位於旺角雅蘭中心全新嘅PHI cafe ,位置方便,餐廳以木系色調為主,燈光用色柔和,日系嘅設計風格好吸睛。PHI All Day Breakfast ($132)PHI全日早餐份量十足,食材好豐富呀,三文魚,煎蛋,牛油果,腸仔,蘑菇,法式多士等等,每款都經過調味,好睇又好食。Avocado & Ham Croissant ($85)牛油果火腿牛角包,Jami勁推介呢款,牛角包鬆脆香口,加埋牛油果同埋火腿一齊食,真係好夾。Tiramisu Coffee ($52)提拉米蘇咖啡,呢個係Jami另一個推介俾鍾意飲咖啡嘅朋友,由於Jami想飲少甜,店員好細心,幫我將糖漿另上,等我可以自己加減甜度,濃濃嘅齋啡加上Tiramisu,加埋手指餅點上忌廉芝士同咖啡,今日放假嘅我多個特別選擇,可以唔使淨係飲齋啡。Caramel Crunch Caffe Latte ($45)焦糖脆脆鮮奶咖啡,呢杯推介俾我嘅焦糖愛好者,焦糖味香濃,加上面頭有焦糖脆脆粒,鮮奶咖啡比例沖得啱啱好,不妨一試。Classic Earl Grey Soufflé ($158)經典英式伯爵茶梳乎厘,之前喺中環分店食過一次, 十分難

Tiramisu coffee
PHI All Day Breakfast ($132)
Phi    All day breakfast

Avocado & Ham Croissant ($85)
牛油果火腿牛角包

Tiramisu Coffee ($52)

焦糖脆脆鮮奶咖啡

經典英式伯爵茶梳乎厘,之前喺中環分店食過一次, 十分難忘。今次叫咗伯爵茶梳乎厘口味,依舊冇令我失望,梳乎厘空氣感十足,食落有濃濃嘅蛋香,口感鬆軟,加上伯爵茶醬,滿滿嘅cream同雲呢拿口味雪糕,Jami超推介呢一款🫶🏻✨
PHI  all  day  breakfast
2023-04-01
10 分鐘 (堂食)
Phi    All day breakfast
焦糖脆脆鮮奶咖啡
PHI  all  day  breakfast
  • PHI  all day breakfast
2023-04-13 95 瀏覽
餐廳主打空氣梳乎厘同主餐,鹹點同甜點都有,味道唔錯,加上坐得舒服,啱晒喺太古城shopping之後,嚟呢度休息嘆吓啦!雜莓法式吐司 $88厚身和鬆軟的法式白麵包配搭清新微酸的雜莓,再與香甜軟嫩的French Toast一起進食的話無論是口感或是味道都十分豐富慢煮牛面肉闊條麵 $98牛面肉口感嫩滑、豐富闊條麵爽彈 份量都幾多Godiva朱古力酒咖啡(凍)$58將我鍾意既三樣野加埋一齊 =perfect 🤭又唔會好甜黑芝麻忌廉鮮奶免YoU $48原來係健康之選 好濃郁既黑芝麻忌廉又好綿密經典伯爵茶梳乎厘$158賣相💯😍呈上時疏乎厘顏色微黃,散發濃濃的雞蛋味,切開就看到內部是半熟狀態,所以口感是濕潤軟綿,仲有好多配料🍨 黃豆蕨餅~📌PHI Coffee & Pancake @phi.coffee.pancake旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓625 & 639號舖 #PHI #PHIcoffee #COFFEETIME #西式餐廳 #屯門 #美孚 #太古咖啡店 #山頂 #咖啡 #必食之選 #pancake #souffle #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe

雜莓法式吐司 $88
厚身和鬆軟的法式白麵包
配搭清新微酸的雜莓,

慢煮牛面肉闊條麵 $98
牛面肉口感嫩滑、豐富
闊條麵爽彈 份量都幾多

經典伯爵茶梳乎厘$158

📌PHI Coffee & Pancake
@phi.coffee.pancake
旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓625 & 639號舖

#放假就是要吃復活節假期與儍爸去了旺角逛逛在雅蘭中心見到愛吃的日式梳乎厘好自然咁吸了入去食個晏先啦 ~~Cafe 走日系清新簡約風格我們安排靠牆梳化位,寬敞舒服食物賣相精緻,好打卡又好食 ~~● 牛油果火腿牛角包 (HK$85)鬆脆牛角包夾著半個牛油果和大大片巴馬火腿仲有食用花作點綴,賣相真係好靚 ~~軟滑牛油果和咸香嘅巴馬火腿加上鬆脆牛角包味道豐富又好食 ~~● 慢煮牛面肉闊條麵 (HK$98)牛面肉份量很足,煮得軟腍入味闊條麵沾滿蕃茄醬,酸酸甜甜好開胃 ~~儍媽嘅 ● Godiva 朱古力酒咖啡 (HK$58)凍飲嚟的,朱古力味很突出,咖啡味不太重酒味剛剛好又不會太搶甜甜地順滑易入口,口中散發著甜蜜酒香 ~~儍爸嘅 ● 凍伯爵茶鮮奶咖啡 (HK$42)● 經典英式伯爵茶梳乎厘 (HK$158)即叫即做,製作需時約 20 分鐘有三件厚厚嘅梳乎厘班戟,脹卜卜很飽滿快手影完相就即刻食啦 ~~梳乎厘班戟空氣感十足,裡面軟綿濕潤充滿蛋香加上伯爵茶醬、軟滑忌廉、雲呢拿雪糕,味道已經很豐富仲配埋 Madeleine 和日式蕨餅,真係超滿足 ~~ ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感
#放假就是要吃
復活節假期與儍爸去了旺角逛逛
在雅蘭中心見到愛吃的日式梳乎厘
好自然咁吸了入去食個晏先啦 ~~
Cafe 走日系清新簡約風格
我們安排靠牆梳化位,寬敞舒服
食物賣相精緻,好打卡又好食 ~~

● 牛油果火腿牛角包 (HK$85)
鬆脆牛角包夾著半個牛油果和大大片巴馬火腿
仲有食用花作點綴,賣相真係好靚 ~~
軟滑牛油果和咸香嘅巴馬火腿加上鬆脆牛角包
味道豐富又好食 ~~
● 慢煮牛面肉闊條麵 (HK$98)
牛面肉份量很足,煮得軟腍入味
闊條麵沾滿蕃茄醬,酸酸甜甜好開胃 ~~
儍媽嘅 ● Godiva 朱古力酒咖啡 (HK$58)
凍飲嚟的,朱古力味很突出,咖啡味不太重
酒味剛剛好又不會太搶
甜甜地順滑易入口,口中散發著甜蜜酒香 ~~
儍爸嘅 ● 凍伯爵茶鮮奶咖啡 (HK$42)
● 經典英式伯爵茶梳乎厘 (HK$158)
即叫即做,製作需時約 20 分鐘
有三件厚厚嘅梳乎厘班戟,脹卜卜很飽滿
快手影完相就即刻食啦 ~~
梳乎厘班戟空氣感十足,裡面軟綿濕潤充滿蛋香
加上伯爵茶醬、軟滑忌廉、雲呢拿雪糕,味道已經很豐富
仲配埋 Madeleine 和日式蕨餅,真係超滿足 ~~

** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2023-04-08
午餐
  • Godiva 朱古力酒咖啡
  • 經典英式伯爵茶梳乎厘
假日去到位於旺角雅蘭中心,開張不久的Phi Cafe食晚餐~我們約6點到達,不用等位就能直接入座( •̤ᴗ•̤ )♡餐廳裝修以木系簡約風為主,中間日式庭園的設計簡約同時令人感到愜意,好適合打卡🤎座位方面寬敞舒適。.餐廳除了主打招牌的梳乎厘外,亦提供了意大利燴飯、闊條麵、烤多士…等,種類十分多。.◽️經典英式伯爵茶梳乎厘 $158(7.5/10)餐廳最signature的一道梳乎厘 pancake🥞 梳乎厘是即叫即做,店員細心提醒我們要等15-20分鐘~Pancake共有3件,外層軟綿,食落入口即溶,蛋香味濃郁。伯爵茶味道香濃,再加上旁邊大量忌廉、蕨餅和小蛋糕,吃起來十分滿足( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ ).◽️慢煮牛頰肉闊條麵 $98(7.5/10)表面有新鮮茄醬再用上經慢煮過的牛頰肉,牛肉佈滿著骨膠原,吃起來有口感且嫩滑。闊條麵軟硬適中,有咬口同時十分掛汁🫶🏻.◽️芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82(8/10)經烘過的三文治包感脆口,包夾著溶化了的芝士和牛肉,再沾上旁邊的帶檸檬汁的牛油果醬,口感豐富而且很美味,表面的太陽蛋呈流心狀,蛋香濃郁🍳 .◽️熱雲南滇紅 $38(7.5/10)我點嘅係來自雲南的滇紅,
◽️經典英式伯爵茶梳乎厘 $158(7.5/10)

◽️慢煮牛頰肉闊條麵 $98(7.5/10)

闊條麵軟硬適中,有咬口同時十分掛汁🫶🏻
◽️芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82(8/10)

◽️熱雲南滇紅 [紅茶]$38(7.5/10)

我點嘅係來自雲南的滇紅,屬紅茶的一種 ☕️ 茶香味濃郁且帶點花香味~
值得一提,餐廳用的茶壺和茶杯十分精緻,富有儀式感‪ෆ ̖́-
◽️熱福鼎白茶 $38(7.5/10)

而朋友點嘅係來自福鼎嘅白茶,屬於偏溫和的一種茶,飲落較清甜 🫖
另外再配上幾片乾菠蘿片,增加了果香味 🍍
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

• 芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬
  • 慢煮牛頰肉闊條麵
  • 經典英式伯爵茶梳乎厘
PHI Coffee & Pancake 之前開了不分店但對於家住九龍東的我,總是感覺很遙遠,提不起勁去探店今天誤打誤撞下,竟然找到了PHI 在旺角的新店誤打誤撞是因為整個店在商場內,呈半開放式木系裝潢,感覺非常舒適,就是看到便想坐低喝杯咖啡的優閒感覺直到坐低看MENU 才知道是PHI 餐廳內半部分以燈光營造做出日光的懶洋洋效果,非常下午茶的FEEL 不過我今天是來DINNER的女兒考完試,當然要來食一餐美美的慶祝一番來一客炒蛋牛角包配牛油果醬 $72 整個份量也不小牛油果醬加入了檸檬汁,酸酸的味道,很醒胃,也有驚喜牛油果醬的口感也變清爽了 凍抹茶鮮奶 $42 就是抺茶加鮮奶,非常香濃的抺茶味,帶有點點特有的綠茶苦澀感沒有加糖,用來配甜點非常適合慢煮牛面肉闊條麵 $98醬油濃稠度剛剛好,非常掛麵,酸酸甜甜的蕃茄醬味很開胃牛面肉因為切成一條條肉絲,感覺變成了配角。份量不算多~ 但肉質是非常軟淋Earl Grey Latte 伯爵茶鮮奶咖啡 $42在這裏,當然要呷一口咖啡才配得上這個環境 這個咖啡味不算濃郁,反而伯爵茶味非常突出鮮奶的泡泡有茶味又有咖啡味,就像一道好好味的甜點~期等已久的梳
PHI Coffee & Pancake 之前開了不分店
但對於家住九龍東的我,總是感覺很遙遠,提不起勁去探店
今天誤打誤撞下,竟然找到了PHI 在旺角的新店
誤打誤撞是因為整個店在商場內,呈半開放式
木系裝潢,感覺非常舒適,就是看到便想坐低喝杯咖啡的優閒感覺

直到坐低看MENU 才知道是PHI
不過我今天是來DINNER的
女兒考完試,當然要來食一餐美美的慶祝一番

來一客炒蛋牛角包配牛油果醬 $72
整個份量也不小
牛油果醬加入了檸檬汁,酸酸的味道,很醒胃,也有驚喜
牛油果醬的口感也變清爽了
炒蛋牛角包配牛油果醬
凍抹茶鮮奶 $42
就是抺茶加鮮奶,非常香濃的抺茶味,帶有點點特有的綠茶苦澀感
沒有加糖,用來配甜點非常適合
凍抹茶鮮奶
慢煮牛面肉闊條麵 $98
慢煮牛面肉闊條麵
醬油濃稠度剛剛好,非常掛麵,酸酸甜甜的蕃茄醬味很開胃
Earl Grey Latte
伯爵茶鮮奶咖啡 $42
伯爵茶鮮奶咖啡
在這裏,當然要呷一口咖啡才配得上這個環境

這個咖啡味不算濃郁,反而伯爵茶味非常突出
鮮奶的泡泡有茶味又有咖啡味,就像一道好好味的甜點~

期等已久的梳乎厘來了

這個是季節限定的梳乎厘
宇治抺茶紅豆梳乎厘 $ 156

這個甜品份量比主食還要大~ 非常多配料
除了3個厚厚的梳乎厘主角,還為梳乎厘披上了一件煙煙韌韌的糯米被
還伴有雪糕,甜甜的紅豆,小丸子和抺茶蕨餅
滿滿的和風味
宇治抺茶紅豆梳乎厘
梳乎厘真的很蓬鬆和輕盈,入口一觸即化
每一口都係幸福的感覺~
宇治抺茶紅豆梳乎厘
餐廳還會細心的附上清水,為大家解膩~
雖然餐廳新開,但工作人員也很熟手
替我們下單的小伙子時常笑容滿面,非常親切友善
不但坐得舒服,價格適中且美味
感覺這裏會成為我在旺角的歇腳處呢~
2023-03-28
炒蛋牛角包配牛油果醬
凍抹茶鮮奶
  • 梳乎厘
2023-04-09 87 瀏覽
二訪PHI 之前去過中環分店食過佢既Soufflé 覺得好正💕近期㕵角開左新分店 所以又去食下✨青醬大蝦意大利飯入口好濃羅勒香味 飯粒口感煙韌配上沙律菜 清新健康巴馬火腿吐司吐司吸滿晒蛋漿 好濕潤柔軟配上巴馬火腿 牛油果莎莎 咸甜咸甜 好夾抹茶紅豆梳乎厘梳乎厘好鬆軟 蛋味香濃強烈建議煙韌控要食 梳乎厘有一片麻糬另外有三色團子同蕨餅 再加上抹茶曲奇脆脆 增加口感Godiva 朱古力酒咖啡飲落好香濃 甜甜地 無咩酒味 好啱女仔食 Tiramisu 咖啡之前飲過 今次再encore 面頭既Creamcheese好濃厚溝埋咖啡飲 真係好似Tiramisu
近期㕵角開左新分店 所以又去食下✨

Tiramisu 咖啡
之前飲過 今次再encore
面頭既Creamcheese好濃厚
溝埋咖啡飲 真係好似Tiramisu

見到旺角開咗Phi,第一時間試下先😍<豆花咖啡>餐廳提供好多唔同嘅咖啡款式,我揀咗豆花咖啡,咖啡偏nutty,入口係真係有豆花嘅,同咖啡好夾❤️<Godiva朱古力酒咖啡>中意朱古力嘅朋友仔要試,酒同咖啡比例剛剛好👍🏻<明太子醬三文魚籽意粉>推介!sauce好creamy,意粉軟硬程度剛好,帶子出奇地爽口🫶🏻<巴馬火腿吐司>估唔到甜甜嘅吐司,同Parma ham咁match,再配牛油果,無得輸。<經典伯爵茶疏乎厘>主角黎喇!份量好大份😍soufflé pancake好鬆軟,空氣感十足,每啖都好濃嘅蛋香🥰earl grey sauce重茶味,唔會過甜,正!值得一提嘅係,店員服務態度好親切,加分❤️

見到旺角開咗Phi,第一時間試下先😍

<豆花咖啡>

<Godiva朱古力酒咖啡>
中意朱古力嘅朋友仔要試,酒同咖啡比例剛剛好👍🏻

<明太子醬三文魚籽意粉>

<巴馬火腿吐司>

<經典伯爵茶疏乎厘>

值得一提嘅係,店員服務態度好親切,加分❤️
  • 經典伯爵茶疏乎厘
復活節期間去了旺角雅蘭中心新開的PHI Pancake 🥞 反正復活節要點甜甜的就是了😊😊-而且新開的餐廳每處也美美的,無論坐卡座或是小檯,放上IG like率爆增。-去PHI 當然要叫梳乎厘吧~士多啤梨梳乎厘口感香甜,最重要還是富空氣感,簡單配以奶油及士多啤梨已經大滿足。每份有3塊,同Friend享用最適合不過。-慢煮牛面肉闊條麵除左Souffle, 餐廳都有其他熱葷同三文治提供,慢煮牛面肉闊條麵,牛面肉,有一層層的骨膠原,入口即溶, 番茄醬酸甜 開胃,配埋有咬口的闊條麵,滋味豐富。-芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬簡愛咸食的可以選芝士牛肉煎蛋三文治,三文治煎得香,仲有燶邊蛋蛋香滿滿三文治食落仲帶有芝士同牛肉的咸香,層次豐富。不得不提纏綿咖啡marshmallow Coffee飲落有濃濃花生醬味的咖啡,面頭 除咗有棉花糖仲有粒粒瓜子,好適合打卡😊😊

復活節期間去了旺角雅蘭中心新開的PHI Pancake 🥞
反正復活節要點甜甜的就是了😊😊

去PHI 當然要叫梳乎厘吧~

每份有3塊,同Friend享用最適合不過。

慢煮牛面肉闊條麵
除左Souffle, 餐廳都有其他熱葷同三文治提供,
慢煮牛面肉闊條麵,

芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬
簡愛咸食的可以選芝士牛肉煎蛋三文治,

三文治煎得香,仲有燶邊蛋蛋香滿滿
三文治食落仲帶有芝士同牛肉的咸香,
層次豐富。
不得不提

纏綿咖啡marshmallow Coffee
2023-04-07 45 瀏覽
唔講唔知原來呢間cafe喺旺角開咗分店呀!餐廳主打多款soufflé甜點,同時亦提供西式主菜、小食同特飲~ 裝潢以木系為主,帶點小清新feel,幾適合情侶/閨蜜嚟拍拖🥰前菜有巴馬火腿吐司,賣相吸引,打卡一流,口感鬆軟,鹹甜搭配恰到好處,令人食指打開🤭 旁邊更附上牛油果同糖漿,可按個人喜好落份量,唔錯唔錯~ 主食要咗明太子醬三文魚籽意粉,麵條軟硬度適中而且好掛汁,明太子醬味道濃郁,口感creamy,配上三文魚籽都幾match~ 整體食落唔膩,性價比幾高!最後當然唔少得呢度嘅招牌菜,梳乎厘!今次試咗經典英式伯爵茶口味~ 質感軟綿,入口即溶,帶點蛋香味,配上伯爵茶、海量cream同雪糕真係好邪惡呀🙈飲品款式眾多,除咗咖啡之外亦有其他冇咖啡因嘅~ 今起嘅季節限定包括黑芝麻鮮奶兔YOU,個名作得好可愛💕 飲落順滑,黑芝麻味夠出,個人十分喜歡!Godiva朱古力酒咖啡味道濃郁,苦中帶甜,層次豐富,另外可升級椰奶,大推😋

2023-04-06 155 瀏覽
這間人氣連鎖CAFE迎來第六間分店,新分店座落於旺角雅蘭中心,裝修以歐陸復古風格為主,配搭暖木系色調,具備打卡美感。菜式方面跟其他分店一樣,有全日早餐、燴飯、熱香餅、吐司、沙律、意粉及梳乎厘等等,並不定時推出期間限定產品,保持新鮮感。宇治抹茶紅豆梳乎厘 - $156即叫即製的日式梳乎厘一共三塊充滿空氣感,濃郁的蛋味輕怡不滯,旁邊幼滑的忌廉富濃厚抹茶茶香,底下更有雲呢拿雪糕增添溫差感,更有一粒粒香脆的抹茶曲奇碎、煙煙韌韌的抹茶蕨餅、香甜起沙的紅豆蓉、朱古力片、軟糯的三色白玉團子及抹茶粉麻糬薄片,口感超豐富!巴馬火腿吐司 - $89整塊金黃酥脆的法式吐司吸飽牛奶蛋汁富奶油香及蛋香,切開非常非常軟嫩,質感介乎麵包跟甜點之間,兩片柔軟巴馬火腿的甘甜芳香好細緻,更有綿密的牛油果蓉,內有一粒粒牛油果肉更有口感。蜆肉西班牙腸扁意粉 - $115煙煙韌韌的扁意粉富蒜香,有少少爽脆的蘆筍,一片片西班牙腸油脂芬芳,有陣陣煙燻香氣,更有鮮甜無沙的蜆肉。Godiva朱古力酒咖啡  - $58顏色層次分明的咖啡,表面有一層厚厚的芝士泡沫富奶香,正好平衡咖啡及酒的甘苦味,特別用上Godiva朱古力酒,有著濃滑的朱

宇治抹茶紅豆梳乎厘
宇治抹茶紅豆梳乎厘
宇治抹茶紅豆梳乎厘 - $156
巴馬火腿吐司 - $89
蜆肉西班牙腸扁意粉
蜆肉西班牙腸扁意粉 - $115
Godiva朱古力酒咖啡
Godiva朱古力酒咖啡  - $58
顏色層次分明的咖啡,表面有一層厚厚的芝士泡沫富奶香,正好平衡咖啡及酒的甘苦味,特別用上Godiva朱古力酒,有著濃滑的朱古力,甜而不膩,入口絲質順滑。
伯爵茶鮮奶咖啡 - $42
香濃的咖啡表面有著少少綿密的奶泡,隱隱泛著伯爵茶那佛手柑的氣味,入口更加圓潤平順。
2023-04-02
由於今次一個人,所以吃得主餐來, 已經吃不下疏乎厘pancake,呢間疏乎厘pancake暫時係吃過擺盤最靚, 同埋性價比最高嘅😍今次試咗個三文魚,牛油果醬pancake,pancake唔係疏乎厘個隻,只係普通pancake,但都唔錯! 不過個牛油果醬可能檸檬落得多得滯就比較偏酸🤪份量望落去有啲細,不過如果一個女仔吃,連埋杯咖啡嘅話,就剛剛好,但感覺上性價比唔算高。之前兩次都係飲 tiramitsu咖啡,今次試吓豆腐咖啡, 打卡係靚,味道係OK嘅,其實就係牛奶咖啡加咗啲豆腐落去咁囉😂Tiramitsu 嘅咖啡感覺上比較有特色啲, 似吃甜品,呢杯豆腐咖啡就試過一次就夠😆 順帶一提,有個後生仔嘅侍應好有禮貌,值得一讚帶位、埋單同埋俾印花卡都有禮貌同埋講解清晰。

順帶一提,有個後生仔嘅侍應好有禮貌,值得一讚
帶位、埋單同埋俾印花卡都有禮貌同埋講解清晰。
三文魚,牛油果醬,pancake
豆腐咖啡
2023-04-03
三文魚,牛油果醬,pancake
豆腐咖啡
2023-04-05 57 瀏覽
PHI新開了旺角店,位置仲在非常就腳嘅雅蘭中心,咁就腳,行完街去好方便!裝修貫徹PHI一貫嘅風格,行日式清雅風,感覺闊落,座位間隔闊落坐得舒適~▶️經典英式伯爵茶梳乎厘($158)嚟到PHI必定要食嘅當然系佢嘅招牌梳乎厘,超fluffy漲卜卜嘅梳乎厘充滿蛋香,而cream就輕盈不膩,加上伯爵茶醬,很有英式風情。▶️雜莓法式吐司($88)超級好味嘅法式吐司,浸滿蛋漿,入口都可以感受到濃郁蛋味,吾會甜膩,再配上冰凍嘅雪糕,口感一流~▶️明太子醬三文魚籽意粉($138)有heart嘅一碟意粉,上面有兩粒香煎帶子同滿滿嘅三文魚籽,加上明太子醬,味道獨特,鹹鹹香香一下子就清碟。▶️Godiva朱古力酒咖啡($58)濃郁朱古力味加上酒味,第一次試哩個咁特別嘅配搭,酒鬼就一定要飲喇!▶️暖泡沫鮮奶($42)奶泡打至濃厚,在杯面凸出嚟,好有趣~小朋友見到超開心~

▶️經典英式伯爵茶梳乎厘($158)

▶️雜莓法式吐司($88)

▶️明太子醬三文魚籽意粉($138)

▶️Godiva朱古力酒咖啡($58)

▶️暖泡沫鮮奶($42)
奶泡打至濃厚,在杯面凸出嚟,好有趣~小朋友見到超開心~

• 明太子醬三文魚籽意粉
2023-04-05 37 瀏覽
Phi Coffee在旺角鬧市開分店,精緻的日系甜品點,和小清新的店面,迷倒少女心。三層軟綿綿的梳乎厘, 再嘆一口玫瑰🌹紅茶,度過寫意甜蜜的週末。宇治抹茶紅豆梳乎厘156厚身pancake疊在一起,視覺震騰騰,質感蓬鬆。梳乎厘入口陣陣誘惑蛋香,在宇治抹茶忌廉中翻滾,再配上綿糯紅豆、煙韌蕨餅, 👅每口💋香甜窩心。還有煙韌小丸子🍡,口感煙韌、豐富。巴馬火腿吐司89吐司烘至香脆可口, 鋪上巴馬火腿,微微咸香,還有綿密的牛油果伴碟, 賣相吸引。入口熱呼呼,濃濃的牛油香氣,加上清甜的牛油果,配搭清新吸引。慢煮牛面肉意粉98有彈性的意粉,配上滋味餡料,有牛面肉、紅蘿蔔和濃稠肉汁,牛肉細嫩軟腍,鮮味美味,伴以香口酸甜的茄醬,越吃越滋味,十分提鮮。士多啤梨梳打48賣相粉色夢幻,配上原粒士多啤梨, 入口清甜解膩,🍓馥郁的果香,還有啖啖果蓉,香甜誘人。🌹玫瑰花雲南滇紅茶 $41將玫瑰花放入茶壺浸泡,已經聞到花香,玫瑰花酸甜,和紅茶融合後更清爽,😇香氣宜人⋯⋯

宇治抹茶紅豆梳乎厘156

巴馬火腿吐司89

慢煮牛面肉意粉98

士多啤梨梳打48
🌹玫瑰花雲南滇紅茶 $41
旺角終於開左新分店啦🤍之前係中環食過已經覺得好好食~今次黎新店食下其他野先😍牛油果火腿牛角包牛角包鬆脆,牛油果熟成度岩岩好非常creamy🥑配埋大片火腿既咸香非常match,個餡仲大過咁包,大到就黎包唔住,好足料🫶慢煮牛頰肉闊條麵闊條麵軟硬適中,麵掛汁平均,牛頰肉切細左方便入口,肉質軟嫩,份量都幾多~經典英式伯爵茶梳乎厘呢到既梳乎厘有超多款式味道,我地揀左伯爵茶味,伯爵茶味好出,加埋絲滑忍廉,甜而不膩,伴上Q彈既焦糖蕨餅同小蛋糕,仲有朱古力薄片,成個口感非常豐富,整體配搭絕不馬虎~Godiva 朱古力酒咖啡濃郁Godiva朱古力配上酒味加點層次,有oreo脆脆增加口感,建議先混合攪伴享用,味道更佳🤍纏綿咖啡個名改得幾有趣試試佢,香滑既鮮奶咖啡配上綿花糖,面放上黑芝麻同瓜籽,更加香口~佢仲有個小角落擺左唔少咖啡豆同杯具,咖啡控應該會幾有興趣呢🤓

慢煮牛頰肉闊條麵

經典英式伯爵茶梳乎厘

Godiva 朱古力酒咖啡

纏綿咖啡

PHI @phi.coffee.pancake 係旺角開左新分店😍佢既食物同甜品都好高質,今次又食多左幾款新野😆又再紀錄一下先☺️🔸Parma ham french toast 巴馬火腿吐司🍞西多士煎得外脆內軟,唔會油冧冧,面頭舖滿parma ham,再淋上蜜糖,鹹甜鹹甜🥰 估唔到呢個combination都幾夾幾好味👍🏻 旁邊配咗牛油果醬,連埋西多士一齊食又多咗個層次💯🔸Slow-cooked beef cheek lasagna 慢煮牛面肉闊條麵🍝麵條彈牙唔會太淋,我幾鍾意個醬汁味道,啲牛面肉都好入味👍🏻 之前食過phi嘅青醬risotto,今次嘅pasta都一樣咁出色👍🏻🔸Lotus biscoff caramel soufflé 海鹽焦糖梳乎厘🥞梳乎厘係phi嘅signature🤣 蛋味好香濃,口感鬆軟,食晒三塊都唔會好滯好漏😂 我超鍾意Lotus餅,梳乎厘配上忌廉同Lotus餅碎,口感好好,其他口味嘅梳乎厘都一定好食💯🔸Tofu pudding coffee 豆花咖啡☕️豆花勁滑,好似食緊百福豆腐花咁😂 自己倒入espresso,攪勻飲嘅時候,每啖都有豆花,好似平時飲緊仙草奶茶咁

🔸Tofu pudding coffee 豆花咖啡☕️
豆花勁滑,好似食緊百福豆腐花咁😂 自己倒入espresso,攪勻飲嘅時候,每啖都有豆花,好似平時飲緊仙草奶茶咁嘅口感🤣

🔸Earl grey caffe latte 伯爵茶鮮奶咖啡☕️
飲落似午後之紅茶加咗咖啡咁,但又無午後之紅茶咁甜👍🏻 賣相好好睇🥰

📍#PHICoffee&Pancake (#旺角美食)
旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓207號舖