2022-07-28 30 瀏覽
蛋糕甜品好出色!雖然的的骰骰但因為夠濃味所以食完會有少少膩。會話係以一份高質素取勝嘅甜品,下午茶黎講份量合適,不過個人覺得定價偏高就是了。飲品本來單價都較高,唔係話下午茶優惠飲品八折其實都無太大興趣試,而事實上試完真係寧願無叫野飲慳返廿蚊😂 要左芋圓奶茶,同蛋糕份量質素份量相反,呢杯好大杯但只有好淡好淡嘅奶味,芋圓係珍珠大細但都係無咩味得口感😢下午茶時段每人最低消費$60,但其實我咁樣一件甜品一杯野飲已經$90😂除非係甜品控啦,如果純粹想揾間cafe抖抖 呢個價錢有太多更好嘅選擇

竹炭芝麻麻糬蛋糕
竹炭芝麻麻糬蛋糕
2022-07-28 16 瀏覽
T.O.P. 打卡新店Soffee 喺門口已經被甜品櫃嘅蛋糕所吸引住😍乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 $138 食到少少蟹膏嘅香味,配埋少少蟹肉,ok ge抹茶麻薯蛋糕 $58抹茶嘅味道唔算太濃,唔會太苦,但算係中女甜度!入面嘅麻薯好軟糯特濃芝士芒果 $46勁大杯!奶蓋上面有乾嘅玫瑰花🌹,所以飲落淡淡花香,芒果沙冰,仲有粒粒芒果肉同寒天晶球!Oreo特濃芝士朱古力 $52同樣係勁大杯!!!有啲似朱古力奶昔沙冰,唔算太甜,上面有粒粒Oreo碎環境都幾靚幾舒服
T.O.P. 打卡新店Soffee

喺門口已經被甜品櫃嘅蛋糕所吸引住😍

乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 $138
食到少少蟹膏嘅香味,配埋少少蟹肉,ok ge

抹茶麻薯蛋糕 $58

特濃芝士芒果 $46

Oreo特濃芝士朱古力 $52
同樣係勁大杯!!!
有啲似朱古力奶昔沙冰,唔算太甜,上面有粒粒Oreo碎

環境都幾靚幾舒服
2022-07-25 26 瀏覽
平時行T.O.P除咗shopping之外🛍仲有幾間餐廳我都未試過,行到攰攰地就揀咗一間係地下叫Soffee既Cafe見個環境都幾舒服😌一入去見到放滿了好精緻既蛋糕🍰超靚呀😍🍴食物🍴1️⃣香煎北海道帶子白酒胡椒意大利麵$148: 帶子好大粒,煎得好香又唔會乾,保留到鮮甜味❣️意粉每條都好入味,食到有胡椒香,但如果份量多番少少就更好😳2️⃣蜜糖芥末雞翼$68: 雞皮脆脆地,芥末蜜糖味都幾突出,滲透埋係雞肉到!而且唔油膩,一碟都唔夠喉🤭3️⃣鮮果撻$58: 眾多個之中揀咗佢,原因除咗擺得有層次夠靚之外,仲有我地好鍾意食提子😆提子好青甜,撻底唔硬好鬆化,整體感覺幾清新🪄
見個環境都幾舒服😌一入去見到放滿了好精緻既蛋糕🍰超靚呀😍

🍴食物🍴

2022-07-24 27 瀏覽
來到旺角T.O.P. 你會諗起咩食?我就第一時間諗到「SOFFEE」,因為佢地有著精緻嘅甜品、又有美味主食等…難怪不斷有人進店查看/購買那精緻甜品啦。甜品櫃中足足有數十款甜品可選擇,真係令人唔知點揀好?甜品外其實都有多款主食可選擇:燴飯、意大利麵、還有沙律可供選擇!Coconut Latte 椰香拿鐵椰香味道濃郁,椰香十足,亦不失咖啡香醇微甘,餘韻悠長。Tiramisu 提拉米蘇一層又一層的提拉米修非常吸引,口感幼滑,入口即溶,芝香十足,每啖都滋味無窮,盡對係高質之選。Camellia 焙茶麻糬蛋糕造型可愛的麻糬蛋糕,上層加上朱古力脆脆,內裡藏着忌廉蛋糕、果仁脆脆、還有煙韌麻薯,甜度適中,層次豐富,令人陶醉。黑松露雞肉大蘑菇燴飯以像黑松露器皿裝著雞肉大蘑菇燴飯,散發著陣陣濃郁的黑松露香味,還見到用上了嫩滑雞肉、鮮味大蘑菇,配上軟硬適中的意大利飯,味道濃郁掛滿醬汁,啖啖美味。
來到旺角T.O.P. 你會諗起咩食?

甜品櫃中足足有數十款甜品可選擇,真係令人唔知點揀好?

Coconut Latte 椰香拿鐵
椰香味道濃郁,椰香十足,亦不失咖啡香醇微甘,餘韻悠長。

Tiramisu 提拉米蘇

Camellia 焙茶麻糬蛋糕

2022-07-23 39 瀏覽
每次經過TOP都唔會見到呢間舖頭好多客,諗住可以輕輕鬆鬆食個tea,點知換嚟一肚氣。首先,因為第一次去,唔知佢有每人最低消費$60。我諗住叫左杯嘢等埋個朋友先,點知店員指住一個好細嘅圓形牌仔話:「最低消費$60喎」黑晒面咁講,大佬,個個睇到架?唔可以態度好少少同客人講返聲?之後因為我地2個人,咁諗住會叫主食,小食同飲品,所以想坐張4人檯(如果想話我2人坐4人檯前,大家可以睇睇佢嘅2人檯係幾細先,唔該)之後店員又好不友善地制止我哋,叫我哋坐返2人檯。真心,如果好多客好Full我哋當然識做,但當時係下午4點左右,只有2-3檯客,再加上態度如果正常少少(唔需要有禮貌,平常講嘢都好啦)都唔會咁嬲。又貴,又唔好食,仲要睇人面色,冇下次!
又貴,又唔好食,仲要睇人面色,冇下次!
一日容易又開飯😻 之前經過呢間餐廳俾啲勁精緻嘅蛋糕吸引住 今日終於去咗試啦😚 閑日夜晚七點仲有少少位剩可以walk-in😼 過咗幾個字之後已經full哂啦~🥢tiger prawn and mushroom with black truffle sauce risotto🪨 ($138)用個石頭裝住兜飯笑死😹 呢個意大利飯係誠心推薦!!🇮🇹 黑松露同芝士真係絕配嚟🤤 傳說中嘅虎蝦食到一半先見到喺中間🦐 同餐牌嗰張相係一樣的 只有三隻🤣 蝦肉非常結實~ 成個飯食落唔太濟 我細食咗咁多都清得晒✨🥢crème brûlée🍮($35)呢個甜品只限堂食咋😋 賣相真係好靚🫶🏻 焦糖面脆卜卜但係裏面好似溶溶地 質地似cream🥲 點解會搞成咁?!🥵 明明甜品先係我最期待嘅…overall: 如果去食嘅話一定要早啲🌛因為2030就閂門而1945 last order!! risotto建議encore🙌🏻 但係甜品方面我都係嗌件裝蛋糕算😌

🥢crème brûlée🍮($35)

tiger prawn and mushroom with black truffle sauce risotto🦐
crème brûlée🍮
2022-07-20
@kan.teen呢間蛋糕店最吸引我就係佢哋嘅蛋糕造型 每一款都好有心思 少女心滿滿的🌸好啱打卡 除左外貌靚✨仲有好多種口味,都唔同水果同茶味蛋糕。每款都想叫,選擇困難下叫左呢3款~一款係靚靚的士多啤梨忌廉蛋榚🍓士多啤梨可能唔係當造 食落有啲酸,忌廉打得好creamy,蛋糕都濕潤唔乾。另一款係日本宇治抹茶麻糬蛋糕🍵外皮係脆皮殼 吉開入面主要係cream+抹茶奶凍為主 仲有一舊牛奶麻糬🥛抹茶味都幾足 有微微苦澀 食落唔會太甜最後,就係唔係個個都接受到嘅榴槤蛋糕😆我自己就好中意榴槤嘅!不過呢個榴槤蛋糕係剩係得榴槤味,係冇任何榴槤肉㗎,有啲可惜!覺得如何食到榴槤肉會加分好多!!用上金枕頭,成日蛋糕質地都係mousse質地。仲有叫多一個焦糖味Scone,食落鬆化,但有少少乾同我覺得太甜。飲品方面,叫咗一杯芋圓芝士奶蓋綠茶🧀估唔到嚟到咁大杯!芝士奶蓋嘅味道唔知點解有啲似瑞士卷嘅味 有少少鹹 整體都係偏甜一啲嘅奶蓋。芋圓好煙韌,我覺得呢杯飲品拍得住出邊啲茶飲店🧋!.💸: $300內———📍Soffee (旺角)旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號
@kan.teen

焦糖Scone

芋圓芝士奶蓋綠茶

💸: $300內
———
📍Soffee (旺角)
旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地下G06, G10號舖
#kanteen旺角 #kanteen_cafe #kanteen抹茶控 #kanteen甜品有第二個胃
芋圓芝士奶蓋綠茶
2022-07-14 88 瀏覽
這間CAFÉ正正位於T.O.P.商場地面那層,櫥窗內有多款口味的精美蛋糕,更有新鮮出爐的牛角包。午餐時段送餐湯及飲品,加蛋糕更可減$10。忌廉蘑菇湯是日的午市餐湯。用透明杯盛載好特別,香濃綿密的蘑菇蓉充滿鮮味,更有少少香草和忌廉增添順滑感。黑松露雞肉大蘑菇燴飯 - $128形似大石頭的碟很可愛,散發著濃郁的黑松露飄香,有多片嫩滑無皮雞肉和鮮甜多汁的大蘑菇,軟硬適中的意大利飯正好吸飽松露忌廉汁。小食拼盤 - $138即叫即炸的拼盤酥脆而不膩。炸辣雞柳有著辛辣的刺激感,咬開則是雪白的雞肉;大大隻的炸雞翼則不辣,外脆內嫩;一條條的炸魷魚鬚好香脆,肉厚的魷魚身依然柔軟彈牙;更可沾上一些蛋黃醬。
忌廉蘑菇湯

忌廉蘑菇湯

黑松露雞肉大蘑菇燴飯 - $128

小食拼盤 - $138
2022-07-14
午餐
2022-07-12 58 瀏覽
旺角悠閑cafe😍叫咗乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 啖啖蟹肉 好惹味食到唔停口🍝 仲有多款邪惡嘅特色飲品 連奶蓋都有蜜瓜味真係第一次見😂 試咗特濃芝士芒果 裏面有粒粒果肉🤩 Oreo特濃芝士朱古力都極力推薦 味道非常濃郁😋 兩杯飲品都好大杯飲到好飽🤩呢度嘅甜品亦都有好多選擇 培茶麻糬蛋糕值得一試 茶味香之餘 裏面仲有麻薯喺度 口感好得意 而且甜度適中🧁呢度位於旺角站上蓋 地理位置都幾方便👍🏻 由旺角站出口行一至2分鐘就到!
旺角悠閑cafe😍

叫咗乾蔥香炒蟹膏蟹肉意大利麵 啖啖蟹肉 好惹味食到唔停口🍝

2022-07-11 51 瀏覽
Soffee 佈置簡約舒適, 以純白色為主調, 透過落地大玻璃, 採光度十足, 門口的玻璃蛋糕櫃 , 漂亮繽紛的甜品蛋糕,十分吸睛。香煎北海道帶子白酒胡椒意大利麵 $148圓潤雪白的北海道帶子,香氣十足, 放在意大利麵條上,肉質軟嫩, 十分鮮味 , 跟配的意大利麵,煙煙韌韌,軟硬適中,口感濕潤, 咀嚼時, 慢慢滲出淡淡的胡椒香氣, 惹味吸引, 讓人食指大動。蜜糖芥末雞翼 $68雞翼外皮完全被蜜糖芥末包裹著, 雞肉嫰滑Juicy, 入口蜜甜,淡淡惹味芥末,愈吃愈過癮, 令人停不了口。Movenpick 雪糕鮮果窩夫 $88香脆的窩夫, 散發著誘人牛油香氣, 入口鬆脆煙韌,充滿拉扯感,還有新鮮雜果伴碟,加上 一球 Movenpick 雪糕, 已經讓人心心眼 ,香甜滑溜,口感一流。

香煎北海道帶子白酒胡椒意大利麵 $148

蜜糖芥末雞翼 $68

Movenpick 雪糕鮮果窩夫 $88
2022-07-10 28 瀏覽
我好鍾意食蛋糕🍰欣賞小店嘅蛋糕有心思、蛋糕有層次,唔會只係得mousse 嘅蛋糕。叫咗幾款同朋友一齊食,款款都好食!去到個蛋糕櫃面前真係款款都想叫,蛋糕賣相好靚,味道款式又多!▶️焙茶麻糬蛋糕$58蛋糕焙茶味非常之香,面上有朱古力。入邊有忌廉、蛋糕、仲有麻薯。蛋糕底部有半月形嘅朱古力脆皮,有少少nuts果仁脆脆口感。而麻薯有Mochi口感,配埋蛋糕嘅焙茶香,好食又唔會太甜。啱晒啲想食蛋糕有怕好甜嘅人!呢個真係好好味!▶️72% 比利時特濃朱古力蛋糕🍫$58面上有金箔點綴。蛋糕用上黑朱古力,所以朱古力味更香濃!蛋糕面上有香濃嘅朱古力漿,入邊有朱古力蛋糕,底部仲有脆脆!呢件我都好鍾意食!▶️焦糖慕斯$58焦糖味好香,入邊有蛋糕及慕絲,蛋糕口感細滑。蛋糕外圍仲有少少餅乾脆脆。呢個焦糖又唔會太甜,甜度適中,好味道!▶️Caramel Scone$28呢個係韓式scone, 味道相當有驚喜估唔到咁好食!Scone外邊焗得好香脆,入邊又夠鬆。咩都唔使落就咁食已經好味道!呢個價錢真係好抵食!▶️新鮮百香果冰茶、榛子拿鐵呢度飲品種類都有好多,有茶類、咖啡等。連珍珠奶茶都有。百香果冰茶茶味夠香水果味又濃,好飲!榛

▶️焙茶麻糬蛋糕$58

▶️72% 比利時特濃朱古力蛋糕🍫$58

▶️焦糖慕斯$58

▶️Caramel Scone$28
呢個係韓式scone, 味道相當有驚喜估唔到咁好食!

▶️新鮮百香果冰茶、榛子拿鐵
呢度飲品種類都有好多,有茶類、咖啡等。連珍珠奶茶都有。百香果冰茶茶味夠香水果味又濃,好飲!榛子拿鐵甜甜地有少少咖啡香。

呢一間餐廳除咗甜品仲有意粉🍝小食等。下次可以試吓佢其他食物。
2022-07-10 30 瀏覽
喺旺角T.O.P嘅Cafe,裝修有日本Cafe 感覺。▪️Soft Shell Crabs Salad 和風軟殼蟹沙律 $138清新嘅輕食組合,軟殼蟹炸得酥脆。和風醬汁微酸,係開胃嘅組合▪️Bacon & Cheese Waffle 芝士煙肉窩夫 $78窩夫有咸有甜,係酥脆的窩夫,感覺似食緊Croffle,加咗芝士鹹鹹地,配脆卜卜嘅煙肉同沙律醬▪️Lily (Strawberry Short Cake )$58/Piece有好多款唔同嘅蛋糕,如果要原個可以訂。士多啤梨香甜,戚風蛋糕軟熟,忌廉滑滑的。▪️Cappuccino 卡布奇諾 $48蛋糕配咖啡係絕配☺️

喺旺角T.O.P嘅Cafe,裝修有日本Cafe 感覺。

清新嘅輕食組合,軟殼蟹炸得酥脆。和風醬汁微酸,係開胃嘅組合

有好多款唔同嘅蛋糕,如果要原個可以訂。
士多啤梨香甜,戚風蛋糕軟熟,忌廉滑滑的。

▪️Cappuccino 卡布奇諾 $48
蛋糕配咖啡係絕配☺️
2022-07-09 28 瀏覽
香港人不用大海撈針,香港Cafe一直多元化之餘 !不輪上樓或地舖周末與假日想找一個開揚、隱藏角落兼合心水既多選擇,趁住收工就讓自己如家一般(發呆、看書)放空抖抖把腦袋靜一靜,在無壓環境空間跟三五知已猶身輕鬆慢活主打吃一頓豐富又簡單有趣「全日早餐」份量十足七款材料食材配搭既可滿足眼球既概念人人愛吃變化出不同味道「蜜糖芥末雞翼」用上不同煮法、醃製均匀混合令蜜糖芥末雞翼更富層次加配埋72%特濃朱古力蛋糕和Caramel scone滿滿一絕 !

香港人不用大海撈針,香港Cafe一直多元化之餘 !

2022-07-05
係旺角市中心ᴛ.ᴏ.ᴘ.商場有好多有特色既食肆小店林立,行經附近,見到其中一間ᴄᴀꜰÉ有個色彩繽紛既蛋糕櫃,有落地玻璃地方闊落光猛,立即心心眼坐低一試。.主打甜品、輕食同咖啡特飲既𝕊𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖用左好得意既小兔做ʟᴏɢᴏ,非常吸晴,少女心爆發忍唔住多影幾張相。除左ᴄᴀꜰÉ必備既甜品外,原來佢地都有唔少熟食同小食選擇。.泰式海鮮冬蔭功意大利麵💲118汁多ᴄʀᴇᴀᴍʏ既一款意粉,配料有青口同蝦。泰式冬蔭功醬汁辣度不低越食越有勁,難怪貼心既服務員係上菜不久後主動拎埋水過黎,值得加分。酸辣比較開胃所以好快就清碟。.ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕士多啤梨窩夫 💲88屬於佢地招牌甜品之一,用左較昂貴既ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕仲有味道選擇。叫左超邪惡既焦糖雪糕配ᴡᴀꜰꜰʟᴇ。窩夫有焦糖脆脆同焦糖醬伴碟,再配埋士多啤梨同藍莓一齊食。窩夫異常地脆身鬆化、香口。.士多啤梨蛋糕 💲68蛋糕櫃既蛋糕款式甚多,色彩繽紛琳瑯滿目。比較有特色既係佢地既榴槤蛋糕!可能怕榴槤味道會較重,餐廳好貼心另外再用透明膠盒封好蛋糕,所以味道唔會傳出去。因為我唔食榴槤,揀左好耐決定要打卡一流既士多啤梨海綿蛋糕,蛋糕靚心情都好ᴅ。.紫薯拿鐵 💲
泰式海鮮冬蔭功意大利麵💲118
ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕士多啤梨窩夫 💲88
士多啤梨蛋糕 💲68
紫薯拿鐵 💲52
紫薯鮮奶分層好靚,紫薯量滿滿。味道就會偏甜少少,不錯。
不專業食評 nei.foodie
士多啤梨蛋糕
泰式海鮮冬蔭功意大利麵
ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕士多啤梨窩夫
ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕士多啤梨窩夫
紫薯拿鐵
士多啤梨蛋糕
2022-07-04 57 瀏覽
“黑松露雞肉大蘑菇燴飯”($118)“泰式海鮮冬蔭功意大利麵”($118)“焦糖燉蛋”($35)“鮮果撻”($58)“新鮮百香果綠茶”($42)T.O.P一芳對面開咗間叫Soffee嘅cafe次次經過見到佢個蛋糕櫃都覺得好吸引😍所以今日一於入去食個靚lunch🥰首先叫咗2份主食😋黑松露雞肉大蘑菇燴飯個碗好特別😆真係成隻菇咁🍄🤣食落黑松露味道好香濃😚雞肉份量都幾多🐔另一份係泰式海鮮冬蔭功意大利麵配上2隻大蝦🦐,2隻青口食落雖然真係幾辣但好惹味🔥食到停唔到口🤣之後就到最期待嘅甜品環節💕揀咗焦糖燉蛋同鮮果撻☺️焦糖燉蛋超好食🤤面頭香脆入面好creamy🤤蛋味香甜得嚟又完全唔覺膩鮮果撻用上青提同藍莓,十分清甜撻底鬆化又有牛油香☺️其他蛋糕都好吸引,下次嚟食tea淨叫蛋糕先😝飲品方面叫咗新鮮百香果綠茶茶底好清香,加上酸酸甜甜嘅百香果好解渴☺️
“黑松露雞肉大蘑菇燴飯”($118)
“泰式海鮮冬蔭功意大利麵”($118)
“焦糖燉蛋”($35)
“鮮果撻”($58)
“新鮮百香果綠茶”($42)

T.O.P一芳對面開咗間叫Soffee嘅cafe

之後就到最期待嘅甜品環節💕
揀咗焦糖燉蛋同鮮果撻☺️
焦糖燉蛋超好食🤤面頭香脆入面好creamy🤤
蛋味香甜得嚟又完全唔覺膩
鮮果撻用上青提同藍莓,十分清甜
撻底鬆化又有牛油香☺️
其他蛋糕都好吸引,下次嚟食tea淨叫蛋糕先😝

飲品方面叫咗新鮮百香果綠茶
茶底好清香,加上酸酸甜甜嘅百香果好解渴☺️