2008-02-14 22 瀏覽
這個account是我跟女朋友同開的,有時由她寫,有時由我寫,希望能從今天起,記下我們曾一起到過的食店,為我們留下回憶。今天是情人節,祝各位情人節快樂。我們選了在pizza express吃午餐,因為我們都很想吃pizza。(但實在厭倦了pizzahut的油浸pizza)我們叫了三款食物:小ceasar salad($45),parma pizza($120),chocolate fudge cake($45),ice lemon tea($22)ceasar salad:好吃,生菜新鮮爽甜,麵包粒夠脆,附送的焗麵包球就比較普遍,但女朋友和我都覺得這個沙津比california pizza kitchen好食。parma pizza:無得頂,餅底夠脆,上面的一埋芝士cream很好吃,茄汁份量剛好,不油膩,沒有在意大利吃過正宗pizza,不知什麼是正宗,但就是我在香港裡吃過最好吃的pizza。chocolate fudge cake:我和女朋友都是朱古力蛋糕的fans。據餐牌說這個cake是這店的推介。味道果真不錯,有雲呢拿籽的雪榚配上朱古力味道濃厚的蛋榚,掂!ice lemon tea

今天是情人節,祝各位情人節快樂。

ice lemon tea:沒有喝,所以不知道味道。

服務還可以,但他們好像有點cool。
Pizza Express San Marzano
原來香港的經濟十分蓬勃,由於我倆太遲訂位了,很多餐廳都滿了。不過好在還訂到pizza express作為我倆的平安夜晚餐。我倆被安排在二樓的四人桌,而身旁更有聖誕樹,十分有氣氛。Chicken caesar(s) ︰味道清清淡淡的,有些許芝士伴著吃,不感到膩還很清新。雞肉不算好吃,不過經過調味,味道不錯。最驚喜的是伴碟的小麵包,熱熱的又十分鬆軟,yummy﹗Parma pizza︰賣相和味道都很好呢﹗pizza底薄薄的,多吃都不會飽濟。用上蕃茄醬而不是mozzarella,又清新又開胃。Parma很好吃,加上少許芝士,夠美味的了。Chocolate fudge cake︰巧克力蛋糕配上雪糕,完美的配搭。巧克力蛋糕的巧克力十分濃郁,每一口都像在吃巧克力吃完這個十分滿足了。這一頓飯吃得十分愉快,也為苦悶的溫習生活加上了色彩,謝謝﹗

我倆被安排在二樓的四人桌,而身旁更有聖誕樹,十分有氣氛。

這一頓飯吃得十分愉快,也為苦悶的溫習生活加上了色彩,謝謝﹗
2007-12-28
聖誕例有幾場聯歡,年年都叫pepperonis,今年就試叫這裡。差不多局局都有四季薄餅,即一件薄餅有齊四款口味,分別是蘑菇、芝士茄醬、黑橄欖鯷魚及風乾腸仔。但原來,堂吃好好吃的這個四季薄餅,放涼了絕對是兩回事:芝士那邊是索然無味,蘑菇那裡的蘑菇是片片走出來又乾乾硬硬的,鯷魚就又鹹又腥,風乾腸仔的一角就十分油膩。原來薄底是其優勢,但攤凍了之後,再烘熱也是韌韌的,十一吋大的薄批底,都捱幾耐至吃得完。當然味道打折扣是預計了的,但是這般難吃就是意料之外,所以這款味道,不要外帶。不過員工的服務是十分之好,值得一讚。

不過員工的服務是十分之好,值得一讚。
2007-11-14
琴晚去食過,叫左焗蘑姑包,我隻蘑姑好大隻,但隔離枱鬼佬果隻細好多,起碼細1/3,要睇彩數,超好味!第二碟沙律,都ok,蔬菜都新鮮.第三碟就係我選擇去呢間野o既主因,四色芝士pizza,本人剛剛去完意大利旅行,愛上左呢隻pizza. 但明顯pizza express係改左個配方黎迎合香港人口味,芝士比意大利正宗少左好多,茄汁又太多,o係意大利食果d唔係好食到茄汁味,只有極濃郁芝士味. pizza express果個都ok好食,但唔係我想要o既野,有d失望.最後一碟意大利雲吞,ok好食,但一定要襯熱食呀.服務都ok,不停自動加檸檬茶,經理係對鬼佬好d,又開埋門俾佢地,但對我地都唔算差.

第二碟沙律,都ok,蔬菜都新鮮.

最後一碟意大利雲吞,ok好食,但一定要襯熱食呀.

Today is my friend Fiona's birthday. I just read the comments today and decide to go there. The pizza is nice and we have ordered 2 pizza, 2 pasta, 1 garlic bread, 1 salad and a cake for Fiona. The price is reasonable (for 4 person)and the service is Ok. I recommended to go there again. The Italian ham of pizza is too salt for me.
2007-10-03 1 瀏覽
期待已久,仲於寫到200個食評喇!!!!! 今次又係成班人慶祝朋友生日,見pizza express既裝修都幾chic,一於試試。餐廳位置非常方便,就係半山行人電梯隔離,係soho區食pizza選擇有好多,呢間算係比較casual既一間。星期天晚上7:30都係得幾枱客,可能d人未夠鐘醫肚準備去LKF蒲掛。一早訂好位,樓下侍應話叫我地去樓上,但係上到去個侍應妹妹好似覺得唔知點解我地識上黎咁…奇怪。樓上可以清楚見到行人電梯,所以我地有芝士恐懼症既朋友都可以係橋上同我地say hello,唔駛聞佢話所謂「臭」既pizza喎!侍應見我地坐左好耐都未叫野,咁就行左幾次埋黎問我地要唔要飲品,我地以朋友未齊為由推左幾次,但係佢仍然好努力咁問到我地肯叫一人一杯iced tea(無限添飲)為止。最後我地芝士恐懼症既朋友都冇黎到,所以我地就大叫特叫芝士餐︰芝士麵包(好香芝士呀!! 哈哈!)Four Seasons Pizza (太鹹喇,仲朋友唔鐘意食d olive)雜菌意大利餃(餃子d皮太厚,又唔夠味)三文魚pizza (一般,沒有特別)菠菜卷(又係好有芝士味,不過味道唔算濃)我地一行5人坐足兩個幾鐘,人

芝士麵包(好香芝士呀!! 哈哈!)
雜菌意大利餃(餃子d皮太厚,又唔夠味)
三文魚pizza (一般,沒有特別)
菠菜卷(又係好有芝士味,不過味道唔算濃)

我地一行5人坐足兩個幾鐘,人流都唔太多,所以冷氣好似特別凍~~總括黎講d食物都還可以,但係d服務就要改善下,至少唔好俾咁多壓力我地囉。
2007-08-31
It was a rare chance that my husband and myself had some time to eat out after we have our little baby.We head to central and hang around. Then we have find this worldly known pizza express.This is just a casual pizza restaurant however, you can see what really is pizza. Compare to those crap pizz...hut....it's a real taste of pizza. Well, it's not as great as those pizzas in italy but still, that's the PIZZA!We ordered mushroom pizza and bake mushrooms which tastes heavenly! Pizza is served hot

We ordered mushroom pizza and bake mushrooms which tastes heavenly! Pizza is served hot and fresh with juicy tomato sauce, whilst mushrooms are wonderful too !

We had a joyable afternoon ^^

2007-06-04 1 瀏覽
星期日,又是一行3人吃晚餐,食左1個星期日本菜,今晚突然想食pizza,o同bf係金鐘amc睇完戲後join埋A先生就去左呢間pizza express! 對上一次食係o係seibu taste既pizza express不過已經冇左lu~Pizza Express水準都好穩定,樣樣野都得得地! 今次order既有:雞肉凱撒沙律--- 好味道,嫌菜少左d(我唔係好食菜都覺得要多d菜….),d cod fish都好好味!蘑茹包--- 非常juicy的mushroom…下次都要叫!Parma pizza --- 我心愛的parma ham不會有唔好食的一天,不過很奇怪今次覺得個pizza底好味過d parma ham喎…. 感覺上pepperoni的parma ham pizza d ham好食d... Smoke salmon長通粉--- 煮得岩岩好,雖然魚既份量好孤寒! + 3 ice tea (unlimited refill)侍應面口普通屬可接受程度,但餐廳樓底較矮,要談心就難d因為都幾嘈下! 下次試下近d既ashley road分店先!

2007-05-30 1 瀏覽
今日去左食lucnh。上次都系朋友點菜。今次我發版,發覺原來款式唔太多,因為得兩個人,食唔到pizza。左0念右0念,最終撿0左個牛油果雞肉沙律同Penne Firenze(系什麼什麼節既精選,有芝士,番茄,和菜,系一個素食)。上菜效率比較慢,沙律都唔錯,長通粉就無0羊特別。服務有如到了外國既快餐館一樣,要問既問題問足,但臉上欠缺了點笑容同說話態度少了點heart。

(非會員)
2007-05-21 3 瀏覽
星期六午餐點沙律pizza 意大利雲吞最後甜品除沙律外全部都唔掂雖然佢地環境真係好靚D士應服務太度係好好去赤柱間“Pepperonis Pizza & Cafe”重好過佢http://www.openrice.com/big5/sr2.htm?shopid=2684
星期六午餐點沙律pizza 意大利雲吞最後甜品
除沙律外全部都唔掂雖然佢地環境真係好靚D士應服務太度係好好
2007-04-22 2 瀏覽
今晚兩老要去飲, 搵到老死碧碧陪我食飯~ 係銅仔逛完街, 就坐電車去中環Pizza Express 開餐~ 今次係第一次去中環店, 9點幾去到, 有幾pair人係度等緊位, 門口位經理都好有禮貌同我地講要等約半個鐘, 無所謂啦, 反正未餓~入到去, 我地叫左:磨菇飽(新菜): 一個扁身0既包上面放左一隻好大0既磨菇, 仲有好多磨菇蓉係隻磨菇度, 一睇到就覺得好好味(呢個記得要襯熱食) 一食之下真係覺得好得啊~ 我同碧碧都一致認為呢個比另一個焗磨菇好味得多雞肉凱撒沙律: 呢個一向都應為比california pizza 做得好, 因為菜好新鮮, 而雞肉又唔硬American Pizza: 凈係得辣肉腸, 但熱辣辣, 好好味總括0黎講呢間中環店比灣仔店做得更好(可能灣仔店較細人手唔係太夠), 而服務都相當好, 不停幫你加水換碟, 當中個經理0既服務態度真係好好同埋都好細心. 下次會再0黎~

入到去, 我地叫左:

下次會再0黎~
2007-04-17 1 瀏覽
經遇上次sergio之教訓, 薑餅人深深不憤, 繼續要試好pizza. 我建議Pizza Express (因之前試過印象唔錯).Service 一向麻麻(對鬼佬除外).叫了:1.Antipasto –有幾隻唔同的風火腿, green olive and green salad. 普通lar. Green olive酸酸地, 開胃菜. 麵包仔略硬左D.2.要了個新pizza (forgot the name already) –配料有anchovy, salami, black olives, artichoke…上枱只是暖暖的, 但已比sergio好.3.Choculate Fudge Cake –order 時waitress問暖食or凍食, 配cream or vanilla ice-cream, 要了暖食and vanilla ice-cream. Cake望落好choculate, 但食落都算lite, 似雪芳蛋糕, 很快已被我和薑餅人消滅.

Service 一向麻麻(對鬼佬除外).

叫了:

2007-03-11 5 瀏覽
壽星妹心儀阿甘蝦,三母女原本計劃夜晚上山頂食生日飯,檯也預訂了。不過迪士尼之日玩得盡慶,大家都好累,連由欣澳去香港站的幾個站都可以熟睡如豬...最後大家決定改在SOHO食飯,以便早早回家。 即興的選pizza express,坐在一樓。大概餐廳見天氣凍關掉冷氣,我們感覺有點焗,座位也有一點窄,印象中尖咀店較好坐。細妹不熟意菜,是晚由媽咪及我點菜: 意式凍肉拼盤-媽咪點的頭盤,由不同的凍肉、蕃茄粒以、橄欖,以及迷你麵包組成。凍肉較咸,件以蕃茄粒還不足以平衡咸味,始終哈密瓜才是最佳伴菜;反而迷你麵包質感鬆中帶韌,塗以黑醋及橄欖油很好吃。 西西里pizza-亦是媽咪拍板點的,內容包括阿支竹、鯷魚、火腿、橄欖、蕃茄、蒜茸等,幾香口惹味,而且pizza express的批的厚薄度很好,吃得滿足之餘不會太滯,不錯。 牛肉千層麵-這裡的千層麵熱辣辣,麵層細軟美味,芝士與蕃茄醬味香濃,我這個千層麵粉絲完全滿足! 不過這裡有個很大的缺點:要收切餅費,而且要收$150,相當之唔抵!!結果..

2007-02-07 1 瀏覽
與男友在中環逛過Three Sixty 之後~想吃晚飯~~便在中環不斷的逛呀逛~看看有什麼好吃的~~最後~我們來到Pizza Express ~~我第一次本這裡~男友之前好像已經來過了......>.<......由於不太肚餓~所以我們點了一個焗磨菇~一個磨菇pizza ~~!!還有無限添飲的iced lemon tea~焗磨菇~很好吃~~一粒粒的新鮮磨菇~配上一粒粒的脆麵包~~還附上兩款醬汁~~磨菇上有很多汁~把磨菇放入口時~內裡的汁一定會漏出來~磨菇不用點那兩款醬汁也足夠了~~而那些麵包~就可以配那兩款醬汁~~至於那mushroom pizza ~~~很好吃很好吃~~~!!!pizza 的蕃茄汁夠濕潤~~而那些mushroom 也是新鮮的磨菇~~比那些什麼「比薩小屋」或「意大利粉屋」好吃得多了~那裡是open kitchen ~~可以看到pizza 師父造pizza~
與男友在中環逛過Three Sixty 之後~
想吃晚飯~~
便在中環不斷的逛呀逛~
看看有什麼好吃的~~
最後~我們來到Pizza Express ~~
我第一次本這裡~
男友之前好像已經來過了......>.<......

由於不太肚餓~
所以我們點了一個焗磨菇~一個磨菇pizza ~~!!
還有無限添飲的iced lemon tea~
焗磨菇~很好吃~~
一粒粒的新鮮磨菇~配上一粒粒的脆麵包~~
還附上兩款醬汁~~
磨菇上有很多汁~
把磨菇放入口時~內裡的汁一定會漏出來~
磨菇不用點那兩款醬汁也足夠了~~
而那些麵包~就可以配那兩款醬汁~~

至於那mushroom pizza ~~~
很好吃很好吃~~~!!!
pizza 的蕃茄汁夠濕潤~~
而那些mushroom 也是新鮮的磨菇~~
比那些什麼「比薩小屋」或「意大利粉屋」好吃得多了~

那裡是open kitchen ~~
可以看到pizza 師父造pizza~
2007-01-21 2 瀏覽
與友人叫了雞肉凱撒沙律、American Hot Pizza、意大利雲吞及兩杯檬茶(因為可以無限添飲,不過其實只會添茶)。沙律除了兩條非常鹹的銀魚仔外,整體ok(但Ristorante Firenze Pizza的更佳,不過有網友說Ristorante Firenze Pizza已易手,不知是真是假,有機會試了向大家匯報)。American Hot與我想像的不同。不太喜歡辣梓籽那種辣,所以覺得一般。意大利雲吞好吃,尤其是熱騰騰時(但要小心燙嘴)。想試甜品,無奈已很飽,唯有下次。服務中上,不過不知道為甚麼,你用中文每叫一個菜,侍應都會用英文重複一次。

想試甜品,無奈已很飽,唯有下次。