2013-11-28 2697 瀏覽
有朋友有半價, 所以其實想嚟好耐架啦,結果約咗幾個朋友, 一行四人決定拆餐勁既!待應們都好有禮貌, 見我地未到齊完全冇催過我地, 只係好細心咁講吓今日既Soup of the Day, 同有咩優惠~ 之前有朋友提過, 呢度既特色係超大份同超快上枱, 所以事先叮囑我地邊食邊叫, 如果唔係會叫得太多, 或者凍得太快~好彩有聽佢講咋, 因為啲嘢真係好~~大份, 同好~~~快!! 海鮮芝士醬配粟米片 賣相唔算好吸引, 不過我已經餓到爆燈.. 一點落去, 喂? 夠杰喎, 仲要好似PIZZA咁啲芝士一絲絲咁拉到上嚟!裡面都唔少蝦肉, 仲幾好味同彈牙tim!~~除咗蝦, 仲有洋蔥同青椒, 佢個汁超香芝士味, 好正!!只係真係鹹得濟... 我咁~~重口味既都覺得太鹹.. 個粟米片都好脆, 不過我覺得佢唔灑鹽仲好, 個汁已經夠哂味~正體我都係鍾意既! 會再叫架, 希望佢下次冇咁鹹就完美啦~ 白酒忌廉煮青口賣相唔錯, 夠大份又肥美~個汁好味, 不過唔算好~出色事關我覺得佢稀咗啲, 杰啲"痴"肉啲, 唔駛我一啖青口一啖湯咁食得咁論盡咋嘛.. 不過啲青口煮得超~~~~滑! 有驚喜! 巴馬沙腿沙律 啲菜真係好新
有朋友有半價, 所以其實想嚟好耐架啦,
結果約咗幾個朋友, 一行四人決定拆餐勁既!

待應們都好有禮貌, 見我地未到齊完全冇催過我地,

之前有朋友提過, 呢度既特色係超大份同超快上枱,
 海鮮芝士醬配粟米片
賣相唔算好吸引, 不過我已經餓到爆燈..
裡面都唔少蝦肉, 仲幾好味同彈牙tim!~~
除咗蝦, 仲有洋蔥同青椒, 佢個汁超香芝士味, 好正!!
只係真係鹹得濟... 我咁~~重口味既都覺得太鹹..
正體我都係鍾意既! 會再叫架, 希望佢下次冇咁鹹就完美啦~
 白酒忌廉煮青口
賣相唔錯, 夠大份又肥美~
個汁好味, 不過唔算好~出色
事關我覺得佢稀咗啲, 杰啲"痴"肉啲,
唔駛我一啖青口一啖湯咁食得咁論盡咋嘛..
不過啲青口煮得超~~~~滑! 有驚喜!
巴馬火腿沙律
 巴馬沙腿沙律
啲菜真係好新鮮, 又有我鍾意食既火箭菜!
巴馬沙腿偏甜都幾好味.
個沙律汁都撈得幾開胃, 但唔加都得~ 一樣好食.
 香濃番茄田園意大利幼麵
如果唔係朋友叫, 我應該唔會特別叫佢.
通常我一係海鮮一係肉, 素菜Pasta真係好少叫
好彩有叫到, 因為佢整得好好味呀,
就算冇肉冇海鮮都一樣可以清哂!
佢啲洋蔥, 尤其蒜味好濃, 香草味都好出 (應該係Oregano?)
就算係重口味既朋友, 都不妨一試架!!
 燒豬肋骨 原味 (半份)
燒豬助骨, 因為實在好多地方都有,
我覺得間間都差唔多, 幾間都幾好食~
夠稔, 入味, 唔乾, 烤得個面好香.
鍾意食燒豬肋骨既朋友一定唔會失望.
旁邊既薯蓉都好有誠意, 唔係開粉既!
就咁食唔會特別好食, 但因為豬肋骨本身濃味,
所以配個較為淡味啲既薯容都唔錯~
Sake Magarita
 Sake Magarita
唔係好飲到有SAKE味, 可能我味覺已經有啲退化~?
正體都好味既, 最少夠酒!

為咗出年繼續有50% OFF, 我決定嚟多幾次~ 嘻嘻!!
2013-11-26
巴馬火腿沙律
2013-11-25 2234 瀏覽
我去個日真係超多人,但係六點幾時去搵位就好快會有位。 店入面既服務員態度好好,會介紹好多唔同既野食 d野食唔使等好耐就已經黎啦 點咗個strawberry lemonade, california club quesadilla, colossal burger 同埋grilled salmon. Salad bar 一般,不過colossal burger 個牛肉好juicy, 好夠份量。Grilled salmon 好好食,都幾大塊下,配嘅飯唔係普通嘅白飯,而係咖哩味嘅飯,好特別 Strawberry lemonade 個味酸酸地,好開胃。 Overall 好好,值得再去
d野食唔使等好耐就已經黎啦

Overall 好好,值得再去
2013-10-02 1702 瀏覽
滋味雞亦,有三種口味,有原味、BBQ有點spicy同埋黑芝麻花生醬,三種味道都ok。CRAB CAKE蟹餅,啖啖蟹肉蟹味濃好好味。菜沙律都唔求其,好新鮮!和牛肉眼扒,果然是靚扒非常正! 焗薯仔都非常贊!三文魚Carbonara,ok幾好。
和牛肉眼扒,果然是靚扒非常正! 焗薯仔都非常贊!
三文魚Carbonara,ok幾好。
2013-09-28 1321 瀏覽
週五於尖沙咀逛街,晚上於新港中心吃晚飯。不論中餐西餐,總是人頭湧湧,好不容易找到Ruby Tuesday可立刻安排入座。店員先介紹是日特價小食巴哈馬火腿,$39有三件,聽落都算吸引,便點了一客。火腿切得薄薄,顏色紅潤,入口都算鹹香有風味,配上的哈密瓜亦算清甜。海鮮主食木燻波本三文魚扒,三文魚扒外皮先經煎香,帶點脆口,內裡八九成熟,肉質仍嫩。波本汁以燒烤醬口味為本,暗裡洋溢淡淡酒香,味道頗美味。配上雜蔬及黃米飯,黃米飯雖夠健康,但難免乾硬了一點。蜜糖醬燒豬肋骨永遠是我最喜愛菜式之一,因三文魚扒已用上以燒烤醬為本的醬汁,此碟豬肋骨選擇配上蜜糖口味,效果依然甜美理想。豬肋骨本身很腍身,亦很入味,成品質佳。伴碟除了雜蔬外,亦有以香草牛油調味的薯蓉佐碟,滑度中規中矩,味道則算香口。主食肉醬意大利粉,蕃茄肉醬口味合預期,無乜特別。意大利粉中間中空,口感更見特別彈牙!各款主菜取價約二百元起,不算便宜。如是會員各食物飲品可享半價,則變得更合理。但要做會員,需預嬓$1,000至$2,000,化不化算視乎光顧頻率及人數了!

巴哈馬火腿

2013-09-27
木燻波本三文魚扒
蜜糖醬燒豬肋骨
2013-07-14 1131 瀏覽
下午三點,唔駛等直入,見它門口有下午茶,但入到去又唔見有tea set menu,但未食晏,揀main course都無所謂,叫main course加$108可以享用salad bar,但興趣不大。2個人叫了triplay play, double chocolate cake, sprite ($48)and tropical sunrise. Triple play ($298)個ribs好好味,D肉好嫩,一貫ruby tuesday的水準!炸蝦,炸雞一般。double chocolate cake($118)唔係流心的,只係中間開孔放朱古力漿,唔太甜,配雲尼拿雪糕好味,但要趁熱食,放涼了個cake底會變硬。tropical sunrise($68)有芒果粒,o j orange juice係入面,夏天飲好爽,但飲品價錢偏貴呢!但整體來講,無論食物質素,服務同環境都好滿意!
Double chocolate cake
Tropical sunrise
Triple play
2013-07-14
Tropical sunrise
Triple play
2013-06-20 908 瀏覽
今日一行四人與友人慶生,預定了七時,用膳時間是一個半小時,我大約六時半左右已到達。待應安排入座很有禮貌,座位是風口跟待應說可否轉位,她立刻關細一點風度,十分貼心。還記得上一次光顧ruby已是很久很久之前了,有可能已是七、八年前了。壽星女早已選定了她的最愛,待友人到齊後立刻點菜~~~~~~~~~~煙肉同芝士份量不少還加了一點香草,薯條熱辣辣,加上一絲絲芝士一點都不膩,因薯條不會油淋淋~~點了small一共九隻三款不同味道的雞翼,我只吃了中間普通的燒雞翼十分香口,而另一款是酸辣味我覺得十分好味,醬汁確實是偏辣,友人又不愛吃我自己吃掉了三隻,再吃一條配菜西芹清清口腔濃烈的醬汁便不覺膩了。一片片一口脆脆再配上蝦沙律汁味道一流,但我自己不太愛吃這些脆脆,反而用汁來配飯我會覺得更加好味。這款烤三文魚配上飯和焗薯,說真的三文魚我一向不太愛吃熟,但友人覺得十分美味,剛剛說到蝦沙律汁配飯,我就是真的用來配這個飯味道真是很好啊~~~~~~~~~~~焗薯原來不受我們得寵,到後沒有人吃,我吃弓一點點發現原來不是我杯茶。感覺很浪費要一選配菜西蘭花,雖然只是白烚但加了一點點似椒鹽的調味,清新又帶點味道,不錯~芝士

,再吃一條配菜西芹清清口腔濃烈的醬汁便不覺膩了。
Shrimp Fondue
Grilled Salmon
焗薯

Seafood Lasagna
芝士海鮮寬條麵我又是沒有吃,是因為太多芝士多,我自己不太喜歡,加上這刻已吃得很飽了。不過友人卻極加推介,海鮮用料十足最重要是有很多芝士,非常適合芝士愛好者。而我就吃了蒜蓉包,熱辣辣又軟熟,令我立刻想自己用光波爐試一試。
Triple Play
這款三重奏又一美味之作,先說肋骨很腍很腍,真是十個推介~~~~~~~
另外還有些炸雞、炸蝦,雞肉先有調味加上炸過十分香口味道有點點似台式。
約八時十分待應提提我們last call,是否要點些甜品,但我們實在太飽了。這刻其實我們都差不多吃飽,在門外有很多人等候但待應都沒有趕客的舉動,還在八時二十五分才主動跟我們說用膳時間到了要結帳。可以看看單上的時間是20:28:12,真是給我們有足夠的時間

其實這頓生日飯我們四位女士竟點了六款食還吃了過千大元,為何那麼豪???因我在某電器店購買電器時送了一張40% coupon,真是注定來這裏的。因之前已決定來現在還有coupon當然要豪一豪。只需$800實在太抵太飽太好味了~~~~~~~~~~~
2013-06-13
Grilled Salmon
焗薯
Seafood Lasagna
Triple Play
2013-06-10 489 瀏覽
一直都想試下ruby 今次終於有機會了因為有朋友有6折優惠所以一定要試一次 食左好多樣野 但我就覺得食物價錢偏貴而質素不成正比 食落去一個字 貴! 但食物賣相都ok我最滿意的是杯野飲 我覺得沙律的菜唔夠新鮮.. 咬落去唔夠爽口!魷魚圈係是日特價發售$16一碟 冇咩特別..肉餅幾好食, 夠軟, 而且D菜比沙律的爽口好多千層面同三文魚面份量夠4個人食 同平時的口感冇咩分別..但我就覺得千層面既蒜蓉包好鬆軟 好食!豬排骨好香 但食落一般般啦 仲好似食到少少燶燶地=-=最愛檸檬味的野飲 所以我覺得幾好飲 酸酸地的...
一直都想試下ruby 今次終於有機會了
因為有朋友有6折優惠所以一定要試一次

但食物賣相都ok
我最滿意的是杯野飲

我覺得沙律的菜唔夠新鮮.. 咬落去唔夠爽口!
魷魚圈係是日特價發售$16一碟 冇咩特別..
肉餅幾好食, 夠軟, 而且D菜比沙律的爽口好多
千層面同三文魚面份量夠4個人食 同平時的口感冇咩分別..
但我就覺得千層面既蒜蓉包好鬆軟 好食!
豬排骨好香 但食落一般般啦 仲好似食到少少燶燶地=-=
最愛檸檬味的野飲 所以我覺得幾好飲 酸酸地的...
2013-05-30
信用卡優惠
2013-05-26 473 瀏覽
近排睇鴨團大熱,大家約埋三五知己去潮聖,雖然鴨子已經來了一段時間,而且由橡皮鴨變扁皮鴨,再由扁皮鴨變回皺皮鴨...經過連日來時晴時暗的日子,打大風兼黑雨,但鴨子有的是打不死精神,就如港人一樣,繼續為未來的一段日子為大家提供娛樂。大家圍繞著若干隻鴨子一輪“卡娃兒“式拍照後,肚餓了,便找地方歇腳了。由於海港城附近都沒甚麼揀擇,友人提議行去新港中心食。正值晚飯時段,任何地方都要等位,我們選擇小籠包與西餐都拿了枱號,邊度叫籌號,就決定那邊食,真夠絕,起碼大家不用頭痛食的問題。沙律吧就在大門的位置,每位客人行過總會經過,雖然放在當眼位置很是吸引,但人來人往,未吃的人抑或是離開的人,風塵僕僕的,而且沙律吧沒有任何物件蓋住,有可能會直接影響食物質素...雖然如此,但友人一看見沙律吧,就第一時間order待會要挑戰高度。被安排入座最內則的沙發座,靜靜地傾計是個不錯的選擇。打開餐牌,由小食、主菜到飲品甜點都有,很開心其中一位友人有會員卡,埋單會有半價優惠,所以就算價錢不是大眾化,但一想到半價,就會覺得很抵吃!每人都自選一樣,有沙律,小食同2個主菜,隨後再慢慢揀飲品。先來拼盤對對碰($168),在8款小食

先來拼盤對對碰($168),在8款小食當中自選4款,我們點了炸芝士條、炸魷魚圈、炸薯皮及炸麥皮蝦。附上3小碟醬汁,有芝士、沙律汁及酸甜汁。厚身的薯皮面有一層厚厚的芝士,內含切碎的煙肉粒(或可選擇蘑菇),滿口的牛油香,挺漏的。炸魷魚圈,炸粉漿不太厚身,有點縮水,魷魚一咬而斷,沒有太大驚喜;炸蝦賣相不濟,呈焦黑色,要配上芝士汁同吃。還是喜愛炸芝士條,雖然不是半溶狀且拉得長長的絲絲誘惑,但喜愛芝士的小妹,就算淨吃芝士,已經超大滿足。
沙律吧分開2邊,一邊是蔬果、生果類;另一邊是凍意粉類,只要消費便可加錢享用乙次。田園沙律吧($88),夾沙律重任就付託於小妹身上,嘩!責任重大,拉埋阿祥從詳計劃下先...首先放沙律菜墊底,本來諗住放青瓜,但好似無人食...然後再加有汁的長通粉粘著,再往上加蜜桃、薯仔、甘筍、椰菜花、菠蘿等等...最後撒上芝士碎、面包粒、粟米粒。噢~大功告成!小妹都感滿意的,可是被vivi 話之前個fd疊得比“它“還要高...一下子down了,受到打擊
唔好停,繼續上主菜,接著來的是燒排骨雞翼拼盤($278),長長的白色碟子一邊放塗上汁醬的炸豬肋骨,另一邊是雞翼,附上一碟什菜伴薯蓉球,視覺享受,未食已先興奮!用附上的刀子切開,沿住肋骨間的空隙一刀切下,依~仿佛像不用力似的,淋巴巴的,輕易地分開6條。燒烤汁很濃郁,正如剛才評論,真的很軟很鬆化;雞翼很入味,身型屬小巧版。
另一碟是什菜薯蓉球,薯蓉球有2個,遠看以為是雪泥,牛油味超重,口感亦偏膩,似吃牛油多於薯仔。
最後上的是鐵扒,枱面已經沒位置放,幸好剛清完小食拼盤,牛扒條拼烤雞胸($238),原本他們想叫漢堡包,但想起小妹不吃牛,他們便放棄了,其實我不介意,不吃漢堡便ok,還有薯條和包吃,他們竟考慮到小妹,真感動!所以點了這個雙拼。配料用上大量洋蔥和黑椒,墊底的洋蔥吸收大量油份,變得油淋淋;雞胸始終口感較鞋,不及雞腿嫩滑。
後上來一碟薄餅,但已經清左半碟,大家都不清楚是夾埋食,唔緊要,用埋最後半碟同吃,開始的時候,淨吃鐵板會不太感意欲,因為真的太油膩了!但反而夾著生菜絲、蕃茄絲、芝士條、雞胸捲著同吃,口感頓時變得不同了!有點像北方吃的雞卷。
飲品方面,我們每人都點上一杯,反而沒有叫甜點,小妹簡單地要了Cappuccino($48),面上吱上whipped cream,咖啡被打成沙冰,本想要走甜,侍應說已經調好味,所以不能走甜,不過味道都ok,不太甜。
Vivi 同Tine都要Banana berry cream($66),很漂亮的一杯special drink,面上用了草莓點綴,顏色吸引,很配合女士們享用!
Rubyˊs cream blast smoothie($66),集合香蕉、oreo、朱古力碎打成沙冰狀,再加上whipped cream,甜係在所難免,哈
,阿祥投訴話太甜。預左,飲品有名叫“朱古力誘惑“

我們4人點的份量剛好,沒有將食物浪費,侍應隨後送上單據示意我們埋單,哦!我們都坐上一段時間了,大家嘻嘻哈哈,時間不知不覺過去呢~總覺得一天24小時都不夠用。
2013-04-21 277 瀏覽
食過幾次ruby tuesday(冇計,多人聚會唔係呢間就係Fxx Axxxxx),每次都覺得佢D野好大份、每次食到好飽好飽。今次四個人點左三個菜又係好飽,不過絕對係因為佢杯飲品既關係…同事點左薄荷熱朱古力,本來我都想要,不過得熱飲 ;小妹點左香芋特飲,其實是晚最飽肚就係杯香芋特飲,加埋上面既cream,不得了,呢真係好香香芋味,而且特甜,後生女偶爾一杯OK,上左年紀既可以考慮轉飲其他。ribs & wings 加薯蓉, ribs係bbq味,wings係蜜糖烤,兩款都係小妹至愛,但雞翼略為乾身,有d overcook既感覺;ribs燒得幾香而且肉都係相對多既Nachos,去到邊食西式野都要點,呢度個nachos係淨nachos,唔係好似傳統墨西哥菜咁,有得揀豬、雞、牛或者雜菜。平時會飲啤酒送nachos既,是晚就禁止飲酒喇…千屠麵,裡面半溶緊既芝士有好rich嘅感覺 仲有兩塊蒜蓉包伴碟 (雖然唔知點解係用蒜蓉包), 但此包香脆得黎加埋d蒜蓉味真係好match呀。雖然以上既食物都好似唔係話十分高水準,但係佢地個trainee既服務真係好好,非常主動又笑容滿面,男友人話我地要叫多d個tra
同事點左薄荷熱朱古力,本來我都想要,不過得熱飲
千屠麵,裡面半溶緊既芝士有好rich嘅感覺
雖然以上既食物都好似唔係話十分高水準,但係佢地個trainee既服務真係好好,非常主動又笑容滿面,男友人話我地要叫多d個trainee過黎問下有咩推介,個trainee先可以一展所長喎。
  • ribs
2013-04-03 245 瀏覽
中午睇完戲想HIGH TEA一番,又經過RUBY TUES,之後就入左去試試甜品➨❶Strawberries & Ice Cream 推介程度❤❤❤❤❤(呢個真系不得不推介!!!超級!!好味!!點解?!因為食呢個真系即叫即整,起碼15MINS,佢個皮系即刻焗比你,一D都吾會變林左,系熱辣辣,脆卜卜,好鬆口,有牛油香味,個士多啤梨醬超絕!!好熱,又吾會太酸或太甜,真系超絕,仲有埋果肉TIM,呢D甜品系邊到搵??個雲哩拿雪榚系熔與吾熔之間超正,又香滑,夠曬味,真系一定要一試!!!)總結:我宜家系愛上左!!如果再去,一定再叫!!雖然要等,但都值得回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)外表♛♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛♛衛生♛♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥

回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 10分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓✓

2013-03-28
  • Strawberries & Ice Cream
2013-03-02 202 瀏覽
因為朋友係百老匯買相機有coupon送 所以就決定約埋一行六人gatheringRUBY TUESDAY入面都唔係好多人 都幾多空位 可能係平日既關係枱面亦一早有幾份MENU比我地揀食咩野 個人覺得價錢都頗貴由頭盤講起先啦 朋友中有對沙律極度鐘愛既人不惜加錢都好都要任夾沙律 waiter只會比隻如圖既正方碟比你之後就考你功力睇下你可以夾到幾多沙律喇出面有D生菜水果既正常野 仲有少見D既桃、粟米、菠蘿、吞拿魚長通粉、西蘭花紅豆、仲有好多既醬! 除左沙律醬仲有蛋黃醬、千島醬大約有六種講左D好好食既先啦 呢個唔記得左個名唔好意思 因為唔係我叫呢個係扒類到 雞扒黎! 真係好好食 都幾貴98定過百有D甜甜地蜜汁咁 有兩大塊雞扒好嫩好好食 仲有D薯蓉小食拼盤 雞塊比較普通 同出面炸雞無咩分別 仲係雞胸肉 但都不過不失仲有醬點 都係幾好食既野 另外既牛仔骨就真係好好笑有少少燒過既蜜味 同埋好軟好易整開 正!白汁芝士長通粉 朋友既無試到但聽佢講就都唔錯 普普通通咁 但食得多就好滯 畢竟係白汁芝士佢係男仔
枱面亦一早有幾份MENU比我地揀食咩野 個人覺得價錢都頗貴
由頭盤講起先啦 朋友中有對沙律極度鐘愛既人
之後就考你功力睇下你可以夾到幾多沙律喇
講左D好好食既先啦
呢個唔記得左個名唔好意思 因為唔係我叫
呢個係扒類到 雞扒黎! 真係好好食 都幾貴98定過百
有D甜甜地蜜汁咁 有兩大塊雞扒好嫩好好食 仲有D薯蓉
仲有醬點 都係幾好食既野 另外既牛仔骨就真係好好笑
有少少燒過既蜜味 同埋好軟好易整開
如果有D閒錢可以去食下 但我就應該唔會多去食啦><
  • 雞排
  • 牛仔骨
2013-02-23 168 瀏覽
六時三十六分入單七時十分還沒有得吃連湯都沒有.經向服務員査詢オ送來三豌湯及一碟主菜・我們共叫了三碟主菜.隔十五分鍾後又再向服務員査詢オ送來第ニ碟,再隔十五分鍾又向服務員査詢再隔十分鍾後オ送來第三碟.ー碟西冷牛扒足足等了ー個多小時.若是你還會再來?
2013-02-23
慶祝紀念
生日
2013-02-13 191 瀏覽
喜歡美國菜的我其實一直都是 Ruby Tuesday 的粉絲,但奈何我沒 join member,以正價去吃確實有點貴........自從它推出 lunch 和下午茶的 menu 之後,以平常大約一半的價錢便吃到了!Lunch 和下午茶的 menu 其實差不多,只是下午茶還要更便宜一點~套餐包括是日餐湯或田園沙律,再加上 2 款麵包和餐飲~主菜有多款選擇,其中包括招牌迷你漢堡 (可選雞肉或牛肉,我就覺得牛肉的比較好吃~)其他還有... 8 安士西冷扒 / 燒雞扒配飯 / 肉醬意粉 / 牛肉闊條麵 / 凱撒沙律 等以供選擇。而今次我就選了西冷扒,以過過口癮~ 炭火燒烤出爐的牛扒鮮嫩多汁~ 口水直流~~ 大滿足! (喜歡濃郁牛味的可選蒜蓉牛油汁喔!)而惠顧 Lunch 和下午茶更可以半價轉飲特飲和甜品~ Ruby Tuesday 大部份甜品都不錯的,就是份量有點多,2-3 人 share 剛剛好~

套餐包括是日餐湯或田園沙律,再加上 2 款麵包和餐飲~

而今次我就選了西冷扒,以過過口癮~
炭火燒烤出爐的牛扒鮮嫩多汁~ 口水直流~~ 大滿足!
(喜歡濃郁牛味的可選蒜蓉牛油汁喔!)

而惠顧 Lunch 和下午茶更可以半價轉飲特飲和甜品~
2012-11-16
2013-01-14 161 瀏覽
今次有MEMBERSHIP所以有50%OFF, OTHERWISE真係唔會去食呀,因為平時真係幾貴呀。友人好醒目一早BOOK左台,不過唔知RUBY TUESDAY係咪真係咁出名,平日都限時間食, 得個半鍾時間享用晚餐。不過都要讚下WAITER嘅SERVICES, 好欣勤招待,而且又肯講解食物內容, LIKE!!! 今次我地ORDER左1個自助SALAD BAR, SALAD 好FRESH, 好鍾意有好多SAUCE選擇(TOTAL 6 TYPES) 。MAIN COURSE有RIBS, RIBS嘅汁都算濃味, 但出奇地MATCH, 而且肉都好”林”, 好易CUT開, 女仔可以放心唔會食得好粗魯!!! RIBS 會附送一個APPRETIZER …………. 薯容一個, 薯容包住大大塊牛油&CREAM, 以為會好膩, 但一食落口已經忍唔住要食第二啖, 一D都唔膩, 好好味呀!!! 最後我地ORDER左杯飲品, 係BALIEYS CHOCOLATE……HAHAHA, 唔記得左個名, 不過好好味, 酒精味唔重, 但又覺得落足料, 好抵, 好正。

2013-01-08
  • RIBS
2012-12-23 213 瀏覽
因為聖誕節,相約了舊同事聚會,ruby呢間餐廳聽講好好食,所以好想去食,已經早一星期book定位!我地book左7點半,早到左十五分鐘左右,但係未有檯俾我地,不過等左五分鐘左右就有喇...入到去睇餐牌,其實價錢並不便宜,食物份量有些很大份,最好三五知己一齊去食會好一點,可以多試幾樣款式的食物。一開始送上特飲,我地四日選了兩款相同的飲品,呢款特款係另外兩位朋友叫的,味道知道是酸酸地,也好飲的,有幾樣水果味道混合而成的。而呢款就係我同另一位朋友一齊叫的,有oreo+banana+chcoclate混合而成的慕思特飲,味道也挺好喝,雖然是朱古力特飲,但飲落去有陣陣香蕉味,面頭有oreo碎粒,我地叫左細杯裝,早知叫大杯啦,其實細杯唔夠我飲...haha...呢樣拼盤小食自選四樣,我地揀左炸洋慕圈、炸芝士條、雞翼及炸魷魚。有兩款調味醬俾我地,都ok好食!煙肉芝士薯條,由於某位朋友特別喜愛芝士,所以我地就點了這款芝士薯條,味道不錯,不會太鹹。露比三重奏,未去食之前都有睇食評,好多人都話好食,有三個迷你漢堡,三款口味,有牛、蟹、雞,好食!最後呢款拼盤份量其實都幾大,舊肋骨好容易鬆開,不過味道麻麻,另

可以多試幾樣款式的食物。

一開始送上特飲,我地四日選了兩款相同的飲品,
Oreo+Banana+Chcoclate特飲
早知叫大杯啦,其實細杯唔夠我飲...haha...
拼盤小食
煙肉芝士薯條
露比三重奏
露比拼盤
最後呢款拼盤份量其實都幾大,舊肋骨好容易鬆開,不過味道麻麻,另外有炸雞及炸蝦,呢款樣就幾好食。
薯蓉
還有薯蓉,呢樣我地都不太愛好,所以只係食左少少就無食到嚕....

其實有限時食個當鐘,最後二十分鐘有侍應問我地會唔會order 甜品,雖然大家都好飽,但係都有叫,
因為我一直想試下呢間餐廳既甜品
濃情朱古力
濃情朱古力,好大杯,要四個人一齊食,但都食唔晒,雪糕份量少左d,下面件蛋糕很乾身,不太好吃,所以有食剩。

題外話/補充資料: 餐廳整體評價還可以,服務也不錯,期間有供應濕紙巾俾我地,但清水要我地問侍應才會有,開頭上菜速度不錯,但後來甜品我地等左25分鐘先黎,唔知點解會咁慢,但我地超過左個當鐘都無吹我地走,服務質數還不錯。其實餐廳風格似outback,不過如果不是幾位朋友一齊去食,都不會選擇呢間餐廳。
2012-12-22
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
Oreo+Banana+Chcoclate特飲
拼盤小食
煙肉芝士薯條
露比三重奏
露比拼盤
濃情朱古力
  • 露比三重奏,oreo+banana+chcoclate慕思特飲,煙肉芝士薯條,拼盤小食