2021-12-10 80 瀏覽
蕎麥茶 ($40)蕎麥茶除咗有蕎麥之外,裏面仲有蘿蔔,綠茶🍵 味道都真係真心幾香,有少少陪空過一樣嘅餅乾味道。成碗茶我估大概都有330ml 左右,都幾飲~ 幾襯sour dough ~Sourdough ($68)我order咗個Roast beef~ 最正係有個黑松露蛋黃醬( +$3 ) carry 咗曼克頓烤牛肉。餐廳Default會加黑椒,唔中意可以走黑椒。 蜂蜜話梅啤酒🍻 4% ($65)無論係顏色上,或者係酸酸甜甜嘅感覺上,都有啲似柚子味嘅啤酒。可能我都係比較港女口味,都係鍾意啲甜嘅走。所以,呢啲就幾易入口,適合我。香腸酸菜 ($88)飲啤酒,食德國香腸應該係基本配套。雖然樣貌可能冇平時啲雞肉腸或者芝士腸咁飽滿,但係其實好味勁多!咬開甚至乎會爆出香油脂。味道最多都係少少辣,肉味甚濃😋 係值得encore嘅Total $261
蕎麥茶 ($40)
蕎麥茶

Sourdough ($68)

蜂蜜話梅啤酒🍻 4% ($65)
蜂蜜話梅啤酒

香腸酸菜 ($88)
香腸酸菜

Total $261

2021-12-09
10 分鐘 (堂食)
$130.5 (晚餐)
蕎麥茶
蜂蜜話梅啤酒
  • 香腸酸菜
  • 曼克頓烤牛肉酸麵包
2021-12-10 327 瀏覽
真係冇諗過saloon入面都可以有cafe, 仲要係又一城入面。 剛經過見到時覺得好有趣, 同朋友睇下睇下, 都係心思思想試下, 就入去啦。 佢既佈置真係幾靚, 又乾淨。 店裡面原來有而家最流行既CBD。 可食用CBD好流行, 但都係第一次見。 不過今晚同朋友就冇試。 今晚主要係想試下佢既小食同野飲。首先, 叫店入面最出名既德國香腸配酸菜。 雖然份量一般, 但口味都好齊全, 有辣味, 雞肉, 豬肉, 白肉..等等。仲真係幾好未。 配埋佢既黑松露醬同酸菜食, 真係另一番風味。 而且佢既酸菜真係好醒胃, 食食下覺得有d唔夠添。然後係芝士肉醬玉米片配牛油果醬。 原來係即叫即整, 所以要d時間。 等待時有d不解, 但黎到就明啦。 出奇地好香, 玉米片係新鮮既脆感。 中間肉醬好熱, 配埋芝士同鮮牛油果真係好好味。野飲就試左凍既特濃湯力同熱玫瑰花茶。湯力有好香檸檬味, 伴住偏果味既咖啡, 好唔錯。而玫瑰花茶係好靚既粉紅茶色。 而且整壺出奇地多, 竟然倒到5-6杯, 好抵飲。唔覺唔覺, 原來都幾飽肚, 抵食。 好唔錯既一餐。

野飲就試左凍既特濃湯力同熱玫瑰花茶。
湯力有好香檸檬味, 伴住偏果味既咖啡, 好唔錯。

唔覺唔覺, 原來都幾飽肚, 抵食。 好唔錯既一餐。

2021-12-09
2021-12-07 105 瀏覽
九龍塘又一城嘅商場年年都會有好靚嘅聖誕裝飾。過往穿越幾層樓高嘅聖誕樹因爲社會運動之後,今年就改咗做一個金碧輝煌嘅城堡。不過一樣都係好靚,襯放咗工喺附近,又要嚟拜訪一下啦!行行吓,經過呢一間新開嘅髮型屋,旁邊竟然有一間餐廳,於是就入嚟試吓。裝修簡約但係型格,地下有幾何形狀嘅瓷磚。襯埋舒服嘅座椅,坐喺度Chill下都幾舒服。呢度餐廳主打一啲食品同咖啡,加入左CBD大麻二酚。CBD其實好有用,可以幫助放鬆心情令我地訓好d,改善睡眠質素。而且,CBD有平和放鬆效果。咁啱遇上佢哋呢度嘅happy hour由四點半到七點,如果叫嘢食仲有八折添。所以我今次就要食羊腸同埋點啤酒。我一於試吓佢哋品牌自家製嘅CBG Apple cider佢既蘋果酒帶有甜甜嘅蘋果味,酒味淡淡嘅,亦都冇啤酒嘅苦澀味,所以就算唔識飲酒嘅女孩子都好易入口。香腸拼盤總共有五條香腸結合左不同嘅口味,伴碟有德國酸椰菜同埋自家製嘅黑松露蛋黃醬。佢嘅香腸全部肉質結實,而且富有特色,有一條好似咖喱嘅香味,入邊仲有啲雜菜粒,不過值得稱讚嘅係條條香腸都係好Juicy。同埋佢個黑松露蛋黃醬亦都好柔滑同埋creamy,點香腸一流。商場入邊呢一間餐廳

我一於試吓佢哋品牌自家製嘅CBG Apple cider

香腸拼盤

商場入邊呢一間餐廳裝修別緻,而且用嘅餐具都係金色嘅,感覺高級休閒,好值得大家來放鬆一下。
2021-12-07
下午茶
2021-12-05 63 瀏覽
今日要去又一城買野,同朋友行過見到呢間係Salon旁邊嘅Cafe,裝修燈飾好吸引,睇下餐牌見到食物係以輕食為主,而食物同飲品都會加入CBD(大麻二酚),係會令人放鬆心情,同埋會訓得好D,我地就決定試試。我地點左個雙色吐司$98,揀左芥末蟹肉同吞拿魚腩沙律做topping,醬汁揀左cream cheese 同松露蛋黃醬,先試試個味道,我地比較喜歡芥末蟹肉果個toast, 好清新好light, 絕不感到好膩好飽,味道唔錯,吞拿魚腩沙律嘅toast 味道正常。餐飲我地揀左熱mocha 同埋蕎麥茶,個杯好靚,加左CBD味道其實唔係好食得出😂,杯Mocha 幾好飲,係我好喜歡好濃朱古力味果種,至於蕎麥茶就比較暖胃健康,可以飲下消下滯咁。呢間輕食Cafe食物野飲都唔錯,等朋友整頭髮嘅時候可以試試,放鬆下心情👍🏻👍🏻

2021-12-05 42 瀏覽
唔知大家有冇聽過CBD?CBD係香港係一種合法既大麻素,可以幫人放鬆神經,而家香港愈來愈多cafe 會以CBD 作為餐點主打,吸引啲平時精神壓力大既男女JJ去食,當中當然包括我🤗今次要介紹既係係又一城新開,同salon 二合為一既cafe salonn de cafe !係間cafe 無論嗌凍定熱飲都可以加CBD,但嗌熱飲先加會好啲(如果唔係啲油會”king”住) 我同fd今次嗌既係Buckwheat Tea ($40)同Flat White ($38)。Buckwheat tea係極具特色既混合香料茶,mix左蕎麥、胡蘿蔔同綠茶,所以飲起上嚟會有種獨有既清甜,而且麥香keep住係飲嗰陣湧埋嚟😝.作為餐廳主打既酸種包set 同樣出色!每個包最多可以揀兩款topping ,但我地今次為左試真啲就每種包揀一款topping only ~Manhattan roast beef ($98) 同wasabi crab meat ($98)款都無令人失望!前者配合黑松露mayo搽可謂相得益彰,兩者既濃烈好配合對方,後者溝埋creese cheese就完美點綴左個包,令佢食落口嗰陣感覺更清新🥰真係

作為餐廳主打既酸種包set 同樣出色!每個包最多可以揀兩款topping ,但我地今次為左試真啲就每種包揀一款topping only ~Manhattan roast beef ($98) 同wasabi crab meat ($98)款都無令人失望!前者配合黑松露mayo搽可謂相得益彰,兩者既濃烈好配合對方,後者溝埋creese cheese就完美點綴左個包,令佢食落口嗰陣感覺更清新🥰真係想令人一口食唒兩個包😀Btw依度既蛋糕造型都幾特別,白桃烏龍茶撻($58)同白朱古力蜜柑慕絲蛋糕($58)切開都係好有層次既果蓉夾層!如果食完toast想有啲甜野落口,絕對可以一戰💕!
2021-11-23 139 瀏覽
近年周圍都多咗CDB嘅product同食物今日同fd行完又一城攰攰地發現依間salon旁邊開咗個cafe區餐牌唔單止有CDB飲品仲有朋友最愛嘅sourdough 所以好期待咁入咗去試吓飲品都有好多選擇 今次我地試咗兩杯mocca Staff好細心咁介紹咗餐牌上面嘅食物全部飲品都可以加CBD嫁而原來依加試業期間可以free加30mg CBD🥳食物方面都有幾款沙律同小食但餐牌圖中嘅toast太吸引喇我地兩個人叫咗四款唔同搭配試吓首先每款topping都超級足料🥺我平時好少食sourdough bread因為之前試過嘅都係好硬同埋偏酸食到牙較都攰而今次嘅酸種麵包好有驚喜有嚼勁得黎有種香味岩岩焗起仲有少少脆口好好食😋煙三文魚同牛油果嘅topping都好新鮮而牛油果唔係一般咁切片狀而係做成少少打蓉嘅口感 超加分♥️四款topping入面我最鐘意係吞拿魚好重油脂香 同埋入面落咗啲芥末估唔到兩樣野咁夾出面好少食到依款toast我會為咗佢再返黎encore😋最後黎到嘅係四重芝士依款都要焗一段時間架我地差唔多食曬之前嘅嘢先出爐依款芝士愛好者必定會迷上口感好rich好creamy食完成口都係芝士味朋友超愛😋
近年周圍都多咗CDB嘅product同食物

整體黎講依到用餐感覺好好
特別係sourdough toast真係唔錯♥️
真心推介大家試試

2021-11-23 97 瀏覽
今日放工一如以往喺又一城Grand Cinema 睇戲,我哋睇六半,諗住睇完戲再食飯。但係放工後已經餓到打晒鼓嘅我哋,決定喺睇戲前食啲餐前小食又一城有間喺salon隔離嘅Cafe「Saloon de cafe」吸引咗我哋:因為有啤酒供應,同埋happyhour時段係八折㗎!!!入面真係好有America文化,好難得有間又可以打卡,又可以chill 下嘅地方俾我哋歇腳佢哋提供木製餐具,方便又衛生可供應嘅小食都唔少,而我哋最想就係呢類「輕盈嘅晚餐」梗係要叫杯酒嚟飲下估唔到仲提供埋CBG(大麻素,合法)雖然不是happy Friday,但我哋都可以喺平日日子好好放鬆吓呢間野真係一個唔錯嘅選擇呢一杯係鬼佬pale ale,都係手工啤酒,未入口前已聞到很清香的茉莉花味,呷一口麥味很重,是個唔錯嘅選擇另外一杯是CBG Apple Cider,對上一次品嚐已經在中環蘭桂坊,所以是很難在日常中找到的。這杯味道相對地濃烈些,既有Apple Cider的香味,也混合了大麻素的苦澀味懷疑真的會上癮!第一道餐前小食:香腸拼盤配黑松露忌廉醬每條腸仔都有不同的味道,有土匪雞翼味、黑椒漢堡扒……而且咬落去的時候醬汁

但係放工後已經餓到打晒鼓嘅我哋,決定喺睇戲前食啲餐前小食

佢哋提供木製餐具,方便又衛生

可供應嘅小食都唔少,而我哋最想就係呢類「輕盈嘅晚餐」

梗係要叫杯酒嚟飲下
估唔到仲提供埋CBG(大麻素,合法)

呢間野真係一個唔錯嘅選擇

懷疑真的會上癮!

第一道餐前小食:香腸拼盤配黑松露忌廉醬
每條腸仔都有不同的味道,有土匪雞翼味、黑椒漢堡扒……而且咬落去的時候醬汁在口中噴出來,很有爆漿的感覺
鍾意Juice嘅朋友一定要試吓!

第二道餐前小食:肉醬牛油果配粟米片
這道是外國人的家常下酒菜。

肉醬牛油果醬林在粟米片上,咬落去脆脆的感覺伴隨肉汁鮮美的吃法,簡直一試難忘!

總結下,喺下午茶同晚餐之間唔想食得太飽嘅話,可以嚟呢間Cafe試吓佢哋嘅happy hour,價錢又抵又好食!
happy hour仲去到七點添啊!

2021-11-22 48 瀏覽
無諗過salon都可以同cafe黎一個cross over.今日經過又一城見到呢間好靚既cafe,但睇真d原來入面竟然係一間salon!以豪華金色吸引眼球,成個格局高貴唔會老土.cafe仲提供CBD系列產,係某d食品內會加入CBD,好似沙律醬或咖啡內都會加入少量CBD.燒牛肉拼酸忌廉酸種麵包酸種麵包外脆內鬆軟.燒牛肉唔會過柴,亦唔會燒得過熟,牛肉保持住粉嫩.加上少少黑椒調味令牛肉更香,再配上酸忌廉令牛肉肉香更鮮明.吞拿魚沙律拼酸忌廉酸種麵包吞拿魚沙律用吞拿魚刺身拌成沙律,吞拿魚入口彈牙飽滿.吞拿魚沙律加上少少芥末醬幸好,味道唔會腥帶點辛香刺激,夠晒醒胃.Espresso tonic 加上檸檬既espresso tonic入口清新充滿果香,咖啡味道唔會澀.Latte 咖啡香滑,奶及咖啡平衡得啱啱好.

燒牛肉拼酸忌廉酸種麵包

吞拿魚沙律拼酸忌廉酸種麵包

Espresso tonic

Latte
咖啡香滑,奶及咖啡平衡得啱啱好.
午餐
  • Espresso  tonic
  • Sourdough
2021-11-20 52 瀏覽
今日女朋友突然話想放工去剪頭髮…係商場行行下既時候見到間Saloon同隔離有間cafe…咁就入去邊食邊等啦🤩🤩🤩🤩哩間cafe係新開既…佢重點推介CBD(大麻二酚)…例如沙律醬,咖啡都會加入CBD😍😍😍一坐低即刻叫左兩個小食😋😋😋Cream Cheese Salted Fish with Sourdough ($68)店主話哩個小食用嚟送酒一流👍🏻 一舊麵包仔 加一粒芝士再加埋個醬…一啖放入口 再飲啖酒…完全帶出酒既味道🤩🤩🤩 佢個醬本身都好好味 perfect match👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻Mix Sausage with Saurkraut ($88)喜歡食腸既你就一定要點哩個set喇…一次過試4款口味😻😻😻Toast ($101)本人強烈推介哩個多士…可以揀兩款配料,仲可以加3蚊配黑松露醬😋😋😋😋食野又點少得飲品呢…我地叫左一支酒同一杯咖啡 都係加左CBD😍

一坐低即刻叫左兩個小食😋😋😋

喜歡食腸既你就一定要點哩個set喇…一次過試4款口味😻😻😻
Mix Sausage with Saurkraut

Toast ($101)
Toast

2021-11-18
Mix Sausage with Saurkraut
Toast
  • CBD
朋友去了英國讀書成年 今日終於見到佢喇! 當然要搵個好地方聚一聚喇😉🙈 佢特別介紹我去呢間cafe 因為有歐美盛行既CBD~ 我之前都未試過 於是就二話不說走去試下😙呢間cafe 正正同salon 聯乘一間鋪頭 整完頭髮正好就可以係到打下卡 放鬆下心情🤪最特別既係 呢間cafe 有Cannabidiol(CBD) 呢個option!!😍CBD 即係大麻二酚 (不用擔心 它在香港是安全合法既~)可以幫肋放鬆心情同埋舒緩壓力 最岩我呢啲打工仔放左工去relax 下🤪🤩最後我地揀了2杯野飲1. 熱Mocha (加了CBD )☕️首先杯mocha 甜度剛剛好 香濃馥郁 好易入口雖然加左CBD 但正同咖啡味道很夾! 飲落去只有一陣微微既草本甘甜味 但完全冇影響到mocha 口感同味道 👍 也不會突兀再者 平時我飲完咖啡就會心跳加快同緊張今次加了CBD 反應都真有唔同 心情會輕鬆好多 也都帶有睏意 果晚飲完就真係訓得特別好咁🌞是一個不錯的體驗喔! 2. 熱玫瑰花茶另外我地都有試養生的玫瑰花茶🌹糖漿有分開上 大家可按個人甜度喜好自行調配🙊 清清地但帶點花香 也是值得一試呀!至於野食方面 我地點了法式酸
~ 我之前都未試過 於是就二話不說走去試下😙

最後我地揀了2杯野飲
1. 熱Mocha (加了CBD )☕️
首先杯mocha 甜度剛剛好 香濃馥郁 好易入口
再者 平時我飲完咖啡就會心跳加快同緊張
是一個不錯的體驗喔!
2. 熱玫瑰花茶
另外我地都有試養生的玫瑰花茶🌹

至於野食方面 我地點了法式酸麵包
1. Topping: 煙三文魚配黑松露醋

想講佢啲煙三魚既份量真係幾多🙊加埋啲salad 同法式酸麵包真很係夾 酸麵包軟軟既 又夠濕潤 岩哂我口味👏

2. Topping 蕃茄水牛芝士配 cream cheese

蕃茄仔好新鮮 連埋cream cheese 粒口感很好 並且帶清新既感覺 😽

呢到既店員很用心製作食物 且第一次試CBD是不俗既體驗 下次可試下其他配搭!
2021-11-15 134 瀏覽
同朋友行完山來到又一城,陪朋友買D香薰材料,聽講話又一城呢間舖有多D選擇,咁就順路來到,而我就捨命陪君子啫。行完香薰舖頭,就要醫吓肚仔先,去food court時途經saloon de cafe,被『CBD』吸引到而停低腳步,多口同counter位靚仔哥哥傾多2句,就留低了。下晝4點至7點半係happy hour 時間,我哋點咗2個小食和2杯酒飲,當抖吓。『芝士肉醬玉米片配牛油果醬』,份量比想像中多,牛油果醬係自家製,好新鮮,好足料,亦有牛油果粒粒,呢份小食.加咗CBD,食時没有特别的感覺,但是日返屋企後早瞓咗,是否因為CBD呢?因CBD有幫助睡眠,放鬆之效果吖,就當係囉。另一小食係『酒盗芝士配酸法包』,酸法包分成細細件烤過好脆口,擺D芝士和日式漬魚仔喺法包上,多重口感太過瘾。Gin tonic正常好飲,另一啤酒係Pale Ale,除咗有啤酒味還有生果味,都好好飲吖。