2020-07-18 1297 瀏覽
呢日朋友生日,初時未諗到買邊間嘅蛋糕,經過Paul Lafayet諗住望下有咩款嘅蛋糕可以揀;咁岩見到好耐以前試過嘅特濃朱古力脆餅有大size,所以就決定要呢款啦!其實Paul Lafayet除左最出名嘅焦糖燉蛋外,之前試過馬卡龍同蛋糕都好出色架!而今次再食特濃朱古力脆餅,仍然保持水準,朱古力味夠濃、面層軟滑,底層就脆!今次購買經驗都想讚下店員,雖然係平日,但都算多人買野,我前面都仲有2-3個客等緊,店員都好淡定,好有禮貌地叫我地耐心等多陣;我都醒唔起要寫生日牌,都係店員主動問我要唔要加$10可以寫埋生日牌,問我要唔要加d心心、笑哈哈咁;又問我住邊度,遠唔遠,提我天氣熱要盡快放雪櫃雪,非常貼心!另外就係因為店舖不獲商場續約,所以最後營業日去到7月31號咋,唔好摸門釘呀!
特濃朱古力脆餅

2020-07-17
5 分鐘 (外賣自取)
特濃朱古力脆餅
2020-03-14 971 瀏覽
朋友送了一張免費兌換焦糖燉蛋的優惠劵給我,讓我有機會再品嘗這間出名的法式甜品店。之前這間店都做過買一送一的優惠,第一次試食真心覺得燉蛋很綿滑,充滿忌廉和雲呢拿香味,廚師是用很多雲呢拿籽煮成,而不是精油,所以香味特別濃厚,加上即場用火槍燒糖,糖變得焦香,不過燉蛋是凍的,適合夏天品嘗。

2020-03-12
下午茶
用餐優惠
優惠券
  • 焦糖燉蛋
尋日係老豆生日,所以買左個vanilla creme brulee cake,首先講下個包裝,一個白色紙袋,中間印左個logo,幾簡約。打開入面係一個完全冇print既一個白色盒,個盒就似運送蛋糕落舖頭果啲保護盒咁。因為唔係第一次買,所以問左店員係咪轉左包裝,佢話係。如果係,咁貴公司應該要考慮請過成個design team,仲衰過美X。個cake就係咁既樣,同個盒一樣雪白。個macaron 已經食左。質地好滑,味道香甜,食落有不同質感,連老豆都讚好味,非常之驚喜。
一個白色紙袋,中間印左個logo,幾簡約。

Vanilla  creme  brulee

2020-01-28
2020-01-23 487 瀏覽
平時朋友仔生日都會簡佢既蛋糕嚟慶祝今次就到我收到佢地岀品既生日蛋糕啦佢哋既蛋糕外表從來都十分之大體未有失望過每次食唔同款式既Cake都會有新鮮感今次呢個紅心蛋糕都係咁正外層既紅色係用紅莓汁啦係勁薄身 唔會有一層啫喱既感覺内心係朱古力慕絲因為我係勁鐘意食甜野所以勁愛唔鐘意食甜野既朋友會覺得偏甜朱古力慕絲中間有一層雜莓汁主要係想中和返朱古力既甜味雜莓汁酸酸地開胃既令整個口感無咁飽肚
平時朋友仔生日都會簡佢既蛋糕嚟慶祝
主要係想中和返朱古力既甜味
雜莓汁酸酸地開胃既
令整個口感無咁飽肚
2019-12-19 550 瀏覽
PAUL LAFAYET 啲分店好似愈黎愈少咁😥今日難得經過屯門 就買左個細既燉蛋黎食啦始終都係覺得佢既焦糖燉蛋係最好食佢即刻係雪櫃到拎一個出黎再灑啲糖係上面燒兩下就搞掂成個過程超級快🤗睇得出落左好多糖😂一開個包裝仲有一陣焦糖味撲鼻而黎😍😍😍食落口就有勁香濃既牛奶味配上超香既焦糖🍮入口即融 而且超級細滑 滑到好似食緊CREAM咁😚不過之前我食既時候 表層啲焦糖係可以一大塊剷起今次就無左 可能因為天氣凍左🤔 定佢燒既時間短左呢🤔
PAUL LAFAYET 啲分店好似愈黎愈少咁😥

不過之前我食既時候 表層啲焦糖係可以一大塊剷起
今次就無左 可能因為天氣凍左🤔 定佢燒既時間短左呢🤔
2019-12-19
2019-11-10 462 瀏覽
-🦄Paul Lafayet-Macaron Hkd22/1Rating🌕🌕🌕🌗🌑-生活中需要一點點甜💫告訴自己 前路仍是有希望的一直都好想食PaulLafayet既馬卡龍適逢生日就買左幾粒食🤤🤤🤤伯爵茶呢個過份甜呀😭而且冇伯爵茶味😭不過朱古力味就好濃好濃 所以推薦!😮而百利甜酒都係比較甜 蓋過左酒既味道😂點先可以突出個味道唔係死甜呢?🤭但我都會再買其他味道試吓😎😼因為太愛食馬卡龍🤤🤤🤤🤤
🦄Paul Lafayet
點先可以突出個味道唔係死甜呢?🤭
但我都會再買其他味道試吓😎😼
因為太愛食馬卡龍🤤🤤🤤🤤

2019-10-28 255 瀏覽
食完飯,同mammy去買甜品~呢間Lafayet位置相當顯眼~ 今次食呢個Earl Grey Cheese CakeEarl Grey味好香,然後芝士味好濃,仲有脆脆嘅餅底💞讚
食完飯,同mammy去買甜品
Earl  Grey  Cheese  Cake
Earl  Grey  Cheese  Cake
2019-07-04 629 瀏覽
之前佢做過promotion買佢啲法式焦糖燉蛋禮券買一送一,所以買咗好多張留喺屋企得閒想食就出去拎~買一送一就即係半價咁真係好抵食!每次我都會麻煩店員幫我加多啲焦糖,再燒就甜啲好味啲,佢哋都好好人😋🥚同埋每個焦糖燉蛋入邊都有好多雲呢拿只,黑色一粒粒,令到入口好濃厚好滑,希望下一次有馬卡龍嘅禮券啦哈
2019-06-22 502 瀏覽
屯門市廣場有唔少連鎖西餅店,d蛋糕都差唔多食過,唔係朱古力,就係綠茶、水果,冇咩新款,而Paul Lafayet的蛋糕不但賣相吸引,而且用料特別,所以值得一試。它的蛋糕同一款味道有各種size,非常適合自己食,或者同朋友share食。今次同朋友慶祝生日,就買咗一個中型的玫瑰士多啤梨芝士蛋糕 (+生日牌) $222。粉紅色的外觀充滿少女味,可食用的玫瑰花瓣同甜甜的馬卡龍非常配襯。一口咬蛋糕,充滿清香的玫瑰味,裏面有士多啤梨凍層,味道清新。

玫瑰士多啤梨芝士蛋糕 (+生日牌)
2019-05-19
外賣自取
$222 (其他)
生日
玫瑰士多啤梨芝士蛋糕 (+生日牌)
2019-05-08 390 瀏覽
The “sugar” here is really expensive! However, I believe that macaroons lovers have no resistance towards them especially when they see them evenly packed in glass cabinets! Those colourful “sugar” tempting was totally irresistible, at least for me! After several minutes struggling between savouring my favourite Paul Lafayet and keeping fit, I gave up the latter one and purchased 6 cuties macaroons in box, which costed me $145!!💰💰💰💰I chose the following flavours(from the Top to the Bottom):🚦1)Pa

(from the Top to the Bottom):
🚦

1)Passion Fruit (Fresh)
2)Salted Caramel (Normal~~)
3)Earl Grey (Highly recommended💯)👈🏻 I love it 3000
4)Mango Jasmine (Strong jasmine favour)
5)Bailey’s (Sweetness overload...)
6)Pistachio (always be My number 1)

#macarons #macaroons #paullafayet #paullafayethk #dessert #hkdessert #hkdessertshop #cafe #hkcafe #asmr #foodiehk #hkfoods
2019-03-16 442 瀏覽
><Creme brulee($50)店員灑上黃糖 倒去多餘糖粒用火槍燒溶 冷熱之間形成一層焦糖要盡快食 否則焦糖層會變返流體冇咗crispy個種感覺所以有時預咗唔係一時三刻食嘅就請店員畀一小包糖 自己翻到屋企先整焦糖薄脆都有一排冇食燉蛋香滑依然但好似比以前冇咁多雲呢拿籽有時mini版會有期間限定嘅口味><><><><><><><><><><><><><Paul Lafayet屯門屯隆街3號屯門市廣場一期1樓Kiosk 9號舖
Creme brulee($50)
店員灑上黃糖 倒去多餘糖粒

Paul Lafayet
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期1樓Kiosk 9號舖
下午茶
2018-07-27 860 瀏覽
平時如果想食糖水甜品,多數都係去港式糖水鋪食。但越來越多外國品牌既甜品鋪進駐香港,咁緊係要試下一較高下啦~Paul Lafayet最熱賣非焦糖燉蛋莫屬啦平時行經鋪頭都會見到一個一個碗仔排好左係櫥窗,碗仔內已經左燉好左既蛋,只要客人比左錢,職員就會將專用既黃糖鋪滿燉蛋,再用火槍即場燒,咁樣最新鮮既焦糖燉蛋就誕生啦我當日選擇左外賣返屋企食。返到屋企拎出黎,燉蛋仲係完好無缺,證明店員包裝得好,用匙羹一畢,燉蛋好似布丁咁軟滑。食落口感好綿啊燒過既焦糖表面脆脆地熱熱地,好神奇地燉蛋又係凍架喎,一口食到冷熱既交融而且燉蛋超滑,入口即融,不消3分鐘已經ko哂啦~食完洗乾淨個碗仔仲可以要黎裝小飾品/文具~溫馨提示,燉蛋要係建議時間45分鐘內享用啊!我事後事過一次遲左食,一打開個盒焦糖已經溶左,流左出黎整到地方污糟哂,更重要係燉蛋都溶左變左半液體狀

Paul Lafayet最熱賣非焦糖燉蛋莫屬啦

而且燉蛋超滑,入口即融,不消3分鐘已經ko哂啦~

食完洗乾淨個碗仔仲可以要黎裝小飾品/文具~

2018-03-06 621 瀏覽
這家店子的creme brûlée 和馬卡龍都是十分出名。今天路過這店,見到有法式芝麻焦糖燉旦推出!勁愛芝麻的我不得不試。Sesame crepe brûlée $40這黑漆漆的小甜點賣相不太吸引,但嚐過第一口立刻愛上!一下單,店員在燉旦面上灑滿焦糖,然後用火槍燒,棕色的焦糖瞬間溶化,幻化成焦糖脆面,十分神奇。一匙中有焦糖薄脆同滑溜的芝麻燉旦,正呀!這燉奶有濃郁嘅芝麻香味、又有軟滑口感,質感十分creamy而且味道甜美。最愛那濃香芝麻和奶滑口感,加上脆口焦糖的點綴,令口感無咁單一,有甜而不膩的感覺。唯一缺點是份量比原味焦糖燉旦還要少,愛芝麻的人,絕對值得一試!

Sesame crepe brûlée $40

一匙中有焦糖薄脆同滑溜的芝麻燉旦,正呀!
2018-03-04
2018-01-24 603 瀏覽
放工行屯門市中心時,心血來潮跟老公一起四周找甜品法式焦糖燉蛋吃,找到這一間,記得之前有朋友話味道一般, 一直遲遲都未試過,今日就同老公買咗一個大嘅法式焦糖燉蛋($48)來試試。法式焦糖燉蛋會即燒表面的焦糖,令其燉蛋表面黃金色並味道香脆,內裡好像蒸出來的雞蛋一樣又嫩又滑,每一口都又香又甜又滑,一試就愛上了!不會太甜,我跟老公一起搶食!題外話,吃完個碗唔知點處理的話,服務員會還代為處理個碗,服務不錯,下次再吃!

2018-01-24
外賣自取
$48 (其他)
2017-11-16 604 瀏覽
很久之前做creme brulee買一送一,我見好抵就買兩張試下,這幾天換領卷就到期,當然要換埋最後一張唔好蝕啦!門市唔算好多,剛好屯門市中心有一間,就在H&M斜對面~平時唔算多客人,但很多人都最後一刻才換😂我前面有2個客人都是用卷換我食過馬卡龍,樽子朱古力蛋糕及焦糖燉蛋~雖然馬卡龍要20蚊一粒,性價比底,但我覺得算我食過的最好食頭1、2位了~今次的Creme Brulee才是皇牌甜品店員會凍的燉蛋拿出來,再在上面放上黃糖,用火槍燒出焦糖面~因為一凍一熱,焦糖只能維持45分鐘...要快d食才食到脆脆的焦糖!否則會融成糖水🙈燉蛋份量不多,但很香滑!有一些雲呢拿籽在裡面,食完仲可以留返個碗仔做鼓油碟/自己又焗個燉蛋🤣🤣🤣
門市唔算好多,剛好屯門市中心有一間,就在H&M斜對面~

我食過馬卡龍,樽子朱古力蛋糕及焦糖燉蛋~

今次的Creme Brulee才是皇牌甜品

店員會凍的燉蛋拿出來,再在上面放上黃糖,用火槍燒出焦糖面~

2017-11-10