夜晚晚, 飲咖啡會訓唔著?! Sorry, 呢件事唔會發生喺我身上🤣 所以夜晚我都係會嘆啡😮‍💨E18招牌咖啡 - 平時最怕飲酸嘅咖啡, 次次揀都係叫nutty🤭 呢款特別寫住怕酸味嘅人飲, 仲唔係為我而設😂 果然飲落唔酸, 入口順, 唔算苦, 飲到小小堅果味, 算係幾好嘅一杯啡🥰 值得一讚嘅係喺detail位到做足, 用多一個杯冰震住杯啡, 令杯咖啡唔會因為溶冰而淡味咗🤫另外仲叫咗啲嘢食, 每款都份量十足, 食到好飽☺️點評一下鹹蛋黄單骨雞翼, 比較少喺出面食到🤔 單骨雞翼點心方便客人食, 炸得香脆唔油膩, 配上鹹蛋醬, 好香口呀😍 鍾意仲可以點多啲嚟食!和風大阪燒配三重芝士Pizza 香蒜蟹肉大蝦意大利麵夜晚仲有現場live聽, 成個氣氛好有feel, 客人仲可以問waiter拎紙仔, 現場點歌🤩

另外仲叫咗啲嘢食, 每款都份量十足, 食到好飽☺️

和風大阪燒配三重芝士Pizza

香蒜蟹肉大蝦意大利麵
2021-11-27 129 瀏覽
咁遠水路入馬鞍山就唔食商場連鎖店啦,一於試下cafe😃 好彩有驚喜~1. 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼配煎蛋$88雞肉串烤得好香,值得一試~煎蛋材料靚,無腥味,整穿蛋黃撈飯食一流!2. 巴馬火腿配三重芝士$128等朋友嚟等左15分鐘,但係都無稔,條邊依然咁香脆,有驚喜。芝士味超濃(係香個隻!我最怕臭個款芝士😛),而且唔會太鹹,好適合喜歡芝士的朋友仔~3. 保雲酥焗青口(4隻)$784隻唔夠喉,好快食完,如果再大隻D就好😋 不過保雲酥焗得好香口!4. 南美洲炭燒咖啡$50絕對唔係一般只有latte、flat white的咖啡店, 佢竟然有精品咖啡!!😍 Menu好詳細列出咖啡豆種類、咖啡body texture、味道等。我就選擇左風味均衡嘅南美洲炭燒咖啡,唔會太酸,又有咖啡嘅after taste, 呷完一啖有回甘。P.S. cafe嘅staff見我有選擇困難症,好熱心推介唔同咖啡嘅特性俾我,依個位讚👍🏻

1. 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼配煎蛋$88
雞肉串烤得好香,值得一試~
煎蛋材料靚,無腥味,整穿蛋黃撈飯食一流!

2. 巴馬火腿配三重芝士$128

3. 保雲酥焗青口(4隻)$78

4. 南美洲炭燒咖啡$50

2021-11-26 119 瀏覽
呢日山長水遠入到黎馬鞍山諗住影海賊王🤣 黎到咁遠就梗係唔食連鎖商場有嘅餐廳啦,就喺附近搵到間小店食都好有驚喜♥ 南瓜菌片意大利飯配吉列炸蝦🍤 $70飯嘅份量好多,每啖飯都食到濃郁南瓜味🎃,仲配有一粒粒南瓜蓉增加口感!吉列炸蝦🍤 亦都唔會好厚粉♥ 黑松露海鮮蜆肉意大利麵🍝 $68意粉配料有菇、蜆肉、蝦、章魚等等,海鮮都多唔會得一兩粒,意粉口感適中,唔會太淋亦都唔會太硬身,熱辣辣上枱陣陣黑松露味香午市跟餐仲配左湯,蘑菇湯好香濃好好飲♥ 果丁丁 草莓甜心 埃塞俄比亞 日曬 ☕️$78知道呢度有精品咖啡,梗係要試返一杯啦!呢杯有花香、莓果、草莓、果醬同紅糖,入口淡淡果香味,唔會太苦澀,口感細膩飽滿!♡ 另外呢度原來除咗有得飲咖啡,試過鍾意嘅仲可以買咖啡豆返屋企沖添🥳 呢度仲喺全日免加一添!

♥ 南瓜菌片意大利飯配吉列炸蝦🍤 $70

♥ 黑松露海鮮蜆肉意大利麵🍝 $68

午市跟餐仲配左湯,蘑菇湯好香濃好好飲

♥ 果丁丁 草莓甜心 埃塞俄比亞 日曬 ☕️$78

2021-11-25 2034 瀏覽
星期日去行山,回程在馬鞍山見到Puzzle Dining,從未幫襯過,特來試吓。它的裝修正如其名Puzzle(即砌圖),有很多用Lego 砌成的圖,有趣。它下午茶餐有頗多選擇,我揀了牛油果醬雞肉墨西哥卷($52),而老公挑選了厚切西班牙黑毛豬扒丶扒菠蘿丶芝士三明治伴田園沙律($68),飲品揀了熱伯爵奶茶。墨西哥雞卷先上,雞卷擺放有心思,並喜歡它以沙律菜墊底。先試雞卷,餅皮薄得嚟有少少煙靭,包著厚厚滑嫩的雞肉,內裏有淡淡的牛油果醬,味道清新。我略嫌雞肉淡了一點,可加多少少鹽,味道會更佳。👍🏻👍🏻厚切黑毛豬扒+菠蘿,望見已流口水。麵包塗了牛油再焗,特別香口,菠蘿一様,焗過更帶有一種特別甘香。而佢嘅黑毛豬扒很有驚喜,十分之厚身,肉質彈牙嫩滑兼juicy,單獨食豬扒已好味。夾埋菠蘿及麵包,又係另一味道,super yummy!😋😋😋這個奶茶因以Earl Grey 做茶底,味道反而不及茶餐廳的奶茶。👎🏻整體而言,下午茶質素唔錯,可繼續嚟試其他茶餐。

整體而言,下午茶質素唔錯,可繼續嚟試其他茶餐。

2021-10-03
  • 厚切西班牙黑毛豬扒丶扒菠蘿芝士三文治
2021-11-22 123 瀏覽
馬鞍山既餐廳愈開愈多😍已經唔再係美食沙漠今晚就走入咗一間cafe諗住飲杯咖啡慢慢嘆吓. 估唔到呢道重有酒飲同Live music🎵好啱happy Friday 嚟 🍢亞洲申燒拼盤牛肉、豚肉及爐魚各2串肉質唔會燒得太乾同韌醬汁惹味🍕巴馬火腿配三重芝士薄餅好多芝士呀🤤成個薄餅都充滿芝士. 但食落香口得來唔會膩巴馬火腿份量唔少.每塊都食到餅底係雙重薄脆餅底. 口感更豐富🥰🍝冬陰功青口海鮮炒日本武藏野烏冬好特別既一款主食😳冬陰功醬汁酸酸辣辣特別開胃海鮮有青口、魷魚、蝦、蜆等等烏冬食落有咬口而且份量好多. 食極都好似仲有咁🍐波爾達魯梨撻配意大利雪糕估唔到最令我驚喜嘅係呢個甜品❣️即叫即整.撻皮充滿牛油香味. 唔會太硬或者過軟梨肉清甜. 唔係糖水浸梨.配上充滿牛油香嘅撻底好夾☕️Cold Brew今次揀咗埃塞羅比亞 耶加雪菲嘅咖啡豆小店好有心思. 用咗個可以喺中間放冰嘅玻璃樽. 既可以保持咖啡嘅溫度又唔會令咖啡變淡咖啡入口清爽充滿濃郁既酒香. 另加淡淡果香同黑朱古力味唔會太酸及苦澀. 非常高質下次要試吓佢哋嘅虹吸咖啡🤤睇吓係咪一樣咁高質原來除咗咖啡之外仲有咖啡豆賣😍試完覺得啱飲嘅可以順便買埋返屋企自己
馬鞍山既餐廳愈開愈多😍已經唔再係美食沙漠

巴馬火腿份量唔少.每塊都食到
餅底係雙重薄脆餅底. 口感更豐富🥰

🍝冬陰功青口海鮮炒日本武藏野烏冬
好特別既一款主食😳冬陰功醬汁酸酸辣辣特別開胃
海鮮有青口、魷魚、蝦、蜆等等
烏冬食落有咬口而且份量好多. 食極都好似仲有咁

🍐波爾達魯梨撻配意大利雪糕
估唔到最令我驚喜嘅係呢個甜品❣️
即叫即整.撻皮充滿牛油香味. 唔會太硬或者過軟
梨肉清甜. 唔係糖水浸梨.配上充滿牛油香嘅撻底好夾

☕️Cold Brew
今次揀咗埃塞羅比亞 耶加雪菲嘅咖啡豆
咖啡入口清爽充滿濃郁既酒香. 另加淡淡果香同黑朱古力味
唔會太酸及苦澀. 非常高質

下次要試吓佢哋嘅虹吸咖啡🤤睇吓係咪一樣咁高質

原來除咗咖啡之外仲有咖啡豆賣😍試完覺得啱飲嘅可以順便買埋返屋企自己沖

2021-11-20 129 瀏覽
馬鞍山一直都被喻為美食沙漠🙈🙈但其實早係幾年已經開始陸續有唔同嘅食肆進駐🤩😚😚但好多都係連鎖餐廳 🙈但呢一間就充滿個人特色 比到我一個好舒服嘅感覺 🥰🥰同朋友吹水都覺得好舒服 Cafe位於馬鞍山圖書館附近十字路口的地舖 Cafe以全玻璃幕牆裝修 坐在玻璃窗邊 既舒服又可以望到路人車輛經過的聚生相 🙈😆餐廳內牆部份以彩色嘅瓷磚 仲有好多唔同花磚 砌左唔同嘅圖案 好有心思😆🤩 -🥤🥤 食物方面 🥪🍕同朋友叫左兩個餐黎 share 下食😆😆 🍕日式叉燒配三重芝士薄餅 $108薄餅有6件 每一塊好貼心咁放上叉燒🤩 唔洗怕 切既時候會變晒形🙈 食落好特別 第一次食叉燒的pizza 好fusion 😂 勁多芝士 加上pizza底 係用兩塊薄脆餅 好脆口 而且唔會太薄 加埋餡料食 好豐富 😋😋😋 -🥪All-Day breakfast 香煎雞扒配地瓜條 $78雞扒煎得好香 調味合適 肉質鮮嫩🤩 煎菠蘿好 juicy 🥰🥰 好吸引 好好食😋 地瓜條 炸得好脆口 好有蕃薯味😍😍 -☕️ 伯爵奶茶 (跟餐)奶茶好香 淡淡的伯爵茶香 無苦澀味 好易入口 飲得出無用奶精 🙈 可能我之前飲過其他唔好飲 🙈😂我覺

馬鞍山一直都被喻為美食沙漠🙈🙈

雞扒煎得好香 調味合適 肉質鮮嫩🤩
煎菠蘿好 juicy 🥰🥰 好吸引 好好食😋
地瓜條 炸得好脆口 好有蕃薯味😍😍
All-Day breakfast 香煎雞扒配地瓜條

☕️ 伯爵奶茶 (跟餐)
奶茶好香 淡淡的伯爵茶香 無苦澀味

日式叉燒配三重芝士薄餅
All-Day breakfast 香煎雞扒配地瓜條
伯爵奶茶
2021-11-19 101 瀏覽
山長水遠又講到入到馬鞍山,就係想去發掘下係咪真係美食沙漠。不過,入去之前我都有聽過有一間良心餐廳,內部裝修非常吸引打卡非常靚,所以都特登去朝聖當日同朋友叫咗兩個餐試,結果係有啲失望嘅。首先餸唔夠熱,味道都一般,肉唔夠入味,醬汁比較鹹,整體而言食乜質素欠佳。最大嘅問題係員工態度散漫,服務態度惡劣。

2021-11-15 1013 瀏覽
媽咪話佢屋企附近開咗間pizza店好好味㗎😁環境又好佢話不如唔好煮飯落去食喎😋😋👍 我哋落到去又真係好靚好清新又有落地大玻璃望住個景幾靚㗎幾舒服架好得意嘅餐廳入面好多不同嘅puzzle架♥️老闆一定好鍾意puzzle喇 😁因為連個名都係叫puzzle Cafe㗎😎😎媽咪話呢度個大蝦芒果田園沙律好正㗎👍嘩! 真係冇介紹錯呀😘真係有好多芒果同埋好多大蝦🦐真係隻隻都好大隻架👍仲好彈牙籤添💯啲蔬菜好爽㗎👍唔怪之得媽咪話成日嚟食啦🤭🤭跟住我哋叫咗個冬陰功青口海鮮炒日本武藏野烏冬🍜估佢唔到個烏冬都幾大碟㗎♥️仲好足料添👍有兩隻好大嘅青口,都唔算太辣但係啲烏冬就好爽口彈牙👍👍呢個係可以encore嘅💯再叫多個卡邦尼意大利麵配吉列蝦,Woo有兩隻大蝦脆卜卜好好味架👍卡邦尼意粉好多cream好creamy好正💯🍫朱古力奶好靚喎♥️個朱古力奶上面有個cream唔太甜好正好舒服仲好大杯添呀🤭媽咪就話呢杯咖啡好好飲㗎😋係黑咖啡嚟嘅南美洲炭燒咖啡☕有木炭嘅香味👍我都試左一啖又真係好大陣木炭味喎😋唔苦㗎好正 😁😁係呀呢度仲可以自己買咖啡豆返屋企沖㗎一定好好飲啫😋😋☕#katkatfoodies

但係啲烏冬就好爽口彈牙👍👍呢個係可以encore嘅💯

係呀呢度仲可以自己買咖啡豆返屋企沖㗎一定好好飲啫😋😋☕

#katkatfoodies
  • 冬陰功青口海鮮炒日本武藏烏冬
  • 芒果大蝦田園沙律
2021-11-08 138 瀏覽
《馬鞍山-特色cafe☕️💛》Puzzle Dining & Cafe 位於馬鞍山新港城中心地下舖,係馬鞍山其中一間黃店當然要支持下喇💛餐廳裝修好有特色,牆身有好多由Lego砌成嘅畫作,設計色彩繽紛,環境休閑舒適,充滿藝術感覺。冬蔭功青口海鮮炒日本武藏野烏冬 $98海鮮既分量好多,勁足料😍有二隻勁肥美既青口,大量小海鮮,例如魷魚、蝦、蜆肉等,烏冬咬落好有彈性,份量都好多,味道亦都唔錯, 食落冬蔭功個味好出,唔錯😻卡邦尼意大利麵配吉列炸蝦 $98🍤意粉醬汁食落香滑偏濃稠,煙肉同雜菌份量都幾多好足料,勁鍾意佢既吉列炸蝦,外層炸到金黃色,食落卜卜脆,好香口,正呀😋😋保雲酥焗青口 $78🦪焗青口一份有四隻,隻隻青口都好肥美,質素唔錯。保雲酥焗其實姐係用咗麵包糠同蒜蓉牛油焗,食落好惹味,口感好豐富👍🏻E18招牌咖啡 $48佢既賣相超加分,亦好有誠意,冰鎮形式登場要除咗可以保持咖啡冰凍會亦可避免咖啡香味變淡 ,真係好有心思!咖啡飲落有超濃烈既咖啡香同甘味,一啲都唔酸,真心推薦👍🏻呢度有多款精品咖啡豆賣,啡咖友一定要黎試試〜
《馬鞍山-特色cafe☕️💛》

冬蔭功青口海鮮炒日本武藏野烏冬 $98

卡邦尼意大利麵配吉列炸蝦 $98🍤

保雲酥焗青口 $78🦪

E18招牌咖啡 $48

呢度有多款精品咖啡豆賣,啡咖友一定要黎試試〜
2021-11-05
2021-11-07 153 瀏覽
以前細個好鍾意由大圍踩單車🚲踩到去馬鞍山, 之後就喺新港城地下嗰啲舖頭度覓食🥳意外地畀我發現咗呢間復古嘅西餐廳👀 水準絕對係中等之上😝蕃茄忌廉蜆肉意大利麵🍝 $78番茄醬酸酸味味好醒胃, 配上新鮮嘅蜆肉,仲有少量沙律菜,青紅椒,味道好fresh,鹹味適中😋😉豬扒漢堡芝士三文治配炸地瓜條 $70豬扒🐖有驚喜,唔嚡口,食落去都好鬆化, 但係食落去食唔到有鬆肉粉嘅味🤩 自細嘅我好唔鍾意食麵包,對於所有嘅麵包都有種抗拒, 但係呢個多士麵包, 烘得剛剛好, 少少香脆,但係個麵包又唔會話好嚡口好乾, 佢改觀咗我對麵包嘅諗法🐒 另外配上相對比較少見嘅蕃薯條,蕃薯嘅口感都好好,炸得香脆, 兩樣夾埋一齊食perfect😛Cold Brew 跟餐+$18冷泡茶就飲得多, 冷泡咖啡都真係第一次飲, 識我嘅都知道我係唔飲咖啡嘅人, 不過冷泡咖啡☕今次都飲咗兩杯, 佢有咖啡嘅香濃味,但係佢就冇咖啡嗰種苦澀味放到咁大☕ 好適合一啲好怕苦澀味嘅人, 但又好想嘗試一下咖啡嘅嗰種香濃味😉另外,佢有個有趣既地方係裝住咖啡器皿 ,入面有個窿係可以放冰嘅,佢可以平均地令到啲咖啡keep住凍❄️

蕃茄忌廉蜆肉意大利麵🍝 $78

豬扒漢堡芝士三文治配炸地瓜條 $70

Cold Brew 跟餐+$18
2021-11-05 103 瀏覽
我同朋友專登入到馬鞍山幫襯,唔算有驚喜😮‍💨係咁岩經過都可以幫襯下,餐廳有埲牆都幾靚💛🥴燒汁雞肉丼 $88望落去見到有串燒好似幾吸引,個燒雞肉串燒正正常常,有好足夠燒汁,令到d雞肉都有味。配的飯就有少少乾😵‍💫香蒜蟹肉大蝦意大利粉 $98意大利粉食落比賣相好,見到佢都有少少沙律菜做襯色,味道偏淡適合吾重口味的朋友🧐份量就算係大份的,我哋都食吾曬焗青口 $78焗青口四隻價錢適中,用左芝士蒜蓉焗,不過吾知係咪放耐左,熱辣辣應該仲好味。我我哋仲試埋個雪糕配意大利咖啡☕️雲呢拿味雪糕配黑啡算係冇得輸的組合。

燒汁雞肉丼 $88

香蒜蟹肉大蝦意大利粉 $98

焗青口 $78

5 分鐘 (堂食)
2021-11-04 83 瀏覽
牆身puzzle打卡正,乾淨舒服,全日免加一,份量又大份,用料豐富,我們兩個女仔吃不完打包歸家做宵夜,性價比極高!人均:$212.黑松露野菌配三重芝士原來是好受女仔歡迎的pizza之一,薄批勁脆底,一個pizza有六塊,我…食了四塊🙈面上黑松露和野菌都幾多,食到pizza邊好似食香脆餅乾,好滋味。.自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼配煎蛋一共有兩大串,京蔥好新鮮,爽口入味,雞肉不柴有質感,飯上煎蛋半熟,流出蛋汁配白飯都好好食。.保雲酥焗青口青口面上麵包碎好香口,青口保留少少咸味,送飯都是不錯選擇。.鹹蛋黃單骨雞翼成碟的金黃色都是鹹蛋黃,絕不欺場,單骨更吸味,外皮香酥濃厚鹹蛋黃味,食食下應該都有10隻單骨。.E18招牌凍咖啡除了單飲一杯,還可以按g買一包,牆身有它的推介,還有果醬,利害!店員推介招牌啡,咖啡氣味強烈,入口回甘,很適合我不喜歡帶酸的啡,之後睇menu各種咖啡都有簡單描述,好細心呢!.@puzzle_dining_cafe

人均:$212
黑松露野菌配三重芝士
自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼配煎蛋
保雲酥焗青口
青口面上麵包碎好香口,青口保留少少咸味,送飯都是不錯選擇。
鹹蛋黃單骨雞翼
E18招牌凍咖啡
@puzzle_dining_cafe
2021-11-01
2021-11-04 79 瀏覽
今日又去puzzle dining食晚餐,它轉了新餐 牌我們點了黃金雞翼(68元), 卡邦尼意大利麵配炸蝦(98元),日式原條鰻魚丼(108元),梨鐽配意大利雪糕(55元)。
2021-10-27 77 瀏覽
點了兩個晚餐👇🏽美國頂級安格斯肉眼牛扒(250g)配脆炸地瓜條及田園沙律$248跟餐碗南瓜湯好鮮甜🙂牛排煎得夠香,但牛味唔算重;蕃薯條好甜,炸得好脆口,好好味😋自家製和風燒汁京葱雞肉串丼配煎蛋$88京蔥好大卷,表面燒得好香,内裡好滑好好味👍🏻👍🏻👍🏻雞肉好大件厚肉,不過肉質有少少鞋口。煎蛋加埋燒汁送飯唔錯😃整體來說,店內唔算大,座位之間都比較近,用這個價錢可以食到這質素,性價比高👍🏻
點了兩個晚餐👇🏽

美國頂級安格斯肉眼牛扒(250g)
配脆炸地瓜條及田園沙律$248

跟餐碗南瓜湯好鮮甜🙂

自家製和風燒汁京葱雞肉串丼配煎蛋$88

煎蛋加埋燒汁送飯唔錯😃
2021-10-15
馬鞍山算係美食沙漠之一,同朋友入去做完野,諗住搵間餐廳食lunch,發覺馬鞍山好多都係連鎖式餐廳,唯獨呢間cafe感覺幾特別,門口望入去見到好多puzzle掛係牆,而且menu有好多款虹吸式精品咖啡☕️,感覺唔錯🤩🤩我哋order左兩個lunch set☺️-照燒鯖魚丼配玉子 🐟🍚 好鍾意鯖魚個醬汁,可以用黎撈飯,味道一流🤤 而且飯上面都有少量柴魚,食落更加香口,另外仲會有玉子燒同紫薑做拌菜👍🏻 跟餐可以有熱茶或者餐湯,餐湯係蘑菇湯,啖啖都飲得出蘑菇蓉,夠晒入味😍😍😍-青醬青口大蝦海鮮意大利麵🦐🍝 意大利麵底用三色椒炒🫑,再加埋多款海鮮,睇落已經好吸引😋 有青口、蝦、魷魚🦑同八爪魚🐙等等…..夠曬滿足🥰🥰-Cold Brew (埃塞俄比亞 莫加) 咁多款咖啡豆入面最後決定試呢隻,飲落真係好重酒香味,後期再帶少少酸味,感覺幾特別,重點係佢地既壺中間可以放冰,令cold brew 可以keep住凍👍🏻👍🏻👍🏻整體黎講佢地出餐既速度好快,而且食物質素高,仲可以同朋友邊嘆咖啡☕️邊傾計,下次入馬鞍山一定要再去飲其他咖啡😎

-照燒鯖魚丼配玉子 🐟🍚

-青醬青口大蝦海鮮意大利麵🦐🍝

-Cold Brew (埃塞俄比亞 莫加)