2009-10-08 26 瀏覽
我記憶猶新..最近確實推出過.Ruby Tuesday主菜買 1 送 1 優惠但當日待應一點也沒有提及過,仲叫我地apply ,張privilege pass card ..想真有點過分呢!話說回頭.當天一行三日和同事們放工後到了這裡進餐...點了如下dishes:1) bacon cheddar fries ,勁愛那層舖滿在粗薯條上的 grated cheddar cheese...so nice! 2) seafood lasagna: 呢款main dishes 令我很飽肚...那層lasagna真的很thick....moreover,肉裡的餡實在太rich! 太多seafood..我本人吃不消呢!3) fork tender ribs w/ honey bbq sauce: 呢款菜係my favorite...幾乎食american dish 都係must order dish....too lovely! 今次水準係above average....難怪係my favorite!4) finally, for dessert - we ordered chocolate t

話說回頭.當天一行三日和同事們放工後到了這裡進餐...
點了如下dishes:
4) finally, for dessert - we ordered chocolate tallcake....this one is highly recommended to all customers .....so great! you must TRY!
2009-09-29
2009-09-11 3 瀏覽
因為見到 ruby tuesday 有主菜買 1 送 1 優惠 所以二話不說就book 位太古以間唔算好爆但都多人架最好就訂位先我去個日係星期六﹐ 今次係第二次去﹐ 但上次係lunch時候去lunch個次係賓妹serve我哋﹐ 麻麻服務今次係香港女仔 係英文差 D不過好好人我哋 order 左個 colosal burger 同埋 ribs platterBurger 係我男友嘅最愛。 Colosal burger 佢最想食不過上次食唔完我恨食ribs 好耐 總於可以食啦我叫一份 ribs 都驚食唔完一半 classic barbeque sauce, 一半honey barbeque sauce味道跟 ribs嘅 mash potato 好鬼好食男友係咁食﹐ 食唔停有小小雞湯味雜菜好香 蒜容 牛油味 - 正Ribs 乾左小小我覺得 Honey barbeque 個半好食好多Classic barbeque 食落辣辣哋唔太好味多d sauce 會好dcolosal burger 得兩個字可以形用 -完美好juicy and moist﹐ 加埋芝士﹐ 太好味我男友食左一半 食唔落太大
太古以間唔算好爆但都多人架

太大﹐ 我ribs 都太多 食唔落
下次都係唔好太貪心
男友個chips 唔係太好食
早知轉 mash 好過
食整嘅, waitress 幫我哋用 tin foil 包好領返屋企
好細心

埋單用左個 買 1 送 1 優惠 平好多
正係比左ribs錢 因為colosal burger 平 D 所以免費
好底 - YEAH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mash potatoe and veg
Whole platter of ribs
HUGE COLOSAL BURGER
2009-09-05
Mash potatoe and veg
Whole platter of ribs
HUGE COLOSAL BURGER
  • COLOSAL BURGER
係太古城溜完冰後, 到Ruby Tuesday食dinner係個吾錯既選擇今次係我第一次帶大王x2係Ruby Tuesday 食, 就俾佢簡食mud啦 點左…1)Parmesan Shrimp Pasta – 巴馬芝士汁 拌長通粉, 上面有好幾隻大蝦球. 個汁雖然texture比較rich, 但味道不錯 2) Chicken Ruby Minis –4個mini burgers配薯條。好得意。個bun比一般既漢堡包小四分一左右。小小既包包入面有脆脆既雞排, 生菜, 番茄, 同mayonnaise本人比較鐘意個mini burgers。2個女仔食2個minis 都幾夠飽但係大王x2 比較鐘意個pasta 環境不錯主要serve 我地既waitress 服務好細心有另外一個waitress就比較無厘頭 加上service charge我地兩個大王總共食左 $380左右朱古力大王x1 上

點左…

2) Chicken Ruby Minis –4個mini burgers薯條。好得意

但係大王x2 比較鐘意個pasta

環境不錯
主要serve 我地既waitress 服務好細心
有另外一個waitress就比較無厘頭

朱古力大王x1 上

Parmesan Shrimp Pasta 巴馬芝士長通粉 :)
Chicken Ruby Minis 小小漢堡包 :)
2009-08-07
Chicken Ruby Minis 小小漢堡包 :)
  • Chicken Ruby Minis
2009-08-06 7 瀏覽
朋友有張50%off卡, 所以gatherin再次黎到RUBY TUE!是日order:焗薯皮 好多cheese 個人覺得雞翼做appetizer野味d!Caesar Salad 唔夠cheese, 同d dressing唔夠味!芝士雞肉西蘭花長通粉 x2 非常濃郁ge cheese!!! d雞肉都好"林" 一d都唔"鞋"!! 正!!! Mini Trio比其他遜色好多...有一個係蟹餅餡, 另外兩個大家都唔知食左咩落口, 怪口感10安士肉眼扒好有肉味! 但唔夠之前係cwb個間ge t-bone咁厚咁濃郁咁有口感!蟹餅拼雞味飯有dd腥, 不過個飯好好味!!! 好特別~蝦拼三文魚扒+雞味飯Double Chocolate Cake my favourite!!! 個cake非常好食, 鬆軟得o黎熱熱地加埋朱古力醬一流!Chocolate Tallcake 濃情朱古力期待已久!! 次次都唔夠人或者太飽無order到~ tallcake唔夠double choco cake咁鬆軟, 但加埋d雪糕都係好好味!

是日order:
焗薯皮
好多cheese
個人覺得雞翼做appetizer野味d!

Caesar Salad
唔夠cheese, 同d dressing唔夠味!

芝士雞肉西蘭花長通粉 x2 [因為太好味! 所以要encore一次!!]

Mini Trio

10安士肉眼扒

蟹餅拼雞味飯
有dd腥, 不過個飯好好味!!! 好特別~

蝦拼三文魚扒+雞味飯

Double Chocolate Cake

Chocolate Tallcake 濃情朱古力

2009-07-21
  • Double Chocolate Cake
  • 芝士雞肉西蘭花長通粉
2009-08-03 6 瀏覽
同女朋友係太古城逛完街、睇完戲。所有食肆都爆得滿滿,見ruby tuesday無乜人所以就入左去。被安排到二人卡位去坐,不明為何美式餐廳的坐位會如比的狹小。扣分餐廳是典型美式餐廳設計,牆上有很多美國裝飾物,有吧檯位、有波睇。。環境同裝修都能夠令人放鬆。樓面女侍應,笑容滿面,聲線柔和且有耐性地介紹menu。食完又會問你既建議!雖然係普通要求,不過要做到由心出發,真係唔易。抵讚。另推廣俾錢join member可享不同時期的半價優惠,可在賣單時才作決定。所以建議大家試過同計過條數先至決家。如果真係岩食join member真係幾抵,以$400三個月為例,食多一次已經回本有餘,食多兩、三次會省好多。講返食物方面:頭盤叫左個阿支竹薄脆;主菜我地揀左蟹餅拼雞味飯同和牛漢堡;最期待既甜品係士多啤梨Tallcake。阿支竹薄脆:一般的美式脆片夠香脆,阿支竹忌廉夠香濃且帶阿支竹天然微酸,creamy得黎都算開胃。和牛漢堡:和牛漢堡牛肉味不夠濃烈,幸好漢堡保持了肉汁。漢堡面層夠脆麵飽中間鬆化。粗薯條薯味十足。蟹餅拼雞味飯:蟹餅香味濃郁,內含質感蟹肉加上醬汁配搭一流。雞味飯較硬身亦不夠味。士多啤梨雪糕蛋糕
同女朋友係太古城逛完街、睇完戲。

樓面侍應,笑容滿面,聲線柔和且有耐性地介紹menu。食完又會問你既建議!雖然係普通要求,不過要做到由心出發,真係唔易。抵讚。

士多啤梨雪糕蛋糕:呢個Tallcake既份量真係驚人,如果一個人去食,真係食呢個已經飽晒唔駛食其他野。雪糕、忌廉同士多啤梨醬都很配合,最俸的是蛋糕,夠鬆軟夠香滑唔會乾身。正!!

呢餐真係好飽,我覺得兩個人去食,叫一個頭盤、一個主菜同一個甜品已經足夠,美式餐廳始終適合多幾個人去食,一大班朋友一齊去可以叫多幾個菜式試多幾樣野。

總結:join member半價抵食、份量驚人、適合一大班人聚會
阿支竹薄脆
和牛漢堡
士多啤梨雪糕蛋糕
和牛漢堡
士多啤梨雪糕蛋糕
  • Tallcake、carb cake
2009-07-13 3 瀏覽
呢間店....又貴又普通....雖然已經有vip card, 有半價....但d野真係唔好食...特別係d甜品...完全唔得....沙拉就好少少...果杯野飲又酸又唔好飲...洋蔥圈都ok.
2009-06-28
2009-07-09 1 瀏覽
歡天喜地去太古食lunch, , 錯誤哋揀jor 好多好評嘅ruby tuesday’s, 遇著跟身大雨雲, 冇所謂, 有好味嘢食就ok, 點知..........炭燒肉眼lunch set, 跟餐湯或沙律, 同餐飲, $108 + 10%沙律第一口, 鮮甜冰凍爽脆, 讚!! 再食... 明明見有dressing架喎... 味呢?餐包, 望落都ok嘛?摸落係熱嘅, 讚!到食勒, 咦! ”滅”唔開嘅? 咦! 咁硬, 愛嚟做武器椗人呀? 肯定”番叮”jor5次以上先達到呢個效果炭燒肉眼 跟磨菇汁...睇落點呀??? 好味???  睇真啲舊扒係喺舊已燒好不知多久嘅roast度切出嚟再係咁二烤一烤, 咁嘅厚度極其量叫做minute steak. 筋同膏多過肉好多, 肉唔嫩, 但用刀一拉就跟肉紋分開, 皆因霉... 肉完全冇應有嘅肉味, 個磨菇汁夠膽死用生粉獻... 但比港式茶餐廳嘅味差好多, 係冇味.... 唉...ps. 侍應服務態度好好, 見我係咁影堆膏同筋, 大為緊張, 問我 3次要唔要換比我, 我話不必, 心問, 換間餐廳得唔得? 此餐廳永不錄用!

肯定”番叮”jor5次以上先達到呢個效果

明明見有dressing架喎... 味呢?
餐包, 望落都ok嘛?摸落係熱嘅, 比佢呃jor
睇落點呀??? 好味???  睇真啲
炭燒肉眼 跟磨菇汁...
据”扒”30秒後...
咦! ”滅”唔開嘅? 咦! 咁硬, 愛嚟做武器椗人呀?
3分鐘後...
結果...
  • 多筋多膏霉牛扒
2009-06-10
來吃午餐,我們點了蝦長通粉,和半客Ribs。蝦長通粉的sauce很creamy,蝦亦都好大,好鮮甜。Ribs 很惹味,但肉質普通,有D鞋口。Side dish 的薯茸好香,好滑,應放了很多牛奶。兩碟分量好大,加上salad,好飽阿!
來吃午餐,我們點了蝦長通粉,和半客Ribs。
蝦長通粉的sauce很creamy,蝦亦都好大,好鮮甜。
兩碟分量好大,加上salad,好飽阿!
2009-04-03
由於班到張ruby tuesday半價卡四日內我食了三個漢堡分別是¹RUBY MINI²RUDY CHEESE³芝士和牛漢堡再次證實質素同價錢係正比和牛,無得頂D汁D油...但我明明叫了七成熟似乎well done 了美中不足我諗我唔會再比食triple O's 了第三次,醒了side dish 唔再要薯條改了芝士'燥'米飯麻麻啦,係有口感,幾特別下四日內我食了三次huge唔係係giant size的甜品分別是¹CHOCOLATE TALLCAKE第一次²CHOCOLATE TALLCAKE第二次³BLONDIE下下都食半個BLONDIE 係一個size 真正for 2 ppl食得比較舒適BLONDIE細心的露比把碟也雪凍了,雪糕不易溶暖暖的蛋糕配上冰凍雪糕個蛋糕內有CHOCO粒個皮脆脆的質感都頗黏,似MRS FIELD曲奇外脆內軟而且都好甜好漏合哂我心但如無雪糕中和一下我諗唔會有人頂得順我諗我好快會去試埋佢brownie同double choco cake

由於班到張ruby tuesday半價卡

我諗我唔會再比食triple O's 了

第三次,醒了
side dish 唔再要薯條
改了芝士'燥'米飯
麻麻啦,係有口感,幾特別下

四日內

下下都食半個
BLONDIE 係一個size 真正for 2 ppl
食得比較舒適

BLONDIE
細心的露比把碟也雪凍了,雪糕不易溶
暖暖的蛋糕配上冰凍雪糕
個蛋糕內有CHOCO粒
個皮脆脆的
質感都頗黏,似MRS FIELD曲奇
外脆內軟

CHOCOLATE TALLCAKE
RUDY CHEESE
CHOCOLATE TALLCAKE
2009-04-25 4 瀏覽
已惠顧Ruby Tuesday 多年, 通常有優惠才會考慮光顧. 最近再問訂位的工作人員, 知道恆生卡做緊6折(至30/4/09, 忘記是一至四還是一至五), 不包括買一送一or其他優惠.晚上7:30, 只有半場滿. walk in已可. 帶位的照例介紹salad bar. 反正2個人不能叫太多菜, 就先要個salad. 正向高空發展之際, 眼見salad bar 的番茄已變色(凍傷), 西蘭花黏著鐵盤(結冰?), 有多新鮮也成反效果吧, 可惜.還有regular appetizer: chicken tenders, fried mozzarella, onion rings, potato skins (with bacon). 除了chicken tenders之外, 其他全是我在Ruby最愛的小食! Onion rings炸過火了, 失準. Potato skins + sour cream = 無敵, yum!主菜是beef lasagna, 笫一次散叫. Set lunch亦有lasagna, 所以我對單叫的份量有信心, 結果是蒜蓉包2大塊, lasagna部份不見得比l

主菜是beef lasagna, 笫一次散叫. Set lunch亦有lasagna, 所以我對單叫的份量有信心, 結果是蒜蓉包2大塊, lasagna部份不見得比lunch多(...只不過是用了卵形碟上菜, 反而顯得內容不足). 牛肉味很濃郁, 肉質簡直像滑滑的醬一樣. 夾在數層軟硬適中的lasagna之間, 很足料, 但如果想吃粒粒牛肉恐怕不能還願. 其中面層的一少部份硬化了, 不能吃, 可能是放久了, 未有即時進食的原故.

其間侍應們沒有自動收碟. 小小的2人桌桌面沒有多餘空間放appetizer的大碟, 有數人經過亦無人看見, 當晚又不是full house, 最後只好自己招手示意收碟, 平時不會發生的..為什麼..?

平日會點甜品, 但超級salad已令我超級飽足. 食物及環境不差, 本來想評個笑哈哈, 但overall水準的確下降了, 幸好有優惠, 否則感覺上會很不化算. 如果沒有join會員, 要留意信用卡優惠呀!
2009-04-22
2009-04-23 2 瀏覽
這日蕩到太古城,選擇雖多但心繫着ruby mini,反正還有buy 1 get 1 free coupon,就試試太古城店的水準.不用多介紹的ruby mini,依舊美味,牛肉medium rare,十分juicy,比銅鑼灣店更佳.麵包香脆,內裏的半溶芝士和酸瓜令漢堡錦上添花.伴碟的依舊是乾脆的kettle薯片.Spicy chicken tender caesar salad - 賣相十分精美,辣雞肉造得跟croutons一樣.另外還有蕃茄粒,caesar salad sauce不太膩,味道剛好.簡簡單單的凍檸茶,甜度不多不少,很合我意.而且大大一杯,夏天perfect.總括而言,太古城店食物較好,而且座位比銅鑼灣店更寬敞,更舒適,還有消費$300可免費泊車.

Spicy Chicken Tender Caesar Salad
Ruby Mini
2009-04-21
Ruby Mini
  • ruby mini
2009-04-13 1 瀏覽
上次喺沙田經過一間Ruby Tuesday,聞到好香、好似好好味,咁決定試吓屋企附近嗰間。我哋今日就去咗太古嗰間食lunch,打埋電話去訂枱就知道我哋幾keen啦!十二點半去到無乜人,招呼十分美式,一入去就大把人同你say hi,驚死你會走咁,以前喺英國住就最怕哩種服務,食得唔自然又要應付嗰d懶friendly嘅招待,怕怕!Anyway,因為一早睇咗openrice嘅reviews,所以有晒心水想食乜。睇咗個menu都有少少嚇親,好貴喎,食件burger都要百幾蚊,我本來諗住要mini burgers,因為唔想食太飽,但mini burgers 同一般burger同價,有d仲貴過大件burger。最後老公叫咗個colosal burger, 我要咗雞漢堡The Ultimate BBQ Chicken Burger,等咗一陣就有得食,睇相就知無乜特別,百幾蚊食個包,不如去麥記,起碼仲有得shake吓,加埋一就三百碼食兩個包、無頭盤、無飲料,話唔貴就假!

Beef Burger
Chicken Burger
2009-04-13
Beef Burger
Chicken Burger
  • Colossal Burger
2009-04-07 8 瀏覽
兩人不知吃甚麽,便入了Ruby Tuesday,要了兩個set lunch,一個是mini burger,一個是牛肉lasagne,跟餐我要了salad,朋友要湯,還叫了一杯smoothie同chocolate tallcake。整間餐廳環境很暗,很有情調。Mini burger 有兩個,我們一人一個。說是mini,其實也不少,再加上伴菜薯條,已飽了一大半。Burger 我們要了雞肉,不乾身,還很香口!薯條是粗的,熱辣辣,很有口感!Lasagne 感覺粗得多,上菜時不太美觀,只有三層,芝士融得很厲害!吃下去味好濃,一堆東西往嘴裏送!吃了幾口已十分飽。上甜品的時候,我們都好驚,個tallcake大到可以給三,四人食,我們得兩個點算!有兩個雪糕球,我們先一人一個,中間的chocolate cake不是太吸引,朱古力味又不重,分量又很嚇人,我們只吃了幾口便放棄了。
2009-01-16
2009-03-14
由細細個已經知道有呢間野, 一直都未試過亦冇入過呢間餐廳, 到今日先正式入去食野咋!因為有恆生咭既關係, 所以同男友黎食, 由於我地都唔係太肚餓, 所以叫左兩樣野食就收手了:煙肉芝士薯條: 食過唔同地方既...發現呢間整得最好味!芝士又多又唔咸...正!!Ribs Platter: 叫左全份...黎到先知衰...唔駛用刀已經分得開肉同骨, 比我想像中太淋了...中間個薯蓉好好味...不過真係好滯...下次唔會再食呢個course~~會再黎試其他菜式!!

會再黎試其他菜式!!
煙肉芝士薯條
Ribs Platter
2009-02-22
煙肉芝士薯條
2009-02-24 2 瀏覽
對Ruby Tuesday,我可算鐘愛至極喜歡他的食物,例如Mini Burger、Paste、Tall Cake也欣賞他的服務水平,親切、有禮、細心可是,今次的遭遇,我不得不給太古城分店一個上星期日,遠道而來光顧太座無論如何,也要一嘗main dish中的side dish------焗著我們8:30落單,等到8:55所叫的main course也未有送上催單後,waitress對我們說焗著已售罄,並提議我們改叫其他的side dish......太座可能對焗著的瘋狂程度,已達至極點當她一聽到在遠道而來的情況下,竟然沒有焗著吃,立即感到十分失望,更當場落淚 等了數分鐘,main course終於送上原來我們叫的main course遲遲未能送上,純粹是因為side dish的問題阻延了waitress十分親切有善地問我們︰今天的菜合口胃嗎?我回答︰本來是不錯的,但可惜沒有焗著呢!又數分鐘,waitress捧住一碟熱騰騰、剛焗好的焗著,從廚房中傳遞出來她說︰對不起,廚師刻意為妳們泡制的,如有不是,十分抱歉!既然Ruby Tuesday廚房內是有焗著的,對甚麼不早點拿出來,反而騙我說售罄
對Ruby Tuesday,我可算鐘愛至極
也欣賞他的服務水平,親切、有禮、細心
可是,今次的遭遇,我不得不給太古城分店一個

上星期日,遠道而來光顧
太座可能對焗著的瘋狂程度,已達至極點

等了數分鐘,main course終於送上
waitress十分親切有善地問我們︰今天的菜合口胃嗎?
我回答︰本來是不錯的,但可惜沒有焗著呢!

她說︰對不起,廚師刻意為妳們泡制的,如有不是,十分抱歉!

既然Ruby Tuesday廚房內是有焗著的,對甚麼不早點拿出來,反而騙我說售罄呢!

我批評的是,廚房裏的廚師到底在搞甚麼的?把我與太座吃的一餐晚餐,差點弄翻了
除此外,我對Ruby Tuesday員工的親切態度,還是感到滿意的