2008-06-03 7 瀏覽
本來BOOK 咗MUNCH為男友慶祝生但最後揀左依到,因為見到依度ge食評好評如潮加上對美心集團有一定信心環境又幾好靜靜地暗暗地浪漫下我地女仔就最鐘意啦!想比個驚喜男友親手做左蛋糕送比佢,但我PLAN好日頭去海洋公園依度好好開十一鐘一早就黎到擺底蛋糕和禮物就去玩,到夜晚去就同男友去食飯。過左一陣今朝幫我收禮物同蛋糕ge女侍應經過就醒目地向我打眼色佢知點做,之後送上welcome bread,幾好食有口感但我地都係鐘食熱GE飽多d,我點左英式洋蔥湯好香好濃再配埋個鋪上芝士嘅法飽好好味,男友點了佢好愛飲龍蝦濃湯好香濃龍蝦味都好好,main course點了肉眼牛扒和茄汁大蝦天使麵同一支紅酒。首先講個肉眼牛扒點了五成熟,個牛好靚一d都唔,剛剛好配埋個紅酒真係好回味,支紅酒係非常之好飲好甜好濃果香味我地好鐘意,飲晒成支。個天使麵麻麻好淋無咩味道。最後食完就扮去洗手間叫人上蛋糕和禮物,男友見到好開心好驚喜佢地仲主動幫我地影合照,到幫我地切完餅個侍應哥哥又主動問我要不要再影相,服務咁好真抵讚,雖然貴了點但值得,男友最後都好滿意依次的生日飯,我地愉快地離開。再一次祝男朋友生日快樂。
再一次祝男朋友生日快樂。
  • 肉眼牛扒、紅酒、龍蝦濃湯、英式洋蔥湯
2008-06-01 22 瀏覽
星期天早上陽光充沛,本身已是一件賞心樂事。來個趕趕的Sunday brunch 理應也不會太差了。遲了些到,其他人都在吃。不知是否給人看出趕時間,在看menu時,待應先生都似是在催迫似的,更不是說這個無了,就是那個要等很久,最後還推介了現在這個English breakfast,因為「呢個快呀」…還以為自己變了麥兜。先生臨走前還說「跟餐有個果茶,上埋好無?」「好」語音未落,回頭看看同伴,怎麼在呷著cappuccino?原來果茶不是必然之選! 噢怎麼了?為甚麼我咩都無得揀?茶餐廳也有abc餐吧? 無論如何,這個早午餐的質素本身也不差,沙律和主菜都在水準之上,感覺也很健康,那個煙肉和麵包都很令人驚喜。只是這個價錢得到這個服務,就真的…唉…
brunch 理應也不會太差了。

服務,就真的…唉…
2008-05-30 14 瀏覽
2人訂了枱FOR午餐1:30來到都好FULL好好生意不知是否少來兩個月來一次餐牌又轉了其實有很多樣野想食的1. CEASAR SALADPARMESAN略嫌刨得太厚薄些應該味道較出沙律醬不氾濫生菜爽脆餐包微熱不錯2. MAIN - 脆皮立魚超嫩滑的SNAPPER,很多魚油很好味2大塊魚加埋墊底的栗菰,正ROCKETS連EXTRA VIR欖油一起吃,苦味都沒有了3. MAIN - 牛肉BURGER (6OZ)即叫即整等了15分鐘賣相很掂味道亦佳4. PUMPKIN BUN沒有翻熱便上碟,失色內裡有一粒粒南瓜肉,但太少了....5. SUN DRIED TOMATO CROSSIANT食過冇數次都一樣咁吸引~HEHE6. 柑桔茶OOKK,冇乜柑桔味,有D甜
2人訂了枱FOR午餐

薄些應該味道較出
沙律醬不氾濫生菜爽脆餐包微熱
不錯

2. MAIN - 脆皮立魚
超嫩滑的SNAPPER,很多魚油很好味
2大塊魚加埋墊底的栗菰,正
ROCKETS連EXTRA VIR欖油一起吃,苦味都沒有了

3. MAIN - 牛肉BURGER (6OZ)
即叫即整等了15分鐘
賣相很掂味道亦佳

4. PUMPKIN BUN
沒有翻熱便上碟,失色
內裡有一粒粒南瓜肉,但太少了....

5. SUN DRIED TOMATO CROSSIANT
食過冇數次都一樣咁吸引~HEHE

6. 柑桔茶
OOKK,冇乜柑桔味,有D甜
  • SNAPPER
  • SUN DRIED TOMATO CROSSIANT
星期日晚飯,為咗要多謝何小姐送咗兩個櫃俾我,所以由我請,今次係我第一次嚟,估唔到好多素菜啱我食,飯有4、5款揀,仲有粉麵。我地叫咗:1.燒雜菌十穀米;(燒雜菌有微微燒過嘅香味,十穀米好有嚼勁,有香濃嘅芝士味);2.燒大蝦天使麵;(燒大蝦好香);3.漢堡包(燒洋蔥好甜,Bro 4話牛肉好juice,不過個包就唔脆,Bro 4話鍾意哩度嘅牛肉加Triple O嘅麵包、煙肉及青瓜);4.餐前麵包(每人有1件麥包及1件法包,剛上枱時還是脆的,但放耐咗個皮就“un” 。上枱時以為份量細,但食落就知好飽。下次要同Honey嚟,記得一定要訂枱。我覺得哩度最啱素食及葷食朋友一起嘅聚腳地。

我地叫咗:
2.燒大蝦天使麵;(燒大蝦好香);

• 燒雜菌十穀米
  • 燒大蝦天使麵
2008-05-27 39 瀏覽
一個人,在又一城閒逛shopping,在pageone買這買那,重死了,要吃lunch又不想去exp跟人迫餐死,於是轉戰這間reputable的cafe試試 lamb shank linguine+cheesecake,味道皆不錯,蛋糕幾滑,入口香濃,做得相當不錯;lamb shank linguine吃落口感幾好,不過略嫌較細份,對於女士來說相當足夠,男士的話就不夠了加多杯咖啡埋尾,感覺相當不錯,下次再來

加多杯咖啡埋尾,感覺相當不錯,下次再來
$--- (午餐)
2008-05-27 13 瀏覽
跟男友慶祝4週年 , 例牌的找了間未試過的餐廳平時行開又一城, 己經很想試下這兒, 再看過了這裡的評分, 就決定了今晚的晚餐了 !沒有致電 BOOK 位, 是我做少了的工夫 >,< , 但也沒有破壞今晚的心情坐了入面, 雖不是SOFA位, 但感覺也OK.待應反應幾快, 加水和收碟都很快.飽 : 好好味, 牛油都好好味 (平時唔太食牛油的) , 很咬口, 很喜歡食面飽 湯 : 洋蔥湯 (味道有點似落多D洋蔥的雜菜湯 , 但味道也是很好的, 不太頂胃) 青豆茸湯 (味道很特別 , 不太濃味, 因為是茸的關係, 很飽肚)沙拉 : 凱撒加拷雞 (有咸魚, 幾特別....菜很新鮮, 一試無坊.)MAIN : 爐魚飯 (爐魚味道很特別, 但本人麻麻地 ; 飯看上去很細碟, 但其實好夠食, 好咬口, 一試無坊.)甜品 : LEMON 芝士餅 (淡淡的LEMON味, 加上剛剛好的芝士味, 很好, 也不太"溜" )價錢 OK , 兩個人食左 $300 , 呢個價錢食 AMARONI'S 都差唔多, 呢個價錢黎講, 兩者我都喜愛離開時 , 剛剛有特價飽($18/3) , 買左
跟男友慶祝4週年 , 例牌的找了間未試過的餐廳

坐了入面, 雖不是SOFA位, 但感覺也OK.
待應反應幾快, 加水和收碟都很快.

呢個價錢黎講, 兩者我都喜愛

離開時 , 剛剛有特價飽($18/3) , 買左一包, 自己共食了個士多啤梨吉士酥, 實在太好味.
士多啤梨好清甜, 吉士滑不太味, 味道剛剛好 !
2008-05-21 8 瀏覽
其實又一城無咩好食!一係太貴一係就麻麻!上次同老婆Shopping,行得耐去佐Simplylife飲d野.我地無叫set入去叫左Cheese cake & 面包.d drink & cake 就一般.但d bread 就好好味!我地shooping 完再去食dinner.叫左個盧魚米反. 味度一流! 魚皮香翠但肉質滑&juicy!缺點就係份量細左d.另加雜菌意粉味道中上最后仲買多個面包返屋企做早餐.下次再try其他野
其實又一城無咩好食!一係太貴一係就麻麻!
我地無叫set入去叫左Cheese cake & 面包.

我地shooping 完再去食dinner.
叫左個盧魚[粗]米反. 味度一流! 魚皮香翠但肉質滑&juicy!
缺點就係份量細左d.
另加雜菌意粉味道中上

最后仲買多個面包返屋企做早餐.
下次再try其他野
  • 所有面包
  • 鱸魚[粗]米反
2008-05-20 8 瀏覽
I went there like 5-6 times in....2 months? the Beef Steak is very good = 168HKDLamp Rack is ok = 118 HKDLoster Soup super good = 58HKD?Onion Soup super good = 4X HKDRed Wine is cheap, just 25/26 HKDgo and try!!and they have 3 breads for 18HKD everynight after...9:30? or 9.... cost 14HKD per one originallyanywayzzz

Lamp Rack is ok = 118 HKD

go and try!!

anywayzzz
$200+ (晚餐)
  • Beef Steak
  • Onion Soup
  • Lobster Soup
  • a glass of Red Wine
2008-05-20 18 瀏覽
實在很少到尖沙咀以北的地區活動,因公事到又一城,順道與友人聚舊。友人介紹 Simplylife Bakery Café, 就發現了此舒適美味好店。甫坐下,便自動自覺端來一大碟麵包,有兩款: 傳統法式長包及合桃大麥長包,暖和暖和的,好好味。好少對麵包停不了口,今趟可謂第一次。最開心係碟無鹽鮮牛油,唔係唔香冇口感嘅人造牛油,好感動。3個人,要咗3款湯:1) 火腿青豆蓉湯-- 非常好味。雖然成碗青色,但有好濃郁嘅火腿味, 好香。2) 蕃茄凍湯-- 口味清新,顏色悅目,好適合夏天,秋冬時份則覺有點太清涼的感覺。3) 是日精選- 雜菌湯—Waiter特別介紹,雜菌經牛油炒香再磨成蓉,有好濃郁嘅菇菌味。沙律要了燒雞凱撒沙律: 新鮮,mayonnaise醬好濃好好味。Main要咗: 鮮蝦天使麵,香煎鱸魚意大利飯鮮蝦天使麵: 天使麵煮得剛好,茄醬好味,大蝦都好鮮。最開心係隻大蝦真係好大隻。香煎鱸魚意大利飯: 老實說那魚不是鱸魚,是鱈魚。不過都好好味。最特別嘅係risotto裡加咗糙米,冇咁膩,好好。最後要咗2件Cake share,自己去選,好多選擇,幾開心。好鍾意件Blueberry Cheese

最開心係碟無鹽鮮牛油,唔係唔香冇口感嘅人造牛油,好感動。

3個人,要咗3款湯:

Main要咗: 鮮蝦天使麵,香煎鱸魚意大利飯

最後要咗2件Cake share,自己去選,好多選擇,幾開心。好鍾意件Blueberry Cheese cake,好香好滑。
  • 蕃茄凍湯
  • 香煎鱸魚意大利飯
2008-05-17 10 瀏覽
太座未來過這裏,趁假日下午,跟她來個casual lunch...坐响sofa,陽光從屋頂微微透入,感覺真的很舒服。坐坐吓,好想睡一覺添....星期天,人自然是多,要等位。但只需等五至十分鐘就可以入座,完全冇問題...两口子不約而同想食burger,剛好lunch menu有兩個burger飽choices,啱啱好...前菜沙律下得太多mustard sauce la,食得我淚盈滿眶...試一口太座嘅南瓜湯,不算太濃,亦不夠creamy,距離最好水準還很遠...主角上場,小弟嘅雞肉漢堡,自己比較少吃 (因始終覺得burger係配牛肉最好嘅)。是日嚟個新嘗試,免治雞肉加入不少香草碎,味道變得不那麼單調,還可以;麵包係店自家製,頗鬆軟,味道有一點甜,頗合自己口味;跟太座交換試一試佢個mushroom beef burger,包跟自己個chicken burger係一樣嘅,蘑菇邊位燒得有點過焦,有些苦味,皺眉頭;牛肉弄得太乾身,食落有點嚡口;可幸都算夠熱,面頭嘅芝士慢慢融化,令牛肉多了一點芝香,都係嗰句 : 食落還可以,但當然不算叫好有水準...加少少錢order任dessert,簡簡單單一

加少少錢order任dessert,簡簡單單一件cream cheese cake,用义一咭,一邊硬得似石頭,但另一邊卻頗軟身,奇哉怪也

食物水準普通,但環境搭救,聊勝於無la...
2008-05-12 6 瀏覽
五月十二日(星期一)老公仔話一定要試試呢度!好啦!今日12點去到,都要等位,因為冇諗過佢呢個時間都咁多!walk in 要排隊!等左4個字先有位,因為佢要hold住d位比人!今日幾熱坐出面可以熱左DD 呢!好彩比左入面!不過...有唔好,就係嘈左D!因為佢地佢open kitchen!聽到廚師住野食!不過佢地好似好忙,連水都冇比我地~要問先比到!叫左鱸魚糙米飯,好味道呀!d 飯好似risotto不過係糙米板risotto,幾好味呀!d汁!鱸魚都唔錯!有魚味!幾新鮮!仲有salad +包,salad有d吞拿魚,都ok!不過辣辣地~包當然好啦~仲有叫左english breakfast,有beacon,sausage,crumble eggs,mushroom,beans,都唔錯!炒蛋都幾好!當然冇AMC咁好啦~有兩塊白面包!都好鬆軟!^^杯specail iced tea,好似d 庶汁咁~~個daily fresh bakery原來係cheesecake,仲以為係包tim!不過都幾好食!重cheese味!都算係一間唔錯既西餐廳!而且佢地既面包賣相真係相當既吸引,如果店內既唔係open k
五月十二日(星期一)

老公仔話一定要試試呢度!

等左4個字先有位,因為佢要hold住d位比人!

今日幾熱坐出面可以熱左DD 呢!

不過佢地好似好忙,連水都冇比我地~要問先比到!

叫左
鱸魚都唔錯!有魚味!幾新鮮!

包當然好啦~

有兩塊白面包!都好鬆軟!^^

杯specail iced tea,好似d 庶汁咁~~

都算係一間唔錯既西餐廳!而且佢地既面包賣相真係相當既吸引,如果店內既唔係open kitchen會好好多,氣氛會浪漫d!...不過同老公仔去邊度都咁開心架啦~~hehe
事發: : 2007 年11月九龍塘, 好朋友請食生日飯今晚叫左, 盡記-洋蔥湯x 2 客= 幾清下, 唔錯, 幾開胃, 個包好鬼硬下, 咬唔開-大蝦天使麵= 大蝦我無食, 唔知得唔得, 個麵好香蝦膏味, 唔會好林, 唔錯喎-雜菌會以利飯= 係我點架(my favour )岩晒我口味, 無海鮮既濟口, -容易入口, 當好友唔覺唔覺時我以經食左3 份2 啦, 唔好意思, 呵呵~ 沙化好大, 但坐得係好迫
事發: : 2007 年11月
九龍塘, 好朋友請食生日飯

今晚叫左, 盡記

沙化好大, 但坐得係好迫

2008-03-30 7 瀏覽
昨日去又一城逛,又見到此店咁多笑,便和友人來吃晚餐,點了:1. 龍蝦湯,係好濃,但得過鹹字。2. 蟹肉沙律,份量足,味道過得去。3. 焗海鮮扁意粉,D魷魚同魚燶燶地,味道淡。4. 芝士雞肉漢堡,雞肉及麵包好味,著條一般,算係全晚最好味的一味。總括,當晚坐於店外,冷氣不足;對於冇吃甜品只有吃到主菜的我來說,這個價錢,只有失望。
昨日去又一城逛,又見到此店咁多笑,便和友人來吃晚餐,點了:

1. 龍蝦湯,係好濃,但得過鹹字。
2. 蟹肉沙律,份量足,味道過得去。
3. 焗海鮮扁意粉,D魷魚同魚燶燶地,味道淡。

2008-03-29 2 瀏覽
(23/3/08)難得在九龍塘轉車,上來試試cake。被安排坐出面沙發位,佈置如置身外國。來cafe一定要飲咖啡,mocha,口感勁滑,而且咖啡味與朱古力味好香濃平均,沒有搶味。ginger tea,是茶包來的,好道好真實,問侍應,茶包有無得賣。係無架。choco banana cake無乜特別。咸點:三文魚danish,其實幾好食,又多料,如果整熱番會更好o羅。忍唔住要叫埋choco truffle cake,雪到硬左d,不過都幾正!邊飲邊唉,perfect match!
(23/3/08)難得在九龍塘轉車,上來試試cake。
2008-03-25 35 瀏覽
no reservation required during weekday so can finally try this restaurant out. dinner for 2, the waiters weren't exactly helpful nor experienced, and they do not seems familiar with the menu. the "reception" look all very sophisticated but was not polite really, which i was very much surprised.the place itself is pretty, the tea set is particularly appreciated. we ordered the lamb shank linguine and the wild mushroom risotto, the food was alright, price was fair. portion were small but lucky it

the place itself is pretty, the tea set is particularly appreciated. we ordered the lamb shank linguine and the wild mushroom risotto, the food was alright, price was fair. portion were small but lucky it was 2 ladies only. i still think there are more other options in festival walk now.