2017-06-27 520 瀏覽
終於都考完試~之前一直都好忙,終於可以休息下,享受下食物。之前係IG見到有人介紹依度,今日就嚟試下~d野食唔差,值得推介。今次自選口味,基本一個乳酪+toppinng,整得好靚靚~~~
2017-06-22
2017-06-22 303 瀏覽
夏日炎炎,食返杯雪糕或者乳酪都會好爽歪歪-個日我地喺九龍城食飽飯,經過《smile yogurt 》~女小編就停低左............男小編要識做啦最後我地揀左<<Wild Summer>>成杯以粉色做主調:入面配料有多,荔枝肉、芒果粒、原片芒果肉、果凍、杏仁餅乾條同蘋果脆片,仲有酸酸甜甜既紅桑子果醬淋喺面!!!全部配料都好新鮮呀,加上帶有微酸既開胃乳酪,食到女小編好滿足,我地對於呢個飯後甜品都感到好滿意呀
夏日炎炎,食返杯雪糕或者乳酪都會好爽歪歪

最後我地揀左<<Wild Summer>>
2017-05-21 235 瀏覽
天氣熱就想食雪糕,又怕肥,惟有tum自己食乳酪雪糕,呢間有好多選擇俾客人,我好多味都鍾意,今過就比較鍾意咖啡味同朱古力味,如果佢地幫您配果d吾岩您心水,您可以自己配,我就鍾意自己配double chocolate,呢間店惟一吾好係我明明叫double chocolate,佢地俾朱古力的分量都無多到,今過味道我就好滿意,酸酸地好開胃,有時吾想食lunch,就食1杯,果日就好滿足!入面仲有小食可以買番屋企,我買左好似百力支的一盒裝,幾好食,送禮都得體。
2017-02-28 415 瀏覽
當有一位敏感牙齒的哥哥 這是一杯兩個人也吃不完的乳酪 因為這家的雪葩真的很凍呢!濃郁的乳酪固然好吃 但作為飯後甜品 $70好像有點貴呢 :S家人另外叫了沒有水果的淨乳酪~
當有一位敏感牙齒的哥哥
這是一杯兩個人也吃不完的乳酪
因為這家的雪葩真的很凍呢!

濃郁的乳酪固然好吃
但作為飯後甜品 $70好像有點貴呢 :S

家人另外叫了沒有水果的淨乳酪~
2017-02-25 343 瀏覽
情人節去到九龍城食飯,食完飯點可以不來一個甜品,更加甜入心。因為當日特別日子的關係,係在晚飯時候,店面真都擠到水洩不通,滿是情侶或一家大細。大家食完不知會否smile呢?店內的座位不多,只有數張貼牆坐的高櫈。如果想坐得舒服可以入去一間玻璃室裡面坐,但要加一先可以入去。Folrozen Yogurt 的款式好多!提一提你係就算買左他們已set好的款式,裡面的toppings同dressings都係可以轉既,咁每杯價錢為55-75之間。Frozen Yogurt唔太甜,好清新,我特別喜歡他們荔枝和桂花的配搭!其次chocolate & cookies既組合也不錯。
2017-02-14
2017-02-09 228 瀏覽
雖然價錢唔平,一杯要成$70蚊,但每次行過見到一杯杯擺得勁靚嘅乳酪都會忍唔住去買!成日食朱古力味,今次食清啲,試咗個wild summer上面有塊蘋果脆同荔枝粒中間就有芒果碎冰,紅桑莓汁,荔枝肉,芒果粒同自家製脆粒,其他白色就係乳酪!芒果碎冰同果肉都幾酸下,好彩乳酪夠香甜自家脆粒有少少似消化餅碎,但就甜啲脆啲~平時食朱古力味好易食唔晒,但今次因為酸酸甜甜,夠晒開胃!真係越食越肥啦!其實佢仲有個有心型嘅新口味,不過仲要貴啲,唔捨得食
雖然價錢唔平,
一杯要成$70蚊,
但每次行過見到一杯杯擺得勁靚嘅乳酪都會忍唔住去買!
成日食朱古力味,
今次食清啲,
試咗個wild summer

上面有塊蘋果脆同荔枝粒
芒果碎冰同果肉都幾酸下,
好彩乳酪夠香甜
自家脆粒有少少似消化餅碎,
但就甜啲脆啲~
平時食朱古力味好易食唔晒,
但今次因為酸酸甜甜,
夠晒開胃!真係越食越肥啦!
其實佢仲有個有心型嘅新口味,
不過仲要貴啲,唔捨得食
愛上吃Yogurt 是最近2個月的事. Yogurt 好像比雪糕健康, 這已是最大的理由. 今天路過九龍城, 試了Smile Yogurt. Smile Yogurt 在香港也有好幾家分店. 它有很多味道可供選擇, 我只是選了簡單的咖啡味Yogurt.咖啡味Yogurt:一看就知道是很用心的設計. 吃了一口, 味道不錯. 它有少許酸味, 是正常的, 因是Yogurt 呢. 但我懷念的是再清新一點的味道, 在某個港島南的地方. 咖啡的零件有很多, 小餅乾, 百力滋, Jelly. 令Yogurt 味道更豐富.這裏的Yogurt 質素很不錯, 但價錢也好像不算低.
咖啡味Yogurt:
一看就知道是很用心的設計. 吃了一口, 味道不錯.
這裏的Yogurt 質素很不錯, 但價錢也好像不算低.
2017-01-02
2016-12-11 265 瀏覽
在九龍城吃完飯後,間中也會到來吃一杯乳酪雪糕,由40多元到現時60 .70大元,真的不太捨得吃。可能是他的笑臉設計及賣相吸引,所以每每來光顧都感到開心!今天有光顧這裡洗手間,感覺有一點嘔心,與甜品店鋪的格局好大差距!非必要也不要來進,以免影響食慾!乳酪雪糕並不太酸,容易入口,我總是很老土每次也是叫朱古力或士多啤梨味!Smile
可能是他的笑臉設計及賣相吸引,所以每每來光顧都感到開心!

Smile
2016-12-03
2016-07-24 626 瀏覽
今日難得出九龍城食飯,記得附近有間Smile Yoghurt,就去左食之前都食過幾次Smile,最鍾意佢每杯乳酪都有唔同配料。佢周不時都會有新產品,今日就見到有隻新既乳酪 Mountain Smile ($68)。上網睇先知原來Mountain Coffee 係 Coffee Mountain x Smile 既特別作品。共同合作推出「吃」得既咖啡,又幾特別。因為男朋友鍾意咖啡,所以叫左個黎試下咖啡味好出,糯米糍好煙韌,連唔多鍾意咖啡既我都接受到,仲覺得幾好味果然係食得既咖啡!!而我呢,因為岩岩食完飯想食啲清新啲既,所以叫左The Garden ($53)荔枝玫瑰汁好好味,草莓蛋白脆入口即溶,桂花啫喱好清新。食飽飯唔想食太heavy既野又想食乳酪,The Garden 就岩咁

之前都食過幾次Smile,最鍾意佢每杯乳酪都有唔同配料。

共同合作推出「吃」得既咖啡,又幾特別。
因為男朋友鍾意咖啡,所以叫左個黎試下
Mountain Smile

果然係食得既咖啡!!

The Garden
荔枝玫瑰汁好好味,草莓蛋白脆入口即溶,桂花啫喱好清新。

2016-07-23
Mountain Smile
The Garden
2016-06-19 467 瀏覽
想食好味乳酪,就諗起九龍城既Smile,好熱的天氣,食唔肥既乳酪就最好!去到諗左好耐,選擇了Vanilla Sky$53杯上面有幾塊杏仁脆片,唔太甜脆卜卜原味乳酪又唔甜,食到中間有好甜既芒果,仲有舊餅餅,最底就有藍莓!食完暑氣全消
去到諗左好耐,選擇了Vanilla Sky$53
杯上面有幾塊杏仁脆片,唔太甜脆卜卜
外賣自取
  • vanilla sky
2016-05-15 892 瀏覽
給我介紹男朋友的靚女朋友及她媽媽,我不能待薄她們!  唯獨是我跟男朋友夾計隱瞞她們,我們開始了已有一段時間,她們仍蒙在鼓裡!  我們商糧何時及怎樣公開給她們知呢?!  就在白色情人節當晚他突然現身吧! 當晚,我約靚女朋友在九龍城食飯,為了預時間讓男朋友揸車出來九龍城;食完飯之後,見仍然好飽,於是,我建議逛一逛九龍城廣場!  說時遲那時快,當我們正想離開九龍城廣場,突然收到他的來電!  此時,我才告訴她,男朋友揸車出來接我們, 他建議我們站在獅子石道街口等他現身!當她見到他在車頭約隱約現的時候,她笑說:他很面善! 無錯!正是她認識多年的他!哈哈! 男朋友為這個平凡的白色情人節送上驚喜!我們兩位女生想食甜品,他帶我們到獅子石道的 Smile Yogurt & Dessert Bar!我們一行 3人,走入店子,見到眾多款乳酪,令人花多眼眠亂; 沒想到有 B Duck 乳酪,實在感到很驚喜! B Duck 迷的他,二話不說,便買這杯啦!這裡設有堂食,我們卻躲在他的車裡慢慢嘆!B Duck Vanilla & Chocolate Mix $68透明膠杯裝,層次分明! 一大杯,我們三人
給我介紹男朋友的靚女朋友及她媽媽,我不能待薄她們!
 我們商糧何時及怎樣公開給她們知呢?!
 就在白色情人節當晚他突然現身吧!

說時遲那時快,當我們正想離開九龍城廣場,突然收到他的來電!
 此時,我才告訴她,男朋友揸車出來接我們,
 無錯!正是她認識多年的他!哈哈!
 男朋友為這個平凡的白色情人節送上驚喜!

我們一行 3人,走入店子,見到眾多款乳酪,令人花多眼眠亂;
 沒想到有 B Duck 乳酪,實在感到很驚喜!
 B Duck 迷的他,二話不說,便買這杯啦!
這裡設有堂食,我們卻躲在他的車裡慢慢嘆!
透明膠杯裝,層次分明!
 一大杯,我們三人一起食!

有微酸而奶味濃重的乳酪,還有微脆而甜度剛好、朱古力濃厚的 chocolate brownie ,中層夾雜大大粒又鮮甜的芒果肉還有胚芽粉...等!口感豐富!
 大家也食得滋味無窮!

B Duck 朱古力牌,當然由他獨食啦!
另外加$18便可以換購 B Duck 鎖匙扣一個,當日是這款。
2016-03-14
5 分鐘 (外賣自取)
$23 (宵夜)
2016-05-10 290 瀏覽
真係唔知已經食過幾多次Smile 謀殺過幾多杯雪糕 Smile一直高居於我心目中第一位 質地軟滑挺身 款式又多又靚 味道亦非常出色 簡直無懈可擊多數黎食都會選擇配料最豐富既Golden Smile或者Wild Summer 呢款The Garden其實亦非常受歡迎 雖然配料較少 不過有時難免希望轉換一下口味 順便多試一款款式 而且價錢平得多The Garden ($53)配料包括紅桑莓脆棒、千層酥網、桂花啫喱、草莓蛋白脆及自家製牛油Crumbs 再淋上荔枝玫瑰汁紅桑莓脆棒上面沾有紅桑莓脆糖粒 有點黏牙 不過Smile既脆棒真係味道一流 怪不得可以成為招牌商品之一 更開設專門店出售草莓蛋白脆並唔似一般既Meringues食落只得砂糖甜味入口即化 而係酸酸甜甜脆口有質感 好食得多 怕甜既人都絕對會鍾意呢款配料開頭以為桂花啫喱同桂花糕味道一樣 食落覺得桂花啫喱並無桂花糕咁重桂花味 質地都無咁結實 本身唔太鍾意食桂花糕 都覺得味道唔錯Homemade crumbs係永遠不可或缺既無敵配料 講過不下數十次 亦難以形容我對佢既熱愛程度

The Garden ($53)
The  Garden

$53 (宵夜)
The  Garden
2016-04-26 230 瀏覽
有一日經過突然好想食frozen yoghurt,咁就比smile吸引左入去。呢度啲yoghurt雖然唔平,但係好好食,而且都好大杯。今次叫咗呢款Banana Split,睇佢個樣好似朱古力同士多啤梨味,但其實中層有好多香蕉果肉喺度,上面仲有蝴蝶酥,賣相精緻,令人唔知點樣落手。呢度既yoghurt比較軟身,酸酸地,唔算太甜,士多啤梨都係新鮮嘅,因為食得出佢陣酸味。色都下層除咗有香蕉果肉,仲有啲餅乾碎,我就覺得啲餅乾碎甜咗啲。其實咁大杯,食完之後都覺得飽啦,午餐都慳返。
Banana  Split

其實咁大杯,食完之後都覺得飽啦,午餐都慳返。
Banana  Split
  • banana split
2016-04-23 220 瀏覽
曾幾何時,被標籤為低脂的乳酪雪糕風靡全香港,乳酪雪糕店差不多梗有一間喺左近,但隨着熱潮巳過,很多連鎖乳酪雪糕店也相繼結業。幸好我最愛的 SMILE 還在,每次進入此店也被其色彩繽紛及別緻的雪糕吸引着,好像有魔法般總會令人會心微笑。 今天一走入店內,就被這杯B Duck 吸引著,為免花多眼亂左想右想,就選它試試吧! B Duck Vanilla & Chocolate Mix 以乳酪雪糕及自家製脆粒做底層,中層配上新鮮又大大粒的芒果,上層舖上chocolate brownie 及千層酥網。 個人最喜愛chocolate brownie, 不太甜而且濕潤綿密有著濃醇朱古力香氣,搭配乳酪雪糕非常好味。 另外現在加$18便可以換購鴨仔鎖匙扣一個。不過唯一想彈的,此店雖然叫"Smile", 但所有店員也沒有一點笑容的,希望不會因為這樣而影響此店有被淘汰的一天吧。

B  Diuck  Vanilla  &  Chocolate  Mix

另外現在加$18便可以換購鴨仔鎖匙扣一個。

2016-04-22
2016-04-11 239 瀏覽
食過好多次,最近行過見到有新口味,所以就再試試今次試既叫Must smile,每層有d咩大約睇文字都會明白。咁多層之中,我最鐘意個白酒芒果啫喱同芒果熱情果棉花糖加入白酒除左可以令到啫喱唔會死甜之外,仲帶上微微既酒香,係好好既配搭至於棉花糖個口感比起平時超市買果d更軟,口感似海綿,配埋yogurt食,十分好味九龍城依間設有堂食雅座(左面玻璃房),每位設有最低消費同加一服務費。我諗唔到會入去食既係咩market,應該都係想同女店員近d雖然係每次都無令我失望,仲每次都能夠令我會心微笑地覺得好食,但如果唔係同人share一杯的話,自己一個食飯後甜品$73既定價好似貴左少少當然我明白個價錢係來自地鋪既租金
食過好多次,最近行過見到有新口味,所以就再試試
咁多層之中,我最鐘意個白酒芒果啫喱同芒果熱情果棉花糖

我諗唔到會入去食既係咩market,應該都係想同女店員近d

當然我明白個價錢係來自地鋪既租金