2025-05-17
最近喺銅鑼灣皇室堡搵到一間超有氣氛嘅餐廳——Royal Inn,真係一入去就令人眼前一亮。成間餐廳裝修走法國庭院風,充滿歐陸風情,花牆、綠葉、典雅吊燈,我地坐咗係噴水池旁邊,好有去咗南法小鎮 café 嘅感覺,打卡一流。食物方面都非常有驚喜。頭盤我哋點咗法式洋蔥湯,濃郁香甜,洋蔥炒得夠晒軟綿,配上焗得香脆嘅芝士多士,值得一試。另一款前菜係田螺焗薯蓉配酸種麵包,我比十分,薯蓉好滑,有陣牛油香,配埋蒜香田螺,鹹香味濃但唔膩,用烤到脆卜卜嘅酸種麵包夾埋食一流,口感層次豐富。主菜我哋試咗佢哋招牌嘅西班牙海鮮飯,仲驚喜地有龍蝦!成隻龍蝦夠哂鮮甜,飯粒吸收晒海鮮精華,每一啖都有鮮味,仲食到蜆、蝦、青口等海鮮料,好足料,啱晒海鮮控。整體嚟講,Royal Inn唔單止環境靚,食物亦有水準,無論係拍拖定約朋友都非常適合。如果你鐘意歐陸風餐廳,呢間絕對值得一試。