looked massive. We all expected it to be a light meal but turned out a big filling one🫣 Bagel was on a crispier side, not the chewy type. Perfectly toasted with poppy seeds and sesame on top. A bit difficult to cut it apart with fork and knife, definitely required some force. My smoked salmon bagel sandwiched some large leaf lettuce, two types of tomato and smoked salmon. This combination was refreshing and had no way getting wrong👌🏻 Iced earl grey latte was a bit disappointing. Not sweet at all and very watery. It tasted even blander after melting ice diluting🧊

They gave generous amount of fries, we couldn't finish it even shared among 4. Thick cut fries wasn't crispy and a bit oily even served hot. But truffle mayo sauce was soooooooo good, saviour of the plate. It's the kind of dipping sauce that could make everything taste excellent!🤤 I also tried my colleagues' ones, both weren't my cup of tea. For the crab meat avocado one, tatare was mixed with chopped onion which I personally don't like. For the egg truffle one, egg was runny and looked like waterfall placing on top the bagel. Very buttery with deep aroma and strong fragrance of truffle, but eggy flavour still there

Overall not bad, comfy seating but A/C was on too high, a bit cold and gave me goosebumps when we sat longer. Might revisit if I pass by, but wont come again on purpose🫣🫢

Crab  Meats  With  Guacamole  Bagel
Smoked  Salmon  Bagel
Black  Truffle  Scrambled  Egg  Bagel
Iced Earl  Grey  Latte
Black  Truffle  Mayo  Fries
2023-07-22 155 瀏覽
今日拍拖到上環,特意為着tiramisu而去這間店,點知今日售罄😂😂😂 餐廳位於一條太平山普慶坊,在籃球場附近,這裏即使是平日生意也不錯-// Pasta //🍴 意大利黑松露雜菌鮮蛋意粉新鮮的手工意粉會加入雞蛋即製,令意粉充滿濃郁的蛋味,再淋上松露忌廉及灑上松露,香氣撲鼻🍴蟹肉蟹黃醬配鮮蛋意粉將蟹肉混入忌廉汁中,加上蟹黃醬、爽口蟹籽,令我回味無窮// Drinks //🍹Ice latte🍹 passionfruit soda
// Pasta //
🍴 意大利黑松露雜菌鮮蛋意粉

🍴蟹肉蟹黃醬配鮮蛋意粉
將蟹肉混入忌廉汁中,加上蟹黃醬、爽口蟹籽,令我回味無窮

// Drinks //
🍹Ice latte
🍹 passionfruit soda
2023-07-21
2023-06-28 181 瀏覽
因為好中意黑松露,見倒呢間cafeD相好靚所以特登幫襯,餐廳座位很少,環境不算特別。食物質素是ok 的,但性價比太低,lunch 時間叫黑松露炒蛋 bagel ,沒有跟野飲連加一120,少貴,但一上桌係驚喜的,好似好大份,黑松露仲好多,開心影相後,先發現大份只係假象,下面全。部。都。只。係。菜。Bagel 被菜浸濕了,很難咬,黑松露係好香,但蛋熱,同D菜都唔夾,而且只係攤開左,薄薄一浸,好似份量同D茶餐廳炒蛋差不多。在假期慕名幫襯,只覺得很失望。
黑松露炒蛋 bagel
2023-06-28
2023-06-18 138 瀏覽
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️貝果 黑松露炒滑蛋 好好味🫰🏻❤️薯條 好好味 唔係一般西餐廳薯條🫰🏻❤️出面環境都唔錯 周圍靜靜嘅氛圍 最岩傾吓偈 放鬆下最重要- 廁所 Keep得乾淨😂😂😂😂(加分)值得再去食!
食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

貝果 黑松露炒滑蛋 好好味🫰🏻❤️

薯條 好好味 唔係一般西餐廳薯條🫰🏻❤️

出面環境都唔錯 周圍靜靜嘅氛圍 最岩傾吓偈 放鬆下

最重要- 廁所 Keep得乾淨😂😂😂😂(加分)

值得再去食!