真係好鍾意白色同Tiffany Blue嘅裝橫,而且佢地嘅果撻每日鮮製,真係好吸引!1. 香蕉拖肥批($58一件/$580一個)🍌偷偷告訴你🙈彤彤係超愛食撻皮多過內餡😂依款撻皮係特別唔同,係用威化餅做,比其他撻食落更鬆化🤤上層有香蕉,中間夾雜拖肥同朱古力脆脆🍫,口感好豐富😍雖然甜左少少,但彤彤都係鍾意食😝彤樂評分:9/102. 提子撻($58一件/$580一個)🍇而其他撻皮係用曲奇做撻皮,雖然我特別鍾意食青提,因為怕酸,但依度嘅提子真係大粒又清甜,唔會覺得膩👏🏻😊彤樂評分:8/103. 士多啤梨撻($58一件/$580一個)🍓士多啤梨撻好新鮮,酸酸甜甜🍓,雖然我唔係特別好食忌廉,但真係好軟滑,整體感覺好融合😋彤樂評分:8/10

1. 香蕉拖肥批($58一件/$580一個)🍌

香蕉拖肥批
提子撻
士多啤梨撻
2018-05-08 142 瀏覽
$58由佢開業開始已經一直好想嚟呢到早幾日終於嚟咗🤣作為士多啤梨控第一件揀嘅點都係士多啤梨撻雖然我一向都唔鍾意忌廉但係就好鍾意吉士😙其實我覺得呢個撻入面嘅吉士唔夠香不過勝在夠滑同埋唔會太甜☺️消化餅造嘅撻底都好正好似好耐無食過如果可以再厚實啲一定會更加好食🤤 $58除咗士多啤梨撻之外仲食咗Banoffee Pie🤣呢個撻同樣係正嘅由頭到尾都係甜甜的食完真係甜到入心😙香蕉生熟程度到啱啱好表面仲有一層烤過嘅糖醬令佢更加甜☺️餅底上面又有拖肥同朱古力醬整體嚟講我係好鍾意的🤤
[Strawberry Tart] $58

表面仲有一層烤過嘅糖醬令佢更加甜☺️
餅底上面又有拖肥同朱古力醬
整體嚟講我係好鍾意的🤤

2018-05-04 131 瀏覽
成功用餐嘅前一個禮拜試過放工專登過去朝聖點知6點去到已經全部蛋糕賣晒個胃都準備好要食甜品!對我造成好大打擊唯有相約好友lunch time以摩打腳速度過去果然!作為無正餐提供嘅甜品店,午餐人數得三幾個順利食到二人套餐可以喺特定餐牌揀三款蛋糕同兩款飲品我哋揀咗提子、士多啤梨同tiramisu飲品就大家都揀咗水果茶蛋糕size唔知同正價嘅size有無分別,唔算大件而且係果撻,都比較薄先講水果茶一上枱就聞到濃濃果香,香氣十足飲落仲好香甜,值得推介蛋糕呢,我哋點嘅呢幾款都係餐牌上嘅推介餅撻軟硬適中,唔會硬到切唔開,亦唔會一叉即散tiramisu嘅餅面均勻灑上一層朱古力粉蛋糕香濃幼滑,上下兩層忌廉包住中間軟綿綿嘅蛋糕,好邪惡嘅組合!果撻方面,士多啤梨撻比提子撻出色士多啤梨鮮甜可口,加埋軟滑嘅忌廉,入口即融,推薦~~提子反而本身甜味唔夠,會俾忌廉搶咗風頭,可惜
成功用餐嘅前一個禮拜試過放工專登過去朝聖
點知6點去到已經全部蛋糕賣晒
個胃都準備好要食甜品!對我造成好大打擊
唯有相約好友lunch time以摩打腳速度過去
果然!作為無正餐提供嘅甜品店,午餐人數得三幾個
順利食到二人套餐
可以喺特定餐牌揀三款蛋糕同兩款飲品
我哋揀咗提子、士多啤梨同tiramisu
飲品就大家都揀咗水果茶
二人套餐
蛋糕size唔知同正價嘅size有無分別,唔算大件
而且係果撻,都比較薄
先講水果茶
一上枱就聞到濃濃果香,香氣十足
飲落仲好香甜,值得推介
蛋糕呢,我哋點嘅呢幾款都係餐牌上嘅推介
餅撻軟硬適中,唔會硬到切唔開,亦唔會一叉即散
tiramisu嘅餅面均勻灑上一層朱古力粉
果撻方面,士多啤梨撻比提子撻出色
士多啤梨鮮甜可口,加埋軟滑嘅忌廉,入口即融,推薦~~
提子反而本身甜味唔夠,會俾忌廉搶咗風頭,可惜
題外話/補充資料: 如果餐廳加賣正餐會更開心
2017-12-15
二人套餐
2018-04-29 187 瀏覽
Looking to spoil mum on Mother’s Day?👩🏻 Pdp featured in a selection of exquisite Japanese fresh fruit tarts & pies • Petit in size and fancy in eyes • Definitely a rich and indulgent afternoon tea that include 3 cakes + 2 drinks in a set ($208) • pretty good deal • special recommendation goes to the Tiramisu Tart x Mont-Blanc 🌰Tart x Matcha Latte • the tart itself got a very smooth and creamy texture. I also ordered the mixed berry tart 🍰 & banoffee pie but not as good as the other two! 😌
Mont  Blanc  Tart
Mixed  Berry  Tart
Tiramisu  Tart
Banoffee  pie
2018-04-29
Mont  Blanc  Tart
Tiramisu  Tart
2018-04-28 114 瀏覽
跟好友們吃午飯, 專誠預留了甜品位置給這藍藍的 Pies and Tarts. 到今天才知道店舖二樓的餐廳寬敞明淨, 是個跟好友知己小聚聊天的好地方.一口氣試了Mont Blanc, Orange & Grapefruit 及 Strawberry.Pie 面的生果及栗蓉都新鮮美味, 而我就偏愛 Orange & Grapefruit, 畫龍點睛的青檸皮帶出清新的口味, 可口得很. 最令我驚喜的是pie 中的忌廉完全没有肥膩感, 而且香滑又不甜漏, 向來不嗜忌廉的我, 也將所有忌廉全部吃掉. 不用上班的星期三跟好友吃頓不趕不忙的午飯, 談天說地一番, 别忘記加一個美味的甜品, 愉快的一天就是這樣簡單.

2018-04-25
2018-04-25 4349 瀏覽
今曰可以準時放工,工作多到透不忙碌過後,就是需要一點甜。這家店子環境幽雅,以Tiffany blue 作主調。這兒供應果批同飲品。果批賣相精美,共九款:有芒果、什果、什莓、提子、橙/西柚、栗子子,同特別受歡迎的士多埤梨、香蕉拖肥同tiramisu.而飲品有咖啡$38-$48,茶$42-$48和latte$45-$48。這兒只有二人套餐,由於今日一人行,只能散點。Banoffee pie$58(店員推介)這件香蕉批一點也不細件,賣相吸引。焦香的香蕉下舖滿忌廉、香蕉、朱古力旦糕脆香批餅同拖肥朱古力夾層。香蕉香甜,帶有天然香蕉的酸味,配上香滑忌廉,同軟熟的海綿旦糕,真是美妙。香蕉半熟帶點天然酸味,再遇上香甜的拖肥同朱古力脆餅底,味道超夾,味道香甜有層次,又沒有甜膩感覺,超美味。本來不愛香蕉的我,也對這香蕉批欲罷不能,要吃光光。Fruits tea - mango & friends $45這果茶是以玻璃壺盛著,差不多有三杯半的份量。橙黃的果茶內有菠蘿、橙皮、芒果粒等等。這果茶是沒有甜味的,但充滿果香,有淡淡的citrus 酸味,帶點果香,味道清新,配甜食一流。整體而言,香蕉批味道真的不錯,環

今曰可以準時放工,工作多到透不
。這兒只有二人套餐,由於今日一人行,只能散點。

Banoffee pie$58(店員推介)

整體而言,香蕉批味道真的不錯,環境清幽雅致,下次要約多個朋友吃二人餐比較實惠。可以一試。

2018-04-24
閒日下午喺灣仔工作,早左少少收工趁有啲時間就去左食甜品❤️五點左右係完全冇人嘅...十款果撻&批可選擇,花多撩亂,樣樣都想食!$208+10%可揀三件撻同埋兩款飲品,價錢合理。先來一件雜果撻,水果唔算特別甜,用料一般,厚厚吉士就幾香滑好味嘅,批底都好正路,收貨。Tiramisu撻,唔係好甜好濃味,質地挺身,雖然偏離傳統tiramisu嘅質感,但我個人嚟講係覺得咁樣仲好食😆Banoffee pie,呢個最豐富,係香蕉+拖肥,生果嚟講其實香蕉嘅品質比較穩定,好少食到香蕉會覺得難食,批底同撻底有少少唔同,呢個似消化餅碎加牛油,咸咸地嘅,個人會最鍾意呢一款,如果佢係香蕉咖啡可能仲好食😛友人點左個latte,拉花都幾好和紅茶,可能係泡耐左,有啲苦澀味,另外茶具都好唔吸引,飲茶用隻咁厚嘅杯好似茶餐廳飲熱檸茶咁...Overall嚟講我覺得唔貴,味道都比一般餅店好,下午悠悠閒閒傾下計食少少野係ok。

友人點左個latte,拉花都幾好

2018-04-18 86 瀏覽
過了一段時間後,終於相約朋友到利東街這家日式甜點店場內環境清靜 座位安排在二樓雖然已經過了一段時間,不過2人Tea Set依然存在 而且沒有時間限制從餐牌內可點選3件甜品及兩杯飲品雜莓撻心大心細想試草苺撻 不過朋友卻建議吃雜莓 因為包含草莓、紅桑子及藍苺生果不會好酸 微甜 而且唔溜 好正橙配西柚撻開胃首選 配撻底意外地適合青提撻青提爽甜 個人最愛飲品方面 兩杯都選了和紅茶日本出產的黑茶葉 在市面上實屬較少另外單點了一件焦糖香蕉批不過比起果撻 蕉批比較飽總結 賣相100分的果撻味道也不錯喔
過了一段時間後,終於相約朋友到利東街這家日式甜點店
場內環境清靜 座位安排在二樓

不過比起果撻 蕉批比較飽

總結 賣相100分的果撻
味道也不錯喔

2018-04-10 84 瀏覽
終於請到sick leave可以遊閒下,梗係去啲好日都排唔到既地方閒日既下午食完lunch之後fing下fing下就入咗呢間果tart專門店因為晏晝嗰餐仲未飽完既關係,2個人最後只可以叫到1人1件大大份生果夾住實一實既tart底真係好好味難得既係中間cream唔多唔會食到好漏岩晒我地飯後黎搭返2件
因為晏晝嗰餐仲未飽完既關係,2個人最後只可以叫到1人1件

大大份生果夾住實一實既tart底真係好好味
難得既係中間cream唔多
唔會食到好漏
岩晒我地飯後黎搭返2件
2017-11-06
2018-04-02 115 瀏覽
是日經過利東街, 完全唔知道有呢間店, 看到門面的櫥窗放了很多水果tarts,很日本.而且店外的指示都係用日文同英文寫的.沒有中文.令我在想, 此店應該是日本來的.當下被水果tarts吸引了,色彩悅目. 有大約10款, 有時令的熊本ゆうべに士多啤莉tart,有Tiramisu, 只有雜果,芒果口味.跟老公揀了又揀, 爭持不下, 最終老公都聽我的買了Mix Berries雜莓口味帶走.店員有問要不要冰包, 我想我倆很快就是消滅這tart所以就提出不用了.包裝很精緻, 提供了外賣用的木叉雜莓撻$58, 有藍莓,紅桑子, 士多啤莉上層舖滿生果, 有一層忌廉, 一層吉士醬, 最底下層就是我喜歡的餅底.滿大一件的, 份量很足. 但我們走出店外沒多久就享用, 但忌廉已經開始溶. 像是放在室溫一樣.點解呢?忌廉好滑很輕, 跟吉士配合得很好. 各種的份量一半一半. 吃下不會覺得有負擔.餅底很脆有口感整件餅凍一點味道更好. 個人感覺不過在香港吃到此類型的tarts還是很開心的.
是日經過利東街, 完全唔知道有呢間店,
看到門面的櫥窗放了很多水果tarts,很日本.
而且店外的指示都係用日文同英文寫的.沒有中文.
令我在想, 此店應該是日本來的.

包裝很精緻, 提供了外賣用的木叉

雜莓撻$58, 有藍莓,紅桑子, 士多啤莉
Mix Berries Tarts
mix berries tarts

整件餅凍一點味道更好. 個人感覺
不過在香港吃到此類型的tarts還是很開心的.
題外話/補充資料: 此店有堂食, 有10%服務費. 亦提供coffee
2018-03-31
外賣自取
Mix Berries Tarts
mix berries tarts
2018-03-17 2476 瀏覽
常常會覺得日本的Cafe好美~但原來香港也有那種令人喜愛的Cafe喔這天在朋友的帶領下來到位於利東街的這家吃時令水果撻及批的日系Cafe!!2樓是堂食位置~使用了Tiffany Blue 顏色的牆壁,再加上雲石地板是不是顯得格外可愛呢?如果想試多點的撻,可考慮一下2人用的Tea Set!因為我們原本是吃了午餐才過來,所以只是各自點自己想要的就算喔我自己的話是點了一杯 - Maccha Latte ($48/iced) 沒想到也頗大杯。最重要的是喝起來不會很淡或是奶味太重,每一啖也能嚐到抹茶的味道!另外這裡日光時光線充足,能拍出很柔和的照片呢 (笑)朋友則是點了 - Apple Mint ($42)很清香~喝起來不會澀,茶味剛剛好!另外還配 - Grape Tart ($58/Slice) 雖然提子不是很甜,但也不會很澀。別看那層Cream厚厚的,吃起來不會覺得厚重或是膩 ... 而且撻皮鬆化~也不會散到粉碎的喲
如果想試多點的撻,可考慮一下2人用的Tea Set!
另外這裡日光時光線充足,能拍出很柔和的照片呢 (笑)
Maccha Latte (iced)
朋友則是點了 - Apple Mint ($42)
很清香~喝起來不會澀,茶味剛剛好!
別看那層Cream厚厚的,吃起來不會覺得厚重或是膩 ...
而且撻皮鬆化~也不會散到粉碎的喲
Apple Mint
Grape Tart (Slice)
2018-03-10
下午茶
Maccha Latte (iced)
Grape Tart (Slice)
2018-03-09 118 瀏覽
有咩係幸福過坐定定放工返屋企就有得食呢😍 之前經過已經深深咁俾D色彩繽紛嘅生果撻吸引著!店舖名字叫PdP Pies & Tarts 記住係同平時嗰間Pie & Tart 係完全冇關係㗎!試咗士多啤梨撻和芒果撻,一打開已經聞到好香嘅水果味。特別係熊本県産士多啤梨,超甜。內層layers都好豐富,餅底、吉士、仲有海綿蛋糕、忌廉層。全部夾埋一啖放曬入口超滿足!我其實不太好甜,有cream有吉士好似有D膩,但出奇地真係完全唔覺得膩同太甜,食兩個完全冇難度😁 。熊本県產 Kumamoto Yuubeni Strawberries💰$78 (期間限定)Mango Tart 💰$58外賣盒好精美,入面仲有個小冰包,買嚟送俾女朋友或朋友,一定甜入心

Kumamoto Yuubeni Strawberries

Mango Tart 💰$58
Kumamoto Yuubeni Strawberries
2018-03-06 934 瀏覽
十分懷念在日本Café吃過的水果批,最近發現灣仔有間叫『PdP Pies & Tarts』也是專賣水果批的,決定找男友一起去試一試! 『PdP Pies & Tarts』位於利東街,店子分兩層,下層是陳列水果批和結帳,上層才有座位。星期六下午4時來到,有10人左右在排隊,不算太多,而我們等了20分鐘左右也可以入座了,我們便踏上長長的梯子到二樓。店子的裝潢以Tiffany Blue與白色為主,簡潔而優雅,置身其中覺得自己也變了淑女!lol 我們選了下午茶套餐,$208可選三件蛋糕和兩杯飲品,比單點抵一些~「Banana Pie」是人氣No.1之選,味道果然沒令人失望!果批上滿佈香蕉,表面烤成甜甜的;果批的餅底微咸,剛好為甜甜的香蕉和摩絲打了個很好的平衡。真是每一口都是滿滿的幸福感啊<3「Tiramisu Tart」是menu上的店長推介,摩絲夠香滑,不過比較易膩,咖啡味如果再濃一點就更好了。「Grape Tart」上的青提大大粒,夠爽夠甜,是三件果批中的清新之選,雖然相對上沒什麼特別,但味道也不錯。「Matcha Latte」很‧好‧飲!!抹茶味濃郁甘香,與咖啡奶味平衡得很好,抹

Banana Pie

Tiramisu Tart

Grape Tart

Matcha Latte
「Matcha Latte」很‧好‧飲!!抹茶味濃郁甘香,與咖啡奶味平衡得很好,抹茶控一定會喜歡~

Fruit Tea – Mango & Friends
「Fruit Tea – Mango & Friends」有很濃的果香,飲時會咬到些燈皮,味道微甜而帶點茶甘,用來解膩就最適合不過了,而且大大壺的很抵飲!

總括來說,『PdP Pies & Tarts』環境和味道也蠻高質,值得甜品控和打卡控去潮聖啊!

By alvahana
  • GrapeTart
  • TiramisuTart
  • BananaPie
2018-03-04 104 瀏覽
Me, attempting to lose weight.#musttry#Pieandtart is located at the fancy farsy #leetungstreet, but don't be fooled, the afternoon tea set is actually quite affordable, ringing up to 3 cakes and two coffee for a easy price tag 208, and u get the most delicious pies around town.(no we didn't get the set, fancy like that. The strawberry cake is seasonal so not included in the set 👉🏽👈🏽)Should I say it's such a delight? The tie is light and fluff. Because of its Japanese origin, the sweetness is no
#musttry

👉🏽👈🏽)

Should I say it's such a delight? The tie is light and fluff. Because of its Japanese origin, the sweetness is not overpowering, and you can feel the richness in texture, and how it melts in your mouth... Nothing beats a great coffee while indulging the dessert in life. Definitely coming back!

p.s the tiffany blue decor gives me so much feels!!!

#pandaeatshk #pandaeatswanchai #dessert #hkdessert #whenlifegivesyoulemon #haveadessert #getfatgeteven #constantlylosingweight #toolazytohashtag #fff #lll #l4l #topcitybites #topcitybiteshk

想黎呢間日式撻店好耐啦!❤️座落於利東街 裝潢好靚😍佢係分上下兩層嫁~下層係放tart的雪櫃 可以直接在這裡叫外賣~上層先係用餐區~有梳化位 坐得好舒服👯成個環境都係湖水綠色不過要排隊呀排左半個幾鐘呀,要有心理準備😂下層可以望定想食咩撻👇🏻去到上層 已經滿座啦☺️Tiramisu Tart $62真係值回票價~ 淨係賣相都已經好靚我影左好耐相個撻都keep到無融而且入面每層都好軟滑👶🏻 食完感到好幸福👅Tiramisu味剛好不甜不膩Banoffee Pie $58 🍌面頭是燒過的焦糖香蕉😍 好吃到不行層次分明,絕對唔膩呀~好軟滑,好濃味☺️絕對係high tea 抵食之選 其實有個set可以叫呀3 tarts + 2 drinks $208 ❤️咁樣適合3個姊妹一齊去食😍
想黎呢間日式撻店好耐啦!❤️
座落於利東街 裝潢好靚😍
佢係分上下兩層嫁~
下層係放tart的雪櫃 可以直接在這裡叫外賣~
上層先係用餐區~
有梳化位 坐得好舒服👯成個環境都係湖水綠色
不過要排隊呀排左半個幾鐘呀,要有心理準備😂
下層可以望定想食咩撻👇🏻

而且入面每層都好軟滑👶🏻 食完感到好幸福👅
Tiramisu味剛好不甜不膩

Banoffee Pie $58 🍌
面頭是燒過的焦糖香蕉😍 好吃到不行
層次分明,絕對唔膩呀~
好軟滑,好濃味☺️

絕對係high tea 抵食之選