今日老友請食飯, 準時到達取位, 由於正直星期三的日子, 只有一半場客人, 真係點坐都得 題外話: 係咪都市人都比較dry, 場內有 3 位男性都是孤身一人的 。上次和甜魔一會, 忘不了這兒的甜品, 二個月內第3 次光顧, 真是有點 ….蟹肉南瓜湯$38: 係我既至愛, 但太小蟹肉, 好飲但小小搵笨餐飽 : 行貨 主菜 : 牛柳粒炒香味飯 $88 : 牛柳粒量過小, 數埋都無10 粒, 而且頗硬物有焦位, 飯炒到一舊舊, 加左太多黑椒同炒攪到太搶味, 都幾差 中蝦南瓜意粉 $88 : 比較甜既一道菜, 大蝦如其名都幾大及脆口, 我很喜歡這裹的南瓜汁配合上有咬口的意粉, 感覺很清新, 朋友也喜歡我最期待的甜品要出場 我點了: 丸子紅豆綠茶雪糕 $38 : 丸子係黑芝麻 (我最愛), 大大粒紅豆 (又係我最愛), 雪糕只係次要, 但呢3 個cross over, 永遠係我甜品內既first option, 食到停唔到口. 正正正 朋友點了, 紅豆豆腐花$33 朋友話豆腐花唔夠滑, 見佢食唔晒就知味道一般吧 ! 埋單 $332, Thanks for my best friend ~

餐飽 : 行貨
主菜 :

我最期待的甜品要出場

過甜但好味
一舊舊咁
靚到不得了
再黎
做完Yoga 肚仔餓餓要食返d 野補充一下energy 。行上一層有間Pokka café , 都係第一次黎呢間同第一次食Tea Tea 價格都唔平, 平均要成 48 , 加埋一要50 多元Xo漿肥牛炒拉麵 $48 無乜客人都要等成10分鐘, 香味樸鼻, 有青紅黃椒, 很多肥牛, 味道則有點過咸, 廚師落油太重手, 食完成碟都係, 咸加油所以都幾溜下, 於要決定要多個甜品中和一下味覺 小試牛刀, 叫了焦糖燉蛋 想不到焦糖燉蛋賣相不錯,表面夠燒得夠脆,燉蛋亦夠滑夠香, 但不明白為何由面到底都係凍的!?最後以美好咖啡完結。總結 :主菜未合格,其他則很好
做完Yoga 肚仔餓餓要食返d 野補充一下energy 。

Xo漿肥牛炒拉麵 $48

小試牛刀, 叫了焦糖燉蛋

最後以美好咖啡完結。

總結 :主菜未合格,其他則很好

• coffee
2008-11-16 32 瀏覽
一直都挺喜歡 Pokka cafe,因為選擇多,食物水準不俗,服務也好,而且價錢合理。之前光顧的是銅鑼灣分店,今次是第一次到旺角分店。環境似乎比銅鑼灣好一點。朋友點了石頭飯,我點了滑蛋牛肉鍋 + 稻庭烏冬 (熱)。滑蛋牛肉鍋令人失望。上檯時看得到牛肉未完熟透,但因為鍋裡水(湯)太多,感覺上完全是在水中隨便放點蛋再加幾片牛肉似的,引不起食慾,吃下去也很快便感到乏味,不想吃下去了......反而是稻庭烏冬先聲奪人,一上檯已見上湯的色澤吸引,而且香味撲鼻而來,口感也覺得很彈牙,相當不錯。下次要試試凍烏冬~吃飽飽後本來想到隔壁的發記吃甜品,但一眼看去見到大排長龍,便改變主意在這裡點了個雪糕香蕉吉士打粒粒。可惜感覺雪糕和吉士打太少,只拌到很少的麵包粒粒來吃,而且麵包中間有牛油,整體感覺不 "甜品",無法為這餐畫個完滿句號......可惜!但這間的服務亦令人滿意。不失為旺角晚飯好選擇之一。

朋友點了石頭飯,我點了滑蛋牛肉鍋 + 稻庭烏冬 (熱)。

但這間的服務亦令人滿意。不失為旺角晚飯好選擇之一。
滑蛋牛肉鍋 + 稻庭烏冬 (熱)
朋友選的石頭飯,有牛肉同雞肉......
雪糕香蕉吉士打粒粒
  • 稻庭烏冬
2008-11-08
一向都對這兒的出品很滿意, 款式多, 賣相味道都好, 大部份菜式可以加錢轉餐, 幾靈活!可是今次嚟到, 發覺款款菜色都加了價, 轉餐要加$42! 幅度真的加了不少呢!講番正題, 是晚叫咗一個牛肉石鍋飯和豚肉漢堡配豆腐+稻庭冷烏冬+餐飲石鍋飯依然好味, 即叫即做, 等咗十五分鐘左右. 份量就比較少, 而且無飯焦啊!豚肉漢堡配豆腐係一個小菜,加咗$58配個烏冬&餐飲小菜一碟有三,四件, 將豚肉切碎, 煎成圓形, 幾香肉汁豐富. 豆腐係日式炸豆腐, 因為浸咗落豉油度, 外面炸過都淋晒了! 但豆腐就好滑. 烏冬口感都不錯, 好對辦的!唯一是份量細, 食晒只感半飽... 只好再去食多餐好了...

豚肉漢堡配豆腐係一個小菜,加咗$58配個烏冬&餐飲
2008-11-06 45 瀏覽
咁啱成班人萬勝節都唔駛去扮鬼, 約左出黎食飯. 本來諗住去applegreen的呀, 點知full house無得walk in. 當時7點半, 成個旺角都係人, 要搵一間可以容納到8個人既餐廳其實都幾難. 搞左好耐, 最後定位pokka cafe!~~ 其實揀呢間都係因為自己有私心, 之前見到d frd去食左個超大既雪糕繽紛嘉年華, 搞到自己成日心思思黎呢到. 今晚終於都可以黎喇.不過黎到門口就有種想掉轉頭就走既感覺. 因為我哋見到成個門口都係人. 有諗過轉場的呀, 不過萬勝節 + 8點食飯時間 + 8個人. 深信都無咩邊到唔駛等. 結果我哋就係門口等呀等呀等. 等左成個幾鐘先有張枱可以for我哋8個人. 經理中間有出黎同我哋解釋, 話佢哋只有兩張可以for 8個人既枱, 一枱有人book左, 一枱就其中一邊既客食完唔肯走~~~ 咁都無辦法... 不過個經理好有交帶, 多次出黎同我哋講. 加分加分!入到坐既時候都己經係9點既事. 勁肚餓呀. 一坐底ling起個餐牌就點餸, 其實大家都唔係好知叫左d咩, 反正有野黎到就一下唔見晒. 因為我哋真係好肚餓~~~ 不過我印象中佢個pizza幾

入到坐既時候都己經係9點既事. 勁肚餓呀. 一坐底ling起個餐牌就點餸, 其實大家都唔係好知叫左d咩, 反正有野黎到就一下唔見晒. 因為我哋真係好肚餓~~~ 不過我印象中佢個pizza幾好味的喎. 不過佢有個波菜意粉我就厭佢太多油! 雖然話係olive oil 者, 都唔駛食完個麵之後個底成幾匙油者. 呢個有待改善. 不過叫左成十個餸都只係呢個有問題者, 其實都ok的呀.

最後終於到甜品出場喇. 我哋成枱人都好期待個繽紛嘉年華喇. 個經理知我哋要點嗰個, 所以見我哋食到差唔多既時候就過黎提我哋要早d落order. 等左大約20分鐘, 個繽紛嘉年華係我哋眾人既期待下終於上枱喇. 嘩, 真係超大個囉. 係個meau上面雖然寫明話係4人用. 不過如果4個人係諗住食飽左之後當甜品都應該食唔晒囉. 雖然我哋嗰日有8個人, 不過好似得我一個奮鬥到最後. 可能大家之前都食得太飽喇. 不過有食過既朋友表示, 呢個繽紛嘉年華比起之前點既已經有縮水之嫌.... 希望我下次黎既時候唔會再縮!!

不過服務方面, 除左最開頭嗰個經理之外, 其他人都唔係好得. 試個有幾次落左request d人一去不復返~~~ 可能萬勝節忙過頭掛....
好巨型既繽紛嘉年華
  • 繽紛嘉年華
2008-09-30
啤爸爸突然提出在外晚膳他對食物要求頗高頓時令啤龜手忙腳亂鎖定旺角區不幸稻香booking已滿即想起樓下的Pokka幸好 6:15打去,仍然book到7:00pm的枱被安排坐望街的卡位對著旺角鬧市的行人吃飯,感覺有趣餐牌上選擇很多我們三人點了:石燒爆蛋牛肉咖哩($78): 奇特別之處在於有舊飯包住隻蛋嚟炸,其獨特之處就係'勁油',每啖飯都有好多油,每人食咗幾啖就放棄.服務員解釋本身咖哩較多油,加上炸飯球本身都好油,所以公司轉用石鍋盛著,希望吸油,似乎不見得有效用野菜上級牛肉鍋($73)+稻庭熱烏冬($46):牛肉鍋湯底很淡,加入大量不新鮮的椰菜,籮白.烏冬彈牙,加上清湯單吃不錯紐西蘭特級羊扒($118):共三件很厚肉的羊扒,要求五成熟,上桌時已幾乎七成.相信若選七成熟的話,應該會變全熟.羊扒燒得很香,有羊味.可以配菜上桌時已經涼了,炸薯是'林'的芝士焗西蘭花($52):份量少.算是最穩鎮的一道菜青蘋果蘆薈冰果汁($42):啤很喜愛的飲品,覺得很清新期待已久的甜品時間到了由於太飽關係我們只點綠茶提拉米素+香蕉涷餅($52)綠茶提拉米素一年前在沙田pokka吃過,當時的它很滑今晚這個退步了,
啤爸爸突然提出在外晚膳
他對食物要求頗高
頓時令啤龜手忙腳亂

鎖定旺角區
不幸稻香booking已滿
即想起樓下的Pokka
幸好 6:15打去,仍然book到7:00pm的枱

被安排坐望街的卡位
對著旺角鬧市的行人吃飯,感覺有趣

餐牌上選擇很多
我們三人點了:

石燒爆蛋牛肉咖哩($78):

野菜上級牛肉鍋($73)+稻庭熱烏冬($46):

紐西蘭特級羊扒($118):

芝士焗西蘭花($52):
份量少.算是最穩鎮的一道菜

青蘋果蘆薈冰果汁($42):
啤很喜愛的飲品,覺得很清新

期待已久的甜品時間到了
由於太飽關係
我們只點綠茶提拉米素+香蕉涷餅($52)

綠茶提拉米素一年前在沙田pokka吃過,當時的它很滑
今晚這個退步了,沒那麼滑,味道仍是好的,與綠茶粉非常配合,啤說底的蛋糕太甜
而香蕉涷餅的香蕉很'生',使涷餅不夠香

啤爸爸說不會再來了
我就認為若在旺角區絕望地找不到餐廳
來這裡都是接受的
始終環境都適合一班朋友聚聚
服務亦不錯,更會不停加水

2008-09-13 19 瀏覽
食完飯, 大家在女人街附近, 尋雪糕不果, 跟著由我帶路, 過來雅蘭, 找Pokka的雪糕甜品.甜品是我們的主角, 一個香蕉冰芝士蛋糕, Forzen cheesecake, cheesecake經冰凍過後, 感覺不像雪糕, 不像乳酪. 可以叫做幾特別. 冷凍過後, 質地比較實實, 而且裡面帶點Bacardi酒, 有酒香而不令人醉. 值得推介給朋友.綠茶紅豆雪糕, 雪糕球, 要混埋杯底的紅豆沙才好食. 始終日本招牌的綠茶雪糕, 好比外國招牌的綠茶雪糕.咖啡, 只我一人享用, 一向喜歡飲這些用類似Bunsen burner 加上類似實驗室容器蒸餾出來的咖啡. 特別香濃好飲. 選了洪都拉斯咖啡, 色水比較淡, 但咖啡味濃厚而不苦, 飲不慣齋啡的人, 大可以從這兒落手. 要飲出咖啡的精髓, 一定不要糖不要奶. 差的咖啡除外.

冰凍cheesecake
$41 (宵夜)
冰凍cheesecake
2008-07-13 20 瀏覽
三人行到了Pokka Cafe,十二時多lunch hr人也不太多,可以坐很舒服的梳化卡位,不過帶位的waitress笑容欠奉,感覺極cool!午市只有三個set lunch,我們就每人要一款好了,有豚肉飯、龍蝦汁海鮮意粉、還有一個忘記了,waitress說要等十五分鐘,我們便拿出原先在朗豪坊買的蛋糕打算砌(因為有朋友生日),之後另一個比較有禮貌的waiter走過來說不可以進食外來食物,但就可以影相,真搞笑,但見他禮貌不錯,我們就乖乖收起蛋糕好了。豚肉飯不錯,很多汁,肉也很嫩,唯一不好是不夠熱!海鮮意粉汁很濃,調得很入味,不過海鮮不夠多,只有一兩塊蝦和青口,如果份量多一點會更好!set lunch包一杯飲品,細細杯,要了coffee和凍檸茶,coffee味道不錯,很香而且奶味重;凍檸茶的糖水另上,所以甜度自由調配,很不錯!另外有一樣不好的是set lunch沒有圖片參考,如果可像menu一樣有漂亮的圖片看看就好了!
豚肉飯
龍蝦汁海鮮意粉
豚肉飯
龍蝦汁海鮮意粉
2008-06-15 23 瀏覽
嘩!!!!!我果日同條女去食野!!!我叫左個西冷扒!!!之後我等左好耐好耐!!!!我條女開始唔耐煩!!!!咁我就"吹"下order啦!!!點知個waiter同我講.....咁都算啦...等就等啦.....等左好耐終於有得食喇...我話要7成熟,,,但係我見到係10成熟囉!!!!火到我呀!!!之後食都無食就走左!!!!
嘩!!!!!我果日同條女去食野!!!我叫左個西冷扒!!!之後我等左好耐好耐!!!!我條女開始唔耐煩!!!!咁我就"吹"下order啦!!!點知個waiter同我講[你都睇到有好多人啦,你等下先啦!!].....咁都算啦...等就等啦.....等左好耐終於有得食喇...我話要7成熟,,,但係我見到係10成熟囉!!!!火到我呀!!!之後食都無食就走左!!!!
2008-06-09
早一兩年,覺得Pokka的質素下滑了很多,選擇又少,所以都慢慢淡出Pokka。冇去一排,今次同事請食飯話來這裡,我也沒有理由拒絕。睇睇午餐牌,都有幾款set lunch,且都幾吸引,最後揀了鴨胸漢堡扒水牛芝士套餐。先來的餐湯,是忌廉湯,無味無道的,又令我失望。餐飽幾的骰,夠熱,幾香,挽回了不少分數。侯餐時間挺耐,等了起碼十數分鐘主菜才送來。鴨胸漢堡扒水牛芝士,望起來也算吸引,還是等了太耐,大肚餓的原固呢? 鴨胸幾嫩口,沒有"渣",味道也可以;漢堡扒好厚身,味道濃郁,可是溫度不足,否則會好一些。水牛芝士也夠濃郁,且味口幾合我個人口胃。食物質素比以前有進步,但食一份set lunch足足食左個幾鐘,上菜速度確要改善。

(非會員)
2008-06-08 13 瀏覽
今日同幾個friend去旺角睇戲,之後去咗Pokka食,餐牌好多選擇,唔知食乜嘢好,有位覩女waitress介紹我哋食Pizza,佢話得呢間有,我地就叫咗個自選Pizza,石窩反,本格派牛肉稻庭烏冬,美式小食拼盤,巨骨扒,嘢食都好快到,嗰覩女waitress仲介紹咗幾杯drink比我哋,有黑提蘆薈冰果汁,仙人掌青萍果汁,香芒奶露和朱古力雪糕特飲,非常之好飲。我覺得呢間Pokka的服務好好,食物好味,尤其是Pizza,好有日本feel,呢間特別多靚女waitress,其他pokka就少啲,我一定會叫朋友再嚟食。埋單時侍應叫我哋支持吓十元捐款行動,原來Pokka呢間公司都有做捐款行動,所以我哋都有支持架!

• Pizza
  • 石窩反
2008-05-25 11 瀏覽
本來睇中了鴨胸肉燥天使麵,點知改咗意粉,是但啦!鴨胸咬落去有點假,唔多實在,茨汁亦做得不是太好,意粉普普通通啦.總體上唔底食.仲有由於另外叫多咗杯咖啡,埋單要$113個幾,比$120找,點知等咗差唔多五分鐘先找錢(當時又不是多客人),過份!!!
本來睇中了鴨胸肉燥天使麵,點知改咗意粉,是但啦!

總體上唔底食.

2008-03-14 7 瀏覽
與四個朋友聚舊, 來到雅蘭的pokka cafe, 因為去年都來過, 所以那日都來多次. 不過今次的service差了很多.首先, 想叫人落單, 叫了五分鐘都無人在附近, 都不知侍應生去了哪裡. 埋單時也沒有侍應生, 也是等了很久. 食物方面, 我們叫了石頭鍋飯, 豬扒飯, 海鮮意粉, 牛扒, 沙津. 不過那個豬扒飯完全無味, 令人失望. 牛扒肉質不夠嫩, 也令人失望. 唯一最好味都是石頭鍋飯.
2008-03-04
Pokka Caf為左快D減度肥,决定實行High Protein Diet兩星期,琴日係旺角Langham做完Gym,念左好耐都唔去邊度揾沙律食,一過馬路就見度Pokka,OK,睇下有乜選擇。女朋友話好肚餓,商量左一陣决定一齊食High Protein Diet,咁就唔怕在氣力,又可以達到Keep Fit嘅效果。最後叫左個Cesar Salad with Chicken and Smoked Salmon同牛扒并。Cesar Salad原本有蝦,但係叫左佢走蝦同加多D三文,小姐話冇問題,上菜時對板,好多三文,不過唔Smoked Salmon,而係普通剌身三文,女朋友比較鍾意刺身三文,所以冇所謂,個汁比較酸,少少似千島醬,整體汁多過菜。牛扒并,有肉眼,西冷,牛仔骨,Potato Wedge,什菜,份量都幾大,每塊扒都有成寸半厚,差不多有半個掌心大,一百一十八蚊,好底食。怕佢煎得太熟,所以求要Medium,結果肉眼同西冷最多緊緊夠Medium Rare,都幾Bloody,肉眼同西冷都幾好,肉汁好夠肉味就一般,牛仔骨就麻麻,始終係中價貨,什菜都OK,不過D茄子就免得過都唔好食,因為茄子超吸
Pokka Caf

牛扒并,有肉眼,西冷,牛仔骨,Potato Wedge,什菜,份量都幾大,每塊扒都有成寸半厚,差不多有半個掌心大,一百一十八蚊,好底食。怕佢煎得太熟,所以求要Medium,結果肉眼同西冷最多緊緊夠Medium Rare,都幾Bloody,肉眼同西冷都幾好,肉汁好夠肉味就一般,牛仔骨就麻麻,始終係中價貨,什菜都OK,不過D茄子就免得過都唔好食,因為茄子超吸油,加上佢地切細後攞去炸,所以好多油吸左係茄子中間,最後都係忍唔住食左一舊Potato Wedge,非常Guilty。

食物同服務都合格,我覺得Pokka比已前進步唔少,選擇多左,質量依然保持得幾好。最近係電台成日聽到環保同饑饉嘅迅識,女朋友亦經常提醒我,突然覺得自己食飯時應該注意一下,飽就夠,冇必突食得過飽,對自己健康又好D,食淨一定要打包(以前係美國食淨半碟飯都打包,如果唔係會D西人歧視),唔可以咁浪費,好似呢餐我同我女朋友都係七八成飽,其實比起好多人已經好幸福。
2008-02-15 8 瀏覽
年初四,最後一天放假,約埋班朋友諗住看diving bell,點知買唔到飛,轉了地點來到旺角pokka 閒聊兩個小時,期間要了燒羊鞍和和風沙律share 食,再每人點了一杯飲品。我要了藍莓蘆薈果汁冰沙,好鮮甜,蘆薈肉又多,算係抵飲;和風沙律個dressing 太鹹,而且太少,不能拌勻飛機菜;羊鞍冇食,因為怕羶,但友人說ok,埋單每人$75,若果唔係有朋人係會員,可能每人要$100。