2020-01-13 34 瀏覽
之前喺尖沙咀食過呢間專賣韓國魚糕嘅小店,知道佢喺北角開分店特登嚟捧場。款式好多,新年仲有九折優惠。原味魚糕湯 - 湯頭鮮甜帶少少辣味,好好味。魚糕串味道鮮甜,口感彈牙。芝士棒魚餅 - 中間有大量芝士,芝士味好香濃。一口魚餅(香甜味) - 外層炸得香脆,入面似包住蟹柳。金竹魚餅 - 成條金黃色,食落同竹輪差唔多。香腸年糕魚餅棒 - 一串有香腸同年糕各兩條。香腸皮脆香口,年糕就煙韌有嚼勁。紅點魚餅 - 大大舊啖啖肉,味道有少少辣。炸魚餅擺得耐咗有啲凍,如果剛炸起仲好食!

芝士棒魚餅 - 中間有大量芝士,芝士味好香濃。

一口魚餅(香甜味) - 外層炸得香脆,入面似包住蟹柳。

金竹魚餅 - 成條金黃色,食落同竹輪差唔多。

紅點魚餅 - 大大舊啖啖肉,味道有少少辣。

炸魚餅擺得耐咗有啲凍,如果剛炸起仲好食!
2020-01-12 36 瀏覽
每次去韓國旅行, 都好鐘意數街頭小食,特別係一串串熱辣辣ge魚糕,真係回味無窮。 之前知道K11開左依間韓國魚糕專門店,已經好想試。今次新開左係北角匯,終於有機會試到,好開心。鋪內店員大部分都係唔識講廣東話嘅韓國人,但佢地非常有禮貌,會主動介紹款式比客人。店內係自助型式, 客人可以先自行到玻璃櫃到夾完食物,再去排隊比錢。之後就可以選擇拎走,或即場係店內坐地食。 店員建議食之前叮熱三十秒左右,魚串會更好食。依到好多選擇, 我最鍾意就係香腸年糕魚餅棒。魚餅包住腸仔,又包住年糕,年糕好好食,超煙韌。最鍾意食煙煙韌韌嘅年糕,食之前加埋醬汁,仲正。年糕魚肉卷,粟米丸魚糕都好好味。

依到好多選擇, 我最鍾意就係

年糕魚肉卷,粟米丸魚糕都好好味。

雖然有少少貴,但值得一試😋//今次淨係試咗一樣,就係芝士棒魚糕 $23 🌟拎咗魚糕去微波爐叮30秒,落埋韓式辣醬,睇食評見到有拉絲效果,但係好可惜我果條冇拉到絲😭😭🌟魚糕包滿芝士,整體來講都幾好食😋芝士愛好者一定好鍾意❤️我自己就好鍾意,下次叮1 分鐘應該可以拉絲😍🌟送咗一小杯湯?好重胡椒味有少少辣🤏//成個店面都係韓國人🤣不過佢地都識講小小廣東話,感覺好親切🧐雖然略嫌少貴,真係值得一試!(๑╹◡╹)ノ"""
雖然有少少貴,但值得一試😋

今次淨係試咗一樣,就係芝士棒魚糕 $23

🌟送咗一小杯湯?好重胡椒味有少少辣🤏

成個店面都係韓國人🤣不過佢地都識講小小廣東話,感覺好親切🧐

雖然略嫌少貴,真係值得一試!(๑╹◡╹)ノ"""
芝士棒魚糕
芝士棒魚糕
《Samjin Amook》1953年喺韓國開業,主打各式各樣嘅魚糕串。魚糕係韓國出名嘅街頭小食,香港好少地方食到。但!Samjin Amook竟然喺香港開咗分店,以後要食魚糕唔使特登飛韓國喇(ᗒᗨᗕ)佢哋喺香港第一間嘅分店開喺K11 Musea,心諗一定會好多人,就遲啲先去食,點知佢哋最近原來喺北角開咗第二間分店!咁就唔試唔得啦🤩Samjin Amook嘅北角分店開喺北角匯,一個新嘅商場。舖位位於海傍,景觀幾靚架🥰舖頭好似一間麵包店咁,有唔同嘅products俾客人夾;另外仲有一邊可以order魚糕。顧客可以堂食,可以攞走;又有微波爐畀你叮返熱啲食物,相當貼心❤️!除咗原味魚餅湯之外,佢哋仲特設麻辣味湯底,啱晒嗜辣人士!原味魚餅湯(套餐)($28)Original amook soup (Package) 我哋就試咗原味嘅傳統魚糕~叫套餐嘅好處就係一串試晒唔同款嘅魚糕超正,好有韓國風味(๑✧∀✧๑)湯底有濃濃嘅胡椒味,有啲啲辣味刺激。冬天一路食魚糕,一路飲湯就ichiban喇👍小妖精棒 ($45)Goblins Mace超級鍾意呢個!!魚糕包裹住香腸,面層再痴上薯仔粒🥔薯仔粒外脆內軟,
魚糕係韓國出名嘅街頭小食,香港好少地方食到。
咁就唔試唔得啦🤩

除咗原味魚餅湯之外,佢哋仲特設麻辣味湯底,啱晒嗜辣人士!

原味魚餅湯(套餐)
原味魚餅湯(套餐)($28)
Original amook soup (Package)
我哋就試咗原味嘅傳統魚糕~
叫套餐嘅好處就係一串試晒唔同款嘅魚糕
超正,好有韓國風味(๑✧∀✧๑)
小妖精棒
小妖精棒 ($45)
Goblins Mace
超級鍾意呢個!!
魚糕包裹住香腸,面層再痴上薯仔粒🥔
薯仔粒外脆內軟,魚糕彈牙可口,香腸香嫩好食,多重口感,滿足味蕾💕💕!!
香腸年糕魚餅棒
香腸年糕魚餅棒 ($36)
Sausage rice cake
魚餅包住年糕同香腸,一樣咁好食😆。面頭淋上類似酸辣醬嘅醬汁,味道好夾!
年糕煙煙靱靱,好鍾意,叮熱咗再食仲正👍
咖哩夾心黃金魚球
咖哩夾心黃金魚球 ($20)
Curry croquette
咖哩可樂餅!
咖哩唔算重,但味道都唔錯☺️。外皮就可能因為擺耐咗而冇咁脆~

overall好好食,勾起晒喺韓國旅行嘅回憶🥺
鍾意韓國美食嘅朋友唔可以錯過呀🇰🇷!
原味魚餅湯(套餐)
香腸年糕魚餅棒
2020-01-09 35 瀏覽
早前瀏覽網頁,得知在韓國有多間直營店的魚糕專門店「三進愛陌客」繼新加坡、菲律賓及印度後,已於 8 月份進駐香港,落戶尖沙咀全新的商場 K11 MUSEA,所以已經即時 bookmark 咗間餐廳,打算搵日到訪。上星期去北角一田超市購物,發現原來「Samjin Amook」已經再下一城,話咁快就已經喺北角匯二期開咗新舖,太好了,就曬我這個港島人,擇日不如撞日,就一於買嚟即場試下。店舖採外賣形式,不過內裡亦設有檯櫈,可供堂食,買完後可以即場享用。據店員稱,店內的魚糕全部都是由韓國直送,再在廚房加工蒸熱,而有部分魚糕更會再蘸上麵包糠新鮮現炸。巡了一圈,原來除咗傳統魚餅湯,店內的魚糕還分別釀了年糕、蟹肉、蝦仁、香菇、辣椒、芝士等,而且造型多變,有棒條、魚卷、串燒球、熱狗棒、黃金魚球等多款不同形狀,選擇繁多。選了年糕魚丸卷、芝士棒魚餅、芝士夾心黃金魚球、香腸年糕魚餅棒、原味魚餅湯(套餐)。年糕魚丸卷 Rice Cake Roll ($22):據說魚丸卷是韓國 No.1 招牌款式,魚糕咬下好彈牙,中間包住煙韌的年糕,食落仲會滲出陣陣紅椒的甜味和蔥香,多重口感,食味不俗。芝士棒魚餅 Cheese S
芝士棒魚餅 Cheese Stick ($23),魚餅棒內裡釀入了薯蓉及芝士,兩者比例剛好,入口既有芝士的香味,但又不失薯蓉的綿密,層次豐富,口感唔錯。
芝士夾心黃金魚球 Cheese Croquette ($20),可樂餅猶如網球般大小,外層幾香脆,炸漿食落唔算太厚,魚肉帶甜,內裡釀滿了車打芝士和 Mozzarella,一咬半溶芝士湧出,香口惹味。
香腸年糕魚餅棒 Sausage Rice Cake ($36),魚餅內分別加入了香腸及年糕,用竹籤串起,年糕很好吃,咬下煙煙韌韌,食之前可以加少許辣醬,層次更豐富。
原味魚餅湯(套餐) Original Amook Soup (Package) ($28),一串有多款唔同形狀嘅魚糕,湯底熱辣辣,飲落非常順喉,入口帶淡淡的醬油香味;魚糕味道好香口,質感彈牙。一邊吃魚糕串、一邊喝著冒煙的熱湯,整個身體即時暖笠笠,感覺超正。下次有空會再嚟試下店裡其他魚糕產品。
2019-12-30
$64.5
2020-01-08 41 瀏覽
之前在韓國崟山當地時,吃過一間魚糕,是超有名的,一試難忘😍😍但想不到,北角這間也能做到當地這麼像的😍😍😍年糕魚丸卷~這個據說是最受歡迎的,外面包著魚蛋,內裡則是韓國年糕,煙煙韌韌,很特別😋😋魚類藏椒~這個頗辣,頗有挑戰性的🤣🤣但辣起來又吃得很過癮👍👍魚餅捧(魷魚)~脆脆的外皮帶著甜的,有點像熱狗捧的味道,而內裡就是包著魚蛋大蟹肉卷~其實是蟹柳魚蛋🤣🤣好吃的,小朋友一定愛👍招牌菜,原味魚餅湯~但我最愛的還是這個❗❗魚湯很鮮甜,而魚餅亦跟韓國吃到的一模一樣,正宗的,超正👍👍材料是韓國入貨香港加熱,有口福了😍😍😍

大蟹肉卷~其實是蟹柳魚蛋🤣🤣好吃的,小朋友一定愛👍

2020-01-04 55 瀏覽
過江龍韓式魚糕串已經係香港開咗2間啦, 啲原材料仲係來自韓國架,連啲員工都好似係韓國人 🙈rice cake $22魚糕入面包住韓國出名嘅年糕,味道淡淡嘅,不過就幾煙韌big crabmeat roll $20第一樣夾起嘅就係呢樣啦,蟹柳好大條,好鮮甜special shrimp amook $30啲蝦幾彈牙,魚肉入面仲放咗啲青豆,同其他個啲有少少唔同original amook soup $28傳統嘅魚糕串係連埋湯嘅,有辣有唔辣,我地就選擇咗唔辣嘅。一碗就有4款魚糕,好方便,唔洗揀就可以試哂唔同口感,凍凍地嘅時候食一啖魚糕,再飲一啖湯,個胃即刻暖哂

rice cake $22
魚糕入面包住韓國出名嘅年糕,味道淡淡嘅,不過就幾煙韌

big crabmeat roll $20
第一樣夾起嘅就係呢樣啦,蟹柳好大條,好鮮甜

special shrimp amook $30
啲蝦幾彈牙,魚肉入面仲放咗啲青豆,同其他個啲有少少唔同

original amook soup $28

original amook soup

original amook soup
  • originalamooksoup
2020-01-04 51 瀏覽
北角匯二期新開,好多野行,行到累又有好野食呢間一定唔可以錯過~SAMJIN AMOOK 特別之處係原材料都係來自韓國,真正既韓國魚糕入面好似麵包舖咁,自己夾想要既野,結帳店備有微波爐提供,俾客人翻熱,會更加好味而且有少量座位,可以坐係度慢慢食,望住個海景一流🔶招牌菜式:魚糕湯 $24 好新鮮,湯好甜,暖笠笠必食🔶火腿卷魚餅棒 $28 必食👍🏻食外面加左粉去炸,所以好脆!魚糕仍然保留彈性同鮮甜,腸仔係脆皮腸咁🔶大蟹肉卷 $20,我中意蟹柳所以覺得好好味,好大條🔶年糕魚丸卷 $22 好大條韓國年糕係中間比較硬,但都係煙靭,而且食完好飽😆🔶蟹肉花魚餅 $20 好味,魚糕中間有啲蟹籽幾得意🔶粟米丸魚糕 $7 我見佢平所以試下,但麻麻地可以見到比較碎,會食唔到魚糕既彈性及鮮味好似麵包舖咁自己夾仲有個雪櫃可以買包裝好既食品,有魚湯、魚糕
北角匯二期新開,好多野行,行到累又有好野食
呢間一定唔可以錯過~SAMJIN AMOOK
特別之處係原材料都係來自韓國,真正既韓國魚糕
入面好似麵包舖咁,自己夾想要既野,結帳
店備有微波爐提供,俾客人翻熱,會更加好味
而且有少量座位,可以坐係度慢慢食,望住個海景一流

🔶招牌菜式:魚糕湯 $24 好新鮮,湯好甜,暖笠笠必食

🔶火腿卷魚餅棒 $28 必食👍🏻
食外面加左粉去炸,所以好脆!
魚糕仍然保留彈性同鮮甜,腸仔係脆皮腸咁

🔶大蟹肉卷 $20,我中意蟹柳所以覺得好好味,好大條

🔶年糕魚丸卷 $22 好大條韓國年糕係中間
比較硬,但都係煙靭,而且食完好飽😆

🔶蟹肉花魚餅 $20 好味,魚糕中間有啲蟹籽幾得意

🔶粟米丸魚糕 $7 我見佢平所以試下,但麻麻地
可以見到比較碎,會食唔到魚糕既彈性及鮮味

好似麵包舖咁自己夾

仲有個雪櫃可以買包裝好既食品,有魚湯、魚糕
冬天嘅時候韓國人最鍾意喺街邊嘅布帳馬車食串熱辣辣嘅魚糕🇰🇷我一向都好鍾意食魚糕,所以前排就去左 SAMJIN AMOOK 食魚糕😍呢度嘅魚糕嘅款式種類有好多,有炸物,亦有魚糕湯🥰呢度係運行自取模式,揀好左心水野食就可以喺旁邊收銀排隊俾錢💵有啲已經唔太熱,你就可以即場加熱先再食🔥魚𥚃藏椒,魚肉入面包住左一條青瓜辣椒🌶而青瓜辣椒入面亦包住左豬肉同蔬菜🐖🥬口感好豐富,仲有少少辣,好惹味😝香辣味一口魚餅,魚糕卷住啲就蔬菜🥕口感綿密,味道甜甜地☺️芝士夾心黃金魚球,黃金酥脆嘅魚糕包住半溶嘅芝士🧀但我都係覺得冬天最啱食串魚糕加杯熱湯先係最好嘅配搭💯所以叫左個原味魚餅湯套餐,湯底鮮甜,魚餅冇特別調味過,所以食到佢嘅原汁原味😋而麻辣魚餅湯套餐,係小辣嘅麻辣湯味,魚糕會帶微辣,好惹味🤤好辣嘅人會幾鍾意
2020-01-03 13 瀏覽
🇰🇷韓國除了出名吃炸雞和部隊鍋之外,魚糕串也是當地的地道小食。放假行過新開的北角匯商場,發現韓國人氣🍢魚糕專門店在香港開了分店,為食的我們當然忍不住要試下啦。店裡的魚糕款式不少,真想每樣都試一下。小店是以半自助形式經營,我們先攞起托盤和夾子,然後再到擺放魚糕的架上選擇心水口味的魚糕放到盤中,再直接拿去收銀付錢就完成啦!店內有數個bar枱位預留給大家坐低慢慢食,枱面有韓式甜辣醬可隨便添加,亦有微爐讓大家翻熱魚糕食,非常貼心。📌芝士棒魚餅長長的魚棒包着又厚又香的芝士,味道濃郁,芝士迷必吃啊!📌原味魚糕湯魚糕的魚味幾重,食得出當中的魚肉含量都應該幾高,咬落去口感彈牙。原味湯底咸香,冬天飲一口魚糕湯個人即刻暖笠笠。📌魚餅吐司外層是炸得香脆的魚糕,中間夾着火腿和濃郁的芝士,口感好豐富。📌大蟹肉卷啖啖都能食到鮮味的蟹棒,份量厚實,食哂一條已經很飽肚。大部分食材都是從韓國進口,能吃到原汁原味呢。📌香腸年糕魚餅棒魚糕包着的是入口煙韌軟糯的年糕,香腸惹味,好喜歡這個有趣的配搭。魚糕可以選擇外帶或堂食,外帶的話店員會有膠袋提供給大家帶回家。

店裡的魚糕款式不少,真想每樣都試一下。

📌芝士棒魚餅

長長的魚棒包着又厚又香的芝士,味道濃郁,芝士迷必吃啊!

📌原味魚糕湯

📌魚餅吐司

📌大蟹肉卷

📌香腸年糕魚餅棒

2020-01-03 13 瀏覽
以前每年都會飛韓國旅遊,去了那麼多次卻沒到過釜山星期日路過北角看到這家標榜正宗韓國釜山魚糕,好奇之下來看了一下,買了兩串嚐嚐所有炸串買完都可以拿去微波爐加熱食物: 4/5「香腸年糕魚餅棒」有我最愛的年糕口感超煙韌,年糕控別錯過!外層有薄薄的魚餅,包著很有厚度的年糕,加上芝士腸,味道不錯吃一串已撐到飽「甘薯奶酪棒魚糕」外層魚糕很薄,中間包著蕃薯加奶酪,有點咸咸甜甜,有輕微拉絲效果。剛炸岀來一定會很好吃!
以前每年都會飛韓國旅遊,去了那麼多次卻沒到過釜山

所有炸串買完都可以拿去微波爐加熱

食物: 4/5

「香腸年糕魚餅棒」有我最愛的年糕
吃一串已撐到飽

2020-01-03 18 瀏覽
喺香港你會篤魚蛋,係日本你會食關東煮,係韓國你會食乜?而家唔洗去韓國,都已經可以係香港食到正宗魚糕啦🍢 仲有好多款式比大家揀!今次介紹比大家嘅係呢一間✨「SAMJIN AMOOK」✨嗰名取自「三進魚糕」,係韓國魚糕老字號~張梁點餐👦🏻🧒🏻1)$34 《魚裡藏椒》評分(10分滿分):8⃣食評💬:呢款係北角分店獨有!食得辣一定要試,係高級版嘅煎釀三寶😆混合咗青椒籽同魚糕嘅巨大青椒!2)$23 《芝士棒魚餅》評分(10分滿分):7⃣食評💬:一條正方柱體嘅芝士條放咗喺魚餅入邊,芝士味好濃🤤鍾意芝士不妨試試!3)$18/1 《一口魚餅》(香甜味/香辣味)評分(10分滿分):8️⃣食評💬:一串有兩粒,紅色喺原味,綠色係辣味,有少少似龍蝦丸嘅味道~4)$10 《小年糕魚丸卷》評分(10分滿分):7⃣食評💬:將年糕放咗喺魚餅中間,煙煙韌韌幾好咬口~5)$28 《魚餅湯套餐》評分(10分滿分):7⃣食評💬:天氣凍緊係要飲啖湯暖下啦☺一份有4款唔同嘅魚糕加半杯湯,食一啖飲一啖,暖暖~呢間北角匯嘅店舖裝修得幾靚,夾野食嘅方式好似平時夾麵包咁,有塊膠板隔住好衛生 👍🏼 如果即場食,仲提供埋微波爐俾你叮熱嚟食,有坐位可以望

張梁點餐👦🏻🧒🏻
1)$34 《魚裡藏椒》
評分(10分滿分):8⃣

2)$23 《芝士棒魚餅》
評分(10分滿分):7⃣

3)$18/1 《一口魚餅》(香甜味/香辣味)
評分(10分滿分):8️⃣

4)$10 《小年糕魚丸卷》
評分(10分滿分):7⃣
食評💬:將年糕放咗喺魚餅中間,煙煙韌韌幾好咬口~

5)$28 《魚餅湯套餐》
評分(10分滿分):7⃣

呢間北角匯嘅店舖裝修得幾靚,夾野食嘅方式好似平時夾麵包咁,有塊膠板隔住好衛生 👍🏼 如果即場食,仲提供埋微波爐俾你叮熱嚟食,有坐位可以望住公園食都幾chill~

SAMJIN AMOOK (北角)📍
北角渣華道123號北角匯2期地下G10號舖
👉🏼港鐵北角站A1出口行3分鐘👈🏼
相信好多去過韓國既香港人都對魚糕呢款韓國地道小食亦唔陌生 韓國好出名既三進魚糕依加香港都有得食 收過下風佢地既魚糕漿仲要無百分百由韓國直送 天氣凍凍地 就整返幾串暖下身一入門口旁邊就有夾子同盤 自助形式簡完魚糕拎去收銀俾錢 然後自己加熱加醬 形式同韓國分店一樣加熱完簡左個窗邊既座位 對住北角海濱 玻璃窗外咁岩有幾棵幾靚既聖誕樹同燈飾 真係靚景配靚糕 正三進魚糕除左有傳統魚糕之外 仲有好多款魚糕可以選擇 我就簡左大蟹肉捲 年糕魚丸卷 墨魚丸魚餅 原味魚糕湯辣味魚糕串 黃金蝦球 辣味球原味魚糕湯跟串辣味魚糕串 咬一啖軟軟彈牙既魚糕 飲一啖熱辣辣既魚糕湯 佢既湯飲落似加左七味粉咁上下既微辣 邊飲邊食 全身都暖笠笠大蟹肉捲 年糕魚丸卷 墨魚丸魚餅 分別加入大蟹肉 年糕 墨魚 等唔同既材料 食落香甜 煙煙韌韌 口感幾好 自助醬區有辣醬同茄汁 沾上魚糕食落辣甜 開胃 我地兩個人食曬咁多件都完全唔覺膩

2019-12-28
宵夜
  • 墨魚丸魚餅
呢間嚟自韓國🇰🇷釜山嘅小食店,店內專門提供多款招牌菜式嘅魚糕🍢,網上睇資料,原來已有超過60年嘅歷史😱,但人氣於國內依然高企📈。呢間魚糕專門店食材全嚟自韓國🇰🇷,店內採用自助形式,情況就好似麵包舖咁,鍾意食咩自己夾就得,非常方便。😊.專門店幾個月前先嚟到香港登陸尖沙咀K11 Musea,近日就擴展版圖至香港島📍北角。除咗外賣🥡,今次分店設有堂食服務,客人可以用微波爐叮番熱嚟慢慢食。🤗.#魚餅湯套餐($28),一串有多件魚餅🍢,魚餅夠咬口,魚湯暖笠笠🔥,味道可以揀清湯或者麻辣,如果食得辣,應該會更惹味!😏.#香腸年糕魚餅棒($36),魚糕包住年糕同香腸,年糕煙韌、香腸Q嫩,一串4粒,一次過食到三款不同層次嘅口感。🤤
2019-12-30 472 瀏覽
今日同朋友去左北角,其實係想去嗰個開幕無耐既商場北角匯入面嗰間老字號魚糕專門店 Samjin Amook ~之前去過K11 都已經見好多人食,今次仲唔試下?!鋪頭唔算好大,但我實在無諗過單係魚糕都可以有咁多款!!有炸既 放湯既 總之好多款任君選擇~炸既揀左兩款:蝦卷魚餅:原隻大蝦收埋喺魚糕內,蝦肉爽口彈牙,令魚糕口感倍增!大蟹肉卷:大大條長長嘅蟹柳條被彈牙鮮甜嘅魚糕包裹住,一大啖咬落去超滿足!芝士棒魚餅:魚糕包著滿滿的芝士,加熱後芝士可呈拉絲狀,亦令魚糕添上額外嘅咸香奶香的味道。我最鐘意呢個!好香跟住就係呢個蟹肉卷魚餅:是款包著蟹柳的魚糕,外皮香脆內裡較軟稔彈牙。試完呢啲 我覺得點都要試經典魚糕湯串:有分原味湯和香港獨有的麻辣湯 自已喺魚糕湯檔攞 最鐘意飲佢啲湯~~~這次選了原味,一串內含四種的魚糕餅,味道大致相同,重點再飲埋個湯 好暖好舒服~同場大家仲可以試食 試啱先買都得!另外仲有野飲 同現場有微波爐可以加熱野食 真係極方便!大家可以take away 又或者可以坐低食 但坐位唔多只有五個位 位置會稍為迫啲~~

炸既揀左兩款:

同場大家仲可以試食 試啱先買都得!

2019-12-29
  • 芝士棒魚餅